- Windows 10
- Synology NAS
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Linux kezdőknek
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Video konvertálás
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- Padavan firmware
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
amdni
aktív tag
Sziasztok!
NVME M2 SSD-re telepíteném az Ubuntu Linux rendszert, de Pcie slotban lévő kártyában van, alaplapon nincs m2 hely, régebbi alaplap.
Sajnos a bootolás nem működik az SSD-ről BIOS nem látja, a kártya gyártója szerint az Asusnál van a gond. Bios a legújabb.
Operációs rendszer látja az SSD-t. Asus H61M-D az alaplap típusa.Szóval vagy alaplapot cserélek, vagy pl. megoldom hogy egy pendrive-ról bootoljon a rendszer, amit lát a BIOS. De a Linux az SSD-n lenne.
Hogyan lehet ezt megoldani?
Van erre mód?
Előre is köszönöm! -
amdni
aktív tag
Linux Mint Cinnamon 20.2 az Operációs rendszer amit szeretnék használni.
-
amdni
aktív tag
válasz growler #39486 üzenetére
Szoftveres RAID-ot szeretnék használni adatmentés miatt (RAID5 4 HDD-vel) ezért nincs már szabad sata port az alaplapon. Gondoltam a PCe + NVME SSD megoldás jó lesz, nem volt arról szó hogy ha a PCIe16 kártya támogatja a boot lehetőséget, az alaplap is, de mégsem működik.
Amint lesz időm tovább próbálom keresni a megoldást, köszi a segítséget addig is.
-
amdni
aktív tag
Lehet hogy egyszerűen a grub nem látja a a PCIe16 on keresztül csatlakoztatott NVME ssd-t?
-
amdni
aktív tag
válasz ubyegon2 #39502 üzenetére
https://www.axagon.eu/hu/produkty/eem2-xr
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-h77-ds3hrev_12#spHa alaplapcsere utan veszek egy nvme to usb3.0 atalakitot, akkor mukodne a boot rola?
VAGY
Inkabb msata ssd t vegyek az alaplaphoz? (Amit tamogat). Elvileg az usb 3.0 megoldas gyorsabb lenne, vagy inkabb hagyjam?https://www.pcx.hu/kingston-kc600-256gb-msata-ssd-256gb-skc600ms-256g--568728
-
amdni
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Linux Mind Cinnamon 20.3-as (Ubuntu 20.04 LTS) operációs rendszert telepítettem egyik gépemre, sajnos alvó állapot vagy hibernálás után olyan mintha lefagyna a gép.
Az egér reagál a mozgatásra, a billentyűzettel a start menü megnyitható, de akármire kattintok az egérrel, nem nyitja meg, nem történik semmi. Start menübe lépéskor hiába írok valamit a billentyűzettel, a keresőbe nem íródik be. -
amdni
aktív tag
Kedves Fórumozók!
Az alábbi parancsot szeretném lefuttatni minden induláskor automatikusan.
Ubuntu 22.04.
Mivel sudo jog kell neki, így az indítópultba hiába rakom.
sudo veracrypt --text --mount /dev/sda1 /media/Veracrypt1 --password jelszavam --pim 0 --keyfiles "" --protect-hidden no --slot 1 &
Próbáltam szolgáltatásban indítani:
[Unit]
Description=Veracrypt
[Service]
ExecStart=/usr/bin/veracrypt --text --mount /dev/sda1 /media/Veracrypt1 --password jelszavam --pim 0 --keyfiles "" --protect-hidden no --slot 1 &
[Install]
WantedBy=multi-user.target
De nem működik, indul a szolgáltatás de a felcsatolás nem történik meg.
Mit csinálok rosszul?
Köszönöm! -
amdni
aktív tag
-
amdni
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu 22.04 alatt szeretnék fotókat nyomtatni pl. 10x15-ös fotópapírra, de a fotók más méretarányúak, a telefonom nem tud 10x15-ös arányú képet készíteni.
Olyan programot keresek amivel méretezhető a fotó tetszőlegesen. Most a "gimp" programmal próbálom, ezzel átméretezhető cm megadásával, viszont ha nem mindegy hogy a fotó bal vagy jobb fele kerül levágásra, akkor nem ez a program a megoldás.
Bízom benne hogy van erre jobb megoldás, csak nem ismerem.Köszönöm ha valaki tud tanácsot adni.
-
amdni
aktív tag
Köszönöm!
-
amdni
aktív tag
Kedves Fórumtagok!
Tanácsot kérnék az alábbival kapcsolatban:
Wake On Lan szolgáltatás fut az asztali PC-men (Ubuntu 22.04, és a laptopon is amiről indítom az ébresztést). Helyi hálózaton belül jól működik, bármelyik másik gépről fel tudom ébreszteni a gépemet az alábbi parancsal:
"wakeonlan aa:bb:cc:dd:ee:ff" azaz a MAC cím beírásával.Interneten keresztül is működik, de csak az alvó állapotba lépés után kb. max fél percig, utána nem működik az ébresztés, az alábbi parancsot használom:
wakeonlan -i routeremIpCime -p PORT macCimRouterben természetesen nyitottam portot, mellékelem.
[kép]Miért működik csak max. fél percig az ébresztés internet felől, ha a helyi hálózatról megy bármikor.
Köszönöm szépen!
-
amdni
aktív tag
Sziasztok.
Eltelt pár hét mióta megvettem az első "okostv"-met (TLC 55C645), de a problémám vele még mindig nics teljesen megoldva.Nem tudom a monitorom képét a tv-re küldeni hálózaton keresztül. A nagy távolság miatt HDMI nem jöhet szóba.
Android telefon kb. egy kattintásra ráküldi a telefon képét a tv-re a tv-hez való applikációt használva (routeren keresztül).
Windows 11 esetében ha egy videóra kattintva (jobb katt) kiválasztom a vezeték nélküli megjelenítőnél a tv-met, működik a videó átvitel.
Az alábbi programot telepítettem Ubuntu alatt:
"sudo apt install flatpak flatpak install flathub org.gnome.NetworkDisplays
"
De sajnos nem látja a tv-t.
Megjegyezném a Windows 11 sem látja windows gomb + k billentyűkombinációra megjelenő ablakban, viszont a szomszédok tv-it látjaEzzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Köszönöm. -
amdni
aktív tag
válasz kpityu2 #42599 üzenetére
Közben sikerült Windows-al megoldani, fura de akkor működik ha lan kábelen kapja a hálózatot a tv és a Wifi is be van kapcsolva, de a Wifi nem kapcsolódik a routerhez. Így megy.
Viszont a VLC az általad leírt módon nem megy sem Windows alatt sem Linux alatt, korábban próbáltam.
Még keresem a megoldást, köszi a hozzászólást. -
amdni
aktív tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatban:
Távolról használnám a gépem (PC) Ubuntu és Windows operációs rendszerét is (Virtalbox egyéb okból nem jöhet szóba).
Ha pl. az Ubuntu fut, a Grub Customizer program segítségével át tudom állítani, hogy újraindítás után ne a Linux hanem a Windows induljon el.
Eddig ok, viszont fordítva egyenlőre még nem megy, nem találtam működő megoldást.
Windowsra nincs Grub Customizer, hogyan tudnám módosítani a boot sorrendet?Köszönöm előre is!
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest