Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
félisten
válasz fagylalt #12799 üzenetére
Bőven jó a 600VA-es, ahhoz is elég komoly hasznos teljesítmény tartozik. Innen is lehet pl.: [link] Kezdésnek jó lenne 2db ugyanolyan a pénztárcád függvényében. Érdemes végigböngészni mert vannak akciók is.
Az SPS SOHO 600 30 ezer forint körüli áron kapható tehát az anyagi helyzeted függvényében válassz hozzá akkut. Annyit viszonyításként írhatok, hogy egy erősebb UPS-ben akár 2x18Ah akku is lehet.
-
fagylalt
senior tag
-
cibus
aktív tag
Sziasztok.
Szünetmentes tápot keresnék. Tudnátok benne segíteni?
Nincs semmi nagy extra elvárásom, nem kell, hogy órákat menjen, vagy atom márkás és drága legyen sok garival, ha 2 évig húzza olcsón, aztán venni kell újat, egyefene...
csak annyit bírjon, h ha elmegy az áram, vagy csak egy kis áramingadozás van, hasonlók, akkor legyen benne annyi, h ne kapcsoljon ki a gép és a monitor és legyen legabább 2-3 percem, h kikapcsoljam a gépet, ennyi!olcsót keresek, de használhatót
calculator 357w load-ot ír, 450w recommanded-et, illetve egy acer predator z271 monitort kellene még elbírnia arra pár percre.bármi tippet köszi
cibus -
Cs1csó
félisten
válasz fagylalt #12796 üzenetére
NEM ez csak egy Inverter, nem lehet beletenni semmit az akkukat nem túl esztétikusan simán mellé kell tenni és rákötni, ahogy a képen is látszik.
"
Egy készülék két funkcióval: UPS és Inverter egyben!
Valódi szinuszos kimenő feszültség.
Ideális fűtés szünetmentesítésére is!
Nagy áramú töltője van, ezért nagy teljesítményű akkumulátorokat is ráköthetünk, ezzel órákra nő az áthidalási idő.
A SOHO Inverter 600VA és 800VA teljesítménytartományban bármilyen 12V-os akkumulátor ráköthető, ennél nagyobb teljesítmény esetén pedig 2db 12V-os akkumulátort fogad
szabályozott fordulatszámú, „super silent (nagyon halk) ventilátora van, mely töltéskor, illetve hőmérséklet emelkedéskor kapcsol be, egyébként nem forog
egy inverter bekerülési költsége lényegesen kevesebb, mint egy közel azonos áthidaló idővel rendelkező szünetmentes áramforrásnak (nem beszélve egy új kazán, vagy ház áráról!)
"Amint kötsz rá akkut gyakorlatilag egy USB szoftveres vezérlés nélküli UPS lesz belőle.
Alapvetően ez nem lakásba való, ez mellékhelyiségben pl. kazánházba való ahol a keringető szivattyú is van.A legnagyobb hátránya a szokásos tiszta szinuszos UPS-ekkel szemben hogy mivel nincs rajta USB ezért a PC szoftveres vezérlése - szabályos leállítása stb. sem lehetséges.
Ez kimondottan kisebb fogyasztók HOSSZABB ideig való üzemeltetésére való pl. akár biztonsági kamerák, keringető szivattyú stb.
[ Szerkesztve ]
-
fagylalt
senior tag
válasz Cs1csó #12788 üzenetére
A megoldás jónak tűnik, viszont több kérdésem is felmerült vele kapcsolatosan. Ez önmagában csak inverter, tehát ehhez még mindenképpen vásárolnom kell valamilyen akkumulátort? Majdnem 12 kiló a cucc, ez csak az elektronika és a ház, azaz a vas?
Ha nincs benne akkumulátor, akkor lehet bele helyezni legalább egyet, hogy így esztétikus is legyen?[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Ez egy "kvázi" UPS azaz amint akkukat kötsz rá (itt is lehet vásárolni a pénztárcádtól függ mekkorát tudsz venni és ezeket üzem közben is lehet cserélni ) gyakorlatilag UPS funkciót fog betölteni. Durván tartós áramszünet esetén ez a megoldás és ugye van előnye az aggregátorral szemben is:
- ha akkor meg el az áram amikor nem vagy ott ez automatikusan bekapcsol és a rá kötött eszközök meg sem érzik hogy áramszünet volt
- csendesebb mint egy aggregátor és ugye nincs az üzemanyag égetésével járó füst semEzért írtam, hogy ez jó arra, hogy - a rá kötött akkuk méretétől függően - akár egy napig is elláson egy-két kulcsfontosságú fogyasztót. DE ha már hazaérsz és látod hogy nincs áram és nem is lesz mert annyira komoly üzemzavar történt valahol akkor beröffented a aggregátort és arról akár tévét is nézhetsz (ismerősöm 2013 márciusában amikor az "üljünk át a másik kocsijába" nap volt) ezt csinálta. Nekik ha jól tudom valami komolyabb teljesítményű aggregátoruk van (építkezésekhez használják ha nincs áram) és arról ment a világítás a hűtők és a tévé is, sőt a bojler is bár az már overkill simán van benne 1-2 kW-os fűtőszál úgyhogy vigyázni kell mit is köt rá az ember, de ahogy írtam ha kellően nagy akkor akár a komplett ház mehet róla.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Az optikán érkező internethez is kell áram hiszen az elosztóközpontok stb. ahonnan jön azok árammal működnek DE az lehetséges, hogy amennyiben valami kisebb területre kiterjedő az áramszünet az nem érint ezeket az elosztókat és ezért lesz áram.
NEM kötekedésképp de ezek a szünetmentesek nem arra vannak, hogy TARTÓS áramszünet esetén is tudj netezni, filmezni, játszani stb.
ERRE is van megoldás:
- Straus GGT 6503 egy ilyen aggregátor ami akár az erkélyen (panel lakás esetén) vagy mellékhelyiségben is lehet és egy sima elosztóval lehet vinni a dejelt. Csak az üzemanyag utánpótlásról kell gondoskodni.
- vagy veszel egy SPS SOHO 600 invertert és rákötsz minél nagyobb 12V-os akkukat.Alapvetően a kettőt érdemes kombinálni vannak kritikus eszközök pl. keringető szivattyú ami ha áramszünet esetén leáll egy -20 celsius fokos éjszakán az elég kellemetlen (nálunk már volt ilyen és mivel hankó csöves rendszerünk van ami még kevesebb nyomást és nem túl magas vízhőmérsékletet bír ez ezért olyan hangok voltak mint ha egy páncéloshadosztály dübörögne az ablak alatt, akár a kazán is felrobbanhat lapáttal szedtük ki a tűztérből a már benne lévő lángoló fát, szenet. ) egy ilyen inverterre kötni 2 nagyobb akkuval és esetleg legyen ott egy aggregátor is ha az akkuk merülnének.
-
Sógi
addikt
válasz Cs1csó #12791 üzenetére
Ez belefér a büdzsémbe most ahogy olvasgattam, érdemes túlméretezni, ha esetleg később valamit még pluszban rá szeretnék kötni. Gondolom kell átalakító konnektorhoz...?
Akkor ezt "nyugodtan" megvehetem? KösziAzt nem tudom, ha pl elmegy az utcába az áram, akkor internet szolgáltatás vajon él? Optikai van nálunk..
[ Szerkesztve ]
-
Sógi
addikt
Sziasztok!
Egy Digi modemet és egy 4 antennás xiaomi routert szeretnék ellátni áramszünet esetére ezzel:
Centralion Aurora Vista 850VA
- Kimeneti teljesítmény (VA): 850 VA
- Kimeneti teljesítmény: 480 WKérdésem, hogy mennyit menne el a modem és a router együtt? Kb..és hogy elég hozzá ez a táp?
Köszi
-
kaszaking
tag
Köszönöm srácok. Akkor a hűtőhöz tiszta szinuszos kell.
-
Cs1csó
félisten
válasz fagylalt #12787 üzenetére
Az egyik korábbi válaszomban írtam az SPS SOHO 600 megoldásról, arról mi lenne a véleményed?
Ez két okból is jó lenne:
- kezdésnek olcsón meg lehet úszni (maga az eszköz nem drága és kezdésnek akár kisebb olcsóbb akkukat is lehet hozzá venni)
- tiszta szinuszos a kimeneteAlapban nem túl elegáns mivel a akkukat csak simán mellé rakod és kész de ez lenne a legjobb megoldás. ezzel ha kellően nagy akkut veszel mellé sokáig fog menni. Mivel alapban tartós áramszünetre van kitalálva ezért lehet nem is ad ki csipogást vagy legalábbis kikapcsolható.
Ez csak 600VA-es de 480W-ot képes tartani ami a lényeg hogy az akkukat jóval nagyobbat tudsz mögé tenni mint akár ami egy minőségi 1000VA-es UPS-ben van. Akkukat innen is tudsz hozzá venni.
Nincs rajta USB-s kommunikációs port stb. mivel nem szükséges ezek kvázi buta eszközök amiket rákötsz csak tartania kell.
Ha két komoly akkut mögé teszel akár egy fél napig is elmehet, bármilyen 12V-os akkupárt mögé tehetsz, csak a pénztárcád szabhat határt.Maga az eszköz egy kamrában vagy egyéb helyen is lehet és egy sima hosszabbítóval viheted az áramot az eszközeidhez.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz atom18 #12784 üzenetére
Jó döntés kiváló cucc. Ez a konfig megérdemli.
Divi27
ebben ha jól értem wifif van? Passz, de szerintem elég lesz neki egy kvázi szinuszos is persze valami normális. Eaton, Apc, CyberPower stb.
A lényeg hogy nem a konnektoron kapja a net-et - ( áramhálózaton keresztül) ilyen megoldás is van - hanem wifin. akkor nem lesz gond, legrosszabb esetben - online felületen indítsd a vásárlást - élsz az elállás jogával, ha valami nem kerek.[ Szerkesztve ]
-
fagylalt
senior tag
Még nincs meg a Xiaomi Gateway eszközöm, csak úton van Kínából. Ez egy központi egység lenne, amihez én vízbetörés érzékelőt és ajtónyitás szenzort fogok "kötni". WiFi-n keresztül tudok csatlakozni és ZigBee protokollon keresztül tartja a kapcsolatot a rendszer többi elemével.
-
-
fagylalt
senior tag
-
Bazsy
aktív tag
Ezt találtam most hirtelen: http://www.sws.cz/prod_img/apc/comparison_smc-smt.pdf
Eszerint az SMT teknikailag jobb, nagyobb aksi és hoszabb uzemidö, hoszabb gari stb.
Viszont ahogy nézem az SMC inkább a befutó mert az SMT elég uzletinek tunik. Amugy kb 10.000-el drágább de nemtom ezek a kulönbségek érnek-e ennyit.Bazsy
-
fagylalt
senior tag
válasz cinemazealot #12767 üzenetére
Inkább menjünk biztosra mennék egy tiszta szinuszos tápegységgel.
-
Bazsy
aktív tag
válasz Cs1csó #12774 üzenetére
Most már olyan szinten sikerult elbizonytalanítanotok (jó értelemben), hogy gondolkozok az 1500-ason is mivel jövöre lehet gépcsere lesz és szar lenne UPS-t cserélni emiatt újra ha esetleg belenyúlok valami keményebb cuccba.
Szóval SMC/SMT tök mindegy? Nehéz látni mi a kulönbseg.Bazsy
-
Cs1csó
félisten
Most látom, hogy nem olvastam el figyelmesen az első hozzászólásodat és nem csak mint egy átlagos UPS téma iránt érdeklődő vagy a tapasztalatát megosztó személyként csatlakoztál be az atom18-nak adott hozzászólásainkhoz hanem TE IS UPS vásárlás előtt állsz.
Nem akartam más zsebében turkálni de most KÉPLETESEN megteszem: atom18 gépe NAGYON komoly: egyik legjobb i7-es proci (ami még K-s is tuningolható), SSD, 4 HDD, drága monitor, jelenleg az egyik legerősebb VGA, a perifériák is minőségiek, a tápja is minőségi - Corair - és elég nagy.
Egy ilyen konfighoz NEM FOGOK (és cinemazealot sem) ajánlani 30-40 ezres kvázi szinuszos UPS-t. Egy ilyen gépnek tiszta szinusz dukál, abból is valami JOBB. Amúgy amit ajánlottam CP még így sem drága a nagyobb teljesítményű tiszta szinuszos UPS-ekhez képest.
Most megnéztem a konfigodat a profilodban és látom hogy egy 750VA-es UPS-t néztél ki. Szerintem is ez ez egy kicsit karcsú. DE ezt ahogy nézem te is kiszámoltad:
Load Wattage: 455 W
Recommended UPS rating: 1000 VA
Recommended PSU Wattage: 505 WAmúgy nem értem miért akarsz:
750VA-est venni mikor az ajánlott az oldal szerint is 1000VA-es?Ha olcsóbban akarsz kijönni akkor esetleg ezt nézd meg:
CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA vagy ennek a nagyobb 1500VA-es változatát.Sajnos az APC az egyik ha nem a legnagyobb márka - hazánkban is - és a márkát is meg kell fizetni:
- APC Smart-UPS C 1000VA LCD (SMC1000I)
- APC Smart-UPS 1000VA LCD (SMT1000I) -
cinemazealot
addikt
1000 VA szerintem már elég lehet egy intenzív játék esetére is. Az SMT/SMC pedig -- ha jól látom -- csak a kijelzőben tér el egymástól (előbbi csak LED-es, utóbbi LCD-s) meg hogy előbbiben van Smart-Slot utóbbiban nincs... szóval, amelyik jobban tetszik/olcsóbb/raktáron van.
-
Bazsy
aktív tag
válasz cinemazealot #12771 üzenetére
Mivel UPS-t nem pár évre vesz az ember (az elözö kb 16 éves volt mikor a 2. aksi megdöglött és rájöttem hogy játék közben rohadtul kevés az az 500VA) így vehetek drágábbat is, de túlméretezni sem szeretném mivel nem kell sok szunetmentes idö és a fizikai méret se teljesen mind1.
Ez alapján mi lenne nekem ajánlott? 1000? v 1500? Csak SMT vagy SMC is jó?
Bazsy
-
cinemazealot
addikt
Nézd, én hiszek Neked, de addig nem lesz pontos infó a kezedben, amíg le nem méred az aktuális teljesítmény felvételt (hatásost és látszólagost) csúcsra járatott játék üzem közben. Valamiért csak 660 W-os PSU-t tettél a gépedbe, nem 500-asat, akkor nyilván érezted, hogy jobb ha van egy kis tartalék. Ugyanez igaz a UPS-re is, persze józan keretek között.
Valószínűleg egyébként nem lesz semmi gondod a 750-es APC-vel. Még ha egy erősebb játék közben picit túl is terhelnéd, amikor épp elment az áram, de rögtön kilépsz, azt még túl fogja élni. A UPS is és a géped is. Csak tudd, hogy eléggé a határmezsgyén sétálsz.
Egyébként pedig együtt érzek Veled: gusztustalan, hogy egyik-másik UPS mennyire drága. De ahogy azt már többször is említettük, a szünetmentesítésnek ára van.
(#12770) Bazsy
Az APC BackUPS családja kvázi szinuszos, a SmartUPS-ek között pedig csak egy bizonyos teljesítmény fölött jelenik meg a tiszta szinuszos, ha jól tudom, de majd a nálam okosabbak kijavítanak. Azt most nem látom, hogy a PSU-d aktív PFC-s-e, de feltételezem, hogy igen. Annak pedig jobban feküdne a tiszta szinuszos, habár létezik, hogy a state-of-the-art PSU elketyeg egy kvázi szinuszos UPS-szel.[ Szerkesztve ]
-
Bazsy
aktív tag
válasz Cs1csó #12768 üzenetére
Most belöktem mindent a linkelt oldalon és ezt kaptam:
Load Wattage: 455 W
Recommended UPS rating: 1000 VA
Recommended PSU Wattage: 505 WMég nem kuldték el a rendelésem, így tudom módosítani, viszont agyalok hogy ha nagyobbat veszek akkor SmartUPS legyen-e vagy BackUPS? Valamint hogy akkor most 1000 v 1500?
Ami a lényeg hogy pár perc uzemiönél nekem nem kell több.(a helyesírás azért olyan amilyen mert nincs magyar bill. kiosztásom)
Bazsy
-
Bazsy
aktív tag
válasz cinemazealot #12763 üzenetére
Ok, hogy 660-as a tápom, de 400W-nál nem hiszem hogy többet enne a gép (nincs tuning) A monitor max 50W (74W max van megadva ha megy az USB hub maxon és a hangszórók is). Ez így 450W, a táp 90% effektivitással megy, az 500 és az APC szerint a 750-es smartups pont 500W-hoz jó.
Értem én hogy kicsit határeset de specifikáción belul van és az 1000-es és társai jóval drágábbak (750-es valamiért 60.000-el olcsóbb volt mint az 1000-es).
Bazsy
-
Cs1csó
félisten
válasz atom18 #12765 üzenetére
"De egy vadállat védelmére (a géped) érdemes vadállatot hadrendbe állítani." nagyon jól mondta cinemazealot, egy ilyen géphez minőségi UPS dukál. AZ a minimum, hogy tiszta szinuszos legyen és adott márkán belül is komolyabb sorozat.
Amit bekarikáztam jól mutatja a különbséget, az APC-ben komolyabb akkuk vannak, de ha nincs igény extra rendelkezésre állási időre akkor megfelelő a CP is. (sokan jönnek ide olyan elvárásokkal hogy fél órát - órát menjen üzembiztosan még a gép, de ezt garantálni nehéz) Ez arra bőven elég hogy a pillanatnyi áramszüneteket áthidalja és ha tartósan elmegy akkor Te manuálisan 5-10 perc alatt befejezve amit csinálsz leállítsd a gépet (vagy a UPS jelez amúgy is amikor már nagyon nem bírja tehát használod még addig ameddig tényleg nem lesz szükséges lekapcsolni) vagy az USB-s kapcsolaton keresztül a UPS szabályosan leállítsa a gépet ha épp nem vagy ott.
HA nincs extra igényed hogy sokáig menjen + költségtakarékosabban is szeretnéd megoldani akkor jó választás a CP
Bazsy
Amit te írsz fogyasztási adatokat "450-500W" és hozzá UPS "900-1000 VA" nagyon szűkös lehet ennél a konfignál kritikus helyzetben. Itt próbáltam kiszámolni és az ajánlott PSU 550W az ajánlott UPS pedig LEGALÁBB 1000VA-est. A 2000VA talán már túlzó de az 1500VA az ideális, hogy úgy mondjam MARAD TARTALÉK.
-
cinemazealot
addikt
válasz fagylalt #12764 üzenetére
"Szükségem van nekem tiszta szinuszos UPS-re?"
Most azon töprengek, hogy vajon ezeknek az Ikeás okoskütyüknek van-e olyan primitív a tápegységük, mint pl. egy telefontöltő vagy egy router adaptere. Ha igen, akkor valószínűleg megpróbálnám a legolcsóbb kvázi szinuszost, nekem is egy FSP Nano 600-on lóg a modemtől, a router-en és a Raspberry Pi-on át a HP Proliant Microserver-ig mindenféle szirszar. Mivel viszont ezek az okoskütyük elég drágák és némelyiknek a tápja egyben van magával a kütyüvel, nem tudom, mernék-e kockáztatni. Lehet, hogy érdemes volna megkérdezni a gyártókat (pl. az Ikeát), hogy négyszögjellel közelített szinuszos kimenetű szünetmentes tápegységről üzemeltethetőek-e ezek a cuccok.
-
atom18
senior tag
válasz cinemazealot #12761 üzenetére
Nem jellemző sem a villámcsapás sem más ilyen egyéb, de azért lehet veszek egy olyan konektort ami túlfeszes és abba dugom bele a szünetmentest a gépet meg ugye rákötöm.
-
-
fagylalt
senior tag
válasz Cs1csó #12722 üzenetére
Igazából nekem az a célom, hogy minél jobban felkészüljek egy olyan eshetőségre, ha netalántán betörnének a lakásomban. Egy felkészültebb betörő első feladata úgy is a villanyóra lekapcsolása lenne, ami ugye a szabályzásoknak megfelelően házon kívül van elhelyezve. Szóval a felsorolt eszközök elsősorban biztonsági célt töltenek be. Tudom, hogy ezzel sem lenne száz százalékos rendszerem, de én úgy gondolom elég erős ütőkártya lenne a kezemben...
Tehát nekem kiesett a generátor, mert én nekem csak akkor para a dolog amikor nem tartózkodik a családból senki sem otthon. Fontos lenne, ha szépen csendben végezné a dolgát, ameddig le nem kapcsolják,...stb. A lényeg, hogy információt kapjak arról, ha bent vannak.
Milyeneket nézegessek? Szükségem van nekem tiszta szinuszos UPS-re? Rátok bíznám magamat. Mint említettem ajánljatok egy közepes (és minőségű) áru eszközt és egy drágábbat (ami többet nyújt). Lehetőleg a minimum elvárásoknak feleljen meg vagy legalább közelítse meg minél jobban.
-
cinemazealot
addikt
Én csak a kolléga tápjának és monitorának teljesítmény felvételét néztem, nem számoltam ki a teljes konfiguráció terheléskori max. igényét (ezt a matekot meghagyom az érdeklődőnek ). Ha azt vesszük, hogy a táp (és monitor) teljesítményénél nem lehet nagyobb a gép össz. terhelése, akkor az már ~840 W (90 W-os monitorral számolva). Számoljunk sz@r teljesítmény tényezővel (hiába korszerű a táp), és legyen a látszólagos teljesítmény ennek kétszerese, azaz ~1680 VA! Nyilván ennyi sosem lesz, de ha mégis (mert szerencsétlen esetben akár elő is fordulhat), akkor nem árt ha ezt egy 2000 VA-es UPS szolgálja ki.
A Te 660 W-os tápodra és monitorodra (mert ugye az sem árt a leállításhoz) a 750 VA-es UPS... hát... bátor választás.
Viszont még egyszer hangsúlyoznám: az, hogy nagyobb a UPS teljesítménye, nem feltétlenül jelenti azt, hogy kisebb teljesítmény igény mellett arányosan nő az áthidalási idő. A teljesítmény az elektronika és az akkumulátor(ok) teherbíró képességét (másképp fogalmazva terhelhetőségét) jellemzi, nem pedig az akkumulátorok kapacitását és hogy mennyi ideig képes adott teljesítmény igényt kiszolgálni. Tehát közel sem biztos, hogy ha egy PC-t egy 1000 VA-es UPS 10 percig tart életben, akkor majd egy 2000 VA-es 20 percig fog.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsy
aktív tag
Hasonló konfigom van és ez így kb 450-500W maxon amit egy 900-1000 VA cuccnak szerintem el kéne bírni ha nincs igény hosszú akkumulátoros idöre. Vagy van valami amit elfelejter hogy az 1500-asokat ajánljátok?
En pl. egy Smart-ups 750 VA -t rendeltem mivel csak annyi idö kell, hogy leállítsam a gépet ha áramszunet lenne ami évente 1x ha van.
Bazsy
-
cinemazealot
addikt
válasz atom18 #12759 üzenetére
csicso82 kolléga javaslatai teljesen jók, persze lehet ezeknél komolyabb (és nyilván drágább) és kevésbé komoly (valamelyest olcsóbb) modelleket is találni. De egy vadállat védelmére (a géped) érdemes vadállatot hadrendbe állítani. Túlfesz. elleni védelem akkor javasolt, ha a környéketeken nem ritkák a villámcsapások és/vagy feszültség-ingadozások, illetve az azok által okozott károk (pl. viharban elfüstölő tévé, modem stb.). Ezt megvalósíthatod külön kütyüvel (lásd előző hozzászólásom), vagy magával a szünetmentessel, amennyiben van rajta ilyen lehetőség (RJ45 átvezetés).
-
Cs1csó
félisten
válasz atom18 #12757 üzenetére
Ez egy bazi drága gép lehet úgyhogy az UPS-ben is érdemes tovább vinni ezt a vonalat - azaz a minőséget - valami ilyet érdemes lenne venni:
CyberPower CP1500EPFCLCD 1500VA vagy egy ilyet APC Smart-UPS 1500VA LCD (SMC1500i)
Tudom nagy az árban a szórás de azért linkeltem ezt a kettőt hogy lásd mik lehetőségek.
-
atom18
senior tag
válasz cinemazealot #12758 üzenetére
Csak annyit, hogy ha elmegy az áram ne kapcsoljon ki a gép
Valami javaslat egy UPS-ra?
Túlfesz. elleni védelem mikor javasolt? -
cinemazealot
addikt
válasz atom18 #12757 üzenetére
Mit értesz "minden más" alatt?
Egyébként első blikkre egy 1500...2000 VA-es tiszta szinuszos UPS-t javasolnék. Ha a túlfesz. elleni védelem is számít, akkor a UPS elé egy villámvédős elosztót, a LAN kábel elé pedig egy a napokban említett túlfesz. védő kütyüt.
[ Szerkesztve ]
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Ehhez a konfighoz milyen szünetmentest ajánlanátok ami biztos, hogy áramszünet és minden más esetén bírja?
Alaplap: ASUS Maximus VIII Ranger. CPU: Intel® Core™ i7-6700K 4GHz. CPU hűtő: Alpenföhn Brocken. Ram: Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz (CMK16GX4M2B3000C15). VGA: Gigabyte GTX 1080 WINDFORCE OC 8GB. SSD: Samsung 850 Pro 128GB (MZ-7KE128BW). HDD: Western Digital 1TB Sata-III 64MB (WD10EZEX), Western Digital 4TB SATA-III 64MB (WD40EZRZ), Western Digital 2TB SATA-III 64MB (WD20EARX), Samsung SpinPoint F4EG 2TB SATA-II 32MB (HD204UI). Ház: Cooler Master Stacker (STC-T01-UW1). Táp: Corsair 750W. Fejhallgató: Creative Fatality Gaming. Billentyűzet: Genius Scorpion K5. Egér: Razer Lancehead Tournament Edition. Monitor: ASUS ROG PG279Q.
Köszönöm előre a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Hogyan? A fali konnektorba van bedugva a feszvédős elosztó és abba a UPS? Mert ha igen akkor erről beszéltünk hogy ez így jó.
A problémás akkor lehet ha a UPS a fali konnektorba van csatlakoztatva és a fogyasztó nem közvetlenül rá van csatlakoztatva hanem az UPS-bő legy feszvédős elosztón keresztül, elvileg ez az utóbb a problémás persze lehet hogy nálad ez az utóbb van de mivel az az UPS egy "jobb" tiszta szinuszos ezért működhet együtt ha csak valami olcsóbb kvázi szinuszos lenne akkor már lehet gond lenne. -
fer
őstag
válasz Cs1csó #12747 üzenetére
Nekem túlfeszvédős elosztóból működik az SMT750I és semmi problémát nem vettem eddig észre!
''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
-
Cs1csó
félisten
válasz cinemazealot #12753 üzenetére
Olvastam erről az átkapcsolásról is sajnos itt is nagy a vízválasztó vannak "jobb" UPS-ek ahol "gyorsabb" az átkapcsolás, tehát kisebb a kieső idő. Az a baj, hogy minél jobban beleássa magát az ember ebbe a témába annál több érdekesség jön elő néha az az érzésem hogy ezek a 10-20 ezer forintos UPS-ek csak azért vannak hogy kbasszanak az emberekkel és egyfajta orosz rulett hogy tönkreteszi e a berendezéseidet vagy sem. Pedig egyre fontosabb lenne ilyen eszközöket használni. Egyre több a hálózatra vagy programozott eszköz, és az időjárás is egyre szélsőségesebb: vihar, jégeső, extrém hideg, extrém meleg, belvíz, árvíz ez mind bezavar az áramszolgáltatásba. A fogysztás is egyre nagyobb - légkondik,egyre több elektromos eszköz - a hálózatok fejlesztése pedig sokszor nem éri utol ezt.
-
cinemazealot
addikt
válasz Cs1csó #12751 üzenetére
Igen. Mondanám, hogy persze ez is főleg a kvázi szinuszos UPS-ekre alkalmazandó "szabály" (ahol minden periódusban ott a négyszögjelek élén megjelenő tranziens rengeteg), de a fene tudja, hogy egy áramkimaradás okozta átkapcsoláskor egy tiszta szinuszos is mit produkál. Szóval jobb a békesség és tüskére érzékeny cuccot inkább a UPS elé!
-
Cs1csó
félisten
válasz cinemazealot #12750 üzenetére
Áh értem, akkor ezt is jó tudni tehát UPS-t lehet ilyenre kötni de utána már ne legyen pl. olyan elosztóval tovább osztva ami túlfesztvédős.
-
cinemazealot
addikt
válasz kaszaking #12744 üzenetére
Az a 31 W egy átlag érték. A normál üzemi, de főleg az indulási teljesítmény felvétele ennek akár többszöröse is lehet. Én legalább egy 1 kVA-es tisza szinuszost tennék elé.
(#12747) csicso82
Pont, hogy az elosztó -> UPS irány a jó. Az nem jó, ha a UPS kimenetére akasszák a túlfeszvédős elosztót, mert a UPS generálta tranziensektől leoldhat. -
Cs1csó
félisten
- low idle powert sokszor titkolják is nehéz rátalálni 10-20W-ot sajnos mind fogyaszt.
- a pure sine wave- sajnos alapban drágítja legalább 30-40%-al DE tiszta szinuszosra bármit lehet kötni mivel az gyakorlatilag olyan kimenetet biztosít mint a fali konnektor.- Létezik ilyen megoldás is - AVR inverter - [link] amihez nem is jár akkumulátor hanem ehhez külön kell vásárolni DE:
- 12V-os akkuból bármekkorát mögé lehet kötni (bármilyen 12V-os mögéköthető de persze jobb ha zárt szivárgás mentes típusú és nem sima autó akku)
- több akkut is rá lehet kötni és akár menet közben cserélni- persze ez elég csúnya főleg mikor mellette van több akku kötve a la natur.
Zárszónak azt talán, hogy kritikus eszközöknek amiknél sokszor nem is lehet tudni, hogy mennyire kényes a benne lévő villanymotor vagy egyéb alkatrész érzékelő stb. inkább kerül amibe kerül de tiszta szinuszos UPS-t kell rakni.
-
GIJoe
addikt
válasz kaszaking #12744 üzenetére
Hiszed van nem én is ugyan ezt tervezem egy ideje, LG GBB60PZGFS hűtőm van (178 kWh)
jelenleg csak egy APC PM1W-GR vigyáz rá ( ahogyan a gázkazánra, fagyasztóra, TV-sat-boxra+egyéb drága vasra)
de amikor vihar van, a kis falunak 1 betápja van, és óránként 25, x30 kapcsol ki be, én a CyberPower BU600E-FR néztem ki, de most elbizonytalanítottak a srácok lehet hogy ártok itt a nagy védelemmel? -
A megváltó
tag
válasz Cs1csó #12743 üzenetére
Hűtöm nem szünetmentesre, hanem egy aggregátorra volt kötve tavaly , egyszer csak felpörgött az aggregátor, és a hűtő panelja kuka 40 000 ft ba került bele a panel szereléssel együtt.
gagyibb aggregátor volt olyan 30000 ft kategória,Kvázi szinuszossal meg se próbálnám szerintem nem tesz neki jót még rövid ideig se.y580 (I7 3610QM, 8GB, GTX660M, 1TB, HD) There is no fate but what we make
-
Cs1csó
félisten
válasz kaszaking #12742 üzenetére
Feleslegesnek nem felesleges, de nem tudom, hogy egy hűtőt hogy tud kiszolgálni egy UPS milyen az induló áramfelvétele stb. keresgéltem és itt a fórumon is volt róla szól korábban és az jött le hogy működhet de egy komolyabb TISZTA szinuszos UPS-el, ami nagyobb teljesítményű is volt.
Pl.: egy 1000-1500 VA-es TISZTA szinuszos UPS biztos elviszi de hogy egy gyengébb 1000VA alatti KVÁZI szinuszos is azt nem tudom.
Hátha van itt valakinek ilyesmivel tapasztalata.Azt esetleg azért megnézhetnéd - a hűtőn rajta kell lenni lehet csak hátul vagy a papirjaiban hogy hány Wattos 100-150, esetleg több?
-
Cs1csó
félisten
válasz kaszaking #12740 üzenetére
Pontosan mi a cél? Hűtőgépet nem szoktunk ilyen UPS-ekre rákötni. Igazság szerint egy hűtőgép túléli ha elmegy az áram és azt is ha visszajön mivel szigetelése is van és ha nincs nyitogatva akkor áram nélkül is tudja tartani a hőmérsékletet egy ideig.
Igazság szerint aki komoly áramszünetet akar kivédeni pl.: egy komplett disznó van a fagyasztóban többszázezer forint értékben akkor a megoldás egy ilyen áramfejlesztő, elég ha van otthon pár kanna hozzávaló üzemanyag és napokat is át lehet vele vészelni. Lehet valami olyan helyen a házban ahol nem zavaró a füstje vagy a hangja pl. erkély vagy egy melléképület és hosszabbítóval lehet vezetni az áramot a hűtőhöz.
Jack@l
Nézd meg pl. ezt a 3-at: (300W körüli tartás, ha igaz normál konnektor is van, USB-s kommunkiációs port, AVR)
- Eaton 5E 650i
- Legrand NIKY 600VA IEC SHK USB
- [Eaton 5E 650i USB DIN 650VA][ Szerkesztve ]
-
Jack@l
veterán
Sziasztok,
Elsősorban router és kissebb eszközökhöz(max 60watt terhelés összesen) keresek olcsó, csendes ups-t. Legyen benne túlfeszültség védelem és usbHID-s monitorozó port. Van ami mostanában ajánlott? (egy 6 éves APC ment tönkre a napokban elég hülye hibával, azt a márkát hanyagolnám)
[ Szerkesztve ]
A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.
-
Cs1csó
félisten
Éljetek panasszal minél többször, akár írásban a felettes hatósághoz is. Ha ennyire rossz és tartósan rossz az áramszolgáltatás minősége én lehet inkább valami online szünetmentest vennék (persze azok zajosabbak) de akkor olyan helyre tenném, ahol nem zavar és onnan vezetném hosszabbítóval a géphez. Így az USB-s szoftveres vezérlésnek lőttek de legalább csend van a gép mellett.
BeStronk
Hogy megéri a felárat az kérdéses (ha egy 20 ezer forintos kvázi szinuszossal is szépen elvan a gép), de egy tiszta szinuszos UPS már más szintet képvisel mint egy kvázi szinuszos.
inf3rno
Neked is azt tanácsolom élj panasszal, kötelesek kivizsgálni. A felettes hatóságnak azért jó szólni mert nem szeretik ezek a szolgáltatók, ha az állami apparátus rájuk száll.
[ Szerkesztve ]
-
ripla
addikt
válasz cinemazealot #12734 üzenetére
Mondjuk itt ahol lakom, teljesen rendszeres már az, hogy minden nap pár másodpercre elmegy az áram, mondhatni, már annyira megszoktam, hogy furcsállnám is ha nem lenne probléma vele. Reggel óta kb. 5 alkalommal volt áramingadozás, kattogott a szünetmentes, és pár perccel ezelőtt megint elment az áram az egész házban, majd vissza is jött. Magyarország 2018.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Igen, ezt *Ropi* mester szokta javasolni, amit az akku szempontjából én is támogatok (bár sajnos én sem teszem). Másrészt viszont nem tudom, van-e olyan képessége az egyszerűbb UPS-ek elektronikájának, hogy ezzel a lemerítéssel és újratöltéssel újrakalibrálja a töltési és kisülési feszültség határokat. Mindenesetre ártani biztos nem árt.
-
Cs1csó
félisten
válasz draco31 #12732 üzenetére
Igen ez a program: PowerChute Personal Edition
Annyi hogy kelleni fog hozzá a .net 3.5-ös aktiválása - windows 10-nél. Ezt meg tudod tenni a programok és szolgáltatások-on belül.
-
ripla
addikt
válasz Cs1csó #12729 üzenetére
Ezt? Itt ebben a topikban, többször is, amikor pár hónapja tanácsot kértem vásárlással kapcsolatban. Egyik srác írta le, hogy átlag 2 havonta teljesen le kell meríteni, majd újra feltölteni, hogy az akksi ne "kényelmesedjen el", illetve az elektronika is újraértelmezze a saját rendszerét.
-
GIJoe
addikt
Üdv, tudnátok nekem olyan UPSt ajánlani aminek baromi kevés az idle energia felvétele,(1-2W)
leginkább az elosztó kinézetűnek örülnék, egyet a hütő tetejére, egyet a TV, satboxnak... tervezek... -
Cs1csó
félisten
Ezt hol olvastad? A szünetmentesed kézikönyve írta, hogy időnként le kell meríteni? Nyugi SEMMI ilyet nem kell csinálni. Egyszerűen használd és kész. Nálam annyi a "tréning" hogy nagytakarításnál (mikor a gépet portalanítás miatt kiviszem stb.) hogy ilyenkor kikapcsolom és ki is húzom a hálózatból és amikor végeztem akkor visszadugok rá mindent visszadugom a hálózatba és bekapcsolom és megy tovább a móka.
-
ripla
addikt
Üdv.
Van ez a dolog, hogy átlag 2 havonta le kellene meríteni a szünetmentest és újra feltölteni, hogy újra kalibrálja magát.
Kérdésem a következő.
Ha olyan helyen lakom, ahol teljesen hétköznapi megszokott dolog az, hogy van napi átlagban 8-10 darab pár másodperces áramkimaradás, illetve heti 2-3 alkalommal az egész házban elmegy az áram vagy fél percre, akkor is kell ez a lemerítéses dolog? -
DRPCDoki
tag
válasz DRPCDoki #12726 üzenetére
A Kstar válaszolt és tudja a szoftver azt, amire szükségem van, és az ár és a hazai elérhetőség miatt végül nem modem UPS-t veszek, hanem a Kstar - Micropower 800VA - LED-et, RJ11 csatlakozós túlfeszvédő aljzattal, és schuko adapterrel. Pénteken meg kell érkezzenek. Egyelőre röviden ennyi információt tudok megosztani, mert szorít az idő, de még egyéb termékekről is érkezőben lehetnek infóim a gyártóktól, ezt pedig ki is próbálom, remélhetőleg már pénteken.
-
DRPCDoki
tag
Kész alternatíva, nem feltétlen kell DIY megoldás:
Resonate RouterUPS CRU12V2 Power Backup for Wi-Fi Router (Black).
Úgy láttam, 3 x 2 000 mAh akku van benne. A kimeneti feszültsége fix, kapható 5 - 9 - 12 V-os.[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz BeStronk #12723 üzenetére
Költségkeretet nem írtál de azért van pár lehetőség:
(ahogy számolgattam simán megáll a fogyasztás max terhelés esetén is kb. 400W körül)
Ezen oldal szerint is: [link]- a legolcsóbb: Eaton 5E 850i USB DIN 850VA
- ez drágább, ismertebb márka - APC Back-UPS 950VA
- ezt azért ajánlom mert tiszta szinuszos UPS Kstar Microsine 1000VA LCDMind a 3-nak megvan a létjogosultsága, ha olcsón akarsz kijönni akkor válaszd az EATON-t ha tudsz rá költeni többet akkor meg igazság szerint már nincs nagy ugrás az APC és Kstar között és a tiszta szinusz jel felé billenti a mérleg nyelvét.
Érdemes weben kereszűl intézni a vásárlást és ha valami nem klappol akkor élsz a 14 napos elállás intézményével, de ehhez fontos a weben keresztül elindítani a vásárlást FONTOS! ettől független az átvétel módja pl. egy Edigitalnak számos boltja van vagy MM-nek és akár ott is át lehet venni és fizetni.
-
DRPCDoki
tag
Egyelőre nem találtam megoldást, de még van rá esély, hogy valamelyik gyártó tud segíteni. Vannak olyan UPS-ek, amelyeknél kikapcsolható a Green Power, de azokat általában itthon nem lehet kapni, vagy korábban lehetett, de már nem lehet.
Találtam egy alternatívát, a Tuncmatik Nano UPS-t. A dokumentációja szerint 12 V-on 1 A-t tud, de a zte zxv10 h201l eszközömhöz elvileg 12 V 1,5 A kellene - Telekom-os, modem-router. Nem tudom, így mennyi esély lenne rá, hogy működik vele.
Ha az sem jó és a többi opciónál sem lesz siker, akkor esetleg power bank alapú do it yourself módszer jöhetne még szóba.[ Szerkesztve ]
-
BeStronk
tag
Hali, Szünetmentes tápott szeretnék venni áramkimaradás céljából igazából nem kell, hogy sokáig menjen, csak addig, hogy mindent kitudjak normálisan kapcsolni. A PC fogyasztós oldal szerintem kicsit elavult, tök sok dolgot nemtalátltam, bár lehet csak én vagyok béna, úgy hogy gondoltam írok ide hátha tudtok segíteni.
Ami menne rajata azok a következők:Egy asztali gép:
Alaplap:
Intel "Frost Lake" Micro ATX alaplap (DB85FL)
Processzor:
Intel Core i5-4590 3.2GHz
Háttértárak:
1TB-os Western Digital Caviar "Green" WD10EZRX SATA3
Kingston shfs37a 240g SSD
Ventik:
8cm-es házhûtô ventilátor
12cm-es házhûtô ventilátor
Táp:
Chieftec Smart CTG500 500W PFC tápegység
Videókártya:
EVGA GeForce GTX 1060 SC GAMING 3GB GDDR5 192bit PCIe (03G-P4-6162-KR)Bevitelieszközök:
Logitech G102 egér (világítás off)
HAVIT HV-KB395L világítos billentyűzet
Hyper x Cloud fejhallgató2db monitor
Acer XF240Hbmjdpr
Gaba gl-988D
(mindkettő külön-külön 30 W TDP asszem)És egy modem
sagemcom fast 5655v2 ac
12VDC /2.0 A
(eről nem tudom még mit írjak)[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz fagylalt #12718 üzenetére
Igaza van cinemazealot-nak. Nem magas fogyasztásúak ezek az eszközök de darabra sok fogyasztó. Az 1 óra pedig nem kevés. Érdemes nagyobb akkuval rendelkező eszközt választani.
A fő probléma szerintem, hogy azok a UPS-ek amiket itt szoktunk ajánlani nem a világvégére találták ki mikor már a Paks 2 is befuccsol. Hanem jön egy áramszünet és legyen időd befejezni, elmenteni a munkát a játékot.
Aki tartós áramszünet alatt is folyamatos és stabil működést akar az:
- vegyen egy tényleg nagy UPS-t pl. 2000VA-est
- vagy egy kisebbet de mellé egy áramfejlesztőt aminek a beröffentésére bekötésére stb. elég 20 perc
- vagy valami olyan UPS-t venni (elsősorban fűtésrendszer keringetőszivattyúihoz ajánlják) amikben nincs is gyárilag akkumulátor hanem azt pénztárcád és igényeid alapján magadnak kell venni de akár egyszerre többet is lehet mögé kötni és menet közben is lehet cserélni. Durvát mondok de veszel 4 db 50Ah-sat(ez egy kicsit overkill ilyen teljesítménnyel akár egy 1080Ti-vel szerelt gép is elmegy egy ideig játék közben) ebből kettőt rákötsz de a másik kettő is ott van és ha merülnek akkor csak átkötöd.Legalább egy 1000-1500VA-es UPS kellene de inkább 1500-as párat nézz meg hivatalos oldalán is hogy mekkora akkuval adják, van ahol kispórolják.
Volt hónapokkal ezelőtt erről egy beszélgetés ott jóval kisebb UPS is ajánlott volt én úgy vagyok vele, hogy nem szeretem kicentizni a dolgokat ezért is ajánlottam nagyobbat.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz settenkex #12720 üzenetére
Nincs lehetőség? Nem egy otthonban vannak ezek a UPS-ek? Azért ajánlottam mert akkor képet lehetne kapni hogy egy OFFLINE és egy LINE-INTERAKTÍV kvázi szinuszos UPS-ekkel is képes együttműködni ezek a berendezések és nem kell egy tiszta szinuszos UPS-be beruházni.
Egy PS4 150W-ot fogyaszt terhelés alatt egy tévé 100W-ot egy media lejátszó gondolom 20-30W-ot, Tehát terhelés alatt is megáll 300W-nál, tehát ha egy kicsit túlméretezve bármelyik legalább 400W-os UPS jó lehet Nem kel USB-s kommunikáció sem. Ha már nálad be is vált akkor jó választás egy FSP NANO 800. DE az arukeresőn a keresést elég jól lehet szűkíteni:
- line interaktív vagy offline
- 400W - 600W között tartásra legyen képes
- 20 ezer forint alatt -
DRPCDoki
tag
válasz DRPCDoki #12716 üzenetére
A KSTAR - MICROPOWER 600VA - LED úgy tűnik több kivitelben van. Még mi előtt bárkit félrevezetnék, a tesztben volt rajta Schuko, 4 féle kábel és CD is. A tartozékokról a dokumentáció nem tesz említést, a webshopok pedig pontatlannak tűnnek - találtam inkonzisztenciát. Itt is olyan modell van, amin nincs schuko, de van náluk adapter. Épp egyeztetek velük, hogy milyen tartozékok járnak hozzá.
Szerintetek KSTAR - MICROPOWER 600VA - LED nem állna le alacsony kimenti terhelés miatt, úgy mint pl. az Eaton? Az Eaton túlfeszvédő aljzatot venném, azt használnám az RJ11 védelmére, hogy az UPS-től legyen független és az UPS tartozékaitól függően vennék hozzá kábeleket - ezért is kérdezem a webshopot.
[ Szerkesztve ]
-
fagylalt
senior tag
válasz Cs1csó #12714 üzenetére
Összeszedtem fejben, hogy pontosan milyen eszközöket hajtanék róla áramszünet esetén: Ikeás okos izzó központi egység (IKEA TRÅDFRI), Xiaomi Gateway 2, Broadlink Environment Sensor, Broadlink RM Pro+, egy router és egy kamera. Tehát ennek a 6 eszköznek az ellátásához lenne szükségem a szünetmentesre. Szerintem 100W-ba bőven bele kellene férniük. Nektek mi a véleményetek?
Szinte egymás mellett helyezkednek el, kivéve a kamerát, de az sincs túlságosan messze a többitől.
Árban jöhet egy középkategóriás termék és egy drágább, hogy legyen a kettő között választási lehetőségem. Nincs konkrét megkötés árban, de azért az ésszerűség keretein belül szeretnék maradni.
-
DRPCDoki
tag
válasz DRPCDoki #12716 üzenetére
Ha jól látom, ezen van RJ11 is, de homályosak az infók. Olcsóbb lenne, mint az APC elosztó.
UPDATE: lentebb írják a linkelt oldalon is, hogy modem védelem.
Ha csak a modemet akarom védeni ezzel az RJ11-en ért túlfeszültség ellen, ahhoz nem kell bedugnom a konnektorba?[ Szerkesztve ]
-
DRPCDoki
tag
Tudtok esetleg véleményt mondani a Kstar Micropover 600VA LED-ről? Itt van róla egy teszt, itt pedig van róla plusz 2 kép.
Ezen van RJ11, USB, Schuko, Upsilon 2000 szoftverrel vezérelhető, a tesztben láttam az utolsó előtti képen, hogy van UPS Beep on/off lehetőség, tehát a csipogás kikapcsolható.
A teljesítménye közelíti az FSP Nano 600-at.- Szerintetek ez leállna light output load miatt, ha rákötném a modemet és a routert?
- Szerintetek, ha belecsap a villám RJ11-en keresztül, akkor tönkremegy az egész eszköz, érdemes lehet mellé venni bő 5 000 Ft körül egy túlfeszültség védőt, és arra dugni inkább az RJ11-et vagy ha RJ11-en keresztül csap be a villám, az még visszavezetődhet az UPS-be a modem tápadapterén keresztül, amit az UPS táplál?
- Esetleg tud valaki biztosat arról, ha RJ45 csatlakozós túlfeszültség védőt vennék, arra kötve menne-e az RJ11 - erről eddig nagyon homályos infókat találtam. Ilyen eszközre gondolok pl..[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz DRPCDoki #12713 üzenetére
Igen, a Nano 600 pittyeg lelőhetetlenül... és elég rondán/hangosan. Csak úgy némul el, ha szétszeded (ugrik a gari) és kikötöd (vagy tompítod) a csipogóját.
(#12712) Divi27
csicso82 kolléga jól beszél, elengedhetetlenek a pontos adatok, anélkül nem lehet mit ajánlani. De nem feltétlenül csak a wattos (hatásos) teljesítmény-felvétel számít. Főleg ha sok kisebb fogyasztású, de mind 230 V-os adapterrel működő kütyüt akarsz szünetmentesíteni. Számolni kell az adapterek teljesítmény tényezőjével, amik simán okozhatnak akár 2-szeres szorzót is, ha a VA-ben mért látszólagos teljesítmény alapján keresel megfelelő UPS-t.PC-re egyébként ezért is könnyebb méretezni (valamelyest), mert ott csak egy 230 V-os "adapter" van, az alkatrészek pedig mind egyenáramú, így hatásos fogyasztók. Sokszor akár az is megfontolandó, hogy egymáshoz közel telepített, azonos tápfeszültségről működő kütyüket (a PC-ben alkalmazott megoldást alapul véve) közös forrásról tápláljuk, mert azzal sok VA-t megspórolhatunk. Egyébként cirka 2 éve t72killer kollégával folytattunk eszmecserét a 12 V DC szünetmentesítésről. Elég sok irodalmat összeszedett a témában, de nem tudom, végül meg is valósította-e.
[ Szerkesztve ]
-
DRPCDoki
tag
válasz cinemazealot #12707 üzenetére
Az FSP - EP NANO 600 - 600VA tényleg pittyeg akku üzemmódban 10 másodpercenként? A specifikációja szerint igen. Ez kikapcsolható valahogy? Egyeztetek az FSP-vel, de még bizonytalan, hogy jó lesz-e nekem az EP 850 850VA, így alternatíva lenne a Nano 600, de ha 10 másodpercenként pittyeg és nem kapcsolható ki sehogy sem, az baj.
-
fagylalt
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni UPS vásárlással kapcsolatosan, amit előre is köszönök. Egy olyan szünetmentesre lenne szükségem, amire kb. 4-5 db kisfogyasztó berendezést kötnék és áramszünet esetén legalább egy óráig (nyilván a több jobb lenne) képes lenne ezeket ellátni. Pontos fogyasztást most hirtelen nem tudok mondani, de kamera, router,...stb. lenne rákötve, hogy az okosotthon kiegészítőimtől még áramszünet esetén is kapjak visszajelzést, hogy minden klappol-e. Megbízható és jó minőségű terméket szeretnék vásárolni, persze nem aranyáron. Mit tudnátok javasolni, mely típusok között kezdjek el nézelődni? Melyek az ajánlott márkák?
[ Szerkesztve ]
-
DRPCDoki
tag
válasz tankcsabee #12709 üzenetére
Az FSP szoftverében szó szerint ugyan ez a funkció van és ott kikapcsolható - nincs infó arról, hogy melyik típusnál mely paraméterek állíthatók, mert ebben van eltérés, neten nem találtam olyan képet, ahol a "green power function" inaktív lenne; írtam az FSP-nek ezzel kapcsolatban, ha válaszolnak, ide is beírom -, szóval végül ezt fogom megvenni - de úgy rendelem, hogy péntekre érkezzen, mert kedd, szerda, csütörtök BP-n vagyok, hétfő és péntek pedig home office, ezért csak akkor tudom átvenni, ezért legkorábban hétvégén tudok róla röviden beszámolni. Az Eaton-nál ez nem kikapcsolható funkció és a legtöbb manual nem említi - én letöltöttem legalább 2-t és azt is megnéztem, amit nyomtatott formában mellékeltek - szóval köszi szépen az infót .
[ Szerkesztve ]
-
tankcsabee
csendes tag
válasz tankcsabee #12709 üzenetére
A football az egyetlen valóságshow, amit szeretek..
-
tankcsabee
csendes tag
válasz DRPCDoki #12691 üzenetére
Szia Doki,
az UPS számodra feleslegesnek tűnő kikapcsolását tényleg egy "Green" funkció okozza.
lit.powerware.com/ll_download.asp%3Ffile%3DUser_manual_5E_AU_V2.pdf
a 650 és 850 es modelleknél feature, hogy: UPS powers off under light load and no mains power conditionA másik dolog, hogy szerintem az UPS nem Wattban, hanem VA-ben gondolkodik, lehet hogy ez adja a számítások közötti eltérést.
[ Szerkesztve ]
A football az egyetlen valóságshow, amit szeretek..
-
DRPCDoki
tag
válasz cinemazealot #12707 üzenetére
Erre gondoltál pl.? Nem tudom, ráköthető-e RJ11 is, ennek utána kell néznem. Megnéztem a routerrel, bedugható az RJ45-be az RJ11, de nem villog a LED, lehetséges, hogy nem érintkezik vagy csak nem kezeli.
A mostani Eatonom teljesítményben nagyjából 1 szinten van az FSP Nano-val, és ez az Eaton több órán át elvitte a modemet és a routert 2-3-4 órát biztos, csak óránként kikapcsolt az UPS. Egyébként pont a Te tesztedet vettem kiindulási alapnak és az abból becsült akkumulátoros üzemet hozta volna az Eaton, csak kikapcsol óránként.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz DRPCDoki #12706 üzenetére
Nézd, azzal tisztában kell lenned -- és ez többször elhangzik itt a topic-ban --, hogy a szünetmentesítés és villámvédelem költséges mulatság. Még a kis- és középvállalatok vezetői sem képesek ezt sokszor felismerni, és mintha a fogukat húznák, úgy hajlandóak csak egy kis összeget rászánni egy minimális szünetmentesítésre, pedig tisztán kellene látniuk, hogy ez a dolog velejárója.
Az Eatonod 16k körül van. A modemed topic-jában 18 W körüli teljesítmény felvételről írnak (specit nem találtam, de egy fényképről ugyanezt olvasom), a router-ed adatlapjában meg 8 W körüli éhségről írnak. Ez így összesen 26 W, ami legyen bruttó 40 VA. Egy néhány évvel ezelőtti tesztem szerint az 13k-ért kapható FSP Nano 600 ezt bő 33 percig képes elvinni a hátán. Ha mellé még veszel egy dedikált túlfeszültség elleni kütyüt, árban kb. ugyanott vagy. Valaki nyugtasson meg, hogy az RJ45-ös túlfeszvédőbe az RJ11-es telefoncsati is bedugható. Ráadásul, ha a kütyü elfüstölne, csak azt kell pótolnod, nem az egész UPS-t.
[ Szerkesztve ]
-
DRPCDoki
tag
válasz cinemazealot #12704 üzenetére
Az a baj, hogy nekem az FSP Nano azért nem jó, mert nincs rajta RJ11, és ha külön veszek egy túlfeszültségvédő elosztót - elég lenne egy olyan valami, ami védi az RJ11-et és az FSP Nano 600, de én ~ 6 000 Ft körül találtam erre túlfeszültségvédős elosztókat, így pedig nem érné meg -, amin van, akkor már közel ott tartok árban, ahol a drágább FPS.
A Router: TP-Link TL-WR543G, a modem pedig ZTE ZXV10 H201L.
A monitorozás nem kritikus, csak ne álljon le 60 percenként, ne pittyegjen és legyen rajta RJ11 és elvileg ez az FSP, amit kinéztem, ezeket tudni fogja.
[ Szerkesztve ]
-
Tomdriver
őstag
válasz cinemazealot #12704 üzenetére
Köszönöm, valami azért lejött, mielőtt olvastalak volna pont ezt néztem.
Köszi! -
cinemazealot
addikt
válasz DRPCDoki #12702 üzenetére
Ebben az árkategóriában a terhelést monitorozó szoftvereket nagyon óvatosan, de stabil kéztartással nyomva tartott SHIFT mellett, drag-and-drop módszerrel el kell emelni az asztalról, elmozgatni a Recycle Bin fölé, majd ott elengedni... Te magad láthatod, hogy hazudik: ha tényleg nincs semmi rákötve a UPS-re, akkor mitől lenne rajta 60 W terhelés?
Pontosan milyen modemed és routered van?
(#12703) Tomdriver
Még mielőtt félreértenénk egymást: nem "tiszta, hogy szinuszos", hanem "tiszta szinuszos". Szinuszos jelalakból van "négyszögjellel közelített" (másnéven kvázi vagy szimulált szinuszos), és van a függvényt nagymértékben megközelítő "tiszta". Neked utóbbira lesz szükséged. És jól látod: ha 650 W-ra méretezel, akkor a minimális látszólagos teljesítményt érdemes 1000 VA fölé lőni, tehát Neked egy 2000 VA-es tiszta szinuszos UPS-re lesz szükséged. Ilyen pl. a Kstar Microsine 2000, talán ez most a legolcsóbb.[ Szerkesztve ]
-
Tomdriver
őstag
válasz cinemazealot #12701 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Ez akkor tiszta, hogy sinusos...
Visszatekertem már, de teljesítmény tekintetében nem tudom, mi a minimum... ha 650W a max. a fgyasztás, akkor ennek duplája amit nézzek?
Illetve line interaktív legyen?[ Szerkesztve ]
-
DRPCDoki
tag
válasz cinemazealot #12701 üzenetére
A szoftvere szerint éppen azt érzékeli, hogy kb. 60 W terhelést kap, ha semmi nincs rákötve, ha pedig valamit rákötünk, akkor annyival nő a terhelés is. Ha a szoftverével monitorozom, akkor amint a szoftver azt érzékeli, hogy a töltöttség már majdnem 0 % és a hátralévő akkumulátor üzemidő 60 másodperc se, akkor viszonylag rövid időn belül lekapcsol az UPS. Ha nem nézem a szoftverén ezeket az információkat, akkor ugyan ez történik, csak ezt akkor én nem látom, de az UPS attól még azt hiszi magáról, hogy az akkumulátora teljesen lemerült - az is érhető magyarázat lenne, amit Te írsz, de kicsit más a helyzet, ettől függetlenül egyet értek, említést érdemelhet az összefoglalóban.
-
cinemazealot
addikt
válasz DRPCDoki #12699 üzenetére
Szerintem az a Te bajod, hogy a UPS-ed nem a töltöttségéről bizonytalan, hanem számára túl kicsi a ráakasztott modem és a router által képviselt terhelés, ergo úgy érzi, mintha terheletlenül állna, és ezért a környezetvédelem jegyében lekapcsol. Többek közt ezért is érdemes ilyen célra egy kő-buta UPS vásárolni (FSP Nano kategória), mert azok nem gondolkoznak, vagy próbálnak a gazdájuknál okosabbak lenni. Egyszerűen csak mennek, pont.
Szerintem ez a témakör is egy összefoglalóba való gondolatsor.
(#12700) Tomdriver
Ugyan a tápod honlapja és adatlapja sem írja, de feltételezem, hogy aktív PFC-s (0,99 cosφ-t nehezen tudna más módon összehozni), szóval igen, UPS-ből tiszta szinuszost neki! Visszatekersz itt a topic-ban, és több ajánlottról is fogsz olvasni, pl. Kstar Microsine család tagjai.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest