- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
-
IT café
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
nagydom1991 #8799 üzenetére
Nekem AL-KO van, azzal van tapasztalatom. Briggs 625exi motoros, önjáró, 51 centis (gyűjt, mulcsol, oldalkidob) én szeretem.
-
nagydom1991
csendes tag
Szia, köszönöm, hogy válaszoltál és a tanácsokat. Sajnos a feltett kérdések közül egyik sem lett megválaszolva számomra.
Illetve a kérdésed, hogy 1 gép nem-e elég-e, az a válasz, hogy nem, ugyanis a 2 telek kb 30 km-re van egymástól és nem szeretném 1-2 hetente cipelgetni. -
guftabi96
addikt
válasz
Intruder2k5 #8797 üzenetére
Kérte is a gázt rendesen néhány helyen, de próbáltam minél kíméletesebben bánni vele így az elején.
Még a gyárilag beletekert 2,4-es kör alakú damil van benne. Ha kifogy, akkor jön ezeknek a próbálgatása.
Van 2 noname négyzet (2,4 és 2,7), amikor olyan helyen jártam, akkor hoztam, de lementem ezt is, amit te küldtél. -
válasz
guftabi96 #8796 üzenetére
Látom jó tömör a gaz, gondolom főleg így tavasszal, mikor még bőven van nedvesség. Milyen damillal vágsz?
Nekem ez a csavart acélszálas vált be, nem is volt drága, talán valami 3000 HUF körül vettem a 100 métert, még tavaly a piacon. Bár nagyon tetszett az acélsodronyos is, ez könnyedén és kíméletlenül aprított mindent, de sajnos folyamatosan letörte a damilvágót a műanyag burkolatról, így ezt mellőzni kell. Pedig tényleg kár érte...
-
guftabi96
addikt
válasz
guftabi96 #8646 üzenetére
Végül eladtam az önjárós Scheppachot, a kert hátsó részét is nagyon szenvedős volt vele nyírni. Nem a látszódik a képen, de nagyon hepehupás, sok helyen felakad a földben, a fák között kényelmetlen volt.
Jött helyette egy Oleo-Mac BCH 400T.
Ma volt az első rendes bevetése. Remélem be fog válni. Soha nem volt még kaszám, szokni kell még, pár vágás és majd ki is néz valahogy, amit magam mögött hagyok
-
válasz
nagydom1991 #8706 üzenetére
1000 m2 miatt sztem önjárósat vegyél - amúgy mindenképp két gép kell? Mert ha elég egy is, akkor vehetsz valami komolyabbat, aztán azzal letudod mind a két telket. Csapágyazott kerekek legyenek, minél nagyobb hátul, annál könnyebb vele forogni. Tudjon minimum gyűjteni és oldalt kidobni. Ha mulcsoznál, akkor olyat vegyél, ami azt is tudja. Azért 300 körül már van választék jó gépekből (AL-KO, Stihl, Husqvarna) - olyan nézz, amihez jó az alkatrész ellátás! Érdekes amúgy, hogy pl. a Husinak és a Stihlnek keveés az oldalkidobós típusa...
-
exoduss
tag
Sziasztok!
Leszűkítettem a kört 2db fűnyíróra:
[STIHL RM 248] Erről a gépről van valakinek tapasztalata? Elég furmányos a tolókar, nem tudom mennyire lehet időtálló.
[Riwall PRO RPM 4640 PRO] Erről csak jókat írna az árúkeresőn, viszont nem tudom az alkatrészellátottság mennyire megoldott.
Sajnos a hq kiesik mivel nem tud mulcsolni.
[Husqvarna LC 140P]
Ti hosszabb távra melyiket választanátok? -
nagydom1991
csendes tag
válasz
nagydom1991 #8706 üzenetére
Sziasztok,
Ez az üzenetem úgy fest, hogy sikeresen elkallódott, és nem jött válasz senkitől a kérdéseimre. Esetleg tudna valaki ebben segíteni?
Üdv,
Dominik -
a2d2
addikt
válasz
tothjozsi96 #8783 üzenetére
Én is tudok hegeszteni, de gondoltam akkor az egész garancia is ugrik.
Lenyírtam most a kertet a fűkaszával + összegereblyéztem. Nem volt fincsi -
-
dokee78
félisten
Mindenképp 40k alatt szeretnék elektromos fűnyírót vásárolni.
Korábban volt egy Hecht 5406,csak tönkre ment!
Maradjak a Hechtnél vagy van ez alatt az ár alatt korrektebb vétel? -
Rekro
aktív tag
Szia!
Ha esetleg BP környékén laksz, a premier outletben van parkside outlet, amikor télen kérdeztem őket a fűnyírókról azt mondták, hogy az akciók után a maradékot hozzájuk viszik majd és szezonálisan akkor lesznek náluk fűnyírók. Ott esetleg érdemes lehet egy próbát tenni.
-
-
tothjozsi96
addikt
Szerintem többre mentél volna azzal ha meghegeszteted egy helyi mesterrel. Az én 4120-as Makitám 3-4x volt garanciába, legutóbb a kormányról a festéket is sikerült leverni a szervizben. Persze, jeleztem, és küldtek egy újat, csakhát.. Nem volt őszinte a mosolyom utána már.
Én is ilyen vagyok, inkább szerviz meg van rá garancia, oldják meg. De másfelől már eljutottam odáig hogy én már inkább meghegesztetném és lesz@rnám hogy majd a Makita szerviz mit taknyol. Meg egy hegesztés megvan pikk-pakk, így meg.. Azért lesz 1-1,5 hét.
De tudod ezzel az a legnagyobb baj, hiába küldöd el megjavítatni. Mert tesznek rá egy ugyan olyant. Ami ugyanúgy eltörhet majd. De még az is lehet, hogy majd egy csúnya hegesztett varrattal visszakapod. Nekem egyszer eltörött a 4120-on a műanyag dob ahol forog a kés. Összeragasztották valami két komponensű ragasztóval. Olyan ronda volt, hogy le a kalappal az előtt aki így megcsinálta. Küldtem is vissza, hiszen a garanciának az a lényege hogy eredeti állapotra kell visszaállítani, és nem így összetaknyolgatni kell.
-
Spec
őstag
Elképzelhető, nem tudom. De a fura, hogy egyáltalán nem volt túlhajtva. Meg számomra nem logikus, hogy ha a csapágy rögzítésével lenne a gond, akkor miért forog körbe az egész tengelyestől, forgórészestől. Meg ha csapágy probléma lenne, annak lenne hangja, vibrációja, de utána még lenyírtam vele gond nélkül vagy 200 m2-t még. Igaz mintha kissé erőtlen lett volna és jobban megakadt a nagyobb, vastagabb fűben. De egyéb problémát nem észleltem utána. Kellene legyen valami retesz, vagy fék, szerintem, ami megfogja, és ellentart, amikor húzod meg a csavart. Most nem tart ellen semmi, hiába fogom le a kést, körbeforog az egész, és nem lehet meghúzni. Ma megpróbálom jobban szétszedni és megnézni, hogy látok-e sérült részt, de elsőre nem láttam.
-
vycman
tag
Sziasztok!
Valaki tudna abban segíteni, hogy a Parkside 1 akksis fűnyíró, ami kb. 2 hete volt akcióban, az szokott -e többször lenni? Mire teszteltem a 2 akksist is, addigra lecsúsztam róla. Máshol nem találtam, gondolom ez esélytelen már -
Morris
Topikgazda
válasz
DeathAdder #8767 üzenetére
Én oda egy akkus fűnyírót vennék. Könnyű, vezetékmentes és lehet vele forgolódni könnyen.
3kg jó lehet, de 2 kg mindenképpen kellene. -
válasz
exoduss #8773 üzenetére
Paramétereit tekintve jó lehet, bár erről (sem) nincs tapasztalatom. Olyat vegyél, amihez van alkatrész - szükség esetén ne az egész kócerájt kelljen kidobni. Oldalkidobás is jó lehet, ha ott lehet hagyni a füvet a területen. Jobb, mintha gyűjtőznél. Nekem AL-KO van, én szeretem, alkatrész is van hozzá, ha kellene (eddig nem kellett, 5 éve használom).
-
exoduss
tag
Nem tudom a mulcsolást, mivel még sosem használtam ilyen funkciót.
[Riwall PRO RPM 4640 Pro] erről a gépről árúkeresőn jókat írnak és ez mulcsolni is tud.
Elvileg Loncin motoros. -
Spec
őstag
Sziasztok! Egy érdekes problémába futottam bele, amivel még nem találkoztam, pedig pár éve (30+) már nyírom a füvet a ház körül. Adott egy Makita ELM3320 elektromos fűnyíró, amit kb. 3 éve vettem.
Napokban nyírtam a füvet vele, egyszercsak valami kis pukkanás szerű hangot hallottam, majd fehér füst szállt fel a gép alól, és égett szaga volt. Azonnal leállítottam. Egyből arra gyanakodtam, hogy a motornak annyi, leégett, de nem. Nem az a jellegzetes elektromos égett szaga volt, hanem sima, mintha száraz fű, vagy fa égne.
Újra indítás után felpörgött és gond nélkül ment tovább. Utána még simán lenyírtam vele kb. 200 m2-t.
Utána vettem észre, miután levettem a kést, hogy megélezzem, hogy nem tudom normálisan visszatenni. A késrögzítő tőcsavart ahogy próbálom a villáskulccsal meghúzni, megforgatja az egész tengelyt, a forgórésszel együtt. Hiába fogom le a kést, behajtom a csavart, és ahogy kezdene megszorulni elkezdi forgatni az egész forgórészt, így lehetetlen jól ráhúzni, megszorítani. Mi lehet a gond vele? Ilyet még sosem tapasztaltam. Egyáltalán mi akasztja meg a forgórészt alap esetben, hogy rá lehessen húzni rendesen a tőcsavart? Mert a kés megakasztásával együtt, annak nem szabadna forognia, de mégis megforog a kés mögött? Mechanikai sérülést, törést nem látok kívülről. Van valakinek tippje mi lehet a gond? -
exoduss
tag
Sziasztok!
Fűnyíró vásárlása előtt állok és ebben szeretném kérni a segítségeteket. A vágandó terület egy kb. 700-800m2 lenne. A maximális ár amit rászánnék az kb. 110-120e Ft, de nem bánom ha olcsóbb. Fontos lenne, hogy fűgyűjtős legyen.
Kinéztem 1-2 típust:
[Riwall PRO RPM 4735] Erről a márkáról azt olvastam, hogy nem nagyon van hozzá alkatrész, igaz ez?
[Villager Atlas 4011 T] Erről a márkáról nem tudok semmit.
[Fieldmann FZR 4611-144B]Az igaz hogy csak Briggs-es motorral rendelkezőt érdemes venni?
Esetleg tudnátok ajánlani pár típust? -
haten
tag
Én most az akksis fűkaszák közül csemegézek, mert csak 200-300 m2 fűvet kell nyírni, és a benzinesnél már az 5-dik márkát próbálom, és meguntam, hogy mind besz@rik pár év alatt. Tud valaki bevállt akksis típust ajánlani? A Parkside performance PPFSA 40-Li-nek közel van a burkolat, és mindig eltömődik. A Stihl FSA 60 R meg nem szarvkormányos, mindegyikkel van egy kis baj. Nem találom az igazit 100 ezer Ft-ig.
-
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Az új LIDL-s funyirorol valami vélemény ? -
DeathAdder
veterán
Üdv.
Bevetnék fűvel egy 60 négyzetméteres területet, talaj lassan el is készül a vetésre (1kg Barenbrug dry & strong dobozán 20-40m² szerepel, egyetértetek abban hogy ebből 3 kilót szórjak ki 60m² -re?? vagy az feleslegesen sok)
Nyíráshoz lenne kérdésem, gondoltam átfutni rajta trimmerrel, de az valószínű sosem lesz olyan szép egyenletes mint a fűnyíró.. lehet tévedek, nem nyírtam még füvet trimmerrel.
Illetve van a Parksidenek ilyen 4 kerekű kasztnija, lehet jó, lehet hülyeség, mindenesetre ez is felmerült, ugyanis van szegélyvágóm, lehet 60 m² -re nem vennék fűnyírót, főleg hogy az a 60 is olyan hogy szegélyek, növények, és egy járda is keresztezi
Van valakinek tapasztalata? -
colonia
senior tag
Sziasztok!
Ezzel a fűnyíróval van valakinek tapasztalata?
[link]Kb. 400m²-es területen használnám.
-
-
Ezt néztem ki végül, itt akciós. Rato blokkos , nincs sok informáciom róla.
Fieldmann [link]
Önjáró nem szempont, lehet nézek olyat, ami sima.
-
-
IMGM6
tag
A cég az cseh, de gyártónak nem nevezném. Ahogy szinte az összes többi (a néhány nagy név kivételével: Sthil, ...stb) kínai "lego" termékeket árul. A legón itt az kell érteni, hogy van a kínaiaknak egy szép nagy katalógusuk, amiben benne vannak a kerti gépek fő részegységei különböző ár/minőségi verziókban, ezekből lehet összeállítani a gépeket, és már csak saját színeket és feliratokat kell hozzá adni. Egyébként sok régi, hasonló európai cég, tulajdonképpen már kínai tulajdonban van (lásd Volvo).
-
-
a2d2
addikt
válasz
Tsunami73 #8736 üzenetére
De valami ilyesmi, de amíg garis nem foglalkozok vele.
Normális volt Axiál is ahol vettem, meg a Makita szervíz is. Utóbbi futárt küldött volna érte.
Inkább bevittem az Axiál pécsi telephelyére, majd kedden továbbküldik.
Az a gáz hogy pont húsvét, utána meg ballagás, jönnek vagy 30-an és félig van lenyírva a fű, nem túl szép -
-
Morris
Topikgazda
-
den89
tag
válasz
Graphics #8740 üzenetére
Szerintem ekkora területre overkill a benzines. Önjárónak sem látom értelmét. Tuti aksisat vennék, kivéve, ha 15-20 cm-es füvet nyírsz, vagy esetleg sűrű angol gyeped van. Vágószélességről szólva, én inkább azt mondanám, hogy 42-46 között legyen. Ekkora területre inkább hátrány a 46+, mint előny. Szüleimnek hasonló területre, mint a tiéd, egy áldás az akkus 40-es vágószéllel. Előtte 46-os kábeles volt. Na mióta akkus van majdhogynem szeretnek füvet nyírni, amit náluk nem nagyon láttam régebben.
Morris: persze, ha nem kell kerülgetni, stb, akkor ok. De sztem 46-48-nál akkor sem kell nagyobb ekkora területre,. 46 jó lehet még.
-
-
Morris
Topikgazda
válasz
Graphics #8747 üzenetére
Semmi, csak ha sokat kell kerülgetni, akkor macera. 250nm nem olyan nagy terület. 15 perc alatt le lehet nyírni egy nem önjárós géppel.
Minimum 46centiset néznék és minél nagyobb fűgyűjtővel.Elsőre én ezeket nézném:
MTD SMART 46 PO
Riwall PRO RPM 5135
STIGA AL4 46 A ST 120 -
-
-
-
Sziasztok!
100 ezerig keresnek benzines fűnyírót, kb 250 nm területre.
Lehet önjáró is, meguntuk a kanócos Agrimotort.
Van valami titkos tuti vétel?
-
dik
őstag
válasz
Zsocy155 #8737 üzenetére
Lehet csak kiakadt. Szét kell szedni megnézni nem bonyolult. Látatlanra nem lehet mit mondani...
Komám megakasztott a Yamahát így husvét után szét termelés lesz... Veszélyes sport ez a megaksztás téma. Szerencséjére a főtengely megúszta. A motor annyira nem marhára kopog. Olyan mintha az előgyujtás ment volna el. Majd kiderül... -
dik
őstag
válasz
Zsocy155 #8734 üzenetére
Ha már nem lehet állítani a bovdenen akkor cserés. Kinyúlt(bár sok esetben amit láttam inkább előbb rojtolózot ki a karnál fent, de lehet elégendő vágni le belőle egy kicsit rá a vég azt annyi látni kell mekkora a baj).
Gyártani le hozzá egyet méretre gyors megvan azt annyi nem nagy dolog és akkor biztosan bírja még egy darabig. Lehet venni olyan bovdent aminek az egyik felén rajta van a Z és akkor csak a másik felére kell rátenni a menetes bovden véget(szintén lehet vvenni többfajta kialakításút) persze méretre vágni előtte és úgy a végére rátenni. Napokban csináltunk egyet épp majd elszakadt már neki. Gyártottunk hozzá egy bovdent és beakasztottuk és öröm és boldogság.
Persze van sok lehetőség ilyenre mi így csináltuk. Működik... -
Zsocy155
őstag
Sziasztok!
Van egy már 4. éves [Einhell GC-PM 46/3 S] benzines négyütemű fűnyíróm.
A legutóbbi használat óta folyamatosan forog a hátsó kerék, a kuplung bowden pedig meglehetősen laza. Tönkremehetett a kuplung? Mi a módja ha otthon szeretném cserélni?
Köszönöm! -
senki68
senior tag
Üdv mindenkinek.
Akkumulátoros önjáró fűnyíróval van valakinek tapasztalata?
Gyakorlatilag az érdekelne, hogy Honda HRE 42B fűnyíróban milyen akksi van? És hol lehet beszerezni?
Manual szerint "2 elem Ni-Cd 14,4V 7Ah1 elem Ni-Cd 9,6V 7Ah "
Maga a gép 36 voltos, a töltő is 36 voltos.
Vajon hogy lehetnek kötve az akksik?
Lítiumos akksival lehetne helyettesíteni?
-
dik
őstag
Az biztos más. Én spec utáltam a panelt oda születni kell mondja a falusi. Akkor nálad még van lelkesedés benne "frissek" az élmények így már értem...
Majd elmúlik...
Nálunk van 2 tolós fűnyíró, 1 ráülős meg fűkasza meg traktor munkagépekkel meg minden is így a szórakozás garantált. Meg mellett kertészetünk is van meg szántó is. Néha kissé sok az ez így nem annyira nagy sokszor a lelkesedés... A vízparton egy kis peca jobb csak idő nincs rá nagyon...Na, de küzdjünk tovább azt majd alakul ez...
-
a2d2
addikt
Na srácok!
Ma "beszart" a 300e-es Makita fűnyíró egy év után.
Ez a rohadt központi magasságállító annyira ki van könnyítve a furatnál hogy 1-2 mm anyag maradt csak oldalt, ez meg eddig bírta.
Ennél azért többet vártam volna el a japánoktól.
Úgy néz ki kissé anyaghiányos a kicsike, őszintén, nem ezt vártam volna ennyi pénzért.
Ezt a nyomódást a fedélen az idei első nyírásnál vettem észre: szintén anyaghiány, egyszerűen nem elég erős a műanyag lemez:
Pont egy éven túl vagyok, írtam most a shopnak ahol vettem de gyanítom hogy a márkaszervíz felé küldenek. -
Siker! A legközelebbi kisgép boltba is megnéztem. Stihl, 80e, 120e, 220e... na azért rákérdeztem, hogy Agrimotor vagy Fevill van-e? És igen, egy 1600w 40cm-es, összerakva, 50e. Azonnal megvettem. Ledúrtam az egész kertet, viszi a magas vizes füvet is, nyitott csapóajtóval. Pàrszor leàllt, de nem annyiszor, mint a régi. Én eddig nem tapasztaltam, hogy leugrik a legkisebb magasságra, most maxon van. Jobb hátsó dísztárcsa mozog, ház az ugyanolyan, mint a régi.
-
dik
őstag
Elég az bőven.
Ráülőssel meg fél óra se az egész...
Én mint falusi néha azért vissza sírom a panelt(jópár évig laktam ott). Ott nem voltak ilyen dolgok. Itt falunk reggeltől estig mehet az ember mint állat és még este is akár mindíg van mit csinálni...
Aki meg azt mondja szereti a munkát az hazudik...
-
-
Toobee
veterán
Elhoztam egyet, maximum megy vissza, ha nagyon gagyi. Az már biztos, hogy ótvar gagyi sorjás műanyagok vannak mindenhol rajta, ennyiért mondjuk nem is vártam csodát, de nem gondoltam, hogy ennyire alja anyagminőséggel fogok találkozni. Loncin LC1P65FE-2 motoros, mint például a Stihl RM 448 T csak nagyon más a körítés. DEWALT DCMW564-et vált, meg egy nagyon öreg AL-KO Classicot. HECHT 5111 SXW, ha valaki nem nézi az előzmény hszt.
-
Ez az AL-KO CLASSIC 3.82 SE tényleg olyan vacak, ahogy arukereson írják? Göröngyösebb talajon ennyire könnyen kiugrik a beállított magasságból?
A másik versenyző még mindig az Agrimotor 3813, mert a nagyobbakról pl. 4016 ugyanezt írják, mint az AL-Ko-ról, hogy folyton visszaesik legkisebb magasságra. Végre van legalább webshopban a 38 cm-es. -
KunEmber
senior tag
Nekem 140P-m van, én egyébként szeretem. Nagyjából a fűgyűjtő 50%-os telítettségéig jó is használni, utána már elnehezedik és az almafáim alatt forogva vele kicsit szenvedős. De én nem éreztem eddig, hogy bármi baj lenne a tolásával. Bár az is igaz, hogy a normális önjárósokat nem próbáltam soha, lehet, ha egyszer meghívna valaki azokkal kertet vágni, a 140P másnap menne fel az apróra
De addig nem tudom miről maradok le.
-
A nem egy kategória okés, csak akkor azt nem tudom, hogy mire való egy LC140-es....? Mert hogy én a 10x kilómmal erősen megszenvedtem vele kb. 300nm-nél kevesebb területen. De amúgy a terület nagysága ebből a szempontból teljesen mindegy, mert olyan volt, mintha az AL-KO-nál legalább 3x akkora súlyú gépet mozgatnék. Oké, az AL-KO önjárós, de ha tolni/húzni kell, akkor is sokkal könnyebb, mint az LC. Szóval nem értem, miért volt ennyire nehéz az LC_vel vágni.
-
Én egyszer kértem kölcsön egy gyakorlatilag új LC140-est, mert az 51cm-es AL-KO-m karburátora el volt koszolódva a sima 95-ös benyától és vágni kellett a füvet... hát, ezzel az LC140-essel olyan szenvedés volt vágni, hogy mondtam is a feleségemnek, hogy tökön szúrnám magam, ha minden alkalommal ilyen szenvedés lenne a vágás. Pedig az AL-KO az 51cm-es, nagy dög, de ezerszer könnyebb volt vele forogni a belső kertben, mint a Husival. Hasonló a telek nálam is:
-
Plebi
senior tag
#8707 dik
Mi tagadás, melegen leállítva egy oldalkidobó visszahelyezése után már tud füstöt dobni, de fogyasztása teljesen rendben volt, pedig a légszűrő sem folythatja mert minden évben újat kapott.#8708I MGM6
Senki nem írta, hogy egyenetlen talajon megy, azt írtam, hogy az én fűnyírom állandóan túrja a földet. Nem gyep, vannak szintkülönbségek, de nem szántóföld. 51 cm MTD is szépen elment rajta, most a Stihl is, a husi nem szerette.#8709 Morris
Hiába 1-es széria a minőséggel teljesen meg voltam elégedve, de a kialakítással vannak bajok és a felsőbb kategóriában is ugyanilyen típusú házakat, kidobókat készítenek. Lehet egy 46 cm-essel semmi baj nem lett volna. -
Morris
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #8710 üzenetére
Ja
Egyre több extrát kapsz a magasabb kategóriában. És minőségben is jobbak a felsőbb kategóriás gépek.
-
-
Morris
Topikgazda
A husqvarna fűnyírók típusának első száma tulajdonképpen a minőségre utal.
Tehát egy 1-essel kezdődő típusszám mondjuk az LC151 esetében minőségben a legalsó kategória. Valószínű ez az elégedetlenséged oka. A baj az, hogy az ehhez tartozó ár egyáltalán nem alacsony.
Ez van sajnos. -
nagydom1991
csendes tag
Sziasztok,
Fűnyíró vásárlás előtt állunk épp és lenne pár kérdésem, mielőtt elköteleznénk magunkat.
Először is van bennem egy ilyen kialakult nézet, hogy a japán dolgokkal nem lehet mellé lőni (nem régiben részben e maitt is vettünk Echo fűkaszát), ezért első sorban Honda vagy Kawasaki motorral ellátott fűnyírók érdekelnek (talán még a Stiga is szóba jöhet), illetve még régebbről megmaradt bennem, hogy a Briggs motorok nem jók. Ezeket a nézeteket eseteleg megpróbálhatná valaki megcáfolni, enyhíteni vagy akár meg is erősíthetnek benne, ha jól látom a dolgokat.Jelenleg számomra fontos kérdések:
- A GCV 160-as motorral ellátott Honda-knál (amik durván 250-300 ezerbe kerülnek) mért találom azt mindenhol, hogy 250-35m2-hez ajánlják őket? úgy gondolom hog yebben az árkategóriában már jóval többet kéne tudnia, valamint ugyanezzel a motorral (lehet nem pont ugyanez) ellátott Blue Bird-nél az ajánlott terület 1500m2, mért van ez?
- Ehhez kapcsolódóan, a Blue Birds mennyire megbízható márka, érdemes inkább azt vásárolni, mint egy tényleges honda fűnyírót?Ezekkel a kitételekkel (esetleg ha valamelyiknek nincs értelme azt figyelmen kívűl hagyva), milyen fűnyírókat ajánlanátok?
2 külön telekrelennének:
- "A" telek: kb 500-700m2, sík, vannak hosszabb egyenesek is, de van benne sok akadály is (fák, bokrok, stb.). Ide egy kb 42-45 cm vágószélességűt gondoltam. Keret: kb 150-200ezer
- "B" telek: kb 1000+m2, relatíve sík, hosszú egyenesekkel, egyelőre akadályok nélkül. Ide kb egy 46-48 cm vágószélsességűt gondoltam, de ha az 50-51 cm-esek annyival jobban megérik, akkor attól sem zárkózom el. Keret: egyelőre olyan max 300ezerben gondolkodtamA válaszokat előre is köszi
-
mjani1172
addikt
Két jó beszámoló, köszönöm mindkettőtöknek.
A Stihl-t néztem én is, valóban szinte minden weboldalon mást írnak róla, (pl 2.6 le vs 2. 8 kw) és a Loncin motor kis félelemmel tölt el.
A Honda nekem a leírás alapján csalódás.
Nekem egy Troy-Bilt van ez egy Mtd.53 cm - es, Briggs motoros, kicsit jobb kivitelben. .Nagyon nehéz sorsa van. Olaj 2 évente van cserélve, heti kb 2x2 órát megy. A régebbi fűnyíróknál állandó gond volt a rozsda, ezért ezt újkorában alvázvédővel kifújattam, és ez nagyon bevállt. 15 éves kb, mosva sosem volt, (erre nem vagyok büszke de ennél fontosabb dolgokra sincs idő) elsőre indul, az alapjárat mindig stabil, és semmi füst. -
thomasrc
tag
Beszámolót tennék közzé.
A napokban elindult a szezon nálam is. A fűnyíró egy Honda HRN 536.
Ez a harmadik szezon, amióta megvásároltuk, bár az első szezonban alig volt használva, mert eléggé a végén vettük.
A füvet átlagosan két hetente nyírom. Az udvarban gyűjtővel, a kertben anélkül. Egyik esetben sem gyepről van szó. Munka végeztével mindig alaposan le van mosva bő vízzel a fűnyíró és a gyűjtő is.
Üzemidő adatok:
1. szezon vége: 10 óra
2. szezon vége: 33 óraTapasztalatok:
Először is tisztáznám, hogy ez nem a késkuplungos változat. Kifejezetten ezt a verziót választottuk, mert nem szerettünk volna plusz hibaforrást bele.
Eleinte sajnáltam magamban, hogy a nagyobb testvérét (HRN 537) nem tudtuk elhozni az ára miatt, de így utólag úgy látom, hogy talán még jobban is jártunk, mert a súlya már ennek is határesetnek érződik, amit az ember még szívesen tologat/húzogat.
Az önjárása jó, érdemes is használni. Az önjáró kar megoldása egy teljes szezon lenyomása után viszont azt mondom, hogy sajnos nekem nem vált be teljesen, mert vagy oldalra kitartott hüvelykujjal nyomja az ember, de az hosszú távon nem annyira kényelmes vagy középen rátenyerel, de középen meg a fűnyírót nem jó megtartani, ha értitek mire gondolok. A legjobb az lenne, ha oldalra jobban kinyúlna a kar füle. Ezen kívül ugyan a sebességállítás fokozatmentes, de túl kicsi a tartomány, így lényegében csak csorogni lehet vagy teljes sebességgel haladni előre, nem lehet igazán jól megtartani köztes állapotban. Egyébként a teljes sebességgel nincsen probléma, rendesen megiramodik és lépkedni kell utánna.
A tolókarja magas embereknek szerintem nem ideális. Két állásban állítható, de nekem pl. a magam 187 cm-ével egy kicsit még magasabbra állítva lenne ideális. Igazából gondolkoztam rajta, hogy ha lejár a garancia, akkor fúrok rá még +1 lyukat és akkor talán jobb lesz.
A fűnyírásról pár szó: A füvet nagyot jól viszi, erős a motorja. Én 1,5-2,5 közöttire állított magasságban szoktam nyírni vele. Két hetes fűn átgázol, mint a vadállat. Ha nedves a fű vagy túl nagy, akkor persze hajlamos eldugulni a kidobója és lefullad, csodák így nincsenek. A szezont is így kezdtem egyébként, mert hanyagoltam a kezdést és túl nagyra nőtt a fű. Viszont jelentős különbség, hogy az előző fűnyíróval ezt a füvet már nem tudtam volna lenyírni és kaszához kellett volna nyúlnom. A Hondával viszont le tudtam nyírni, annyi, hogy 2.5-esre növeltem a magasságot és időnként meg kellett állnom kiszedni a fűcsomót a kidobóból.
A fűgyűjtése tökéletes. Teljesen telerakja a zsákot. A zsák vastag, jó anyagból van, bírja a vízzel való mosogatást. Teli fűgyűjtővel az első kerék hajlamos elemelkedni a talajtól visszahúzás közben, mert farnehézzé válik.
A duplakés szépen vág, bár az élezés annyiban macerásabb miatta, hogy ugye két kést kell megélezni, ami egy kicsivel több munka. Meg persze az ára is magasabb, de tartós darab.
A késház vastag fémből van. A késház aljáról a festés most, a harmadik szezonban kezdett el lekopni, de még mindig nem látszódik ki a fém.
Rozsdásodást egyelőre csak az egyik hátsó kerék fogaskerekénél látok. Az is csak felületi rozsdás volt, drótkefével le tudtam szedni. Ott valószínűleg megállt a víz a mosások alkalmával.
Ami személy szerint nem tetszik:
* Az elején az ütköző túl hosszan kinyúlik. Egyszerűen nem lehet szűk helyeken szorosan lenyírni a füvet az elejével, mert gátolja, hogy a kés beérjen odáig. Egyébként a műanyag használatától is ódzkodtam először, de azt kell mondjam, hogy nincs vele probléma. Strapabíró, vastag műanyag.
* Az alja nehezen tisztítható. A késház körül üregek vannak kialakítva, amik, ha jól értettem a technikai dokumentációkat, akkor a szívóhatást hivatottak növelni, viszont ezekbe minden dzsuva belemegy és egyesével át kell öblíteni mindet. Ezen kívül az első keréknél az alját takarja a fém, ott szerintem meg tud állni a bejutó víz, bár ebben nem vagyok teljesen biztos. A hátsó keréknél nem látok ilyen gondot, ott nyitott az alja.
* Felülről nézve a motor körül mély vájat van. Ebben megáll a víz.
* A tolókar festése nem tartós. Már rögtön az első szezonban sikerült fémesre karcolni. Ehhez képest a régi fűnyíróm tolókarján valami műanyag festékbevonat van, ami ugyan kopott, de sehol sincsen annyira lejöve, hogy meglátszódna alatta a fém. És nem egy mai fűnyíróról beszélünk.
Amivel nincs problémám, de negatívumként látom:
* Az automata szivató jó is meg nem is. Mostani időben a beindítás után várni kell 1-2 percet, hogy bemelegedjen és beálljon az alapjárat, addig rángatja a gázkart. Nyári hőségben nincs gond vele.
* A régebbi Honda motorokhoz képest ebbe már kevesebb olaj kell és ennek megfelelően az olajszintállásnak is kisebb toleranciát határoztak meg.
* Régebbi típusokhoz képest vannak rajta filléres spórolások: Önjáró karján nincsen gumi, tanksapka rögzítője hiányzik, golyóscsapágy nincsen a kerekeknél. Ha jól tudom, akkor a motorban is műanyagra cseréltek egy alkatrészt, ami USA-ban típushibát okozott.
Amit megbántam:
* A mulcsolás funkció. Kiderült, hogy nincs rá szükségünk. Ahhoz, hogy le lehessen zárni a kidobót van egy elhajtható műanyag elem, ez jelentősen megnehezíti a tisztítást. Ezt nem szeretem benne. Emiatt most, ha fűnyírót vennék, akkor vagy mulcsolás nélkülit vásárolnék oldalsó kidobóval vagy ha az mindenképpen van rajta, akkor olyat, aminek bedugós megoldása van.
-
Nem bírom kiszedni a motort a Fewill 3772-ből. A 4 csavarból 2 simán elforog, villással nem lehet megfogni, a crova meg nem viszi. 6szög csavar. YT-on nyilván sima csillag csavarhúzóval egyből szétkapják, csak ebbe pont nem az van.
Na momdom akkor veszek másikat. 38cm-es Agrimotor sehol nincs, veszik, mint a cukrot. Megnéztem a Husqvarnát a csabai Eiffel toronynál,mert ott vannak használtak is, semmi reakció. Ghosting. Legalább köszönnének, vannak ott vagy négyen. Szóval oda többet biztos nem megyek. Praktikerben pont nincs Csabán AlKo amit kinéztem 45e-ért. Szóval jó kör volt.
Vennem kéne szegélynyírót is, mert van pár hely ahol az új fűnyírót inkább nem kínoznám.
Abból van ajánlott 15e- forintig? Gondolom a vastagabb damil jobb, meg ha automata adagolás. Sose volt még ilyenem. 60e-ből ki kéne hozni a 2 gépet. -
Plebi
senior tag
5 év után meguntam a szívást a husqvarnammal (LC151P). Szerkezetileg nem egy rossz masina, de 6-os álláson a 7-ből is képes fennakadni, túrni a talajt, az oldalkidobó műanyagot pedig állandóan lehúzza, hiába állítom akárhogy a fogadó tengelyt. Az utód egy Stihl RM 448 T lett. Ezt majd bátyám elhasználja szüleimnél, fűgyűjtéssel nem olyan problémás.
Eddig összességében tetszik.
Az önkárósságtól tartottam, amiatt vettem a husqvarnat is, mert a még most is üzemelő több mint 20 éves sima tologatós MTD 51cm-es gép teljesen jó volt, csak nem tudott füvet gyűjteni, bonyolult mechanikát nem szerettem volna, most mégis lett.
A Stihl weboldalán azért van több elírás is. Pl nem puha a markolat, ergonómikus, de natúr műanyag, nekem bármelyik beállításnál megvan a kényelmes fogás rajta, viszont a motor fék kar jobban tetszik a husqvarnán. Mulcsozó betét beépített, nem különálló. A munkaszélessége 46 cm, 51cm-hez képest nem igazán érződik. Motorja ugyanúgy 166 cm3, viszont hiába írják, hogy akár a hátsó kidobó nyílásra állítva is tárolható gond nélkül, minimum olaj szint mellett is ömlik belőle a fehér füst, ha vissza állítom akár egy csupán karra döntött mosás után, ilyet a husqvarna b&s motorja nem csinált, igaz abból is tud ömleni a fehér füst, de ennyire nem kényes, viszont melegen nehezebben indul és feketét köp ellenben a Stihl-el. Majd meglátjuk Stihlt 5 év múlva, az elején a husqvarna is tartotta az egy max két rántásra indulást.
Önjárás tényleg jó, de az eddigi tempómhoz képest lehetne egy kicsit gyorsabb, viszont boktok fák mellett kezes, könnyebb vele manőverezni, hátra huzogatva sem érződik a hajtás plusz súlya ellenállása.
A fűgyűjtő kisebb mint a husqvarnában, viszont teli súlyon sem érződik meg annyira, de ez lehet akár a -20 liter miatt is. Szabvány bio kukába jobb a husqvarna féle megoldást üríteni, pont kuka méretű a nyílás, a Stihlt kukába nehéz üríteni, túl nagy, de emiatt üdvaron meg egyszerűbb belőle csak kiönteni, takarítani is jobb, bár a másikat nem igazán tisztítottam, csak kiráztam belőle és kész. A töltöttség jelző pozitív.
Néhány kép, remélem tudott némi infóval szolgálni a leírás:
Új hozzászólás Aktív témák
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest