- Bitcoin topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vírusirtó topic
- Linux kezdőknek
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Csak 2030-ra készülhetnek el az Intel 28 milliárd dolláros chipgyárai Ohioban
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook és Messenger
- Mozilla Firefox
Új hozzászólás Aktív témák
-
kraftxld
félisten
Elkészült a cefre, egy hordó lett nyersen, darálva, pektinbontózva.
Két hordóval meg előfőzve, ebbe nem raktam pektinbontót. Mindegyikbe került kb 2.5 kiló cukor, 16g fajtaélesztő, már kotyognak ezerrelA hőmérséklet sajna nem az ideális, de még nem küldtem ki velük a garázsba.
Majd próbálok keresni nekik egy helyet ahol állandó 20-22 fok van.[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
Grrr.. a cimborám nem vette fel a telefont a hétvégén, pedig pénteken azt ígérte, hogy jön segíteni
A feleséggel csináltunk meg 60 kilót, a héten lehet egy napot betegszabira kéne menni és befejezni -
kraftxld
félisten
Update:
Márciusban volt szilvaproject és egy magyar sráccal vettünk felesben egy főzőtMég erjed a szilva, úgyhogy hamarosan teszt!
A tervek szerint ilyenkor már Mo-on ittam volna a birspálinkákat, de a nemzetközi helyzet fokozódása miatt csúszik.
De!Ezért az idei birs project se marad el, remélem több sikerrel.
A multkori 3 fáról ismét elhozták a gyümölcsöt, találtam egy nagyon jó fát az egyik iskola udvarán, onnan ma bicaj + hátizsák kombóval elhoztam úgy 10 kanyarban az almákat.
Meg egy másik barátunktól is kaptam egy kicsit. Van még a 2 fa amit meg akarok nézni, és onnan is elhozni a gyümölcsöt, jövő hétvégén meg feldolgozozás! -
kraftxld
félisten
Jelentem a 8 hetes Mo-i nyaralás alatt kóstoltam pár birspálinkát. Nagy része szar, de 1-2 házi az elég jó volt, nekem a boltiakból (10e alatti kategiória) a Zsindelyes jött be a legjobban, hoztam is egy üveggel.
Tegnap a cimbora elhozta a lepárolt cuccot, 7 deci körül lett
Az üzem minőségi védjegye
Valszeg jövőre máshol főzetek.
Következőleg 2 adaggal csinálok, az egyik ugyanilyen technológiával, a másikat meg előfőzöm.
-
Vladi
nagyúr
Azt azért nézd meg, hogy a gin főzés technológiája olyan -é mint a pálinkáé. Gyanús.
Én is azt mondom, vegyél főzőt. co és co2-re valamint metilalkoholra kell csak figyelned.Nálatok legális az otthonfőzés?
Mike88:
Eljössz, megkóstolod és megmondod karcos -e, vagy máshogy mondanád.
Mindig hivatalos főzőbe viszem, ugyan oda, mindig jól csinálják. -
mephi666
nagyúr
...életem legjobb pálinkája birs volt
nagyon szeretem a zamatát... kár, hogy nem sikerült igazán jól a művelet
-
-
kraftxld
félisten
Jaja, lehet itthon főzni gond nélkül. Már kifutottam az időből, jövőre ügyesebb leszek
Majd megpróbálom még banánnal, a helyi Tesco-ban szokott lenni egész banános doboz túlérett cucc (tizenpár kiló) 2000Ft-nyi dollárért, azt még darálgatni meg magozni se kell
Veszek belőle 5 dobozzal és hajrá. -
Mike88
senior tag
Vegyél egy főzőt és tanuld ki, nálatok is szabad az otthonfőzés, nem?
Nem lett volna szabad lefőzni, újra kellett volna indítani az erjedést. Élesztő+élesztőtápanyag. Tápanyagnak pl. Uvaferm uvavital és élesztőnek uvaferm 228.Vladi! Ha karcos, akkor mindenképpen főzési hiba történt, de jó eséllyel erjedési hiba is! Ami karcos az semmiképp sem nevezhető jónak! Egy pálinka nem karcos!
-
kraftxld
félisten
Ott rontottam el, hogy kivittem a garázsba és mivel arrafelé hidegebb van, megállt az erjedés.
Vagy túl jó lett és a cimbora megtartja a nagyját
Nincs nagyon hivatalos főzési lehetőség, egy srác nyitott nemrég egy gin főzdét, vele akarok majd jobban összecimbizni és esetleg nála lefőzni legközelebb.
Gyümölcs lesz jövőre is és majd okosabban csinálom -
Vladi
nagyúr
Anyámnak van birskörte fája! Nagyonnagy és nagyonöreg, extrém terméseket hoz, ilyen 2-300 liter cefre. Nem vicc.
Lefőzetem, jó kis karcos pálesz lesz belőle. Még a kis "pöttyök" vagy mik is kimutathatóak.
mod: 1 liter??????
Hát micsináltatok vele? Nálatok nincs valami hivatalos főző hely?
Nekem most a 100 liter birskörtéből lejött 10.5 liter pálesz. pszzt...
[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
Nah, lettek technológiai problémák, végül kb 1 liter pálinka lett belőle
Túl korán vittem ki a garázsba (khhm.. kedves feleség itt idegeskedett, hogy lemérgez minket a szénmonoxid) aztán az erjedés nem fejeződött be a hideg miatt.
Jövőre okosabban csinálom, de remélem a cucc jó lesz ami ebből kifőtt[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
Szépen megerjedt, a garázsban várja, hogy 2 hét mulva felvegye az egyik ismerős és lefőzze.
Sajna egy jó ideig nem tudom megkóstolni majd, mert júni 9-én indulok a kiccsaláddal Mo-ra, és aug 25-én érünk vissza. A kedves ismerős sajnos szeret kóstolgani, remélem marad az anyagból mire visszaérünk -
Mike88
senior tag
Nem romlik meg, ha nem jut oxigén a cefrébe, s ha kotyogóval cefrézel, és óvatosan nyomkodod le főerjedés közben, akkor nem jut oxigén a cefrébe, mert hát CO képződés van és az azt kiszorítja, a kotyogó meg mint egy szelep, úgy működik (mert hogy az), felesleget kiengedi, de be nem enged. Valami egyéb hiba történt, hordó rosszul zárt, (vagy le se zártátok), esetleg "bundát" nem nyomkodtátok le (van ami "nem keveri magát", ez cefre sűrűségétől függ), avagy szabadban cefréztetek, napnak ki volt téve, optimálistól messze volt a hőmérséklet, nagy hőingadozásnak lett kitéve, stb. ezer oka lehet.
A hordóban mindig hagyni kell egy kis helyet, máskülönben képes kifutni, s képes felfeszíteni bármilyen tetőt vagy akár szétfeszíteni hordót. Erősen habzó cefréknél (a birs pont nem ilyen, de ilyen a szilva, cseresznye, meggy, bodza stb.) a többihez képest valamivel több "helyet" kell hagyni.Fred23 a pektinbontónak az a szerepe, hogy a rostokat szétrobbantja (elfolyósít), ezáltal a cukor jobban "feltárul". Az erjedést segíti, a kihozatalon is javíthat. Bármilyen gyümölcsnél alkalmazható, rosszat tenni nem lehet vele, de különösen ajánlott keményebb gyümölcsöknél, alma, körte, birs. Nagyapáink azért nem raktak bele, mert nem volt akkor elterjedt. Hidd el, az öregek amit műveltek pálinka címszó alatt házi körülmények között, az a legkevésbé sem követendő példa az esetek 99%-ban! Nagyon sokaknál a pálinka igazából egyet jelent egy pálinkahibával, csak nem tudnak róla. Nem törvényszerű nyilván, de megfigyelhető az, hogy a fiatalok nyitottabbak, az idősebbek keresik az általuk megszokott hibát a pálinkákban, s ha az nincs meg, akkor "üresnek" érzik. (elég sok pálinkát kell velük meginni, köztük a sajátjukat is, hogy ezt megfigyeld, mi az ízlésük szerint megfelelő, s hogy tudj némileg általánosítani)
Ahogy megfigyelhető az is, hogy az idősebb korosztálynak sokkal jobban ízlenek, a kissé utópárlatos, "testesebb" pálinkák, ez utóbbi kicsit ízlés kérdése is, van az a pont, ahol már súlyos hiba, van az a pont, aminél még ízlés kérdése.
A technika fejlődött a borászatban, a cefrekészítés pedig a borászati alapokra épül, nem ördögtől való dolgok ezek! Soha nem gondolnak, gondoltok az orosz befolyásra, hogy azok mekkora kárt tettek nálunk az alkoholos italok terén. Igyekeztünk egy elképesztően nagy piacot kiszolgálni és fura igényeket, így alakult ki a mérhetetlenül erős pálinka, amit agyon toltak az öregek cukorral (8-15%), hogy minél több legyen a kihozatal, s lekaparja a hátad a seggedig, így lettek agyoncukrozva boraink is, hogy minél erősebb és több bor készüljön stb... Némi szőlő, víz, cukor, othello vagy csete, mert mindkettő jól színez, s kész is a "vörösbor" a vörösöknek! Csak mi is ennek fogyasztójává váltunk, ill. én nem, szüleim, nagyszüleim.
Nincs gond egy nagyobb helyiségben a CO képződés miatt, "egy szem" 60L-es hordó nem okozhat problémát. Naponta egyszer kiszellőztetni, azt' annyi.
-
fila
senior tag
Ugye nem csak 10 liter vizet raktál bele, hanem felöntötted amíg láthatóvá válik a víz a birsalma tetején?
Egyébként gratula, én nem daráltam volna le ennyit konyhai darálóval az biztos
[ Szerkesztve ]
-
Medocsabi
addikt
Papámék még mikor aktív volt, nem ilyen szotyi mint most, 2 mázsa(!!!!!!!!!!!!) birset daráltak le hogy lefőzzzék, csak sajnos már igencsak pityókázva, mert lefedték teljesen. Így pár nap múlva lett 2 mázsa ecet....
A szívem szakadt aznap meg.
(azóta a telken már egy "szakértő" kisöreg sem él már
)
fogyaszd egészséggel, nekem a birs után a szeder és az alma a kedvencem.[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
A pektinbontó mennyire fontos? Mintha nagyapám kihagyta volna, és úgy is sikeres volt az átalakulás. Ízben számít talán többet?
-
kraftxld
félisten
válasz
Klaus Duran #7 üzenetére
Ugorj át szeptember elejétől és lehet kóstolni
Most reggel bekevertem a cukrot meg az élesztőt, ezután hagyom a természet erőit dolgozni a nemes ügy érdekében
-
1 Liter jöhet ide is.
-
szipipeti
tag
A pálinkafőzés törvénye így kezdődik:
1.§. Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is...
... -
kraftxld
félisten
Nyitó hsz.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az elmúlt pár héten igazi őszi időnk volt, meg az ismerősökkel beszélgettünk pár dologról. Már eddig is feltűnt, hogy...