- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- Hálózati / IP kamera
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz tordaitibi #37824 üzenetére
Drag n dropolod, vagy rákattintasz a csatolásra?
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
addikt
válasz tordaitibi #37826 üzenetére
Hogyan telepítetted a Vibert? Letöltötted a weboldaláról, snapból, vagy Ubuntu szoftverközpontból?
-
lev258
veterán
válasz tordaitibi #37828 üzenetére
A Snap-es cuccok erősen hozzáférés korlátozottak. Ha a honlapról a .deb-et töltöd le, azzal nem lesz ilyen megkötés. A Snap-nél is lehet szélesebb körű engedélyeket adni, de még sosem foglalkoztam vele.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #37836 üzenetére
Egy újabb érv a snap ellen!
-
Dave™
nagyúr
válasz tordaitibi #37839 üzenetére
Pont ez az óriási ellentmondás a dologban: a snap direkt ezeket a felhasználókat célozza, mert egyszerű és kényelmes, csak van egy csomó árnyoldala, ami miatt pont a hozzá nem értőket szívatja meg a legjobban. Van pár apró előnye, cserébe rengeteg hátránya, én kerülném. Az AUR pedig verhetetlen, valóban.
-
Frawly
veterán
válasz tordaitibi #37848 üzenetére
Jó, de itt megint az a gond, hogy kikapcsolható, és nem alapból bekapcsolható inkább. Hidd el, a felhasználók 99%-a nem akar ilyen megoldást a gépére, lusták jelszavakat bepüfölni. Még loginkor is kikapcsolják a jelszókérést, nem fognak beverni minden egyes böngésző meg egyéb szoftver indulásánál mindenféle kulcstartó jelszavakat, kényelmetlen nekik, lusták hozzá.
Mondom ezt így, hogy én nem vagyok ennek pedig ellene, nálam van hardveres titkosítási jelszó is a gép bekapcsolásakor, meg bejelentkezési jelszó, meg a sudo jelszavak sem probléma, rendszerbirizgáláskor, hiszen az én biztonságom szolgálják ezek. Sőt, ilyen jelszókezelőt is használok, KeePass, igaz nem automatikusan fut, csak akkor szedem elő, ha egy hosszú ideje használt jelszóra nem emlékszek. Azért KeePass, mert kulturált, offline is használható, nem igényel online szinkronizációt, és platformtól, OS-től független, sőt, meg linuxos terminálból is, ezért esett erre a választásom.
De ettől még, hogy én meg te ezeket tudjuk, attól az egységsugarú felhasználókat még erről nem lehet meggyőzni, és akkor sem akarnak kulcstartót, ha egyébként valóban meglenne a gyakorlati haszna, pl. nem felejtődik el jelszó, akkor se, ha nincs meg böngészőben, meg biztonságosabb ilyen jelszókezelő megoldásokban jelszót tárolni, mint csak úgy böngészőben, ahonnan kíváncsi szemek, meg malware-ek kilophatják.
-
Frawly
veterán
válasz tordaitibi #37853 üzenetére
Én nem akarok beléd kötni. Azt senki nem tagadta, hogy nem lehet ezeket kikapcsolni, de akkor se jó ötlet kényszeríteni, mert sok kezdőnek ezzel felesleges fejfájást okoznak.
Az ilyeneket kulturált disztrón, pl. Arch, úgy oldják meg, hogy pl. az adott böngésző csak opcionális függőségként tartalmazza a gnome-keyringet, és a csomagkezelő telepítéskor írja megjegyzésben, hogy jelszavak kezeléséhez opcionálisan telepíthető, vagy ha mégis kötelező függőségnek kell, akkor meg települ, de alapból le van tiltva, és akinek kell, az engedélyezi magának. Ez így sokkal tisztább megoldás, mint beállításokat visszacsinálni.
Egyébként pont ez lenne a lényege az Archnak, meg a többi installer nélküli haladós disztrónak. Pont annak a rétegnek csinálták, akik már tudják mit akarnak a Linuxtól, milyen felületet, milyen csomagokat, milyen beállításokat, és nem egy kész rendszerből szedegetnek le sallangokat, meg csinálnak vissza beállításokat, hanem meg van fordítva az egésznek a filozófiája, és csak eleve azt teszik fel, ami tényleg kell, és azt úgy állítják be, ahogy kell, és így visszafelé nem kell semmit csinálni, meg gyomlálgatni. Eleve ezért nincsen installer sem, mert nem akarnak találgatni előre, hogy neked mikre lesz szükséged, meg hogyan akarod azokat beállítani, pont azért, hogy ha a találgatás rosszul sülne el, ne kelljen semmit visszacsinálni.
Egyébként meg innen is tudja magáról valaki, ha haladó disztrókra készen áll. Ha az Ubuntu, Mint, stb. telepítése után már fejből telepít magának egy csomó mindent, meg távolít el, meg sok beállítást kell visszacsináljon, meg hozzáad egy csomó PPA-t a frissebb verziók miatt, az már annak a jelzése, hogy nem ezek a kezdő disztrók valók neki, kinőtte őket.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #37861 üzenetére
Nincs nekem veled semmi bajom, csak a blogoddal történő tobzódásod után nem értem, mit keresel itt? Ott leírtad egyébként, hogy ezekben a topikokban annyira nem segítőkészek az emberek, hogy 2 éve nem is jársz ide, holott csak a Manjaro topikban 100 hsz helpet kaptál és a blog előtti hetekben is írtál oda. Szóval a blogoddal arculköpöd az itteni Linuxos segítők nagyrészét, mint ha ők tehetnének a folyamatos bénázásaidról és mellesleg azzal a 2 évvel még igazat se mondtál. Miért írsz olyan blogot, amit azok is olvasnak, akik tudják, hogy tele van hamis állításokkal?
Az sem zavar, hogy szinte mindenki egyetértett, hogy használj inkább Wint és húzz el a Linuxból, ha csak szidalmazni tudod, még fizették is volna a licenszdíjat.
Engem rohadtul nem érdekel hány helyen írogatsz még, csak a Linuxos topikokkal foglalkozom és ott kifejezetten bosszant, ha megjelensz, a leírt okok miatt. A saját segítő hozzászólásaimat sem felhánytorgattam, csak jeleztem vele, hogyan állsz a segítőkhöz és magához a Linuxhoz, értem én, hogy semmi nem úgy jön össze, ahogyan megálmodod, de erről nem mások és nem a Linux tehet. Én csak örülök, ha bárkinek valamiben segítek, mert minden hsz-em megírása előtt utána nézek a dolognak és ezáltal tanulok egy csomó olyan dolgot, ami bővíti a tudásszintemet, ki tudja mikor kell olyan disztrót használnom, ami nem nagymama-disztró....ezért írtam még akkor is neked, amikor már elküldtél többször is melegebb éghajlatra.
Ezekkel a magánéletre célzó megjegyzéseiddel nem foglalkozom, magadat minősíted vele. Az IQ-m meg fene tudja mennyi, de 70 alatti értékkel már önálló mondatokat nem képes megfogalmazni a delikvens, szóval biztosan nem 19. A hülye listáddal meg ne fárassz, annyira nincs sok szabadidőm.
Egyszóval újra leírom, hogy nem beléd kötöttem, főleg nem személyes jellegű tetüsködéssel, hanem a közösség elleni negatív tobzódásoddal nem tudok megbékélni. Szóval valóban felesleges volt ide bármit írnod.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz tordaitibi #37877 üzenetére
Ezt így tényleg ne csináld!
sudoers-ről ezekszerint még nem hallottál, abban tudsz kiadni sudo jogokat úgy, hogy ne kérjen jelszót. Egy minta:touch /etc/sudoers.d/mysudoers
tordaitibi ALL=(ALL)NOPASSWD: ddccontrolA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
törölt tag
válasz tordaitibi #37879 üzenetére
A szintaktikád amit mutatsz eltér a sonar által mutatottal.
-
törölt tag
válasz tordaitibi #37881 üzenetére
Egy sorba kéne szerintem.
sudo visudo /etc/sudoers
-
nagyúr
válasz tordaitibi #37881 üzenetére
ddccontrol ?
Én nem tudom, mi ez, de ami a nagyobb baj, hogy a visudo sem.
tibi ALL=(ALL)NOPASSWD:
ddccontrolVagy az ALL szócskát kell a helyére beírni vagy a pontos elérési utat. szerintem
Ezen link alapján valahogy így értelmezhető....ebben is valami hasonló van.
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #37892 üzenetére
És ha a /dev/i2c-4 - t bevennéd a sudoers fileba?
-
growler
őstag
A
ddccontrol-nak van grafikus felülete a gddccontrol.
Nem lenne egyszerűbb azt használni ?
Lehet hogy userként indítható.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #37894 üzenetére
A megírt kis szkriptekből kiszedted ezt a részt?
echo [ide jön a jelszavam] | sudo -S
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #37898 üzenetére
Még egy ötletem van! Csak a backlight-ot manipulálnád hotkey-ekkel? Mert arra én láttam kész szkriptet! Ez neked nem jó?
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #37900 üzenetére
Talán ötletet ad: [link]
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #37901 üzenetére
Köszi a magyarázatot. Akkor az ötletemen már túl vagy!
-
sudo az kell továbbra is, csak nem fog jelszót kérni.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Frawly
veterán
válasz tordaitibi #37884 üzenetére
A visudo egy script. Nem csak vi editort tud használni, át lehet állítani mit használjon, az EDITOR környezeti változóban, lehet nano-val, mc-vel, stb. is használni, bár vi/vim-től idegenkedőknek inkább a micro-t ajánlom, az egy nagyon jó text editort.
Elmenteni meg pont azért nem engedi, mert pont arra találták ki a visudo-t, hogy előszűrje a hibás konfigurálást. Ha engednék, akkor könnyen működésképtelen rendszer előtt találhatod magad. Azért van ezzel a visudo-val, meg extra ellenőrzési réteggel bonyolítás.
-
tusi_
addikt
-
Frawly
veterán
válasz tordaitibi #37973 üzenetére
Az a baj, hogy ezt nem elég betenni automatikus indulásba, hanem egy scriptnek folyamatosan kéne futni, és ha feléled az eszköz a monitor alvóból történő visszajövetele utána, akkor mindig újra le kell futtatnia.
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #37992 üzenetére
Bejelentkezés előtt, vagy után kéri a jelszót?
-
nagyúr
válasz tordaitibi #37994 üzenetére
Minden kulcstartó vagy mi a csoda, jelszótároló, a KDE Wallet is mind ki vannak kapcsolva.
Hasznos dolog ez, de nem sok köze van a jelenséghez, ott ugyanis login manager dolgozik! Mivel két felülettel dolgozik a disztró, ezek login managere okozhatja ezt az anomáliát, teljesen le kéne pucolnod az egyiket és csak a KDE login managere maradjon, ugyanis azt tudod GUI-ból konfigolni. (ha az fut persze)
Itt kéne utána körülnézned és letisztítani, amiről azt gondolod, hogy felesleges, sajna jobban nem ismerem ehhez a KDE-t, de tuti, hogy ezekből az irányokból célszerű támadnod!
Nekem egyszer Manjaro KDE-nél volt valami aktív adat az Új felhasználó résznél és az okozott talán wifi eléréssel kapcsolatos gondot....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #37998 üzenetére
Super! És köszi, hogy leírtad mit csináltál és remélem ez a thread lezárása is lesz egyben. Sajna sokan csak annyit írnak be, hogy megoldódott. De egy probléma felvetése így zárul korrekten. Az alapján egyébként, amit írtál, igen valószínű, hogy nem jön elő a gondod újra, ha mégis, az már fejvakarósabb lesz. De a Te eseted is jó példa arra, hogy Linux alatt mindent meg lehet oldani, nem mindig egy-két lépéssel....
Gui alól nem lehet, legalábbis én nem találtam ilyen lehetőséget,
Erre szerintem sincs GUI, de ez a parancs legalább helyrerakja a login konfigodat.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38012 üzenetére
5. napja tökéletes minden boot
Én meg köszi a visszajelzést! Eszerint tényleg ez volt a hiba, az OK, hogy KDE nem csípi a lightdm-et, de annak az átkonfigolásnak meg kellett volna történnie. Nálam is ugyanez a felülírás volt és simán lefutott Cinnamon/plasma ráhúzásnál. Ahogy a threadben a kolléga is említette, nem mindegy, mely KDE csomagokat rakja fel az ember ilyenkor és ebben igaza van, anno nekem is vissza kellett szednem a kubuntu-plasma metacsomagot és így lett működőképes a dolog.
Ezt a blogkiegészítőt olvastam pár napja is, de én alapból hozzászólva is csak bánatot okoztam neked eddig, így csak bólogattam magamban. Így közzétéve az új tapasztalatok alapján a más véleményed teljesen korrekt volt! (majdnem hozzáfűztem egy tőlem megszokott megjegyzést...de mégis kibírtam)
A kérdésre a update végén szerintem lehetetlen válaszolni, kb annyira az, mint ahogy az eddigi folyamatos anomáliákra nem nagyon volt magyarázat. (illetve volt, de ott rólad esett inkább szó) Lényeg, hogy szerintem mindenki örül a fejleményeknek.
-
válasz tordaitibi #38015 üzenetére
Lényegében ugye két winyó van 2 rendszerrel. Minden rendszer BOOT része a saját meghajtóján volt. Csak most az Ubuntué átkerült a Win-esre. Tehát nincs boot része annak a meghajtónak, amin az Ubuntu van, tehát csak a Win-esről lehet azt is bootolni. Így elsődlegesnek van állítva a fő meghajtó (WIN10), de akkor is az Ubuntu Boot-ol.
Ez viszont, amit írsz, jó opció lehet, mert a Boot szekcióban különn ki lehet választani, hogy melyik melyik, csak az zavar, hogy minkettő rendszer boot-ja egy meghajtóra került. Ezért, ha eltávolítom az egyik meghajtót (WIN-est), akkor az Ubuntu nem tud BOOT-olni. Ez azért baj, mert ki szoktam venni azt a meghajtót pl PC javításoknál Ubuntut használok az adatmentésekre. Ezért kellene áttenni az Ubuntu boot-ját a saját meghajtójára.Egy ábra róla:
But who is watching the guardians?
-
válasz tordaitibi #38017 üzenetére
Köszönöm, ez megér egy kísérletet. Amúgy ha minden igaz akkor UEFI
But who is watching the guardians?
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38017 üzenetére
Én sem vagyok okosabb, viszont a kényszer már rávitt, hogy több meghajtóra GRUB-ozzak, itt említem is éppen pár napja. (#75194)-ben látható a dolog miértje.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38020 üzenetére
Szerintem is a bios-váltós módszer kéne a kollégának. Én ebben a témában eléggé le vagyok maradva, mivel sosincs Win-t magába foglaló multiboot-om és jó ideig még az UEFI is kerülni fog.
Linux update-nél meg az apt alapúak még mindig meggyilkolják a Manjaro GRUB-ját*, szóval én ezen a szinten ragadtam.
*persze ettől még tudom használni fallback-ban
-
lev258
veterán
válasz tordaitibi #38045 üzenetére
Pontosan hol ír ennyit?
Egyébként 256 MB a megszokott az integráltnak, de egy ideje már dinamikusan tud változni (nőni).LC_ALL=C lspci -v | grep -EA10 "3D|VGA" | grep 'prefetchable'
Ez mit mond?
A mi tekeri a procit mindig érdekes kérdés. A Kubuntu eleve az erőforrás igényesebb rendszerek közé tartozik.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"update-apt-xapi és a python3"
Ezek a Synaptic interaktív keresőjével vannak kapcsolatban. Ezt akkor kell futtatni, amikor telepíted a"apt-xapian-index"
csomagot. Utána updatelni kell az adatbázist.sudo update-apt-xapian-index -vf
Ez python alapú és azért fut nálad.
Valamiért nem ment végbe a folyamat, mert ezzel nincs gond soha, ha telepíti az ember.
Remélem van Synaptic-od is.
Ha nem, futtasd ezeket.sudo apt install synaptic
sudo apt install apt-xapian-index
sudo update-apt-xapian-index -vf
-
lev258
veterán
válasz tordaitibi #38049 üzenetére
Ez igazából nem az aktuálisan használt érték, hanem az alapértelmezett (default), ha minden igaz. Szóval lehet több.
free -m
ez mit mond?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
válasz tordaitibi #38051 üzenetére
Hát a Muon az a Qt-s Synaptic gyakorlatilag. Nálam tiszta Xubuntura fel van húzva amit írtam, de nincs is ilyen folyamatom induláskor.
De Te meg Xubira húztál Kubuntu desktopot ugye? -
lev258
veterán
válasz tordaitibi #38049 üzenetére
Azt sikerült kiderítenem, hogy nálam az alaplapi Intel videókártya elmehet egészen 1,5 GB RAM-ig.
-
nagyúr
xapian-index
mehet is a kukába! Pár éve ki is szedték az alapfelszereltségből Ubuntu/Mint-en csak sokan sivalkodtak, hogy eltűnt Synapticból a keresősáv és ezért visszakerült a xapian. Gyakorlatilag ez a kereső indexelője a csomagkezelőnek, ha nem használod a Muon-nál, akkor minek? Régebben sok eset volt, mikor felvitte a processzort 100%-ra és utána szedték ki a default csomagok közül.A VRAM foglaltságnál még én is leragadtam a foglalt mennyiségnél, de tényleg van már dinamikus is, arra nem jöttem még rá, hol látom az aktuális állását ennek.
Magát a lefoglalt mennyiséget és szerintem egy max dinamikust meg tudtam nézni az alábbi két paranccsal: (sajna az elsőhöz ezt találtam hirtelen, van rövidebb módja is)
GPU=$(lspci | grep VGA | cut -d ":" -f3);RAM=$(cardid=$(lspci | grep VGA |cut -d " " -f1);lspci -v -s $cardid | grep " prefetchable"| cut -d "=" -f2);echo $GPU $RAM
Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09) 256M]
glxinfo -B
name of display: :0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
Vendor: Intel Open Source Technology Center (0x8086)
Device: Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 4000 (IVB GT2) (0x166)
Version: 20.0.8
Accelerated: yes
Video memory: 1536MB
Unified memory: yes
.....még egy
sudo lspci -v -s 00:02.0
[sudo] ubyegon jelszava:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
DeviceName: 64
Subsystem: Hewlett-Packard Company 3rd Gen Core processor Graphics Controller
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 31
Memory at d4000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at 4000 [size=64]
Expansion ROM at 000c0000 [virtual] [disabled] [size=128K]
Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [d0] Power Management version 2
Capabilities: [a4] PCI Advanced Features
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #38089 üzenetére
Köszönöm a megoldásod megosztását! Megfontolom!
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38089 üzenetére
Nem szívesen mondom, de annál ocsmányabb dolgot nehezen tudok elképzelni, hogy a Linuxom NTFS-re dolgozzon, hamarabb verem szét az összes meghajtót samukalapáccsal! 21. századi rendszer dolgozzon már modern fájlrendszerre, ha van rá mód. De ezek szerint van, aki szereti a kőkorszaki megoldásokat. Nem kötekedni akarok, csak megosztottam a véleményem erről, amit persze nem kérdeztél, tudom.
Soha sehol senkinek nem javaslom, hogy Linuxról NTFS-re dolgozzon.
-
UberMutant
őstag
válasz tordaitibi #38094 üzenetére
virtualboxra tedd fel a windowos programjaidat és kész.
-
lev258
veterán
válasz tordaitibi #38094 üzenetére
Nekem az NTFS-sel kapcsolatban mindössze annyi javaslatom van, hogy a töredezettségmentesítést futtasd le Windows alól időnként.
-
addikt
válasz tordaitibi #38105 üzenetére
Fordítva ülsz a lovon.
Nem a Windows támogatja az eszközeidet, az eszközeid támogatják a Windowst. Az, hogy te nem tudtál olyan eszközt venni, amihez ne adjisten hozzáférsz nem proprietary eszközzel, az nem a mi/Linuxos társadalom baja, az a te bajod, és csak magadat okolhatod miatta. Talán legközelebb majd odafigyelsz, hogy olyan eszközt vegyél, aminél nem vagy leláncolva a gyártó miatt.
Lehet panaszkodni, hogy a Linux semmit nem támogat, de ez nem igaz. Amíg a gyártók képtelenek arra a minimális erőforrásra, hogy a rosszul megírt szoftvereiket Linuxra kiadják (netalán open source-olják, így a közösség is meg tudja oldani a problémát, ha a gyártó elengedi a szoftverük kezét), addig te nem pampoghatsz itt, hogy nincs alternatív szoftver. A te eszközeid, a te felelősséged, hogy olyat vegyél, amihez létezik.
Adok egy példát, ami elképzelhetetlen Windowsos ökoszisztémában, de a munkahelyemen speciel tökre jól működik. Van egy hálózati nyomtató/szkenner, mindenkinek van egy kódja. Ha szkennelek, akkor a nyomtató FTP protokollal feltölti PDF-ben a kódhoz tartozó usernek a ~/scan/ folderébe, ahová amúgy be lehet SSH-zni (és lehet SFTP-vel letölteni), így a szkennelés után közvetlen elérem telefonról, és sehol nem vagyok arra kényszerítve, hogy egy zárt ökoszisztémát használjak, mint te, és esetleg azon kapjam magamat, hogy hozzá vagyok láncolva egy gyártóhoz/platformhoz/rendszerhez.
Persze, lehetne csilivili app, csak akkor meg mindenki azon panaszkodna, hogy miért ez a platform, miért nem a másik.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38105 üzenetére
Figyelj, ha egy quasi ipari céleszközre Wines kezelőprogramot ad ki a gyártó és ahhoz éppen nincs Linuxos program, ami kezeli, még nem dől össze a világ. Egyébként itt a főokosok oldalán úgy látom próbáltak téged terelgetni, de eléggé ellenálltál neki! Épp elkezdtem keresni a régi hsz-emet, amiben zoneminder meg társai voltak, de a google kidobta nagyszerű threadeteket kimarite processzorral. Ez alapján azt mondom, hogy semmi nem lenne veszve, de látom 2018-ban félbeszakadt a szál.....de miért hagytad ott az egészet?
No mindegy, én alapvetően a Linux home user részét emlegetem itt a topikban, ha valami spéci kell munkához, ott azt kell használni, amit a gyártó ad hozzá. De minek keverjük a munkát a home felhasználással?
Szóval ami a munkámhoz kéne és használnom kell, azzal nem tudnék mit tenni, de ha valami saját dologhoz kell, tuti nem egy rühellt valamit fogok használni.
(#38104) I02S3F
Te is meg vagy lőve a nyamvadt word függéssel, ezzel se érdemes kezdeni semmit, amúgy is csak ideiglenes. Nem baj, ha nem mindenki utálja a Wint, én igen és már a Win7-nél jött ez elő, azon kívül nem ismerem a többit, nem is akarom. a 8.1 volt fenn egy HDD-n távsegítség miatt, de szenvedtem is miatta rendesen, szerencsére az össz használat, míg megvolt max 1 óra lehetett. Azóta a felhasználó sem használ Wint, mert elegem lett a távsegítségből is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38109 üzenetére
OK, akkor témailag viszont különválaszthatjuk az otthoni felhasználást, amire neked is tökéletesen megfelel a Linux. Minden más terület nekem ilyen szempontból munka, az meg nem annyira érdekel, tesóm is ezer éve használt már Linuxot, mégis sok éve Wint kénytelen használni, mert 3D renderelés spéci programjai ahhoz vannak.
Egyébként nem értem miért említed, hogy megint veszekedés lesz a vége. Megbeszéljük a dolgokat, nem értünk egyet és ennyi! Nem lesz ebből veszekedés, max elszoktál tőle, hogy nem szofisztikáltan írom le, ha valamit baromságnak tartok. Jobb szeretem, ha valaki baromnak tart, azt konkrétan le is írja, mint ha körmondatokon kéne gondolkodnom, hogy most ez leidiótázott vagy mégse! Szóval bocsi, tudom, hogy Te nem igazán bírod a nyílt kritikát.
de nekem nem csak kamera hanem más funkció is kell, azokat meg egyik sem tudja
Néha el is csodálkozom, hogy van olyan program, aminek a funkciói neked megfelelnek!
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #38111 üzenetére
Szerintem meg jó a hozzáállásod és kibírtad a kezdeti nehézségeket, nem beszélve a már-már személyeskedésbe torkolló vitákkal, amiben részed volt.
Nem értek egyet a fenti hsz. - al, hogy válassz gépet Linuxhoz. Persze, ha már van vele tapasztalatod _és_ vásárolnod szükséges, akkor megteszed.
Szerintem a gyártók a hunyók, mert túl kis piac a Linux szegmens, ezért szarnak rá. Sajnálom. Én, amikor vettem a hp elitebook 2560p-t, akkor ellenőriztem a kompatibilitást, de én 2011 óta kb. Ubuntu-t használok. És egy laptopnál jóval egyszerűbb a dolgom az ellenőrzést illetően.
-
törölt tag
válasz tordaitibi #38106 üzenetére
Azt próbáltad-e VBoxban, hogy az USB eszköznek direkt szűrőt állítasz be. Ilyenkor csak a guest gép használja. A host csak átadja neki.
-
törölt tag
válasz tordaitibi #38116 üzenetére
Oké.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38117 üzenetére
Ha ilyen pontosan követed más fórumokon is a tevékenységemet
Látom neked is üldözési mániád van, így ugorjuk is inkább a témát. Nem olvasom magát azt a topikot se, max pár hetente benézek. Mindössze annyi történt, hogy beírtam az eszközöd megnevezését plusz a linux kifejezést* és az első három között ott volt google-ban a linuxmint.hu-s thread.
Mi a nyamvadtszar lenne olyan fontos itt bárkinek a tevékenységén, hogy én kövessem bárhol? Annyira normalitáskerülő a gondolkodásod, ne is haragudj. Ennyire ráérek szerinted vagy ennyire érdekel, máshol mivel kínlódsz? Használd a guglit néha és meg fogsz lepődni.
A blogod idiótaság volt, ott is megemlítettem, de a topikokban viszont kaptál rendes segítséget is, amit szintén az idióta blogodban kifejezetten tagadtál. Ez viszont mocsok dolog volt. Szerintem.
*tényleg az a marha, aki neked segíteni próbál.
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #38133 üzenetére
Átmeneti megoldásként a parancsot elmenteném egy bash fájlba és a tálcára szögezném az ikonját.
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #38151 üzenetére
Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy van shellscript topic. Hátha ott tudnak segíteni!
-
Frawly
veterán
válasz tordaitibi #37998 üzenetére
Igen, GUI alatt sok mindent nem lehet, ezért nyomatunk minden linuxos topikban terminálos parancsokat, nem azért, hogy a kezdőket szivassuk, meg gépelgessenek. Terminálban mindent lehet, és biztosan működnek minden disztró alatt. Konkrétan ez a systemctl minden systemd-s disztrón működik (a disztrók 99%-a), a dpkg-reconfigure meg minden Debian/Ubuntu-származék alatt (ami megint a leggyakoribb, legelterjedtebb, legnépszerűbb). Meg a terminálos megoldások azért is jobbak, hogy részletes hibaüzenetet is látsz, hogy mi nem megy. GUI alatt sokszor csak azt látni, hogy nem indul valami, vagy crashel, és nem lesz értékelhető hibaüzenet. Plusz a terminálos parancsok legtöbbször függetlenek a grafikus felülettől is (mindegy, hogy KDE-t, Gnome-ot, Xfce-t, vagy Cinnamont használ valaki), meg akkor is működnek, ha valami bug vagy szoftverhiba miatt nem futna a grafikus felület egyáltalán.
Míg GUI alatt minden grafikus felületen külön lehetne nyálazni a részletes screenshotokat, hogy milyen menünek meg beállítóablaknak a 99. fülének a 3. rejtett gomjára megnyíló párbeszédablaknak mit állítsál. Terminálban meg egy jól célzott parancs, még gépelgetni sem igazán kell, mert vagy Tab billentyűre kiegészíti a gépelni való 90%-át, vagy be tudod másolni kijelölés, beillesztéssel.
Egyébként meg a LightDM-mel sincs probléma, kicsit fapadosabb, de cserébe kevesebb erőforrást is eszik. Az SSDM meg többet tud meg csilivilibb. Kinek mi kell. Ez a jó a Linuxban, tudsz választani, le tudod cserélni, és nem az van, mint Windowson, hogy egyféle megoldáshoz vagy kötve.
Illetve jó is, hogy látlak, mert eszembe jutottál a DDC fényerőszabályozásról, amit hiányoltál a Linuxból. Itt az Arch WIki-ben le van írva az External Monitors részénél, hogy mit kell hozzá állítani, hogy menjen. Már előre szólok, hogy a változatosság kedvéért ezt is terminálba kell benyomatni, ráadásul szintén rendszergazdai jogokkal, de lehet hozzá valami scriptet is szerkeszteni, ami grafikus felületről tudsz billentyűnyomásra hívogatni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Felhőből hozza a Windows élményt a Microsoft új PC-je
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest