Új hozzászólás Aktív témák

  • umek

    tag

    Gondoltam leírom a problémámat, és hogy hogyan oldottam meg, hátha segít a jövőben valakinek.
    Szóval.
    Western Digital My Cloud Ex2 Ultra, ezen egy PLEX szerver telepítve.
    Samsung S95B 65” OLED TV, PLEX telepítve.

    A problémám az volt, hogy egy komplett sorozat összes videófájlját (mkv, H.264, 720p), amin két hangsáv volt (1. angol, AAC 2.0 126kbps; 2. magyar, AAC 2.0 126kbps) le tudott játszani gond nélkül a TV az angol hangsávval, azonban amint hangsávot váltottam a magyarra, fekete kép, beletekerésnél a „homokórázás”, és semmi nem történt. Nem fagyott le a rendszer, de nem is tudta lejátszani. Visszaraktam angolra, gond nélkül ment.

    Ugyanezeket a fájlokat egyébként PC-n böngészőből nézve a plex gond nélkül lejátszotta a magyar hangsávval is.

    Ahogy olvasgattam a topikban, hasonló esetekben mindig jönnek a „vegyél egy normális médialejátszót”, „a tv nem erre van kitalálva” jellegű hsz-ek, de ez az irány nekem nem szimpi, és nem hiszem el, hogy egy tv, ami amúgy gond nélkül viszi a videóanyagot ugyanolyan kódolású hanggal, az ne játszaná le a magyart is, így más irányba kezdtem gondolkodni. (Illetve általában ennél sokkal jobb minőségű anyagokat nézek, amik szintén mindig gond nélkül mennek, de mivel ez a cucc, amiről szó van, egyszerűen nem létezik más rilízben, patthelyzet…)

    Először megnéztem, hogy ha a plex beállításaiban kikényszerítem, hogy több hangsáv esetén a magyar legyen az elsődleges, akkor az megoldja-e, de nem oldotta meg.

    Gondoltam kipróbálom, hogy mi történik akkor, ha valamilyen alkalmazással lekapom az angol hangsávot a francba, marad a magyar, és hátha. Itt a videószerkesztős fórumban találtam egy jó kis free alkalmazást (HandBrake) ajánlás alapján, amivel egész könnyen meg tudtam oldani a hangsáv kiszedését. A kódoláson szándékosan nem változtattam, és láss csodát, a TV gond nélkül lejátszotta az anyagot.

    Egyébként azt nem próbáltam még meg, hogy ha változtatok a kódoláson és a hangsávokat meghagyom, mi történik. Feltételezés csupán, de el tudom képzelni, hogy ez is megoldotta volna, és az eredeti fájlok valamilyen hibája miatt nem tudta kezelni a TV a hangsáv váltást. Ezt többek között arra is alapozom, hogy egyébként eddig jó néhány olyan anyagnál, ahol több hangsáv van, gond nélkül vitte mindegyiket.

    Légy korrekt.

Új hozzászólás Aktív témák