Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Az EU utasította az Apple-t, hogy hagyja abba a földrajzi blokkolást
- Windows 11
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Milyen routert?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- ASUS routerek
- Vírusirtó topic
- Synology NAS
- Google Chrome
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
JJános
addikt
válasz Psychonaut #5098 üzenetére
Én azért azt mondom erre, hogy vannak ám tudósok, akik profitáltak a bibliából is.
2007-05-06 óta itt!
-
3psilon
aktív tag
-
Psychonaut
veterán
Ez így van, simán lehet, hogy az eddig érvényes tételt felrúgja egy másik. Te azt látod, hogy "lám, a tudomány nem tévedhetetlen, sőt, mi több, az egyik pillanatban még érvényes tételt egy nap alatt felülírja egy másik". De abba gondolj bele, hogy ez azért van, mert a tudósok folyamatosan dolgoznak, kutatnak, keresik a választ. Míg a Biblia a következőt mondja: ez így van és kész.
A tudósok is tehenék ezt. Nincs olyan, hogy atomenergia. Nincs, mert azt mondtuk. Ne kérdezd miért, nincs és kész. És akkor a tudomány is változatlan teóriákra épülhetne, akárcsak a hit. -
3psilon
aktív tag
Még mindig, a tudomány és a Biblia nem zárják ki egymást. Nagyon sok keresztény nem hiszi szó szerint például a teremtéstörténetet. (talán az áll leginkább szemben a tudomány eredményeivel)
Specs: Ryzen 7 5800X, 48Gb RAM, RTX 3060Ti 8Gb, Fedora Linux | Kawasaki ER-6F 2006
-
JJános
addikt
válasz Psychonaut #5092 üzenetére
Ezt még mindig nem tudom elfogadni. a lényeg neked, aki nem hiszel a teremtésben, a tudomány.
Én pedig másképp gondolom. És gondolkodom.
A fizikai törvényszerűségek megállják helyüket többnyire, de azért hidd el a tudósok, akik ezen sokat gondolkodnak, sokat agyalnak ilyen dolgokon, és sokszor félnek attól, hogy amit ma leírtak, holnap felrúgja egy másik dolog.[ Szerkesztve ]
2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz 3psilon #5086 üzenetére
El tudom képzelni, nem ezzel van a gond.
A probléma azzal van, hogy szerettem volna ha ezen elgondolkodnának egyesek, hogy ha meglátnák, hogy nem minden a tudomány. Mert a tudomány nem egyidős az emberiséggel. Mert előbb volt a tapasztalás, és utánna a törvény. Mert a békacomb megrándult, így hát feltalált a tudós valamit. Csakhogy nem véletlenül volt ott az a békacomb. Mert a tudós valamit gondolt, és azt ellenőrizendően kisérletezett.
Én is szeretem a fizikát, de a bibliában olyan adatok is vannak, amik gondolkodásra késztetnek, és én a bibliában leírtakat hiszem el, szemben azokkal, akik pedig nem.2007-05-06 óta itt!
-
3psilon
aktív tag
Jelenlegi tudásunk szerint a világegyetem belülről végtelen, de nem határtalan. A téridő önmagába görbül. Kicsit olyan, mint a földgömb: végtelen sokáig mehetsz körbe rajta, de e gömbnek vannak határai.
Ez nem fizika! A fizika csak azután lett. Előbb volt a világmindenség.
Igen, mert a fizikát, mint tudományt az emberek hozták létre. Érdekes filozófiai kérdés, hogy létezik-e matematika (a fizika egyre nagyobb része válik tisztán matematikaivá...), vagy csak mi találtuk ki? Elvont, örök szabályok ezek, vagy csupán az emberi agy terméke, amit egy idegen faj teljesen másképp csinált volna meg?Specs: Ryzen 7 5800X, 48Gb RAM, RTX 3060Ti 8Gb, Fedora Linux | Kawasaki ER-6F 2006
-
JJános
addikt
válasz Psychonaut #5090 üzenetére
Nem fizika, hanem fizikai törvényszerűségek állapíthatók meg. Szerintem.
Az előbbiben is hiszek, és az utóbbiban meg pláne.2007-05-06 óta itt!
-
-
JJános
addikt
válasz Psychonaut #5084 üzenetére
Ez nem fizika! A fizika csak azután lett. Előbb volt a világmindenség.
2007-05-06 óta itt!
-
Dany007
veterán
Fizika bizony.
Dehogynem ütköznek. Folyamatosan. Pl kinnt a külső meteorövezetben. Több százezer meteor megy a pályáján össze-vissza látszólag, és rengetegszer ütköznek egymással.
A bolygók már beálltak egy pályára, azért nem ütköznek, de persze ott sem lehetetlen a dolog.A Hold persze h nem esik a Földre. Miért?
Mert van 3 lehetőség. 1, hogy beleesik, és akkor mi már rég nem lennénk itt. 2 eltávolodik, de akkor nem látnánk a Holdat... 3 pályára áll és itt köröz "felettünk" Ez is csak gravitáció... -
3psilon
aktív tag
Nem esik, mert elég nagy sebességgel kering a föld körül. Valahogy úgy képzeld el, hogy mindig megy egy picit körbe, és utána a Föld felé "esik", és ezekből a kis mozgásokból lesz a keringés.
Nem tudjuk, mi van a világegyetemen kívül. Igazad van, lehet, hogy Isten. Ez számodra triviális, de az vezet a legkevesebb vitához, ha elfogadjuk, hogy ezt nem mindenki gondolja így.
A fizika egy tudomány, és mint olyan, kézzelfogható kutatási eredményekkel dolgozik, és így nem veszi figyelembe a Bibliát. Ha azt tenné, már nem volna többé tudomány.
A Biblia és a keresztényég a hitről szól, ami a Te személyes meggyőződésedről szól.A kettő teljesen más. Mindenki saját dolga, hogy melyiket gondolja "igaz"-nak. Ilyen kérdésekkel a filozófia (ami szintén egy tudomány) episztemológia nevű ága foglalkozik: mikor mondhatjuk valamire azt, hogy tudjuk?
Specs: Ryzen 7 5800X, 48Gb RAM, RTX 3060Ti 8Gb, Fedora Linux | Kawasaki ER-6F 2006
-
Dany007
veterán
Itt most alapvető félreértésről van szó.
Én nem hiszek ezekben, hanem tudom.
A tudomány pont, hogy nem a hitről szól. Azt nem kell elhinni, az úgy van. Hogy miért, azt pár hsszel feljebb már leírtam."Én meg már nem hiszem el, mert képtelenségnek tartom."
Na ezt mondom. Ez nem a hit kérdése. Felmentek, és kipróbálták. Igen kipróbálták, hogy súlytalanságban, minden tömeggel rendelkező testnek gravitációja van, ami hat egymásra. És ha jól helyen van jó időben, akkor a nagyobb tömeg körül, pályára áll a kisebb.
Ezt is kipróbálták. Tehát ezt nem kell elhinni, mert ez így van.Azért vitatkozok veled, mert érdekesnek találom a helyzetet. Soha nem ismertem még olyan embert, aki ennyire úgymond semmibe venné a tudományt. Ezt most nem rosszallásból írom. Tényleg érdekes számomra. Ebből is sokat tanulhatok. Talán.
Ahogy az is, hogy észérvekkel sem tudlak meggyőzni Sőt mások sem.Én nem mondtam azt hogy hülye vagy. Bár tény, hogy finomíthattam volna a hszeimen. Csak nem értem miért nem tudsz elfogadni egy olyan dolgot, ami már évszázadok óta elfogadott. Nálunk sokkal sokkal okosabb, képzettebb intelligensebb emberek által is!
"Ha minden van valamiben, ahogy megszoktuk itt a földön, akkor mond meg, hogy a világmindenség miben van?"
Az, hogy világmindenség az relatív.
Régen azt hitték, hogy a bolygók a Nap meg a Föld a világmindenség. A felhők fölött pedig a meny stb... Aztán rájöttek, hogy ez az egész egy galaxisban van, ami magába foglal több száz milliárd(!) olyan és hasonló naprendszert mint a mienk.
Aztán valamikor a múlt század elején (pontosan 1926-ban vált biztossá), rájöttek, hogy ez a bizonyos galaxis, a Tejút, csak egyetlen egy, a sok száz milliárd(!) galaxis közül, ami létezik az univerzumban! És ez a mi univerzumunk.
Hogy ez fölött mi van, az még nem ismert, nem bizonyított. De több, mint valószínű, hogy mint egy fraktál, e fölött is van még valami, ami több milliárd univerzumot tartalmaz, ami több milliárd galaxist, ami több milliárd naprendszert, és több milliárd bolygót is, ezek egyikén élünk mi, a Földön."Nem is mondtam rád, hogy ilyen vagy olyan, vagy fiatal, vagy tudatlan vagy."
Pedig mind a kettő igaz. Leginkább a tudatlanságot sajnálom.
-
JJános
addikt
válasz 3psilon #5082 üzenetére
Azt nem tudom elhinni, hogy ez az irtózatos sok tömegű valami, csak úgy lóg a semmiben, és nem ütköznek össze, mert mindnek külön útja van. Szóval vonza a tömeg a másikat, miközben meg amaz is emezt. És mégis minden rendben megy.
A hold meg még véletlenül sem esik a földre.2007-05-06 óta itt!
-
3psilon
aktív tag
Csak te hiszed azt, hogy a világűrben mindent a tömegvonzás rendez. Én meg azt hiszem, hogy egy nagyon gondos terv szerint halad minden az útján.
1. Tényleg nem mindent a tömegvonzás rendez. Van még például elektromágneses kölcsönhatás, az atommagon belüli kölcsönhatás, sőt, talán nem is így van, mert nemsokára felfedezhetünk valami újat.
2. "mindent a tömegvonzás [ill. erők] rendez" = kauzalitás
"gondos terv szerint halad minden az útján" = predeterminált kauzalitás (predesztináció??)
Szóval a kettő még csak nem is zárja ki egymást. De ez a kereszténységen belül is vizenyős talaj.Specs: Ryzen 7 5800X, 48Gb RAM, RTX 3060Ti 8Gb, Fedora Linux | Kawasaki ER-6F 2006
-
JJános
addikt
válasz Dany007 #5079 üzenetére
Ne haragudj, nem akarlak megbántani. Triviális dolgok, neked! Nekem nem, mert én már tudom, hogy nem így van.
A nap, és holdfogyatkozást már több ezer éve ki tudják számolni. Csak te hiszed azt, hogy a világűrben mindent a tömegvonzás rendez. Én meg azt hiszem, hogy egy nagyon gondos terv szerint halad minden az útján.
Neked azért triviális, mert elfogadtad, elhitted, hogy ez így működik. Én meg már nem hiszem el, mert képtelenségnek tartom.
Azt elfogadom, hogy hatnak egymásra, de ezt ugyan be nem bizonyítja senki, hogy mindez így alakult ki.
"De ennyi idősen, már ne is haragudj, de ezt tudnod kéne." Hát ne haragudj, de csak azért kelljen tudnom, mert ez neked kézenfekvő?
Akkor minek vitatkozol velem, ha elvárod, hogy mindent higyjek el, ami számodra egyértelmű?Én eddig, ha figyeltél semmit sem vártam el tőled. Nem is mondtam rád, hogy ilyen vagy olyan, vagy fiatal, vagy tudatlan vagy.
Ha meg hülye vagyok minek vitatkozol velem? Ez azért egy kicsit sokk volt!
Ha minden van valamiben, ahogy megszoktuk itt a földön, akkor mond meg, hogy a világmindenség miben van?
2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz Loco7us #5073 üzenetére
"A bibliáról nekem az a vélemény, hogy TILOS szó szerint értelmezni, mivel az egész csak 1 példabeszéd tele hasonlatokkal amik segítenek megmutatni azt, hogy hogyan is éljünk helyesen"
Rossz véleményed van a bibliáról, és nem is igazán fogod fel a biblia céljait.
Pedig, ha tudnád, hogy amiről beszéltél, az élő, és ható. És hasznos a nevelésre, jobbításra, és minden fontos dolog le van írva benne, ami nélkül nem tudnék élni.
Ha tudnád, hogy anno az 1960-as években mennyire szerettem a fizikát, és mennyire megváltozott a világképem a biblia elolvasása után.
Ha tudnád, hogy a biblia szavai az élet szavai, szóval semmit sem tudsz, de engem tanítanál fizikából?2007-05-06 óta itt!
-
Dany007
veterán
Aham.
Az elektro motorban pedig kis angyalkák pörgetik a tengelyt, ugye? Véletlenül sem a mágneses mező hatása...
A gravitáció is pont ilyen.
És bizony, a Nap sem áll egy helyben : ) Ahogy az egész Naprendszer sem.
A gravitációs vonzás hatása már vagy 300 éve kiszámítható. E segítségével jelezték meg előre, hogy melyik bolygó, melyik csillag éppen mikor és hol lesz látható!
Pontosan ennek segítségével jelzik előre a Napfogyatkozásokat is másodpercre pontosan! A gravitáció és annak képlete segítségével mindez kiszámítható. És középiskolai tananyag. Ugyan is a Holdat is a Föld gravitációja tartja a Föld körüli pályán.
Ugyan így a Nap is kering az egész naprendszerrel együtt a galaxis körül, illetve benne.
A galaxisban az összes csillag, és az összes anyag a központ körül kering. Pont úgy, ahogy a Föld kering a Nap körül. Nagyjából 200-220 millió év alatt tesz meg egy kört a Nap a galaxis körül.
De ennyi idősen, már ne is haragudj, de ezt tudnod kéne.Amúgy válaszolok a többi kérdésre is ha szólsz h melyiket hagytam ki, de ezek annyira triviális dolgok voltak, hogy még nem tértem magamhoz
De amint látod, feljebb mások is egyet értenek abban, hogy több ismeretre lenne szükséged a világról. -
JJános
addikt
válasz Fortissimus #5076 üzenetére
És nevettél? Pedig nem vicceltem. Komolyan gondoltam.
2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz Dany007 #5071 üzenetére
Te még mindig azt hiszed, hogy a grvitáció az, ami az egész világegyetemet összefogja. Értem. De nem erre voltam kiváncsi, hanem arra, hogy ez az egész világegyetem miben van?
60 éves vagyok, van érettségim, és nem gondolom, hogy ilyen tömegű dolgok csak úgy a gravitáció miatt vannak a pályájukon. Egyébként akkor arra felelj, hogy a nap, amelyik sem nem forog, sem nem köröz, hogyan áll egy helyben. Gondolom a tudósok már rég bebizonyították, hogy csak egy szappanbuborék. Én gondolom csak, hogy írtózatos tömegű.
Megdöbbentett miközben ügyesen kikerülted a kérdés lényegét.
2007-05-06 óta itt!
-
Noddy
senior tag
Szerinted farokcsont nélkül is működőképes lenne az emberi szervezet?
Biztos, hogy C és bármilyen más izotópok felezési ideje az időben állandó? Ezt tudományosan alá tudod támasztani?
Tudtátok, hogy a Föld évente 21 millió évet öregszik hála a tudománynak
A mi feladatunk csak annyi, hogy tudjatok erről, igazán meggyőzni se kötelességünk senkit (nem is vagyok híve az erőszakoskodásnak). Aki az Isten igéjét bolondságnak tartja az már az ő döntése. Persze valamennyire példamutatónak kell lenni, de ez nem mindig sikerül eredendően bűnös voltunk miatt. Amiatt hogy el vagyunk távolodva Istentől. A megbocsátás során Isten nem csak megbocsát, hanem Jézus áldozata árán teljesen ki is egyenlíti a számlánkat.
Reagálás az apácára: Nálunk falun is sokan meg szólják a lelkipásztorokat, hogy már megint van egy új kis busz és egy mikrobusz. De azt elfelejtik, hogy pályázaton sikerült megnyerni, és hogy azzal szállítják az iskolába a környező településekről a gyerekeket, mert ott bezáratták az iskolákat, óvodákat, valamint sikeresen tönkre tették a tömegközlekedést is (Viharsarok). Persze ettől még lehet falánk az apáca...
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
csemberlen
őstag
"Az evolúció csupán elmélet"
Igen az, de igen sok bizonyíték támasztja alá.
Ha ez így lenne akkor nem elmélet hanem valóság lenne, és megdönthetetlen lenne.
Viszont koránt sincs így. Kutakodás után jutottam el erre az oldalra: http://gondolkodom.hu/acprint.php?ArtID=435
Sok tudós meg van gyözödve a teremtésről, és az evolúvióban hivő tudosok, is sokszor beismerik, hogy a rendelkezésre álló fossziliák nem támasztják alá az elképzelésüket.[ Szerkesztve ]
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
Loco7us
tag
van mit tanulnod, de az ember mindig tanul kiegészítem dany007 posztját
"A százmillió évek sem bizonyítottak"
Azok mivel a C izotóp radioaktív bomlása fix és mérhető (így mérik meg a kövületek, borok korát) radioaktivitásba azért hiszel (ha neked minden hit kérdése)?
"Az evolúció csupán elmélet"
Igen az, de igen sok bizonyíték támasztja alá. Pl a híres lábas halak vagy a tollas dínó csontvázak (pontos neveket nem tudok mondani nézz utána, csak idézni tudom dany-t "Nyisd ki a szemed, és láss! Ne csak nézz!")
Más szempontból nézve, pedig nézz 1x a testedre, ha Isten teremtett minket akkor miért vagyunk tökéletlenek fizikailag (is), pl miért van farok csontunk, ha nincs is farkunk, a vakbélről nem is beszélve.A világűrös témánál nagyon el vagy tévedve te most komolyan mit csináltál fizika órákon?
ebbe a videóba jól elmagyarázzák Newtontól EinsteinigA bibliáról nekem az a vélemény, hogy TILOS szó szerint értelmezni, mivel az egész csak 1 példabeszéd tele hasonlatokkal amik segítenek megmutatni azt, hogy hogyan is éljünk helyesen, úgy hogy mindenki boldogan tudjon egymás mellett élni, amit meg persze a legtöbb vallásos ember sem tart be (múltkor volt előttem a sparba 1 apáca kb 5 k ért vett édességet meg 1 zacskó narancsot falánkság???)
-
pc-user
senior tag
válasz tolts.hu #5067 üzenetére
Újra és újra visszatérő probléma az ember számára az Istentől való eltávolodás, pedig Isten az embert a Vele való együttlétre teremtette. Ha az ember hátat fordít ennek a kapcsolatnak, bűnt követ el. Látjuk a Bibliában is, hogy Izrael népe gyakorta elpártolt Istenétől (idegen istenekhez folyamodtak) és ezeknek megvoltak a következményei (büntetés, pl. idegen országok által való leigázás). Úgy gondolom, Isten az ember javát akarja a büntetéssel is, tanítói szándékkal, még ha nehezen is érthetőek az összefüggések számunkra.
Megbocsájtás: Isten irgalmas, kegyelmes, kész megbocsájtani és ráadásul úgy, hogy bűneinket, amiket megvallunk (bűnvallás!), nem említi fel többé.
Ez egy NAGYON NAGY dolog!
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
Húh... Hát, nem bántásból, de nagyon el vagy tévedve barátom.
Bunkóságnak tűnhet, de meg kérdezném, hogy hány éves vagy, és hogy milyen iskolákat végeztél el. Lehet én értem félre, ne vedd személyeskedésnek, de ez most tényleg megdöbbentett.
Válaszolok a kérdéseidre. De a legfontosabb dolog: Nyisd ki a szemed, és láss! Ne csak nézz!"Hogy a föld a világűrben a légüres térben forog, és mégis kitart a pályáján, ez már önmagában egy felfoghatatlan dolog volt nekem."
Ezt ugye nem mondod komolyan? Te nem tanultál a gravitációról? Nem tudod, hogy és miként működik?
Most komolyan arra vártad a választ, hogy magyarázzam el neked hogy működik a gravitáció? Hogy miért tartja a Nap tömegéből adódó gravitációja a Földet a pályáján?
Ez álltalános iskolai fizika óra...
És nemtom ehhez hogy jött az evolúció, de ehhez ennek semmi köze."Amikor Isten az uralkodását a földre hozza, ki fog derülni, hogy nem lesz többé éjszaka."
Csak jönne már! És végre véget érhetne az ilyen végeláthatatlan vita! Alig várom! Jöjjön!
"Az ember eljutott a holdra, aztán a saját naprendszeren túl meg sehova. "
Ha az ember nem is, de a gépeink már rég túljutottak a naprendszeren. (voyager1-2,pioneer 1-2)
"És mi vagyunk nagyra a tudományunkal, amikor pár éve kiderült van még egy bolygónk? "
Ez mit jelent? :S Mire gondolsz? Mi az h még egy bolygónk?
"Hol voltak a tudósok szemei addíg. Hol volt a tudomány. Nem tudtunk elég nagy teleszkópot csinálni?"
A Hubble űrteleszkóp segítéségével nagyjából 13,7 milliárd fényév távolságba láttunk el. 1 fényév = ~ 9.460.000.000.000Km Szal elég nagy távolság.
"Ez az egész föld az energia hiányával küszködik. Hol vannak a tudósok, hogy megoldják ezt a problémát? "
Sz.tem a politikába ne menjünk bele, de hidd el nekem, hogy a politikusokat jobban érdekli a pénz a hatalom és az olaj, mint a Föld energia problémája. Ergo leszarják, nem támogatják az ilyen irányú kutatásokat.
-
JJános
addikt
válasz Dany007 #5066 üzenetére
Nekem erről más a véleményem.
Az evolúció csupán elmélet, amit bármilyen kedvező helyzetet létrehozva sem sikerült eddig laboratóriumi körülmények között bizonyítani.
A százmillió évek sem bizonyítottak, bár a biblia kutatók megegyeznek abban, hogy a látható világ teremtése, és az élőlények teremtése között sok idő telt el.
Az ember teremtése csupán kábé hatezer éve történt. Ez sincs bizonyítva. És ezt nem is kell bizonyítani, mert valaki vagy hiszi, vagy nem. Ez a két út van.
Sajnos az evolúcióban is sok a hiányzó láncszem! Így ezt sem lehet bebizonyítani!Én mikor még hitetlen, materialista voltam, nekem már az evolúció akkor kevés volt.
Már leírtam ezt a paradoxont, de mindez idáig senki nem reflektált rá. Te sem.
Hogy a föld a világűrben a légüres térben forog, és mégis kitart a pályáján, ez már önmagában egy felfoghatatlan dolog volt nekem. Na de a még nehezebb az volt, hogy a világűr miben van?És itt minden evolúcionista megáll, és nem válaszol. Akkor hol van itt a tudomány? Isten a világűr köré leplet vont, ennél tovább senki nem lát, senki nem jut. Lehet, hogy amit látunk, az nem is az? Sokan meg fognak lepődni itt még. Amikor Isten az uralkodását a földre hozza, ki fog derülni, hogy nem lesz többé éjszaka. Ki fog derülni, hogy a tenger víze újra a föld külső rétegét fogja képezni, valahol a sztratoszféra táján, és semmi ártalmas sugárzás nem lesz.
Az ember eljutott a holdra, aztán a saját naprendszeren túl meg sehova. És mi vagyunk nagyra a tudományunkal, amikor pár éve kiderült van még egy bolygónk? Hol voltak a tudósok szemei addíg. Hol volt a tudomány. Nem tudtunk elég nagy teleszkópot csinálni?
És itt van még egy kérdés. Ha van a világűrben más értelmes lény, aki el tud jutni a földre, miért nem áll velünk szóba? Miért nem segít megoldani a föld problémáját. Ez az egész föld az energia hiányával küszködik. Hol vannak a tudósok, hogy megoldják ezt a problémát? Igyekeznek, ez tény, csak hát a JDP nagy részét a legtöbb ország az energiára fordítja.
Hogy legyen világosság, hogy tudjunk fűteni, hogy tudjunk közlekedni. Miközben ezrek halnak éhen naponta. Hol vannak a tudósok, és a tudomány? Kérdem én.
2007-05-06 óta itt!
-
kymco
veterán
válasz tolts.hu #5067 üzenetére
Bűn:
Állapot, és nem maga a cselekvés. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy elfordultunk Istentől, és nem az Ő értékrendje szerint akarunk élni, hanem mindenki maga akarja az értékrendjét... és ennek az a következménye, amit a köznyelv is bűnnek nevez.Büntetés:
Ha léteznek objektív törvények, ha létezik ezeknek a a megsértései valamint szerepe van a rendszerben az igazságosságnak, akkor ezeknek következményei kell, hogy legyenek és ez a büntetés.
Ha valaki Isten nélkül akar élni, és erről nem lehet lebeszélni, akkor az igazi büntetés számára az lesz, hogy megkapja az Isten nélküliséget.Bűnbocsánat:
Ha a fiam figyelmeztetésem ellenére idétlenkedik a mobiltelefonommal és összetöri azt játék közben, akkor én "ítélkezhetek", mert én szabtam a feltételeket, az én tulajdonommal történt a káreset, én vagyok a jogosult ennek rendezésében. Lehet büntetni is pld, hogy (vezekelje le), zsebpénzéből térítse meg az árát, de meg is bocsáthatok... ez látszólag nekem nem is kerül semmibe, csak ki kell mondani: "megbocsátok".
De akkor a fizetség engem terhel, ahhoz, hogy működőképes mobilom legyen nekem kell a zsebembe nyúlnom...
No ez hasonlóan van nagyban is... Ha Isten megbocsát, akkor Ő viszi el a balhét. A bűn fizetsége a halál, és ebben az Istentől való teljes elszakítottság. Ezt élte meg Jézus a kereszten, Ő fizette meg a büntetés következményét.
A dologhoz hozzátartozik, hogy a bűnünk "értéke" Istennel szemben rosszul fejeződik ki a példázatomban a mobilom árának és gyermekem zsebpénzének arányával... Talán közelebb lenne, ha a telefonom értékét az USA 10 éves GDP-jének összegében határoznám meg. A fiam soha nem tudná kifizetni.... minimális esélye sem lenne rá...
Nos ez az "adósság" arány még csak nem is közelíti az Isennel szemben felhalmozott adósságunkat....www.refujvaros.hu
-
tolts.hu
őstag
Sziasztok, én kíváncsi lennék mi a véleményetek a bűnről, büntetésről, annak megbocsátásáról...
www.tolts.hu - elektromos járművek töltésárai
-
Dany007
veterán
Ugyan már.
A körmöd is nő ha levágod, ahogy a hajad is.
Ez nem védekezés. Egyszerű biológia.
Ez nem tervezés, hanem több millió éves változás.Az a gond, hogy az evolúciót minden úgy képzeli el, hogy akkor hopp átalakultunk majomból emberré, meg a halak csak úgy kimásztak a partra egyik napról a másikra.
De itt abba kell belegondolni, hogy ez millió, százmillió évek alatt történt!
Voltak mutálódások, és kiválasztódások. Amelyik nem felet meg, az elesett, ergo nem tudtad tovább örökíteni azokat a géneket, ergo egy idő után megszűnt az a fajta tulajdonság, ami gátolta az életet.Ezt most talán úgy tudnám példálozni, hogy a legújabb felmérések szerint többségbe kerültek az agyar nélküli elefántok, mint az agyarral rendelkezőek!
Miért? Mert az agyarral rendelkezők nagy részét az ember már kiirtotta.
Viszont amelyik elefánt eleve úgy született - úgymond kicsit hibássan - kis agyarral, vagy eleve agyar nélkül, na rájuk nem volt szükség, nem értek semmit, őket nem vadászták le. Ergo ők tudtak eljutni odáig, hogy szaporodjanak, az ő génjeik öröklődtek tovább. Ergo mára már többségben lett a kis vagy agyar nélküli elefántok száma!
Nagy vonalakban ez az evolúció kiválasztódás része. Az a faj örökítheti tovább a génjeit, és egyben maradhat fenn, amelyik képes túlélni. Jelen esetben ez a csorba, vagy hiányzó agyarú elefánt, mivel rájuk nem vadásztak.Másrészt ha ez a tervezettség, amit mondasz igaz, akkor még is hogy lehet, hogy az ember már képes az 'Isten' tervébe belenyúlni? Mert ma már elég komoly génmanipulációkra képes a technológia. Ergo a te hited szerinti Isten által tervezett tervet az ember 'egyszerűen átírhatja...
Szerintem ez is elgondolkodtató.Bár evolúciós vita fölösleges, nem vagyok nagy evolucionista. Persze a evolúció jól bizonyítja, és leírja az állatok és az ember fejlődését is. Viszont az egyetlen dolog, amit nem magyaráz, az az ember szellemi fejlődése, amit az átlagos evolúciós mércéhez képest igen gyorsan ért el.
Persze ettől függetlenül nem kell hinnem a Bibliában. Elvégre az az egész világot egyfajta teremtésként írja le. De csak így egyszerűen. Nem ad magyarázatot rá, se a mikéntjére, se a hogyanjára.A tudományról még pár szót, ha nem gond.
Azért fontos a tudományos bizonyíték, mert a tudomány (és nem összekeverendő az áltudományokkal) egy bizonyos szisztéma alapján dolgozik.
Ezért ami tudományosan bizonyított az azért bizonyított, mert:- látható, tapasztalható, meglévő bizonyított tényekből lehet következtetni rá
- megfigyelhető
- kísérletileg igazolható
- megismételhetőTehát ha leejtesz egy poharat, akkor az leesik és összetörik. Hogyan bizonyítod? Hát fogsz egy poharat, leejted és megfigyeled.
Az adott esetben látható, hogy a pohár lefelé esik. Tapasztalod és szintén látod / megfigyeled, ahogy összetörik.
És, ami talán az egyik legfontosabb, hogy meg tudod ismételni, ezzel bizonyítva, hogy egy másik pohár is hasonlóképpen leesik, és összetörik. Majd egy harmadik is.Tudom, ez nagyon sarkított példa volt. Már késő van, elnézést, próbáld meg megérteni benne a lényeget és a mondanivalót.
Ezzel szemben a te 'istenes dolgaidra' meg amiket ezzel kapcsolatban mindig felhozol messze nincsenek ilyen bizonyítékok.
Ott a Biblia, elhiszed amit benne írnak. Te magad hiszel benne, és állításod szerint tapasztalsz is dolgokat. De ez mind olyan, amit nem biztos, hogy más is. Nem tudod megismételni, lemérni... Egyszerűen elégtelen információ van, ami alapján az ember rá mondhassa 100%-os bizonyossággal, hogy igaz. Te hiszel benne, okés. Sokan mások is hisznek benne, okés. De ez még nem ok arra, hogy bizonyított legyen valami. -
[lAyCsI]
addikt
úgy látom még mindíg pörög a szájkarate,
egyik fél sem enged... izgi-= No way back from Here =-
-
JJános
addikt
válasz Dany007 #5053 üzenetére
Méteres gaz nő, de a fű éppenséggel nem nő nagyobbra 50 centinél. Ezt megfigyeltem. Viszont, ha nyírod, akkor két-három hetente nő 10 centit.
A fákat meg nem sok állat eszi, csak a behemót, és a zsiráf. Levélevők nem csinálnak akkora gondot, mert nő helyette másik levél. Inkább a gyümölcsét fogyasztják.
2007-05-06 óta itt!
-
Noddy
senior tag
-
Dany007
veterán
Igazad van.
Talán túlzás ebből erre következtetni.
Azt azért te is beláthatod, ha ránézel egy növényre, fára, virágra, esetleg még a növekedésének is szemtanúja / résztvevője (neveled) vagy, akkor egyértelműen megállapítható, hogy életben vannak.Az az enzim vagy mi a csoda nem szó szerint a fájdalmat jelenti. Viszont egy reakció a sérülésre. Az embernél ez fájdalom formájában jelenik meg, amit hanghatás is kísér
A növénykénél nem.Én nem akarom a hitet támadni. Akármennyire is úgy tűnik. A jómúltkori beszélgetésünk során döbbentettél (tetek) rá, hogy mennyire fontos is a vallás, illetve a hit a mindennapi életben. Az emberekben egyfajta erkölcsi szabályrendszert állít fel. Amit tényleg jó lenne oktatni mindenkinek, és betartani.
Nekem csak azzal van bajom, amikor olyat próbálnak vallással / hittel magyarázni, ami a tudomány dolga lenne. A világ keletkezése, az ember és az élővilág létrejötte. stbstbstb. -
kymco
veterán
válasz Dany007 #5052 üzenetére
Az, amit leírsz nem azt bizonyítja, hogy a sérülés fájdalommal jár nekik, és az csak elképzelés, antropomorfizálása a dolgoknak, hogy "figyelmeztetik" egymást.
Ennél kisebb slendriánság miatt is ugrottatok már ezerrel a keresztény hit védőire....
Továbbra sem akarok a tudomány vs. hit vita résztvevője lenni, de szvsz "a növény figyelmezteti a másikat, hogy el tudjon menekülni a fejszés ember elől" teória elég komoly hitet feltételez...www.refujvaros.hu
-
Dany007
veterán
Igen, v.színű, hogy az oroszlánra, vagy tigrisre hasonlító, csak sokkal komolyabb fogazat nem ragadozóra utal.
A Jurassic Park egy film, részben sci-fi is, az tény, de messze nem mese habbal, biztos a dínókat is Spilberg találta ki
A T-Rex fogazat nem alkalmas növényevésre. Legalábbis nem hosszútávon. Örlőfogak hiányában nem tudja a növényi rostokat szétzúzni normálisan. A metszőfogak egyértelműen szakításra, tépésre valóak. Bizonyítottan 7,5-8 tonnás harapása volt egy kifejlett T-rexnek. Egyértelmű, hogy nem virágokat szakított le vele...A kőzetrétegek korát nem a benne található fosszíliák alapján állapítják meg
Főleg nem, mivel a radiokarbon kórmeghatározás, amit a szén alapú élőlényeknél alkalmaznak csak 10.000 évig ad pontos értéket!
A kőzetrétegben található izotópok felezési ideje alapján, ahogy te is írtad!"De azt mindenképpen le kell szögezni, hogy az édenkert világa nem azonos a mostani világgal, a mostani annak elkorcsosult változata... és mégis milyen gyönyörű."
Itt pedig le kell szögezni, hogy az édenkert, mint olyan, csak a te általad hinni vélt vallásban van így. A milyenségét semmilyen érdemi formában nem tudod bizonyítani. Gondolom persze te sem akarod. De a lényeg, hogy nem is tudnád. Így vagy elhisszük, vagy nem.
Tehát ezt ne használd érvelésre, mert értelmetlen. -
Noddy
senior tag
válasz Dany007 #5048 üzenetére
Mivel te ezt az egészet úgy se fogadod el ezért tök mindegy, de azt te is tudod, hogy a T-Rex nem ragadozó, ezt csak a Jurassic Park film ültette be a köztudatba. Valamint ott vannak pl. a medvék, annak ellenére, hogy ragadozó fogazatuk van táplálékuk nagyobbik hányada növényi eredetű.
Te is jól tudod, hogy a fák gyümölcse a szaporítást szolgálja, tehát biztos nem fog siránkozni egy fa, ha megeszed a gyümölcsét, sőt... Ugyan ez igaz a fűfélékre is, úgy vannak megteremtve, hogy igénylik a taposást, legeltetést. Persze ott van a többi növény is mint zöldségek, saláták, ahol ténylegesen maga a növény kerül fogyasztásra és nem a termése. De azt mindenképpen le kell szögezni, hogy az édenkert világa nem azonos a mostani világgal, a mostani annak elkorcsosult változata... és mégis milyen gyönyörű.
Még valami, a 200 millió éves rétegekről. Nyilván való, hogy azok a fossziliák nem 200 millió évesek (sem nem 60), hiszen a közetrétegek korát, nem a közet kora alapján adják meg, hanem a fosszilia alapján, ami természetesen a 200 millió éves korral illeszkedik bele az evolúció elméletbe. Mint ahogy a 13,5 milliárd éves a világegyetem is, hiszen tudjuk, hogy a fény sebessége állandó, mint ahogy a radioizotópok bomlása is teljesen lineáris az idő függvényében.
-
Dany007
veterán
Sz.tem nézzél meg egy olyan helyet, ahol tényleg nem vágják a füvet, és nem is rágják le
Egy 3-4 hónapja elhagyatott kertben pl méteres gaz nő.Másrészt:
"És ha nem vágják, vagy rágják le, akkor egy idő után, nem nő. Érdekes dolog. "
Jézusom, ezt most nem gondoltad komolyan, ugye?
Sokkal érdekesebb, hogy a fák sem nőnek a végtelenségig! Pedig azokat se vágják meg és nem is eszik le... Szerinted kötelező a fűnek 10-20 méteresre nőni? Ha rágják is megáll egy idő után. Ahogy minden más is...[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
Nézz csak utána ;) Pár hónapja bizonyították be, hogy a fák sebesülés hatására egyfajta enzimet szórnak a levegőbe, amivel a többi fát figyelmeztetik a veszélyre. És ezt kifejezetten csak olyan esetben csinálják, amikor valami komolyabb sérülés éri őket.
Másrészt ha már láttál valaha fát, vagy neveltél egy virágot, növényt, akkor nem kell ahhoz a tudomány, hogy tudd azok is élnek!
-
JJános
addikt
válasz Dany007 #5048 üzenetére
Na most ha a fűvet otthon fűnyíróval levágod, akkor van síkítozás rendesen.
Isten az embernek adta, fogyasztás céljából a növényeket, és az állatokat. A füvet pedig az állatoknak.
És a fű pedig sikitozás helyett folyton nő. És ha nem vágják, vagy rágják le, akkor egy idő után, nem nő. Érdekes dolog. Kiváncsi lennék, hogy az evolúcionisták erre mit tudnának felhozni.2007-05-06 óta itt!
-
Dany007
veterán
"úgy teremtette meg, hogy abban nem volt halál, szenvedés, fájdalom. Tehát nem voltak ragadozók minden élőlénynek az eledele a zöld fű és gyümölcs volt az eledele."
Na ez eléggé egyoldalú nézet szerintem.
Sz.ted a zöld fű, és a nővények azok nem élőlények? Ugyan úgy élnek mint az állatok, vagy az emberek. Azért mert nem hallod sikítani a fát, attól még nem esik jól neki ha kivágják. Ugyan ez a fűvel, vagy egyéb nővénnyel.
A fogazat alapján pedig elé egyértelműen meg lehet határozni, hogy melyik élőlény milyen étel fogyasztására lett "teremtve". Így például az ember metsző és gumós foggal együtt ha jól tudom a mindenevő kategória, hús és növényevő is.
Kíváncsi lennék, hogy amikor a T-Rex 18cm-es fogazatát Isten megalkotta, vajon melyik nővény fogyasztására tervezte ezelőtt 80 millió évvel... Ja persze tudom, Isten azért tette a dínókat a Föld nagyjából 200-65 millió évvel ezelőtti földrétegeibe, hogy próbára tegye a hiteteket. -
leeate
senior tag
Azon gondolkozzak, milyen sci-fit olvassak ma este.. Star Trek-et vagy Bibliát? Na jó, egyik unalmasabb, mint a másik, inkább megyek aludni : - )
Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!
-
JJános
addikt
válasz Dalai Láma #5039 üzenetére
De ha nem hiszel a bibliában, akkor miért olvasod. Vagy lehet, hogy nem is olvasod?
Hát az oroszlán itt lesz az ezeréves királyság idején, az biztos!
2007-05-06 óta itt!
-
pc-user
senior tag
Az a tapasztalatom, hogy a Bibliát olvasva számtalan, részletekbe menő kérdésem lehet, amelyekre szeretnék választ kapni, de merthogy az ilyen jellegű kérdéseimnek nincs (túlzott) jelentősége (a központi, hangsúlyos üzenethez képest), nem is nyerek azokra választ a Bibliából. Nem azt mondom, hogy nem lehetnek feszítő kérdéseim, hanem azt, hogy jó tudnom, miért adatott a Szentírás.
-
KilgoreTrout
senior tag
Érdekes amit írsz. Most kicsit utánaolvastam, és nekem az a véleményem, hogy igazából nem különülnek el "fajok", ez egyértelműen mesterségesen generált fogalom, az élőlényeket pusztán dns-ük "határozza meg". (A faj fogalma csak leegyszerűsítés, ami a Földön élő növények és allatok katalogizálását segíti, és erre viszonylag megfelelő.)
A szaporodóképes utódok létrehozásában is egyedül a két egyed genetikai "távolsága" számít, ezért lehet annyi szaporodóképes hibrid a genetikailag egymáshoz közel álló fajok között.
(Egyébként állatvilágban is lehet, hogy a növényekhez hasonló számú hibridet lehetne létrehozni, csak ugye ez nem annyira egyszerű, mint haszonnövényeknél, és értelme sincs sok.) -
Noddy
senior tag
válasz Dalai Láma #5039 üzenetére
Egy biztos, mármint a Biblia szerint:
Isten az édenkertet úgy teremtette meg, hogy abban nem volt halál, szenvedés, fájdalom. Tehát nem voltak ragadozók minden élőlénynek az eledele a zöld fű és gyümölcs volt az eledele.(Mózes I. 1,30) A bűneset után jelent meg a halál. Sajnos arról nincs információ, hogy az állatokkal, növényekkel mi történhetett, de feltehetőleg a megátkozott föld miatt változhattak meg. (Mózes I. 3,17-18)A másik dolog Isten az élőlényeket nemük szerint teremtette, ami természetesen nem azonos az emberi faj fogalommal, erre jó példa a mai taxonómiai helyzet, ahol nem tudnak pontos faj vonalakat meghúzni, hanem évente ide oda sorolgatják az egyes élőlényeket (jó példa erre a kaktuszok, férgek rendszertana). Hiába az lenne a faj fogalma, hogy az tartozik egy fajba ami magához hasonló szaporodóképes utódokat létrehozó élőlények halmaza. De ebbe nem illenek bele, illetve nehezen besorolhatóvá teszik a szaporodó képes hibridek tömkelege (elsősorban növények, de állatoknál is vannak szaporodóképes hibridek). Hiszen Isten minek teremtett volna olyan lényeket akik nem tudnak alkalmazkodni a körülményekhez. És ebből következik, hogy nyilván a fenyő nem fog szaporodni a jázminnal, de az orchideák mégis sokszínű, gyönyörű hibrideket hoznak létre, vagy a héricsek, nőszirmok stb.
-
Dalai Láma
őstag
És szerepel valahol, hogy az oroszlán valaha is növényevő lett volna? Vagy a kardszárnyű delfin? És mi van akkor, ha addigra kipusztul az oroszlán?
Nekem van egy sokkal kézenfekvőbb magyarázatom, amit viszont butaságnak titulálva elvetnél mindenféle meggondolás nélkül.
''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''
-
JJános
addikt
válasz Dalai Láma #5037 üzenetére
Nem tudom sajnos megmagyarázni. Csak tudom, hogy ez helyre lesz állítva.
2007-05-06 óta itt!
-
Dalai Láma
őstag
Pedig magyarázatra szorul, a te szempontodból. Ha Isten valamit megteremt, az miért nem marad olyan? Mitől változik meg? Ezeket nem szabadna kikerülnöd. Persze nem mondhatod, hogy megváltozott a génállományuk -kvázi evolúció- mert akkor magaddal kerülnél ellentmondásba.
-
JJános
addikt
Most elbúcsúzok, mert két napra el kell mennem. De ne gondolja senki, hogy nem jövök vissza. Fehérneműt felkötni, készülni, és jövök.
2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz Dalai Láma #5034 üzenetére
Nem magyarázom, nem értek hozzá. De eredetileg sem úgy lettek teremtve, hogy egyik állat a másikból éljen, mert Isten a füvet adta nekik eledelül.
De ez is le van írva.2007-05-06 óta itt!
-
-
JJános
addikt
válasz Dalai Láma #5028 üzenetére
Most lehet, hogy megdöglenének, ezt aláírom. De akkor másképp lesz. És ez a helyes értelmezés, és ne keress másikat.
Én inkább azt mondanám, hogy eredetileg is ilyenek voltak, csak elvadultak.2007-05-06 óta itt!
-
Dany007
veterán
És te mivel bizonyítod, hogy adott? ah ne túlozzuk már el ennyire...
Nem kell mindenbe belemagyarázni Istent, mert a saját vallásodat teszed nevetségessé...Úh, ahogy látom itt már elég elvont vita megy. Már a legapróbb dolog legkisebb részletén is vitázunk.
Elég lenne abban megegyezni, hogy a vallás az a hiten alapul. Nem bizonyított téma. Nem lehet vallásos tanokkal érvelni, mert nem bizonyító erejű.
Ezzel szemben a tudomány már sokszor bizonyította, hogy az elgondolás, a módszertan működik, beállt a valós életben. Megfigyelhető, kipróbálható, megismételhető.
Ehhez mérten kéne vitázni. Mint mondtam, hinni bármiben lehet, de bizonyítani már nehéz![ Szerkesztve ]
-
Dalai Láma
őstag
Akkor mindkét állat gyorsan meg fog dögleni. Van ötletem a helyes értelmezésre, de arra is hasonlóképp reagálnál. Hogy tévedek, összemosok, stb. annak idején volt itt emitter nicknéven egy kolléga. Vele talán megtalálnád a közös hullámhosszt.
-
kymco
veterán
válasz KilgoreTrout #5025 üzenetére
Az isteni kegyelem Istentől származik. Nem attól függ, hogy valaki ateista vagy más vallású. De a kegyelem akkor érvényesülhet az életemben, ha elfogadom azt.
Isten tényleg szereti az ateistákat.
Ha egy hajó mentőövet dob a fuldoklónak, akkor a hajón lévő személy megtette azt, amit tehetett... és a vízben levőn múlik, hogy megragadja-e....www.refujvaros.hu
-
JJános
addikt
válasz KilgoreTrout #5025 üzenetére
A fogalomzavar az ön készülékében van. A szeretet, és a kegyelem kettő dolog!
Tegnap is, és holnap is.Ezért írtam, hogy isten szeretetével visszaélni nem lehet.
2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz Dalai Láma #5022 üzenetére
Akkor ebben is tévedsz.
Olvasod egyáltalán a bibliát, vagy csak beszélsz róla? ézsaiás 11,6- tól olvasd.
Az oroszlán, és a medve szalmát fognak enni. Na, most lehet támadni!2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz KilgoreTrout #5019 üzenetére
Azt én sohasem mondtam, hogy Isten nem szereti az ateistákat, mert Isten minden embert szeret. Csak ezzel nem lehet visszaélni, csak élni.
Én is ateista voltam, mégis szeretett. Tudom, mert Ő mondta. Sőt már akkor szeretett, amikor még nem is éltem.
És minden hajszálamat számon tartja. Bár nincs túl sok.És gondold meg az ateista van legtávolabb istentől. Innen bármilyen lépés már az Ő irányába vezethet.
[ Szerkesztve ]
2007-05-06 óta itt!
-
Dalai Láma
őstag
-
JJános
addikt
válasz Dalai Láma #5014 üzenetére
Ne haragudj, de az előbb nem erről beszéltél.
Nem mindegy, hogy nem tudják bebizonyítani létét, vagy bebizonyítják nem létét.Nem fogják bebizonyítani a létét, mert nem akar legális lenni, hogy hihessünk. Mert nem hit az amit tudunk. A nemlétét sem fogják tudni bebizonyítani, mert létezik.
Aztán eljön majd az ezeréves országlás, és Isten lejön a földre, és onnantól nem kell a tudomány senkinek. Nem lesz villany, nem lesz autó, nem lesznek toronyházak.......folytathatnám. Szvsz.
2007-05-06 óta itt!
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Dalai Láma #5017 üzenetére
"Ez sem valami jó érv, mert Isten az ateistákat is segítheti, sőt ugyanúgy szereti is őket. Hiszen ők is tőle kapták a létüket."
De JJanos szerint nem szereti Isten az ateistákat, és ő kérdezte ezt. Nyilván ezer más érvet lehetne mondani, de már nme merek semmi bonyolultabbat írni..
JJanos: "Az ateistákból lesznek a legjobb hívők." - Szerintem a vízöntőkből. Kb ennyi az információtartalma ennek a mondatnak. És lehet, hogy meglepő, de az ateisták fogadják el legkevésbé Isten létezését. Ezért ateisták.
[ Szerkesztve ]
-
JJános
addikt
-
Dalai Láma
őstag
válasz KilgoreTrout #5015 üzenetére
Ez sem valami jó érv, mert Isten az ateistákat is segítheti, sőt ugyanúgy szereti is őket. Hiszen ők is tőle kapták a létüket.
-
Dalai Láma
őstag
És te miért gondolod, hogy bizonyos dolgokban segíti őket, más dolgokban viszont becsapja őket?
Ha a teremtés az igaz, miért nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, leletek, bármi? Miért találunk millió éve kihalt állati csontvázakat abból a korból, amikor még nem élt ember a földön?
Vajon Isten miért szúrna ki a tudósokkal?
-
Dalai Láma
őstag
Igen, csak mert jobb. Mert több bizonyíték szól mellette, mert logikusabb, több dolog magyarázható vele, stb.
Newton törvényei egészen jók, de jött Maxwell, és az ő egyenletei még jobbak, még több dologra adnak magyarázatot. használjuk Newton törvényeit is, de ha valamit pontosan akarunk kiszámolni, akkor a Maxwell egyenletekkel tesszük ezt.
És nem ragaszkodom sem én, sem más a Newton törvényekhez, mikor a Maxwell bácsi egyenletei sokkal jobbak, és tágabb körben értelmezhetők.
De hát ez elég alap dolog.
És igen, ha tudományosan sikerülne cáfolni Jézus és Isten, valamint a szeretet létét, akkor nem lenne tovább értelme a hitemnek.
De hiszem, hogy ez nem fog megtörténni, mert hitem szerint nagyon is valós dolgok azok, amikben hiszek. Létező, működő dolgok. Így nem is félek, hogy bármilyen új eredmény elsöpörné a hitemet.
Ha a napistenben hittem volna, akkor gyorsan el kellett volna dobnom ezt a hitemet, amint megtudtam, hogy a nap nem isten. És az egyiptomiaknak is csak addig volt jó, amíg nem tudták, hogy a nap mi is valójában. Persze lehet tovább hinni benne, de az már struccpolitika.
Viszont Istenről nem fogják tudni bebizonyítani, hogy nem létezik. És a hitem így biztonságos alapokon nyugszik. Ha mégis bekövetkezne, akkor az én istenem sem lenne valóságosabb a napistennél.
-
Dalai Láma
őstag
válasz Dany007 #5008 üzenetére
Nem tudhatod, hogy van-e köze Istenhez. Ha ő alkotta ezeket a törvényeket, tudva, hogy mi hogyan fog alakulni, akkor igenis van köze. Ha mégsem így lenne, akkor mondhatnád, hogy nincs köze. De ez már nem a tudomány hatásköre, így itt már a hit marad.
-
JJános
addikt
válasz Dalai Láma #5009 üzenetére
Ne haragudj. "Ha jön egy új tudományos elmélet, ami jobb, akkor azt fogadom el."
Fogod, és sutba dobod egy másikért? Csak mert új, csak mert jobb? Honnan fogod tudni, hogy jobb? Ki fogja helyetted eldönteni? Ha bebizonyítanák, hogy Jézus nem él? És a te hited ezt elbírja? És benned nem ugrik minden azonnal talpra, ilyen gondolatokra? Csak ennyire hiszel Jézusban?
Jézusom! Ember!Ne haragudj, de erre mondtam, hogy te mindenevő vagy? És ha a hitedet semmivé oszlatja, akkor is inkább annak hiszel? Úgy mint tudomány? Akkor benned nincs sorrend? Értékítélet? Csak sodortatod magad? Haladsz az árral?
2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz bronin7 #5003 üzenetére
Az én időmmel ne gazdálkodj, ha lehet.
Amit leírtam, leírtam. Arrogáns vagyok, és öntelt. Bár szerintem neked nem is ezzel van bajod, hanem talán azzal, hogy mi lenne, ha ez mégis igaz lenne, amit ez az ember ír?Én olyan vagyok, amilyen, engem lehet ítélgetni, amit írok lehet ítélgetni, pedig én is csak azt mondom, hogy szerintem. Vagyis véleményem van.
Nevetséges, amiben hiszek? Én mégsem nevetek, hanem örülök teljes szívemből, hogy ezt nem veheti el tőlem senki. Megalázhat aki akar, le önteltezhet, le arogánsozhat, akár meg is ölhet bárki, én ettől sem félek. De ami bennem van, azt csak az veheti el, aki adta.
Tőlem egyetlen mondatot nem tudsz idézni, hogy te ilyen, vagy olyan vagy, mert nem mondtam senkire. A mondanivalójára igen. Ezt elismerem.
Ha megbántottalak, akkor bocsi, nem volt célom.
2007-05-06 óta itt!
-
Dalai Láma
őstag
"„Sose tartsuk a tudásunkat, véleményünket abszolútnak, pláne ne véglegesnek, legyünk befogadóbbak és alázatosabbak. Az se baj, ha időnként képesek vagyunk kinevetni magunkat buta megrögzöttségeink okán. ”
Falus András akadémikus"Ezt vajon magadra nézve is megfontolandónak gondolod? Én pont ezt írtam pár hsz-szel korábban. Ha jön egy új tudományos elmélet, ami jobb, akkor azt fogadom el. És ha a tudomány megcáfolja, hogy Jézus élt, vagy hogy felment a mennybe, vagy akármi, akkor nem lesz értelme többé a hitemnek.
De a hitemnek ahhoz sincs sok köze, hogy Isten milyen eszközökkel teremtette a világot. A tudomány nem teszi fel a kérdést az evolúció esetén, hogy Isten, vagy véletlen műve-e az evolúció. Azért nem, mert a tudomány területe nem terjed ki idáig. Innentől hit kérdése. Ez visszafelé is igaz, amit látunk, tapasztalunk, megmérünk, ott a vallásos hitnek nem sok keresni valója van.
A Falus az egyik kedvenc tanárom volt. És vallásos. És nincs gondja genetikusként összeegyeztetni hitet és tudományt.
-
Dany007
veterán
Bocs hülyeséget írtam. Nem Newton. Hanem Einstein. Bocsánat.
Einstein relativitás elmélete az, aminek köszönhető, hogy működnek a GPS műholdak."a a monitor működik, azt jelenti, hogy aki kitalálta, és kivitelezte jól ragadták meg a törvényszerűségeket!"
Igen öcsém, de ahhoz, hogy ezt valaki megalkothassa, ahhoz valaki másnak fel kellett fedeznie azt a bizonyos törvényt! Nem? És ez a tudomány...! Felfedezni, és kiaknázni a természet törvényeit. Istenhez ennek semmi köze. Mivel pontosan ez a bizonyos tudomány (illetve módszertan) volt ami bebizonyította, hogy a világ Isten nélkül is létrejöhetett.
-
JJános
addikt
válasz KilgoreTrout #5004 üzenetére
Bizonyítani semmit. Főleg Gödölényi Bélával nem annyira.
Ismerem a filozófiát, de arra a területre nem megyek be, mert ők mindent megengednek maguknak, és másnak semmit.Én azt akartam elérni csak, hogy ne mindenki engem akarjon gondolkodtatni, hanem talán érdemes elgondolkodni azon, hogy ez mégsem annyira bizonyított, mint mondjátok.
2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
válasz Dany007 #5005 üzenetére
Ne haragudj, de a fizikai szabályok működése nem a tudósokat igazolják! ha a monitor működik, azt jelenti, hogy aki kitalálta, és kivitelezte jól ragadták meg a törvényszerűségeket!
Gondolkodjak, mert a fizikai szabályok működnek? De hát ezt elismerem, csak épp nem következik belőle semmi. Newton relativitás-elméletétől egy kicsit gyorsan jutottál el a GPS-ig, de hiába agyalok, ebből is csak azt látom, hogy jól lett megalkotva. Jól alkalmazták a tudományt. De ez nem bizonyítja, hogy mindenki jól alkalmazza a tudományt! lehet, hogy épp te vagy, aki nem jól alkalmazod, és engem akarsz gondolkodásra serkenteni?
2007-05-06 óta itt!
-
Dany007
veterán
Mégis mit bizonyítson a tudomány, ha nem látod a fától az erdőt???
Sz.ted a monitor amit nézel mit bizonyít? Azt, hogy a tudomány működik! Azt, hogy az elektronika szabályai érvényesek! Miért? Mert ha nem lennének azok, akkor nem nézhetnéd a monitort! Érted már?Ha Newton relativitás elméletei nem lennének helytállóak és valósak, akkor most nem létezhetne olyan, hogy GPS! De létezik! Ez mind azt bizonyítja, hogy a fizika működik, a fizikai szabályok működnek! Mi kell még neked ? Mondtam, gondolkodj!
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Csak úgy, neked:
"Isten halott."
F. Nietzsche, filozófus."Nincs Isten."
Gödölény Béla, sarokcsiszoló."Isten annyira nincs, hogy ha lenne, se létezne."
Elgerrson Freivieldich-Schaum, A lét és a nemlét közti különbség, Illetve Dolgok, amik nem léteznek (gyengénlátók számára készült kiadás), 7-11. oldal - Betterknowing Books 1978.Most ezzel mit is bizonyítottam?
-
bronin7
csendes tag
Nem akartam válaszolni eredetileg, de mégis megteszem.
Olvasd el újra az ÖSSZES hozzászólásodat, olvasd el még egyszer, aztán még egyszer, s talán negyedére felfogod, hogy miket írsz, s miket vetsz mások szemére.
Felsorolni egyszerűen képtelenség, hogy miben voltál arrogáns, öntelt, mert szinte minden hozzászólásodból csak ez sugárzik.
Biztos erre azt gondolod, hogy csak kitérő választ adtam.
De tényleg nincs annyi időm, hogy egyeként leírjam az összeset.
Mert akkor kb. ugyanennyi hozzászólás lenne ebben a topicban.Ezért is írtam az első hozzászólásomban, hogy egy ilyen emberrel nem lehet vitázni, aki nem veszi észre a szeméből kiálló gerendát. Te tisztelem azt, hogy kiállsz magadért, bármennyire is nevetséges legyen az a dolog, amiben hiszel. (s nem a rendes keresztény emberekre gondolok, hanem konkrétan rád, őket ne keverjük bele)
[ Szerkesztve ]
-
JJános
addikt
válasz KilgoreTrout #5000 üzenetére
Van egyszerre tyúk is, meg tojás is, mert Isten így teremtette. Csakhogy a tojás nem egy élő lény, csak az lehet. Ez nem példa.
Hogyan tudnád bizonyítani, hogy a tyúk volt előbb, ha nem volt tojás. És hogyan tudnád bizonyítani, hogy a tojás volt előbb, ha nem volt tyúk. Ez paradoxon! És van ilyen ember!2007-05-06 óta itt!
-
JJános
addikt
Csak úgy az evolúcionisták figyelmébe:
A biológiai rendszerek olyan rendkívül magas szerveződési fokon állnak, hogy véletlen keletkezésük teljesen kizárt. ”
W. Gitt informatika professzor„Időről-időre magában a tudományos irodalomban is megjelenik, hogy a természetes kiválasztódás tautológia, felesleges ismételgetés.”
Futuyama, D. J., Science on Trial. New-York: Pantheon Books, 1983, 171. oldal„A tudomány helytelen szemlélete tőrbe csal, élteti a sóvárgást, hogy igazunk legyen. A tudós ugyanis nem azért tudós, mert tudás, cáfolhatatlan igazság van a birtokában, hanem azért, mert állhatatosan és vakmerően kritikusan keresi az igazságot. ”
Karl R. Popper tudományfilozófus„Sose tartsuk a tudásunkat, véleményünket abszolútnak, pláne ne véglegesnek, legyünk befogadóbbak és alázatosabbak. Az se baj, ha időnként képesek vagyunk kinevetni magunkat buta megrögzöttségeink okán. ”
Falus András akadémikus2007-05-06 óta itt!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest