Mesterséges intelligenciával figyelné meg az embereket Franciaország

Videós AI-felügyeletre készül Franciaországi a 2024-es nyári olimpiai játékok kapcsán.

A francia országgyűlés a múlt hét végén már zöld utat adott annak, hogy a 2024-es nyári olimpiai játékok alkalmából AI-alapú, videós megfigyelést vezessenek be. Közben a civil jogi csoportok hangosan tiltakoznak a technológiai civilek jogaira gyakorolt fenyegetése miatt.

A francia kormány szerint viszont az algoritmikus videofelügyelet képes érzékelni előre eltervezett eseményeket, abnormális viselkedést, hirtelen csoportosulást, így turisták millióinak biztonságát segítheti elő.

A döntés még nem végleges, a legmagasabb bíróságon is támadható, de ha teljes mértékben bevezetik, akkor Franciaország lesz az első az EU-ban, ahol ilyen AI-alapú felügyeletet engedélyeznek.

Ez a jogvédők és bizonyos politikusok szerint aggasztó precedenst teremtene, és az ígéretek ellenére a biometrikus adatok feldolgozása, kezelése miatt is sokan aggódnak. Ahogy amiatt is, hogy miként lehetne felkészíteni az AI-t ritka, nem betanítható eseményekre, támadásokra. A támogatók szerint azonban az utóbbi évek terrortámadásai és egyéb erőszakos cselekedetei is megelőzhetőek lettek volna akár ilyen technológiával.

Az EU egyébként saját AI-törvény összeállításán is dolgozik, két éve rakják össze a javaslatcsomagot, hogy milyen irányba kellene terelni az AI-használatot Európában.

Előzmények