-
IT café
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
-
Bejelentett egy szivárgást a gázműveknek, a kocsijára terhelték a költségeket
Csak a szokásos....
Már az is abszurd, miért a bejelentőnek kellene kifizetni a kiszállási díjat, ha szivárog a gáz/akár nem szivárog?
-
Frankie50
tag
válasz
balojazz #11288 üzenetére
2005-ben mis is központis panelből költöztünk a jelenlegi lakásba. Papíron ez is 120 m2, csak hőszigetelő vakolat van a falon, eredeti nyílászárók, '88-s építés. Az első évben 3400 m3 gázt fogyasztottunk
2 felnőtt 2 tinédzser. De akkor kit érdekelt
Most azért már elég fájós lenne
Az utóbbi két év már 1200 környékén volt+ 2 m3 fa, így már nem megérős a nyílászárók cseréje, és a homlokzati hőszigetelés
-
313313
addikt
válasz
balojazz #11292 üzenetére
Pedig azzal többre mennének. Én pl úgy jártam, hogy a vett családi házban cserélve voltak az ablakok, de visszajavítva nem voltak illetve purhabozás is elég szegényes volt. Szóval minimális befektetéssel sokkal komfortosabb lett minden...
Arról nem beszélve, hogy 2 ajton cseréltem a gumiszigetelés profilját, ami ismét érezhető volt.... -
pjen
félisten
válasz
balojazz #11288 üzenetére
A födémet kéne első körben szigetelni, felülről. Azt most is meg lehet csinálni, akár egyedül is. A meleg fele ott megy el. Már 10 centi is sokat jelentene.
Ursa DF 39 Lignin üveggyapot hőszigetelő tekercs 10 cm vastag.1400ft/négyzetméter. Az első gázszámla után már ingyen lenne.[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
3 hete volt itt egy kis vita, ami egy 90 m2-es, szigeteletlen ház novemberi és éves gázfogyasztásának becslése körül forgott. Oda becsültem novemberre 366 m3-t, évre kb 3000-t. Ehhez egy kis adalék. Akaratlan kísérletet végzett a munkatársam. Szintén szigeteletlen, 105 m2-es házba költözött (előzőleg panellakó) munkatárs járt úgy, hogy okt 31 és nov 25 között összehozott egy 425 körüli fogyasztást egy hagyományos gázcirkós, radiátoros rendszerrel. A hmv villanybojlerről megy. Az egész hónapra 520-530-ot jelent. A termosztát 23 fokra volt állítva, most visszavette 21-re, és kapkodna, mi legyen. Mondta, hogy berakna egy hőszivattyút. Mondtam neki, nehogy, inkább szigeteljen ezerrel, nyílászárók, kérdezzen a padlóról az eladótól stb, majd aztán utána meglátja, mi legyen a fűtési rendszerrel. Lényeg a lényeg, 21 fokkal novemberre talán lemehetett volna 450-re vagy extrém odafigyeléssel, radiátor- és szobalezárással 400-ra akár, de ez így nem maradhat, mert fázósak. Ez 25 napra egy 210 ezres tanulópénz volt, de ha előtte kér valakitől egy becslést fogyasztásra, legalább kicsit kevesebb lett volna, lelkiekben felkészül, és 3-4 héttel előbbre jár a modernizálásban, most meg jönnek az ünnepek és a leghidegebb időszak, kéne valamit gyorsan csinálni...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
AXisBOLD #11279 üzenetére
Ha van több évre visszamenőleg óraállásod....
Azaz tudod, hogy olvasástól olvasásig , 1 év alatt mennyit fogyasztottál...., akkor jobb az egyenletes havi részletfizetés.
Így minden hónapban ugyanannyit fizetsz és nincs meglepetés.
Persze ehhez az kell , hogy :
- Legyen legalább 1 teljes éved ezen adatokkal.
- Ne nagyon változzanak a fogyasztási szokások.
( Mert mondjuk beszereltettél 2 db klímát vagy egy új egész házat fűteni képes hőszivattyút )Mod :
Nálam a ház fűtése gázról megy.
Mivel csak fűtésre használom ezért nyáron semmit nem fizettem.....télen meg a gatyámat is mert szigeteletlen a ház + régi a kazán is. Aztán lett 2 éves átlagom és most havi 15.000 Ft-t fizetek.
Így jobb szétosztva mert a téli hónapokban sem kell többet fizetni.[ Szerkesztve ]
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
MVM Észak-Dunántúl a terület, villamosenergia, A1, B és H tarifás óráim vannak, jelenleg (1 éve) havi általányt fizetek. Mi alapján tudnám eldönteni, hogy áttérjek-e a jövő évi leolvasástól a diktálásra vagy se?
-
amargo
addikt
válasz
7Heads Drago #11273 üzenetére
Igen, de a lábazat találkozik egy extra nagy határoló réteggel is beton formájában, amit érdemes számításba venni ezért is emelik ki külön szerintem.
Nálam a new balance 85-re 7 vagy 10 év garanciát adtak (nem emlékszem pontosan és levél alapján 7-et találtam, de volt valami plusz még), alapvetően 5 éve már azt mondogatták, hogy nehezen szökik ezekből a gáz és 5 év után még semmi jele, hogy bármi bajuk lenne, ha meg cserélni kell, akkor lehet az üveget külön cserélni. Persze az is rengeteg pénz, de ha eleve a tok már egy jobb fajta, akkor legalább azt nem kell cserélni.
-
pjen
félisten
válasz
7Heads Drago #11274 üzenetére
Számla nélkűl picit olcsóbb. Ha van papír akkor is esetleg évekig tartó pereskedés.
-
7Heads Drago
veterán
A gyakorlat meg az hogy ezen is spórol az ügyfél és ha nem muszáj nem fog kérni. Nálunk is elég volt a kivitelezési összeg 50% át lefedni. De ha jól tudom csók is ilyen.
És a legtöbb felújítás, javítás sose fog szerződésre kerülni. Ez csak akkor megírásra, ha kell a hitel miatt. Nyilván mindkét félnek a későbbi viták miatt jobb lenne ha lenne, de mégse írnak.[ Szerkesztve ]
-
7Heads Drago
veterán
A lábazat az nem az oldalfal folytatása? A hő amúgy felfelé megy, sajnos ilyen a természete. Az ember hőérzete viszont lehet rossz egy hideg padló miatt. Egy jó lábazat szigetelés viszont már sokat jelenthet az aljzatnak is.
Nyilván azt kapsz, csak az extra feláras sose hozza be az árát. De amúgy egyszerű: Kérdezz meg egy nyílászárós boltot mennyi garit ad a gázfeltöltésre. Vagy hogy meddig tudja ezt a hőtechnikai értéket tartani. Még véletlenül se örökké, sajnos kiszökik a gáz belőle ahogy öregszik a ragasztás. Aqua -
Madwe
nagyúr
ezzel egyetértek. az argonos low-e résszel legalábbis. ugyanakkor 3 rétegről is szó volt, s nem vagyok benne biztos, hogy minden egyes épület, felújítás, keret, háttér ismeretében ragaszkodnék hozzá... általánosságban igen, de nem minden esetben.
amúgy pedig: jogszerűen eljárva nyilván minden ilyen felújításnál minden szakitól számlát is kér a delikvens (eleve mi az hogy kér? kapnia kell és kész), ahogy az egész egy vállalkozási szerződéssel indul.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
új építésűnél. felújításnál szerintem azt raksz be amit akarsz kb?
Szerintem akkor sem, mert úgy tudom, felújításnál (mértéknél lehetnek korlátai, hogy milyen % felett) sem rakhatnál be szemetet, de persze nem ellenőrzi kutya sem. Ellenben nem az argongáz a lényeg, hanem a Low-e bevonat, attól lesz a 2,8-as üvegből 1,4-es, az argon már csak 1,2-t csinál az 1,4-ből. Felára szerintem minimális lehet, na de ami a lényeg, ahogy amikor "piaci" hétszeres árat kell fizetni a gázért, és nem úgy néz ki, hogy a jövőben olcsóbb lesz az energia, akkor ki az a marha, aki valami szart rak be ablaknak, csak azért, mert az kb. egyszámjegyű százalékkal olcsóbb? Persze -és most korrigálom magam- ha külön kéri az ember, akkor lehet kapni nemhogy argon de még Low-e nélküli üvegezést is egy ablakba, jó kis 2,8-ast, amin csak száll kifele a meleg, meg csurog reggel rajta a pára, ha normál lakásba teszik, na de amikor valaki ilyet kér, akkor azt mondjuk egy üzembe kéri, a gyártótér és a melegedő/étkező/szociális helyiség közé, nem a lakásába fűtött és fűtetlen teret elválasztani.
-
axioma
veterán
-
Madwe
nagyúr
"Csak a gázzal töltöttből lehet választani, lévén 0,5m²-nél nagyobb nyílászáró esetén 1,15 alattinak, kell lennie az Uw-nek, mást nem építhetsz be. Ezt pedig csak fémgőzölt, argonos ablakkal lehet elérni, szinte kivétel nélkül csak 3 rétegű üvegezéssel."
új építésűnél. felújításnál szerintem azt raksz be amit akarsz kb? -
asdf_
veterán
válasz
7Heads Drago #11263 üzenetére
Szerintük egy lakás a hőt így szórja el: 40% a nyílászárókon, 30% födém, 30 oldalfal.
A lábazat és a padlózat meg csendben mosolyog...
Viszont nem javaslom a túl drága speciális gázzal feltöltött ablakokat amiket amúgy is passzív házakra terveznek.
Csak a gázzal töltöttből lehet választani, lévén 0,5m²-nél nagyobb nyílászáró esetén 1,15 alattinak, kell lennie az Uw-nek, mást nem építhetsz be. Ezt pedig csak fémgőzölt, argonos ablakkal lehet elérni, szinte kivétel nélkül csak 3 rétegű üvegezéssel.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz
20 evvel ezelotti eloadast nyomott le???? kb. akkor voltak a szelepes ablakok, amik elvesztettek a toltetet.
A PH nyilaszaro nem (elsosorban) a hoszig. mutatotol PH, hanem a fokozott legzaras miatt. Igen, maga az ablak/ajto szerkezet (nyilvan elsosorban a zarodasi vonalak). A beepites josaga (atlagtol jobbsaga) egy masik dolog, de az mar kb. akkor erezheto csak, ha a tobbi problemat (pl. kivul pogacsas hoszig, bent a vakolat megszakitva egy kabel/cso miatt -> egyenes ut a levegonek az NF tegla illeszteseken at). Mar persze a szokasos legtomorseg-hianyok megszuntetese utan. -
válasz
Ha nincs tetőfólia a cserép alatt akkor hideg időben a pára kicsapódik a cserépre és visszacsöpög a szigetelésre
Sosem találkoztam a jelenséggel, igaz nálam szellőzik megfelelően a padlás. -
7Heads Drago
veterán
válasz
enginev3.0 #11242 üzenetére
annyival jobb lett hogy nem párás és vizes az ablak alja, legalábbis azóta nem láttam rajta lecsapódást
Szerintem ez a lényeg. Viszont ez nyilván egy bizonyos hőfok beállítás mellet igaz. Ha lejjebb veszitek ez változhat. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Balázs Z. #11213 üzenetére
Én voltam egy szigetelést gyártó cég előadásán ahol a lakás szigetelés volt a téma. (Ursa)
Szerintük egy lakás a hőt így szórja el: 40% a nyílászárókon, 30% födém, 30 oldalfal. A legtöbb felfűthetetlen lakásnak-háznak az a baja hogy túl sok levegő mozog át rajta. Mindenképp nyílászáró cserével kell kezdeni. Viszont nem javaslom a túl drága speciális gázzal feltöltött ablakokat amiket amúgy is passzív házakra terveznek. És ahogy én tudom ezek a gázok idővel el is szöknek mivel nem tökéletes a ragasztásuk. Viszont az fontos hogy tényleg szakszerű legyen a bontás és beépítés.
"a padlásról valahogy eltüntetni a szétmállott üveggyapotot"
Miért mállott szét? Beázik a tető vagy a párakicsapódással van gond? Amíg ez nem derül ki és oldódik meg felesleges bármit odarakni. Ha nincs tetőfólia a cserép alatt akkor hideg időben a pára kicsapódik a cserépre és visszacsöpög a szigetelésre. Ha ez nem változik értelmetlen az üveggyapot-kőzetgyapot rá.[ Szerkesztve ]
-
Dr.Én
veterán
Hali!
Vettem egy elektromos törölköző szárítót. Fel szereltem és a desztvizből mennyit töltsek bele?
A záró kupaktól kb egy cm-re van a víz szint. -
Nekem jöttek a számlák rendesen. A legutóbbi áramszámla befizetése nem sikerült, pedig a kártya rendben van, jött email a sikertelen fizetésről. Utána a számla státusza feldolgozás alatt státuszra váltott és úgy is maradt. Mivel másnapra sem változott a helyzet, írtam az ügyfélszolgálatnak. Aznap délután megkérkezett a gázszámla is, be tudtam fizetni a kettőt egyben, melyről érkezett email (sikeres számlafizetés), az összeget is beterhelte. Erre másnap este fél kilenckor érkezik egy email, hogy sikertelen számlafizetés (áramszámla xx összeg ).
Nézem a felületet, áramügyek sehol. Ma már ismét ott az áram rész is, a számlák feldolgozás alatt vannak. Kíváncsi leszek most akkor rendezve lesz-e az áramszámla, az összeget nem küldték vissza.
-
Ryder1
senior tag
Ne felejts el kötbért kérni tőlük. Én hétvégén küldöm majd nekik a panaszt. Szerintem két hónapja beszéltem velük telefonon, akkor azt mondták, hogy látják, hogy náluk van valami hiba amiért nem készül számla, de 1-2 hét és küldik. Azóta se...
"Üzletszabályzat 5.1 d) pontja szerint Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részéről szerződésszegésnek minősül különösen, ha a szolgáltatás minőségi követelményeit megsérti, így különösen: a számlázással kapcsolatos kötelezettségeit önhibájából megsérti (például normál üzemvitel mellett nem a szerződésben, jogszabályban, üzletszabályzatban foglalt gyakorisággal és időpontban történik)
A kötbér összege az 5.1. d) pontban meghatározott szerződésszegések esetén: - lakossági fogyasztóknál napi 100,- Ft" -
313313
addikt
válasz
rmihaly #11253 üzenetére
3 szintes a lakóépület. A földszinten és az emeleten van padlófűtés, a tetőteret a felszálló meleg és a klíma fűti télen. Padlófűtést nem tudok/akarok kiépíteni, már most is csak 205cm a belmagasság, radiátorozni meg nem fogok.
Napelem nincs, az elkímázott 1100kWh ~23.0000ft-ba került, és ennek fele hűtésre ment el....[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Megvolt az idei leolvasás is:
2023 dec - 2024 dec 1079m3
2022 dec - 2023 dec 1227m3
2021 dec - 2022 dec 1284m3
2020 dec - 2021 dec 1594m3
2019 dec - 2020 dec 1538m3
2019 aug - 2019 dec 420m3Utolsó 2 évben nem változott semmi. Talán annyi, hogy a tetőtérben lévő klíma, ami ilyenkor megy 4-6-10-12 órát idő függvényében, cserélve lett tavaly dec elején, 5,3kW inverteres került fel, az 5,2 on/off helyett... A klíma olyan 1100kwh energiát fogyasztott egy év alatt, hűtésre/fűtésre.
-
asdf_
veterán
válasz
PuffyDog #11249 üzenetére
Szemre sehol, sőt nem kód, hanem kártya kell hozzá. https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=13722599
-
PuffyDog
aktív tag
Tudja valaki hogy előre fizetős villanymérőt online hol lehet feltölteni sts kód tudatában? Mást nem tudok hozzá.
-
balojazz
aktív tag
válasz
enginev3.0 #11242 üzenetére
Kár. Pedig épp megcsodáltam, milyen klassz a kecód
-
dokee78
félisten
Ahogy írtátok el szálltunk a novemberrel.
Jó magas számla jött.
Az alkalmazásban csak 2-3 hónapos részlet fizetést lehet kérni.Ha felhívom őket ott is csak ez a két opció van?
Vagy ez valami elszámolási számla?
Mert szeptember és október kis összeg volt.[ Szerkesztve ]
-
válasz
balojazz #11241 üzenetére
Ez csak neten talált kép
Amúgy ilyen szigetelő fehér kétoldalas cuccot ragasztottam a szellőzőkhöz végig, meg a gyári gumis szigetelő anyag alá is a műanyagra, annyival jobb lett hogy nem párás és vizes az ablak alja, legalábbis azóta nem láttam rajta lecsapódástIgazából 1 fokkal hűvösebb van mint a konyhában, de lehet elengedem a dolgot, fázni nem fázunk, lehet csak kicsit túlagyaltam
-
balojazz
aktív tag
válasz
enginev3.0 #11236 üzenetére
Hm. Nekem ez nem 3.5 méter hosszúnak tűnik, csak 2.5-nek. Megpróbálkozhatsz a szellőzőnyÍlások betömésével, hátha számít valamit..A szobában annyira nem szabadna azért nagyon érezhetőnek lennie a hidegnek. Talán alulfűtött? Vagy a teraszajtón nem 3 rétegű az üvegezés? Vagy kicsi a szoba? Valami nem kerek. Nálam is hűvösebb a teraszajtó előtti rész, de sokáig észre se vettük, hiszen oda sose lépünk. A nappaliból nyílik, de egybe van nyitva az egész földszint ("amerikai konyha"), előszobával együtt, csak a kamra, egy szoba és a lenti fürdő van külön, illetve csak kb 1.5 méter széles.
[ Szerkesztve ]
-
-
Catman
aktív tag
válasz
Az ajtó alá kellett volna valami hőhíd megszakítás. Nem sokat fog érni, ha alulra ragasztsz valamit. Ez már ilyen...
-
válasz
Nem. A meleg nem a tokon keresztül megy ki, hanem az aljzaton. Nem tudsz ezzel mit csinálni, az aljzat kiöntésekor + az ajtó beépítésekor kellett volna ezt megoldani hőhídmegszakítással.
-
válasz
balojazz #11234 üzenetére
Jól érted, és valóban kb 20-30cmig érezni a hideget
Arra gondoltam hogy az ajtó tokjának az alja nincs szigetelve kívülről, csak felül meg oldalt xps-sel
Szóval a lila részen neki van kívülről tolva az xps a toknak
alul viszont nincs semmi, a piros résznélBár ott vannak a kis szellőző nyílások, de nekem azért a tok még a szellőzők alatt is jóval vastagabb, legalább 3-5cm van a földig a szellőzőktől
Gondolom ott húzza be a hideget, nem? -
balojazz
aktív tag
válasz
balojazz #11212 üzenetére
Végül 92 m3 lett, de 95-öt diktáltam. De kiderült egy turpisság. Minden este rohadt melegem volt, úgyhogy alsógatyában és pólóban mászkáltam. Tegnap este csekkoltam a termosztátot, 23-at mutatott, ekkor azt is csekkoltam, mennyire van állítva. Hát nem 22.5-re? Mondtam is az asszonynak, hogy ez sok lesz, megsülök. Ezzel ki is derült, hogy nekem a nonstop 22 lenne ideális, akkor sosem kellene állítani egyáltalán. Na emiatt lett 92.
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz
enginev3.0 #11233 üzenetére
Nem tudom, jól értem-e, de úgy értem, hogy maga a teraszajtó jól szigetel, de alulról nincs szigetelve, ezért alatta jön át a hideg. Ez egy bizonyos mértékig oké. Pl ha a falak és a padló jól szigetelt, akkor max 20 centi szélességben hűl le ott a padló, vagyis nálad 3.5 méter hosszan, 20 cm szélességben, a fal belső szélének vonala és a teraszajtó között. Ez a kb 0.7 m2 nem szabadna, hogy gondot jelentsen, mert a belső meleg tovább keskenyíti a sávot, és a hideg mértéke is enyhe. Ha nagyobb a hideg és/vagy szélesebb a sáv, akkor alulról nincs jól szigetelve a nappali (?). Vagy félreértek valamit?
-
Van egy 3.5m széles és 2.5m magas toló bukó teraszajtó
Szigeteléskor szépen körbe lett spalettázva oldalt és felül, viszont alul ahol a teraszon ül, ott nincs, és eléggé húzza be a hideget, belül a padló nagyon hideg ez miatt, meg persze kihat minden másra is a nappaliban
Hogy tudnám szigetelni az alját?
Az a baj, ha kívülről ragasztok rá xps-t akkor hülyén fog kinézni, mert eláll az ablak többi részétőlValami fehér színű ráragasztható cucc kellene, ami annyira nem szembetűnő
Az xps sem lenne rossz, ha tudnám hogy hamarosan megkapja a terasz a járólapot, mert akkor az valamennyire eltakarva, de ez még nem tudni mikor lesz
-
Frankie50
tag
válasz
cappa72 #11208 üzenetére
Üdv!
Ahogy írtam az előző két elszámolás 1170, és 1180 m3 volt. Erre a fogyasztásra nincs ésszerű megtérüléssel számolható energetikai felújítás. Amit lehetett azt 2 éve megcsináltam, itt is részletesen leírtam akkor, a napelemesben pedig a bővítés részleteit. A gázt még konvektorokkal pazarlom, és szeretek itthon alsógatyában, és pólóban üldögélni a gép előtt. ehhez a gáz fogyasztáshoz még hozzájön 2 erdei m3 tűzifa a kandallóba, hogy tökéletesek legyenek az estékA villany meg kb 0-ra jött ki az októberi elszámoláskor. A teljes fűtésrendszer átalakítása, az azt követő helyreállítással együtt, legalább 5-6 misi lenne. A homlokzati szigetelés 2, ha a haverokkal megcsináljuk. A nyílászáró csere újabb 5 misi a szükséges javításokkal együtt. Ezek már az örökösökre maradnak a házzal együtt
-
balojazz
aktív tag
válasz
Balázs Z. #11228 üzenetére
Az biztató, ha nem hevül túl a kecó. (Vajon miért?) A magas hőigényhez képest viszonylagosan kevés gázfogyasztás a hőtárolós villanykályha, a kandalló, a 2 fűtetlen szoba és a nemfázós após miatt volt. A 2 plusz szoba és a kisgyerek odaverhet. Azt ki kell kalkulálni, mennyit kell/lehet kandallózni és kályházni, hogy ne engedd elszállni a gázt, és franc tudja, hogyan éri meg fával és villannyal gazdálkodni az ideális egyensúlyhoz. Amúgy a 60 m2-re anno elfogyott 350 m3 jól illeszkedik a jelleggörbés becslésemhez, ami 90 m2-re meglepően pontosan kiadja a 3 leghidegebb hónapra becsülhető 490-550 m3-t a kb 3000 szummára. És magyarázat egy 366 m3-es novemberre is. Kérdés, hogy ez a minimum, alternatív rásegítéssel, vagy ez a kb max, és innen még lehet spórolni a fa-villany kombóval valamennyit.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz
Balázs Z. #11228 üzenetére
123m2 C besorolás (2019-be vettük) kívül 6-7, belül 3-4 heraklit, közte 30-40cm vasbeton, tetőn 10cm lépésálló üveg/közetgyapot+hőtükör. 3 szint, HMV-vel idén eddig 1050 m3 gáz (még max 14 nap), dec 1x az elszámoló, tavaly 1280m3 volt. Télen 22-23 fok, melegvízre napi 0,7-0,8m3 gáz fogy.
-
Balázs Z.
tag
válasz
balojazz #11227 üzenetére
Nyáron egyébként még soha (legalábbis 7 éve, amióta ide járok) nem volt 27°C-nál melegebb a házban (6 hőmérővel mérve, majdnem minden helyiségben). Ezért is meglepő most ez a gázfogyasztás, illetve mert mikor após itt lakott, a feljegyzései szerint (írta mindig a fogyasztást) nem volt 350m3-nél durvább hónap. Ő mondjuk nem volt egy fázós ember, meg két, összesen 30 m2-nyi szobával kevesebb volt ugye fűtve.
-
balojazz
aktív tag
Egyébként a 3000 m3 előzetes becslés nem lehet valóságtól elrugaszkodott. Az a legújabb, 2024-es energetikai besorolás szerint fűtés+hmv-re "H" kategória, de a várhatóan brutális nyári hűtési igény miatt már inkább a legrosszabb "I". De ne csodálkozzunk ezen, ha egy 90-100 éves, már akkor is nyaralónak épült, szigeteletlen házról beszélünk. Mitől lenne jobb? Egy ilyet egy meleg nyár és egy hideg tél kivégez éves szinten, egy olyan év sokkal drágább lesz 1 misinél. Ott nyáron majd tényleg 40 fokra vagy fölé akar melegedni a levegő, azt lehűteni szintén pénztemető.
-
balojazz
aktív tag
Hevenyészett: a novemberi kb 360 egy tetszőleges vegyes profilú jelleggörbe novemberi értékének 1.66-szorosa, ezt a szorzót alkalmaztam 1800 m3-re. Igazi nyári hónap csak 3 van, ahol nem kell egy kicsit se fűteni. Oda azért alkalmaztam a szorzót, mert a november nem téli hónap, télen nagyobb lesz a szorzó, valamiféle átlagos többletfogyasztást szimuláltam. Hozzávetőlegesen megfelel, amúgy is csak becslés. Tökmindegy, hogy 2700 vagy 3300, majd kiderül. De azt jól látni, hogy a beállításokkal a kisgyerek miatt nincs nagy mozgástér, sokat azzal nem lehet fogni. Egy hidegebb tél mínusz 10-20-szal 4-5ezerre is kilőheti, a nyári 3-szor 5-15 m3-ek ott már nem segítenek.
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz
Hevenyészett becslést számoltam a 10 napi fogyasztásból. Az novemberre mondjuk 360. Ez kb az 1.66-szorosa a megengedett évi mondjuk 1800 m3-nek, ez évi kb 1 millió gázra. Kérdés, meddig akartok benne lakni, és hogy van-e valami állami támogatás a korszerűsítésre. A fő gond az olyan nagy tétel, mint a tetőcsere, alapok, padló... Életterv és költségterv kell, meg pályázatok. Az ingatlan eladhatóságát is érdemes belekalkulálni, szóval a lokáció óriásit ront vagy javít a megtérülésen. Sokváltozós egyenlet.
-
válasz
Véleményem szerint a nyílászárókkal kellene majd kezdeni, ha csak egy dologra van pénz. Ezek a gerébtokos ablakok semmit sem érnek, hő és hangszigetelés szempontjából is egy nulla. Ezen kívül a falazatra mehetne egy 10 centis szigetelés, padlásra üveg/kőzetgyapot, ezen kívül a fűtésrendszer korszerűsítése. Az ablakokat mindenképpen javasolnám, sokat javítana a komforton is. Utána azért érdemes számolgatni, mert nem feltétlen térül meg a többi 10-20 éven belül, akkor meg az sem biztos, hogy érdemes belevágni.
H tarifának érdemes utánanézetni mennyibe kerülne hozzátok a bevezetése. Ott egyrészt dupla a rezsicsökis mennyiség a két óra miatt (nyáron lehet nyomatni a klímát a 40 forintos áramon a limitig) másrészt korlátlanul használhatod a fűtési időszakban a kedvezménes tarifát. Ezek az inverteres klímák nagyon jól fűtenek.
[ Szerkesztve ]
-
Balázs Z.
tag
Köszönöm mindenkinek a sok választ! Nagyjából másfél hónapja lakunk itt, eddig napközben 22-23°C volt a szobákban, kivéve ahol 2x2 méteres üvegezett harmonikaajtó van, ott 19°C volt a legmagasabb hőmérséklet.
Mivel feleségem egész nap itthon van a majdnem két éves kisfiunkkal, nem lehet 19°C-ra levinni a szobákat, mert akkor a padlószinten, ahol játszanak, kb. 15-16°C lesz (próbáltam). Régi kézi termosztát van, alig látszik hogy hány fokra van állítva, ezt tervezem lecserélni. Illetve a radiátorokat be akarom állítani a torlószelepekkel, hogy egyformán melegedjenek, most kicsit összevissza működnek. Légtelenítés megvolt a kazán karbantartásakor, illetve folyamatosan figyelem. Szóval ez, illetve vastag ruha + nappal 20-21°C, éjszaka 18-19°C a terv, kivéve a gyerekszobában, ott 20 alá nem mennék...A ház egyébként nyaralónak épült kb. 90-100 éve, gerébtokos ablakok vannak. Most rakattunk be plusz két radiátort, mert volt két fűtetlen szoba is, és azokból áradt a hideg a csukott ajtón át is. A padló (fenyő hajópadló) 2011-ben le lett szigetelve, de azt csak apósom tudta volna megmondani, hogy csak vízszigetelve lett, vagy hőszigetelést is kapott-e.
Eddig bérelt lakásban laktunk, annál valószínűleg ezzel a fogyasztással is olcsóbb lesz a lakhatás (180+60 ezer rezsi volt a bérleti díj), de nagyon nem örülök neki, hogy így eszi a gázt a fűtés. HMV tároló nincs, átfolyós a rendszer. Van egy hőtárolós kályha éjszakai áramról, meg egy fatüzeléses csempés kandalló.
A terv az, hogy megnézzük, tudunk-e itt lakni, vagy annyira szarok a körülmények, hogy tovább kell állni.
Ahogy kinéz, kellene körbe egy jobb hőszigetelés, nyílászáró-csere, a padlásról valahogy eltüntetni a szétmállott üveggyapotot, helyére rendesen kivitelezett szigetelést rakni, stb. Esetleg a külső falakat vízszigetelni, és mivel vannak kisebb repedések, az alapot megtámogatni. Ja és a tetőt is cserélni kell hamarosan.[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
Nálam 2022 novemberben 80, 2023-ban 75, idén 90-95 m3 lesz (2-án diktálok). Azt nem tudom megmondani, hogy az időjárásnak mennyi szerepe volt benne, ha volt egyáltalán, mert idén emeltünk a hőmérsékleten (jellemzően 22.5-23.2 közt van, reggelre 22.2, lefekvéskor 23 szokott lenni), plusz az asszony teljhatalmat kapott a fűtés/szellőztetés terén. Inkább miattunk nőtt 15-20%-ot, kiismertük a ház viselkedését, bátrabban hagyjuk önállóan dolgozni. Annyira nem vagyunk még bátrak, hogy nonstop 23-ra állítsuk, mint haverék meg nővéremék, és a 23-nál már nekem melegem van, mivel ha épp felfűt, akkor túllövi 23.5-ig vagy tovább. Valszeg a nonstop 22.5 vagy 22.0 lenne jó, hogy teljesen magára hagyhassuk.
-
asdf_
veterán
válasz
cappa72 #11190 üzenetére
Igazából, ahogy nézem, nagyon kegyes volt az időjárás hozzánk a háború kezdete utáni legkritikusabb időszakban:
2020 október 177 m3
2021 október 184
2022 október 114*
2023 október 78*
2024 október 135*2020 november 264
2021 november 262
2022 november 211*
2023 november 218*
2024 november 284*2019 december 375
2020 december 387
2021 december 421
2022 december 356*
2023 december 378** a HMV átkerült villanybojlerre!
Valami 3-4e MJ-lal (30-50 m3) szaladtuk idén túl a keretet (most volt leolvasás), ha ez így megy tovább, ebből szopó lesz :/ Terveztem valami kisebb hőszigetelést, de nem úgy, hogy télen kell majd vele szórakozni...
[ Szerkesztve ]
-
Myers
senior tag
Sziasztok!
Van egy ablak. Vas a keret, az üveget ki kellett benne cserélni, mert közte bepárásodott. Kérdés, hogy a képen megjelölt kb 5 mm-es rést érdemes-e kitölteni bele vagdosott polisztirol csíkokkal, vagy nem érdemes ezzel szórakozni.
Mikor kibontottam volt benne, az üveges viszont azt mondta, hogy nem kell.Végül az egész fog kapni egy fa borítást, mint a kép jobb szélén kicsit látszik. Ennyit lehet belőle kihozni.
-
balojazz
aktív tag
Nincsenek értelmezési problémáim. Megadta a körülményeket és a fogyasztást, és feltett egy kérdést: magas-e a fogyasztás. Minden elképzelhető kontextusban magas. Akár az átlagos vagy jó lakásokhoz képest, akár a rezsihatárhoz képest. Nyilván nem arra gondolt, hogy ahhoz képest magas-e, hogy milyen rossz a hőátbocsétási tényező, hanem hogy mennyibe fog ez fájni neki. És hát sokba. Inkább neked vannak bevallottan szövegértési problémáid: mivel nem érted, mit kérdez, ezért nem tudsz válaszolni neki, és ezt még le is írod.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Frankie50 #11200 üzenetére
Nekünk kádár kockából átalakított házunk van (20 évvel ezelőtt), átalakítás után 120 m2 lett, sokáig az éves fogyasztás olyan 3400 m3 volt. Nappal 21˚C, éjszaka 19˚C-ra állítva a termosztátot. Minden radiátoron thermo-fej szabályzó. Nincs külső szigetelésünk, és nem is lesz egy darabig, nincs rá keret. (A felújításkor 5 cm lépésálló szigetelés került a födémbetonra, majd erre került a párazáró fólia és az úsztatott beton.)
Korábban már vettünk egy kandallót (eleve a felújításkor még egy plusz kémény került építésre e célból).
Jött a lakásfelújítási támogatás pár éve, akkor szereltettünk fel 3 klímát (hűtő/fűtő), és jött a rezsidémon is.
De így a kombinált fűtésekkel lement a meghatározott limit alá a gázfogyasztásunk. Igaz, az villanyszámla növekedett, de nem olyan mértékben, mintha a gázt használtuk volna.Tehát szerintem a fogyasztásod nem kevés, de kb. reális.
Ahogy előttem is mondták, olcsó vastag szigetelést a tetőre. (Ha van rá keret.)
Persze másik kérdés, hogy mekkora a beállított hőmérséklet - ha van termosztát -, és elkülönül-e a nappali, éjszakai beállított hőmérséklet.Általában a nagyobb fogyasztás visszaszorítása vagy beruházással lehetséges, vagy hőmérséklet csökkentéssel (ami járhat komfortérzet csökkenéssel, természetesen).
Másik kérdés, hogy műszakilag rendben van-e a fűtési rendszer - légtelenítés, stb.
Akár azt is lehet csinálni, hogy egy-két helységet elektromos fűtőtesttel megtámogatni - de ez nem oldja meg az alap gondot (a ház szigeteletlenségét), na meg elég drága is.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Catman #11205 üzenetére
Az is segít valamit. De neki minden kellene. Még ha a nyílászárókat el is halasztja, lábazat, homlokzat és padló rendben kellene legyen. Ha van tároló a HMV-re, azt kivenném, és átfolyósan használnám (nyári hónapban is megeszik 10-25 m3-t a semmire, téliben ez többszöröse is lehet). Ha behúz a levegő valahol, azt átmeneti megoldással megszüntetném, életvédelmi hőmérsékletre lemennék sok ruhával. De ezt vagy nagyon gyorsan szigetelni kellene, vagy nagyon gyorsan eladni. Vagy szigetelni, aztán eladni, de nem ott lakni ezen a télen. Viszont 750 forintos gázzal nem finanszíroznám a fenntartást, max 1 télre, de az is több százezer lehet a semmire. Drasztikus megoldások vannak csak.
-
balojazz
aktív tag
Minden kontextus adott: 90 m2, idei november, 366 m3/hó gáz. Lehet válaszolni. A fogyasztás brutális. Az okát is leírta: szigeteletlen ház. Annyi a kérdés csak, hogy 0-24-ben 24 fokot tartanak (ez esetben nem olyan vészes, 2 fokkal lejjebb mehetnek, de ez az eset nem valószínű), vagy 21-et nappal és 18-at éjszaka (ez az igazán brutál eset, mert nincs már nagyon spórolási lehetőség). Valószínűbb ez utóbbi vagy egy köztes eset, de brutál mindkettő. A rezsikeret ötödét ellőni novemberre brutál eset, mert változtatás nélkül egy téli hónap 5-6-700 lesz.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Balázs Z. #11199 üzenetére
90 m2-re egy korszerű ház idén novemberre kb 60-80 m3-t zabálhat (amiből a hmv kb 8-12 m3 lehet), de ésszerűen elfogadható egy ekkora átlagos háztól a 120-180. (Ha 0-24-ben kb 21.5-23 fok van.) A 366 az már a brutális kategória. Kérdés, ha lejjebb mentek a mostanihoz képest 1 vagy 2 fokot, az mennyit jelent gázmínuszban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Vége a Swype billentyűzet támogatásának
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vírusirtó topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Steam topic
- További aktív témák...