- AliExpress tapasztalatok
- Crypto Trade
- Trump és az AI miatt 4 éves mélypontra került a Samsung
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- Bittorrent topik
- FreeCAD
- Hálózati / IP kamera
- Szövetségi felügyelet alá helyeznék a Google-t
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz AndrewTdi #4201 üzenetére
Tedd be ezeket, jó lesz az:
http://synology.mdevries.org/spkrepo/packages
http://packages.synocommunity.com/
http://www.cphub.net
http://update.10trum.de/packageupdate/getpackages.php
http://synopkg.superzebulon.org/spkrepo/packages
http://packages.synology.me/spkrepo/spkrepo/packages49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
AndrewTdi
addikt
Mit rontok el??
Betettem ezeket:
http://synology.mdevries.org/spkrepo/packages
http://packages.synocommunity.com/
http://www.cphub.net
http://update.10trum.de/packageupdate/getpackages.php
http://synopkg.superzebulon.org/spkrepo/packages
http://packages.synology.me/spkrepo/spkrepo/packages[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
Megint itt vagyok a hülyeségeimmel... Előre is elnézést!
Szóval... Nemrég elkezdtem gondolkodni egy munkahelyi NAS beüzemelésén, volt is pár kérdésem, és nagyon sok jó választ és segítséget kaptam itt... Ezúton is köszönöm!
Kezdenek körvonalazódni a dolgok, már erősen a beszerzés felé kacsintgatunk... Olyannyira, hogy a napokban meg is kell ejtenünk a dolgot, mert annyira nincs már hely semminek...
Szerettem volna megvárni a "2014"-es szériákat, de úgy néz ki ez a NAS most nem abból a csomagból fog kikerülni... Így igazából 2-3 versenyző maradt a jelenlegi kínálatból, a 413J, a 413, és a 412+
Kérdésem pedig az lenne, hogy van-e valami használatbeli hátránya a 412+-nak a 413-hoz képest, abból adódóan, hogy régebbi(?) cucc?
Illetve, hogy ha a két LAN portos 412+-t vennénk végül, akkor megoldható-e a NAS bekötése két külön hálózatra úgy, hogy gyakorlatilag a gépek ugyanúgy elérjék, attól függetlenül, hogy melyik hálón lógnak?
Nem lenne rossz, ha működne a dolog, mivel két, elég sok felhasználós hálózat van a cégben... Én szorgalmaztam a két háló kiváltását egy nagyobbal (mert gyakorlati haszna nincs a kettőnek), de ez egyelőre elmarad... Komolyabb kábelezés, szervezés, és beruházás kellene hozzá, 3 emeletnyi szintkülönbségekkel, egyéb buktatókkal...
Először úgy volt, hogy megelégszünk egy kétlemezes példánnyal, de aztán a későbbi bővíthetőség, és az erősebb hardver miatt a négyrekeszes NAS-ok felé kezdtünk el tendálni...
A merevlemez kiépítés egyelőre úgy fog kinézni, hogy lesz 2x2TB WD Red RAID0-ban a NAS-ban, meg egy 4 terás WD Red egy USB3-as aluházban a NAS-ra kötve, automatikus éjszakai biztonsági mentéssel... Így lesz 4 tera viszonylag jó biztonságban...
Aztán ha a helyzet úgy kívánja, és keret is lesz rá, akkor ezt az egészet megduplázzuk, és így még mindig megússzuk egy NAS-sal az egész projektet...
Előre is köszönöm a segítséget!
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
modi
tag
Van nekem egy DS212J Nas és egy LG LW5590 smart TV
DLNA lejátszásnál, Többször is előfordul,hogy a lejátszás megszakad a következő hiba üzenettel:
Az eszköz lecsatlakoztatva.
Már több mindent kipróbáltam,de továbbra is fent áll a hiba.Ötlet?
-
AndrewTdi
addikt
Amugy 2 napja használom a DS helyett a transmissiont. Az észrevételem az, hogy lényegesen gyorsabban tölt fel, szinte egyfolytában kihasználja a max sávot, míg a DS elég kevésszer.
-
Patice
Topikgazda
Szia!
Szerintem ha most kell beszereznetek egy időtálló megoldást, akkor a DS412+ a jó választás!
Erősebb prociban, mint a 413-as, memóriában ugyan annyi, de picivel több szolgáltatása van + magasabb user számokat enged. Ez szerintem elég fontos, hogy legyen elég mindenkinek.
Tudom, hogy a 412+ drágább a 413-asnál, de a proci jobb is annyival. (413 kétmagos Freescale (ARM) proci, 412+ Intel Atom.)
A két LAN csatlakozóval pedig igen, megoldható, hogy két külön hálózatra legyen kötve. (A két LAN csati külön konfigurálható, ergo lehet két külön hálóra kötve.)
Szimplán csak nem kell használni a Link Aggregációt.
HDD felállás OK, ahogy korábban javasoltuk is.
Hajrá!
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Patice
Topikgazda
válasz Elemental #4208 üzenetére
RAID0 azért lehet nekik hasznos, mert akkor egy nagy kötet a két vinyó. Sebességben nem hoz persze semmit, de egyszerűbb, ha minden user adata egy "partíción" van és így egyszerűbb bekonfigolni a mindennapi automatikus mentést.
-
AndrewTdi
addikt
Az normális ha a Transmissionnek csak a webes felületét érem el? DS-en nem látom hol tudnék belelépni.
-
vond
MODERÁTOR
Köszi!
Ezek nagyon jó hírek...
Akkor megpróbálom kisajtolni a vezetőségből a 412+-t... Azt hiszem, az elég nyomós indok lesz, hogy mindkét hálóra be tudnánk kötni...
Kell is majd a jobb proci, meg sebesség, mert lehetnek olyan pillanatok, hogy egyszerre 4-5-6 ember is le/fel töltöget...
Még annyit, hogy egy ilyen szett kiépítéséhez, bekonfigolásához kell-e valami extra tudásra szert tennem, vagy elég lesz, amiket a leírásokban, útmutatókban találok? Félek egy kicsit a dologtól, hirtelen azt sem tudom, hogyan állnék neki, de majd csak lesz valahogy...
Esetleg tőmondatokban leírná nekem valaki, hogy az említett konfig (412+ két külön hálón, 2x2TB RAID0, 4TB USB) beállításához milyen lépéseket kell mindenképp megcsinálnom? Gondolok itt ilyen fix IP-kre, routerbeállításokra, stb... Magával a file-rendszerrel, meg a biztonsági mentéssel talán már boldogulok...
Előre is köszönöm!
(#4208) noklika: Pedig a sebesség miatt kell a RAID0...
Igaz, hogy maga a NAS pl. egy darab szekvenciális olvasásnál/írásnál nem tudná ezt kihasználni, de lesznek olyan esetek, hogy több felhasználó is le/fel mozgat majd több tíz gigás állományokat... Ilyenkor sokat számít az összefűzésből adódó sebességtöbblet... Adatátvitelben és elérési időben is elég jók a mutatói egy WD Red RAID0 tömbnek az egy szem Red-del szemben...
Az meg már csak hab a tortán, hogy így 1 "meghajtót" lát mindenki, nem kell külön pakolni a cuccokat (bár ez nem okozna problémát)...
A biztonsági mentésre meg ott lesz a külső vinyó NTFS file-rendszerben (hogy esetleg máshol is használható legyen)...
[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
Extra tudás? Hááát. Rá kell érezni a logikájára az egésznek és onnantól már egyszerű.
Használati utasítások, ez a fórum is segíthet + van a DSM-ben is beépített help, sok lépésnél hasznos lesz szerintem.
Ahogy én kezdeném kb.:
- Kiveszed a dobozból, helyére rakod, tápot neki, kábelezés, HDD-k bele, bekapcs.
- PC-ről Synology Assistant-tal CD-ről felrakod a DSM-et, rendszer létrehoz.
- HDD-ken a kötetek létrehozása
- közben a két hálón mehet a konfig, hogy legyen a NAS-nak mindkét hálón fix IP-je.
- ha kell DynDNS-t is beállíthatod, regisztrálsz rá.
- ha készen vannak a kötetek (2x2TB WD Red + Raid0 = kb. 10 óra), akkor felraksz pár csomagot a csomagkezelőből (mail server, csak a szükséges folyamatokat először + elkezdheted létrehozni a user-eket és a fiókjaikat (+ Cloud Station engedélyezés) + megfelelő jogosultságok beállítása, esetleg kvóták, sebességkorlátozás. A felhasználókat rendezheted csoportokba is, hogy az adott csoportokra ugyan azt a szabályt tudd használni.
- Cloud Station telepítése minden felhasználó gépére és/vagy hálózati mappák csatlakoztatása
- Külső HDD-t is rárakhatod, ahogy megérkezik + időzített mentés beállítása a megadott mappákról."Röviden", nagyon tömören ennyi. Ez persze így leírva egyszerűnek hangzik, de azért szokni kell majd, ha nulláról állsz neki.
-
Elemental
addikt
Nem lebeszélni akarlak, és nem is vitatkozni, de itt a szűk keresztmetszet a hálózati sebesség. Azért írtam, hogy nem dob a sebességben. Legalábbis eddig így tudtam.
"Az meg már csak hab a tortán, hogy így 1 "meghajtót" lát mindenki, nem kell külön pakolni a cuccokat"
Ez csak abban az esetben volna előny, ha egy adott megosztott mappa mérete meghaladná a 2terát. Mert a felhasználók nem meghajtót látnak, hanem megosztott mappákat, aminek nincs jelentősége, hogy melyik meghajtón van.
-
vond
MODERÁTOR
Huhhh, köszi... Már ez is nagy segítség...
Szinkronizálás nem lesz a munkaállomásokkal, mert abból csak a szemét lesz, de az legalább dögivel...
Sima hálózati meghajtóként terveztem behozni a NAS-t a gépeken, és az anyagok is manuálisan lennének átmásolva... Nem sok, általában napi 15-20 darab, de egyenként akár több tíz gigás file-ról lenne szó, konkrétabban videós nyersanyagokról, amit forgatás után egyből felmásolnánk a NAS-ra... Aztán a szerkesztők ebből jegyzetelnének, a vágók meg ebből vágnának...
Legfőbb előnye az lenne, hogy bárki bármelyik munkaállomáson hozzáférne a nyersanyagokhoz, nem lokálisan, az egyes gépeken kellene tárolni őket, és aztán onnan ide-oda mozgatni, ha éppen úgy kívánja a helyzet...
Persze a gördülékeny munka és a terheltség minimalizálása érdekében nem real-time-ban mennének ezek a dolgok, hanem inkább úgy, hogy ha egy nyersanyagra szükség lenne, azt ideiglenesen lemásolnánk a helyi gépre... Így csak arra a pár percre foglalná le a NAS-t, meg a sávszélességet, amíg a másolás tart...
Majd egy olyan rendszert is be szeretnék állítani, hogy a munkatársak otthon, interneten keresztül is hozzáférjenek a NAS tartalmához... Ehhez kell majd gondolom felhasználókat létrehoznom, meg jogokat kiosztanom...
Egy láma kérdésem viszont egyből lenne is:
Rákötöm az összerakott NAS-t a routerre, s azt a telepítés alatt már egyből látni is fogom egy távoli, de ugyanarra a routerre kötött PC-ről? Ennyi?
No és a fix IP-ket a DSM-ben, vagy a routereken kell beállítani? Ha utóbbi, akkor azt hogyan? Gondolom router-e válogatja...
Bocs a fárasztásért, a többiektől meg a sok szövegért!
Köszönöm a segítséget!
-
addikt
Mennyi az a több felhasználó aki 10 gigákat mozgat egyszerre? Kettő? Mert itt biza a hálózat miatt úgyis kuka az egész, hiába rakol mögé ezer lemezt RAID0-ban, de még abban sem vagyok biztos, hogy a proci szeretni fogja meg a memória. A másik dolog a külső USB-s NTFS drive. Azért ugye tudod, hogy az bitang lassú lesz? Ha naponta 100 gigák változnak azt egy élet alatt nem menti le kb. Az NTFS kezelése a DSM-nek, hogy is mondjam finonam, lazán nulla.
Nem tudom pontosan mik a performancia és egyéb igények az eszközzel szemben, de 50 felhasználónál nagyobb környezetre én biztos nem vennék ilyen szintű eszközt, nekem itthon van ilyen aztán egyedül használom.
ps. Ja és hálózat. Ugye gigabit rendesen ki van építve? Normális kábelezés, normális hálózati eszközök?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Elemental #4218 üzenetére
Én sem vagyok ebben a RAID0 történetben 100%-osan biztos, csak tesztekre, meg leírásokra alapoztam a dolgot...
Azt is vágom, hogy a hálózati sebesség elég erős tényező, csak nem akarok olyanba belefutni, hogy a gigabites hálózat még bírná a gyűrődést a szimultán le/fel másolgatásoknál, de az 5400rpm-es WD Red-ek meg nem...
Viszont ha már egy összefűzött tömbben vannak a HDD-k, akkor sokkal jobb teljesítményre képesek...
Az a baj, hogy annak elég kicsi a valószínűsége, hogy találok valakit, aki már üzemeltet egy épp ugyanilyen rendszert, és segítene nekem tesztelni, hogy aztán megtaláljuk a lehető legoptimálisabb megoldást...
Hogyan lehetne ezt 100%-osan kideríteni?
-
addikt
Ha mondjuk mondunk egy olyant, hogy ez a tömb burst másolásban tud 300 mega per másodpercet, akkor könnyen kiszámolható, hogy 2-3 felhasználó tudja kihajtani a hálózat miatt, ami meg azért nem fog összejönni, mert onnantól már nem lesz burst, hogy 2-3 ember másol, mert fejmozgás kell a lemezekben. Én biztos azt csinálnám, hogy pont nem érdekelne a sebesség és a tárhely, egy négy lemezes NAS-ban rögtön RAID5-be raknám a lemezeket aztán kész. Mert a jelenlegi felállásban ugye semmi redundancia nincsen, vagy nem baj a usernek ha vinyó halál esetén két napig nem dolgozik, mert arra vártok, hogy a mentésből visszamásolj mindent?
-
vond
MODERÁTOR
A felhasználók száma változó, de úgy vélem, max. 5-6 ilyen folyamat fog futni egy időben, de azok is akár fele-fele arányban két hálózaton... De a legjellemzőbb az 1-2-3 folyamat lesz, szóval az 5-6 már az esetek elég kis százalékában fordulna elő...
A hálózat elvileg gigabites, 5e-s kábelek vannak mindenhol, és valami komolyabb Cisco router áll a középpontjában... De pontos típust most nem tudok mondani...
A DSM NTFS kezeléséről olvastam, tudom, hogy elég lassú, még USB3-on is, de a sebesség jelen esetben sokadrendű, hiszen éjjelre terveztem beállítani a biztonsági mentést, amikor senki más nem használja a NAS-t... Még ha csak 20MB/s-mal is ír a külső lemezre, úgy is végez mondjuk 200GB adattal max. 3 óra alatt... Az meg bőven belefér az éjjeli, hajnali órákba...
A max. felhasználó, aki csatlakozna az eszközre, az olyan 20-25 fő lehet, de - ahogy említettem - ebből egyszerre 5-6-nál több biztosan nem, de inkább csak 1-2-3...
Persze, gondoltunk mi is komolyabb szerverekre, az elborult "rendszergazdák" ajánlgattak is több százezres, meg milliós rendszereket... De egyrészt erre nincs keret, másrészt szerintem nem is feltétlenül szükséges ilyen feladatokra... Arról nem is beszélve, hogy ahhoz meg már erősen valószínű, hogy valami "szaki" is kellene, akit állandóan hajtani kéne, ha valami kínunk van... És ezt nagyon nem akarjuk... Valami egyszerű, de mégis megfelelő, kis rendszert akarunk kiépíteni, ami viszonylag jól kiszolgál minket, és mi magunk kézben is tudunk tartani...
-
őstag
Vállalati környezetben ellenjavallt a RAID0. A RAID0 nagyon jó játék otthonra, például azzal lehetett gyorsítani a rendszert, amíg még nem létezett SSD. De adatoknak nem ideális, pontosan azért, mert egyetlen diszk elvesztése az összes adat elvesztését jelenti.
Ha aggódsz a sebesség miatt, akkor vegyél WD RAID Edition lemezt a WD Red helyett. Azok is folyamatos üzemre lettek tervezve, csak azok 7200-on pörögnek, gyorsak. Továbbá használj RAID10-et, az ideális kombinációja a tükrözésnek plusz csíkozásnak, gyors is lesz, és biztonságban lesznek az adataid. Vagy használj RAID5-öt három lemezzel, plusz egy spare diszkkel.
Természetesen a biztonság ára a kisebb kapacitás, de üzleti környezetben nem lehet szempont a sebesség a biztonság előtt.
Többen kérdezték már tőlem - ezen a fórumon is - hogy minek a RAID, ha van backup? Nos, a backup nem helyettesíti a biztonságos tárolást. A backup a végső megoldás, amikor mentésből állítunk vissza adatokat, mert már minden kötél elszakadt. A védelem első bástyája a RAID, melynek többek között az is a funkciója, hogy biztosítsa az üzletmenet folytonosságát. Ugyanis ha ledöglik egy lemez, attól még a show megy tovább. A maradék lemezekkel is üzemel tovább minden. És mivel ezen árkategóriájú NAS-ok már hot-spare-ek, úgy lehet az elhullott lemezt kicserélni, hogy a userek ezt nem veszik észre.
Szép is lenne, ha minden weboldal órákra leállna, és mentésből kellene visszaállítani, ha egy lemez meghibásodna.
The Amiga, Born a Champion
-
vond
MODERÁTOR
Az a baj, hogy mindenképp kellene egy külső mentés is, mert amennyire lehet, ki akarom zárni a NAS esetleges meghibásodását, RAID tömb eldobálását, egyéb problémákat is...
Telerakni a 4 rekeszes NAS-t RAID5-ben, meg mellé mindenről külső mentést csinálni... Na erre most biztosan nem lesz pénz...
De egyébként nem kellene két napot várni a visszamentésre, mert biztos, hogy nem lenne szükség rögtön az összes adatra, max. pár 10 gigabyte-ra... A NAS-on található adatok nagy része idővel már csak archívumként szolgálna, a nyersanyagok a vágás, és az anyagok elkészülte után már csak ritkán lennének előszedve...
A nagyobb méretű visszaállítással megvárnám az éjjelt, vagy a hétvégét... Akkor lenne rá elég idő... Főleg, hogy az olvasás az NTFS külső eszközről azért gyorsabb is lenne, mint az írás...
De bízom benne, hogy erre nem mostanában lesz szükség...
Azért most bogarat ültettél a fülembe, ezen a RAID0 tömbön még gondolkodni fogok... Lehet, hogy simán lesz a 2 lemez két külön partíció, s akkor felosztjuk az egyes típusú mappákat, hogy melyik melyiken legyen... Nem tudom...
Van itt a PH!-n olyan topic, ahol ezt biztosan meg tudnák nekem mondani?
Egyébként köszönöm Neked is a tanácsokat, észrevételeket!
-
addikt
RAID5 mehet három lemezzel is, aztán max egy slot üresen marad, ha később bővülni kéne. A három lemez kapacitásából egyet fogsz elveszteni, tehát 3x2TB lesz 4TB nettó kapacitás. Aztán ezen felül még tolsz egy külső lemezt mentésre. Hidd el, nem véletlenül mondjuk, hogy nem tuti a RAID0, ezer százalék, hogy lesz előbb utóbb diszk hibád. Utána meg álmatlan éjszakáid lesznek a visszaállítással, ha mondjuk a mentéssel gondok vannak. Nem egyszer szaladtam már bele hasonlóba, azóta okosabban csinálom. Én a helyedben addig sakkoznék a költségvetéssel amíg nem jön ki valahogy legalább egy RAID5 konfig.
-
Elemental
addikt
válasz Intelligencs #4225 üzenetére
"De adatoknak nem ideális, pontosan azért, mert egyetlen diszk elvesztése az összes adat elvesztését jelenti."
Na, ez eszembe sem jutott, de teljesen igaz. -
vond
MODERÁTOR
Nahhh, most kitaláltam, hogy mi lenne a tökéletes megoldás, már csak a pluszköltségeket kellene valahogy beadagolnom...
DS412+, s ehhez 4x2TB WD Red SHR-ben vagy RAID5-ben (6TB hasznos hely), plusz 2x3TB WD Red külső NTFS mentés a két USB3-as porton... Így lenne 6 tera helyünk, viszonylag biztonságosan...
Alsóhangon 360 ezer... Tyűűűű, nem lesz egyszerű menet...
(#4225) Intelligencs: Köszi a tanácsokat Neked is!
WD RE4 lemezeket inkább nem... Tudom, hogy gyorsabb, mint az EFRX, de 50 ezer egy 2 terás, erre a gatyánk rámenne...VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
őstag
Az én saját itthoni rendszerem kiépítése közel 300 ezer Ft volt:
MAIN SITE - DS213+ + 2 x 3TB WD RED RAID1-ben + USB Backup Disk NTFS-re formázva
BACKUP SITE - DS111 + WD Green EZRX (Apámékhoz telepítettem, 30km-re innen, georedundancia)És ennél a rendszernél én mint magánember vagyok jelen. Szóval 360e Ft vállalati adatok biztonságos tárolására igazán nem sok.
-
AndrewTdi
addikt
A transmissiont el tudom érni interneten keresztül? A NAS el tudom. De gondoltam beírom a nas elérés után a transmission portját, de úgy nem megy.
-
Patice
Topikgazda
Ez már elég jól hangzik.
Szerintem egy ilyen rendszerért nem is olyan sok az a 360.000. Lehet jobban tetszik majd a döntéshozóknak, mint a külön IT-sel üzemeltethető milliós szerveres kategória.
Amúgy ha indulásnak marad esetleg a 412+ és 2x2 TB vinyó, akkor akár külön kötetként mehetne a két vinyó és az egyik kötet mondjuk az egyik hálózaté, a másik a másiké. (Csoportokkal megoldható könnyen a jogosultság.) Kérdés, hogy hányan vannak az egyik és a másik hálón.
Kíváncsi vagyok majd a fejleményekre. Majd légyszi jelezz vissza milyen döntés született.
(#4231) AndrewTdi:
Pedig pont úgy kellene tudnod elérni. http(s) nélkül írd be a host címedet, utána kettőspont aztán 9091-es port szám. Nekem így működik.
[ Szerkesztve ]
-
holden72
tag
Sziasztok,
Synology terminológiában milyen programot, legegyszerűbb megoldást ajánlotok az alábbi feladatra:
USB-n időnkét rácsatlakoztatott külső háttértárra szinkronizálja/másolja a belső HDD megfelelő mappájában levő fájlokat (családi fényképek)
A legjobb az lenne, ha ehhez a DSM admin felületére nem is kellene belépni, csak a Synology előlapi USB portjára csatlakoztatás esetén megtenné ezt a szinkronizálást.
Van ilyen lehetőség?Köszi
-
AndrewTdi
addikt
sikerült, köszi!
-
vond
MODERÁTOR
Vázoltam a dolgot az igazgatónak. Megnéztem az árakat is, kb. 370 ezerre jön ki az egész... Meglátjuk, mi lesz...
A két külön kötet a két külön hálónak (amit írtál) nem lenne jó, mert ugyanazokhoz az adatokhoz kellene hozzáférnie mindenkinek... Ha az előbbi is megfelelne, akkor akár vehetnénk két olcsóbb, kisebb NAS-t is...
Mindenképp jelentkezni fogok a fejleményekkel... S ha végül tényleg sikerül egy ilyen rendszert kialakítani, akkor legalább lesz gyakorlati tapasztalat erről a felhasználási területről, s ha netán valaki egy ilyesmi cuccot akarna összehozni a jövőben, tudunk neki némileg segíteni...
(#4230) Intelligencs: "Ismertem" már a rendszeredet, mert jó sokat olvastam visszafelé... Elég jó kis megoldás, tény és való...
Én is valami hasonlót tervezek majd egyszer otthonra, de erre sajnos nem mostanában lesz keret...
Jelenleg kimerül annyiban a biztonsági mentés, hogy bevágtam egy 1 terás viszonylag megbízható vinyót egy jó külső házba, s oda bizonyos időközönként kimentem a legfontossabb dolgokat, s a mentésen kívüli időben le is húzom a gépről és a 220-ról is... Most sajnos csak ennyire futja...
Azt is vágom, hogy vállalati környezetben nem is olyan sok ez a majd' 400 rugó egy ilyen 6 terás, biztonságos, könnyen kezelhető adattárért... Csak eddig nem igazán így gondolkodtak ittbent... Pár éve puhítom az embereket, és próbálom kicsit megváltoztatni a szemléletet, és ígyekszem minél korrektebb rendszereket összehozni, hogy könnyebb, gyorsabb, és biztonságosabb legyen a munka...
-
Patice
Topikgazda
"A két külön kötet a két külön hálónak (amit írtál) nem lenne jó, mert ugyanazokhoz az adatokhoz kellene hozzáférnie mindenkinek... Ha az előbbi is megfelelne, akkor akár vehetnénk két olcsóbb, kisebb NAS-t is..."
Jogusultságot tudsz adni a usereknek a másik vinyóhoz is. Ez nem gond. Csak maguk a user könyvtárak lehetnének esetleg külön.
De mindegy. Ez már csak részletkérdés. Meglátjuk mi lesz a döntés.
-
Criton
veterán
válasz Mezga Aladár #4200 üzenetére
nálam ha az ssh engedélyezve van, akkor folyamatosan próbálkoznak kívülről bejönni.
Biztonság kedvéért jobb használat után letiltani. -
őstag
-
Criton
veterán
válasz Intelligencs #4244 üzenetére
igen, de ahhoz az ssh.conf-ot írtad át, nem?
-
Möhe
addikt
válasz Intelligencs #4244 üzenetére
Azt honnan látod?
Random próbálkoznak, csak úgy vagy spam?
NSA? -
őstag
Bocs, benéztem, én az SFTP portot állítottam át a same as SSH-ról egy másikra a Control Panel / FTP / SFTP menüpontban. SSH-t valójában nem is használom, a routeren meg tiltva van.
Möhe: A system logs menüpontban látszik. Nálam dictionary attack módszerrel próbálkoztak, azaz username / password párosokkal, több ezerrel. Ez még az első nap volt, hogy megvettem. Utána beállítottam a Control Panel / Auto Block menüpont alatt, hogy 3 próbálkozás után tiltsa ki azt az IP-t, aki nem találja el a jelszót. És megváltoztattam a Control Panel / DSM settings / HTTP service alatt a portot, ahol be lehet lépni. Azóta nem volt támadás.
-
AndrewTdi
addikt
Van aki UPC-s és működik neki a mag?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bontatlan Lenovo ip. 3 "Kis Gamer" Laptop -35% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
- Samsung Galaxy S24 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest