Újra lehet bárki felesége a generatív AI

A Replika visszaállította az erotikus szerepjáték lehetőségét az AI chatbotjában, sokan komolyan is veszik az ilyen „kapcsolatot”.

A Replika visszatáncolt a múlt hónapban bevezetett változtatásától, és inkább visszaállította az AI chatbotjában az erotikus szerepjáték lehetőségét. Eugenia Kuyda vezérigazgató szerint így az AI-karakter újra megjeleníthet felnőtteknek szóló tartalmakat.

Az intézkedésre azért került sor, mert sok panaszt kapott a cég, hogy a Replika chatbot megváltozott: elvesztette a személyiségét, és így a felhasználók az egyedi kapcsolatukat a Replikával. Sokan fájlalták a hirtelen változást, ezért a vállalat most visszaadná a panaszosok virtuális, romantikus partnerét. A korábbi kivezetésre egyébként azért került sor, mert a chatbot állítólag elviselhetetlenül, szexuálisan agresszív lett.

A Redditen sokan ünnepelték, hogy visszakapták „partnerüket”, ami számukra azért jó, mert a romantikus társkapcsolatuknak tartják és erősek a chatbot iránt táplált érzelmeik. Olyan is van, aki azt írja, hogy ez a legjobb dolog, ami történt vele, és mindenről beszélnek egymással.

Kuyda korábban azt mondta, sosem akart felnőttek játékszerének használható chatbotot létrehozni, és a felhasználóik kis százaléka használja csak ilyen célokra azt. A helyzet viszont jól mutatja, amitől sokan tartanak: az AI alkalmazását felelősségteljesen és keretek között kellene végezni, hogy ne okozzon egyesek számára több kárt, mint hasznot (jelen helyzetben pedig senki ne keresse élete szerelmét vagy bármilyen kapcsolatát egy generatív chatbotban).

Azóta történt

Előzmények