-
IT café
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csorbi
addikt
válasz
King Unique #6647 üzenetére
Senki nem tiltja meg nekik. Nagyon sokan nem is tudják mikor kúszott be az UEFI és mit is jelent valójában. Mindent ugyanúgy csinálnak, mint amikor még csak (mostmár) legacy BIOS volt, Windows 7-et szinte mindenki fel tudta rakni, az meg lefrissült egyszercsak 10-re, netán most 11-re. A legtöbb embert nem érdekli/nincs rá szüksége hogy mi az UEFI pontosan, de egy géptelepítésért (amit korábban maguk is meg tudtak oldani) nem fognak/nem akarnak hozzáértőt hívni. Megy az úgyis oszt jó'van. Én értem, hogy mit írsz, bootoláskor mire kell figyelni, de sokan nem értik. Kiválasztják az elsőt, aztán ha elindul, akkor halleluja, next next finish.
-
UserX
addikt
És szerintetek melyik a biztonságosabb? Egy 2025-ig (ha jól tévedek) biztosan frissülő windows 10 vagy egy ilyen mókolt 11???
Bár lehet, hogy addigra kicserélem a laptopom, egyelőre amire kell (Office, web, film, zene), megteszi.
-
King Unique
titán
Ami ugye nem feltétlen lehet kifogás, mivel kettős boot opciónál is választható az UEFI meg ha eleve UEFI-s az alaplap, bootolásnál van hogy elég csak F12/egyéb billentyűvel előhívható menüben az UEFI kezdetű pendrive-ot kiválasztani az UEFI-s telepítéshez és nem is kell külön az UEFI boot menübe belépni és ott matatni, előtte / utána Secure Boot is bekapcsolható, stb. Másképpen fogalmazva, ne álljon neki telepíteni az, aki ilyen alapvető dolgokkal nincsen tisztában, meg amúgy nyilván nem akkora rejtély, hanem evidens hogy ez esetben user error.
-
Csorbi
addikt
válasz
King Unique #6642 üzenetére
Ha a rejtélyt akarod megfejteni, a (korábbi) lapok 99%-ánál a default beállítás a CSM (Legacy) + UEFI beállítás, valamint a secure boot is off. A felhasználók 95%-ának (anno telepítéskor) lövése sincs / sem volt, hogy mi ez és mire kellene állítani, főleg akik Windows 7-ről upgradeltek anno Windows 10-re, hozzá nem nyúltak, érthető okból.
-
King Unique
titán
Az UEFI hiánya értelemszerűen nem gond, ha már úgyis nem támogatott hardverkonfigurációra történő telepítés a cél trükközéssel. Az UEFI másra vonatkozott, mármint UEFI-s PC-nél nyilván eleve adja magát az aszerinti telepítés, de ha régi, legacy BIOS-os a PC, akkor az utóbbinál értelemszerűen csak legacy (CSM) mód szerint lehet telepíteni és ez esetben nyilván érthető miért lett aszerint.
-
UserX
addikt
válasz
King Unique #6642 üzenetére
Maximálisan igazad van és köszönöm a részletes válaszokat!
Bevallom lusta voltam keresgélni...
. A laptopon nem UEFI van, 'Next, next, ok'-val ment fel a rendszer.
-
King Unique
titán
válasz
vaakuum #6636 üzenetére
Pont épp nemrég lett leírva egy másik válaszban, hogy mik a lehetőségek, mit kellene ilyenkor megnézni, stb., de sebaj, már megszoktuk, ahogyan azt is hogy modern, UEFI-s hardverre egyesek rejtélyes ok miatt legacy (CSM) módban telepítenek Windows 10/11-et.
-
King Unique
titán
Nyilván igen és nem világos most miért kérdés, amikor az előző válaszban már linkelve lett, hogy megoldható a telepítés akár nem támogatott hardverkonfigurációkra is, ami nem újdonság.
+ Ha már nem támogatott hardverkonfigurációra történő erőltetett telepítés, akkor az ebben a hozzászólásban leírtak gondolom megvan. -
-
vaakuum
addikt
Help pls!
w11 kompatibilitás beállítás során problémába ütközök.
[link] itt azt írják, hogy kell a windowsban is beállítást végezni a következő vonalon?
Futtassa az Gépház > Update & Security > Recovery (Biztonsági frissítés) frissítést, és válassza az Újraindítás most lehetőséget a Speciális indítás csoportban. A következő képernyőn válassza a Speciális > hibaelhárítása lehetőséget, >UEFI belső vezérlőprogram Gépház > beállításokat a módosítások érvénybe lépéséhez.
Nekem itt a speciális hibaelhárítás után nem jön fel semmi, ami az UEFI-re utalna. Ha az alaplap biosában a csm helyett átállítom az UEFI-t, akkor utána a gép nem bootol, mert nem ad vga jelet, csak sípol és a lapon a boot hibleb világít.
Win10 pro oprendszerrel harcolok egy 2700x + msi b350m mortar kombón.
-
ForRedGlory
félisten
válasz
ElektrikusDE #6633 üzenetére
Ó bakker, köszi! Valóban a 4.4.0 van fent.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
ForRedGlory #6632 üzenetére
-
vaakuum
addikt
A win11 esetén most mi a leggazdaságosabb megszerzési lehetőség?
Valami win10-et felupgradelni 11-re?
Van létezhet már akár használt szoftverben is 11? -
BogyóBP
addikt
válasz
King Unique #6628 üzenetére
Furcsa ez az Msi lap amikor bekapcsolom a Windows 10 whql opciót akkor jon elő a secure boot opció is addig nem látni. Illetve a lap ekkor kapcsol at UEFI módban hiába kapcsolhatok bármit a bioson belül( ha UEFI re teszem a kettős mod helyett ugye UEFI+legacy helyett )akkor is legacy marad. Érdekes.
-
King Unique
titán
válasz
BogyóBP #6619 üzenetére
Például a tudatos, nem UEFI szerinti telepítés hiánya?
Ahol ha kettős, legacy + UEFI bootolási opció van a BIOS/UEFI boot menüben, attól még pl. beállítható UEFI first és/vagy indításnál a gyorsmenüben kiválasztható az UEFI szerinti telepítéshez értelemszerűen az UEFI kezdetű pendrive, stb.
Egyébként pedig így lehet megnézni milyen bootolási mód szerint lett telepítve a Windows 10/11, ahol akár utólag is UEFI-sre konvertálható a legacy (CSM) mód szerint telepített Windows 10/11, bekapcsolható a Secure Boot, stb. -
King Unique
titán
Épp nemrég volt téma, lett n+1-edik alkalommal újra kitárgyalva itt, de sebaj, tudjuk hogy visszaolvasni és keresőt használni luxus...
-
Drughi
addikt
Üdv,
Ma ellenőriztem, hogy alkalmas-e a PC-m a windows 11-re. Sikerrel jártam (be kellett kapcsolni a TPM-et).
Windows frissítéseknél viszont nem dobja fel a lehetőséget, hogy frissítsek 11-re.Mi lehet a gond? Aktivált, legális win 10 pro-m van.
-
UserX
addikt
válasz
King Unique #6610 üzenetére
Tegnap szépen felment, tetszik!!! A beállításaimat és a programjaimat szépen megtartotta! Win8 után ez az első változat, amikor a telepítést követően nem azonnal a 'Classic Shell'-t raktam fel. Barátkozom az újdonságokkal. A PC szubjektíve gyorsabbnak tűnik!
A részemről eddig: *****.
Köszi mégegyszer mindenkinek a segítségét! -
bendegruz
őstag
A bitlockert érdemes kikapcsolni a meghajtokon frissítés előtt?
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Adott egy alaplap MSI Z390 Ace ami legacy+UEFI modba van kapcsolva jelenleg. Alapból is ez a beállítás. A TMP-t bekapcsoltam de a secure bootot nem. Megcsináltam a Windows 11 es pendriveot a Microsoft progijaval majd töröltem biosbol az ssd tartalmat a secure erase+ al. Benyomtam a pendrive ot es hagytam hogy dolgozzon. Szépen minden zökkenőmentes dolog nélkül felkúszott a win viszont a BIOS szerint legacy módban van. Ez hogy lehetséges?? Illetve úgy tudom alapfeltétel lenne a secure boot be kapcsolása is.
-
RaZroX
addikt
válasz
RandomName #6616 üzenetére
-
RandomName
senior tag
Sziasztok.
Lenovo laptopot használok, és hozzá egy 24" Samsung monitort.
Az asztalok kiterjesztve vannak, az elsődleges képernyő a laptopé.
Van arra mód, hogy bármilyen elindított alkalmazás azon a kijelzőn nyíljon meg amelyiken az ikonjára kattintottam? -
lipothp
tag
Sziasztok!
Az a problémám, hogy a lagutóbbi frissítés óta nem működik a laptopomon a hangerő állító gomb.
Laptop: Asus ROG Strix GL503GE
Win 11 Buildszám: 22533.1001
Hibajelenség: megnyomom bármelyik gombot (hangerő fel, vagy le) és olyan mintha az explorer.exe újraindulna.
Eltűnik a start, majd visszajön, villan egyet az asztal stb.
Fel sem hozza bal fenn a kis %-os jelzőcsíkot, nem is állítja a hangerőt sem.
A mikrofon némítás, és a ROG app gomb működik, csak ez a kettő nem.Sokat használom a hangerőgombokat, és most nem tudom.
Van esetleg ötletetek hogyan tudnám működésre bírni?
Köszönöm!
-
UserX
addikt
Köszi minden válaszadónak!
A telepítő segéddel próbálom.
-
King Unique
titán
Igen, volt már többször, hogy ha ilyen van, akkor az egy bug, valamint ha Windows 10-nél a Windows Update nem ajánlja fel ilyen formában a frissítést Windows 11-re, attól még megoldható egyéb módon a Windows 10
—►
Windows 11 in-place upgrade és a Windows 11 tiszta telepítése is, nem feltétlen kell heteket, hónapokat várni amíg magától megjelenik a gépházban a frissítési lehetőség...
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest