Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
Szerintem alapvetően rossz irányból közelíted meg a témát. Az akkumulátorok kisülése nem feltétlenül egyenletes, tehát ha 80%-ról 60%-ra x idő alatt merül le, akkor nem garantált, hogy 100%-ról 0%-ra 5×x ideig fog kitartani. Számít a kezdeti töltöttség, a hőmérséklet (nem csak az akkumulátoroké, de az áramköröké is), számít a fogyasztó hatásos és látszólagos teljesítmény felvétele, a terhelő áram jelalakja, az akkumulátorok kora és típusa... A UPS-ek adatlapján általában olyan áthidalási idő görbét jelenítenek meg, ami tökéletesen feltöltött akkumulátorokat feltételez. Még a használati utasítás is azt mondja, hogy éles használatba vétel előtt töltsd 6-9 órán keresztül (típustól függően), hogy amikor elkezd terhelés alatt kisülni, a max. kapacitását nyújthassa.
Amikor az FSP Nano 600-at teszteltem, minden mérés között eltelt legalább 6 óra, amíg csurig töltötte magát (amíg az üresjárati teljesítményfelvétele be nem állt az alacsonyabb értékre). Ezt követően tisztán lehetett látni, hogy a felvett teljesítménytől függően nem arányosan változik az áthidalási idő, bár azt is meg kell jegyezni, hogy nekem nem voltak olyan pontos mérőeszközeim, mint pl. amilyennel Colos1 kolléga dolgozik.
A halogén izzós tesztedhez: a trafó komoly induktív terhelésnek számít, még ha a szekunder oldalán lévő izzó inkább csak ohmos. Hiába csak 20 W-os maga lámpa, ha a trafó meddőben elvisz pl. további 20 VAr-t, akkor a látszólagos teljesítmény felvételed (ami valójában meríti az akksit) máris bő 28 VA (ezek persze csak példa számok, de ezzel is számolni kell).
A másik: simán elképzelhető, hogy a 850-esnek tényleg van valami baja, és ugyan egy lekapcsolás erejéig (az Általad is tapasztalt 5 percig) valóban kitart, de utána már nem. Nem lehet, hogy a volt tulaja is pont ezért vált meg tőle?
-
Ghost84
aktív tag
válasz A megváltó #11689 üzenetére
Próbáltam terhelés nélül is kikapcsol pedig az akku nem merült le hétfőn visszaküldöm még garis.
-
Rick4
félisten
Újabb fejlemény, a letölthető szoftvereket feltettem, figyeltem, mit csinál, elkezdtem meríteni, majd hogy egy kb középértéket kapjak, 80%-ról 60-ig mértem, elvileg ezt az időt 5-tel szorozva a teljes időtartam is ki kellene jöjjön. Érdekes, hogy most ment 13 percig, míg a lámpával negyedannyi terheléssel is csak 5 percet tudott. Bejáratódik az akksi? Nem vágom ezeknek a készülékeknek a lelkivilágát, de csak jó lenne tudni, mi történik.
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Rick4
félisten
Közben annyi változás van, hogy a kérdést megpróbáltam megválaszolni. A 600-ast rádugtam a halogén lámpára, 11 percig ment, és akkor még szó sem volt lemerülésről (tehát 2x annyi ideig, mint a 850-es) miközben a 850-es rádugtam a második 600-as helyére, tehát kb 80W-nyi terhelést kapott 3-4 percig. Ha az akksi, elektronika lenne a baja, akkor nem ment volna eddig, lehet, hogy ezek az usb-s cuccok 6 perc körüli értékre vannak belőve, hogy majd az usb-n kommunikálva leáll a gép? Az áthidalási idő 15 perc eszerint: [link], tehát nem értem a 20W-os terhelés melletti 5 perces leállást.
Furcsa, de a 600-ason nincs usb, nem kommunikál semmivel, cserébe addig megy, amíg a végén a lemerülést már sűrű csipogás jelzi, és lekapcsol. Ellenben a úgy van, hogy egy 50-60W-os fogyasztóval 40 perces áramszünetet kell áthidalni, azt is megoldja, a nagyobb meg 5 perc után lekapcsol?
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Rick4
félisten
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget, adódott egy gondom. Eddig a házban 3 helyen használtam szünetmentest,
az egyik konnektoron lógnak a padlás felé menő switch, router, a kinti ip kamerák, nas, műholdvevő, ezek a szünetmentes előtt mérve kb 60W konstans fogyasztással dolgoznak, (tehát legyen 52W) ezeket egy FSP nano 600-as szünetmentes (12V 7Ah-s akksi) tartja működésben évek óta,
a másik rész a gépem monitorral, a routerrel, ezek 80W körül esznek működés közben, ha áramszünet van, itt vagyok, elég az az 5-10 perc is, míg kikapcsolom, a router pár watt.
A harmadik egy Benq W1070-es házimozi projektor előtt van, épp elmegy, mert a 360VA-es ups 5-6 percet tud a 300W-ot kajáló projektorral. Többször próbáltam, hogy áramszünet idején nem kapcsolgattam ki mindent, hanem bízva a mihamarabbi visszajövetelben, vártam. Az FSP nano 600-as ups a kb 52W fogyival 45 percet tudott, elég is volt. A projektor a lámpája miatt érzékenyebb az ilyen áramszünetre, illetve a nem helyes leállításra, ezért az ott lévő 600-ast akartam lecserélni egy kicsit komolyabbra.
Itt az apróban vettem is egy FSP EP850-es ups-t rossz akksival. Ez a 600-asokhoz képest már rendelkezik usb csatival, de ezt nem különösebben akartam kihasználni, elég, ha jobban bírja.
Na itt jön a csavar. Volt egy ups akksim, ami bő 3 év után kuka lett, na mondom akkor cserélem mindet, de egy ezekből ugyanúgy 45 percet tudott, mint az újak, ezért nem dobtam ki. Most ebbe az EP850-esbe beraktam, (ez 7Ah, de a belevaló 9Ah-s is azonos méretű) egy 20W-os asztali halogén lámpával leszteltem, kemény 5 percet tudott. Na, mégis kuka, sebaj, tegnap vettem bele 9Ah-s akksit, feltöltöttem, ma reggel teszt, ugyanúgy 5 perc.. Még nem néztem a többi szünetmentessel, de lehet ez hibás, bármi miatt ilyen gyorsan kikapcsoló? A 6000-assal a teszt délután jön, de kizárt dolog, hogy az is 5 percet tudjon, mikor a kicsi a közel tripla fogyasztással is elmegy 45 percet. A trafós halogénizzó reagál a szünetmentesre rosszul? Mi a baj?
Köszi!
-
cinemazealot
addikt
válasz krisz12071 #11693 üzenetére
Akármelyik mellett is döntesz, mindenféle véleményt és tapasztalatot szeretettel várunk itt a topic-ban.
-
krisz12071
aktív tag
válasz cinemazealot #11692 üzenetére
Igazából ha nincs negatív vélemény róla,akkor szerintem kipróbálom.
Köszönöm a segítséged.Hardverapró:krisz12071 felhasználónak 66 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!krisz120_v felhasználónak 346 pozitív visszajelzése van a Vaterán!
-
cinemazealot
addikt
válasz krisz12071 #11691 üzenetére
Néhány hónapja/éve a Kstar sem volt az ajánlottak között, mert gyanúsan olcsó volt (gyakorlatilag a legolcsóbb akkumulátorral szerelt tiszta szinuszos UPS). Aztán egy-két kolléga kipróbálta és a pozitív visszajelzések alapján úgy gondoltuk, érdemes lehet ajánlani.
Én pl. csak az adandó alkalomra várok, hogy beleugorjak egy SPS-be, annak ellenére, hogy eddig túl sokan nem írtak itt róla. Viszont a baltával hasított design-ja és a faék szintű egyszerűsége (no meg néhány pozitív értékelés) arra enged következtetni, hogy jó lesz. Bár írják róla, hogy bizonyos tranziensek képesek megzavarni, de az egy régebbi 800-as modellről szólt, talán az újabbak már okosabbak ilyen téren.
Szóval félreértés ne essék, nem szeretnélek kísérleti nyúlnak használni egy ismeretlen márkával. Csak említettem mint lehetséges opciót. Ha úgy gondolod, az ismertebb név megéri a felárat, a Te döntésed.
[ Szerkesztve ]
-
krisz12071
aktív tag
válasz cinemazealot #11690 üzenetére
Ez volt az első kiszemeltem,de az ajánlottak között nem találtam.Ezért esett a választás a Cyberpower-re.
Hardverapró:krisz12071 felhasználónak 66 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!krisz120_v felhasználónak 346 pozitív visszajelzése van a Vaterán!
-
cinemazealot
addikt
válasz krisz12071 #11688 üzenetére
Tapasztalat híján csupán megjegyzem, hogy van az Általad kiszemelt (újonnan 45 eFt-tól kezdődő) CyberPower CPS600E 600VA-nak olcsóbb alternatívája is, ami mellett ráadásul van néhány igencsak pozitív értékelés is: SPS SOHO 600. Ez 28 eFt-tól indul, és gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a CP, csak jóval olcsóbb, igaz, nincs kijelzője.
Azt már csak súgva jegyzem meg, hogy míg a CyberPower bő 4 kg-ot nyom, addig az SPS SOHO 600 bő 11-et, valószínűleg azért, mert utóbbiban egy jó nagy trafó csücsül (videó a már nem gyártott 800-as tesó beléről). Nyilván van, aki szerint ez nem olyan jó (üresjárási vesztesége pl. rosszabb), de ha nagyobb áramú töltésről van szó, akkor én ebben személy szerint jobban bízom, mint pl. egy könnyebb elektronikus töltőáramkörben. Lehet, régimódi vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
krisz12071
aktív tag
válasz Cs1csó #11687 üzenetére
Akkor nem görcsölök vele,csak gondoltam hátha van átmeneti olcsóbb megoldás.
Marad a CyberPower CPS600E 600VA plusz egy 12v70aH akkumulátor.
Köszi a segítséget.Hardverapró:krisz12071 felhasználónak 66 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!krisz120_v felhasználónak 346 pozitív visszajelzése van a Vaterán!
-
Cs1csó
félisten
válasz krisz12071 #11685 üzenetére
A kollega profibb de röviden: itt a fórumon olcsó szinuszosként ajánlott kb. 40 ezer forint van egy nagytesója ami 50 ezer körüli talán abban van akkor akku hogy annyi ideig elvigye amit szeretnél. Kstar microsine 1000 vagy 2000
A másik út, hogy talán ennél olcsóbban veszel "akku nélküli" UPS-t de ugye ahhoz neked kell venned akkut előnye: hogy több akkut is utána lehet kötni ezáltal kitolódik a tartási idő és persze a több akku miatt drágább.
-
Cs1csó
félisten
válasz cinemazealot #11684 üzenetére
+1
-
krisz12071
aktív tag
válasz cinemazealot #11684 üzenetére
Bocsi,a kérdőjel lemaradt!
Válaszodból ítélve viszont ilyen nincs.Hardverapró:krisz12071 felhasználónak 66 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!krisz120_v felhasználónak 346 pozitív visszajelzése van a Vaterán!
-
cinemazealot
addikt
válasz krisz12071 #11683 üzenetére
"Tiszta szinuszosból létezik 20000Ft alatti árban lévő."
Ez most kijelentés vagy kérdés? Ha kijelentés, dobhatnál egy linket, mert az engem is érdekelne.
-
krisz12071
aktív tag
Sziasztok!
Tiszta szinuszosból létezik 20000Ft alatti árban lévő.
Beterveztem egy külső akksist,de természetesen ilyenkor jön be egy nagyobb kiadás.
Átmenetileg viszont mindenképp szeretnék egy olyat nézni,ami megközelítőleg 1 órát tud működni 30-50w-on.
Köszi a segítséget.Hardverapró:krisz12071 felhasználónak 66 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!krisz120_v felhasználónak 346 pozitív visszajelzése van a Vaterán!
-
Ghost84
aktív tag
válasz A megváltó #11679 üzenetére
Most próbáltam ki ha nincs semmi fogyasztó bedugva akkor is lekapcsol.
-
Ghost84
aktív tag
válasz A megváltó #11677 üzenetére
teljesen új most vettem egy hete a szünetmentest. Kipróbáltam akkor is lekapcsol ha nincs beledugva fogyasztó.
Ja még annyi, hogy kb 1 hete üzemeltem be akkor sípot ha elment az áram már nem sípol.
[ Szerkesztve ]
-
Ghost84
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan gondom, hogy van egy APC BX700U-GR szünetmentesem és 8 perc után lekapcsol ha nincs áram pedig az akku jelenleg is 96%-on van. Ez miért van?
-
-
Rruuer
senior tag
Lenne egy apc back ups pro 900 ami elvileg aku hibás. Gyakorlatilag se tölti. Van az a keret ami a 2 akut fogja. Azt hogy kell betenni? Mert ránézésre 2 féle képpen lehet betenni vagy csak 1?
-
A megváltó
tag
válasz geotigris9 #11668 üzenetére
Ja ez a szerveres változat , tehát business verzió kell hozzá.
y580 (I7 3610QM, 8GB, GTX660M, 1TB, HD) There is no fate but what we make
-
geotigris9
tag
válasz A megváltó #11667 üzenetére
((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))
-
A megváltó
tag
válasz geotigris9 #11662 üzenetére
Nem kell semmit beregisztrálni azt csak a program telepítésekor kell megadni hogy mi legyen a felhasználónév, és a jelszó, upshez semmi köze , de a personal editionhoz nem kell semmilyen felhasználónév, és jelszó sem.
az ups pontos típusa kelleney580 (I7 3610QM, 8GB, GTX660M, 1TB, HD) There is no fate but what we make
-
sinci01
aktív tag
Üdv. Tudnátok nekem ajánlani Viessmann 100 gázkazánhoz valami megbízható szünetmentest, ami jó árban van? Az se baj ha olcsó...
Köszönöm -
Véreshurka
senior tag
válasz Véreshurka #11522 üzenetére
Sziasztok!
Köszönet mindenkinek aki segített a választásban! A héten fogok átvenni egy APC Smart-UPS SUA1000I-t. Remélem nagyon nem lőttem ezzel mellé és a NAS felismeri és fognak tudni kommunikálni is.
Mit javasolnátok? Előbb dugjam össze az UPS-t egy géppel (laptop) és ott tudok állítgatni valamit, vagy rögtön mehet a NAS bele (remélhetőleg rögtön fel is ismeri)?
El Psy Kongroo
-
norbert1998
nagyúr
Üdv.
Szereztem egy használt Back-Ups RS 800-ast, de valami nem igazán tuti vele kapcsolatban.Csak Low sensitivity-n hajlandó bekapcsolni, különböző településeken is, nemcsak más házban/helyisegben.
Kikapcsolt állapotában is folyamatosan hangja van, akkor is, ha már nem kellene tölteni az aksit.
Ha van rajta terhelés, nem kapcsol be aksirol, mert Overload, holott minimális terhelésről van szó.Az első és az utolsó probléma nyilvánvalóan "kishibás" kategória, a középső viszont egy kérdés lenne, hogy normális-e ez. Elég közel van a fejemhez éjszaka és nem tudok tőle aludni, ha csak ki nem húzom a konnektorból.
-
geotigris9
tag
válasz A megváltó #11661 üzenetére
Azt nem tudom, hogy egy vélhetően már beregisztrált UPS-t be tudok én is újra .. regisztrálni. .?
-
A megváltó
tag
válasz geotigris9 #11656 üzenetére
Amit írtál programot az egy webes felület ott kell a servernek regisztrálni hogy be tudj lépni, mást nem kell regisztrálni.Nem tud magyarul tudtommal.ezek a smart upsekhez való jobban.
back-up ups ekhez a personal edition való.
Adatká bel egy usb is lehet vagy usb --- rj50 es kábel attól függ esetleg még rs232 de ezek már régiek.[ Szerkesztve ]
y580 (I7 3610QM, 8GB, GTX660M, 1TB, HD) There is no fate but what we make
-
geotigris9
tag
-
Cs1csó
félisten
válasz geotigris9 #11658 üzenetére
Tényleg jobban utánajártam, nagyobb akku mehet alá, de sajnos akkor is egy kép alapján nehéz megtudni lehet valami kondi is szarrá ment passz.
-
geotigris9
tag
válasz Cs1csó #11657 üzenetére
Paramétereiben azonos akkumulátor lett belerakva monitorozva is rendben volt egyedül nagyobb Amperórásak az új aksik. Ez a 2. csere volt tehát a 3. garnitúra aksi az tény az előző garnitúra amperórában is azonos volt a gyárival, de én úgy tudom a nagyobb Amperórának nem kellene ha attól volt behalnia a cuccnak.
Ami képen van megsülve az ment gajra benne látszólag csak. (Az kis alkatrész a háttőbordán.)Alábbi kérdésem re válasz esetleg még valami ami segítene APC -n ?
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz geotigris9 #11655 üzenetére
Először is a gyári akkuknak megfelelő Ah-s akkuval szabad csak pótolni a kipurcant akkukat, nem kell feltétlen gyári - ami ugye nagyon drága is lehet - más olcsóbb márka is lehet.
Elektronikához nem értek mindenképpen el kell vinni szakihoz akinek van olyan műszerezettsége, hogy meg tudja állapítani mi sérült mi nem és ha javítható mennyiért, szerintem ezzel nem érdemes játszani. Ez nem egy drága UPS újonnan is 30 ezer forint körül kapható ha ebben már kipurcant egy akku akkor gondolom van vagy 3 éves legalább, annyit nem ér, hogy tönkre tegyen bármit amit mögé kötnél.
A FRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSODRA:
Csak olyan akkuval pótold a gyárit ami paramétereiben ugyanolyan - rá van írva az akkura sőt az adott UPS honlapján is írják, hogy milyen, ez legyen az alap. Erről is volt korábban szó azaz ha nagyobb terhelést kap a UPS lehet, hogy bírja de lehet hogy leég, mint ahogy vélhetően a tiéd is.Egy trabantba beépítenél egy ferrari motort hidd el annak sem lenne jó vége.
[ Szerkesztve ]
-
geotigris9
tag
Nézegetek új UPS-t, meg nem szívesen kötném rá a gépet ezek után a régire ha meg is lenne javítva, de jó volna nem újabb nagyobb költségekbe verni magam.
Bár már van egy kiszemelt, de nem vagyok biztos benne jó lehet-e?
Megérné-e megvenni nem tudom kipróbálni (csak otthon) és használt lenne bár APC, és adatkábel hiányában, és elméletileg "jó aksikkal". APC-l nem volt dolgom, de tudom nagyon jók. Kérdésem én ha használtként meg venném és szereznék hozzá adatkábelt, szoftverével tudnám monitorozni az UPS-t (csak kicsit néztem ennek utána) elvileg kell regisztrálni is, de ez már nyilván van regisztrálva, mert használt meg nem mai darab.
Erre gondoltam mint szoftver: PowerChute Business Edition, 5 csomópont, v9.2 Egyébként ez tud magyarul is? Az új aksikat tudnám-e benne használni nem APC aksik nyilván?[ Szerkesztve ]
-
geotigris9
tag
Sziasztok!
A képen egy UPS 1000 VA FSP Fortron EP1000 belső része látható ami kisfián kigyulladt, de rögtön kikapcsoltam így nem jutott odáig.
Új aksikat kapott amik nem eredeti 7 AH ha nem 9 AH aksik voltak.
Ezeket beleraktam csak USB-n keresztül rákötöttem a gépre View Power -en néztem minden rendben volt.
Ekkor az UPS-e nem volt kötve semmi az UPS a rá volt kötve a hálózati áramra. Fogyasztó nem volt rákötve nem teszteltem fogyasztóval sem szoftveresen sem falból kihúzom a dugaszt rá van kötve valami úgy sem.Eltelt kb. egy hét az UPS feltöltve de hálózatról leválasztva pihent a gép, más sem volt rákötve.
Áramszünet a PC megy szívás .... Most már ildomos lenne beüzemelni és mindent rákötni amit szoktam az UPS-e.És végül is mi történt:
UPS nincs újra rákötve a hálózatra (éppen áramszünet van ismételten), de a net miatt az UPS-re rákötöttem a modemet és routert, aztán bekapcsoltam és hát rögtön szó szerint elfüstölt. ...((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Van egy sua1500 -am ... (FW: 653.18.i)
A kerdesem az lenne, hogy altalanos dolog hogy a venti allandoan porog?
Ha lekapcsolom az eszkozoket es kikapcsolom az ups-t majd kihozum az elosztobol (persze igy atvalt akku-ra)
Vegkepp nem ertem ilyenkor miert porgetiUj akksit (CSB) kapott megadtam neki a beepites datumat, a self es a kalibracio lefuttatva.
Annyi hogy a rizikoanalizist nem kepes elvegezni csak "homokorazik"Elore is koszi az otleteket
-
cinemazealot
addikt
válasz 1 among many #11652 üzenetére
Minden beszámolót örömmel veszünk. Előre is köszi!
-
1 among many
tag
válasz cinemazealot #11642 üzenetére
Köszönöm a sok infót!
Megrendeltem egy Kstar Microsine 2000VA LCD tápot, (meg egy C14 -> Schuko átalakítót) remélem, nem fog csalódást okozni!
Fentebb leírtak szerint esetemben a tiszta szinuszosnak megvan az az előnye, hogy ha nagyon kéne, rá tudom kötni a cirkót is. Jelenleg nem látom fontosnak, hogy az elé is tegyek egy szünetmentest, mert 1-2 óra alatt annyira talán nem hűl ki a ház, tovább meg úgysem bírja, hosszabb áramszünet esetén mindenképp áramfejlesztőt kéne használnom hozzá, vagy befűteni a kályhába. Gondolom, hogy a szünetmentes fontosabb a fa / vegyes tüzelésű kazánoknál, ahol áramszünet esetén nem tudja azonnal elzárni a lángot, hőt az automata. De nem ismerem a témát, pár héttel ezelőttig nem volt semmilyen keringtetős berendezésem, úgyhogy e téren is örömmel veszem az infókat a témát ismerőktől.
Várhatóan a jövő héten megérkezik, ha már valamennyire kiismertem, beszámolok róla. Remélhetőleg csupa pozitívan.
-
piero86
aktív tag
válasz A megváltó #11649 üzenetére
A Raider 550-es tápom elment anno gond nélkül egy FSP EP1000-el ami kvázi szinuszos. Szerintem a 650-essel is jó.
-
Rundll32
tag
válasz A megváltó #11646 üzenetére
Az asztali gépem elé, I7 proc., RX480 VGA , FSP Raider 650W táp. Jó lenne, ha mondjuk GTA V közben nem lepődne meg, ha jön egy áramszünet
Rendszergazda vagyok, ha röhögni lát, mentsen!
-
Rundll32
tag
Sziasztok ! Szünetmentes választás előtt állok a keret 30000 HUF. Sajnos mostanában nem mozogtam ebben a témában, mit ajánlotok ? A cél 900 és 1200 VA volna
két jelöltem is van:- Pannon Power M1200 1200VA UPS
vagy
-APC Back-UPS BX950UI 950VAÁrban kb. egy a kettő. A pannonpowert nem ismerem, nemtudom megszabad e venni. Találtam még Eatont is és Legrandot ilyen áron. Ti mit ajánlotok, mindent meghallgatok
Köszi előre is !Rendszergazda vagyok, ha röhögni lát, mentsen!
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
Keresek ilyen kábelt, ami az RBC48-as akkupakkhoz kell, amivel 2 akkut lehet sorba kötni.
Ha van valakinek feleslegbe, vagy tudja hol vehetek, az írjon privátot.
Köszi!ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
cinemazealot
addikt
válasz Colos1 #11638 üzenetére
Na, máris érdemes volt felkelnem, megint tanultam valamit. Szóval, amiről én beszéltem, az a "hagyományos" (tiszta szinuszos) értelemben vett teljesítménytényező, azaz displacement power factor (DPF). Amire Te gondolsz, az meg a "torzítási teljesítménytényező", azaz distortion power factor, ami a teljes harmonikus torzításból (THD) számítható, szorozva a DPF-fel, ami így alkotja a valós teljesítménytényezőt, vagy true power factor (PF).
No, erre nem emlékeztem. Lehet, hogy nekünk nem is oktatták. És mivel nem a szakmában dolgozom, nem is nagyon merült fel. Kösz!
(#11639) 1 among many
Az APC Back-UPS BX1400U-GR kvázi szinuszos, és annak ellenére, hogy talán valamelyest szebb a jelalakja, mint más gyártó hasonlóan kvázi szinuszos belépő modelljének (erre még nem találtam statisztikákat), simán előfordulhat, hogy lesz egy vagy két PC-táp, ami nem lesz képes róla működni. Ha ez pont a Tiéd, akkor megszívtad, hiába állítja a forgalmazó, hogy az kompatibilis mindennel.A zaj főként a bennük lévő ventilátorra vonatkozik, ami általában akkor szokott bekapcsolni, amikor a UPS tölti az akksit vagy amikor éppen akkumulátoros üzemben működik (áramszünet esetén). Normál üzemben (töltött állapotban) szerintem egyáltalán nem vagy csak nagy ritkán kapcsolhat be a venti. De erről majd a többiek mesélnek (ha van itt 2000-es tulaj).
(#11640) sinci01
Ahogy csicso82 kolléga mondja, Neked a kvázi szinuszos UPS nem feltétlenül lesz jó. Ha nem akarsz csalódni (és esetleg záros időn belül szivattyú cserélni), keress Te is tiszta szinuszost.[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz sinci01 #11640 üzenetére
NEM tiszta szinuszos legyen, ez a minimum. Kstar Microsine 1000 vagy 2000. A 2000-el tuti tovább kitart a keringetőszivattyú.
Persze ha hosszabb áramkimaradások is szoktak lenni akkor lehet olyat is választani amihez külön kell több akkut venni - persze az is tiszta szinuszos legyen - erről volt szó fentebb.
-
sinci01
aktív tag
Üdv: Vennék egy ilyen szünetmentest gázkazánhoz. A hullámforma módosított szinusz, vagy lépésenkénti közelítés a szinuszhullámhoz (leírás alapján)
A keringető szivattyúhoz jó lesz ez a fajta?
Köszi -
1 among many
tag
válasz cinemazealot #11631 üzenetére
Ezek használható értéknek tűnnek, még ha nagyon pesszimistán megfelezem őket, talán akkor is. Valószínűleg akkor egy ilyet fogok venni - Kstar Microsine 2000VA LCD - meg átalakítót hozzá. APC-ből kb. 2,5-3x ennyibe kerülnek a hasonló tudású, tiszta szinuszos modellek. Eredetileg ezt néztem ki: APC Back-UPS BX1400U-GR és a boltból azt írták, hogy teljesen mindegy, milyet veszek, minden kompatibilis mindennel, "hiszen ezek csak nagy akkuk". Még jó, hogy itt is informálódtam.
Ami még nagyon izgat, az a megadott zajterhelés ezeknél az eszközöknél. Ugye ez csak aktív működés közben értendő, és készenlét alatt nem üvöltenek folyamatosan 40-50 dB-lel?? (Nem kéne...)
-
Colos1
őstag
válasz cinemazealot #11631 üzenetére
Elé kötöttem egy teljesítményanalizátort (Nem, nem a tescóban kapható konnektoros cuccot, ez annál drágább volt pár százezer ft-al.) Rádugom a mérendő eszközt, és megmondja a P/Q/S hármast, a φ szöget, az 1-40 felharmonikusra vonatkozó THD -t, a power factort, meg a bánat tudja még mit.
Egy hagyományos villamos gépnél - pl. villanymotor - valóban csak a cosφ számít, ugyanis a többi cucc nincs jelen/nem számottevő. De egy bonyolultabb elektronikai eszköz esetében, pl. a példámban egy áramgenerátoros LED tápegység esetében már számít az 1-40 felharmonikusra vonatkozó THD, meg a szinusztól való eltérő jelalak is, mert ezek a cuccok azt is eltorzíthatják.
[ Szerkesztve ]
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
eszakas
senior tag
válasz Guszti #11636 üzenetére
Szia.
Hát jó áron van. Kazánházba menne. És még az volna a kérdésem hogy erre hátulról tudok autó aksit csatlakoztatni vagy meg kell venni a 4 aksit hozzá. /próbához/.Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
eszakas
senior tag
válasz Cs1csó #11633 üzenetére
Köszi.
Hát az aksik beszerzésével együtt nem lesz olcsó mulatság, de mint írtam az áramszünet felénk elég hosszú 3-4 óra néha. Remélem eddig kitart a belső 4 aksi. Nem tudom mit értesz vezérlés alatt de ebben nincs hálókártya csak sima COM port. De vezérelni sem akarom.[ Szerkesztve ]
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
Cs1csó
félisten
válasz eszakas #11632 üzenetére
Szinuszos - együtt tud működni a keringető szivattyúval
Több akkumulátor csatlakoztatható - az üzemidő jelentősen kitolhatóBár lehet lenne ennél olcsóbban is meg lehetne úszni, ez nagyon profi cucc kicsit talán túlzás egy darab szivattyúnak (adatkábeles vezérlés stb. elég lenne valami nem smart hanem sima buta szünetmentes ami szinuszos és több aksi csatlakoztatható hozzá, és a felszabadult pénzt akksira költeni 4-6 akksit mögé kötve azért az nem rossz.)
[ Szerkesztve ]
-
eszakas
senior tag
Üdv.
1db keringető szivattyút szeretnék stabilan üzemeltetni áramkimaradás esetén. Elég hosszúak nálunk az áramszünetek. Egy "APC Smart-UPS RT 1000VA" aksi nélküli példány került a képbe. Ezzel a típussal lehet motorokat hajtani? Olvastam hogy nem minden szünetmentes jó motorokhoz.
Ez jó hozzá?Előre is köszönöm.
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
cinemazealot
addikt
válasz 1 among many #11629 üzenetére
Sajnos néhány gyártó (pl. a Kstar is) valóban nem ír az áthidalási időről, némi nemű saccolásra viszont így is van lehetőségünk. Pl. a Kstar Microsine 2000-ről azt írják, hogy van benne 2 db 9 Ah-ás 12 V-os akkumulátor. Ideális esetben ez 216 VAh kapacitást jelent, ami a Te 450 W-os (és tegyük fel, sz@r a cosφ-d, tehát számoljunk 900 VA-rel) teljesítmény felvételeddel 0,24 órára, tehát cirka 14 percre elegendő (kapacitás osztva a teljesítmény felvétellel). Hangsúlyozom viszont, hogy ez elmélet, a gyakorlat általában sokkal elkeserítőbb. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az áramszünet bekövetkeztekor a géped sem fog felvenni éppen 450 W-ot, tehát ha pl. alapjáraton ketyeg 20 W-tal, mellette pedig csak a monitor van bekapcsolva, akkor 65 W-tal (és pl. 100 VA-rel) számolva akár bő 2 óra is kijöhet áthidalási időnek. Ez persze megint csak elmélet és valószínű, hogy nem így lesz, hiszen az akkumulátorok sem egyenletesen adják le a töltésüket, és a többi, és a többi.
Hogy a Microsine-ok közül melyik eresztés rendelkezik Schuko aljzattal, sajnos nem tudom, de látod, pl. ezek azok az apróságok, amiért "nyűgös" az olcsóbb modellek felé hajlani. Persze, ha ezek nem jelentenek gondot (mert pl. van egy C14-Schuko átalakítód), akkor máris jobban járhatsz annál, mint aki vakon beleugrik egy drága APC-be.
(#11630) Colos1
Eléggé porosak az ismereteim ('97-ből valók), de nekem úgy rémlik, hogy a teljesítmény tényező és a cosφ márpedig egy fogalmat takar. Véletlenül nem a sáv- vagy tekercselési tényezőre (1.3.1. fejezet) gondolsz? Ennek a másik doksinak a 7-8. oldala pl. ír az Általad is említett 0,97-es értékről, de ez továbbra sem a teljesítmény tényező. Ettől függetlenül írhatnál részleteket: pontosan hogyan is vizsgáltad/mérted annak a 100 W körüli fogyasztónak a 0,97-es teljesítmény tényezőjét?[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
válasz cinemazealot #11617 üzenetére
"a teljesítmény tényező vagy cosφ"
Ez a kettő nem ugyanaz. A teljesítmény tényező figyelembe veszi a szinusztól való eltérés, valamint a felharmonikusok okozta veszteségeket is.
Régebben ezzel nem foglalkoztak, mert egyrészt nem volt egyszerű kimérni, másrészt egy készülékre vetítve nem számottevő, szinuszos hálózatban ezt úgy is a cosφ határozza meg a legnagyobb mértékben. Én a múltkor vizsgáltam egy 100W körüli fogyasztót, cosφ=0,98; a teljesítménytényező pedig 0,97 volt.
[ Szerkesztve ]
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
1 among many
tag
Köszönöm, nagyon korrekt összefoglaló!
Szerintem érdemes lenne elsőbe bemásolni.
Amit még kérdezni akartam én is, hogy mi legyen a túlfeszvédős elosztómmal, de kolléga megelőzött, így már ez is tiszta.A konkrét modellek tudása viszont még mindig nem az, sajnos. Többnyire nem találom, hogy mennyi az áthidalási idő. APC modelleknél már 100 000 Ft. felett jártam és még mindig "A hullámforma típusa: Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz" volt megadva, úgyhogy ez a márka, bár szimpatikus, valszeg nekem túl drága.
Ha jól értem, a VA érték, mai kb. 2x-ese kell legyen a felvett wattnak, azt adja meg a készülékeknél, hogy mekkora max teljesítményt tud egyszerre leadni, de azt ebből még nem tudni, hogy azt meddig. Pedig ez enyhén szólva sem mellékes, hogy elbírja a gépem, de talán csak épp addig, hogy leállítsam szabályosan, vagy egy negyedórás áramszünetet áthidalhatok vele.
Ez az elsőként ajánlott Kstar Microsine 2000VA LCD ár alapján szimpatikus. Neki 400-450 watt felvétele mellett mennyi lehet az áthidalási ideje? Van belőle Schuko-s verzió? Azokat preferálnám.
Az ajánlott APC-s modell csak 750VA, ami a leírtak alapján nekem kevés.
1000VA feletti, tiszta szinuszos modellekből, ha lehet Schuko-s verziók közöl tudsz / tudtok megbízható modelleket ajánlani, várható áthidalási idővel? -
Cs1csó
félisten
válasz krisz12071 #11627 üzenetére
Természetesen, ez a lényege egy UPS-nek. Ez annyival tud többet egy átlagosnál, hogy több akku rákötése mellett komoly mértékben ki lehet tolni a működési idejét egy áramszünet esetén, persze akkor kell esetleg több akku - főképp, hogy ez a célod is pl. nem hűljön ki a ház egy áramszünet esetén még ha az tartósabb is, de egy vegyestüzelésű kazán sem robban fel csak mert leállt a szivattyú, nekünk volt már olyan, hogy áramszünet volt - szerencsére otthon voltunk - és lapáttal kellett kivenni a cuccot a tűztérből mert vészesen kúszott fel a hőfok.
-
Cs1csó
félisten
válasz krisz12071 #11625 üzenetére
Ez jónak tűnik:
- tiszta szinuszos - ez a keringető szivattyú miatt fontos
- jó márka
- korlátlan akku bővítési kapacitás
- Kapacitás: 600 VA / 420 W ez is elegendő - bőven arra amire te használnádPár akksit veszel hozzá és rendben lesz.
-
krisz12071
aktív tag
válasz Cs1csó #11624 üzenetére
Bocs,de hülye vagyok hozzá és egyszerűen csak ezt az egyet találtam külső akkumulátorosban
CyberPower CPS600E 600VA
Ez viszont nem tudom,hogy automatán kapcsol-e be áramkimaradáskor.
2db 30w keringetőszivattyú lenne a fő dolga illetve hosszabb kimaradás esetén még max.100w akvárium szivattyú.
Hardverapró:krisz12071 felhasználónak 66 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!krisz120_v felhasználónak 346 pozitív visszajelzése van a Vaterán!
-
Cs1csó
félisten
válasz krisz12071 #11623 üzenetére
Szia pár hozzászólással fejlebb volt erről szó, itt a fórum egyik leghozzáértőbb tagjától:
(#11617) cinemazealotLényeg: APC, FSP, CyberPower, EATON kapásból ezek.
-
krisz12071
aktív tag
Külső akkumulátoros,tiszta szinuszosból melyik márkát érdemes nézni?
-
havri1
félisten
Megérkezett az akku a szünetmenteshez. A sarukon látszik, hogy már használták. Hogyan lehet kideríteni, mikori gyártás? A tetejére van rásütve egy szám E170516DI
Ez lenne a gyártási dátum?[ Szerkesztve ]
havri
-
schumi
aktív tag
válasz cinemazealot #11619 üzenetére
akkor tehát szerezzek be egy egyszerű elosztót és az mehet a UPSbe (a UPS maga alapból amúgy túlfeszvédelemre is jó elvileg? Vagy érdemes elé tenni túlfeszvédős elosztót ha most úgy is van épp egy felesleges (csakhát az már nem szép, hogy 230->túlfeszvédő->ups->elosztó ) ?
Ami nehéz, ahhoz kell egy kis idő, a lehetetlenhez valamivel több. . . . . . Impossible is nothing
-
cinemazealot
addikt
válasz schumi #11618 üzenetére
A kérdés nagyon jó. Válasz: nem szerencsés. A túlfeszvédős elosztók érzékenyek lehetnek a meredek impulzusokra, még ha azok a normál feszültség tartományban vannak is. Tehát amikor a szünetmentes az áramszünet bekövetkeztekor átvált, vagy csak egyszerűen ronda (kvázi szinuszos) a jelalakja, a kimeneti jelalakban lehetnek olyan tranziensek és átmenetek, amikre a túlfeszvédős elosztó leold. Ilyen elosztót inkább a UPS elé célszerű tenni, bár nyilván ilyenkor a "szünetmentesített elosztó" szerepét nem fogja betölteni.
-
schumi
aktív tag
nagyon jó írás köszi, épp most akartam kérdezni de lefedtél sokmindent
+egy kérdés : túlfeszvédős hosszabbítóval lehet-e tovább osztani a szünetmentesből most épp ez van nálam itthon szabadon ?
Ami nehéz, ahhoz kell egy kis idő, a lehetetlenhez valamivel több. . . . . . Impossible is nothing
-
cinemazealot
addikt
válasz 1 among many #11616 üzenetére
"...azt már beláttam, hogy mégiscsak okulnom kell a témában..."
Sajnos az emberek többsége úgy áll a UPS kérdéshez, hogy "az csak egy az áramszolgáltatóm töketlenségét kompenzálni kénytelen szükséges rossz, próbáljuk meg a legolcsóbban megúszni". Az, hogy mi miért olyan, vagy miért annyi, csak utólag merül fel bennük, amikor azt tapasztalják, hogy van aki elboldogul a 13 eFt-ossal is, van akinek meg nem jó más, csak a százezres.
Hogy melyik márka megbízható, melyik nem, főként tapasztalati (esetleg piaci) úton ismerhető meg: az APC valóban nagy múltú modell, gyakorlatilag a téma favoritja (nem ok nélkül az egyik legdrágább). De megbízható még az Eaton, a CyberPower, az FSP is, és hát az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatják, hogy az olcsóbb kategóriát képviselő Kstar is nagyon jó a fogyasztói (tehát nem feltétlenül a vállalati) piacon. Aki vakon biztosra akar menni, nyilván előbbiek közül választ. Aki viszont úgy gondolja, hogy ami a piacon van, annak kutya kötelessége helytállni (ha nem, akkor az azt értékesítő kereskedő vállalja a felelősséget), az megúszhatja olcsóbban is.
Aztán érdemes beszélni a jelalak kompatibilitásról. Hiába mindegyik szünetmentes 230 V-ot köhög ki magából, az a 230 V lehet négyszögjellel közelített (más néven kvázi- vagy szimulált szinusz), vagy lehet olyan, mint ami a falból is kijön: szabályos, tiszta szinuszos jelalak. Lehet tippelni, melyik a drágább. Igen, az utóbbi. Ha tehát egy UPS feltűnően olcsó, az valószínűleg kvázi szinuszos, annak meg az a rákfenéje, hogy sok eszköz (pl. számítógépek aktív PFC-s tápja, kazánok keringető szivattyúja stb.) nem képes működni róluk, ezért akik ilyen eszközöket üzemeltetnének, vagy akik bizonytalanok a kinézett UPS és a rákapcsolandó fogyasztók kompatibilitásával kapcsolatban, azoknak célszerű tiszta szinuszost választani. Természetesen ez sem ilyen egyértelmű, hiszen bőven született példa arra (már itt a topic-ban is), hogy a fent említett eszközök elvannak a kvázi szinuszos UPS-ekkel is. Ezért írtuk a topic összefoglalóban azt, hogy "törpölj el azon...". Igen, ez mérlegelést és egyfajta kockázat vállalást igényel, mert jelenleg nem létezik átfogó kompatibilitási táblázat. Viszont ha nem kockáztatsz (vagy nem olvasol vissza, nem kérdezel, nem okulsz a témában), akkor ne is számíts arra, hogy olcsón megúszod.
Érdemes szóba hozni az üzemmódot is: offline, line interaktív (offline AVR-rel), online. Erről egy nagyon jó kis írás született, amit előszeretettel osztunk meg itt a topicban. A lényeg, hogy a különféle UPS-ek különféle szolgáltatásokat nyújtanak, de ezzel eltérhet a fogyasztásuk, a működési zajtermelésük, fogyasztókkal való kompatibilitásuk is.
Fontos a teljesítmény is, amit általában VA-ben (voltamperben) adnak meg, noha a fogyasztók teljesítmény felvételét többnyire W-ban (wattban) számítjuk ki. A két érték mégis eltér egymástól, aminek oka a teljesítmény tényező vagy cosφ. Ez már hardcore villanytan, így a részletekbe nem mennék bele, visszakeresve többen is, többször is írtunk róla. Nem nagyon futhatsz lukra, ha a topic összefoglaló szerint a W-os teljesítmény felvétel (hatásos teljesítmény) bő másfél, de inkább kétszeresére méretezed a szünetmentes táp VA-es teljesítményét (látszólagos teljesítmény).
Az áthidalási idő szintén kritikus paraméter, erről azonban az adott márka adott modelljének adatlapja ír (vagy nem ír) általában egy teljesítmény felvétel-idő görbe formájában. Általános szabály, hogy a névleges teljesítményét néhány (3-5) percig biztosan képes kiszolgálni a jó állapotban lévő akkumulátorokkal felszerelt UPS. Ha ennél hosszabb áthidalási időre van szükség, akkor érdemes bővíthető kapacitású (pl. akku-pakkal vagy további külső akkumulátorokkal bővíthető) modell után nézni, de sokszor az is elég, ha csak egy nagyobb teljesítményű UPS-t vesz az ember... ez azonban nem ad garantált megoldást, hiszen a teljesítmény és a kapacitás nem járnak kéz a kézben, utóbbit pedig sokszor nem is tüntetik fel az adatlapon.
Az akkumulátorok cserélhetősége, az akku típusa, maga az eszköz szerelhetősége szintén fontos lehet azoknak, akik nem egy egyszer használatos (az akku tönkremenetele után leselejtezendő) eszközt vásárolnak. Ez szintén a kiszemelt modell adatlapjáról, illetve a topic-ban a tapasztalatokra visszakeresve derülhet ki.
A különböző szünetmentesek kimeneti aljzatai eltérhetnek. Van amelyiken a PC tápokon is látható IEC C14-es, másokon megtalálható az itthon népszerű fali, vagy hivatalos nevén Schuko aljzat is. Ha csak előbbi áll rendelkezésre a UPS hátlapján, nem kell kétségbe esni, kiváló átmenetet képezhet az egyikben kezdődő, de másikban végződő hosszabbítós elosztó.
És itt a válasz egy újabb népszerű kérdésre: lehet-e hosszabbítót/elosztót dugni a szünetmentesbe? Igen, lehet, persze csak mértékkel és a várható terhelésnek kellő alapossággal utánaszámolva.
Monitorozáshoz jól jöhet az USB-s kommunikáció is, aminek révén szoftverből látható, milyen állapotban van a UPS (pl. töltöttségi szint, aktuális terhelés, várható áthidalási idő stb.), de ez megfelelő szoftveres támogatással arra is alkalmas lehet, hogy áramszünet esetén a szünetmentes kezdeményezze a rákapcsolt számítógép szabályos lekapcsolását, így megelőzve az adatvesztést vagy a gép tönkremenetelét. Hogy ez megvan-e a kiszemelt szünetmentesben vagy sem, csak az adatlapból (illetve a topic tapasztalatokból) derül ki, utána kell nézni.
Szokták még kérdezni, hogy melyik szünetmentes alkalmas a rádiófrekvenciás koax (kábeltévé vagy internet) kábel, UTP hálózati kábel vagy telefonkábel túlfeszültség elleni védelmére. Ez szintén az adott modell adatlapjáról derül ki, ahogy az is, milyen szintű ez a védelem (hiszen túlfeszültség lehet 500, de lehet néhány ezer Volt is).
Érdemes megjegyezni, hogy néhány modell kimeneti aljzatai közül csak néhányat lát el akkumulátoros táplálással, a többit csak túlfesz. védelem védi. Arról, hogy pontosan mely aljzatok használhatóak áramszünet esetén, ugyancsak az adott modell adatlapja/leírása ad tájékoztatást.
Röviden ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
1 among many
tag
válasz cinemazealot #11607 üzenetére
Köszönöm a választ!
A problémám csak az, hogy ugyan megnéztem az adott modelleket, de azon kívül, hogy melyik mutatna jobban a gépem mellett, mást nem látok rajtuk. Nem tudom, miért kerül az egyik 2x annyiba, mint a másik. Melyik mennyi ideig viszi el a gépem, ha áramszünet van és épp a cpu meg a gpu is eszik. Melyik a megbízhatóbb márka (egyedül APC-ről hallottam eddig). Melyiknek mennyi ideig bírnák az akkui, míg cserélni kéne stb. Azt sem tudom, miért vannak a hátulján egyes modelleknek ezek a pc-s kábel csatlakozók, amikor a normál villásdugó sokkal praktikusabb. Nekem minden kábelem a normál fali aljzatba való véggel bír, a kábeleket mind cserélnem kéne a pc-s dugaszhoz való ups-hez (nemtecc). Most egy jobbfajta túlfeszvédős Philips elosztóba van dugva minden.
Szóval azt már beláttam, hogy mégiscsak okulnom kell a témában, hogy dönteni tudjak, mert jelenleg nem tudom, miért 50 000 az egyik, 100 000 a másik, elég lenne-e az 50 ezres darab (remélem), és egyáltalán mit várhatok tőlük.
-
Cs1csó
félisten
válasz abyssc2 #11605 üzenetére
3-5 évente kis túlzással "cserélni kell" pont amiatt, hogy úgymond biztosra menjen az ember. Ez nem egy tévé távirányító ami ha már nem viszi a csatornát akkor cserélek benne elemet. Itt ha megvárod ezt a pillanatot akkor konkrétan azt történik amiért az egészet üzemelteted és amit el akarnál elvileg kerülni akkor már késő.
Pár havonta érdemes saját tesztet is csinálni, rádugsz valamit aminek van fogyasztása rendesen - nem csak egy 10W-os lámpát - és lekapcsolod az elosztót, kismegszakítót stb. aztán ha megy akkor visszakötöd az éles rendszerbe, ha nem megy akkor kuka persze nem árt ha a terhelés közel megegyezik azzal amikor a géped + monitorod van rajta, tehát 200-300 W legyen a terheléses teszt is.
-
havri1
félisten
válasz abyssc2 #11610 üzenetére
Nem tudom, nem értek hozzá.
Én eddig 1x cseréltem, tehát már 2x láttam halálát az akkuknak. Mind a 2x úgy vettem észre, hogy áramszünet esetén azonnal előtte a gépet. Gyakorlatilag azonnal. Nem szoktam tesztelgetni, évekig ott áll a szekrény mellett, teszi a dolgát. Szerencsére évente 3-4 alkalom van összesen, amikor be kell avatkoznia. Csak ciki, amikor pont akkor derül ki, hogy nem jó. Ezért kellene részemről fixen x évente cserélni, hogy ne érjen meglepetés. Amúgy van self test is bennük, érdekes, mert azt lefuttatva passed, de terhelésre azonnal lelövi.havri
-
abyssc2
tag
válasz havri1 #11609 üzenetére
Úgy fél percet vígan elment róla tegnap, utána visszadugtam az áramot hogy ne sípoljon.
Nem teszteltem hogy összesen mennyit bírna, csak arra voltam kíváncsi működik-e ennyi idő után, mert a gyári akksit már 6 év után cserélnem kellett.A kérdés már csak az, hogy ha egyszer elromlik az akksi megéri-e majd lecserélem egy APC Back-UPS 700VA-ra (BX700UI)? Tud-e ez bármivel többet mint ami nekem van 2003-as, vagy gyakorlatilag belül azóta is tök ugyanaz?
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz 1 among many #11604 üzenetére
Gyors kérdésre gyors válasz, törpölés nélkül: vegyél egy 1 kVA-es tiszta szinuszos szünetmentest és jó leszel.
Sajnos az egyik legolcsóbb (~40 eFt) és többeknél is bizonyított modell a Kstar Microsine 1000 most éppen nincs az árukeresőn, csak a 2 kVA-es nagytestvér egy bő tízessel drágábban. De ha tényleg sietsz, nem akarsz sokat válogatni és hajlandó vagy árban is feljebb menni, akkor én a helyedben ezekre is rápillantanék (a sorrend ár szerinti):
- CyberPower CP900EPFCLCD 900VA 55 eFt-tól,
- Eaton 5SC 750i 66 eFt-tól,
- APC Smart-UPS 750VA LCD (SMT750I) 87 eFt-tól.[ Szerkesztve ]
-
abyssc2
tag
Sziasztok,
Van egy APC Back-UPS BK500EI szünetmentesem, amit 2003-ban vettem.
2009-ben cserélnem kellett az akksit, a mostani viszont 8 éve hibátlanul működik benne.Nektek mi a tapasztalatok ezzel? Neten mindenhol azt látom, hogy 2-5 évig bírja átlagban egy akksi. Áramszünet mondjuk nagyon ritkán van mostanában, és éjszakára is ki szoktam kapcsolni a szünetmentest, ennek ellenére kíváncsi vagyok meddig fogja bírni.
Ha egyszer elromlik az akksi azon gondolkozok, hogy lecserélem egy APC Back-UPS 700VA-ra (BX700UI), mégis újabb, és a teljesítménye is picit nagyobb lenne (a mostani már elég határeset, bár nem fogyaszt sokat a gépem, így el szokta bírni, azért egy 700VA mégis jobb lenne).
Iletve arra lennék kíváncsi, hogy egy frissen vásárolt UPS tud-e bármivel többet mint ami nekem van 2003-as, vagy gyakorlatilag belül azóta is tök ugyanaz?
-
1 among many
tag
Üdv!
Nemrég költöztünk, majd nemsokára kiderült, hogy errefelé főleg időjárásfüggően nem ritka a napi többszöri áramszünet. Úgyhogy kell egy szünetmentes.
Fórum első: "aztán törpölj el azon, hogy" - Nem. Tudom, hogy nem értek hozzá, és tudom, hogy nem érek rá záros határidőn belül érteni hozzá. A táp viszont kell mihamarabb.
Kalkulátor szerint a gépem 370 W körül eszik, + 45 W a monitor maximuma gyártó szerint.
(Van még egy Logi 5.1 hang is mellé, de azt nem fontos rákötnöm.) Váltanék vidkarit mostanság, de az új se fog sokkal többet enni, mint ez, max 20-30 wattal. Vagy az se.Tápom: Be Quiet! Pure Power 9 500W /BN267/
Ehhez kéne UPS. Triviális, legyen kompatibilis, bírja el a gépet, aztán kíváncsi vagyok, mennyi pénzért mennyi időt lehet áthidalni. Hogy mennyit szánok rá, azt ennek a fényében dönteném el.
Hozzáértők javaslatait várom köszönettel!
-
havri1
félisten
válasz Guszti #11601 üzenetére
Ez marha jó lenne, ha én is be tudnám állítani. Körülnézek biosban, hátha támogatja a gépem
Kérdés még számomra még mindig az, hogy a leállításra a parancsot, hogyan kapja? Teszem azt egy NAS. Wines gépen nem gond, szoftver tudja ezt. Mármint a kikapcsolást.[ Szerkesztve ]
havri
-
Guszti
aktív tag
válasz havri1 #11600 üzenetére
Alapvetoen ugy nez ki a dolog, hogy szoftveresen leallit akar gepet, akar nast, ha az tamogatja ezt, majd ezt kovetoen a kimenetet is lekapcsolja a szunetmentes, nyilvan hogy ne meruljon tul az akksi. ezt kovetoen pedig egy bizonyos toltottsegi szint folott visszakapcsolja a kimeneteit. Namost ha pl. egy sima gep ugy van beallitva a biosaban, hogy amint kap aramot kapcsoljon be, akkor szepen vissza is kapcsol. Nyilvan vannak ennel szofisztikaltabb megoldasok is a dologra, de egyszeru home usernek ez is boven elegendo.
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- DIGI Mobil
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SSD kibeszélő
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- E-book olvasók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.