Nagyon aggasztó, hogy mire használják a bűnözők a ChatGPT-t

Megkongatta a vészharangot az Europol, sajnos a bűnözők sem nézik tétlenül az AI-őrületet, és ők is ismerik a ChatGPT-t. Aggasztó, hogy mire használják.

Az Europol figyelmeztetést adott ki, ugyanis sajnos a bűnözők is élnek az új AI-lehetőségekkel, így a ChatGPT-t és az egyéb fejlesztéseket adathasználatra, tévinformációk terjesztésére és kiberbűnözés elősegítésére használják fel.

Az AI-őrület folyamatosan veti fel a jogi és etikai aggályokat, legyen szó arról, hogy írók, ügyvédek munkáját veszi el, autókba költözik, valakinek a felesége lesz, felelőtlen befektetéseket hoz, emberek helyett fejleszt, ír és rajzol videojátékot, csinál prezentációt, ír e-mailt, megfigyeli a tömegeket, szabadalmi jogokat birtokol, lemásolja a hangunkat, videókat gyárt, írogat a közösségi médiába. A Microsoft mindenbe AI-t épít, a riválisai pedig hasonlóan tesznek minden termékkel és szolgáltatással, az egész tech szektorban általános a trend.

Az Europol szerint ahogy fejlődnek a nagy nyelvi modellek, az AI-rendszerekkel úgy élnek vissza a bűnözők, ez pedig elég sötét jövőképet vetít előre. A szakemberek szerint ezentúl mesteri szinte fejlesztik majd a bűnözők az adathalászatot, teljesen valódinak látszó szövegekkel és nyelvtannal – hiszen bármilyen nyelvi mintát, stílust átvehetnek bármilyen embertől vagy csoporttól, hála az AI-nak.

Mivel a rendszerek a hitelesnek látszó szöveges nagy mennyiségben és nagyon gyorsan ontják magukból, ezért ideálisak a propagandához és a tévinformációs célokhoz is. Mindezt úgy lehet igen meggyőzően elérni ezekkel az eszközökkel, konkrét témákat, célokat megfogalmazva, hogy alig kell ezért erőfeszítéseket tenni. Az Europol szerint ráadásul már azok a bűnözők is tudnak majd kártékony kódokat írni, akiknek közel semmilyen technikai tudásuk nincs – a ChatGPT és társai ezt is megoldják.

Azóta történt

Előzmények