Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• cinemazealot

addikt

válasz Rick4 #11697 üzenetére

Szerintem alapvetően rossz irányból közelíted meg a témát. Az akkumulátorok kisülése nem feltétlenül egyenletes, tehát ha 80%-ról 60%-ra x idő alatt merül le, akkor nem garantált, hogy 100%-ról 0%-ra 5×x ideig fog kitartani. Számít a kezdeti töltöttség, a hőmérséklet (nem csak az akkumulátoroké, de az áramköröké is), számít a fogyasztó hatásos és látszólagos teljesítmény felvétele, a terhelő áram jelalakja, az akkumulátorok kora és típusa... A UPS-ek adatlapján általában olyan áthidalási idő görbét jelenítenek meg, ami tökéletesen feltöltött akkumulátorokat feltételez. Még a használati utasítás is azt mondja, hogy éles használatba vétel előtt töltsd 6-9 órán keresztül (típustól függően), hogy amikor elkezd terhelés alatt kisülni, a max. kapacitását nyújthassa.

Amikor az FSP Nano 600-at teszteltem, minden mérés között eltelt legalább 6 óra, amíg csurig töltötte magát (amíg az üresjárati teljesítményfelvétele be nem állt az alacsonyabb értékre). Ezt követően tisztán lehetett látni, hogy a felvett teljesítménytől függően nem arányosan változik az áthidalási idő, bár azt is meg kell jegyezni, hogy nekem nem voltak olyan pontos mérőeszközeim, mint pl. amilyennel Colos1 kolléga dolgozik.

A halogén izzós tesztedhez: a trafó komoly induktív terhelésnek számít, még ha a szekunder oldalán lévő izzó inkább csak ohmos. Hiába csak 20 W-os maga lámpa, ha a trafó meddőben elvisz pl. további 20 VAr-t, akkor a látszólagos teljesítmény felvételed (ami valójában meríti az akksit) máris bő 28 VA (ezek persze csak példa számok, de ezzel is számolni kell).

A másik: simán elképzelhető, hogy a 850-esnek tényleg van valami baja, és ugyan egy lekapcsolás erejéig (az Általad is tapasztalt 5 percig) valóban kitart, de utána már nem. Nem lehet, hogy a volt tulaja is pont ezért vált meg tőle?

Új hozzászólás Aktív témák