Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Facebook és Messenger
- TP-Link WR1043ND router
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Mikrotik routerek
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vivaldi (böngésző)
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40698 üzenetére
Nekem így egyszerűbb, hogy Windows-os gépre letöltöm ez exe-t, elindítom, megy, ennyi. Fent van a Mint 20.3 a dolgok nagyja működik out of the box, notepad-ként tudom már használni, tabletként még nem. Nem tudom, hogy az összejön e valaha, gondolom pár napom rámenne arra is, amire most nincs se időm se kedvem. Kösz mindenkinek a segítséget, úgy néz ki, hogy a Ventoy a megoldás az ilyen jellegű gondokra!
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40696 üzenetére
A Ventoynál van többféle telepítési mód, néztem a GUI-t QT-t kell hozzá telepíteni gondolom, azzal nem volt kedvem kínlódni, a Ventoy ISO-t meg ugyanúgy nem írta ki rendesen a Disks utility, az van a képeken, a parancssorért meg nem vagyok oda, úgyhogy gondoltam inkább rövidítek, és Windows alól tettem fel, úgy megy rendesen.
Már közben telepítettem a Mint 20.3 XFCE-t, meg most a frissítéseket hozzá, úgyhogy úgy tűnik ez is rendben van. Az eszközök nagyja működik vele.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
törölt tag
válasz inf3rno #40690 üzenetére
Ha meg csináltad a Ventoy szkripttel a pendrájvot, utána semmi dolgod. Csak a pendrájvra kell másolni a kívánt iso-kat.
A Ventoy pendrájvnak lessz egy kis efi partíciója, ebben van a Ventoy indító cucc. Meg van egy exfat fájlrendszeres tárterület. Ezt látod, ha a kész pendrájvot rádugod a gépre. Ventoy-ként azonosítva a fájlkezelőben. Fogod az eredeti iso-kat és rámásolod. Annyit amennyi ráfér.
Bebootolsz a pendrájvval és a grubban ott lessz az összes iso, amit indíthatsz. -
inf3rno
nagyúr
válasz gregory91 #40694 üzenetére
Mindegy, felraktam a 20.3-as Mintet, az ismeri a billentyűzetet és mégis megy a wifi róla, ahogy nézem. Teljesen rendben van eddig, egyedül a billentyűzeten az érintős egéren valamiért nem megy a tap meg double tap, de maga az egér működik. Az érintő kijelző is jó. Majd pár év múlva kukázom, ha addig nem javul meg a Mint 21 telepítője és lejár rá a support. Mindjárt teszek rá egy Wireguard klienst meg egy Firefoxot, ha nem az ment fel alapból, aztán rendben is van arra, amire nekem kell.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
gregory91
senior tag
válasz inf3rno #40693 üzenetére
A Mint 21 telepítő nem indul, azt írja invalid magic number, you need to load the kernel first.
What the f... Lehet valami elsz*ródott a cfg fájlban.Ez a grub olyan ironikusan beszél...Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
inf3rno
nagyúr
Jó, a tapasztalatok eddig. A Ventoy remekül megy. A Mint 21 telepítő nem indul, azt írja invalid magic number, you need to load the kernel first. A Mint 20 telepítő elindul. A Xubuntu 22 telepítőnél feljön a logo, aztán tölt ezerrel, de semmi nem történik, a végén meg lefagy, aztán 1o perc után mégis betölti. Ezek után nem tudom mit várjak tőle. Mindegyiket normal mode-ban indítottam.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #40690 üzenetére
Ugyanez Ventoy2Disk.exe-vel Windows alól kiírva:
Szóval most vagy a Ventoy ISO fájlja rossz, vagy tényleg ennyire ótvar ez az Ubuntu Disks utility, hogy nem tud egy ISO fájlt normálisan kiírni. A lényeg, hogy elvileg most jó, mindjárt kipróbálom, hogy a tablet szereti e a Mint telepítővel.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ezt tudja valaki értelmezni, hogy miért nem tudok hozzáadni a Ventoy-hoz új partíciót, amire az ISO fájlokat másolhatnám?
Most vagy ez a disks utility nem működik normálisan vagy fogalmam sincs, mindjárt megnézem, hogy dd-vel mit ad a ventoy. Mindenesetre furcsa, hogy a gparted egy partíciót lát a disks utility meg kettőt és egy csomó üres helyet. Azt hiszem az lesz a vége, hogy felteszem a Ventoyt egy Windows rendszerről, és megcsinálom ott a partíciót, amire az ISO fájlokat másolni lehet. Nevetséges már ez az egész.
A Windows látja a két partíciót, az üres helyet viszont szintén nem tudja felhasználni. Ki sem írja, hogy létezik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
gregory91
senior tag
válasz inf3rno #40663 üzenetére
Próbálom felfogni a dolgot mert már zavaros mint a bili:
Csinál egy FAT32-es UEFI partíciót is az elejére, oda be tudtam másolni, de az csak a GRUB-ot indítja, onnantól meg úgy tűnik vége a világnak, mert a Mint partícióján is van egy ugyanilyen EFI-s mappa, és gondolom annak is kellene.
Ha szimplán csak másolod és BIOS/UEFI "megtalálja" a efi módot(a részletekkel nem untatnálak) a pendrive-ban akkor már tartalmazza GRUB-ot mindennel együtt.Nem tudom ki volt az az idióta, aki kitalálta, hogy ott is legyen egy külön másolat az EFI fájlokról egy nem írható fájlrendszerben.
Két féle mód szokott lenni:
isolinux/syslinux - mbr/legacy,
grub - efi/uefi rendszerekre(jó isolinux/syslinuxra is van efi de az mellékes).
Egyik módja(feltételezem hogy azon az eszközön fut már linux-os rendszer):Háttértárolót vagy sd kártya beilleszt terminalt megnyit bepötyögöd hogy:sudo grub-update
Ezzel a rendszered mellé beteszi a háttértárolóban talált linux-ot is a indíthatók közé.
Rendszert újraindít és telepítésre fel.[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40682 üzenetére
Ja nem, alapból hibára fut, amikor próbálom, elvileg ez az Ubuntu verzió nem támogatott, de most összeraktam a másik gépet, amihez még alkatrészt várok, aztán arra fel tudok tenni egy régebbi verziót, ha ez megoldja. Az ATOM része érdekes, mert elvileg nekem csak a 32 bites micsoda kell, az ATOM ment out of the box másoknál.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Itt valami megkeveredett nálad vagy nálam. Én az asztali gépemről beszéltem, abban elvileg jó a memória, de max használat közelében hajlamosak befagyni az alkalmazások. Nem derült ki, hogy a memória hibázik e, vagy az alkalmazások vannak rosszul megírva. Abban 16GB van.
Ezen a tableten nem néztem még a memóriát, de jó ötlet. Nem hiszem, hogy van BIOS frissítés ehhez a tablethez, magát a problémát mondjuk nem oldja meg, hogy az UEFI 32 bites benne. Gondolom az az alaplaphoz kötött nem a CPU-hoz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #40683 üzenetére
Bezony, ott van a Ventoy indítójában a bootia32. Akkor ezt ki is lehetne próbálni.
-
törölt tag
válasz tordaitibi #40683 üzenetére
Kend, nem mond bolondságot.
-
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #40682 üzenetére
Hasonlóval szívogattam, elég rég volt de talán jól emlékszak. Ventoy, az elindul mert vagy benne van a boootia32efi, vagy tölthető a Ventoy oldaláról. Azzal bootolni és azzal indítani az Ubi telepítőt. Az meg már települ X64 módba és asszem utána indítható is.
Ha jól emlékszek. -
-
inf3rno
nagyúr
Drága memória van benne g.skill ares, semmi baja. A CPU memória vezérlőjével lehet valami a második csatornán, legalábbis a régi alaplapnál volt néhány görbe tüske, ami miatt nem is működött az a csatorna, és lehet, hogy károsodott tőlük. Nem tudom, mintha néha hibázna a memória, ha 8GB fölé megy, ebből is ezt gondolom, de a memtest nem mutat semmit. Majd bedarálom az egészet, a memóriát meg eladom külön, az az egy talán még ér valamit. Egyelőre most nincs pénzem ezt beújítani.
Buliban hasznos! =]
-
válasz inf3rno #40673 üzenetére
Ja, a későbbiekből ítélve ez tényleg nem egy egyszerű. De nincs a BIOS-ban semmi, amivel legacy (nem EFI) bootba vissza lehet tolni?
"Amúgy is idegesítő, hogy összeomlik néha egy-egy alkalmazás."
Ha már tudsz majd ISO-t bootolni, egy memtest nem ártana.Mutogatni való hater díszpinty
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40675 üzenetére
Másnak flottul megy, na jó ez túlzás, de sikerült feltennie, és szinte minden megoldható már a 20-as Minttel azt olvastam: [link] Fogalmam sincs hogyan csinálták, mert láttam 19-es és 20-as Mint-eket is ilyen tableten, de az ISO fájlt képtelen vagyok úgy módosítani, hogy működjön. A Windows 8.1-nél ami eredetileg rajta van meg biztonsági szempontból minden jobb kb.
Nem akarok más OS-t rá tenni Mint+XFCE az álmom legrosszabb esetben Xubuntu, pláne nem 32 biteset. Valahogy csak meg lehet ezt oldani, ha másnak is összejött.
Elvileg ez a varázs eszköz rá, de valamiért nem működik az én 22.04-es Ubuntummal: [link] Esetleg akinek van régebbi Ubuntuja, az ki tudja próbálni, hogy azon megy e?
Hát félig hobbi, akarok egy kis gépet, amiről rá tudok csatlakozni az itthoni szerverre. Nagyjából erre cél eszköz. Másra nem akarom használni, erre meg pont elég a 2GB. Ez meg csak porosodott már egy ideje, szerettem, csak elromlott, és most találtam alkatrészt hozzá.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
törölt tag
válasz inf3rno #40674 üzenetére
Már értem mi a bibi. Ez egy atom procis félig tablet félig noti. A 32bites uefi a Win faszsága, ezért kell a bootia32-vel szarakodni, azt kéne beleszuszakolni egy Linux telepítőbe, amiben nincs default. De!
Az, hogy kevés tényleg 2GB memória, az tény. Ott van még a háttértár is az a pici eMMC flash. Meg az érintő kijelző támogatottsága is kérdéses.
Ez hobbi projekt? -
inf3rno
nagyúr
Most már próbáltam geteltorito-val, azzal sem csinál normális img fájlt belőle. Lehet elengedem a kérdést, aztán marad Windows ezen a tableten, ami cink, mert 8.1 van rajta.
Még van az isorespin, de az úgy tűnik Ubuntu 22.o4-en nem működik, és elvileg más Ubuntu verzión igen. Lehet mégis OS-t váltok ezen a gépen is. Amúgy is idegesítő, hogy összeomlik néha egy-egy alkalmazás. Legutóbb mondjuk még érdekesebb volt, hogy egyszercsak eltűnt a Firefox a gépről, aztán restart után újra előkerült. Kicsit agyfasz ez az Ubuntu.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én nem tudom mi az oka, csak azt, hogy kell a 32 bites EFI fájl ahhoz, hogy bootoljon a telepítő, pedig elvileg 64 bites processzor van benne. Az Asust kérdezd, hogy ezt hogyan sikerült összehozniuk. Na mindegy, a lényegen nem változtat, hogy már 5 órája szopok ezzel, és még mindig nem sikerült eljutni a telepítésig. Most találtam valami kerülőutat stackexchange-en, mindjárt megnézem, hátha azzal összejön.
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
Megnéztem, Xubuntunál is ugyanez az isofs fájlrendszer van, azt se tudom módosítani. Megpróbáltam x64-es bootloaderrel, az sem megy. Ha bemásolom az EFI fájlrendszerre, akkor csak a GRUB konzolig jutok vele.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
De nem 32 bites az OS, csak a telepítő az vagy mi. Nem teljesen értem az egészet, elvileg a tablet támogat 64 bites OS-t de a telepítő nem. Valami ilyesmit írtak. Nekem ez kínai, talán azt jelentheti, hogy a boot loader 32 bites és az OS meg 64 bites? Erről van szó amúgy: [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40664 üzenetére
Nem működik, a FAT partíció elveszik belőle így, gondolom a GRUB azon van.
No elvileg az van, hogy CD-hez való ISO-t készít belőle, és azért törli azt a partíciót, viszont utána az isohybrid-el vissza lehet gányolni eredeti formájába, csak az meg nem működik a generált ISO fájlon, hibaüzenettel elszáll. Telepítővel még az életben nem szoptam ennyit, mint ezzel.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
válasz inf3rno #40660 üzenetére
Unetbootint macerásabb feltenni, tárolóban asszem semmihez nincs.
"under the hood ott is dd-t vagy ilyesmit használnak."
Azt. Kb. minden ilyesmi csak imageket ír az eszközökre, a lényeg az, hogy mit rak mellé. Amúgy létrehozna 2 partíciót is, ha tud EFI-t az adott dolog, meg ha pl. az imageben van.
De amúgy visszatenni a boot módot legacyba?Xubuntu helyett inkább valami Cinnamonost, mert az XFCE nagyon fapad
@májkimiki : Nekem az volt a meglepő, amikor működött ISO-val a dd Amúgy oda-vissza használom, de olyan még nem volt egészen a közelmúltik, hogy csak egy ISO-t natúr kiírva működjön
Mutogatni való hater díszpinty
-
inf3rno
nagyúr
Ja írják máshol is, hogy az utóbbi időben ezt az ISO fájlrendszert erőltetik telepítőknél, ami nem írható. Elvileg van ISO respin, vagy bizonyos fájl kezelőkben be lehet bootolni, és átmásolni FAT32-re. Csinál egy FAT32-es UEFI partíciót is az elejére, oda be tudtam másolni, de az csak a GRUB-ot indítja, onnantól meg úgy tűnik vége a világnak, mert a Mint partícióján is van egy ugyanilyen EFI-s mappa, és gondolom annak is kellene. Nem tudom ki volt az az idióta, aki kitalálta, hogy ott is legyen egy külön másolat az EFI fájlokról egy nem írható fájlrendszerben. Minden elismerésem az övé.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40661 üzenetére
Én azt nem értem, hogy elvileg jól csináltam az disks utility-vel: [link] Tényleg csak ennyi, hogy restore, és alapból van ebben a fura isofs fájlrendszerben a Mint telepítője, ami miatt nem tudom beletenni a 32 biteshez való efi fájlt. Lehet, hogy emiatt nem is Mintet fogok feltenni, hanem inkább Ubuntut.
Nem ismeretlen a dd, de valszeg ugyanide jutnék azzal is. Nem hiszem, hogy valami varázslatos módon létrehozott volna 2 partíciót a disks utility, szerintem under the hood ott is dd-t vagy ilyesmit használnak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Jó, unetbootin lesz, most fél óra után rájöttem, hogy valami isofs fájlrendszert csinált neki, azért nem írható.
Nem támogatott már a 18-as Ubuntu sem unetbootin által, megy egyáltalán rajta? [link] Nálam is csak annyit ír, hogy nem tudom a repoból lerántani. Gondolom akkor marad a bináris letöltése. Nem szeretem az ilyet.
Jó, megpróbáltam, kuka az Unetbootin Ubuntu 22.04-en, és nem KDE, úgyhogy a másik is.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Egyelőre kiírtam rá ezzel, de nem akar bootolni. Viszont valszeg az a baja, hogy speckó EFI fájl kell erre a tabletre. Na most a Mint telepítő partíciójára kéne bemásolnom, de belefutottam abba, hogy read only fájlrendszer van rajta. Elvileg remountolni kellene, amit szintén nem enged. Arra meg elvileg az a gyógyszer, hogy "blockdev --setrw /dev/sdd1",
viszont ha su-val használom, akkor valamiért úgy gondolja, hogy a --setrw a su paramétere, és elszáll hibával. Nem láttam még ilyet. :S A root jelszóra már nem emlékszem, amit próbáltam nem vette be, úgyhogy csak su-val menne, ha menne. Idézőjelekkel sem működik. Bármit ötlet azon kívül, hogy tegyem újra a rendszert ezen a gépen is?Ja közben rájöttem, hogy sudo, amit akarok, nem su. Hülyét kapok már.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
Szeretnék egy Mint telepítőt tenni egy pendrive-ra. A kérdésem az, hogy van ez a disks utility, és van benne olyan, hogy restore partition image. Ez jó arra, hogy bootolható pendrive-ot csináljak, vagy inkább dd-t vagy valami célszoftvert használjak?
Buliban hasznos! =]
-
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
Még mindig a BT-al küzdök.
Volt már .hcd átmásolás, firmware telepítés, de valamit nagyon benézek, mert nem megy.dmesg | grep -i bluetooth # Shows all Bluetooth driver info
[ 6.199404] thinkpad_acpi: rfkill switch tpacpi_bluetooth_sw: radio is unblocked
[ 6.724854] Bluetooth: Core ver 2.22
[ 6.724877] NET: Registered PF_BLUETOOTH protocol family
[ 6.724879] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 6.724882] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 6.724884] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 6.724888] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[ 7.004148] Bluetooth: hci0: BCM: chip id 70
[ 7.005163] Bluetooth: hci0: BCM: features 0x06
[ 7.021204] Bluetooth: hci0: TeaPC
[ 7.021211] Bluetooth: hci0: BCM43142A0 (001.001.011) build 0000
[ 7.025933] Bluetooth: hci0: BCM: firmware Patch file not found, tried:
[ 7.025942] Bluetooth: hci0: BCM: 'brcm/BCM43142A0-04ca-2007.hcd'
[ 7.025945] Bluetooth: hci0: BCM: 'brcm/BCM-04ca-2007.hcd'
[ 8.279884] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[ 8.279891] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[ 8.279896] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
[ 9.045928] Bluetooth: hci0: command 0x1003 tx timeout
[ 9.047137] Bluetooth: hci0: unexpected event for opcode 0x1003
[ 10.366387] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 10.366398] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 10.366406] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
-
-
I02S3F
addikt
Van értelme régebbi, még támogatott Ubuntu (lts) verziót használni, azért mert az stabilabb? (Pl. : 18.04 vagy a 20.4)
Anydesk, zoom, steam fut rajtuk?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #54597376 #40650 üzenetére
Igazad van, a core repo az Ubuntu alap, de a van néhány csomagjuk-nál azért jóval több a Linux Mint, már maga az Xapps is egy jó kis subsystem lett, de az is sokat számít, hogy hónapokig csiszolgatják az Ubuntu core-t a saját fejlesztéseikkel, szerencsére nincsenek dátumhoz kötve a verziók kiadásával sem. De egyébként olyan szinten végigmennek csomagokon, hogy a Firefox is mint-001-es verzió, nem csak úgy átveszik egy az egyben. Tény, hogy az Ubuntusok nyűgként kezelik a desktop kiadást, míg a Mint-eseknek ez a fő attrakciójuk, ez azért látszik!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Ablakos #40648 üzenetére
A linkelt oldalon írja: There are no stable packages for Ubuntu 22.04 yet. Ubuntu Jammy Jellyfish did not exist when Wine 7.0 was released. There will be stable packages whenever 7.0.1 comes out.
Szóval stable helyett winehq-devel vagy winehq-staging verziókat rakd fel, ha 7-es kell! (nem használok wine-t, de így értelmeztem több leírást is)
Szerintem próbáld innen az első változatot:
How To Install WineHQ On Ubuntu 22.04 LTS
Az is igaz, hogy minden leírás minimum 5 hónapos, de mégis csak érvényes, ha nálad is ezt írja:
Unable to locate package winehq-stable.
(#40640) FrankieNTDO
Az is csak egy ubuntu.
Ez azért nagyon fájt nekem! brühühü....
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Ablakos
őstag
(Ubuntu 22.04 desktop)
Végig csináltam az itt levő néhány lépést, de nem akar telepedni a winhq. A hiba üzenet
Unable to locate package winehq-stable. Tudja valaki hogyan lehet a 7-es wine-t feltenni?[ Szerkesztve ]
-
Ferdzsoo
addikt
-
-
Ferdzsoo
addikt
válasz I02S3F #40639 üzenetére
Sziasztok!
Igen és igen, nem ezt kellett volna valószínűleg, igazából arra kerestem megoldást hogy a 4k-s videót lagmentesen le tudjam játszani linux alatt (win alatt nem laggol ugyanezen a laptopon), és akkor olvastam hogy elvileg nincs hardveres gyorsítás linux alatt és ezt oldaná meg a megnevezett chromium app.(saiarcot)
De már lemondtam róla.
Lefuttatam FrankieNTDO általi parancsot, le is futott, ez az errorüzenet viszont továbbra is megvan, amikor az update-et próbálom futtatni..."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
-
törölt tag
válasz Ferdzsoo #40636 üzenetére
Nem tudom, hogy hogyan jutottál a saiarcot895 által készített chromium csomaghoz, de neked nem az kell.
Terminálból töröld ezt a repot:sudo add-apt-repository --remove ppa:saiarcot895/chromium-beta
aztán telepítsd a hivatalos csomagot:sudo apt update
sudo apt install chromium-browser
-
Ferdzsoo
addikt
Sziasztok!
Sajnos elkutyultam valamit (most ismerekedek linuxal) amikor chormiumot akartam felrakni és most folyamatosan ezt a hibaüzenetet kapom:
E: Invalid record in the preferences file /etc/apt/preferences.d/saiarcot895-chromium-beta-pin-1001, no Package header
Próbáltam eltávolítani, nem sikerül.
Neten sem találtam egyértelmű megoldást erre a no package headerre.
A célom igazából hogy letöröljem.
Előre is köszönöm."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
ace05
senior tag
A megoldás végül ez lett:
Install apparmor utils
sudo apt-get install apparmor-utils
Run
sudo aa-disable /usr/share/hplip/plugin.py
Run as normal user, not as root:
hp-plugin
Utána a feldobott ablakban, manuálisan kell kiválasztani a plugint, amit letöltöttem innen (hplip-3.22.6-plugin.run).
És ennyi.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
Hívd elő ilyenkor a nyomtatók párbeszédpanelt,és a nyomtatóra jobb egérgombbal nézd meg hogy a "engedélyezve" opció be van-e jelölve(már ha szerepel egyáltalán,ha mégsem akkor hozzáadás gombbal add hozzá,csak előtte csatlakoztasd hozzá).
[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
ace05
senior tag
Segítséget kérnék, mert totál szűz vagyok nyomtató telepítésben. Szeretnék telepíteni egy HP p1006 nyomtatót. A legújabb hplip-el telepítettem, amit letöltöttem a hp oldaláról. Ott tartok, hogy plugint kér, de ha azt mondom neki, hogy töltse le maga, akkor checksum error miatt nem teszi, manuálisan nem tudom hozzáadni, mert az itt letöltöttet nem ismeri fel. Persze a nyomtatás nem megy, hangot nem ad, elindul, majd ki írja, hogy kész.
-
válasz Teagol #40619 üzenetére
Ilyenkor érdemes másik wifivel is megnézni.
Nekem a PostmarketOS-es tablet csinál olyat, hogy a Broadcom firmware eltérése miatt alig valamelyik wifikkel megy. Még nem volt időm kiszedni a fw-t az Android buildekből, mert azzal meg jó. Sima odamásol-újraindít-tesztel körök...Mutogatni való hater díszpinty
-
Teagol
aktív tag
Hála!
[link]
Itt van a gépen letöltve a "Broadcom-bt-firmware" nappa, csak fel kell tennem rá. -
törölt tag
válasz Teagol #40623 üzenetére
lsusb
lspci
rfkill list
Egyelőre.
Meginxi -Fxxx
kimenetet. Ha nincs inxi, akkorsudo apt install inxi
.
A kimeneteket ide és a linket megosztani a paste után.
[link]
Terminálból kimásolod a kimeneteket és beilleszted a weboldalon, ott paste és annak linkjét meg ide hsz.-ben.[ Szerkesztve ]
-
Teagol
aktív tag
Közben a 235-ik újra indítás megoldotta.
-
Teagol
aktív tag
Ez teljesen off, csak hátha van valami ötletetek, a saját fórumjában nem annyira bizom.
Privátban is írhattok, ne itt szemeteljem össze ...Xiaomi MI A3, gyári Android One
Asszony napi dolgokra használja a telefont, semmi extra nincs rátelepítve, viszont ezen intéz mindent. Böngésző és youtube elsősorban.
Használhatatlan lett a wi-fi sebessége (~1-2Mbps) 5GHz wi-fi hálózathoz kapcsolódva is, kb. 1m-re a routertől. A többi a hálózaton lévő eszköznél nincs ilyen probléma.
Mobilnettel sincs ilyen probléma!
Amikor megpróbálok váltogatni a 2,4-5 Ghz között, ott is problémák vannak. Nincs csatlakozás lehetőségem, csak ha elfelejt és újra felvesz.
Routerben nincs lekorlátozva, újra is indítottam.Valami ötlet erre?
-
válasz Formaster #40617 üzenetére
Igen. (Azért ez félig-meddig poén volt, de csináltunk már ilyet, csak nem hálózattal, hanem alkalmazással .)
Mondjuk azért ésszel, ha valaki nem tud odamenni a szerverhez (akár konzolon) akkor azért nem jó random hálózatokat kilövöldözni[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Formaster
addikt
válasz lionhearted #40612 üzenetére
Köszi, ez most mondjuk meglepett:
bash: /var/log/auth.log: Engedély megtagadva
-
-
-
Formaster
addikt
Üdv, az alábbi aggasztó dolgot látom bejelentkezéskor ssh-n.
IP address for tun0: 149.202.206.xx
Az ip cím egy francia tartományra utal, a tun0 pedig úgy tudom, hogy VPN kapcsolatra. Azonban VPN semmilyen formában nem lett alkalmazva a szerveren. Hogyan tudom kideríteni, hogy ezt mi generálhatja? A feladatok között sem találok erre utalót.
-
PociAti
őstag
válasz #63718632 #40608 üzenetére
Teljesen meglepődtem azon, hogy az Ubuntu 22.04 feltelepítette a régi, csúnya microsoftos betűtípusokat.
Első lépések egyike volt azon rettenetek eltávolítása. Nem véletlenül cserélte le az m$ is őket.
Ha jól sejtem más a 3rd party cuccokkal együtt csomagként érkezik, alap telepítéskor nem lehet külön kiválasztani, hogy azokat a betűtípusokat ne tegye fel. -
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40608 üzenetére
Én FreeBSD-n edződtem. Kicsit felhúzott, amit a LibreOffice csinált, de nem halok bele.
Maga a LibreOffice alapból fent volt, örültem is neki, hogy nem kell külön telepíteni. Lehet csak egy törlés és újratelepítés kell neki, nem tudom. Egyelőre nem nyúlok hozzá, mert még dolgoznom kell a héten a szakdolgozattal, és nem akarok ezzel foglalkozni. Esetleg ha valaki hozzáértő rá tudna nézni a releváns logokra, azt megköszönném!
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
törölt tag
válasz lionhearted #40607 üzenetére
Igen, megnéztem Ubi 22-őn az adott betűtípusok telepítését és az OnlyOffice-is. Meg LM 21-en is. Utóbbin mindkét office appban van a kívánt betűtípus az említett csomag telepítése után.
A mentési problémát nem néztem meg. Csak gondolom a mai LO frissítés ezt talán megoldja az Ubin.
Nekem ennyi szívás bőven elég lenne a váltáshoz. -
válasz #63718632 #40597 üzenetére
Sajnos nem tudtam jól követni a problémát, főleg miután olyan, mintha te is az ő rendszeréről beszélnél.
Nyilvánvalóan nincs ennyire általános probléma ezzel a kiadással, főleg nem ennyi idő elteltével. És vajmi segítség, ha konkrétan ugyanazokat a csomagokat egy másik felületre telepíted. (Igen, a mintet értem ez alatt)
Tegnap még működött...
-
inf3rno
nagyúr
válasz I02S3F #40605 üzenetére
A tördelést elcseszheti, szerintem azért mondta. Most is problémás, hogy egy-egy kép úgy van benne, hogy előtte van egy csomó hézag, mert már nem fért ki az oldalra, és új oldalra tette az office. Ezzel esetleg lehet probléma, de majd hozzáírok még néhány sort, vagy elveszek belőle, ha ilyen van. Egyébként ha nem így lenne, hogy nincs betűtípus, akkor már régen beállítottam volna én is.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
I02S3F
addikt
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40602 üzenetére
Nem szeretek több OS-t tartani a gépen, pláne nem Windowst és Unixot keverni. Hosszú távon el akarom engedni teljesen a Windowst, csak egy gépen meghagyni alkalmazás tesztelésre. Tulképp már most is így van.
Köszi! Egyelőre most marad az Ubi, ha több időm lesz, és nem oldódik meg a probléma, akkor váltani fogok.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #63718632 #40600 üzenetére
Az a terv, hogy a végleges változatot átrakom egy Windows-os laptopra, és ott beállítom a formai követelményeket mielőtt feltölteném a Neptunba. Nincs időm most a rendszert mókolni, hosszú távon meg azt hiszem elfelejtem az office-t, és webes felületen fogom az ilyeneket megcsinálni. Maga a táblázat kezelő is egy kalap kaki, ezerszer könnyebb megcsinálni amit akarok egy programnyelven. A táblázat egyedül az adatok felvitelére és a grafikon gyártásra jó.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest