Kulcsemberét veszítette el az Intel a generatív AI miatt

Távozott az Inteltől Raja Koduri: új céget indít, a célok tiszták, a részletek homályosak.

Raja Koduri úgy döntött, hogy távozik az Inteltől, és egy új céget indít, amivel a célja, hogy az NVIDIA uralmát megdöntse a digitális filmiparban és a videojátékok piacán.

A távozást még Pat Gelsinger vezérigazgató jelentette be kedden, Koduri pedig azóta elmondta, hogy az egyelőre név nélküli cége megpróbál majd létrehozni olyan generatív AI-eszközöket, amik Intel, AMD és Apple chipeken is működnek, sőt, akár RISC-V-alapú megoldásokon is.

Koduri szerint elég lesz szöveges utasításokat megadni, máris készülnek a vizuális tartalmak, mindez pedig nagy lehetőség a videojátékok piacán, továbbá a vizuális effektek kapcsán is. Ismerős újdonság? Több tucat cég készít hasonlót – de a legtöbb csak NVIDIA chipeken fut.

Koduri célja, hogy a szolgáltatásával az AI-eszközök akkor is használhatóak legyenek, ha valaki PC-t, Macet, iPadet vagy más eszközt használ – anélkül, hogy foglalkoznia kellene a részletekkel vagy kódokkal. Szerinte mindez ugyanis a művészeket nem érdekli.

Bár Koduri közel kéttucatnyi chipgeneráción dolgozott, mindig is érdekelték a filmek, ezért nem meglepő az irány, amihez már tőkét is szerzett. Elsősorban Indiában, Szingapúrban és az USA-ban tevékenykednek majd. Nagy figyelmet szentelnek majd minden nyílt architektúrára építő hardvernek, hogy a költségek csökkenjenek, és az AI mindenki számára elérhetőbbé váljon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények