Hamarosan az AI is nemzetbiztonsági fenyegetés lehet

Az NVIDIA és Elon Musk után az AI mielőbbi törvényi szabályozását sürgeti az USA Kereskedelmi Kamarája is.

Az NVIDIA már azelőtt szólt, hogy sürgősen szabályozni kell törvényileg a mesterséges intelligenciát, hogy az erre építő megoldások fejlesztői cukorkaként kezdték el kapkodni az NVIDIA chipeket. Nemrég pedig Elon Musk, aki nincs különösebb barátságban a jelenlegi USA-kormánnyal, szintén mielőbbi törvényi szabályozásokat sürgetett az AI kapcsán, amitől ő maga kiborult és fél.

Nem titok, hogy az AI szabályozásával az USA és az EU is foglalkozik majd. A napokban az USA Kereskedelmi Kamarája konkrétan az AI-technológia törvényi szabályozására szólított fel, ugyanis attól tartanak, hogy ez árt majd a növekedésnek vagy egyenesen nemzetbiztonsági fenyegetéssé válik. Ez, az egyre több helyről hallható hozzáállás szembemegy minden tipikus, beavatkozásmentességet éltető nézőponttal.

Nem meglepetés, de az amerikai politikusok asztalára is a ChatGPT miatt került fel a téma, elsősorban a nemzetbiztonságra és az oktatásra gyakorolt hatások miatt. A Kereskedelmi Kamara szerint a törvényhozóknak és a cégeknek sürgősen lépniük kell azért, hogy az AI felelősen legyen használva, kockázatalapú törvényi keretrendszer alapján.

Persze elismerik a technológia előnyeit, pénzügyi lehetőségeit, és azt, hogy a kórházak, erdőtüzek mentők kapcsán is segített már. Azonban a veszélyekre is felhívják a figyelmet, és arra, hogy 20 éven belül minden cég és kormányzati hatóság AI-t használ majd.

Azóta történt

Előzmények