Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Milyen routert?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Windows 11
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Proxmox VE
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
-
IT café
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
félisten
válasz lordjancso #20296 üzenetére
Szia, a PC-d monitorral max úgy 350W-ot kajálhat a NAS úgy 50-et tehát 400W alatt lehet a max fogysztás. egy 1000VA-es 600W tartás képes UPS már akár elég is lehet de nem gond ha egy kicsit "combosabb" pl. 1200VA max 1500, pl..:
Legrand Keor SP 1000VA 43k-tólAPC Back-UPS 1200VA 230V AVR (BX1200MI-GR) 65k-tól
CyberPower VP1200ELCD 1200VA 79k-tól
(ennél nem biztos, hogy normál konnektoros mert azt írják (scüko = normál konnektor) de van ahol mást írnak IEC csatit (ez olyan mint a PC tápkábel vége) de van átakítóAz utóbbi kettőnél biztosabb a szoftveres kompatibilitás a NAS-sal, (összedugod és automatikusan fel kell ismerniük egymást) de ettől még a Legrand oprendszere is jó lehet bár azt nem ismerem.
Azt ajánlom, hogy próbáld úgy vásárolni, hogy élni tudja az ELÁLLÁSI joggal, (magyarországi webboltból rendeled - akár személyesen is átveheted fizikai boltjukban ha lehetséges a lényeg, hogy online add le a megrendelést- magánszemélyként - nem cégként - akkor élni tudsz a 14 napos elállás jogával )
A UPS-t bedugod a fali konnektorba és ha van a UPS-en több konnektor akkor egyikbe a PC a másikba a monitor a harmadikba a NAS esetleg router a negyedikbe.
De akár azt is lehet, hogy egy hosszabbítós elosztót dugsz a UPS-be és amiket felsoroltam azokat ebbe a hosszabbítóba dugod. -
Gus-T.
tag
válasz Teasüti #20298 üzenetére
Szia, Köszönöm!
Milyen gyors kapcsolási időre van szükség?
Na erről nem tudok semmit sajna.
A feltűntetett teljesítmény az a nyomtató max teljesítménye?
Igen ez a full-full max..
Mert általában - főleg kisebb háztáji UPS-enknél - bele szokták írni a kézikönyvbe és feltűntetni a készülékházon, hogy lézernyomtatót ne dugjon rá az ember.
A nagyobbak lehet elviselik, ha a nyomtató nem vesz fel nagyobb csúcsáramot a névlegesnél.
Viszont ha a csúcsteljesítmény meghaladja az UPS-t, akkor amaz le fog kapcsolni.
Online UPS-nél nincs kapcsolási idő, míg a vonal interaktív APC 8-10 ms alatt kapcsol. Ezt a számítástechnika jól viselni, meg se érzi egy PC azt a 8 ms kiesést. De érzékenyebb műszerek lehet leállnak vagy hibáznak. Általában orvosi eszközök és labor műszerek kerülnek szóba ilyenkor, amikhez azért kell az online UPS, mert ezeknek a 8 ms túl lassú. Egy nyomtató mennyire érzékeny a tápfeszültség ingadozásra?
Sajnos nem tudom, nincs tapasztalat.
Akkumulátort mindenben lehet cserélni.
Köszi, jó tudni. Tehát megoldható :)
A Cyberpower kézikönyvében csak annyit írnak, hogy nem a felhasználó végzi ezt. Felteszem a gyártó/forgalmazó intézi ilyenkor a felújítást. Vagy hát max megoldja a magyar okosba. A garancia úgyis lejár addigra. Max a szakszerűség lehet kérdéses.
Az árról fogalmam sincs. APC-nél az IC végű típusok elég friss termékek. Igaz a régebbi modellek se annyival olcsóbbak listaáron.
Ha csak a specifikációkat nézem és el is lehet hinni a leírtakat, akkor a Cyberpower elég csábító.
Igen , elég szimpinek tűnik, csak nem tudok semmit erről a márkáról...
Van rajta mindenféle extra: külső akku csatlakoztathatóság, relé kimenet eszközök kapcsolására, relé bemenet vészleállításra, hálózati kártya bővítőhely. Meg combosabb inverter nagyobb terhelhetőséggel. Felteszem üzleti felhasználásnál nem probléma a nagyobb készenléti fogyasztása a dupla konverziós online UPS-nek? Meg a hangja?
Mondjuk jó lenne tudni, hogy mennyivel fogyaszt többet, érdekességképp.
De ezekkel a vasakkal keresem a pénzem, tehát vigyázok rájuk.
Ha költeni kell rá, akkor költeni kell rá!
A zaj: Szeretem hogy csendesek a pc-k (vízhűtés jó ventikkel) a nas már egy kicsit hangosabb (5 lemezes), A nyomtaó a leghangosabb relatív, mikor nyomtat.. tehát üzem közben talán nem lehet olyan gáz a szünetmentes hangja. De azért megnézem mit is hazudnak róla... -
Teasüti
nagyúr
válasz Gus-T. #20297 üzenetére
Mennyi időt kellene áthidalnia az UPS-eknek egy áramszünetkor?
Milyen gyors kapcsolási időre van szükség? A feltűntetett teljesítmény az a nyomtató max teljesítménye? Mert általában - főleg kisebb háztáji UPS-enknél - bele szokták írni a kézikönyvbe és feltűntetni a készülékházon, hogy lézernyomtatót ne dugjon rá az ember.
A nagyobbak lehet elviselik, ha a nyomtató nem vesz fel nagyobb csúcsáramot a névlegesnél.
Viszont ha a csúcsteljesítmény meghaladja az UPS-t, akkor amaz le fog kapcsolni.Online UPS-nél nincs kapcsolási idő, míg a vonal interaktív APC 8-10 ms alatt kapcsol. Ezt a számítástechnika jól viselni, meg se érzi egy PC azt a 8 ms kiesést. De érzékenyebb műszerek lehet leállnak vagy hibáznak. Általában orvosi eszközök és labor műszerek kerülnek szóba ilyenkor, amikhez azért kell az online UPS, mert ezeknek a 8 ms túl lassú. Egy nyomtató mennyire érzékeny a tápfeszültség ingadozásra?
Akkumulátort mindenben lehet cserélni. A Cyberpower kézikönyvében csak annyit írnak, hogy nem a felhasználó végzi ezt. Felteszem a gyártó/forgalmazó intézi ilyenkor a felújítást. Vagy hát max megoldja a magyar okosba. A garancia úgyis lejár addigra. Max a szakszerűség lehet kérdéses.
Az árról fogalmam sincs. APC-nél az IC végű típusok elég friss termékek. Igaz a régebbi modellek se annyival olcsóbbak listaáron.
Ha csak a specifikációkat nézem és el is lehet hinni a leírtakat, akkor a Cyberpower elég csábító. Van rajta mindenféle extra: külső akku csatlakoztathatóság, relé kimenet eszközök kapcsolására, relé bemenet vészleállításra, hálózati kártya bővítőhely. Meg combosabb inverter nagyobb terhelhetőséggel. Felteszem üzleti felhasználásnál nem probléma a nagyobb készenléti fogyasztása a dupla konverziós online UPS-nek? Meg a hangja?[ Szerkesztve ]
-
Gus-T.
tag
Üdv.
A két márka között vacilálok:
Cyberpower vs. APCCYBERPOWER OLS1500EA - ~170k
Online S - 1500VA / 1350W
(tisztaszinuszos.. nem lehet benne akksit cserélni)APC Smart-UPS SMT1500IC -~300k-tól
Line Interactive - 1500VA / 1000W
(tisztaszinuszos.. LEHET benne akksit cserélni)Mi lehet e hatalmas árbeli különbség oka?
(Esetleg a márkanév?) annyival megbízhatóbb az APC?
Amúgy Nagy formátumú digitális nyomtatóhoz kellene, aminek két villásdugója van és mindkettőnek be.kell legyen dugva hogy működjön a vas.
Az egyik az elő- köz- utófűtés (520 W)... a másik a nyomtató maga (650W) -
lordjancso
senior tag
válasz Cs1csó #20294 üzenetére
Szia!
A PC konfigomat megtalálod részleteiben a nevem alatt.
CPU: AMD Ryzen 7 3700X 3.60GHz
VGA: MSI GeForce RTX 2070 8GB GDDR6 GAMING PCIEKb pont ez az 50-80k között szánnék rá. Szívesen megnéznék több opciót is, mondjuk az 50k-s és a 80k-s árkategóriában is.
Ha nem vagyok itthon és akkor van áramszünet, a PC egészen biztosan nincs bekapcsolva, csak a NAS.
Ha itthon vagyok és akkor van áramszünet, akkor jó eséllyel be van kapcsolva a PC is, de ilyenkor nincs szükségem semmilyen automatizmusra. Ha rövid (pár perces) áramszünetről van szó, akkor azt feltételezem a UPS ki fogja tudni szolgálni. Ha hosszabb áramszünet, akkor pedig én kézzel le tudom állítani a PC-t.Ha a NAS-t tudja automatikusan vezérelni, az jó feature, főleg akkor ha nem vagyok itthon, de alapvetően ilyen extrákkal nem számoltam. Nyilván nem is igazán vagyok tisztában, hogy milyen lehetőségek vannak egy mai modern UPS-ben.
Alapvetően az sem gond, ha a PC-re egy programot kell telepíteni emiatt.
Egyébként én nagy naívan úgy képzelem el, hogy a UPS-t kvázi "elosztóként" fogom használni. Tehát bedugom a falba a UPS-t, azon vannak 220-as csatlakozók. Oda be tudom kötni direktben a PC-t, vagy további elosztókat, amire szintén teszek eszközöket. Jól sejtem, hogy ez valahogy így fog kinézni?
Köszi!
Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
Cs1csó
félisten
válasz lordjancso #20289 üzenetére
Szia, a PC-ben minden CPU és VGA van? (ezek a főbb fogyasztók persze ha extrém sok háttértár vagy folyadékhűtés esetleg egyéb fogyasztó van azt is leírhatod)
Mennyit szánnál rá? Egy kisebb kvázi szinuszos UPS 25k egy nagyobb 35-40k egy tiszta szinuszos pedig 80k-tól. Valószínűleg egy jobb kvázi szinuszossal is együtt tud majd működni a géped és a NAS is.
Van még egy probléma ALAPESETBEN egy UPS egy eszközzel tud kommunikálni tehát egy eszközt tud leállítani automatikusan ha pl. jön egy tartós áramszünet és a UPS-t lemerülés fenyegeti ekkor még a lemerülés előtt ugye le tudja állítani a rá kötött PC-t vagy NAS-t szabályosan. Lehetséges több eszközt is leállítani de ehhez kevésbé értek "NUT" progit szokták ajánlani : Network UPS Tools (NUT)
Tehát ha egyetlen UPS-el akarod megoldani a két eszközöd automatikus leállítását akkor ez a program kellet. Ha két UPS-t vásárolsz akkor a NAS az - kompatibilis UPS esetén - ugye automatikusan fel fogja ismerni a UPS-t a PC pedig USB-s kapcsolaton és a PC-re telepített szoftver segítségével tud kommunikálni a UPS-el.
-
Cs1csó
félisten
Ez a listán is rajta van és ajánlott: Eaton 5E 850i USB DIN 30k-ért
Vagy a kistesója ami nincs rajta a listán de nyilván ugyanaz a szoftver jár hozzá és ugyanazt tudja: Eaton 5E 650i USB DIN 25k-ért -
Cs1csó
félisten
válasz Hulk24 #20286 üzenetére
Jellemzően igen, nyilván függ a UPS-től is kvázi szinuszosok között is van különbség. Tévét nem de monitort már üzemeltettem kvázi szinuszos UPS-ről.
Tönkretenni nem fogja max kikapcsol. a UPS vagy a tévé. Esetleg zavarhatja az adás képét tartósan erről való üzemre amúgy sem való. -
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy szünetmentest itthoni használatra. Alapvetően egy asztali PC lenne rajta és egy Synology NAS.
Elsősorban a ritkán, de akkor nagyon rossz időben érkező áramszünetek miatt szeretném. Az eszközök ilyenkor jellemzően max 10 percig vannak áram nélkül. Valamint ez az időablak elég lenne nekem arra, hogy mindent leállítsak.Az APC EASY UPS BV 1000VA modellt néztem és ajánlották. Viszont a topik összefoglalóban lévő szimulát szinusz vs tiszta szinusjeles miatt gondoltam kikérném a véleményeteket.
Jó készülék lenne ez? Mi az ajánlott szünetmentes otthoni használatra? Mi az ajánlott márka? Milyen egyéb dolgokra érdemes még figyelni?
Nagyon köszi előre is a segítséget!
Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.
-
niof
addikt
Sziasztok!
Van egy DS118-as NAS-om, amihez szeretnék venni egy UPS-t. Nem kell nagyon bika, 5-650-es elég lenne. Viszont valami smart megoldás érdekelne. A Synology weboldalán van egy rakás kompatibilis modell, de engem az érdekelne, ismertek e olyat, amit ha USB-vel összekötök a NAS-al, akkor arról azt tudom vezérelni. Pl. ilyenek, hogy csipogó tiltása (csendes környezetben lenne), merülés esetén a NAS szabályos leállítása, akkucsere jelzése emailben, nem hanggal, áramkimaradáskor se vinnyogjon, lehessen ezt is kikapcsolni, stb. Szóval ilyesmi tudású smart UPS érdekelne. Ismertek ilyet?Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
blackydan
senior tag
Sziasztok!
Egy problémával fordulnék felétek hátha tudtok nekem segíteni. Adott egy Sony okostv ami amint valami mini áramkimaradást érzékel egyből dobja a netes hálózatot és csak hard resettel lehet újra hozzádni a kapcsolatot. Sajnos ez a hiba közismert semmi bűvészkedés nem segít. Mondanom sem kell elég nagy szívás minden programot visszatenni Prime/HBO/Netflix/Twitch miegymás, így arra gondoltam valami szünetmentes tápegység talán megoldást jelentene a problémára. Én ezekből a kis kimaradásokból semmit nem veszek észre, gondolom csak pár másodperces és legfőképpen este jelentkezik. Szóval milyen tápegységet lenne érdemes beszerezni amire a TV/médiabox/routert rá lehet kötni?
Első körben egy LEGRAND KEOR-M elosztót néztem ki huszonezerért, de amennyiben kell 40-50 ezerig is elmennék.
Segítségeteket nagyon köszönöm!
-
-
Hulk24
aktív tag
válasz PROTRON #20277 üzenetére
Köszönöm a segítséget Neked is! Akkor teszek egy APC túlfeszültségvédőt az érzékeny eszközökhöz, jobb, mint a semmi!
Géphez szeretnék mindenképpen egy tiszta szinuszos rendszert venni!
De a napelem se áll távol csak már inkább szigetüzemben gondolkodunk. A házat eltudnánk látni szerintem, nem is nagy meg szinte passzív kategória!
Viszont van egy lakatos-asztalos műhelyem... na az tud fogyasztani!Teasüti: Mindenképpen beszélni fogok a szolgáltatóval... 2 éve már volt egy ilyen beszélgetés, de ők a rendszerben nem láttak semmilyen "kapcsolgatást".
-
PROTRON
addikt
válasz Hulk24 #20275 üzenetére
Az a típusú túlfeszültség levezető a bizonyos határon túlmenő ártalmas ingadozástól védi meg a hálózatot, a sima mezei áramszünetek miatt kialakuló löketektől nem igazán, azok másfajta igénybevételt jelentenek annál amire az OBO V50 méretezve van, mert az a "közép" teljesítményű védelem, a kolléga meg a finom védelemre gondolt, amit dugaljaknál szoktak alkalmazni.
Abban igazad van hogy a hűtők se szeretik a sok ki-bekapcsolgatást. A bojlert is arra méretezik hogy inkább nagyobb időközönként kerül kapcsolásra.Szerintem is fontos lenne nálad egy nagyobb teljesítményre méretezett tiszta színuszos (jobb lenne on-line) UPS, csak hát azok még felújítva is br. 140k-tól indulnak.
Ha 800W-nál erősebb fűtőszállal szerelt a bojler, akkor már még durvábban megszalad a projekt.
Még marad a saját inverter és aksi pakk kiépítése, ott legalább Te határozod meg a max kapacitást, de az se olcsó.Sajna amennyire tudom a napelem sem megoldás, mert ha jól tudom a szolgáltató kötelezi a telepítődet olyan beállításra, hogy ha elmegy a közcélú hálózat, akkor a napelemnek is le kell állnia, a közcélú hálózat biztonsága okán.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Hulk24
aktív tag
válasz Teasüti #20274 üzenetére
Már gondoltam rá, hogy egy távcsövessel lefekszem a kertben és célba veszem az EON embereit. (viccelek ) Dombon vagyok a trafó pedig a völgyben, én vagyok az első ingatlan, ami a trafó után csatlakozik a hálózathoz.
Elég energiatakarékos a hűtő, de, akkor ezt elengedem. Ez a bajom az Ariston bojlerrel is, hogy mi van, ha pont melegítéskor száll el a villany. Pedig tuti, hogy annak se tesz jót.
Igen, amikor visszajön akkor van gond! De pont az a baj, hogy kapcsolgatják párszor!
Nekem amúgy a lakáselosztóban van egy OBO V50 "túlfeszvédő" nem tudom, hogy az mennyire segítség! Mind a 3 fázist védi +N.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hulk24 #20271 üzenetére
Le kell lakatolni a biztosíték táblát.
Vagy ha nem a tiéd a ház, akkor végy egy vadászpuskát, nem UPS-t!Az a baj a hűtővel, hogy üzem közben valószínűleg simán tudná tartani az UPS, viszont ha pont akkor akar beindulni a kompresszor mikor akkumulátoron van, az lehet túlterhelné és levág az automata biztosítékja. Aztán ugyanott vagy, max csak egyszer megy el az áram és neked kell visszakapcsolni az UPS-t.
Érdemes lenne a hűtő gyártójával felvenni a kapcsolatot, ha ezen az úton akarsz elindulni, hogy mekkora áramra kell méretezni.
De könnyen előfordulhat, hogy az UPS árából vehetnél másik hűtőt.Amúgy elvileg az nem kéne nagy problémát okozzon ha elmegy az áram. A gond akkor szokott adódni mikor visszajön. Egy túlfeszvédő is elegendő lehet talán a feladatra ami a hűtőt illeti, de azért érdemes lehet megkérdezni mondjuk a gyártót.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz pappesz #20270 üzenetére
Szia, az 1. esetre: Eaton 5E 650i USB DIN 25k, vagy a nagyobb Eaton 5E 850i USB DIN 30k
(nyilván az első is elég hiszen az is 360W elméleti max tartásra képes de a NAS és a többi sallang talán ha 50W lehet.)A 2. esetre:
CyberPower VP1000ELCD 48k-tól elvileg azt is írják, hogy normál konnektoros de lehet csak IEC csati van rajta de egy átalakítóval ez orvosolható.DE akár az EATON 5E 850 is elegendő (a konfig max fogyasztása monitorral 300W körül lehet ez a 480W tartási képességével elegendő) 30k-ért és ugye ez is tud USB-s kapcsolaton keresztül automata PC leállítást végezni. (Ide ajánlott a telepített szoftver)
-
pappesz
tag
Sziasztok!
Az upsekhez nem értek ezért kérem tanácsotokat.
Két UPS-re lenne szükségem.
Az egyik egy nashoz+modem+router. (nasban még 2 vinyó van)
Itt akár az cél lehet, hogyha elmegy az áram, akkor pár perc működés után leálljon szabályosan a rendszer.
A másik UPS másik helyszínen lenne. Ezen keresztül engedém a pc-m. Komoly vas, de nem akarom ups-ről használni a gépet ha elmegy az áram. Az is elég, ha szépen leáll mikor elmegy az áram. Illetve, jó ha van idő elmenteni az éppen futó projekteket.
Röviden a pcről: i7 11700k, 32gb ram, rtx3060, 1tb ssd (samsung evo 980pro) és még egy uad volt külső hangkártya. Más fogyasztó nincs benne pár ventin kívül. Az rgb csodákat is kikapcsolom...
És egy Dell UltraSharp U2718Q 4k-s monitor megy.
Ehhez kérhetek normális stabil minőségi ups-t? Persze ezek után jön az ár. Ár/értékben korrekt legyen.
Köszönöm szépen!A sakk szabályok nélkül játszhatatlan, azonban a néhány szabály a játék szabadságának szinte végtelen lehetőségét nyitja meg.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hulk24 #20265 üzenetére
Azért egy nagyobb hűtő indítási áramfelvétele nem olyasmi, amire ilyen háztáji UPS-eket terveznek.
Eleve mit remélsz elérni egy hűtőnél egy UPS-sel? Áram nélkül hosszú órákig tart mire elkezd melegedni. A fagyasztó ha tele van, az egy napig is elvan mire olvadozik az áru. Egy UPS ehhez képest meg tiszavirág életű üzemidőt biztosít csak. Ha elkezdik kapcsolgani az áramot, akkor nem UPS-t kell venni a hűtőhöz, hanem tele kell tartani. Minél több minden van benne, annál nagyobb az össz. hőkapacitása.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz zoty314 #20263 üzenetére
Szerencsére Google elég jó partner az alternatívák keresésében. Sok helyen eleve úgy hirdetnek, hogy pl. "RBC7 compatible", stb.
#20261 cinemazealot
Jah, értem.
A magyar upsakku.hu oldalon is van rá táblázat. Amúgy 18 Ah. -
Hulk24
aktív tag
válasz cinemazealot #20266 üzenetére
Köszönöm! Beszerzek egy 12V aksit! Hűtőre se jó, facca!
[ Szerkesztve ]
-
Hulk24
aktív tag
válasz cinemazealot #20264 üzenetére
Nem jön be semmi a linken nekem! Igen tesztelnem kéne!
Egy ilyen megfelelő lehet egy LG kombi hűtőhöz? -
cinemazealot
addikt
válasz Hulk24 #20262 üzenetére
Google ezt az oldalt ( [link] ) dobta ki rá, nem tudom, pontosan erről a modellről van-e szó. E szerint régi darab, nem tiszta szinuszos. Ha van egy működő 12 V-os aksid, megpróbálhatnád beröffenteni. Ha tölt és kisebb fogyasztókkal működik, akkor lehet érdemes bele normális aksit venni.
[ Szerkesztve ]
-
zoty314
aktív tag
válasz cinemazealot #20261 üzenetére
Sehol, az APC nem szereti, ha nem tőle vásárolod meg csillagászati áron a gyári APC plecsnis akksit. Még a gyári akksikon sincs feltüntetve a kapacitás, hogy ne legyen olyan egyértelmű a csere egy nem APC plecsnisre.
Szóval ahogy Starchm is írta, 2x18Ah kell bele.
Pl. itt értelmesebb áron van, mert nem az APC, illetve a beszállítója "szerelte" rá a két akksira a csatlakozót stb: [link]
Ráadásul így nagyobb eséllyel frissek az akksik.Egyébként az SMT-knél az APC jellemzően CSB akksikat szokott használni, ha jól tudom.
-
Hulk24
aktív tag
Sziasztok!
Kaptam egy "alig használt" Mercury Smart 800 szünetmentest! Semmi nincs hozzá kábel ügyileg! Még annyi, hogy utoljára 2006-ban volt használva, úgyhogy gondolom az aksinak annyi.
Ismeri ezt a típust valaki? Ez tiszta szinuszos? Érdemes aksit cserélni benne?
Köszönöm! -
Teasüti
nagyúr
Ha a felhős port nem alkalmas arra amire szeretnéd, akkor esetleg a sima "I" változat is szóba jöhet. Kártyát abba is lehet tenni.
Ezek meg gyakran felbukkannak aprón is. Kb az új árának harmadáért megvan akár aksival együtt is.Én most lőttem egy SMT1500I-t átszámolva úgy 90k-ért és egyelőre még nem kéri az új akkut se. Az új ára meg vmi 450k átszámolva.
Magyar APC oldalon láttam az ezres is vmi 220k listaáron.[ Szerkesztve ]
-
Tozo
csendes tag
Meg egy kerdes, jol latom, hogy az APC SMT1500IC-hez C14 - schuko kabeleket kellene venni, hogy ratudjak csatlakoztatni gepeket?
Tehat pl ilyet?
[link] -
Tozo
csendes tag
válasz Teasüti #20250 üzenetére
@cinemazealot: Koszi, most meg probalok utanaolvasni, hogy melyik is lenne jobb nekem.
Igaz, hogy egy kulon szobaban vannak ezek a gepek beallitva (gardrob), azert jobb lenne elkerulni a nagy zajt.@Teasüti: Csakis uj, LED-es egok vannak berakva es az halvanyodik el egy pillanatra.
Probaltam megtalani, hogy az AURUM S 600W-nak mi a "tartasi ideje", de semmi ehhez hasonlo infot nem talaltam rola.Kozben lemertem a fogyasztast es ahogy te is mondod ez a 4 keszulek alapallapotban olyan 200W-ot fogyasztanak, terheles alatt pedig olyan 500-600W-ot. Legfokeppen Plex-re es remote jatekra vannak ezek hasznalva, semmi komoly dolog.
Tehat amit eloszor irtam szamokat nem valosak, nekem szerintem az 1000W-os UPS megfog felelni es emiatt elkezdtem nezelodni az APC SMT1500IC iranyaba.
Ezen van az az ethernet port (amit szerintem sem lehet hasznalni managementre, valszeg majd rakerdezek naluk), de lehet is boviteni kartyaval ha arra kerul a sor.
Latom tenyleg van ebay-en kartya, legeloszor megnezem hogyan produkal a UPS, utana rendelek egy olyat, mert akkor az nagyon megkonnyitene a dolgomat amikor tobb gepet kell leallitani.Koszi a segitseget!
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20254 üzenetére
Olyan három kattintás volt ezt megkeresni.
Mi a képlet erre a degradálódásra?
A kisebbik ezresben most cseréltem akkut. Abban is még a gyári RBC6 volt és már nem tartotta a terhelést egyáltalán, de még nem jelzett akku hibát (!).
Szerintem azt csak akkor fogja jelezni, ha nem érzékel aksit egyáltalán (leválasztva, esetleg mélykisütve). -
Starchm
őstag
válasz cinemazealot #20254 üzenetére
Klasszik 2x18ah lesz.
-
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20251 üzenetére
Tényleg mindenki titkolja, milyen aksi van ebben az SMT1500-ban, vagy csak én vagyok ilyen töketlen, hogy nem találom? Ha látod, mekkora (hány Ah) a kapacitása az aksinak, majd utánaszámolsz, hogy mennyi ideig képes tartani az ismert teljesítményű terhelést (figyelembe véve némi veszteséget is és a prospektus által ígérteket), akkor abból ki lehet kalkulálni egy hozzávetőleges elhasználódást (elektromos járműveknél ez a tényező degradálódásként ismert). Nyilván ha ez elér egy bizonyos szintet (pl. <50%), akkor az aksi már érett lehet a cserére. Persze elhúzhatod ezt, amíg a UPS nem jelez aksi hiba miatt, de az valószínűleg már az utolsó utáni pillanatban fog bekövetkezni, miután a váratlanul kikapcsolt géped előtt próbálsz rájönni, mi történhetett.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cs1csó #20252 üzenetére
12 Volt kapocsfesz alá akkor sem volt beesve, amikor elhoztam az eladótól. Ő szerinte meg már két éve csak a port fogta, ráadásul csatlakoztatott akkuval (a dugó bedugva a hátulján).
Direkt rámértem vétel előtt. Meg be is kapcsolt hidegen gond nélkül és végig tudtam nyomogatni a menüt. Nem tudom a kapocsfesz mennyire árulkodó. Már azon túl, hogy mélykisülésnél kijelenthető, hogy döglött az akku. Ha kocsi akkuból indulok ki, azok még bőven 12V alatt is működőképesek, egészen olyan 11.4V-ig simán indul a kocsi.
Nem kritikus fontosságú, csak az otthoni PC-t kell tartania, ha vmi levágja a biztit.
Csak károsodás megelőzésére van, semmilyen profit nem kerül veszélybe egy kis áramszünettől. -
Cs1csó
félisten
válasz Teasüti #20251 üzenetére
Szia, pár gondolat:
- a UPS-ben már a vásárláskör benne lévő akku mindig is lutri két okból is:
1. nem lehet tudni, hogy mióta is áll az UPS-ben eladásra várva
2. sokszor nem a legjobb minőségű akkut teszik bele (bár a Smart családban lehet, hogy nem ezen spórolnak)- az is kérdés, hogy MENNYIRE FONTOS hogy SOHA ne legyen az akkuk miatt kimaradás a UPS működésében. Mert ha nagyon fontos pl. valami fontos szervert visz a UPS olyan honlap fut róla stb. ami kiemelten fontos, vagy egy gyárban olyan gép rendszere ami ha elszáll akkor mondjuk fél nap mire újra működésre lehet bírni stb. hogy ne legyen kimaradás (sokszor ugye itt professzionális használatról tehát PROFITRÓL van szó) ekkor lehet egészségesebb akkor a már benne lévő akkut 2-3 évente és amit utána beleteszünk - ami remélhetőleg tényleg új - azt meg 3-5 évente vagy ha olyan amire akár 10 év működést is garantál a gyártó 5 éves korától kezdve esetleg rendszeresen rámérni műszerrel, hogy megvan e a 12V
- elvileg nem árt ha évente 1-2x van egy nagyobb lemerítés, bár ebbe nem tudom mi a végső konklúzió.
-
Teasüti
nagyúr
Kérdezném a tapasztalt kollégáktól, hogy egy SMT1500-asban ha még a gyári APC akkuk vannak 2015-ből (menü szerint) és megküldve egy 1000 Wattos fűtőkockával a tartási ideje még picivel 4 perc felett van (APC oldala szerint 6:30 várható gyárilag), akkor kb mennyi élete lehet még vissza ennek a garnitúra akkunak? Lehet egyáltalán arányosítani a tartási idővel, vagy majd úgyis jönnek azok a dolgok, hogy nagyobb terhelésre azonnal lekapcsol, stb? Jelenleg még 0-1%-on is üzemelt egy percet a vége felé - bár rögtön 30%-ra zuhant ekkora terhelést ráadva -, igaz a kimenő teljesítmény az folyamatosan csökkent és a kezdeti 1000 Wattról leesett olyan 910 Wattra, mire lekapcsolt a kimenet.
Mikor szoktatok akkut cserélni? Mármint realisztikusan - mert azért nem fogom eldobálni őket 3 évente kötelezően, mert ezt ajánlja a gyártó.
Ti ki szoktátok véreztetni az akkukat?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Milyen lámpáid vannak? Régi halogén? Elvileg egy aktív PFC-s táp jól viseli az ilyen ingadozásokat és majdnem mindegy neki milyen hálózati feszültségről üzemel. Persze amíg ilyen lassú változásokról beszélünk, amit te szabad szemmel láthatsz a lámpákon. A túlfeszt és hálózati tüskéket - amik a nanoszekundumos tartományban mozognak - azért az ATX táp sem szereti.
Az ATX tápoknak is van specifikálva "tartási ideje" ha jól emlékszem, hogy hány ms kiesést tud áthidalni. Ezt a táp adatlapján kéne látni.
Néztem videót ilyen online APC ups-ről és ugyanazt a méretű ventit látom benne, mint az én SMT 1500-asomban, szóval a hangját mondjuk a PC-m 14 centis házhűtőihez tudnám hasonlítani, mikor felkapcsolnak maxra. Tompa szélzaj. Ehhez társul némi elektronikai zaj is az inverterből, ami egy tipikus "trafó hang".
De legalább állandó zaj, szóval jót lehet rá aludni ha megszokod. De filmezni nem akarnék mellette."Apc network management card 2"-t (AP9630) lehet lőni mondjuk Ebay-ről olcsón.
Azon a konkrét APC-n amit látsz hátul két Ethernet portot, azok nem kommunikációra vannak, csak túlfeszt szűrnek.
Ilyen hálózati kommunikációra aktuális termék lenne mondjuk az SMTxxxxIC széria, ahol a C a "Cloud" kifejezésre utal. Bár a termékoldal szerint ez ugye internetes kommunikációt sejtet, azért érdemes lehet rákérdezni a support-nál, hogy ez alkalmas-e intranet-es menedzsmentre. Felteszem szoftver kérdése csupán, csak épp APC-nek manapság milyen agymenése van e téren, passz. Van nekik chat support-juk amúgy, én már többször beszéltem velük. Korrektek és gyorsak.SMT1000IC az éppen ilyen felhős kapcsolatot tudó UPS.
Amúgy elég neked az 1000 VA? Wattban ez már csak ilyen 6-700. Ha ennyi elegendő lehet a két géphez és két NAS-hoz, akkor ráadásul az 1000-es SMT még passzív hűtésű is, szóval kussban van. Persze ha renderfarmot üzemeltetsz, akkor azért kellene tudni mit fogyasztanak a gépek realisztikusan. Mert üresben nyilván az egész kóceráj megáll 200 W körül így hasraütésre. De amint az egyik gépen tolsz egy 16 magos rendert, a másikon beizzítod a VGA-t egy játékkal és máris ott vagyunk, hogy tudni kéne beférsz-e az SMT1000 terhelhetőségébe. Na meg mennyi idő kell neked, mert max terhelésen csak néhány percet tudnak az UPS-ek általában. Viszont cirka 70 Wattal az 1000-es APC elmegy valamivel több, mint két órát is új akkukkal.Igen, az SMT szériával kompatibilisek a 100 Mbites Mk2 kártyák, mint az AP9630. Mk3 az aranyárban megy, azt dugják fel maguknak! Nem is értem mire kell a gigabit egy UPS-hez, na mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Ha egy online UPS a zajosságától eltekintve minden más szempontból a non-plus-ultra Számodra, akkor nyugodtan tervezz vele! A zajosságát pedig rejtsd el egy jól szellőző (!) légcsatornákkal "hangtompított" hush box-szal! Én anno a hangos PC-mhez terveztem ilyet, ma projektort akarok ilyesmivel némítani.
-
Tozo
csendes tag
válasz Teasüti #20238 üzenetére
Nincs kulonosebb ok az online UPS-re, szimplan utana olvastam es ahogy lattam az a "legjobb". Ugy voltam vele, hogy nem azon fogok sporolni, ugyis mostanaban eleg sokszor elmegy az aram illetve ingadozik, latom a lampakon, hogy egy pillanatra elhalvanyulnak.
Gondolom ez nem igazan tesz jot a gepeknek.Igen az extra fogyasztast es a hangos mukodest olvastam, mondjuk a zajt jobb lenne elkerulni. Ha tenyleg annyira hangos tud lenni az online verzio, akkor lehet a line-interactive-nal maradnek.
Azt nem tudnam megmondani hogy van-e halozati zaj. Mindket gepben FSP au 600w gold tap van, azt megintcsak nem tudom hogy ezek kibirjak-e a 10ms kiesest. Ezt hol tudnam megnezni?
Probaltam rakeresni azokra bovito kartyakra.
Ezekre gondoltal?
https://www.apc.com/ie/en/product-range/61936-ups-network-management-cards/?parent-subcategory-id=88978
https://www.eaton.com/bg/en-gb/products/backup-power-ups-surge-it-power-distribution/network-connectivity.html
Ezek iszonyat dragak.Elkezdtem nezni line-interactive UPS-t is es mondjuk itt van ez:
https://www.apc.com/ie/en/product/BR1600SI/apc-backups-pro-1600s-1600va-230v-sinewave-avr-lcd-8-iec-outlets-2-surge/amin van ethernet port (igaz hivatalosan nem ugyanaz mint a management network cards), azt lehetne hasznalni mas gepekkel valo kommunikaciora? Vagy ez szimplan csak a surge protectionre van? Errol informaciot nem nagyon talaltam.
Masik opcio, hogy veszek egy SMT1000IC vagy valami ahhoz hasonlot es ahhoz max veszek egy kartyat itt:
https://upsakku.hu/aruhaz/kategoriak/WEB_SNMP_kartyak/Jol latom az alabbi oldalon, hogy az SMT tipussal a AP9630/30CH, AP9631/31CH (ezek ugye olcsobbak) vagy AP9640, AP9641, AP9643 kompatibilisek?
https://www.apc.com/us/en/faqs/FA237786/
Koszi
-
zoty314
aktív tag
válasz Teasüti #20244 üzenetére
Ahogy már írtam, nem az újraindulás a gond, hanem a leállás. Azt is írtam, hogy tegyük fel, hogy benéztem a bios-beállítást és újra is kellett indulnia, amint visszakapja az áramot.
Nem fogok kidobni egy egészen addig tökéletesen működő tápot, főleg úgy, hogy egyetlen valódi/tiszta szinuszos UPS-sel sincs gondja.
(Nyilván szívesen kipróbáltam volna egy másik ugyanilyen típusú táppal is az UPS-eket, de már nem is lehet kapni, mivel ez is már 3-4 éve megy a gépemben hibátlanul, azóta már új sorozat jött ki a Seasonicnál.) -
Teasüti
nagyúr
válasz zoty314 #20241 üzenetére
Viszont ha túl hosszú a 0-ás állapot a módosított szinusznál, akkor a PSU érzékelheti úgy, hogy nincs áram, elvágja a géptől is az áramot. Aztán egy pillanat múlva már nem 0-ás az állapot, illetve a következő kvázi-szinusz ciklus jobban sikerül, ezért áramot érzékel és visszakapcsolja.
Hogy mi? Akkor dobd ki azt tápot!
Egy valamire való ATX tápban vagy 6 féle védelem van, ami le kell kapcsolja a tápot ha vmi nem szupi. De a visszakapcsolást nem a táp kezdeményezi, hanem az alaplap a táp készenléti áramával. Ha indokolatlanul indul el (újra) a táp, azt én hibás működésnek könyvelem el.[ Szerkesztve ]
-
tknof1871
őstag
válasz cinemazealot #20240 üzenetére
De ha már elosztó, én vezetékest elosztót vennék, mert abban stabilabban csücsülnek a villásdugók.
Szabad a konnektor és a túlfeszültségvédő elosztó közé földelt hosszabbítót tenni? A hosszabbító csak hosszabbító és nem elosztó. Egyik végén 1 dugó, másik végén 1 aljzat és földelt.Ha vezetékes túlfeszültségvédő elosztót vennék, akkor minimum 3 méter hosszú vezetékkel kellene rendelkeznie. Ha a fal mellé szeretném rendezni a vezetéket, akkor több, mint 3 méter hosszúnak kell lennie.
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
zoty314
aktív tag
válasz Teasüti #20237 üzenetére
Nekem az sem logikus, hogy ha "Restore AC Power" "Power On"-ra lenne állítva, akkor az miért lenne probléma? Ha jól működik együtt az UPS és a PSU, akkor ez nem lenne gond, sőt.
Viszont ha túl hosszú a 0-ás állapot a módosított szinusznál, akkor a PSU érzékelheti úgy, hogy nincs áram, elvágja a géptől is az áramot. Aztán egy pillanat múlva már nem 0-ás az állapot, illetve a következő kvázi-szinusz ciklus jobban sikerül, ezért áramot érzékel és visszakapcsolja.
És itt megint nem az az igazi probléma, hogy visszaadja az áramot, hanem az, hogy elveszi, pedig az UPS még szolgáltatja, csak a PSU számára nem elég jó formában.
Szóval ha fel is tesszük, hogy benéztem és a beállítás a fentiek szerint volt, akkor is rossz a működés, mert menet közben lőtte le azt a rendszert, amit éppen menet közben nem kellett volna. Nem az UPS küldte direktben a jelet, hogy ki kell kapcsolni a gépet, de ez így még rosszabb eredményt jelentett. -
cinemazealot
addikt
válasz tknof1871 #20239 üzenetére
Én ezt nem mondanám ki ilyen egyértelműen. Az ajánlott és bevált termékek mellett minden márkának létezik kevésbé ajánlott terméke is, pl. az Eatonnak és az APC-nek is. A Legrand korábban nekem is megbízható névnek csengett (elsősorban az épületvillamossági termékei révén), és mert 1992-ben bevásárolta magát egy ősmagyar vállalatba. De ha jól emlékszem, a kategóriában kissé drágának rémlettek a portékái már kezdettől fogva. És ugyan európai (francia) vállalat, UPS-t nem feltétlenül az ő kínálatukból néznék első körben (de ez én vagyok).
De ha már elosztó, én vezetékest elosztót vennék, mert abban stabilabban csücsülnek a villásdugók. Egy falba dugott T-elosztóból a gravitáció általi feszítés is gyengítheti a kontaktus(oka)t, egy rossz mozdulat pedig az egész aljzatot is kiránthatja a falból. A linkelt termék mindenesetre valószínűleg nem fog csalódást okozni.
-
tknof1871
őstag
válasz Cs1csó #20165 üzenetére
Üdv!
Bármilyen Legrand termékekről elmondható, hogy jó minőség, ajánlott? Kevés a földelt konnektor. Gyorsan venni kellett egy T elosztót. A boltban csak rémlett, ez a márkanév ismerős és ezt vettem..2x annyiba került mint amit az arukereso ír, a legdrágább T elosztó volt.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
Teasüti
nagyúr
Ethernet védelemre én inkább vettem külön eszközt. Nem nagy beruházás. Vmiért a szerverek mellé szánt komolyabb UPS-eken nincs Ethernet védelem, csak az otthoni felhasználásra szánt UPS-eken.
Van vmi okod az online UPS-re? Vagy mert csak? Tudni kell azokról, hogy 30-50 Wattot fogyasztanak 24/7, hangosak (mivel állandóan terhelve van az inverter, aminek aktív hűtése van az ekkora teljesítményűeknél) és drágák (robosztusabbra építik, mivel állandó üzemre van méretezve minden alkatrésze, míg line-interactive és stand-by topológiánál csak annyit kell kibírnia egyszerre túlmelegedés nélkül amennyit megy akkumulátorról).
Hacsak nem hálózati zavarokat kell kiszűrni, esetleg nem bír ki a gépekben lévő táp 8-10 ms kiesést amíg átkapcsol egy line-interactive, én nem erőltetném az online UPS-t.Lehetséges még helyi hálózatra való felcsatlakoztatás is. APC-nél pl 50 font körül lehet lőni egy bővítőkártyát az UPS-be, amivel lesz egy Ethernet csatlakozód és lehet telepíteni a gyári szoftvert minden gépre külön-külön. A linkelt Eaton hátulján is ott van a bővítőhely. Az FSP hátulján is ott van... Persze sajnos olyan is van, hogy maga a kártya is aranyárban megy.
Aksit cserélni mindegyikben lehet. Eaton-on amit láttál szerintem az a külső akku bővítési lehetősége talán?
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz zoty314 #20235 üzenetére
Értem. Illetve még mindig nem. Logikailag nem látok összefüggést az UPS és a gép elindítása között. Attól hogy a tápon van-e hálózati áram vagy nincs, az nincs összefüggésben azzal, hogy elindul a gép vagy sem. A bekapcsoló gomb már annál inkább. Esetleg egy BIOS ébresztés vagy hálózati ébresztés. Más nem jöhet szóba. Ha én most kihúzom a bekapcsolt gépem a konnektorból majd visszadugom, nem fog elindulni.
-
Tozo
csendes tag
Sziasztok,
Van ket szamitogepem (mindketton linux fut) es ket synology nas-om amik ejjel nappal mennek es ezekhez szeretnek egy ups-t venni.
Ez a negy keszulek terheles alatt olyan 1000-1100W kornyeken fogyasztanak, tehat en olyan 1500-1600W-os ups neznek (ha nagyobb teherbirasu kell ehhez, kerlek irjatok meg).Ezen felul azt szeretnem, ha pl elmegy az aram es a ups meruloben van, akkor bizonyos szintnel elkezdje kikapcsolni az eszkozoket is (ahogy nezem ehhez USB support kell).
Mivel ezeken (es kb mindegyik consumer) ups-en csak 1 usb port van, igy elkezdtem olvasgatni hogyan is tudok leallitani tobb gepet is egyszerre es ezt a leirast talaltam:
https://old.reddit.com/r/synology/comments/gtkjam/use_synology_nas_as_ups_server_to_safely_power/A kerdesem az, hogy NUT tamogatja-e az alabbi ups-eket. Nem latom egyiket sem ott, de ahogy nezem az a wiki elavult kicsit?
Ezt a ket nas-t neztem ki:
FSP Champ 2K 2000VA
EATON 9E 2000IEzek kozul melyik lenne a jobb?
Ahogy latom Eaton-ban lehet aksit cserelni, de ezt meglehet FSP-ben is csinalni?
Erdemes lenne olyan keszuleket venni, ami az ethernet-et is megszuri?
Van esetleg masik ami a fentebb irt felteleknek jobban megfelelne (akar markaban/minosegben/featurekben)?Tovabbi elvarasok (amennyiben masik ups-t ajanlotok):
- tiszta szinuszos jelet adjonKoszi
-
zoty314
aktív tag
válasz Teasüti #20234 üzenetére
Az összes UPS-t ugyanolyan BIOS-beállítások mellett teszteltem. Egyetlen tiszta szinuszossal sem volt gond, és volt 2-3db módosított/szimulált szinuszos is, amivel tökéletesen működött.
Szóval nem a BIOS volt a gond, de ellenőriztem is ezeket a beállításokat, mielőtt elkezdtem a tesztet.
USB-s kommunikáció volt minden esetben.Viszont az újraindulás mindegy is ebből a szempontból, a nem rendeltetésszerű leállás a gond. Akár feszültségprobléma miatt kikapcsol a gép, akár simán kapcsolja ki magát, teljesen mindegy, mert ráadásul hibernálásra volt állítva, tehát a lényeg veszett el, a megnyitott ablakok, nem mentett adatok stb. Illetve az, hogy ez nem a kritikus szintnél történt, hanem jóval felette.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz zoty314 #20231 üzenetére
és leállította a gépet, azonnal újraindította
BIOS-ban ugye nincs bekapcsolva az, hogy AC power loss - reboot, vagy ilyesmi, hanem kikapcsolva marad, ugye?
Ha az UPS ki/bekapcsolja a kimenetét bármi okból (legyen az az áram helyreállta, vagy akár instabil tápellátás*), akkor a gépednek illő kikapcsolva maradnia.Illetve nem tudom miként kommunikál az UPS a géppel. USB, esetleg hálózat? Mert elméletileg akár egy Magic Packet-tel is el lehet indítani a gépet hálózatról. Azt nyilván neked kell tudni miként van konfigurálva az UPS és a gép.
De a legvalószínűbb szerintem, hogy a gép saját magát indítja mikor visszajön az áram.
* Ez mondjuk fura. Szokott lenni az UPS-eken biztosíték túlterhelésre. Vagyis túlterhelés miatt ha levág, az nem fog visszakapcsolni magától. Illetve ha normál üzemi körülmények közt kapcsol ki 50%-nál, akkor az akkuk megérettek egy cserére szvsz.[ Szerkesztve ]
-
Plissken
tag
válasz Cs1csó #20197 üzenetére
Feedback: megjött, amit javasoltál (Legrand Keor-M 600VA), szépen hagytam töltődni ahogy kell, aztán rádugtam a szünetmentes elosztókba a PC-t (táp: Be quiet! - Pure Power 11 - 500W) és a monitort, a sima, csak túlfesz. védőbe a hangfalat. Hálózattal és hálózat nélkül, akksiról is tökéletesen viszi a configot, nagyjából 15 percet használtam áram nélkül idle-ben a gépet, úgy még csak sípolni sem kezdett, tehát a töltöttség 40% fölött maradt. Köszi a tippet!
-
Cs1csó
félisten
válasz zoty314 #20231 üzenetére
Az "nJoy"-t hagyjuk én úgy hívom a "román csoda" egy asztali lámpát nem mernék rábízni. Felejtős, akkor már inkább egy olcsó Kstar.
Elállási joggal kell venni (magyar webáruház, online leadott rendelés, magánszemélyként vásárlás) és akkor tesztelni majd élni a 14 napos elállással és visszaküldeni. Még mindig kisebb macera mint ha bukik az ember több tízezer forintot.
+1 tiszta szinusz, azzal nem lehet mellé lőni, horror áron vannak főleg egy ilyen combos konfig mellé ahol kell az 1200-1500VA de inkább az utóbbi.
Úgy szoktam számolni, hogy a "gyakorlati max" (tehát nem a furmark alatt elért elméleti max tüskék) tehát pl. egy combos játék alatt mért pillanatnyi tüskék és a UPS-re írt tartási képesség - Wattban megadott értéken - legyen vagy 20-30% mozgástér tehát pl. egy papíron 600W tartási képességű eszközt 500W-nál többel nem kínálnék meg. Jobb a békesség nem jó kicentizni.A konfigja (rtx 3080, 5080x akár 600W-ot is bekajálhat monitorral ezért jó lenne az a 780W tartási képességű tiszta szinuszos CP 1300VA-es. )
-
zoty314
aktív tag
válasz Cs1csó #20221 üzenetére
Sajnos ez már nem annyira biztos.
A CyberPower VP1600EILCD-t sem szereti a Seasonic Focus Plus 550 Gold (SSR-550FX) tápom. Az Eaton EL1200USBDIN-t szintén nem szerette.
Mindkettővel működött és áramkiesés esetén is minden ok volt egy pontig. De egyszer 50% máskor 20% körül egyszerűen kikapcsolt és azonnal újra is indult. Ha el is jutott a kritikus szintig és leállította a gépet, azonnal újraindította.
Próbáltam 4-féle nJoy-t is.
A 600-as Keen-nel furcsamód működött, az 1500-as Keennel volt hasonló gond, mint a fentiekkel, de nem mindig.
A 800-as Horus és a 800-as Cadu is egész jól ment ezzel a táppal.Tiszta szinuszosokkal nem volt gond, se az Eaton 5SC500i-vel, se a APC SMT750i-vel, de még egy Kstar Memopower UDC 1000VA/900W is teljesen jó volt ilyen szempontból. Meg persze a jelenlegi Vertiv EDGE-1000IMT-vel is tökéletesen együttműködik a táppal.
(Az nJoy-okkal csak az volt a gondom, hogy ha a hardver része jónak is tűnt és az áthidalási idők is korrektek voltak, akkor a szoftver volt hozzá katasztrófa.
Megjegyzem, hogy az Eaton 5E850IUSBDIN is katasztrofálisan jelzi a hátralevő időt. Még kb. a fele hátravan, amikor már csak néhány százalékot mutat.
Feltételeztem, hogy csak rosszat fogtam ki, ezért egy másik forrásból vettem pár héttel később egy ugyanolyan típust és ugyanaz volt a probléma.) -
Cs1csó
félisten
A VGA 400w-ot simán bekajal ha a CPU vagy 100W-ot akkor simán monitorral 600W körüli csúcsok is lehetnek. Amúgy NEM vajkalva a pénztárcádban de egy ilyen méregdrága konfignak minimum ezt vennem: CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA
Vagy az 1500VA-es nagytesojat.(APC-ben hasonló szint a "smart" családból 200k körüli áron van)Ezek ara ezért ennyi mert tiszta szinuszos.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Huh, ahhoz kevés lenne az az 1050VA-es UPS, egy komolyabb játék alatt kap el az áramszünet nem fogja bírni. Helyette legalább 1200VA-es vagy 1500VA-es kellene.
CP VP 1200 -
Gibo
senior tag
válasz Cs1csó #20223 üzenetére
egy 3080 + 5800x 850es táppal, két 27" monitor. Biztos ami biztos 900W ban gondolkodtam, jó lenne, ha a szünetmentes bírná vagy1 15-20 percig
[ Szerkesztve ]
Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro
-
Gibo
senior tag
Sziasztok!
Egy FSP Hydro PTM PRO ATX tápegységhez jó a szimulált szinuszos szünetmentes, vagy inkább valós kellene hozzá? Előre is köszönöm a válaszokat.Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro
-
odipapa
senior tag
Sziasztok!
Ellipse 1500, illetve APC Smart-UPS szünetmentesek 0km-esek, de +7 évet csücsültek egy raktár mélyén.
Gondolom az aksik már tönkre mentek és nem jók semmire sem.
Jól gondolom? -
Teasüti
nagyúr
válasz Starchm #20214 üzenetére
Ha megnézed a kézikönyvet és ott az UPS részeit, akkor a 8-as tétel a belső/külső akku csatlakozó. A háromszögű dugó a hátulján. Én ezt szerelés előtti leválasztásra használom, illetve üzemen kívül csak ezzel lehet feszültségmentesíteni, így nem meríti le saját magát.
Viszont elvileg ide lehet kötni külső egységet is. Na erről nem találok semmit. Szóval mit lehet rákötni erre gyárilag? Esetleg DIY? De még DIY-hoz is kéne minimum egy apacsatlakozó hozzá, ha nem akar gányolni az ember.
A nagy 2200+ méretűeknek nincs ilyen csatlakozójuk. Azok alapból egybe vannak építve az akkupakkal (torony verzió).[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Hali!
Engem az érdekelne, hogy az APC Smart UPS-eknél - gondolok itt főként a torony formátumra - a hátulján lévő akku leválasztóra elvileg lehet kötni külső akkut. Használati legalábbis így hivatkozik rá. Viszont nem találtam ehhez semmit APC oldalán a kiegészítők között, ami akár csak távolról is emlékeztetne egy külső akkupakkra vagy kábelre.
Szóval hogy lehet befogni ezt a csatlakozót?
Most nincs nálam multiméter, hogy rámérjek, de ha a ~24 Volt jelenik meg rajta... ...bár nem hiszem, mert ugye ez csak át van hidalva alapesetben a dugóval, szóval soros kötést feltételezek.
Tud erről vki vmit? -
buherton
őstag
Sziasztok!
Van itthon egy home szerverem, amit most már egy szünetmentessel is szeretnék biztosítani. Minimális a szerver fogyasztása, így a teljesítmény nem számít. Az viszont igen, hogy hosszú távon megbízhatót szeretnék venni, ami kifogástalanul működik. Plusz szeretném azt a feature-t is kihasználni, hogy ha elmegy az áram, akkor a szervert kikapcsolja a szünetmentes. Ráadásul a stand-by fogyasztása sem számottevő: 6,6 W.
A fentieket figyelembe véve a EATON 5E650iUSB 650VA jó választás lehet? Ha esetleg nem, akkor mi lenne a jó választás?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
zoty314
aktív tag
Hátha érdekel valakit, hogy a Vertiv EDGE-1000IMT már valamivel 100eFt felett kapható [link]
Nagyon profi cucc.
Tiszta szinusz, 1000VA/900W, színes LCD, HID-kompatibilis, egész jó üzemidők.Bár a gyári szoftvere csak az alapadatokat mutatja és beállítási lehetőség nincs rajta igazán, de magán a szünetmentesen annál több és precízebb beállítási lehetőségek vannak.
A menüje egészen logikus és áttekinthető. A kijelző felbontása kellően nagy, hogy egyszerre sok információ elférjen rajta.
Van Eaton 5SC-m, APC SMT Smart-UPS-em, CyberPower VP-m, meg még egy online KStarom is, de egyik sem közelíti meg ennek a lehetőségeit.Itt egy brossúra: [link]
Itt pedig a kézikönyv, ami tartalmazza az összes beállítást is: [link] -
Teasüti
nagyúr
válasz Hulk24 #20206 üzenetére
Az is lehetséges, hogy a Win automatikusan felismeri akkumulátorként és annyit fogsz látni, mint egy laptopon: tálcaikonként jelenik meg. Ekkor a Win energia beállításaival lehet ilyesmiket beállítani. Aztán lehet ha felteszed a szoftvert ezt az egyszerű funkcionalitást elveszted és onnantól csak szoftverből lehet menedzselni a dolgokat. Powerchute pl ilyen APC-nél.
-
Hulk24
aktív tag
Sziasztok!
Jól értelmezem ennél a szünetmentesnél [link] hogy, ha fent van a programja a gépen, akkor, ahogy áramszünet van és Ő átkapcsol be lehet állítani, hogy a gépet leállítsa?
-
Plissken
tag
válasz cinemazealot #20204 üzenetére
Mindenképpen a UPS-t szeretném cserélni, ideiglenes és olcsó megoldást kerestem tavaly, aztán nem is foglalkoztam a dologgal (upgrade-del), ki is ment a fejemből. De most ,,szólt" hogy "van még egy ilyen projekted!"
Sajnos kísérletezős lesz a dolog, először kipróbálom a nem full szinuszos Legrand-ot, aztán ha nem jó akkor abból egy erősebbet, ha az sem akkor megadom magam és jöhet egy szinuszos Cyberpower. (Szerencsére a melótól nem messze van a PC bolt, ahova járok, relatív kevés erőforrás-befektetéssel letudhatom a dolgot, ha szerencsém van még a jövő héten.)
Köszi még egyszer! -
cinemazealot
addikt
válasz Teasüti #20203 üzenetére
Hát, a tápot valószínűleg olcsóbb szerezni. Hosszabb távon viszont a UPS cseréjével jár jobban, mert ha csak egy kicsit erősebb és egy kicsit szinuszosabb (kérdés, akar-e költeni rá annyit), már többféle eszközt tud hajtani róla (sőt, akár a dVGA-val is bővítheti a gépét). Ha a PSU-t cseréli, akkor még mindig bizonytalan, hogy az menni fog a jelenlegi UPS-éről, ha igen, akkor is csak ezt a gépet teszi kompatibilissé vele.
-
Teasüti
nagyúr
válasz cinemazealot #20202 üzenetére
Kérdés melyik cseréje fáj kevésbé: a táp vagy az ups.
-
Plissken
tag
válasz cinemazealot #20200 üzenetére
Értem! Kipróbáltam és nem indul el valóban a PC, a monitor viszont bekapcsol. A UPS végig sípol, ahogy kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Parfüm topik
- Gaming notebook topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Horgász topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Politika
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest