-
IT café
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frankie50
tag
válasz
313313 #11198 üzenetére
Nálunk a rezsipara előtti években 2700-2800 m3 volt
Mikor ideköltöztünk az első évet 3400-al zártuk
20 évet húztunk le egy viszonylag jó energetikájú lakásban, és nehéz volt az átállás egy 2x nagyobb, gyengén szigetelt, elavult fűtésrendszerű házba. Ezt a leckét is meg kellett tanulni
-
Balázs Z.
tag
Sziasztok! Egy hónapja költöztünk ideiglenesen egy családi házba (elhunyt apósom háza). A fűtés régebbi Vaillant kazán (fűtés + melegvíz), a ház 90m2. Mivel úgy tűnt, túl sokat megy a fűtés, elkezdtem nézni a fogyasztást, most úgy állunk, hogy az elmúlt 10 napban átlag 12,2 m3 gáz fogyott naponta. Ez nekem félelmetesen soknak tűnik, annyira nem volt hideg... Mi lesz itt később, ha nagy fagyok lesznek...?
A ház tégla, nem szigetelt, a padláson van némi huszonvalahány éve lerakott üveggyapot, ami erősen le van lapulva.
Szóval jól gondolom, hogy ez nagyon magas fogyasztás? -
Frankie50
tag
válasz
313313 #11196 üzenetére
Én tavaly előtt bealudtam, későn jelöltem be a visszatérítést, így idén az elszámolás előtt fizettem egy ötezerpárszáz Forintos számlát, aztán pár héttel, az elszámolás után meg hozott a póstás huszonpár ezret vissza
Most már jobban figyelek
Tavaly előtt csináltam pár takarékossági módosítást, és kicsit megkavarodtak a dolgok, a legmerészebb elképzeléseimet is meghaladta a megtakarítás, persze a jó idő is velünk volt -
Frankie50
tag
válasz
Calogero #11193 üzenetére
Eszerint a 185 m3 fogyasztással jó vagyok
Átalányt fizetek, és a hónapra jutó 144 m3-el számoltamKöszi a táblázatot, ez infó eddig kimaradt
Egyébként 35 m3-el több mint a tavalyi volt. Októberben volt az elszámolás, 1243 m3 volt az éves fogyasztás. De számla után visszaemeltem az átalányt picivel a rezsicsöki határ alá, így most 15357 Ft lesz a havi, aztán majd nyáron korrigálok ha lesz miért.
[ Szerkesztve ]
-
-
Calogero
addikt
válasz
cappa72 #11186 üzenetére
2024.08.01-től fix kedvezményes rendszer lépett életbe, megszűnt az aktuális időjárást lekövető kiosztás. Minden hónapra adott hőmennyiség jár, napi szinten ez a mennyiség osztva a hónap napjainak számával.
Megszűnt a különbség a csak fűtéses és a vegyes felhasználók között, mindenkire ez az egy táblázat vonatkozik. (Az fht-nak eztán csak a becslésben lesz szerepe.)
Tehát most már elő lehet venni az "oszd el 30-cal" kezdetű számolási módot. Ha valaki mondjuk 20-i diktálós, akkor az előző hónapra járó mennyiségnek kapja a 10 v. 11 napra járó részét, plusz az aktuális hónapra járónak a 20 napra eső részét. (És ez most már teljesen független lesz attól, hogy hideg van, vagy meleg.) -
asdf_
veterán
Tökmindegy mennyi jár novemberre, aki rezsilimithatáron van, az szív, a szokásos 210-220 m3 helyett nálam 285 m3 volt a november, az meg azért masszív különbség (és az október is több volt a szokásosnál).
[ Szerkesztve ]
-
tzsolesz
nagyúr
Diktálós vagyok
Itt a földgáz számlám.
[link] -
válasz
tzsolesz #11180 üzenetére
Attól is függ, milyen profilban vagy, ha dikátlós akkor mikor diktálsz.
Régebben átszámoltam, mennyi jár egy hónapra. -
Borisz76
nagyúr
-
tzsolesz
nagyúr
Srácok, hogy alakulnak most a gázárak? 42.677 Ft lett az októberi gázszámlám, 148m3 es fogyasztással? Ez rendben van szerintetek?
-
toms58
csendes újonc
Hello, hasonló helyzetben vagyok én is.
30+ éves gázkonvektorok, 30+ éves gázbojler, 30+ éves gáztűzhely. Ablakok és bejárati ajtó műanyagra cserélték pár éve. Nem lakom még ott, felújitást márciusban kezdem. Először felszedem a padlót helyiségenként és a rétegrendet helyrerakom. Közben 30 cm szigetelés kerül a födémre. Fűtés marad 3 gázkonvektor, de új változatban, 87-90% hatásfok és parapetes, nem kéményes. Egyik összenyitott nagyobb térbe +3,6kw-os hűtő-fútő klima. Fürdőszobába 1kw elektromos radiátor, 300w-ra állitva. Mosógép és bojler részhez 400w-os elektromos radiátor, bekapcsolva, amikor ott vagyunk.[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Szerintem azért 2x áram (speciel itt a piacinak nevezett kb jó helyen van) s 4x gázárral nyugodtan lehet középtávon itthonra számolni. Nem tervezni vele szerintem hurráoptimizmus... inkább azzal számoljon az ember, mintsem meglepődjön. Szerinted ha és amennyiben tényleg vége a neres delíriumnak, s megrohanják az emberek a szigetelő/ablakcsere stb cégeket, hova mennek a felújítás költségei?
van egy olyan érzésem, hogy a szigetelés javítása mindig a gazdaságilag nem éri meg összegbe fog kerülni adott piaci áraknál... azaz mindig akkora lesz rá a kereslet, hogy pusztán matematikailag már ne érje meg megcsinálni. amint elmozdul a piac, a kereslet is oda tornássza az árakat -
balojazz
aktív tag
Ez így van, de ha egyszer majd esetleg meg akarják szüntetni a gázt, akár a kazánokat, akkor kénytelen leszel HMV-t és fűtést villannyal csinálni, akkor meg kell a hőszivi, amihez kell a napelem meg az akku. Még ha napkollektorozol, akkor is. Erre is jó alap a szigetelés. Ha mégsem kell váltani, annál jobb.
-
válasz
balojazz #11171 üzenetére
A magyar energiaáraknak semmi köze a piaci árakhoz, csakis kizárólag a kormány politikai és tagjainak pénzügyi érdekei vezérlik az árszabást. Ebből kifolyólag azt gondolom, nincsen semmilyen alap, amivel lehetne számolni a jövőre nézve. Sem a gázfűtésnél, sem a villanynál, napelemnél, úgy ala cuzammen semminél sem.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz
balojazz #11171 üzenetére
Ha meg tovább gondolod, a jó szigeteléshez nem kell majd túl nagy napelem teljesítmény, túl nagy akku, túl nagy hőszivattyú
Ha kell egyáltalán/megéri a hőszivattyú. Minél inkább nullaenergiásközelben van a dolog, annál inkább vagy ott, hogy elmész akár ellenállásfűtéssel is és nem költesz milliókat hőszivettyúra.
-
balojazz
aktív tag
Már hogyne volna alapunk. Nyilván ha már szigetelsz, a legrosszabb esetre számolsz, nem úgy, mint Kömkel. Vagyis alapul veszed a már nem háborús, hanem a mostani európai átlagárat villanyra és gázra. Lehet ez osztrák, német stb, akár EU-átlag. Ha a mindenkori kormány ad kedvezményt, akkor örülsz, ha meg nem, akkor is, mert nem kell majd győzködnöd a vevőt a távoli jövőben, hogy elég ám az az 5 centi, mert viktor meg rezsicsökkentés, és csofálkozni, hogy kiröhögnek, és 5-10 misit alkudnának teljesen jogosan, mert ott a rengeteg 20 centis a piacon. Mondjuk. Axioma kicsit túlparázza, mert ő Armageddonra tervez, de a reális legrosszabb esetre érdemes azért lőni, mert egyszer megtérül, minimális a bukta kockázata, és ha mégis buksz, akkor nagyon picit, és kapsz mellé komfortot. Ha meg tovább gondolod, a jó szigeteléshez nem kell majd túl nagy napelem teljesítmény, túl nagy akku, túl nagy hőszivattyú, itt milliókat nyerhetsz egyszer. Stb. Szóval szigetelésnél minél vastagabb, annál jobb, és nincs bukás, kivéve, ha 15 centiről mennél feljebb, de az meg nem sürgős eset.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Azt is tudod miért elég sokaknak? Főleg, hogy az elmúlt két év tele inkább meleg volt.
Amúgy meg is tette kb azonnal 3-4x áron. Tökéletesen működött a piac élénkítő hatása ennek a tervnek is és nyilvánvalóan csak akarat kérdése mindenki számára, anyag oldalára felesleges is gondolni -
fausto
addikt
Hello,
Sorry, ha nem ide tartozik
Az MVM-mel van bajon, szeptemberben vettünk házat, átirattam a nevemre az áramot és amikor beléptem az online profilomba, észrevettem, hogy egy teljesen random fogyasztási helyet is hozzácsaptak. Azonnal jeleztem és azóta is vagy 5x, de még mindig nem történt semmi. Már azon a címen 2 lejárt számla van. Hümmögnek, nem értik hogy lehet, elmondják, hogy 15 napon belül kellett volna javítaniuk, de semmi. Szerintetek mit csináljak?
Keressem fel a másik címen a tulajt, hátha ha ő is asztalt csapkod és gyorsabbak lesznek?
Van nekik felügyeleti szervük? Ha másnem azért, mert nem válaszoltak időben a panaszomra.
Vagy írjak valamelyik hatóságnak adatvédelmi incidens miatt? Látom egy idegen ember számláit, fogyasztásait.
Köszi előre is! -
balojazz
aktív tag
A számok biztosan igazak. Kérdés, hogy számolhatunk-e ezekkel az árakkal 15-20 év múlva, vagy akár 2 év múlva. A matek nagyon megváltozik, ha mondjuk 2-3-szoros árú lesz a villany és a gáz, hiszen ott már az 5-10% plusz vagy mínusz hőigény komoly összeg, és rövidül a megtérülés. Ingatlan esetén a 15-20 éves megtérülés teljesen oké, az ingatlanbefektetés más dimenzió, mint a pénzügyi. (Pl 2014-es lakásvásárlás esetén Bp-en 7-8 év alatt közel 300%-os hasznot realizálhattál a majdnem 4-szeres áron, reálértéken is nagyon sokat, de talán még többet kaszálhatnak a népek 2030-35 körül.) Kömkelnek teljesen igaza van, de ahogy hangsúlyozza is, 2024-es állapotokat és rezsicsökkentést számolt. Ha nulláról szigetelnék vagy ha újat építenék, erre a Kömkel-matekra minimum 5 cm-t rádobnék (pl 20-25 cm EPS vagy 20 cm grafitos EPS). Arról nem is beszélve, hogy új ingatlannál (ahol 70-100-130 misiről vagy többről beszélünk Bp-en) a plusz 5-10 cm szigetelési költségtöbblet teljesen elhanyagolható, és ha 20-25 év múlva eladnád, talán még teljesíti vagy közelíti az akkori építési előírásokat, tehát többet kapsz érte. És a lokációs korrekciót se feledjük: egy zsákfaluban ugyanannyiba kerül feldobni a falra a táblákat, mint Bp-en, de míg amott sose térül meg, tán eladni se tudod soha, vagy kőkemény bukó, a fővárosban minden megtérül.végül.
-
amargo
addikt
Pl kockázat/megtérülés elemzés.
2005-2006 környékén, amikor ingatlant kerestem egyik bankos sem tudott meggyőzni, hogy tulajdonképpen miért is vegyek fel deviza hitelt, mert mindig rákérdeztem, hogy mi van, ha +20% (haha) lesz a törlesztő és milyen naiv voltam... Jött a válasz, hogy ilyen úgy sem lesz. -
amargo
addikt
Hogy mennyire igaz vagy sem, azt nem tudom megmondani csak saját példámon keresztül. 20'-ban kapott a ház 14cm grafitos szigetelés és 20+ a lábazatra, előtte födémen már volt 25-30cm kőzet és üveggyapot. A szomszédok hülyének néztek, meg voltak azért viccelődések
Nálam a szigetelés került akkor 6e/m2 a munkadíj (ez már akkor is inkább kedvezményes volt, mert csináltak más dolgokat is) és kb 8500-9000e/m2 az anyag. Szóval 15e/m2 a szigetelés.előtte egy pince + 2 szintes házra olyan 2000-2500m3 gáz ment el, de ez csak feltételezés, mert vastagon fűtöttek fával is előtte és nappal 19-20C volt a termosztát éjjel meg 16C.
A lényeg, már akkor is úgy gondoltam ez egy érzelmi beruházás lesz és bár tudtam, hogy fogunk spórolni, de az árakat ismerve ez a 2M beruházása a soha nem térülő kategória volt.. majd jött 22' és még a 2M nyílászáró csere is mindjárt megtérül. 2 éve a szomszéddal, aki előtte kinevetett kétségbeesetten hívott, hogy nála a ház az évi 600E-ről lesz 4.5M..
Szóval amúgy axioma-val értek egyet, hogy a tőlünk telhetően minimalizálni kell az energia felhasználásunkat. A fenti példa is mutatja. Viszont az észszerűség keretei között! -
-
asdf_
veterán
Ha igazak ezek a számok, nemhogy 15 cm, de még 10cm fölé sem érdemes menni. Amelyik beruházás minimum 15-20 év alatt térül meg, azt nem szabad komolyan venni szerintem.
Ez csak a mai számokkal igaz. Ha nem 36 Ft egy kWh és nem 100 Ft egy m3 gáz, rögtön más lesz a matek. Választás után azért be fog dőlni ez a rezsicsöki most már szerintem...
(ui.: és majd este elolvasom az írást is, mire jutott)[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz
smallmer #11151 üzenetére
Nem megválaszolható a kérdés, amíg nem tudjuk, hogy:
- egy évben mennyi gázt fogyasztasz (=mennyi marad a rezsicsökis keretből)
- egy évben mennyi villanyt fogyasztasz (=mennyi marad a rezsicsökis keretből)
- van- szándékod a H tarifára rálocsolni vagy fél misit a télen végtelen mennyiségű olcsó áram a klímáknak érdekében
- miért nem lehet szigetelni, mikor lehet majd (téglafalra sk. kivitelezhető, max a színezéshez kell ember)
- padláson hány centi hőszigetelés van, ha nulla, akkor oda rögtön 20-30 centi, mint a messze leggyorsabban megtérülő beruházás az összes közül (ami szintlén sk. kivitelezhető)
- hány szobából áll ez a 90 m3[ Szerkesztve ]
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Adott egy kb 90 nm-es lakás, amit három konvektor fűt.
A tégla fal 30 cm és nincsen rajta szigetelés (nem is lehet rakni rá jelenleg).
A kérdésem az lenne, hogy 2 db klímával szerintetek olcsóbban(hatékonyabban) tudnék-e fűteni, mint a konvektorokkal?H tarifa nincsen.
Köszönöm szépen.
-
amargo
addikt
081. Milyen vastag hőszigetelés kerüljön a homlokzatra? [link]
-
Akik földgázzal főznek, nem észleltetek változást az elégett gáz szagában? Néhány napja nálam teljesen más a szaga, jóval büdösebb. Magán a gázon nem érezni, csak mikor ég. Évtizedek óta földgázt használok, észrveszem a különbséget.
Érdekes, találni erről évekkel ezelőtti posztokat, szóval ezt már más is észlelte. Korábban nem emlékszem, hogy észleltem volna.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
dokee78 #11143 üzenetére
Van egy [Milyen légkondit a lakásba ?] topik.
Ott biztosan ajánlanak olyan eszközt , ami megfelel.Látatlanban :
- Tegyél még hozzá pénzt....
- Minél magasabb (S)COP értéke legyen !
- Lehetőleg japán.Megjegyzés :
Nekem 3 klímám is van , 3 szobában.
Kb 16 , 20 és 25 nm-s szobák.
2 db Syen Muse 2.7 Kw-os , wifi-t is tudó klíma.
2021.08 hóban vettük : 2*180.000 Ft-ért.
Majd telepítették 2*50.000 Ft-ért a gépeket.A 3. klíma pedig egy Japán Mitsubishi. ( 2.5 Kw ? )
Ez található a legkisebb ( 16nm ) szobában.
Emlékeim szerint ezt a következő évben vettük...azaz 2022 nyarán.
Pontos tipust nem tudok írni de arra emlékszem , hogy a gép ára 220.000 Ft volt és a szerelés is drágább volt , 70.000 Ft.
Ez a klíma nem wifi-s.
Ha egyszerre kapcsolom be a klímákat, akkor a japán érezhetően jobban fűt / hűt és halkabb is !!![ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
semmi, en neztem rosszul valamit
[ Szerkesztve ]
-
dokee78
félisten
válasz
Borisz76 #11141 üzenetére
Ettől van kedvezőbb áru klíma?
Nippon KFR 12DCB ECO POWERFUL Inverteres Split KlímaPéldául Euronics és MediaMarkt honlapján nem találtam.
Mennyire húzós egy ilyen be üzemelése? -
Borisz76
nagyúr
válasz
dokee78 #11137 üzenetére
Általában 1-1 szoba fűtésére 2 megoldást szoktak javasolni :
1. Olajradiátor , Fűtőpanel , Infrapanel és hasonlók.
2. Split Klíma.1. Olcsóbb , könnyebb beüzemelni
2. Drágább , szaki kell hozzá.1. Nem mozgatja ( vagy csak kicsit ) a levegőt.
2. Van akit zavar a klíma levegő mozgatása....
1.Hosszútávon viszont BÁRMILYEN CEKASZOS fűtés DRÁGA.
2.Hosszútávon a Split klíma a jobb.
Nem elhanyagolható tényező , hogy HŰTENI is lehet vele.Cekaszos fűtésnél 1 egységnyi áramból 1 egységnyi hő keletkezik.
Split Klímánál a COP érték alapján tudható meg, hogy 1 egységnyi áramból 3-4-5 egységnyi hőt képes előállítani.
Vagy ha úgy tetszik azonos áramfogyasztás mellett a klíma 3-4-5X hatákonyabb. -
dokee78
félisten
Egy 3x3 és 4x4-es szoba melegen tartására milyen eszköz lenne megfelelő ami nem túl drága és viszonylag gazdaságos a fenntartása?
Délelőtt nem menne,max hétvégén menne délelőtt,amikor mindenki otthon van!Igazából nem élünk nagy lábon,így kizártnak tartom a drágább fűtő eszközök beszerzését!
Ez elég ilyen méretű szobákra?
[link][ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
NEP-2006-ban keszult az meretezte
, 1x jottek automatikusan 1 ev mulva vizsgalni ingyen (telepitesi arban volt, azert), meg egyszer jottek mert a 30-bol 2 cso elengedte a vakuumot, nem tudom mennyit fizettunk ra de nem volt veszes. A kollektor Apricus AP30, drainback rendszerben, a hmv tartaly 250l (Drazice), de ez direkt solar tartaly, csak a felso fele van futve a masik csokigyoval (gazrol), plusz a rezsicsoki-csoki elott nem sokkal (me'g nem a hirek hatasara, hanem a napelem-felesleg elhasznalasara) kapott egy elektromos futoszalat is szinten a kozepere (3f, nem tudom fejbol mennyi kW), de azt vegul csak egy evben hasznaltuk (eddig, nagyon fugg a termelestol, ha eladjuk es a tulaj nem tolt ket autot, akkor ugy eri majd meg neki amig el a szaldo a gaz helyett is).
Energiat sose mertunk, a gaz meg nyilvan fut is, szoval legfeljebb azt tudom mondani hogy nyaron nem ertuk el a szamlakiallitas hatarat gazbol (fozes), de ez nem tul nagy mondas. Annak idejen vezettem egy tablazatot, hogy mennyit ment a keringeto mert azt tudtam konnyen merni, nagyon jol korrellalt az akkor etalon naplopo.hu-s (tolunk kb. 10 km-re levo) napi beeso energiamennyiseggel.
Jelenleg 3-an lakjuk korabban 4 volt, kadas furdozes a jellemzo.
Azert lesz napkollektor mert az majdnem passziv hasznositas, es a hoenergiat pazarlasnak tartom feny->aram->ho utjan eloallitani. (Me'g a gepeszet nincs terv szinten, de en elgondolkodnek egy puffertartalyban is, nyilvan nem hidalna at teljes evet passziv haz szintjen sem, de vannak me'g prepper jellegu gondolataim hozza.)
[ Szerkesztve ]
-
fsdb
aktív tag
válasz
pendre54 #11124 üzenetére
Nem láttam még ilyet,
Leolvasod a körben lévő értéket megszorzod a kör alatt lévő számmal és összeadod?
A külsőt kört meg simán leolvasod? Az egész fölötti részt, a kisebb helyiértékű óra mutatja.
Ami alatta van; * 10; * 1; *0,1 nem látszik... 8*1+7*0,1+0,09+0,003 (vonalak)
valami..8,793? -
Madwe
nagyúr
válasz
User_2 #11126 üzenetére
érdekes, én ezt x8,793 m3-nek olvasom, kiegészítve azzal, hogy a tizes számértéknél pont nem látni az órát... de miután a 100as óra féltávon van kb valamint látszik hogy nem az 5ösön áll, ezért tippre ez 68,793 m3? esetleg 78,793
#11129fsdb én is így értelmezem[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz
axioma #11122 üzenetére
napkollektoros tapasztalataidat megosztanád?
mennyi a karbantartási költsége hosszú távon?
hogy van méretezve? mennyi extra energiával kell kiegészítened, hogy legyen számotokra elég melegvíz? illetve mik ezek mellett a melegvizes szokásaitok (hány fő, csak zuhany, néha fürdés, kézi mosogatás stb)
jelenleg egy sima villanybojler van nálunk, illetve gázos hmv is redundánsan bekötve... de lehet pár éven belül lépnénk valamerre... -
amargo
addikt
válasz
axioma #11104 üzenetére
Persze ezt értem, ami érdekes számomra, hogy már kvázi 10-20 éven belül eljuthatunk arra a szintre, hogy olyan kevés energia hordozónk lesz, hogy nem éri meg fűteni.
Én nem érzem pazarlásnak a melegebb padlót, nem értem miért lenne az, onnan viszel be minimális hőt, nem azt írtam, hogy nem kell jó szigetelés mellé, hanem csak érdemes azt a kimenetelt is végig gondolni, ha ezt a házat majd valaki értékesíteni szeretné.szerk:
Amúgy nálam is minden annak szellemében lett beépítve/felújítva, hogy kevés energiába kerüljön a házat fenntartani az észszerűség határain belül, pl ami volt és működik azt nem cseréltem csak azért, mert többet fogyaszt mint egy új (kazán, bojler).[ Szerkesztve ]
-
Nem követem napi szinten a topikot, de amikor néha beleolvasok, azt látom, hogy vannak a témában elég jól felkészült egyének. Nekem lenne egy kérdésem, bár nem tartozik szorosan a topik témájához, de talán itt van rá a legnagyobb esély, hogy választ is kapok.
Szóval, van egy ősöreg, még a tatárjárás idejébőlszármazó, MOM gyártmányú vízóra, amit annak idején vízóra aknában használtak.
Kérdésem, hogy a fotó alapján, tudja valaki itt értelmezni, hogy mennyit mutat most az óra, azaz hány köbmétert mutat az óra állása? Előre is köszönöm az infókat.
-
axioma
veterán
válasz
balojazz #11121 üzenetére
hmv aramfogy: lesz napkollektor nyilvan [most is van]
napelem is lesz akkuval, es csak a kulso vetelezes szamit [szaldos most is van]
szelloztetes kell, fgtl a ph-tol, ez ma nem egy irrealis igeny, sok tervezo szelloztetes nelkul nem is tervez - amugy nem erdemi a kulonbseg a vizes gepeszet es a szelloztetes aramigenye kozott, csak a belerakott mini hoszivattyu miatt lesz futesi fogyasztas [H-s]
blower-door az en erdekem, epitesi minoseget jol meri
70-80m2, 2 fo, az se mind1 hanyfele osztod
aramfogyasztasunk irrelevans, mert az epulet [nem az emberek] fogyasztasa szamit, es mi pl. arambol tankolunk
nekem ezek a szempontok, es kWh aka'r alternativ eloallitasbol, nem a forint szempontjabol nezem - ezert ahol a padlo felulete szer langyossag delta T megy 0-24 oraban, az baromi sok[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz
axioma #11120 üzenetére
Na. Utánaolvastam a nemzetközi PH előírásnak. Tekintsünk el most a kötelező gépi szellőztetéstől és a sikeres nyomáspróbától, koncentráljunk csak az energiafogyasztásra, tekintsünk el továbbá a 15 kWh/m2/év fűtési igénytől is, hiszen a PH szabvány 120 kWh/m2/év max szumma energiaigényt ír elő, és abban matematikailag bárhogy eloszthatod a fogyasztási egységeket. A PH 120 kWh energiaigényébe kivételesen beleszámít nemcsak a hagyományos energetikai besorolás fűtés+hűtés+HMV értéke, hanem a teljes villamosenergia-fogyasztás is. Vagyis nálam pl 20 kWh a villanyra, 40-45 kWh a gázra. Ez nekem 60-65 kWh/m2/év, de facto PH. A ház amúgy BB-nek épült (tanúsítvány szerint), de a túltervezés miatt a gyakorlatban AA+ lett, annak is a felső részén, szóval ha nem 5 főre kellene a HMV, hanem 4-re, már a legjobba csúszna. Szóval azzal vitatkoznék, hogy a 2 szintes padlófűtés pazarlás lenne, sőt PH-összfogyasztást simán hozza, komfortérzetben viszont rendesen köröket ver bármilyen hővisszanyerős szellőztetésnek vagy klímának. De persze még egyszer leírom: a PH fűtési igénye sokkal kisebb, az enyémnek kb 40-50%-a, tehát emiatt nem felel meg neki, szummában viszont bőven, aminek valószínű oka a PH magas gépészeti és HMV áramfogyasztása.
-
beers
addikt
válasz
dokee78 #11114 üzenetére
A számlán rajta van, nézd meg, mert nem mindegy!
Amit linkeltem, azon rajta van, hogy mennyit fogyaszthattok havonta kedvezményesen! Kellő óvatosággal el lehet térni, de nem ajánlott!
Ez a keményebb november már megszívatott pár embert! Érdemes esetleg klímázni, begyújtani a vegyesbe, ha van rá lehetőség! -
Madwe
nagyúr
válasz
dokee78 #11109 üzenetére
Nekünk 190m3 volt 2024 február, s az éves (2023 június - 2024 júniusig) 1000 m3...
nagyon durva becslés alapján azt mondanám az éves m3 nektek valahol 1300-1600 m3 között lehet, persze ennyi adat alapján, s egy arányszám alapján ez elég durva becslés.
Éves átalányban vagytok ezek szerint, azt tudod melyik hónapban olvassák le az órátokat?
A számlán rajta kellene legyen, ahogy az is hogy akkor hol állt az óra, az alapján el tudsz indulni.A szolgáltatónál látható éves becsült fogyasztás az biztosan fals. Vagy fával/légkondival is fűtött az előző tulaj, vagy nem lakták az épületet?
[ Szerkesztve ]
-
beers
addikt
válasz
dokee78 #11098 üzenetére
Akkor nagyon gyorsan csavard lejjebb a termosztátot vagy keress 2. 3. állást, mert rohadt nagy számlákat fogtok kapni!
Én megcsináltam, hogy mennyi lehet naponta az óraállásom! Így könnyebben tudjuk követni, hogy hol tartunk!A július 31-hez legközelebbi óraállás mennyi volt?
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz
amargo #11101 üzenetére
Erre szoktak azt mondani, hogy onnan mar csak talppal elore visznek ki valoszinuleg... nem tervezzuk, hogy eladjuk, nyugdijasra van az egesz beallitva. Meg szerintem tovabbi 10-20 ev, es a passzivhazsaga nem lesz mar extremitas. (A mostanit 19 eve epitettuk, jo azert volt me'g egy ablakcsere, de amit akkor belerakattunk az nagyon sok szempontbol megfelel a mai energetikanak, remelem ennek megfeleloen jo arban fog majd elmenni. A PH-val is 20 evre elore menekulunk.)
En azt gondolom, hogy 20 ev mulva mashol se lesz melegerzetu padlofutes, az egy pazarlas energetikailag (aktiv futes a passziv szigeteles helyett). Ha pl. beut az energiaarak eros emelkedese, elobb lesz a szokasos 260-bol 240 belmagassag "normal", csak lehessen szigetelni... -
amargo
addikt
válasz
axioma #11094 üzenetére
Ez érthető, mások vagyunk nincs is ezzel gond
Viszont csak egy kérdés és ezt inkább gondolatébresztőnek szánom, ha már nem fogtok/akartok benne élni, akkor a következő vásárlóra lesz bízva, hogy amúgy ott lesz egy relatív drága ház, de ez a "hideg" padló része megoldatlan lesz.Egy példa közvetlenül családban van olyan, ahol gyönyörű fa burkolat van, tök jó rajta járni, de és tudom ma már több szigetelés kell, ott csak 10cm eps van és pár éve szinte teljesen leszoktak, hogy menjen a padlófűtés. Én pl mindig viszem a mamuszt, mert "hideg" 19 fokra is le tud menni, köszönhetően, hogy csak klímát pörgetik.
Nem voltam meg passzívházban télen, biztosan megoldott ez, de amiért írtam, hogy potenciális vásárlókat lehet veszíteni bizonyos dolgok hiánya miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Vége a Swype billentyűzet támogatásának
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vírusirtó topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Steam topic
- További aktív témák...