Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz elfelejtette #20499 üzenetére
Ha van rá lehetőség, kérj cserét egy olyan modellre, amire esküsznek a szakik és ami a mostanihoz hasonló ársávban van. Az átszerelés költségét mindenképpen bukod, meg kicsit ráfizetsz a másik modellre. Szar dolog, de így tudsz a leggyorsabban kijönni ebből a helyzetből. Sajnálom.
-
elfelejtette
veterán
válasz cinemazealot #20498 üzenetére
Szia!
Szerencsére nem döntöttem magam anyagi csődbe egy drága UPS-sel feleslegesen.
A klímás még nem találkozott ilyen hibával, vagy felszerelnek egy másik ugyanilyet, és vagy jó lesz, vagy nem, vagy egy másik típust, ami talán nem lesz ennyire érzékeny, vagy szimplán leszerelik, és visszaadják az árát. Mindenéppen kell egy klíma, mivel ez a fő fűtésünk, tehát egy szerelés árát így is, úgy is bukom, mert a garanciának nem része a szerelés..."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
cinemazealot
addikt
válasz elfelejtette #20497 üzenetére
A típus alapján elérhető service manual az említett hibára (F90 kód?) olyanokat mond, hogy "Power factor correction circuit abnormal" meg "Outdoor PCB faulty". Ez szerintem azt jelentheti, hogy szimplán szar az eszköz. Ha új, akkor asztalt borogatnék és minimum a fogyasztóvédelemmel fenyegetőznek, amíg nem kapok egy jegyzőkönyvet arról, hogy a készülék típus hibás, es garanciában cserélendő egy másik modellre.
A UPS-szel való védekezés egyébként felérne egy gazdasági totálkárral. 7 amperre méretezve 1620 Wattot kellene kiszolgálni, az min. egy 2 kVA-es UPS. Tiszta szinuszosban az már összemérhető a klíma árával.
-
elfelejtette
veterán
válasz PROTRON #20496 üzenetére
Na most fejlemény van, a zasszony hívott, hogy pont látta, hogy leállt a klíma, miközben szólt a TV, és ment a mosógép is, és mindkettő le szokott állni áramingadozás esetén. Plusz a lámpák sem vibráltak, szóval a hálózati problémát kizárhatjuk, a 3 hetes klíma a hibás...
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
PROTRON
addikt
válasz elfelejtette #20495 üzenetére
A túlfesz védelem más problémára reagál mint ami nálad van.
A szünetmentes, vagy akkupakkos inverteres összeállítás valóban megoldaná nálad a helyzetet, csak nem olcsó.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
elfelejtette
veterán
válasz PROTRON #20494 üzenetére
Szia!
A gépkönyv szerint a max áramfelvétele 6,2A/1,38kW.
Akkor gondolom egy túlfesz védős elosztó sem oldaná meg a problémámat? Sajnos abszolút nem értek a fizikához, és az elektromossághoz..."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
PROTRON
addikt
válasz elfelejtette #20493 üzenetére
Én azt látom sok adatlapon hogy powerful alatt ha épp lehűltek a falak inkább 7.5-8A-t kérnek ezek a klímák.
Na most 230V-on az több mint 1800W. Ilyet olcsón nem fogsz szerezni. Már pedig a szünetmentesek olyanok, hogy ha csak rövid időre mondjuk 10 secre véletlen felpörög a klíma, már le is állítja az ellátást túlterhelés védelem miatt. Függetlenül attól hogy aksis vagy nem aksis üzemben van-e.
Még felújított változatban 140k körül látok ilyen teljesítménnyel, persze kísérletezni szabad.Szünetmentes terén akartam javasolni egy inverter beszerezését de az is hasonló árkategória.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
elfelejtette
veterán
válasz Cs1csó #20492 üzenetére
Próbaképpen kipróbáltam múltkor a Powerful módot. Felpörgés után a fogyasztásmérő 6 Ampert írt, és 1050-1100 W-ot, valamint a Power factor 80% volt. Ez alapján mit ajánlanál?
A klímás azt mondta, hogy az új klímák mind ilyenek, ha zavar, akkor szóljak nekik, ők feltesznek egy ugyanilyet, de az is ezt fogja csinálni. De persze minimum bukok 100eFt-ot, mert a szerelést ki kell fizetni újra.
Vagy leszerelik, visszaadják az árát, én meg vegyek egy ugyanolyan olcsó kínai szart, mint ami előtte volt, azok nem ennyire érzékenyek. De persze azt is 100eFt-ért fogják felszerelni.
Vagy tegyek hivatalos panaszt az Eon-nál, amit nem biztos, hogy el fognak ismerni, vagy ha mégis, akkor sem fog történni semmi, ez a hálózati probléma mivel évek óta fennáll.
Egyébként az elektromos hálózat 2 hónapja lett átnézetve az órától, firelé cserével, a
klímának újonnan lett kiépített ág, amibe be van dugva a villásdugó.[ Szerkesztve ]
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Cs1csó
félisten
válasz elfelejtette #20490 üzenetére
Szia, kizárt. Minimum ajánlott lenne egy TISZTA szinuszos eszköz. Jó lenne azt is tudni, hogy mi is a MAXIMÁLIS áramfelvétele. Lehet, hogy online típusra lenne szükség ami azért fogyaszt rendesen - saját jogán is - és hangja is van. Jobb lenne valami villanyszerelővel beszélni vagy a klímás céggel.
-
elfelejtette
veterán
válasz elfelejtette #20490 üzenetére
Kiegészítés:
Sajnos szoktak fél másodperces hálózat kiesések is lenni, de nem derült ki eddig, hogy az okozza-e a hibát. Van fogyasztásmérő konnektor, az stabil hálózati feszültséget mutat, mikor éppen ránézek, de nem okos konnektor, nem naplóz, tehát nem tudom visszanézni, hogy milyen kilengések vannak."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
elfelejtette
veterán
Sziasztok!
Sajnos az új Panasonic klímánk érzékenyebb a környékünkön (zártkert) az instabil hálózati feszültségre, és emiatt "PFC áramkör védelme" hibával le szokott állni, és a hiba jellege miatt nem is indul újra, míg ki nem húzom a konnektorból a villásdugót.
Szerintetek megoldható lenne a hiba kiküszöbölése egy [APC Easy UPS BVX700LI-GR AVR] szünetmentessel? Vagy ha nem, mit ajánlanátok helyette? A klíma típusszáma TZ35-WKE, a teljesítmény felvétele max. 6A. A klíma 400eFt volt, de ez nem jelenti azt, hogy szívesen kiadnék még 100+eFt-ot a hálózati hibák miatt...
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Bizonyára, csak nem tudom hol a szakszerviz és mibe kóstál. A modem+router+nas-t ellátó CyberPowert már lecseréltem eaton-ra, ami az alacsonyabb VA értékek ellenére (650 a 850 helyett) sokkal táposabbnak tűnik. Szerintem a számítógépet védő ups-t is inkább cserélem, mint javíttatom.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz cinemazealot #20485 üzenetére
A jelenség annyi, hogy 2-3 másodpercnél nem tudja tovább tartani a kraftot. Újkorában se volt egy erőbajnok (850 VA-es CyberPower - az egyiken modem+router+nas (40 W), a másikon Mac Mini+monitor (70W), egyik se bírta tovább 5 percnél), de így két éves korára totál használhatatlan. Próbáltam szétszedni, de nem egy akkucserélős modell. Kukára tervezték ezeket, úgy látom.
-
Syl
nagyúr
Megkotlott szünetmentes tápegységet (CyberPower UT850EG) hol lehet leadni hulladékként?
-
cinemazealot
addikt
válasz papafater197 #20480 üzenetére
Itt egy összehasonlítás. Ha jól látom, akkor a leglényegesebb különbség az, hogy az BX1600MI-nek van RJ45 (Ethernet) védelme.
-
papafater197
tag
Sziasztok! APC Easy UPS 1600VA szünetmentes tápegység (BVX1600LI) vagy APC Back-UPS 1600VA BX1600MI .. mi a különbség a kettő között?Köszönöm!
-
Gomez
aktív tag
Igazad van, tényleg csak egy USB port van rajta. De talán az is elég, ha az egyiket tudja csak leállítani, a másiknál pedig majd ügyeskedek valamit, akár a linkelt módon és/vagy emailes (?) leállítással (gugli szerint mintha lehetne ilyesmit csinálni).
Az a 165 W elméleti maximum. Egy gépet + routert mértem már használat közben, max. 45 W-ot kértek.
Sípolni sípolhat nyugodtan, csak ne zúgjon venti (de akkor ebből a szempontból ez tökéletes választás ).
''I tell you what, I tell you the words: who ooo oh, okay?'' /SAXON/
-
cinemazealot
addikt
A gépek UPS általi leállítása is cél, vagy van lehetőséged jelzéskor manuálisan is leállítani őket? Azért kérdezem, mert ha jól tudom, egy UPS csak egy gépet tud leállítani USB kapcsolaton keresztül (majd a többiek kijavítanak, ha tudnak), viszont pont múlt héten volt téma az áramszünet detektálása és jelzés küldése UPS független módon.
A választott szünetmentes egyébként teljesítményben jó lehet. Ha viszont a gépek plusz a router összesen felveszik a max. teljesítmény igényüket (~165 W), akkor nagy eséllyel mindössze 20-30 percig fogja bírni lemerülésig (hiszen a benne lévő aksi 12×9 = 108 VAh energiát képes tárolni, amiből egy rakás veszteség is lejön).
A csendesség megint csak necces. Ugyan nincs ventilátor a gépben, tehát normál esetben hangtalan, de áramszünet esetén rákezd a sípolásra.
-
Gomez
aktív tag
Szervusztok!
Teljesen új vagyok a témában. (Egy ma reggeli, pillanatnyi áramszünet miatt döntöttem az UPS vásárlás mellett...). Szóval előre is elnézést kérek, ha többször is megválaszolt kérdést teszek fel újra.
2 mini PC-t (60 és 90 W-os tápokkal) és egy routert (talán 15 W) szeretnék védeni, és hosszabb áramszünet esetén biztonságosan leállítani - és az áramszünet végeztével lehetőleg távolról újraindítani. Így visszaolvasva (és az árukeresős értékeléseket nézegetve) az Eaton 5E 850i USB DIN a jó választás? Azon túl, hogy védje az eszközöket, még annyi szempontom volna laikusként, hogy legyen csendes.
A válaszaitokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
''I tell you what, I tell you the words: who ooo oh, okay?'' /SAXON/
-
Teasüti
nagyúr
válasz Formaster #20473 üzenetére
Én teszteltem 1000 Wattos fűtőkockával. A készülék továbbra is stabil 241 Volt-ot jelzett ki. Ha lehet hinni neki, akkor egyáltalán nem ingadozik a kimeneti feszültsége. Ezért is fura nekem, hogy máshol ez nem alapvetés?
Persze a színuszgörbét nem láttam. Csak törpe feszültséghez való szkópom van. -
Teasüti
nagyúr
válasz Formaster #20473 üzenetére
Nekem az mindegy. Én használt piacról szoktam UPS-t venni. 1500-as APC Smart-ot 80 ropiért most legutóbb. Évekkel ezelőtt lőttem egy 1000-est fele ennyiért. Ezek azok az eszközök, amik örökélet +1 nap. Tekintve, hogy bőven lehet találni még 30 éves példányokat is, mint a kolléga SU-ja kettővel feljebb. Akku cserén kívül nem volt eddig velük baj. Állítólag jól szerelhetők is, ha fel kéne újítani vmi okból. Mittomén, pl kiszáradt kondik miatt vagy elfáradt túlfeszvédő miatt, stb. Viszonylag egyszerűen bonthatók is, szóval akár magam is neki mernék állni kicserélni ezeket. Legalábbis ami furatszerelt rajta. Bár van SMD rework station is itthon...
#20472 cinemazealot
Aha. Nekem az SMT széria van. Ezek csak akkor búgnak, ha megy az inverter. Simán lehet aludni mellettük amúgy.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20471 üzenetére
Hozzáteszem, hogy egy régebbi modellről van szó (SU1400RMI2U), és ventilátor ide vagy oda, számomra már a trafó búgása is zavaró. Ezért alapvetés volt, hogy csak elszeparált helyiségbe kerülhet. Ment is a be mellékhelyiségbe.
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20470 üzenetére
Jó neked. Erről kérdeztem az APC support-ot is, hogy ez hiba-e. Nem, ez ilyen. Minimális fordulaton jár 24/7. Csak akkor hallani, ha közel hajolsz hozzá. De terhelésre azonnal felpörög ahogy kell.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Formaster #20461 üzenetére
Nem tudom mire vélni azt a különbséget a becsült tartási időben. Nem indokolja papírforma szerint semmi. Ugyanakkora akku van mindkettőben.
Nem tudom mekkora gyakorlati jelentősége van a +-10% tűrésnek. Kapcsoló üzemű tápnál gyakorlatilag mindegy. Csak megütötte a szemem, hogy miféle munka ez.
Nem is láttam idáig ilyet specifikációt. APC pl. nem is tudom specifikálja-e egyáltalán az akkus üzemben a feszültség tűrését. Nem is szabadna ingadoznia ennek szerintem. De ha belegondolok azért az a 10% mindkét irányban azért nem kevés! 24V!!! Vagyis az inverter kvázi bármit csinálhat 216 és 264 Volt között.
Csak megjegyzem az APC éppen ezeken a határokon kezd el feszültséget korrigálni AVR-ből. Más gyártó meg alapból itt működik.[ Szerkesztve ]
-
papafater197
tag
SziasztoK! Szükségem lenne a számítógépem mellé egy 900W körüli szünetmentes tápra. Mit tudnátok ajánlani ami olcsóbb de megbízható....Eaton? 1500VA? vagy esetleg ,ha későb akksit kell cserélni és gazdaságosabb? Köszi a segítséget előre is és szép estét
-
Formaster
addikt
Találtam még ezt a VI 2200 RLE modellt. Jobb is lenne a Rack verzió, de csodálkozva nézem, hogy a VI 1500 CW -vel szemben ennek is ±10% körüli a kimeneti feszültség. Azért egy server verziótól elvárnám, hogy tudja a ±1.5%, amit a másik is.
-
Cs1csó
félisten
válasz spike32 #20463 üzenetére
Szia, a minőségtől és a típustól is függ. Alapvetően három fő típus van: offline, online, és line-interaktív. Ezek közül az Online az aminek mindig van egy alapzaja.
A másik kettőnél ha kellően minőségi akkor tud csendes lenni.
Amilyen teljesítményben nézelődsz abban ezt ajánlanám ha számít a minőség és a csend:CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA107,5k-tól kapható.
Ez lehet kicsi lesz, van még ennek a nagytesója az 1500VA-es ami 900W-al bír el.Esetleg két darabot kellene venni nem egyet.Azokat melyek egyben tudnak ilyen nagy teljesítményt nem nagyon ismerem.
[ Szerkesztve ]
-
spike32
csendes tag
Sziasztok.
Egy 1250W-os szünetmentes tápnak tényleg van alapzaja?"I'm very much down to earth. Just not this earth."
-
Teasüti
nagyúr
válasz Formaster #20459 üzenetére
Hogy érted a dupláját? Ugyanakkora akku van mindkettőben.
Első egy SOHO cucc, a másik pedig szerver UPS. Utóbbi picivel erősebb, jobb hatásfok, egy nagyságrenddel szigorúbb kimeneti feszültség (elsőnél a +-10% azért elég durva), SNMP, picivel gyorsabb kapcsolás. Előbbin van UTP szűrés, szerver kategóriában ez nem jellemző. Előbbin vannak egyéb kényelmi funkciók, jobb dizájn, jobb kezelőfelület talán. Hangra mindkettő hasonló zajt tud. Üresjáratban elvileg kussolnak. Terhelésre felpörögnek. -
Formaster
addikt
válasz Formaster #20458 üzenetére
Illetve kinéztem még ezt a Powerwalker VI 1500 GXB tiszta szinuszost. Vélemény? Érdekes, hogy szinte a dupljáját tudja, mint a hasonló VI 1500 CW árban pedig ugyanott van.
-
Formaster
addikt
Üdv, Tudja valaki, hogy mit jelent az APC Back-Pro BR900G-GR esetében a lépésközelítő szinuszhullám? Ez egy teljes értékű szinuszhullám vagy valami átmenet a szimulált között?
-
Elemental
addikt
Félre ment...
[ Szerkesztve ]
-
Szupercsirke
tag
köszi a segítséget megrendeltem [link]
remélem beválik elvileg 6db shukjo aljzat van rajta szerdán elvileg hozzák[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20445 üzenetére
"Szóval aPFC nem csak annyit csinál, hogy kívánt feszültségre tölt egy kondit impulzus vezérléssel?"
Sajnos ilyen szinten nem értek a témához. De találtam egy alapozásra elegendő electronicdesign.com cikket és három részletesebb nuvation.com cikket (The Power Factor, Passive PFC, Active PFC) a témában. Nem mellesleg az utóbbi cikk is említi, hogy a mai tápok (és azok PFC áramkörei) 87...266 V-os névleges hálózati feszültség tartományra vannak tervezve, ezért egy mai modern PC-hez teljesen felesleges lehet az AVR(-rel is felszerelt UPS) használata.
[ Szerkesztve ]
-
csuzda
aktív tag
válasz Cs1csó #20449 üzenetére
Köszönöm szépen!
Annke H800 kamerarendszerhez mit ajánlotok? Kell neki a szinuszos vagy elég a kvázi szinuszos?
Holnap megnézem az elektromos ajtónkat, szeretnék arra is kötni egyet, oda milyen szinuszos ajánlott?Szerk:
sosups mennyire megbízható oldal? Ott csak 52k a kinézett SPS SH600. De nem írja, hogy nettó vagy bruttó...[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz csuzda #20448 üzenetére
Szia a munkaakku pillanatnyi nagy áram leadásában jó(indító áram) de attól még ha már van használható.
2db akku alapban rakotheto ezekre az SPS soho-kra, 12V-osak. Arra kell figyelni hogy a max Ah kapacitás 200Ah lehet csak.
Ha nem lakohelyisegben vannak az akkuk nem gond a lényeg legyen szellőzés is. -
csuzda
aktív tag
válasz Marci112233 #20369 üzenetére
Sziasztok!
Ezt a kommentet meglátva felvetőtödd bennem, hogy nekem is jó lenne egy ilyen. Kettő keringető szivattyú, termosztát, meg valamilyen vezérlő van a fűtésrendszeren.
SPS SH600-ra gondoltam és vannak nekünk itthon régi akkumulátorok.
Van 1db Electric Power Heavy Duty 155Ah 900A-es teherautó akku,
1db Energizer Premium EM77-L3 77Ah 780A és
1db TALÁN Voltecc Energy Plus ENP74 74Ah 680A autó akkuk.Az akkuk kb 60-70 százalékosak lehetnek. Az autó akkuk gondozásmentesek, a teherautós pedig kupakos, általunk nyitható (nem jut eszembe, hogy hívják, gondozható? )Úgy gondoltam, hogy rákötöm a 155Ah-s teherautó akkut. Van valami negatívum ha nem munka akkut, hanem ezt a fajta teherautó akkut használom?
Elvetemült kérdés, de mi van ha a két kisebbet párhuzamosan kötöm rá?
Válaszokat előre is köszönöm!
Péter -
tag
válasz cinemazealot #20435 üzenetére
@cinemazealot+Tesüti:
Hát nem semmi értekezést lenyomtatok itt! Elég tanulságos volt, és teljesen eloszlatta azt a tévképzetemet, hogy a sima kvázi, vagy valódi színuszos szünetmentes tápegység alkalmas zavarszűrésre ! Utána is nézek ezeknek a passzív zavarelhárítóknak !
@PROTON:
Köszönöm, neked is ! Ezek nagyon hasznos tanácsok, főleg mert bár sok dologhoz értek kicsit, de a villanyreszelés nem tartozik közéjük, a haver meg mégennyire se ért hozzá, szóval tényleg jól jönnek ezek ! Pontosan így adom át az infót a havernak ahogy javasoltad ![ Szerkesztve ]
m.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20444 üzenetére
Másodikat néztem én is, de kidobbtam a képet a 10 Voltos skálázást meglátván az Y-tengelyen.
Szóval aPFC nem csak annyit csinál, hogy kívánt feszültségre tölt egy kondit impulzus vezérléssel? Én naívan csak úgy képzeltem a működését, hogy van egy logikája ami talán átlagol pár mintavételből és megbecsüli mekkora kitöltési tényező kell, hogy a kondi feszültségét tűrésen belül tartsa. Aztán ha vmi radikálisan megváltozik a bemeneti (vagy kimeneti) oldalon, akkor túllő vagy alálő a célon míg utánaállít.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20443 üzenetére
"egy szabályos négyszögjelet logika szerint még könnyebb kéne legyen mintavételezni"
Nem a mintavételezésen van a hangsúly, hanem a fázisdetektáláson. Elvégre a PFC feladata az, hogy a feszültség és az áram egymáshoz képesti fázis eltérését megállapítsa és igyekezzen azt minimalizálni. Egy szinuszhullám fázisát viszonylag könnyű dolog belőni, elég két mintavétel és már tudod is, hogy a periódusnak mely pontján vagy. Egy meredek fel- és lefutó élekkel zsúfolt lépcsőzetes jelnél ez viszont komoly problémákat okozhat. Két mintavétel eredményezhet két tök azonos értéket, amiből nem állapítasz meg semmit. De pl. egy felfutó él közvetlen környezete is zavarba ejtő lehet, hiszen az él előtt és az él után mintavételezett értékek radikálisan eltérnek egymástól, amiből megint nem tudsz pontos fázist számítani. Na itt dől kardjába az aktív PFC.
Nekem egyébként ezek a kedvenceim:
Elsőnél találj egy határozott felfutó élet! Másodiknál meg próbáld megsaccolni, hogy ha az effektív érték valóban 230 V, akkor mekkora lehet a jelamplitúdó a felfutó élnél (az ábrán lévő Vpp-t (43,6 V) nem tudom pontosan mire vélni, valószínűleg az egy leosztott érték)![ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20442 üzenetére
Hát ez meg mi a szent szar?
Néhány ilyen felismerhetetlen ipari hulladéktól eltekintve ahogy látom a négyszögjel azért elég ritka.
A legtöbb az azért legalább vmi ilyesmi:Ez meg 100 Hz-es kvantálást feltételez, elég tiszta élekkel. Szóval a kérdésem továbbra is:
Miért probléma ez egy 20+ KHz-es órajellel dolgozó aPFC-nek? Egy periódus alatt legalább kétszáz mérés-visszacsatolás ciklust végez a táp és lehet mégse tudja tartani a tűrést?
Ha éppen össze is nyit a PSU és az UPS az átfedő frekvencia miatt, ez csak egy ciklusig tart. A következő ciklusban már jót kell mérnie. Egy 20+ KHz-es szabályozásnál elég egyetlen szarul elkapott ciklus, hogy padlóra küldje a tápot? Nekem az fura lenne. Ami azt illeti egy szabályos négyszögjelet logika szerint még könnyebb kéne legyen mintavételezni.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20441 üzenetére
Sajnos a valóságban kevés az ilyen ideális közelített szinuszos jelalak. Ha szeretnél elszörnyedni, pillants a hardwareinsights.com oldalára, ott láthatod néhány UPS valódi kimeneti jelalakját. A DAC-ok működését kár ide hozni, ezek ennél sokkal primitívebb készülékek, ahol a teljesítmény biztosítása a cél minimális jelhűséggel. Ennek fényében iszonyat felharmonikusok (ami egyébként egy nem kellőképpen simított DAC kimenetén is simán megtalálhatóak lehetnek), illetve fel- és lefutó élek vannak a kimeneti jeleken. Azt pedig, hogy ez miért probléma az aktív PFC-s PSU-knak, pontosan az összeakadó mintavételezés, illetve az aPFC PWM alapú működése (lásd fent linkelt hsz-emet).
És akkor most én is visszatérnék a kiinduló problémára. Én zavarszűrésre semmiképp nem ajánlanék kvázi- vagy közelített szinuszos, illetve nem online működésű (tehát átkapcsolással járó) UPS-t, mert ezek olyan szintű zajt áraszthatnak a védendő eszközre, hogy arra nincsenek szavak. Előbbi okát az iménti bekezdésben taglaltam. Utóbbira pedig a pénztárnál döbben rá az ember. Első körben sokkal egyszerűbb a beszűrődő zavarok elhárításán passzív és olcsó megoldásokkal erősíteni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20440 üzenetére
Kvázi színusz alatt felteszem nem a négyszögjelet értjük, hanem a vmivel kifinomultabb fűrészfogas/lépcsőzetes színusz görbét. A négyszögjelet én nem is hívnám "kvázi színusznak". Ott meg a kvantálási sebesség azért gyorsabb kell legyen 50 Hz-nél.
Amennyire én tudom tulajdonképpen a tiszta színuszos inverter se "organikusan" állít elő egy színuszgörbét - olyat csak generátor tud. Hanem akkora felbontású jelalakot állít elő, ami már hűen közelíti a valós színuszgörbét. Kb mint audionál a DAC talán egy jó hasonlat lehet, ahol a köznyelvben lévő kvázi színusz néhány bites felbontásban tud pár száz Hertz-es mintavételezést, míg a "tiszta színusz" lényegesen nagyob bitmélységgel és jóval gyorsabb mintavételezéssel közelíti a matematikai színuszgörbét.
Visszatérve a kérdésemre:
Viszont ha a kvázi színusz pár száz Hertz-en mintavételez és a felharmónikusai is alig néhány ezer Hertz nagyságrendűek, akkor miért nem tudja üzemszerűen követni egy PSU, aminek az órajele legalább egy nagyságrenddel gyorsabb még a felharmonikusoktól is? A jobb tápok akár két nagyságrenddel is, ha hinni lehet a 20-100 KHz-es infónak amit találtam.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20439 üzenetére
"alig néhány száz Hertz-es kvázi színuszt"
Te miről beszélsz? A hálózati feszültség 50 Hz. A kvázi szinusz alap harmonikusa is ennyi.
A hálózat megrántása is (eltekintve a tranziensektől) a jelalak amplitudójában, esetleg a feszültség-áram közötti fázis eltolódásban érhető tetten.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20438 üzenetére
Tehát ha a megváltást mindenképpen egy UPS-től várjuk...
De nem ebbe az irányba halad a beszélgetés.
Én csak arra reagáltam, amit te írtál.
Mennyire "lassú" egy hálózati ingadozás? Ez érdekelne. Bőven 20 kHz alatti periódusban történik ha egy fogyasztó megrántja a hálózatot? Pl. egy motor inulása, mint a hűtő kompresszora.
PSU és kvázi színusz esetén is el tudom képzelni, hogy csak a lassúbb órajellel működő PSU-k állnak le tőle. Bár igazából már a 20 kHz-es alsó tartománynak is elégnek kéne lennie szerintem bőven, hogy mintavételezzen egy alig néhány száz Hertz-es kvázi színuszt.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20436 üzenetére
Szerintem nem szerencsés keverni a feszültség ingadozás és a jelalak okozta anomáliákat. Az ingadozás a hálózati táplálás effektív értékében bekövetkező (viszonylag lassú) változás, amire a papíron 100-240 V-os tartományban működni képes tápnak nem illik zavarba jönnie. A jelalak nem szinuszos csúnyaságát okozó tranziensek és felharmonikusok viszont gyors jelenségek (ahogy azt Te is írod: kHz-es, MHz-es tüskék), amik viszont a modern tápok aktív PFC-jét csinálják ki (részletesen itt írtam erről [link]).
Ha feszültség stabilizálást (AVR) várunk el egy UPS-től (ami belefér a büdzsébe, tehát nem online), akkor annak lesz egy néhány milliszekundumos átkapcsolása. Ha a fent tárgyalt anomáliákat valóban a hálózati jelalak zavarai okoznák (ahogy azt Te sejteni véled), akkor már egy ilyen átkapcsolás is kicsinálná a PSU-t. Holott szerintem maga a jelszint irreleváns (amíg a 100-240 V-os tartományban van), a jelalak pedig csak a táp PFC-jét veszélyezteti.
Tehát ha a megváltást mindenképpen egy UPS-től várjuk, akkor nehogy már annak mindenképpen online-nak kell lennie! Erre mondtam azt, hogy első lépésben szerintem nem UPS-t kell keresni, hanem az árnyékolást kell gatyába rázni.
-
PROTRON
addikt
válasz nubu015 #20434 üzenetére
Szakmabeliként annyi kiegészítést tennék még hogy ne a "villanyóra"-tól jöjjön az elágazás, hanem a "mért fogyasztói kiselosztóból", ha ezt kéritek a villanyásztól, akkor talán nem akar majd annyira lehúzni titeket, mert azt hiszi értitek a különbséget.
A villanyóra és a mellette lévő kismegszakító(ami ugyanazon a bakelit táblán van) lekéne legyen "plombálva", kis vékony sodronyokkall és rajtuk "pecsétekkel". Ha azok elszakadnak, az a szolgáltató részéről büntetést von maga után. Külön regisztrált szerelői engedély kell azokat bejelenteni "plombabontásra", azok drágábban dolgoznak.Sok családi háznál van úgy kialakítva hogy a külső falon van egy nagy fa szekrény amiben ott a villanyóra, a plombált dolgaival, majd mögötte megy a vezeték a "Kiselosztóba" benne a biztosítékokkal és/vagy jobb esetben már kismegszakítókkal. Ha régi a szerelés akkor ráadásul az egész energiaelosztás a kiselosztó rész mögött van elágaztatva, le kell szerelni, sok a vezeték...macera, szal óvatosan!
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20435 üzenetére
Az odáig rendben van, hogy bármilyen feszültségről tud működni egy aktív pfc-s táp, viszont a gyors változásra nem reagál jól. Amennyire értem a működését rövid impulzusokkal tölti a kondikat nominális feszültségre vmilyen frekvencián. Ha a bejövő zaj vagy tüske gyorsabb változást eredményez a hálózati jelalakban, mint amivel az elektronika lépést tud tartani, akkor előfordulhat, h specifikáción kívül esik a kimenő feszültség és bekapcsol a védelem.
Ezért is okozhat gondot a kvázi színusz.
Illetve ezért okozhat még gondot elektronikai projekteknél ha PWM-el hajtasz nagy áramú fogyasztót, mint mondjuk egy ledszalag. Ekkor is ha a PWM vezérlés nem optimális frekvencián rángatja a tápot, az megzavarhatja és megintcsak lekapcsol. Ha jól értem - lehet hülyeséget írok - a tápok egyfajta PID vezérléssel állítják be a kimenő feszültséget a bejövő feszültség és a kimenő áramfelvétel mértékének megfelelően. Ha gyorsabban változik az egyik tényező, mint amire a vezérlés reagálni tudna, akkor túltölt vagy nem tölt fel eléggé: ingadozni fog a kimenő feszültség.Vmi elektronikához értő ember majd kijavít, ha ostobaságot írtam. De lényegében ezért alkalmaznak külön túlfesz védelmet és szűrést, mert önmagában a PFC nem fog igazodni a nagyfrekvenciás zavarokhoz, hisz a kapcsolási sebessége általában 20-100 kHz között szokott lenni. Egy hálózati tüske meg a nanoszekundumos tartományban mozog, ami már megahertz-es tartomány.
Egy nagy fogyasztó kapcsolása mikor megrántja az egész hálózatot - főleg régi házban öreg alulméretezett vezetéken - milyen felfutási idővel rendelkezik, na arra én is kíváncsi lennék. De ha kellően gyors ahhoz, hogy leállítsa a tápot annak védelme érdekében, akkor gyanítom nem üzemszerű körülmény lehet.Ha a kapcsoló üzemű tápnak nem lenne probléma a zaj, akkor nekem sem ment volna el a monitoron a kép egy pillanatra a hűtő kapcsolásakor.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz nubu015 #20434 üzenetére
Szerintem mielőtt nagyon belelovalnátok magatokat a szünetmentes vásárlásba, pillantsatok már rá a PC tápegységének a specifikációjára, milyen bemeneti feszültség tartományt ír. Ezek többnyire 100-240 V-os tartományban képesek működni, hiszen egyféle elektronikát gyártanak a világ összes piacára (pl. EU: 230 V, US: 110 V). Éppen ezért nagyon nem érzem indokoltnak, hogy bármiféle feszültség stabilizátort tegyek egy ennyire széles bemeneti feszültség tartományban működni képes eszköz elé.
-
tag
válasz Teasüti #20425 üzenetére
Oké, értem hogy vagy megy vagy nem megy, de így túl nagy a kockázat
hogy feleslegesen vetetem meg vele, mert amilyen szerencsém van inkább
nem fog együttműködni a tápjával mint igen. Egy tiszta színuszos meg tuti nem fog beleférni neki. Rákérdeztem és volt ilyen újraindulás is, mint amit írtál. Azaz gép
leáll pár másodperc szünet, és csak utána bootol újra a gép.
Szerintem azt fogom javasolni amit PROTON írt, már hogy egy külön biztosítékot, és fi relét
szereltessen be a villanyórába, és onnan húzzon ki egy madzagot, mert így olcsóbban kijön mint egy tiszta színuszos szünetmentessel. Mert ahogy nézem ebből a legolcsóbb is ilyen 70-80K körül van.
De köszi, tök hasznosak ezek az infók!m.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Tikakukac #20432 üzenetére
Ez ilyen sport. Nekem azonos termékcsalád két eltérő kapacitású Apc Smart-nál egyiken állítható a kimeneti feszültség, a másikon fixálva van. Meg ha jól rémlik, akkor a tűrés is egyiken szigorúbb, mint a másikon. Nemtom miért van kiszürkülve egy-egy beállítás az egyiken.
Ennek érdemes utána kérdezni, mielőtt meglepetések érnek.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Tikakukac #20430 üzenetére
Gyártóval előbb vedd fel a kapcsolatot, hogy a vonal interaktív UPS-én állítható-e a kimeneti feszültség. Mert van amelyiken beállíthatod, hogy 220/230/240 Voltot szeretnél látni a kimeneten. Van amelyiken nem állítható fix értéken van, esetleg következtet a bemeneti feszültségből a szoftver. De aztán olyan is van, hogy állítható tűrés, hogy mekkora ingadozást enged mielőtt korrigálna. Nálam a fix 240-es beállítás mellett asszem 216 alatt és 264 felett kapcsol csak. Azt nem tudom hogy milyen feszültségen boost-ol és mekkora lépcsőkben, mert elvileg olyat is tud a vonal interaktív.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz cinemazealot #20428 üzenetére
Igazándiból volna erre más termék is, fesz. stabilizátornak hívatja magát, de hát arról meg végképp jönnek az olyan érétkelések, hogy amúgy ja, ugyanúgy 220V-ot csap ki magából. Az nekem kevés, nekem most igazolni kell, hogy a hiba a gépben van
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20423 üzenetére
Ez csak jogosultság beállításának a kérdése. Ha az adott gépen nyitsz egy portot (legyen az akár egy webszerver 80-as portja), amit kizárólag helyi hálózaton belül engedsz elérni és beállítod a telefont, hogy áramszünet esetén szólítsa azt meg (webszerver esetén hívja meg azt az URL-t), illetve ha a gépen adsz jogosultságot az adott porton figyelő szolgáltatásnak leállítást kezdeményezni, akkor már meg is vagy. Felébresztés meg mehet Wake-on-LAN-nal, akár ugyancsak a telefonról.
-
cinemazealot
addikt
válasz Tikakukac #20422 üzenetére
Ha ennyire elszánt vagy, akkor én a helyedben az APC, FSP, CyberPower, SPS, Eaton, Kstar háza táján néznék körül "tiszta" keresőszóval, min. 900 W teljesítményben. Fontos, hogy ha valamelyik megtetszik, nézz utána a műszaki leírásokban, hogy tényleg tiszta szinuszos darab legyen!
Ha a használt piacot sem veted meg, érdemes aprón is körülnézni. Én épp múlt héten lőttem egy 1400 VA/950 W teljesítményű rackbe szerelhető APC-t 35 rugóért (+40-ért kaptam bele 432 VAh-nyi vadiúj aksit is). Látva a mai árakat, szerintem jó bót vót.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz nubu015 #20421 üzenetére
Nem azt írtam, hogy az olcsó kvázi színuszos nem sokat segítene, hanem azt, hogy vagy működik vele a gép vagy nem. Nem garantált, hogy a PC tápja szeretni fogja. A puding próbája az evés, addig csak találgatni lehet.
A színuszossal garantáltan működik. Ennyi.A kékhalált általában újraindulás szokta követni. vagy mire gondolsz? Random reset-eli magát a gép? A táp ha hálózati problémát észlel azért lent tartja magát egy-egy másodpercig. Az nem instant reset-elésnek fog tűnni, hanem áramtalanításnak. Még ha az AC Power Loss/Restore - Reboot is van neki beállítva a BIOS-ban, akkor is eltart néhány másodpercig mire újraindul.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Látom többeknek eszébe jutott már a telefonos monitorozás. Ügyes!
De azt körbejárta már vki, hogy telefonnal hogy lehetne leállítani az IT cuccokat? Bármit amin Windows vagy Linux fut és LAN-ra van kötve.
Lényegében egy UPS-be való SNMP bővítőkártyát kiváltani vele.
Illetve ha már szoftver kérdés, akkor érdekelne mennyire járható út az UPS router-re vagy NAS-ra kötése USB-vel vmi SNMP szerver funkcióval, ami megint csak arra lenne, hogy leállítson mindent a hálózaton.[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz cinemazealot #20420 üzenetére
Jep, küldeni kellene a micunak is.
Itt most azon megy a hurca, hogy a feszültség a feszültség. Van egy tucat másik kültéri ami csendben van a házban, ez meg rezonál, mint a barom felpörgéskor. Azt már tudjuk, hogy önmagában a kültéri csere nem oldotta meg, a régi kültérim máshova felrakva tökéletesen működik. Valami csövezés lesz itt a para vagy a beltéri.
A gond, hogy ezt rövidre kell zárni, mert annyira hangos, hogy a szomszédok le fogják vetetni és akkor befagyok, ergo ha van ajánlás tiszta szinuszosra, jöjjön az, már nem érdekel.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
tag
válasz Teasüti #20403 üzenetére
Köszi mindenkinek a szupergyors választ ! Nem gondoltam hogy ennyire pörög a topic, azt meg főleg nem hogy ennyi segítőkész embertől jönnek a tanácsok !
@Teasüti:
Köszi a részletes választ ! A táp jóféle, már nem emlékszem milyen, de két éve én vetettem vele, és innen a tápfórumból néztem ki az ajánlott tápok közül valami 700wattosat, hogy az tuti elég lesz neki. Azt elfelejtettem írni hogy nem csak kékhalál volt hanem sokszor újraindulás is. A fura az az egészben hogy van amikor pár napig nem csinálja és van hogy napjában többször is. Vga-t is két éve újított. S igen én is tanácsoltam neki hogy hívjon ki egy normális villanyszerelőt aki átnézi a hálózatot, és esetleg kiméri hogy lehetnek-e ilyen zavarok vagy ingadozások. Szegény már egy hónapja szív ezzel, és addig nem akar új gépet venni amíg ez elég neki. A haver amúgy vidéki, szóval most hétvégén személyesen is megnéztem a gépet, de főleg távolról próbálok segíteni neki.
De ez nagyon hasznos tanács, hogy egy olcsó kváziszínuszos nem sokat segítene, mert én azt hittem hogy igen, így feleslegesen vetettem volna vele!@PROTRON:
Neked is köszi a gyors választ ! Igen, én is mondtam neki hogy egy hálózat felújítás nem ártana, de ez egy vidéki, komcsi időkbe épült nagy ház, szóval még pár év mire összejön rá a keret. Főleg hogy a haver Kőszegen lakik, ahol minden kicsit is értelmes villanyszerelő a határ túloldalán dolgozik, szóval normális áron nehéz normális szakit találni.
De ez a külön dedikált kör a villanyórától egy baromi jó ötlet !!!! Főleg hogy a szobája túloldalán van a bejáratnál a doboz, szóval nem kell hozzá sok kábel, elég ha falat átfúrja!
Persze természetesen ehhez is kell egy villanyszerelő, de ez a megoldás anyagilag sem lesz annyira megterhelő.
A táp ahogy fentebb is írtam egy jobbféle 700 wattos amit innen néztem a tápos topicból, és két éve lett cserélve, szóval nem hiszem hogy az a hunyó.@ cinemazelot :
Köszi neked is a segítséget ! Igen, így ki lehetne szűrni hogy melyik cucc okozza a problémát, már ha tényleg valamelyik hardver elemmel van a gond, csak épp sajnos a haver nem nagyon ért a géphez, és nincs olyan akitől a környezetébe kölcsön tudna ilyen cuccot kérni. Meg ha tudna is ő nem tud procit cserélni, bár egy ram csere talán még menne neki. Én meg Budapestről próbálok segíteni neki. Bár most hétvégén ott jártam nála vidéken és akkor személyesen vittem neki egy ssd-t meg sata kábelt, és felhúztam neki egy win10-et, mert már egy hónapja szív ezzel, és végül annyira felhúzta magát hogy ő próbálta meg újrahúzni a wint, aminél valahol elakadt szóval ott volt egy - missing operating system- üzenettel, és kétségbeesve hívott fel, hogy jaj mi lesz.Köszi mégegyszer mindenkinek !
[ Szerkesztve ]
m.
-
cinemazealot
addikt
válasz Tikakukac #20419 üzenetére
Szerintem ne egy közelített szinuszos jelalakot produkáló UPS-szel akarj klímát hajtani, ha a kompresszor állítólagos csörömpölését akarod elhallgattatni. Jobb lenne erre a célra egy erősebb tiszta szinuszos... csak ugye az hangos(abb) és jóval drágább.
Egyébként az első kérdésedre: valószínűleg elkezdene ajvékolni, hogy túl van terhelve. Rosszabb esetben le is kapcsolna.
Bocs, de én várnék azzal a kilövési engedéllyel.
Hangfelvételt tudsz prezentálni arról a "csörömpölésről"?
-
Tikakukac
titán
Na vegyük komolyra a figurát, mert idegesít ez a klíma dolog.
650W-ig működő UPS mit csinál 660W 1-2 másodperces teljesítményfelvételnél?
Másik lényeges kérdés: feszültség szempontból mi a helyzet ezekkel? Van ám itt tengernyi infó balra-jobbra. Egy APC Easy-UPS BVX 1200VA van kinézve, ennek kellene betonstabilan 230V-ot kiadnia magából, hogy végre a klímásokat iderendeljem és megmutassam nekik, hogy nem azért csörömpöl a kompresszor, mert 218V-om van, hanem mert valami a rendszerben sz@r.Később ez átmenne a szobába a desktopomra, ott egy 520-as Seasonic fanless platinum van meg egy monitor, ahhoz bőven jó lenne.
Adja ki valaki a kilövési engedélyt és legyen csendes klímám pls
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #20416 üzenetére
Miért ne? Ha van 230 V, akkor az abba bedugott töltőben is lesz 5 V, a telefon pedig ezt "töltőn vagyok"-ként fogja érzékelni. Ha pedig elmegy a 230 V, akkor 5 V sem lesz a töltőben, azaz olyan, mintha lehúztad volna róla a telefont.
Természetesen a csomóponton belül van még beállítási lehetőség. Pl. be lehet állítani, hogy a folyamat szimplán átfolyjon rajta (és akkor Neked kell gondoskodnod annak esetleges várakoztatásáról), vagy állapotváltozásig megakassza azt és csak változás bekövetkeztekor irányítsa el a gráfot. Ezen felül beállítható, hogy pontosan milyen energiaforrást vizsgáljon:
- AC charger
- USB port
- Wireless (Android 4.2+)
Hogy pontosan melyik mit jelent, nem jártam utána. Nekem most mind ki van törölve, így bármelyikben következik be változás, reagál rá a csomópont. De próbáld ki, érdemes!De ezt csak példaként dobtam fel, simán lehet, hogy van egyszerűbb alternatíva. Én azért szeretem ezt az appot, mert rengeteg mindenből lehet benne építkezni, a szoftver nagyon minimalista (fölöslegesen nem kér mindenhez engedélyt) és kis helyigényű, és nem utolsó sorban -- úgy tudom -- az a magyar srác fejleszti, akinek annak idején a nagy sikerű Llama-t is köszönhetjük. Én a mai napig a hangerőt és a képernyő fényerejét csökkentem vele esténként, reggelente pedig a WiFi visszakapcsolása mellett állítom vissza őket normális, napközbeni értékre.
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #20415 üzenetére
Köszi a tippet, nem tudom még hogy melyik ilyen alkalmazást célszerű és egyszerű ajánlani.
Kérdés:
A When power source plugged - kifejezést én úgy értelmezem, hogy ha be van dugva a töltőre. De ez logikailag nem jelenti azt hogy 230 van-e vagy nincs.
Csak rosszul van megfogalmazva (laikusok számára egyszerűbben) de azért a 230 meglétét ellenőrzi ezzel a logikai kapuval?[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz HuNHuNt3r #20401 üzenetére
és #20385 imis
Egyetértek PROTRON kollégával, nem érdemes extra szolgáltatásért olyan UPS-t választani, ami jóval drágább, de szünetmentesíteni nem tud jobban egy kevésbé okos társánál. Okostelefon töltőre, rá meg pl. az ingyenes Automate alkalmazás, abban az imént dobtam össze az alábbi folyamatot:Szerintem az ábra magáért beszél. Természetesen e-mail küldés helyett lehet mást is választani (hívást, SMS/MMS küldést, más alkalmazáson belüli üzenetküldést stb.). A módszer előnye, hogy mind a UPS, mind az okostelefon cserélhető alatta, nem igényel komolyabb beruházást. Ha pedig a "működik még egyáltalán ez a sz@r?" kérdésre keresel választ, ugyanitt beállíthatsz egy napi egyszeri üzenetküldést arról, hogy "jól vagyok, nem fagytam még le".
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz nubu015 #20402 üzenetére
Első körben próbáljátok meg a cserével könnyen próbálható eszközöket "biztosítani":
- A kép vibrálását okozhatja gagyi videokábel is. Érdemes lenne kicserélni egy minőségibbre, ami megfelelően árnyékolt.
- Ha a memtest csak 4-5 órán át futott, az nem biztos, hogy ki fog deríteni bármit is. Nekem egy éjszakán át ment és végül úgy tűnik, hogy a RAM modulok cseréje hozott végre stabilitást a véletlenszerű fagyások után.Sem a kábelt, sem a RAM-ot nem kell újként megvásárolni. Ha kölcsönkéritek valakitől és bejön, ráértek akkor megvenni őket.
-
nagyúr
válasz Cs1csó #20407 üzenetére
Vannak ilyen riasztási opciók, teljesítményre, áramerősségre, feszültségre is lehet beállítani egyéni riasztási értéket. Pl. most példából összekattintottam, hogy ha az aljzaton mért feszültség 208.7V alá esik, vagy a felvett teljesítmény 918.224W fölé megy, akkor küldjön push üzenetet és kapcsolja le az aljzatot.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
PROTRON
addikt
válasz Teasüti #20410 üzenetére
SPS MID 1000 RTI, tavaly még akcióban ki lehetett fogni br. 70k körül, bár igaz hogy idén már inkább nettó 70k-ról indult és az újabb verziója az jelenleg br 100-114k "akciósan"
Nekem még 0.8-as verzió van, ez max 800W-ot tud és firmware frissítés nélkül, az alap kiszerelés esetén van pár hülyesége, de mondom 5k-ért polcon porosodót csak bepróbál az ember, megszabadítom az illetőt a kidobás terhétől. Tiszta színusz, on-line, kettős konverziós.[ Szerkesztve ]
-
zoty314
aktív tag
válasz Teasüti #20410 üzenetére
70k-s online duplakonverziós: [link]
Csakis olyannak, aki tudja, hogy mit vesz.A kijelző és a menü elég szar, nem tud HID kapcsolatot, és áramszünet esetén nem egy időbajnok, mert csak 1db 9Ah-s akksi van benne.
Valószínűleg kifutó termék, mert már a sokadik generációnál tartanak ehhez képest, szóval nagy eséllyel az akksik is már legalább 2-évesek minden újként eladott példányban.De hogy mondjak pozitívat is: kapható 70k-ért.
szerk: Ja, és kipróbáltam az akksicserét is benne. Mindenkinek a mindenkijét IS szidtam, mire sikerült, olyan kis helyre passzírozták be. Meg persze nyilván elég gyengén sorjázott fémkeretről van szó, szóval vagy a kezed vágod el vagy az akksit fogod végigszántani, de a kettőből legalább az egyik tuti, hogy sikerül.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz PROTRON #20408 üzenetére
Milyen online UPS-t lehet kapni újonnan 70k-ért? Én inkább olyan 400k felett láttam online UPS-t. Meg elvileg ahogy én olvasgattam az online UPS-nél nem a zavarszűrés az igazi aduász, hanem a nulla kapcsolási idő ami érzékeny műszerekhez kell (PC-hez nem). Cserébe hangos és sokat fogyaszt. Ha a hálózatot rángatja otthon pár berendezés, azt elvileg egy vonal-interaktív UPS is elsimítja. De még egy tápkondícionáló is állítólag. UPS-ekben ugyanez az áramkör van a bemeneti oldalon.
De ha 10 éves az egész PC amiben vargánya és társa tápegység van, akkor azért nem feltétlen azokból a tápegységekből kell kiindulni ami neked van.
Állítólag vmi jófélét vetetett bele, ami friss beszerzésnek hangzik.
Amúgy már 13 éve is sztenderd volt a 6 féle védelem a tápokban, amikor az előző Seasonic-ot vettem. Az akkori FSP, Chieftec meg minden normálisabb nem csájníziumból készült cucc tudta ezeket. ATX 2.2 se mai szabvány és már abban 5% tűrés volt megadva a kimeneti feszültségingadozásra. A cirka egy tized voltra meg nem fog befagyni a gép, annyit elsimít a VRM. Elvileg az a dolga.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Sajnos azt kell mondjam ha ennyire súlyos a gond, oda nem elég az olcsóbb szünetmentesek közül választani.
A legjobb lenne a teljes elektromos hálózat korszerűsítés, ami ugye négyzetméterenként 12-16k hufba kerül az egész ingatlant tekintve.
Nekem szerencsém volt és sikerült innen HA-ról használtan 5k-ért szereznem tisztán színuszos, online, kettős konverziós szünetmentest, ami olyan módot tud hogy folyamat az aksis üzemről táplálja a PC-t (akkor is amikor van 230 a bemeneti oldalon), így a hálózati zavarok sose jutnak el a UPS kimenő oldalára. Persze aksikat kellett cserélnem, az még 12k volt.
Ehhez vadászni kell, újonnan elég drága lett volna az én egységem is, vagy bruttó 70k.Másik opció hogy kihúznak a családi ház kiselosztójától új 3x2,5 mm2 kábelre szerelt lengő dugvillával a PC-hez egy új dedikált áramkört, akár falon kívül csatornázva.
A kiselosztóba bekerül egy új 16A-es kismegszakító, meg Fi relé is javasolt.
Fontos hogy nem a mérőórára gondolok, az le kell legyen plombálva a saját kismegszakítójával, ahhoz hozzáérni drága mulatság.
A mért oldalon kell lennie kiselosztónak, amiben van még biztosíték(ok), na onnan kell az új elágazás-áramkör.Egyébként jobb lenne a kiselosztó teljes felújítását is megcsináltatni, az szokott lenni még 40k, beleértve a fenti Fi-relét, de hogy épp arra a címre mennyiért vállal kiszállást ilyen kismunkáért egy villanyász az jó kérdés.
#20403 Teasüti
De ha 10 éves az egész PC amiben vargánya és társa tápegység van, akkor azért nem feltétlen azokból a tápegységekből kell kiindulni ami neked van.[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Szia, "fél egy órát" passz. Egy átlagos UPS+nél ez örök probléma: neked kb. a legkisebb UPS is elegendő lenne egy 500-600VA-es, de egy ilyenben kisebb akku van jellemzően 1db 7 vagy 9Ah-ás. Fölösleges 1500VA-es UPS-t venni hogy abban legyen nagyobb akku. Vagy beletorodsz hogy 10-20 perc lesz csak idővel ez is csökkenhet ahogy oregednek az akkuk.
SPS Soho 300 és mellé 1-2db nagyobb akku pl 1-2db 20-30Ah körüli. Bár ez most iszonyat áron van 50k körül.
Vagy egy ahogy írtam kisebb cucc ami fut ameddig fut pl. Legrand keorM 600
Email küldés úgy tudom akkor lehetséges ha a PC-vel összekötött UPS vezérlő programja telepítve van a PC-re és az áramszünet kor is kap internetet. lehet van app küldöd megoldás is de én nem tudok. A nagyon komoly cuccok tudnak pár extrát.
PROTRON ötlete nagyon jó konnektorok mero ami tud jelezni appon keresztül.
Jorus hozzászólásában van valami hasonló, ami lehet ilyet is tud.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
A legolcsóbb szünetmentesek egyszerűen nem tudják a fél-1 órás áthidalást, mert egy kaptafára mennek, amibe nem fér bele akkora akku kapacitás.
15-20 perceket látni a gyártók kalkulátoraiban 50W körüli terhelésnél asszem.A mobilra jelzéshez nem foglalkoznék a UPS-el, mert az megint igazából "premium" fícsőr, azaz vagy jó minőségű elektronikát kapsz, vagy softveres üzenet küldözgetést, a kettő együtt nem fér bele az olcsóságba és szerintem a UPS esetén az elektronika fontosabb mint a push-up üzenet.
Ehhez szereznék egy olcsó okosmobilt, csak annyit kell tudnia hogy az androidjával képes legyen letölteni a play storeból az "Elment az áram" appot, sokféle van. A lényeg hogy állandóra be van dugva a normál 230-as konnektorban ez a telefon és rácsatlakozik a netre, amit utgye a UPS-en lévő modem+router ad.
Így ha a normál konnektorban elmegy az áram, akkor az app érzékeli és a neten keresztül küld üzenetet neked. Persze jó ha ehhez egy fél napot azért kibír az aksija.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Teasüti
nagyúr
válasz HuNHuNt3r #20401 üzenetére
Én olyanról még nem hallottam, hogy mobilra küldjön értesítést.
Nem láttam még az új felhős kapcsolatot tudó eszközöket, hogy azoknál mi a pláne a felhőben. De a régi APC Smart-oknál - amivel nekem van közelebbi tapasztalatom - lehet emailt küldeni. Telefonra az emaileket meg szoktam kapni azonnal. -
Teasüti
nagyúr
Ha - és ez egy igen nagy ha - valóban a pillanatnyi áramingadozások miatt fagy le a gép, akkor azt talán tudja szűrni valamennyire egy UPS. Mármint nem az akkumulátoros üzemmódra gondolok, hanem a konkrét zavarszűrésre. A benne lévő fojtótekercs ki tudja simítani valamennyire a tápot. Viszont a pillanatnyi ingadozást egy jobb tápnak is kellene tudnia szűrni, szóval vannak kétségeim a kékhalálozást illetően. A tápnak le kéne kapcsolnia szerintem ha hálózati problémák vannak. Ez nem csak marketingduma, valóban le is kapcsolnak ha ilyen van. Nálam egy ATX tápról megy egy Arduino projekt és szerencsétlenségemre épp egy elektromos motor melletti dugaljban van. Aztán a motor indítására és leállítására hajlamos lekapcsolni a táp és kell neki pár másodperc míg újraindul.
Ez ha PC-ről van szó, akkor nem kékhalál lenne, hanem azonnali áramtalanítás.
Ha nem tudja tartani a kimenetet a táp, akkor megint csak le kéne állnia. Elég szigorú tűréssel dolgoznak a mai tápok már a kimeneti feszültségeket illetően. Nem hiszem, hogy engedné beesni ezt anélkül, hogy lekapcsolna. Másik dolog meg nálam még a monitor pillanatnyi lekapcsolása volt a hűtőszekrény kapcsolásakor. Ez most úgy néz ki, hogy egy konnektorról megy a hűtő és az UPS. UPS-en meg a PC és a monitor. Egyáltalán nem érzi meg a monitor a hűtőt mióta van UPS. UPS se kapcsolgat a hűtőre, a zavarszűrő elsimítja. A PC-ben lévő ATX tápot meg egyáltalán nem zavarta a hűtő - működött tovább -, csak a monitoron ment el a kép egy másodpercre mindig.Hosszú sztori röviden, ha hálózati probléma lenne akkor szerintem a PC lekapcsolna. Egy ATX táp át tud hidalni néhány milliszekundum kiesést mielőtt lekapcsolna (UPS kapcsolási ideje is ilyen nagyságrendben van, amit a számítógépek simán elviselnek).
Az olcsó kváziszínuszos UPS-sel lehet több problémát okozol, mint amennyit megoldana.
Lehet menni fog vele a gép, lehet nem. Ez akkor derül ki, ha összeméri a kettőt az ember.
Lehet próbálkozni, max eláll a vételtől ha nem válik be.Amúgy nem értem a vibráló képet se. Laktam én is ilyen régi földelés nélküli lakásban. De sosem volt probléma a géppel. Még a régi CRT monitorokon se látszott semmi zavar. Pedig megéltem a VGA-t, a DVI-t, de még S-video kimenetet is használtam akkoriban.
Ha valóban a mosógép okozza ezt, akkor lehet tanácsot kéne kérni egy villanyszerelőtől.[ Szerkesztve ]
-
tag
Sziasztok!
Havernál a családi házban földeletlen alu vezetékes a hálózat, és a komplett ház egy darab 16 amperes biztosítékra van kötve. Ha elindul egy mosógép vibrál a kép a monitorján, és a win is teljesen random kékhalálokat dob mindig más hibaüzenettel.
( prime, memtest 4-5 óra futással pipa, hdsentinelben minden 100/100, új winnel, másik vga-val is volt nézve, sőt még minőségi tápot is vetettem vele, de a véletlen fagyások maradtak )
Szerintetek akár egy olcsó 15-20K-s ups megoldaná a problémáját ? ( nincs túlzottan eleresztve, szóval ilyen 160K-s tiszta szinuszos kütyü nem opció )
Csak arra kéne neki hogy az ilyen pillanatnyi ingadozások ki legyenek szűrve.
( A gépe egy ~10 éves amd bulldozer A8-5600k, 16gb ram, 120ssd, 2x hdd, meg amd rx 580 vga )
Előre is köszi a segítséget !m.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest