Új hozzászólás Aktív témák
-
Ygg
senior tag
válasz VaniliásRönk #58 üzenetére
Ha észreveszed, éppen ugyanarról beszélünk...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Akkor nézz körül, ahogy hallom "kis" túlzással lassan Magyarországon is minden hetedik ember kínai (majd jönnek a többiek is), ahol én élek ott meg aztán pláne nem lehet nemzetről beszélni (kultúrális szempontból), csak egy nagy rakás nemzetiségről egymás hegyén-hátán.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Ygg
senior tag
válasz VaniliásRönk #47 üzenetére
Ilyen ma már nincs, hogy saját fajta, a nemzetek és nemzetgazdaságok kora a XIX. században leáldozott.
Átfogalmazom, mert látom, mindenki a gazdasági vetületekbe akad bele.
A nemzetgazdaságok kora lehet, hogy lejárt.
De ez mióta világ a világ, úgy volt, ahogy már írtam, hogy senki sem tudott teljesen függetlenedni a környezetétől.Róma éhendöglött az éléskamra provinciái nélkül, a fáraóknak nem lett volna valamire való testőrsége görög zsoldosok nélkül, a neandervölgyi boldogan királykodott volna még egy ideig, ha nem jön a homo sapiens,
...na kicsit elmentem félre, de...
A nemzetek kora nem áldozott le. Pláne nem a XIX. században.
Léteznek a nagyon is eltérő nemzeti karakterek, de még messze az összeolvadás, ha lesz egyáltalán.A XIX. században igazából meg éppenhogy elkezdtek létrejönni a nemzetállamok...
-
Ygg
senior tag
Félreértettél...
Nem erről beszélek.
Nem az egymásrautaltságról, globalizációról, nyersanyagokról, meg önálló gazdaságról volt szó.Arról, hogy mindenhol erősödik a nemzeti öntudat, a legtöbb ország igenis kívánja tartani a tradícióit, a jellemző különlegességeit, büszke rájuk, nem akarja feladni őket és nem akar beleolvadni a masszába. Ettől még lehet hasznosan együttműködni, nem a szélsőségekre gondolok.
Hanem nemzeti öntudatról, meg az eredmények értékelésről.
Nézd meg, máshol értékelnek ennél kisebb eredményt is, és büszkék rá.
Itt meg a huhogás megy.S igen, én is ezt írtam, nézd meg, hány ország vesz részt érdemben űrkutatási projektben...
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
"Akkor nézz körül a nagyvilágban, milyen folyamatok zajlanak, és ne egy 1950-es tankönyvben leírt hülyeségeket ismételgess. De kár is magyaráznom."
Nezzuk.
A vilagon van ugy kb. 200 orszag. Most akkor szamold ossze, hogy pl. (hogy ne menjunk messzire) hany ceg van, ami HDD-ket gyart, vagy CPU-kat / GPU-kat tervez, memoriachipet gyart, vagy egyaltalan van barmi modern elektronikai gyartokapacitasa. Mindegyik kategoriaban joval 200 alatti szamokat fogsz talalni.
Vagy nezd meg, hgoy hany orszagban lehet olajat kitermelni. Gazt. Ritkafoldfemeket. Vasercet. Megint csak mindehol 200-nal joval kisebb szamokat latsz.
Akarhogy is nezzuk, a nemzetgazdasagok, mint olyanok, mar nem mukodokepesek, a technologia szint olyan merteku nemzetkozi munkamegosztast tett szuksegesse, hogy tulajdonkeppen szinte a komplett bolygo kell a mukodtetesehez.DRM is theft
-
VIC20
őstag
Ygg-gel értek egyet. Amit ebben a hozzászólásban leírtál, az egyszerűen nem igaz.
Zso2: Akkor viszont a cikkírónak címezd, ne nekem!
[ Szerkesztve ]
-
Ygg
senior tag
válasz VaniliásRönk #51 üzenetére
Amit írtam azzal a "saját fajtára" reagáltam, nem a hihetetlen magyar űrsikerre. Bár az is idegesítő, hogy aki csak életében látott egy tányér gulyást az már magyarnak számít, és ha bármit elér akkor az magyar sikerként van elkönyvelve.
Na, ez nálunk nem jellemző annyira, de pár szomszédunknál ugyancsak.
Igazából az, hogy ki magyar, német, amerikai, akármi, az ma már nem genetika, hanem identitás, érzés kérdése, az adott ember minek vallja magát.Ha ilyen nacionalista szemszögből mennénk neki, akkor minden egyes ember, akinek külföldre kellett mennie, hogy sikereket érhessen el, az az ország szégyene. Nem dicsekedni kéne vele, hanem mélyen hallgatni és elgondolkodni, hogy miért menekült el.
Ebben sajnos nagyon igazad van.
És a te értelmezésedben is megállja a helyét amit írtam, mert egy ország sem tudja már függetleníteni magát a többitől, ha megfeszül sem. Ez akkor is így van, ha az emberek többsége ezt nem hajlandó belátni sehol sem. A tagadás nem változtat a tényeken.
Ezt senki nem is vitatta. Senki sem függetlenítheti magát a környezetétől teljesen.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Amit írtam azzal a "saját fajtára" reagáltam, nem a hihetetlen magyar űrsikerre. Bár az is idegesítő, hogy aki csak életében látott egy tányér gulyást az már magyarnak számít, és ha bármit elér akkor az magyar sikerként van elkönyvelve. Ha ilyen nacionalista szemszögből mennénk neki, akkor minden egyes ember, akinek külföldre kellett mennie, hogy sikereket érhessen el, az az ország szégyene. Nem dicsekedni kéne vele, hanem mélyen hallgatni és elgondolkodni, hogy miért menekült el.
És a te értelmezésedben is megállja a helyét amit írtam, mert egy ország sem tudja már függetleníteni magát a többitől, ha megfeszül sem. Ez akkor is így van, ha az emberek többsége ezt nem hajlandó belátni sehol sem. A tagadás nem változtat a tényeken."Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Ygg
senior tag
Akkor nézz körül a nagyvilágban, milyen folyamatok zajlanak, és ne egy 1950-es tankönyvben leírt hülyeségeket ismételgess. De kár is magyaráznom.
Ez is ugyanolyan szélsőségesen helytelen hozzáállás, mint a "mélymagyarkodás", már bocsáss meg.Nem csak Neked:
Ha Te egy vállalati projektben részt vettél, sikeresen megoldottad a rád bízott részfeladatot,
ami nagyon is fontos a feladat egésze szempontjából, akkor az nem a Te sikered is?
Csak a projektmenedzseré, aki irányította?
Vagy csakis és egyedül a cégé, aki pénzelte?Igenis értékelendő, hogy nem hogy Magyarország, hanem az ESA sem élvonalban említett űrkutatásban, ahogy a cikk is kezdi, és most mégis sikerült ebben jelentős dolgot végrehajtani, amiben aktívan részt vettek magyar szakemberek.
Miért kell lebecsülni?
Persze, szebb lenne, ha saját műholdunk, űrsiklónk lenne, de ez álom, a legnagyobbaknak is nehezen megy.
Igenis, értékes már maga a részvétel is. -
BlackPriest
őstag
Dede, az elso, urben epult stadion magyar lesz. >)
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
Zso2
őstag
Maga a projekt nem "magyar siker", ez finoman szólva is túl lett ragozva, újságírósan feltupírozva.
Persze ettől a magyar lánynak,vagy fiúknak gratula,de ne úgy adjunk már elő valamit,hogy nem az ami...[ Szerkesztve ]
Adelante ALONSO - Forza Ferrari | BF3-- satazso | Intel Core + Windows = Jaguar, behúzott kézifékkel.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ilyen ma már nincs, hogy saját fajta, a nemzetek és nemzetgazdaságok kora a XIX. században leáldozott. Bár nem várom, hogy az átlag kuruc harcos ezt megértse, azért mégis leírom, nem csak neked.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
VaniliásRönk
nagyúr
-
Zso2
őstag
Gratulálok a magyar sikerhez! Melyik magyar sikerhez?Külön a magyar résztvevőknek,vagy a c-vitamin megtalálásához , vagy ehhez a projekthez,mert ez nem magyar... Már bocs ,de nem bírom mikor valamit így felnagyítanak "magyar sikerként".
Adelante ALONSO - Forza Ferrari | BF3-- satazso | Intel Core + Windows = Jaguar, behúzott kézifékkel.
-
VIC20
őstag
válasz VaniliásRönk #7 üzenetére
Szerintem érdemesebb azokat összehajtani az út során a sérülések elkerülése végett. Honnan szerez addig is energiát? Pl. [ezzel] (Mondom ezt úgy, hogy nem ismerem a szonda felépítését, de ezelőtt sok űreszköz használt ilyet.)
Na, közben utánanéztem: ennek elég a napelem is. Eszerint hatalmasat fejlődött a napelemtechnika...
Gratulálok a magyar sikerhez!
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
Az időtávok elképesztőek... Még halványan emlékszem, amikor a Kiskunhalasi Csillagdában 10 éve arról beszélgettünk, hogy terveznek egy ilyen projektet - mostanra lassan beérik. Alig várom az eredményeket.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz Glaz-dozfhut #39 üzenetére
"És ott azért irdatlan távolságok vannak, ha mellélőnek."
Ezert vannak a palyakorrekciok. A szondat veletlenszeru vagy elore nem latott hatasok is erhetik, ezt menet kozben kell korrigalni. Pl. a Voyager urszondak esetben evtizedes dilemma volt, hogy miert nem akkora a sebesseguk, mint amit a modellek josoltak. Ha jol emlekszem vegul kiderult, hogy az eltero iranyokba eltero mennyisegu ho kisugarzasa okozta az anomaliat.
-
Glaz-dozfhut
őstag
A leszállóegység vázlatos rajza:
- Glaz-doz-fhut -
-
félisten
válasz Glaz-dozfhut #37 üzenetére
Igaziból engem az nyűgöz le, hogy milyen távolságokban és időintervallumban használják a bolygók tömegvonzását.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Glaz-dozfhut
őstag
Ja, én is többször megnéztem; ma is. Egy kicsit elgondolkoztató számomra. Nem is fér a fejembe.
Amúgy igen, ennek ismeretében lehet értékelni az egészet. 9+3 év 'sodródás' abban a környezetben azért próbára teszi a technikát.
De van egy másik is, az egy kicsit bugyutább vagy kedvesebb rajzfilm
Amúgy nem én találtam, másik oldalról vettem, egyesek láthatták már.[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz Glaz-dozfhut #34 üzenetére
Ezek szerint rosszul emlékeztem, nem került a Jupiter pályáján kívülre a szonda, csak megközelítette.
-
félisten
válasz Glaz-dozfhut #34 üzenetére
Nagyon jó ez a videó.
-
Glaz-dozfhut
őstag
Ezzel a Rozettával kapcsolatba ezen akadtam. 2004-ben indították, 3-szer Földet használtak gyorsításra, egyszer a Marsot . Azért ez egy kicsit más nagyságrend távolságba. video
- Glaz-doz-fhut -
-
Doze
aktív tag
De most akkor mit is csináltak??
Egyébként a Puli is nagy siker volt, csak az a baj hogy az bizonyos szputnyik megelőzött minket.
A hangsúly itt a pénzen van, egyszer láttam benn az egyetemen három üvegablakon keresztül egy kereskedelmi műhold alkatrészt, ami jóformán egy lemez darab volt, szerepe csak a hőleadás/hő-felvét. Ezen kaptak bizonyos alkatrészek helyet, ergo egy váz darab/szelvény volt.... 50 milkába került -
perempe
veterán
már azt hittem, hogy Farkas Berci holdra szállt.
* Brahms: 4. szimfónia *
-
Sanya
nagyúr
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Zso2
őstag
válasz BlackPriest #26 üzenetére
..ha rám értetted, akkor nem érted mit írok le.
Éppen azt írom,hogy legalább a nevüket beírhatták volna a cikkbe,ha már olyan nagyon "Magyar büszke" cikkel jövünk elő.Ennyit megérdemelnének, de nem le van írva minden csak az nem ,hogy kik is voltak és mit csináltak, ennyi erővel ,ha egy takarító lett volna ott magyar ,akkor is magyar sikernek lehetett volna írni.
Video-t megnézem ,erre seregnyi ember ujjong idegen nyelven és erre van írva,hogy Hihetetlen magyar űrsiker.Gratula.[ Szerkesztve ]
-
BlackPriest
őstag
kemény, hogy valakinek semmi nem elég jó. a rinyálók mit tettek az asztalra eddig? cikkeket pls a sikereitekről.
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
Zso2
őstag
válasz Dark Archon #23 üzenetére
Miért te mit olvasol ki a főcímből?
Amúgy pl: [a pulink]
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Nem mondod komolyan, hogy tényleg azt hitted, hogy bármi közünk is lenne egy űrprojekthez azon kívül, hogy magyar embereket is foglalkoztatnak. De talán majd nemsokára, ha a paksi bővítéshez építenek egy rakétakilövő állomást is az oroszok
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
Zso2
őstag
Hihetetlen magyar űrsiker
A hírhajhász cím miatt ,azt hittem ,hogy tényleg Magyar projektről van szó, erre pár mondat után kiderűl,hogy magyar tudósok is vannak közöttük.. Lehet tudni kik azokillett volna beírni a cikkbe,ha már ilyen büszkék vagyunk rájuk),hányan vannak és miért felelősek?[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
Ygg
senior tag
-
solaris17
aktív tag
Gratula
Phenom II X6 | 8 GB CORSAIR XS3 | Kingston V300 | HD 7790 | Creative X-FI Fatal1ty
-
félisten
Pedig már kezdtem reménykedni, hogy végül csak belelőttük Anettkát a Napba, de ez se rossz.
-
aizen92
addikt
nagyon jó ezeket a híreket olvasni! hajrá fiúk!
"The right man in the wrong place can make all the difference in the world."
-
dajkopali
addikt
a kutasz egy nyelvújítási szó, ami nem honosodott meg a köznyelvben, kizárólag az orvosi szaknyelvben maradt meg, "szonda" értelemben
és persze Star Wars - a szinkron fordítója kiváló leleménnyel használta fel a fenti droid nevének magyarítására"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Zotya84
őstag
válasz VaniliásRönk #11 üzenetére
Köszi. Nagyúr.
Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
VaniliásRönk
nagyúr
Valaki túl sok Star Warst nézett. [Birodalmi Kutász Droid]
Miután a Rosetta pályára állt az üstökös körül, egy kis leszállóegység landol az üstökös felszínén, a tervek szerint legalábbis."Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Mindenben jók vagyunk!!!
Még sem tudja senkiA sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Zotya84
őstag
Mi az a kutasz, amit el tudnak küldeni az üstökösre?
Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
DithenS
senior tag
Kb ez van a marsi roverekkel is nem tudom mire ez a nagy felhajtás!
Marson is kb azt hiszem 3-4 hónapig hibernálják a rovereket,majd újra élesztik őket,persze az már más tészta hogy a MER-A Spirit aksija annyira lemerült hogy lehűlt az összes rendszere és vége. -
VaniliásRönk
nagyúr
Szerintem eddig sem voltak osszehajtva a napelemek, mert valamibol eddig is energiat kellett nyernie. Arrol van szo, hogy messze a Jupiter palyajan tul volt a szonda legnagyobb naptavolsaga, a napelemeket pedig nem arra mereteztek, hogy ekkora tavolsagban is eleg energiat szolgaltassanak, ezert kellett hibernalni a szondat. A futesen kivul majdnem mindent teljesen lekapcsoltak.
-
Madárpók
aktív tag
"kinyitandó hatalmas napkollektoraival"
Azok nem napkollektorok, hanem napelemek, a napkollektorokkal hőt lehet nyerni, amit űrszondákon használnak azok a napelemek és elektromos áramot termelnek. -
PeeterssoN
őstag
IS!
-
beteg
őstag
Ahogy goldnarmz fórumtárs rámutatott, hiányzik sajna egy "r" betű!
Csak futni kell!
-
goldnarmz
aktív tag
"Hihetetlen magya űrsiker"
Gyönyörű...
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI G31TM-P21 LGA775 alaplap + Xeon E5430 Quad Core CPU
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6/i5-G4/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla