A mesterséges intelligencia már jobb, mint az ügyvédek

Az ügyvédi vizsgán a legtöbb embert lekörözte a GPT-4-re épített mesterséges intelligencia. Egy nagy cég 4000 jogi szakértője már használja is az AI-t a munkához.

Sorra jelennek meg a cikkek arról, hogy mi az, amiben már lekörözi az embereket és szakembereket a ChatGPT, a GPT-4 vagy más generatív AI-modell. Gyakran említik a grafikusokat, a szövegírókat, újságírókat, orvosokat (diagnózisok kapcsán), ügyvédeket.

Attól tekintsünk el egy pillanatra, hogy milyen következményei és hatásai lennének az emberi tényező, kapcsolat, mérlegelés, gondolkodás egyenletből való kivonásának – így pedig már rögtön nagy szenzáció, hogy milyen eredményeket ér el az AI, még ha gyakran téved is, vagy épp félinformációkból állít össze hiteltelen, de igazinak tűnő eredményt.

Így lett nagy hír, hogy a GPT-4, az OpenAI frissített generatív AI-modellje már 297 pontot szerzett az amerikai ügyvédi vizsgán, a Casetext által végzett kísérletben. Ez azt jelenti, hogy konkrétan a legtöbb embert lekörözi a kimerít, kétnapos ügyvédi vizsgán.

Az AI nem csak a tudását és okfejtését mutatta be a vizsgán, de írnia is kellett, teljesítményteszteket végeznie, továbbá többválaszos kérdéseket megoldania. Az eredmények alapján a nagy nyelvi modellek megugorják az emberekre kiszabott mércét még a komplex feladatok esetében is, legyen szó mély tudásról, olvasásértésről vagy íráskészségről.

Négy hónapja az OpenAI korábbi modellje még elbukott ezen a vizsgán, ebből jól látszik, milyen gyors a fejlődés.

Egyes szakemberek szerint azonban az emberi ügyvédek egyedi képességeket szereznek oktatás és tapasztalás útján, amivel az AI nem veheti fel a versenyt.

Sokan elkezdték ezeket az eszközöket használni mindenesetre. A PwC (PricewaterhouseCoopers) például 4000 jogi szakemberének adott AI-platformos hozzáférést, így generatív AI segíti majd a munkájukat.

Azóta történt

Előzmények