Súlyosan megkérdőjelezték a Microsoft AI-irányelveit, csak a profit a lényeg?

Leépítettek egy etikus AI-ért felelős csapatot, a jelentések szerint fontosabb lehet a gyors profit, mint a hosszú távú hatások.

Tovább erősödik a trend, amely szerint mindenbe AI-alapú megoldások, generatív AI és chatbotok kerülnek. Az OpenAI a Microsoft együttműködésében már a GPT-4 modellt is kiadta, amivel emberszerű technogiát ígér, továbbá még nagyobb versenyt a riválisokkal.

Eközben az Alphabet-hátszéllel dolgozó Anthproic is kiadott egy nagy nyelvi modellt a ChatGPT riválisaként. A Google pedig AI-eszközöket épített a szoftvercsomagjába, így azok e-mailek, online együttműködés, felhő és közel bármilyen munka kapcsán bevethetőek. A Stripe már a digitális fizetések feldolgozásába is bevonta a GPT-4-et, a Baidu elindította az Ernie Botot, de a DJ-k leváltására is tesztelik például Londonban az AI-t.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mi lesz mindennek a hosszabb távú következménye? Sokan kérdezik, hogy egyáltalán marad-e hiteles vagy legalább ember által írt információ, tartalom az interneten? Ilyesmi, felelősséghez és fenntarthatósághoz kapcsolódó kérdésekkel foglalkozhatott az az etikus AI-ért felelős csapat, amelyet épp most rúgott ki a Microsoft. A leépítés része annak a hullámnak, amelyben 10 ezer dolgozót küld el a redmondi cég.

A lépés azért furcsa, mert az OpenAI-ra több milliárd dollárt költ a vállalat, miközben a Bing és az Edge mellett lassan minden létező szolgáltatásába beépíti annak rendszereit (azt a modellt is, ami sokkal jobb állítólag, mint a ChatGPT).

Szakértők szerint a leépítés megkérdőjelezi, hogy a Microsoftot érdekli-e egyáltalán, mi lesz az irányelvekkel, miközben az ellentmondásos eszközöket sorra teszi mindenben elérhetővé. Az Office of Responsible AI részleg mindenesetre működik a cégnél – de a Platformernek nyilatkozó dolgozók szerint a most kirúgott csapat felelt azért, hogy a felelősségteljes irányelvek tükröződjenek a kész termékben. Legutóbb annak kockázatait elemezték, hogy mivel jár a technológia beépítése a Microsoft termékeibe.

Az októberi átszervezések után a részlegből már csak 7 fő maradt, az ő kirúgásukkal állítólag azt akarja elérni a vezetés, hogy a legújabb OpenAI-modellek minél gyorsabban eljussanak az ügyfelekhez. A kirúgott dolgozók azt mondják, szerintük azért küldik el őket, hogy a Microsoft megelőzhesse a riválisait, a hosszú távú következmények, a társadalmi felelősség kevésbé szempont most. Az ilyen részlegek általában a társadalmi és jogi aggályokkal foglalkoznak, ezek viszont értelemszerűen visszafognák a Microsoftot abban, hogy elvegye a Google keresőbirodalmának egy darabját. Ez pedig fontos cél, a Microsoft szerint minden százalék, amit elvesznek a Google-től, újabb 2 milliárd dolláros árbevételt jelent.

Azóta történt

Előzmények