Elon Musk kiborult és fél az AI-őrülettől

Nem sikerült olyan izgalmasra a Tesla befektetői napja, mint sokan várták, de azért mondott érdekes dolgokat Elon Musk. A mesterséges intelligenciát például azonnal szabályoznia kellene a kormánynak, vélekedett.

Nem reagáltak túl jól a befektetők és a tőzsde a Tesla most tartott befektetői napjára, Elon Musk és csapata ugyanis hiába tartott 4 órás prezentációt, nem nyűgözte le az embereket. Leginkább azért, mert sokan azt várták, egy olcsó elektromos autót mutat be.

Ez elmaradt, de Musk és más vezetők vázolták azon terveket, hogy az összeszerelési költségeket megfelezik, továbbá új gigagyárat indítanak Mexikóban.

A legújabb, Tesla-bővülést és tiszta energiára való, világszintű átállást célzó mestertervről, a Master Plan 3-ról azonban alig mondott valamit Musk, ahogy a koncepciók érkezését és az új Tesla termékeket is homály fedi. Elemzők szerint a legnagyobb meglepetés az volt, hogy nem volt meglepetés.

Musk kiborult

Elon Musk persze mondott azért érdekes dolgokat. A hatóságokkal és a jelenlegi amerikai kormányzattal például általában nem ért egyet, de kijelentette, hogy a kormánynak azonnal szabályoznia kellene a mesterséges intelligenciát. Musk azt mondja, kiborul az AI-tól.


[+]

AI-alapú chatbotot egyébként Musk csapata is fejleszt azok után, hogy a Microsoft és OpenAI által indított őrületre a Google, a Meta, az összes kínai tech óriás és még sokan mások válaszolnak. Hiába jár a dolog gyerekcipőben, már most sok meghökkentő fejleménye és következménye van az AI-alapú jövőképnek (hallucináló chatbotok veszélyeiről beszélt a Google is), és a trend alapját chipekkel kiszolgáló, ebből igencsak profitáló NVIDIA rögtön az elején törvényi szabályozásokat sürgetett.

Most így tett Musk is, aki egyébként mutatott olyan Tesla Optimus humanoid robotról videót, amely más Optimus robotok alkatrészeivel dolgozik – mintha saját másolatait rakná össze. Arról is beszéltek, hogyan használják az AI-t a járművek tréningezésére az önvezetésben (ezt a törekvést és vonzatait az amerikai hatóságok is sokat vizsgálják, de saját részvényesei is beperelték Muskot).

AI építi majd a Teslákat? Nem, de Musk fél

Ezt is megkérdezték Musktól, aki nem volt túl optimista: meglátása szerint az AI nem segít majd autókat gyártani nekik. Azon a ponton ugyanis nem lenne értelme, hogy dolgozzanak, tette hozzá.

Musk már decemberben jelezte, hogy szerinte a ChatGPT félelmetesen jó, és nem vagyunk messze a veszélyesen erős AI-tól. Ezt az aggodalmát erősítette most a rendezvényen, amikor kimondta: aggódik az AI-dolgok miatt. Hozzátette: valamilyen, például hatósági szervezetre van szükség, vagy valamire, ami felügyeli az AI-fejlesztést. Azért, hogy biztosan a közjót szolgálja, ugyanis elég veszélyes technológia. Musk közölte: attól fél, hogy olyan dolgokat tett, amelyek ezt felgyorsítják.

Elmélkedését azzal zárta, hogy az önvezető Teslákat lehetővé tévő AI egyértelműen hasznos. Szerinte a Tesla jó dolgokat csinál AI-téren, majd mély szünet után azt mondta, ez a dolog kiborítja, és nem tudja mit mondjon róla.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények