Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vivaldi (böngésző)
- Netflix
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
A reset gombot nyomd le négy másodpercig. Ha hallasz egy beep hangot engedd fel.
És akkor visszaáll az alapállapot, de a DSM-et nem kell újrahúzni, adatok nem vesznek el:
To restore admin account to default value.
To reset the UI management port to 5000/5001.
To reset IP, DNS, gateway, and other net interfaces to DHCP.
To disable PPPoE.
To disable auto block.
To disable firewall rules.
To unmount encrypted folders and disable Mount automatically on startup.
To remove high-availability cluster.Csak egyszer nyomd le, mert ha 10 másodpercen belül még egyszer lenyomod 4 másodpercig, akkor újra kell húzni az operációs rendszert is. Az adatok egyébként ilyenkor sem vesznek fel, mert azok külön partíción vannak. (Tapasztalat.)
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
ssanyi63
újonc
válasz Csabroncka #30795 üzenetére
Szia!
Köszönöm, így működik. Csak tudod, ezzel elvesztem azt a kényelmi funkciót, hogy mobil appon keresztül is tudok az synologyra bármit letölteni, ha eszembe jut valami. Ehhez elvileg az otthoni hálózaton kell lenni, ugye?
köszi és szép estét : Sanyi -
gyugyo79
addikt
Hát én azt nem írta, hogy ez megoldja, csak azt írtam hol találod.
Ha nincs/nem jó DNS kiszolgáló az amúgy okozhat sok hibát. Én mondjuk minden hova be szoktam írni a google DNS-ét a szolgáltatón felül. Egy otthoni NAS-be ugye 99% preferált az a router és az alternatív részhez érdemes egy 8.8.8.8 -at beállítani pld.
-
balhmm
tag
válasz Csabroncka #30783 üzenetére
Alapból mindent felhoben tarolunk, nason csak a plusz mentesek vannak ezek ellen a vírusok ellen. Alapból direkt nem raidet használunk. Így egyik kötetről a másikra mentünk. És persze lehetne két has meg minden, de egy átlag otthoni gép esetén, családi dolgokra szerintem a felhő és egy nas ezzel a megoldással teljesen jól működik.
-
pomk
őstag
válasz ssanyi63 #30793 üzenetére
Próbáld meg, hogy az nCore oldaláról töltöd le a torrent filet majd úgy azt adod hozzá a letöltési listához és nem a DS keresőjét használod.
Én egyébként tabletről adom hozzá a letöltéseket 3rd party alkalmazással. NCore oldal megnyit, torrent file letöltése, "megnyitás ezzel a programmal...", kiválasztom és már hozzá is adja. -
ssanyi63
újonc
-
pomk
őstag
válasz gyugyo79 #30696 üzenetére
Bekapcsoltam, továbbra sem jó.
Viszont észre vettem egy újabb hibát, valamiért nem tud kommunikálni a routerrel. A beállítások -> külső hozzáférés -> router beállítások hibára futott, így elindítottam az adatútválsztó beállítása varázslot, ami kidobta, hogy a DNS kiszolgáló ellenőrzése sikertelen. Valószínű ez az alap probléma. Van valami tippetek? -
ssanyi63
újonc
a dowload stationnel töltöttem le mindig, a dsm webes felületéről, a keresés eredményei közül választva. Ez eddig működött, de az említett események után csak a php-t tölti le a Synology
Szóval, az eddigi jó működés változott meg valami miatt, gondolom egy beállítás, de nem jövök rá, hogy mi -
Tesztelo.hu
senior tag
válasz Intelligencs #30778 üzenetére
Tudjál róla, hogy az antisztatikus zacskó fokozatosan elveszti ezt a tulajdonságát, kb. 1 év múlva nem sokat ér. Szóval cserélgesd időnként.
-
ssanyi63
újonc
Sziasztok,
egy kis segítségre lenne szükségem. Egy hete egy áramszünet után felállt ismét a DS215j és minden probléma nélkül üzemel, egy apróságot kivéve: nCore letöltések (csak ezt használom, de seedelés az megy) nem jönnek le, a keresett tartalom megjelenik, de a file helyett php-t tölt csak le rendszerem.
Borisz76 tanácsait követve ellenőriztem ismét a beállításokat, a legfrissebb oprendszer fut és a legfrissebb Resilio Sync. A Synology support nem tud mit mondani, mert szerinte ez 3rd party hiba, és javasolnak egy teljes reset folyamatot, mert lehet a Resilio belenyúlt a kernelbe és azért nem megy a letöltés.
Tudna valaki segíteni?
nagyon köszi: Sanyi -
Madwe
nagyúr
válasz Atlantis #30784 üzenetére
De a syncron egyrészt csak mondjuk hajnali 4kor kezdődik, addig van időd leállítani, másrészt ha beteszel mondjuk 7es verziókövetést, akkor 1 heted van visszaállítani a fájlokat Külső vinyóra meg valóban úgy van értelme, ha csak akkor van bedugva amikor megy a sync egyébként pl melóhelyen van, de még így is jobb ha pl csak minden hétvégére hozza haza az ember s akkor futtatja le vele rutinszerűen, mintsem h sehogy sem.
Mellesleg olyan adatoknál, amiknél fontos a ransomware kikerülése, az én szememben legalább olyan fontos a tűz/betörés/villám/egyszerre lehaló vinyók meg akármi kivédése is... -
Imco
őstag
Mit tegyek ha kizártam magam?
Transmissiont telepítettem volna, de nem akarta az igazat. Újraindítottam a nast. Utána már nem tudtam belépni. Blokkolta az ip-t.
Váltottam ip-t, akkor sem ment. Telefonról beengedett adminnal. Átállítottam hogy 5 sikertelen 5 percen belül legyen a blokk és 1 napig tartson. Most már a telefonról sem tudok belépni. Csak az jog nélküli userekkel megy.
2 admin jogú felhasználó van, azokkal nem megy. Mit javasoltok, hogy újra hatalomra kerüljek?Köszi!
Üdv! Imco
-
Atlantis
veterán
válasz Csabroncka #30783 üzenetére
Arra szerintem jónak tűnik, hogy kivédje a fertőzést. Mert ha jól sejtem, ha egy ransomware elszabadul, akkor az szépen végigmegy a láncon és még egy beállított felhő-alapú szinkronizáció esetén oda is szépen feltolja a fertőzött anyagot. Külső meghajtóra persze kell menteni, de az emberek többsége ezt napi szinten nem teszi meg.
Még csak most próbálok kigondolni egy jó, de kevésbé macerás megoldást, amit lehet, azt automatizálnék az emberi tényező (=saját hülyeségem vagy lustaságom) kivédése érdekében.
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Atlantis
veterán
-
őstag
válasz eszakas #30779 üzenetére
DS213+, ez az enyém, ez a központ. Van még két DS111-es és egy DS116-os. Mind a négy fizikailag más helyen van. Egy heti backup terv alapján szinkronizálgatnak keresztbe-kasul a NAS-ok, illetve mentenek lokálisan, hogy sohase fusson egyszerre két backup. (Performancia okokból.)
Mondjuk ha mindkét NAS-od fizikailag egy helyen lenne, akkor nem látom, hogy miért kéne két NAS. Akkor azt is megteheted, hogy egy külső diszket dugsz a NAS-ra, és arra mentesz. Az adatot fogadó NAS ugyanis nem csinál kvázi semmit, csak a beérkező adatot kiírja a diszkre. Szerintem két NAS-nak akkor van létjogosultsága, ha az egyik fizikailag más helyen van, például a szüleidnél. És akkor megvan a georedundancia is, tehát ha neadjisten betörnek hozzád, vagy leég a lakás, akkor is megmarad a másik helyszínen lévő példány.
Nálunk például minden NAS akként is funkcionál, tehát mindenki torrentezik rajta, filmet néznek, stb. Az, hogy mindegyik tárolja egy másik NAS backupját is, az csak melléktevékenység, az csak azért van, mert mind a négy NAS a családon belül van, és én vagyok mindegyiken a rendszergazda, és így oldottam meg a fontos adatok védelmét.
Fontos adat alatt csak és kizárólag a saját képekre, videókra, doksikra kell gondolni, amik pótolhatatlanok, amiket nem lehet reprodukálni. Csak azok vannak ennyire szuper biztonságosan tárolva. Minden más adat max. kétszer van meg, például mp3 gyűjtemény, ciscos cuccok, de a legtöbb adat, pl. filmek, csak egyszer. Mivel ez pótolható könnyedén, meg annak a duplikálására a világ összes diszkje sem lenne elég.
[ Szerkesztve ]
-
eszakas
senior tag
válasz Intelligencs #30778 üzenetére
Ez igen
Milyen típusú NAS-t használsz. Nekem több videó és kép mappát kellene szinkronizálnom és a gépek nem egy helyen vannak. Azt tervezem hogy egy 216play volna a kiszolgáló és később valami olcsóbb pl.DS115j volna a az ami valójában tárolna. Torrent, konvertálás ilyesmi volna még a dolguk.
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
őstag
A backup mappa persze csak egy példa volt, mert nekem úgy hívják. Értsd alatta a védett mappát, amihez nem akarod, hogy a vírus hozzáférjen.
Amúgy nekem rengeteg mentésem van:
1) Napi lokális mentések minden NAS-nál a rákötött vinyóra, backup mappába, amihez nem férnek hozzá az asztali gépek
2) Hálózati mentés a NAS-ok között hetente egyszer (négy Synology NAS-t menedzselek a családban)
3) Időszakos offline mentés egy külső diszkre amit a könyvespolcon a könyvek között tartok egy antisztatikus zacskóban
4) Időszakos offline mentés egy külső diszkre amit anyáméknál tartok
5) És a végső védelem, bluray lemezekre évente kétszer kiírt inkrementális mentésAz én adataim csak akkor pusztulnak el teljesen, ha atomcsapás éri Budapestet és 30 km-es körzetét. De akkor már mindegy is. Én komolyan veszem azt a mondást, hogy az az adat, ami csak helyen létezik, az valójában nem is létezik.
-
Madwe
nagyúr
válasz Intelligencs #30775 üzenetére
Igen, de azt alapvetésnek vettem, h a lementett user/pw párosnak joga is van oda Ott backup mappáról, jogosultságról nem volt szó, csak elérésre vonatkozott a kérdés (nyilván megfelelő jogosultságokkal) amire a válasz az, h igen, eléri.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
"Pl ha winben lemented a user/pw párost, de nem csatolod a meghajtót, a \\ipcím\megosztás úton is eléred a nast, amit a vírus is megtesz, ha hirdtei magát."
Ez nem teljesen igaz, mivel a számítógép csak azokat a shared foldereket látja, amihez az adott usernek - amivel a számítógép bejelentkezik a NAS-ra - joga van. Én például egy teljesen külön usert állítottam be a számítógépnek, ugyanaz a név, amivel a gépre is bejelentkezek, és míg ez a user a gépen admin, a NAS-on nem, és nem is látja a backup shared foldert. Tehát a vírus semmiféle módon nem fér hozzá a backup mappához. Ahhoz egy admin userként kell belépnem a NAS-on.
Amit írtál az akkor igaz, ha ugyanazt a user név / jelszó párost mentette el a számítógép, amivel a NAS-t menedzseled, és amelyiknek joga van minden mappához a NAS-on.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz Ghost84 #30773 üzenetére
Ds216j az 2x1.0ghz+512MB
Ds215+ az 2x1.4ghz+1GB
Ds214play 2x1.6ghz+1GBHa az erő kell, akkor egyértelmű mit kell választani Ha fontos, h tovább legyen támogatva, akkor viszont a frisebb modellekre essen a választásod (ugyanakkor egy terméket 6+ évig simán támogatnak, azaz a 214re is fog még jönni új dsm 2020 után is valamivel.
-
ERPY
őstag
Szeretném azt megoldani, hogy van egy weboldalam, amire opcionálisan ismerősöknek szeretnék egy lehetőséget fileok feltöltésére. Erre nagyszerű megoldás lenne az adott könyvtáron a fileigénylés létrehozása opció. Viszont a nason belül ezt minden könyvtáron engedélyezi, kivéve a (web station) web megosztáson belül. Meg lehet ezt valahogy oldani?
-
Madwe
nagyúr
válasz balhmm #30764 üzenetére
Igen, ez abszolút valid megoldás, egy nas árát megspórolja, egyetlen hátránya, h a mentési tárhelyet is a nasban kell letudni, illetve az egyéb károk ellen nem véd (áramcsapás, tűz, betörés stb) de otthoni felhasználásra ez is igencsak jó megoldás. Ha esetleg a külön userrel a mentés egy külső merevlemezre menne, amit csak minden nap/hét akármi végén dugnátok rá s syncronba tennétek, azzal a maradékot is letudnátok
(#30766) envagyok Igen. Pl ha winben lemented a user/pw párost, de nem csatolod a meghajtót, a \\ipcím\megosztás úton is eléred a nast, amit a vírus is megtesz, ha hirdtei magát. Ha beállítod megosztási mappánként, h ne jelenjenek meg hálózati helyekként, akkor valszeg a vírus nem fogja megtalálni, hiszen nincs kiindulási alapja, h hol keresse.
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
RSYNC-el mentek synology-ról egy wdmycloudra.
Az csak olvasható még az admin beállítással is, szóval wines gép törölni nem fog róla.
synoról root fhnévvel indítom a mentést, így viszont a syno tud törölni/módosítani backup során.
RSYNC-nél meg lehet oldani valahogy a több verziós mentést?
Az hogyan működik? -
envagyok
veterán
A zsarolós vírus akkor is törli a megosztott mappát, ha nincs felcsatolva, de a \\synology beírásakor írható olvasható?
Vagy töröljem a windows által elmentett belépési adatokat, és akkor csak fhnév/jelszóval léphetek be? -
balhmm
tag
Ha valakit érdekel:
Én úgy oldottam meg egy nassal a titkosító vírusok elleni védekezést, hogy csináltam a nason egy új usert, illetve egy új megosztást, amihez csak ennek a usernek van joga. Ez a user az összes nason található megosztást eléri. Aztán beállítottam a nason a biztonsági mentést az összes fontos cuccról ebbe a megosztásba, ezzel a userrel. Mivel ez a megosztás sehol nincs felcsatolva, így a vírus sem éri el. Leteszteltük a mostani titkosítós cuccokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Ghost84
aktív tag
Sziasztok van egy DS213j nasom amit szeretnék erősebbre cserélni a kérdés az, hogy érdemes régebbi de erősebb típust venni (pl. DS214 play vagy DS 215) Vagy inkább vegyem meg az új DS216j-t?
-
Peathee
aktív tag
válasz Laposelemer #30760 üzenetére
Igen, az a büdös elektromos eszköz szag műanyag aromával kísérve
De már most így kb 4 óra után jelentősen csökkent. -
Peathee
aktív tag
Sziasztok,
csak infoként írom, hogy ma megjött a EATON 5E650iUSBDIN 650VA Szünetmentes tápom és a DS216play gond nélkül felismerte és működik! Pedig nincs is rajta a támogatott UPS listán.
Illetve ha valaki ilyenre googlezik, működik az USB elosztó is, azon keresztül megy az UPS.Egy fekete pont azért jár az Eatonnek, mert az USB kábelt nem adták a csomagban... még jó hogy volt itthon egy régi nyomtató miatt ilyenem.
-
Atlantis
veterán
Azért AV Essential eléggé paranoiás, nekem vagy 20 elemet karanténozott, amik között volt jópár olyan, ami eddig minden víruskeresőn átment, tizenéves anyagok(pl.: Excel-táblázatok) is voltak, de természetesen néhány jogos észrevétele is volt (pl. :1-2 régebbi cracker).
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Madwe
nagyúr
válasz hackeeeee #30748 üzenetére
Ha kb nem akarsz semmiről se emailt kapni, az nem baj, max kikapcsolod azokat a részeket, de pl arról, h talált e vírust, arra állítsd be szvsz mindenképp Így ugyanis soha a büdös életbe nem kell megnyitnod az AV essentialt, teszi a dolgát. Aztán majd 1 év múlva kapsz egy emailt, h vírust talált, akkor megnyitod, megnézed mi volt a fertőzött, karanténba helyezed/törlöd/feloldod a hibát. Így pl nem kell nézni nason a notikat se feltétlen gyakran, hiszen ha baj van úgyis megy az email. Ezt egyébként más, hasonló dolgokra is érdemes beállítani, ha találsz még ilyeneket... Van sok érdekes, pl akkor kiveszed, h sikeres syncről értesítsen emailben, de azt benthagyod. h sikertelen esetén szóljon - jött email baj van, nézd meg miért. Egyéb dolgok is hasznosak, pl túlmelegedés miatt kikapcsolt stb, azért van pár info, amiről nem baj ha küld emailt s ránézel amint időd engedi
-
hackeeeee
Jómunkásember
Jahogy ez megy így, ó, szuper. Bár szerintem erre nem lesz szükség, de ettől függetlenül lehet, hogy ki fogom próbálni, ha már használható.
Szerintem beállítom úgy, hogy a rendszert nézze át naponta valamikor éjszaka, teljes ellenőrzést pedig csináljon heti egyszer, szerintem hétvégenként, valamikor szintén éjszaka.
A kis qnap-nál szerettem volna értesítést beállíteni, de ott csak saját smtp szerveren keresztül működött volna.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
eszakas
senior tag
Sziasztok.
Az volna a kérdésem, hogy ha beszerzek egy Synology ds216play NAS-t és a későbbiekben egy pl. egy Synology DiskStation DS115j-t a kettőt össze tudom-e kötni úgy, hogy a 216-os lenne a kiszolgáló és a 115j-t is tárhelynek használná?
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
Madwe
nagyúr
válasz hackeeeee #30736 üzenetére
Nem kell saját mailserver ahoz, hogy emailben is elküldje az értesítéseket.
Ennek beállításához a vezérlőpult - értesítés fülön kell felvenni az email fülön egyrészt a címzett email címét, másrészt pedig azon email beállításait, amelyikről szeretnéd, hogy küldje neked az infokat. Ha ezen beállítások sikerültek, akkor a speciális fülön ki/be tudod pipálni, hogy mely esetekben küldjön a rendszer emaileket is számodra.
Az AV magától nem fog tudtommal lefutni, nem olyan ilyen szempontból mint egy asztali AV sajnos. Ütemezd csak be, tudom h eszi a memóriát mint a fene, de ha pl a szinkron minden nap 2kor kezdődik, s megnézed meddig tart, ált. lefut hajnali f3ig, akkor az AV-t meg tudod ütemezni mondjuk minden nap hajnali 3ra, így mire felkelsz minden lefut, ha minden rendben, akkor kapsz egy mailt a sikeres szinkronról, de az AVtől pedig semmit se kapsz
-
Atlantis
veterán
válasz kulu22 #30741 üzenetére
Úgy értem, hogy a felhőben van pl.: Mentés mappa, azt egy szinkronizáláshoz megadhatom célmappának, de egy másodikhoz már akkor sem, ha létrehozok benne egy másik almappát.
-
Atlantis
veterán
válasz kulu22 #30738 üzenetére
Ha a titkosítás aktív, akkor nem engedi, nélküle elfogadta.
Viszont bosszantó, hogy ugyanabba a célmappába nem állíthatok be új szinkronizálást ,ég akkor sem, ha abban egy új almappát csinálok. Ez így használhatatlannak tűnik...
-
Atlantis
veterán
válasz kulu22 #30735 üzenetére
Tényleg a böngésző volt a gonosz, Chrome alól továbbment...hogy a végén azt írja ki, miután beállítottam mindent, hogy ismeretlen hiba történt, próbáljam később.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
b.lajos
tag
Sziasztok,
Szándékomban áll eladni a gen8-at, részben mert meguntam a frissítés körüli mizériát, bár ez inkább "user error", részben mert nemigazán használom ki. Lényeg valamelyik synology lenne a célpont, ezért kérném a tanácsotokat melyik lenne megfelelő ami többek közt a digi 500-as netjét is ki tudná használni.
Köszönöm!b.lajos
-
Atlantis
veterán
Szeretném a NAS pár mappáját Onedrive mappával szinkronizálni. Ha jól sejtem, a Cloud Sync kell erre, de valamiért nem akarja a jót, a beállításnál annál a résznél nem megy tovább, ahol vissza akar irányítani az IP-mre. Mit csinálok rosszul?
-
Madwe
nagyúr
válasz hackeeeee #30729 üzenetére
Az AV Essential settings - update részénél be tudod pipálni, h update-eljen scannelések elött, valamint a scheduled scanbe felveheted h mikor legyen full meg system scaned, uh lefut magától. Szóval full automatikus az egész, ha baj van jön a noti (s ha beállítottad, email is erről)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Az Antivirus Essential tud magától is frissíeni, vagy néha-néha egy kézi frissítést kell végezni?
Véleményem szubjektív...
-
gyugyo79
addikt
válasz hackeeeee #30725 üzenetére
Én azt látom, hogy azok a komplett rendszereket kínáló cégek akik eddig az általad leírt szervert szállították 100% azok most szinte mind a szalagos egység helyett egy NAS-t raknak a csomagba. Árba szinte ugyan ott vannak (mert azért egy jobb sas egység simán van egy 4 lemezes NAS ára most nem Synologyra kell gondolni mert erre nem kell amit tud) de gondolom biztos látták, hogy sok helyen a kinevezett rendszergazda olyan szinten sz@rt bele hogy 4 év után is ugyan azt a 4 kazettát cserélgette amivel ők leszállították a rendszert. Az egyéb amúgy valós előnyit meg ugye ecsetelni sem kell a külön helyiségben elhelyezhetőséget és a szervertől független használhatóságot, elérhetőséget.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz #56573440 #30722 üzenetére
Pár éve láttam olyan hp rack-et, amiben volt raid, volt külön backup, plusz dolgozott szalagra. Nem tudom, hogy az mostanság, hogy állhat. Sokat nem tudtam meg róla, de már akkor is több helyen hdd-re mentettek, kicsit meg is lepett, hogy láttam olyat.
Véleményem szubjektív...
-
Madwe
nagyúr
válasz Csabroncka #30718 üzenetére
Az adott időben max 10-20gb adat megy át nálunk pl, az egész meg 4tb, szal sokára végezne vele (mindennapi rutin része a kezelt nasok, tűzfalak csekkolása - küldenek emailt az esti folyamatokról ha végeztek - nincs email, akkor fennakadás van s rá kell nézni.. nomeg kollegák is hidd el hamar hívni fognak reggel 6kor, ha lassú az elérés, mert épp ezerrel megy a backup
Nomeg mindegy is az adatforgalom, nem mobilneten megy, cserébe pár kattintás árán megvan minden adat (backup nas irodai hálóba bevisz, nas gyalu, majd backupl adat le) ez azért max 1 napos kiesés, szemben azzal, h az összes, akár több évtizedes adat elveszik, ami lehet olyan is, h jogilag s anyagilag is kuka a cég, akár még komolyabb következménnyel is személyekre nézve... -
Patice
Topikgazda
-
vond
MODERÁTOR
válasz Patice #30716 üzenetére
Köszi!
Pár hetente azért újra van indítva a NAS, igen.
Mindegyik külső lemezen 1.5-2 TB üres hely van még, úgyhogy ez nem lehet gond. Most kidobattam, meg le is húztam és kikapcsoltam őket, de továbbra is be van ragadva a mentési folyamat. Lehet, hogy csak egy újraindítás teszi majd helyre. Legalábbis remélem, hogy azután rendben lesz. Megvárom, míg mindenki befejezi a melót, aztán meg is nézem.
1-2 éve érdeklődtem itt, hogy érdemes-e frissíteni, és arra jutottunk, hogy ha minden okés, akkor nem feltétlen kellene forszírozni. De most már egyre inkább úgy érzem én is, hogy bizony ideje lenne. Azt hiszem, kijelölök majd egy napot, amikor megpróbálom megcsinálni.
Amúgy nézegettem már a 6-os, meg a 6.1-es DSM-et, látszólag nem sok dolog változott az 5-höz képest, de biztos kiforrottabb a cucc.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Patice
Topikgazda
Időnként azért újraindítjátok?
Beragadt lemez: nem telt véletlenül meg a külső HDD?
DSM 5.0-4528 Update 2
Én még céges környezetben is időről időre be merném vállalni a frissítést. Legalább a legutolsó DSM 5-re a biztonság miatt.
A legújabbra nem biztos, hogy egyből lehet, 1-2 köztes lépést el tudok képzelni, a beállításoknak meg kell maradniuk, max. új funkciók, jöhetnek be pl. HyperBackup, de nagyrészt ugyan az lesz a rendszer.
Netes Demó rendszeren megnézheted, hogy néz ki a DSM 6.1.
Mentés: szerintem ez így teljesen jó, főleg a heti off-line kézi mentés.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
gyugyo79
addikt
Az amit te mondasz az úgy van! Amit én mondok az a Cloud Station Server-nél beállított mappánál működő verzió kezelő. Ami működik smb -n át használt mappára is. Legalábbis amikor én direktbe néztem duplázta a méretet. Bemásoltam 5 GB képet, bekódoltam és 10 GB volt rögtön a foglalt hely.
A Cloud Station Server-> beállítások-> egyebek résznél lehet megnézni mennyit használ.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz gyugyo79 #30711 üzenetére
Nem egy az egyben kerül lementésre! Pl ha teszem azt van egy 5mbos 1000 oldalas docx, amibe másnap beleírnak egy új oldalt, akkor az egész nem 10mb lesz, hanem csak 5.1 mondjuk! Incrementáltan ment, aminél tud, én úgy tudom, s kb úgy is látom (nem teszteltem, de 4tb adatból olyan 4.5tb a 2 hetes biztosnági mentés...
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz Patice #30703 üzenetére
Nem ezen nem segít a fájlrendszer itt minden fájlverzió bukó a tárhelyből. Persze nem mindegy mekkora fájlokkal dolgoznak és mennyire van beállítva az előzmény. Kódoló vírus ellen elég ugye ha be van állítva 2 mert kódolás után elég az előző verziót vissza állítani de nekünk van olyan partner akinél 10 volt a kívánság és viccen kívül volt már arra is szükség, hogy vissza kerüljön egy 10-el korábbi állapot. Ugye mentésenként egy állapot szóval azért tud ez pörögni is.
Ez a mentéstől azért jobb annak akinek belefér mert rögtön van egy utolsó állapot mindenről míg a mentésnél egy nap végén elolvasott levélnél elég sok adat veszhet még el.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok! Jó rég jártam erre.
A munkahelyi DS1813+-szal kapcsolatban lenne egy olyan problémánk, hogy pár napja valamiért beragadt az egyik ütemezett, napi USB-s biztonsági mentés, és ez látszólag blokkolja a többit is. Órákig mozdulatlanul állt a folyamat, nyomtam rá egy mégsét, azóta meg "megszakítás"-t mutat, de ezt is már órák óta, és nem tudok semmit kezdeni vele.
Mit tudnék ilyenkor tenni? A folyamatok közül nem lehet esetleg kilőni? Gondoltam már arra is, hogy lehúzom a külső vinyót, aztán később vissza, attól hátha megáll. De hátha van valami szoftveres megoldás is.
________________________Megragadván az alkalmat, arra is rákérdeznék, hogy érdemes-e, kell-e frissítenem a legújabb DSM-re, bármiféle ok miatt (biztonság, új funkciók, gyorsabb/stabilabb működés, stb.)? Már évek óta a "DSM 5.0-4528 Update 2" megy, és nem is volt semmi gondunk vele. Lehet egyáltalán erről a verzióról egyszerűen a legújabbra frissíteni, úgy hogy megmaradjon kb. minden beállítás?
________________________+1 kérdés: Jelenleg 8 db WD30EFRX pörög a NAS-ban RAID5-ben (jelenleg kb. 60-70%-os kihasználtsággal), a megosztott mappákon lefut minden este egy biztonsági mentés 3 db külső WD60EFRX-re, plusz pár naponta/hetente kézzel is csinálok egy plusz biztonsági mentést, a fizikailag más helyen lévő szintén 3 db WD60EFRX-re.
Van-e ennél jobb megoldás az adatok többszörös bebiztosítására, értelmes keretek között? Nyilván mégegy, legalább ekkora NAS lenne a legjobb, pl. egy szerverteremben, de ez jelenleg pénzügyileg nem igazán megoldható.
Előre is köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Madwe
nagyúr
Igen, az elég. Ugyanakkor nem árt mellé verziókövetés, hisz ha épp nyaralsz, nem vagy netközelben, nem nyitsz meg semmit s nem jössz rá arra, h lockoltak, akkor szintén bukta. Ezért erre a hyper backup a legmegfelelőbb, azt lehet titkosítottan, jelszóval védeni a backup felőli részén is stb. Direkt erre van
-
Rick4
félisten
Pont ezen gondolkodom, hogy akkor átállítsam a napi 9-21 órai szinkronizálást a két nas között napi 1X, mondjuk 20-21 óra közöttire, és kész? Értelemszerűen annyi adat nem termelődik 1 nap alatt, hogy ez problémát okozzon, ráadásul a frissessége miatt vissza is kereshető, kivel, mi történt, tehát újraalkotni nem nagy ügy. Ha aznap kiderül, hogy bekapott valamit, leállítom a szinkronizálást, formázom a vinyót, és visszaszinkronizálnom az adatokat...
Mondjuk nem tudom milyen a konkrét titkosítás, de ha én nem férek a felcsatolt mappáimhoz, és olvasni se tudom a fájlokat, akkor elvileg a másik nas se tudja olvasni, tehát nem is tudja leszinkronizálni, nem? rsync átszívná a titkosítást?Amúgy az is bennem van, hogy az itthoni kamerák képét nem ide, helyben kellene mentenem, hanem a másik backup nasra, ha itt bármi történik, akár ház leégés, betörés, a felvétel ott mindenképp megmaradna, de még nem jöttem rá, a surveillance station hogy tud távoli kamerákat kezdeni. Van erre valakinek megoldása? elvileg fix az ip-m, de jobb lenne dyndns név: port, és itt máris megakad a dolog...
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Csabroncka #30704 üzenetére
Az szép..
Úgy néz ki, hogy a raid köteten volt a megosztott mappa, plusz mellette a roundcube. A roundcube-ot nem bántotta, viszont a megosztott mappát végigdarálta úgy, ahogy van.
Véleményem szubjektív...
-
Sanya
nagyúr
A virtual machine managerhez 2db hálózati kártya kell. A másik hálókártyát fogja használni elvileg.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Madwe
nagyúr
válasz hackeeeee #30702 üzenetére
Ütemezni lehet. Pl hajnali 2kor kezdi el a szinkront, kb 3ra végez. 14 előzményt tart meg, így minden napról lesz egy állapotod 14 napra visszamenőleg. Ugyanakkor ilyenkor pl csak előző napi állapotra tudod visszaállítani, ha ma 16ig sok változás volt, s utána elrontod, csak a hajnali állapotba tudod visszatenni, sajnos...
Az a 14 nap egyébként csak a különbségeket tárolja, így egy teszem azt 1tbos adat nem 14tb lesz, hanem csak 2-3, max (illetve annyi, amennyi új adat keletkezik 14 nap alatt pluszban)(#30703) Patice Dede, a btrfs ebben jobb, de azért csodát nem kell várni tőle Ugyanakkor ahogy fentebb is írtam, csak a változások lesznek lementve, így lényegében az összes adat + a legtávolabbi pontig keletkezett adatmennyiség lesz kb a szumma, ami azért nem vészes.
-
Csabroncka
addikt
válasz hackeeeee #30699 üzenetére
Ezt most mi is végigdobtuk a cégnél, ami hálózaton csatolt mappa, azt mind bedarálja! Sőt ha nem veszed észre (napi mentés), akkor a biztonsági mentés is lehúzza
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Patice
Topikgazda
válasz gyugyo79 #30700 üzenetére
"Az ilyen vírusok ellen a verzió előzmények beállítása a jó védelem ami iszonyat hely pazarló ugyan de amikor beüt a baj akkor nagyon jól tud jönni..."
Tudtommal a helypazarlás "kivédésére" jó a btrfs fájlrendszer. De javítsatok ki, ha rosszul tudom.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz gyugyo79 #30700 üzenetére
Alapból biztosan nem lett módosítva az ehhez kapcsolódó engedély, mert pár dolog átmásolására ment csak rá a HDD, semmi másra.
Ezért is lepődtünk meg, de erre nem gondoltam, hogy megosztja az eszközt, és így viszont világos, miért történt az, ami.
Madwe: Ehhez kapcsolódó kérdés. Ennek nem az a lényege, hogy szinkronban dolgozik a 2 nas? Mint pl. a raid1? Vagy csak időközönként ment?
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Madwe
nagyúr
válasz Patice #30698 üzenetére
Ilyenek ellen jó (cégek esetén, magánszemélynél ritkán ilyen fontos) egy másik helységben tárolt nas, ami verziókövetéssel az elmúlt 2 hét állapotát tárolja. Ha 2 hét alatt nem tűnik fel, h lockolják az adataid, akkor azok nem is fontosak (természetesen nem minden filet niyt meg 2 hetente az ember, de egy megosztásból elég 1et, ott már kibukik)
A biztonsági nas sehova nincs felcsatolva, ha kell akkor weben dsmben menedzseli az ember a visszatöltéseket (jajj már megint rámentettem rosszul, jajj elqrtam az adatbázist stbre pl gyakran, teljesen lehaló hdd miatt remélhetőleg ritkábban)
Innentől kezdve csak akkor lehet gond, ha a nason is le tudna futni a vírus, de ilyen nincs nagyon (nemrég volt a cryptolocker para synonál is, de az is win alapú volt ha jól emlékszem?)
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam Deck
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Gyúrósok ide!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- BestBuy topik
- Path of Exile (ARPG)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest