-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz Aethelstone #23802 üzenetére
Milyen Broadcom, milyen driver? lspci szerint micsoda?
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Aethelstone #23804 üzenetére
Hát igen. Ehhez sajnos csak a zárt driver van jelenleg. Így aztán nincsenek opciók vagy speciális beállítások.
-
ngabor2
nagyúr
Hogyan lehet egy beállítani, hogy egy bizonyos kiterjesztésű fájlt egy programmal nyisson meg? A fájlkezelőben jobb klikk, megnyitás ezzel pontot választva nincs a listában a program, hozzáadni meg nem lehet. Ugyan így az alapértelmezett programok között nincs ott. Böngészőből is jó lenne, de a Chrome nem tud olyat. Az Ubuntu Tweak tool meg valami olyat mond, hogy töltsem le a szükséges csomagokat... de hogy mit, azt nem tudom.
A "szerkeszd meg kézzel a következő 5 rejtett fájlt" típusú megoldásokat inkább hanyagolnám, ha lehet, inkább átlátható megoldás érdekelne.
-
MODERÁTOR
válasz ngabor2 #23807 üzenetére
Én mindig a Krusaderrel csinálom, Jobb gomb -> Megnyitás ezzel -> Egyéb... -> parancs beír vagy listából kiválaszt, majd pipa Az alkalmazástársítás megjegyzése ennél a fájltípusnálhoz. Más módszerre eddig nem volt szükségem, szóval ha te nem használod a Krusadert, akkor várj további megoldásokra.
<-ƘƘ->
-
Keef_Lee
senior tag
Nekem ezzel működik egy nem feltétlenül a tiéddel azonos kártyán:
firmware-b43legacy
Tudom, attól is függ, hogy kinek mi a gyors és mi a lassú, de nekem nincs gondom vele. (Bár a lapos is régi.) -
beloadjoker
őstag
Hali srácok!
Erre esetleg valakinek otlete? [link]
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
Exom
tag
Köszönöm a segítséget neked is és lev258-nak is.
Közben kiderült számomra egy két érdekesség. Leírom, hátha más is belefut ebbe.Tehát a gépembe van egy alaplapi Intel videokártya, és beletettem egy GTX960-at. Összesen 6 monitort akarok meghajtani.
Nagyon sok installálási kísérletem nem sikerült, amikor mindkét kártya aktív volt, mert az install készlet grafikus felülete nem indult el. Volt hogy lefagyott, volt hogy csak nem adott képet. Több install készletet próbáltam.
Linuxmint XFCE / Cinnamon / Mate , Manjaro XFCE / KDE / MATE.
Ha hiszitek, ha nem, mind különböző hibát eredményezett. (egyedül Manjaro KDE indult el)Aztán megváltoztattam a a videokártya indulási (inicializálási ??) sorrendet BIOS -ból, (elsőnek az alaplapi kártyát tettem be), és onnét elindultak az installáló készletek. Fel is tudtam őket installálni.
Felinstallálás után a 2 videokártya hybrid üzemmódba került. Tudjátok ez az, amikor egy notebookban 2 videokártya van, és a feladat számítás igénye alapján automatikusan váltogat a kártyák között. Rájöttem, hogy nem csak a beállítások miatt sem jó nekem, hanem amiatt sem, hogy a driverek sem azok, amik a szóló kártya működéshez kellenek. (nem a sima driverek, hanem hybrid driverek voltak felinstallálva)Próbáltam olyan installálást is, amikor letiltottam az alaplapi videokártyát, tehát csak GTX960 -al installáltam. Ez simán ment Linuxminttel. (Manjaroval így sem)
Újabb probléma... Miután csak GTX960 installáltam és működött, hiába kapcsoltam be, egyszerűen nem látta a gép az intel alaplapi kártyát!!! (lspci | grep VGA)
Újabb trükk : ismét megváltoztattam a boisban a prioritást a videokártyák között, és a következő újraindítás után automatikusan telepítette az intel Ladivert, és használta is!
HIPP-HIPP hurrá! elindult a 6 monitor!
Ámde a monitorok közül 2 db egymás tükörképe, a többi meg totálisan összevissza!
Próbáltam a grafikus felületen berendezni a monitorokat... totális kudarc.
Próbáltam a hozzá tartozó konfig filet : ~/.config/monitors.xml szerkeszteni... hát az sem hozott eredményt. Volt hogy figyelembe vette, hogy hogy tojt rá nagy ívben, ha bármit is módosítottam.Rájöttem én is, hogy a xorg.conf állományt kell szerkeszteni, de sajna az első próbálkozásom nem járt sikerrel. Úgy lerohadt a Linux, hogy semmit nem tudtam vele kezdeni. Újra kell installálni ismét...
Amit fentebb leírtam, az 2 nap tömény szívása volt. Közben volt 2 - 3 windows install , és legalább 10 - 15 Linux install, persze ugyanazon a gépen.
Úgyhogy most a jön xorg.conf próbálkozás.
Mindjárt lenne is egy két kérdésem ezzel kapcsolatban:
Én az xorg.conf -ot az nvidia-xconfig -al generáltam / frissítettem.
Ezzel kell csinálni, vagy van rá jobb megoldás?Az xorg.conf helye.
Nálam az/etc/x11/xorg.conf utvonalon biztos hogy van. Ezzel szemben ti / és máshol is láttam, hogy /etc/X11/xorg.conf.d/ ... útvonalon levőre hivatkoznak.Mi a különbség a kettő között. Melyik a jó? Mi a különbség köztük?
Fenyő: Kérek küld majd el a meglévő xorg.conf beállítást!
Köszönöm.
-
Aethelstone
addikt
válasz Keef_Lee #23810 üzenetére
Nos, a b/g-s sebesség kb. a harmada az n-es sebességnek. Van egy rohadt gagyi Huawei routerem, ami a névleges 120Mbit helyett csak 30-40et tud. Ez sem baj. Viszont b/g-ben csak 10 Ez már szerintem kimeríti a lassú fogalmát
MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...
-
zserrbo
aktív tag
Xubuntu-val használom és időnként meg fagy teljesen, az egér mozog, de többet nem reagál semmire. A parancssor bejön a ctrl + alt + F1 -re meg vissza, de ennyi. Van, hogy a Krusaderben csinálok épp valamit, most épp a qbittorrentben és akkor fagy meg.
Milyen logot és hol nézzek pontossan, hogy kideríthessem mi a gond?
-
szoke12
őstag
válasz zserrbo #23815 üzenetére
Nekem egy időben egész vicces dolog okozta ezt a hibát. A tápom vinyóhoz induló ága eltört valahol. Egyszer csak nem érintkezett, és onnan elszállt minden. Egér maradt, meg parancssor, bár az meg az első parancs után fagyott ki
Te még tudsz parancsokat kiadni?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Fenyő
őstag
Azért jobb ha Xorg.conf.d-be teszel konfigurációs fájlokat, mert ha pl kártyát cserélsz, akkor egyszerűen a nem létező kártya driverét nem tölti be, míg, ha xorg.conf-ot használod erre a célra, akkor ilyen hardver cseréknél könnyen kaphatsz nem induló X-et, amit aztán lehet szerkeszteni nanóval vagy mc-vel, szóval egyszerűen csak kényelmesebb/praktikusabb, amúgy az említett Intel integrált i3 + nv pci-e karis gépen 3 ilyen fájl van létrehozva (de emlékeim szerint az sem mindegy melyik kari van beállítva elsődlegesnek a biosban, legalábbis Win csak az egyik felállással indult, Linuxnak mindegy volt mindkettővel működött), tehát a xorg.conf.d könyvtárba kell egy monitor, egy intel és nvidia (gondolom zárt driverrel használod) beállítófájl, ami lecsupaszítva kb így néz ki;
10-mointor.conf (nyilván a busid-ket le kell kérdezd)
Section "Device"
Identifier "Screen0"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSectionSection "Device"
Identifier "Screen1"
Driver "intel"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection20-intel.conf
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true" #opcionális
EndSection20-nvidia.conf
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True" #opcionális
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }" #opcionális 500-as NV széria felettEndSection
Így elvileg már be kell tudjál bootolni 2 kártyával, utána a további monitorok hozzáadását már gui alól is meg tudod csinálni.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Raynes
tag
válasz Aethelstone #23814 üzenetére
Az tényleg ×4r ráodör, nekem a leghulladékabb Tesco value Belkin is vitt 20Mbit/s-et b/g-n.
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Nálatok is le szokott fagyni az Ubi? Igaz masszívan használtam. Vbox, ott egy másik Ubi, Neatbeans, Mysql workbench, viber, chrome, firefox. Asszem csak ennyi volt megnyitva, de egyszer csak befagyott. Dell Latitude gépem van 4 GB RAM, intel i5-ös procival. Elképzelhető, hogy ezekhez kevés ez a vas vagy az Ubi hibája?
-
-
Aethelstone
addikt
A kártya:
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4352 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 03)
A driver
bcmwl-kernel-source_6.20.155.1+bdcom-0ubuntu0.0.1_amd64.debNos a megoldás meglett. Le kell irtani a bcmwl-kernel-source csomagot (Ezt rakja fel az Additional drivers) és
sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer
Keef_Lee kolléga is azt hiszem ezt javasolta, de balga módon nem hallgattam rá, inkább áttúrtam a netet
Eddig koppkopp stabilan megy.
FYI
[ Szerkesztve ]
MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...
-
lev258
veterán
válasz Aethelstone #23824 üzenetére
Na, ez aztán meglepő. Eddig úgy láttam, a tiédhez nincs még nyílt támogatás. Ezek szerint nem frissítették az elérhető infókat.
-
lev258
veterán
válasz Aethelstone #23826 üzenetére
Abban nem a te típusodról van szó.
Én ezt szoktam nézni: [link]
De ezek szerint nem frissült mostanság.[ Szerkesztve ]
-
Tubi2
senior tag
Sajnos ismerősömet utolérte a régi gépe. Régi egymagos, egyszálas Intel procc, f él giga ram, WinXP.
Tudom én hogy ezzel már ne akarjon semmit, de hallottam valakitől, hogy lassabb gépeken jobb Linuxxal netezni. Szerintetek Ubuntuval jobban menne neki a jutub?
Azért gondoltam erre a rendszerre mert a grafikus felülete elég hasonló a Windowséhoz és meg tudná talán szokni.
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
lev258
veterán
Lubuntu swap-pal, vagy még könnyebb rendszer. Más nem.
A Youtube meg ígyis-úgyis eszi majd, akár a flash, akár a HTML5 miatt (esetleg Minitube). Egyébként az Ubuntu grafikus felülete (Unity) eléggé elüt a Windows-tól.[ Szerkesztve ]
-
Tubi2
senior tag
Eszi-eszi, csak van aki nem érti meg, hogyha évek óta megy, most már miért nem, ezért előbb bepróbálkoznék ezzel.
Köszi mindkettőtöknek, és köszi a Minitube tippet! Van még a VLC-nek is hálózati médiafolyamot lejátszó tudománya, csak a link bemásolása már lehet sok lenne a felhasználónak.
Kipróbáljuk a Lubuntut. Esetleg a Linux Mint, amit én személyesen használtam, az is Windows feeling, de nem tudom, szabad-e itt megemlíteni.
-
Fenyő
őstag
Hátha Cerka akkor necces (max vmi magas órajelű D), de ha rendes P4-es (2.4Ghz+) normálisabb vga-val (Ati 8500+, GF3+, integrált Intel), akkor azért egy jól belőtt Xubuntu (vagy kezdőnek méginkább Mint XFCE, ennek nagyon hasonló a felülete a Win Xp-hez, 7-eshez, persze a Xubi is belőhető ilyenre (Mintesre), de nem feltétlen kezdőnek, hacsak nem csinálod meg neki) vagy Lubuntu (azért ez jóval fapadabb és csak nüansznyival eszik kevesebbet) elmegy rajta (sokkal jobban mint egy Xp) egész jól, persze 512 mb-al csak 1-2 lap lehet egyszerre nyitva és a youtube böngészőből max 360p körül fog csak menni (smtube-el 720p-al is), ha teheti szerezzen bele legalább még 512-őt, kb ötszáz pénz, csodát persze azért ne várjon tőle, de alap dolgokra azért simán használható lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Kezdőknek előre beállított Xubuntu éppen van, úgy hívják Voyager. Egy alapértelmezetten magyar nyelvű 32 bites is van belőle kiegészítve pár apró extra funkcióval(SMTube is van benne, így a YouTube videolejátszás sem gond), itt.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Raynes
tag
Hát, igen, egyszálas Intellel és fél giga RAM-mal ne akarjon semmit, teljesen jól mondtad neki. Azt is jól tudod, hogy sok soványabb Linux jobban fut, mint a WinXP.
Viszont az Ubuntu felejtős a Unity-felülete miatt, az még 1GB RAM és az egyszálas Intel prociknál négyszer erősebb procin is használhatatlan, kb. 2GB RAM és korai C2D vagy erősebb C2Celeron proci társaságában kezd használhatóvá válni, az alatt próbálkozni is kár vele. Plusz a Unity felülete áll a legmesszebb a nagyobb ablakkezelők közül a Windowsétól. Én a szóban forgó ócskavasra még Xubuntut sem tennék fel, mert az is sok neki szerintem. Jól mondta a kolléga, Lubuntu, böngészőben 360p-s videók, SMTube-ban vagy mpv-ben 720p-sek mennének, és a böngészőben pedig max. 2 fül mehet, abból is csak friss fül, meg addonok nélkül, tenném hozzá. Ha a Lubuntu nem jönne be, akkor egy AntiX-szal meg lehet még próbálkozni, annak az IceWM felülete is egész jó, és keveset eszik. Ha ezek egyike sem jön be, akkor kár Linuxszal foglalkozni az adott gépen az ismerősödnek, talán csak hardcore linuxerek tudnának vele valamit kezdeni, nekik megvannak az alapjaik hozzá, hogy mindenből minimalista ultra lightweight alternatívát használjanak, de ez az út átlag felhasználónak erősen felejtős.
-
Tubi2
senior tag
Köszi ismét a válaszokat!
Arra gondoltam, csinálok live CD-t (lehet hogy már inkább pendrive-ot ) Lubuntuból és a Xubuntu Voyagerből, majd kipróbálom melyik hogy megy, tetszik-e az ismerősömnek.
De azt is be kell láttatni vele, hogy ez sem lesz hosszú életű megoldás.
Nem is tudom miért gondoltam az Ubuntura elsőnek, miközben az tényleg a csicsás felületével hódít. Használtam hosszabban Linux Mintet, azzal keverhettem össze.
-
törölt tag
válasz Aethelstone #23822 üzenetére
Hát, amikor az átlagos terhelés 20-30 körüli értékre vagy messze a fölé megy sokáig, akkor definíció szerint valóban nem fagy, de a fíling mégis az, hogy semmi nem megy. Még a konzolba váltás sem, mert az oda bejelentkezés is percekig tart.
4 GB RAM-ot ennyi mindennel egyszerre megterhelni pedig simán produkálhat ilyet. -
Fenyő
őstag
válasz Raynes #23837 üzenetére
Elég sok ilyen régi géppel megtaláltak az utóbbi 2 évben és érdemben a Xubuntu és a Lubuntu között alig van erőforrás igénybeli különbség (ramfogyasztás kb úgy néz ki, hogy 140 mb xfce, 110 mb lxde, 80 mb icewm), kb akkor van csak értelme Lubuntu-t, esetleg antiX-ot választani a Xubuntu (xfce) ellenében, ha nincs normálisan támogatott (hogy legalább hardveres renderelésünk legyen a weblapokhoz) vga-nk (tehát pl Via S3, Sis, pre Gf2/Radeon, Matrox, 3DfX stb.), ill P4/Pentium M/Athlon Xp/Sempron/A64-nél gyengébb procival rendelkezünk (pl P3, Athlon classic, Celeron, 2.0 Ghz alatti P4 stb), 512 mb éppenhogy használható néhány nyitott füllel (persze hosts file-os szűrés, flashblock alap, esetleg ublock-ot még ki lehet próbálni, de határeset, hogy milyen hatással van a ramfogyasztásra ilyen szűkös esetben), 1 Gb-al már jóval jobb a helyzet (persze swap partíció azért alap, de 1 Gb-nál normál átlagos használat (a fentebb említett eset pl nagyon nem az ) mellett azért ritkán nyúl ki), simán használható és ha vga-ból is van egy kb 9550-es Radír szintű, akkor a 480p-és videó sem akadály a böngészőből, nameg xfce-nek megvan az a jó tulajdonsága, hogyha támogatott vga-nk van könnyedén tearingmentesíthető (amellett, hogy jóval könnyebben konfigurálható), míg antiX-al ez kb. lehetetlen és Lubuntu-val is csak korlátozott esetekben.
Amúgy azzal egyet lehet érteni, hogy egy ilyen 1 magos 1 gigás konfig épkézlábúbb vga-val is csak alap feladatokra lesz használható, a kényelmes általános célú felhasználáshoz kell ma már a 2 mag, 2 giga, hardveres videógyorsításra képes vga.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Gyenge gépre szerintem ezt érdemes még megpróbálni: Crunchbang++.
- Alacsonyabb erőforrásigény, mint a Xubuntu/Lubuntu/Mint esetében.
- Nem csicsás, de témázható, szépíthető, ha arra van igény.
- Debian 8 alapú (stabil kiadás).Amit azonban tudni kell:
- Nincs live, csak telepítve próbálható ki (youtube-on viszont megnézhető videókon).
- Nincs "start gomb" a panelen, viszont van menü (jobb klikkre előjön). De ha kell, egy "start gomb" is kreálható a panelre (ami a menüt hozza fel).[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Sonja
nagyúr
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
RBJ
addikt
Kicsit off. clementine t használok, eddig ment a DI rádió. most csak szövegelés van. Online web en megyen ha profilom megnyitom. Clementine be lehet valahol profilt megadni a rádiónak?
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
ManY
senior tag
Sziasztok
Ubuntu telepítéskor valamit elkreténkedhettem és most biosban 2x irja az ubuntut mint boot opció...
Maga az ubuntu egy pendrivera telepult de a windows os belső winyóra rakott egy inditó valamit vagy inkább 2 t, hogy lehetne az egyiket eltűntetni?Ujratelepiteshez is adhattok tanacsot akár
Cél az lenne hogy az hogy egy ubuntut rakok a win mellé ne csessze el a windows os boot időt egy oprendszer valasztó kepernyove,l hanem automatikusan a win induljon, viszont ha megnyomok egy gombot inditasnal akkor win helyett linux induljon.Ez most ugy van megoldva hogy bedugom a pendriveot es f2 gep inditasakor majd ranyomok biosban a boot override nal hogy ubuntu es ilyenkor ubuntut indit de magatol ha csak bekapcsolom a gepet gyorsan dobja a windowst uefis modban asus felirat alatt karikazva tolti a wint.
Elore is koszi mindenki segitseget
Most tanulgatom a rubyt es muszaly volt ubuntut is tennem a win melle mert winfoson nagyon szenvedos es bugos viszont jatszani is szeretnek neha arra meg elengedhetetlen a win. Igy most felig tanacstalan vagyok de a mostani helyzettel mar kibekulok reszben csak szurja a szemem a plusz 2 uj bootolhato hely a winyon
Egyebkent nem ertem hogy egyaltalan miert nyult a winyohoz miert nem mindent a pendrivera rakott vagy ha kulon particio kell miert nem a pendrivebol faragott maganak plusz 1 et -
lev258
veterán
A válasz a kérdésedre. Az EFI miatt lett ilyen, egyébként azokat a bejegyzéseket pontosan ott tudod törölni, ahol a képen vagy.
Mehet simán a lemezre az Ubuntu, a Grub-ot be lehet úgy állítani, hogy ne jelenjen meg és a Windows induljon.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest