Hirdetés
- A Holdra vinnék az adatközpontokat
- A felhőből segítik az automatizált tőzsdézést az új AI-modellek
- EU: a Facebook, a YouTube és az X is többet tesznek a gyűlölet ellen
- Donald Trump a tech szektort is felkavarja, Musk vihetné a TikTokot
- A fizetett hirdetésekre nem terjeszti ki a Meta a közösségi jegyzeteket
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
regent
aktív tag
Most csak szegény németeket sajnálom. Kidobták a nyelvükbööl a jó kis ß-t, csak hogy mindenhol be lehessen írni a keresöökbe, hogy bier vom fass. Aztán most meg kiderül, hogy tök fölöslegesen.
Vissza is fogják hozni, amilyen gyakran végeznek Persönlichkeitsbewußtestes-et.<{Opal}> mert amikor a férfi kódol, akkor csak a férfi van és a kód, olyankor nem kell nő, mert olyankor a nő egy bug, érteitek?
-
dabadab
titán
válasz Drótszamár #38 üzenetére
Szerinted milyen karaktarekbol lesz a cime az angolul beszelo kozonsegnek szant site-nak? Persze, hogy latin.
(Az arab ize az igazi, vagy kamu?)DRM is theft
-
dabadab
titán
Pusszancs, edes
Eleg valoszinutlennek tartom az altalad leirt szitut, egyreszt azert nincs olyan sok azonosan kinezo betu, hogy ez realis veszely legyen, masreszt mar maga a kiindulopont is santit: ha valaki mondjuk egy orosz nyelvu site-ra akar menni (mert tud oroszul), akkor jo esellyel tisztaban van a cirill betuk mibenletevel.DRM is theft
-
FTeR
addikt
ennél nem a technikával van gond.
ha minden úgy marad, ahogy most van, akkor is már a nyelvi dolgok és az egyes helyeken használatos cenzúra miatt több részre válhat az internet.
a böngésző nem tud figyelmeztetni, ha a júzer pötyögi be. nem gondolatolvasó, h mit akar.
a tanusítvány meg simán lehet félrevezető, ha eleve egy másikat fogad el. -
FTeR
addikt
pusszantlak. ha nem néznél kapásból hülyének, akkor talán megértenéd amit írok és akkor kihagyhatnánk ezeket a fölösleges köröket.
pont az a gond, h a karakter kinézete ellenére más a kód. a kedves júzer vmilyen bill/nyelvi beállítással (mert fogalma sincs, h miaz) bepötyög egy címet, ami szerinte ugyanaz, amit máshol látott és a DNS teljesen máshova viszi.
ez egyrészt veszélyes (phising), másrészt fusztráló (404).
de mint írtam, jó megoldás lehetne, ha az URL tartalmazná a karakterkészlet vmilyen azonosítóját (pl a kezdő betű unicodeját). -
-
shev7
veterán
de ezen a billentyuzeten (pont ugy mint az ukran/orosz billentyuzeten) ott vannak a latin karakterek is. Igazandibol az fontosabb kerdes, hogy amig nem tudjuk a kulonbozo kodlapokat rendesen hasznalni egy weboldalon belul, addig ne akarjuk ezt kiterjeszteni a domainekre is
''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''
-
A japánoknak japán billentyűzetük van. [link] De gondolhatsz nyugodtan az oroszokra/ukránokra/szerbekre, akik szintén nem latin billentyűzeten dolgoznak.
A perverzek (kínaiak, hagyományos japán kandzsik) meg gyakran szövegbeviteli támogatással dolgoznak, azaz a képernyőn rakják össze a jelet, lényegében a vonások kiválasztásával. Ha ehhez egy angol betűs billentyűzetet is használnak, az csupán kényszer, legtöbbször az angol betű és a ferdeszemű hang (vagy jel) közötti bármiféle összefüggés nélkül.A tej élet, erő, egészség.
-
shev7
veterán
ha nem ismerik a latin/angol abc-t akkor milyen billentyuzetuk van? mert amenyire en tudom a japanok az elektronikus kommunikaciohoz ''angol'' billentyuzetet hasznalnak, es minden karaktert/szotagot ket betuvel utnek be. (mondjuk pont nem a japanoknak van ezzel bajuk )
''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''
-
Az Internet Unicode domainekkel is egységes tudna lenni. Bőven vannak technikák rá, hogy kompatibilis maradjon a régi rendszerekkel (pl. mint ahogy már ma is lehet nem-angol karakteres domaint bejegyezni, amit a kultúráltabb böngészők jól is kezelnek). [link]
Az eredeti cikkhez visszakanyarodva: A felvetést és az igényt én maximálisan jogosnak tartom. (És akkor még nem mentünk el abba a politikai irányba, hogy jelenleg lényegében az USA dönt egyszemélyben az összes ilyen kérdésben [ld. pl. .xxx TLD], és ez a fika 250 milliós ország a maga primkó karakterkészletével erőlteti rá magát 7 milliárd emberre.)
És szintén az eredeti cikkből idézve: Valóban, vannak veszélyei a dolognak. De ezeket valóban kezelni lehet. Tanúsítványokkal is, de a böngésző is figyelmeztethet, ha egy latin karakteres URL-ben a cirill abc-ből kölcsönzött, hasonlóan kinéző karakterek vannak.
[Szerkesztve]A tej élet, erő, egészség.
-
dabadab
titán
''a DNS mi alapján döntené el, h a júzer épp melyiket akarja megnézni?''
Viszonylag keves olyan DNS szervert ismerek, ami ugy mukodne, hogy a user desktopjarol keszult screenshotrol OCR-ezne be az URL-t Nyilvan maga a karakterkod - az azonos kinezet ellenere - kulonbozo, tehat az otp.hu ugyanolyan jol elkulonul az [eou]tp.hu-tol mint az xtp.hu-tol.DRM is theft
-
dabadab
titán
Bocs, felreerthetoen fogalmaztam, az elitistat nem rad ertettem, hanem a ''miert nem tanul meg mindenki angolul'' hozzaallasra.
szerk: A domainnev meg neked, mint technikai embernek, lehet, hogy mas, de egy sima usernek nem. Tenyleg nem ertem, hogy mi ez a nagy problema, azonkivul, hogy a phising-problemat sulyosbitja egy kicsit - azt is csak tunetileg.
[Szerkesztve]DRM is theft
-
Váááá!
Olvass vissza, plíz! Épp azt írtam, hogy egy kínai oldal alapvetően kínaiaknak szól, aki most kénytelenek latin karakteres URL-ekkel bajlódni. Bajlódni, mivel egy átlagembernek nem az a megszokott. Egymilliárd potenciális olvasó azért valamivel több, mint az angol anyanyelvűek, és őket egy kínai weblap elérésénél hidegen hagyja, hogy amerikai diktatúra van a neten. Ők csak kínaiul értenek, a cenzúrázott kínai nyelvű tartalmakat szeretnék olvasni kínaiul, Kínán belül.
Szintén feljebb az angol vs latin abc-re is írtam magyar példát. És szintén van pármilliárd ember, akik ugyan latin karaktereket használnak, de ékezetes betűkkel (pl. ott van egész Dél-Amerika és Európa).A tej élet, erő, egészség.
-
FTeR
addikt
a fő probléma nem a latin** abc-től teljesen eltérő karakterkészletet használókkal van.
mert egy kínai oldal ma is érthetetlen egy normál eu/usa/stb. olvasó számára, szal nem nagy veszteség, ha a domaint sem érti meg (/éri el).
a problémát a latin alapú nyelvek jelentik, ahol sok a közös karakter, de legalább annyi el is tér. és biztos más ''nyelv családokban'' is felmerül ez a probléma.
**angol abc van. a latinban vannak karakterek, amik nem jók domainnek -
FTeR
addikt
nagyon egy oldalról nézed a dolgot. vajon mi alapján várhatnánk el, h a több mint 1 milliárd kínai vagy a közel 1 milliárd indiai ismerje a latin abc-t? mégha természetesen nem is az összes indiai és kínai netezik.
lehet, h az informatika nyelve az angol, de lássuk be, az informatikát használók nem informatikusok.
ennek ellenére nem tamogatom az unicodeos domaineket, mert hatalmas káoszhoz vezetne és pont az internet lényegét, az egységességet venné el... -
dabadab
titán
''ránézésre senki nem fogja megkülönböztetni a valódi URL-től''
Ezert talaltak ki a tanusitvanyokat, inkabb ezeknek a kezeleset kellene valahogy normalisabba tenni, mert az valodi vedelmet biztosit.
Kalandor: a trendek viszont egyre inkabb az angolul nem tudo ''koznep'' fele mutatnak: a tavol keleten egyre divatosabb a net, es nem hiszem, hogy minden koreai v kinai olyan jol boldogul az angollal. Az internet kezdetben elit tudomanyos dolog volt, a felhasznalok amerikaiak es minimum egyetemi hallgatok voltak - viszont a dolgok arra haladnak, hogy egyre szelesebb retegek szamara nyilik meg, ezert szerintem az ilyesfajta elitista allaspontok egyre tarthatatlanabba valnak.
[Szerkesztve]DRM is theft
-
válasz Intelligencs #13 üzenetére
Továbbra is felhívnám rá a figyelmed, hogy NEM a nemzetközi oldalakról beszélünk. Szerinted aki mondjuk a Sanghaji Vörös Hajnalt olvasná a weben, annak problémát jelent egy ''girbegurba'' URL? Nem, hiszen a ''girbegurba'' tartalom is csak ''girbegurbául'' értőknek szól. Viszont problémát jelent a www.shanghaireddawn.cn beírása? Van rá esély.
Nem is olyan rég még a francia volt a diplomácia és a kultúra nyelve, kicsit régebben minden németül zajlott Európában, még kicsit régebben minden latinul ment. ''Ne vigyorogj Lenin, nem tart ez örökké; mi 150 év alatt sem lettünk törökké.'' Könnyen lehet, hogy 50 év múlva ez az angol dominancia lesz ugyanilyen történelem, amikor az unokáiddal majd épp a kínai írásjeleket gyakorolgatjátok házifeladatnak.A tej élet, erő, egészség.
-
veterán
a számítástechnika és így az internet könnyebben elsajátítható nyelve az angol (direkt nem írtam hogy a nyelve mert az a 0 és 1 ), tartsuk is meg.
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
őstag
Alapvetően igazad van, de szerintem a trendet ez nem fogja megváltoztatni. Ahogy az előttem szólók már rámutattak, a nemzetközi weboldalak készítői igenis angol neveket fognak adni az oldalaknak, hisz szeretnének látogatottak maradni. Persze ettől még használhatja mindenki a saját karakterkészletét, engem nem zavarna. Így is villámgyorsan elkattintok egy oldalról, ha girbegurba jelekkel van csak tele...
Lehet tiltakozni a globalizáció ellen, de az ellenállás hiábavaló. A véletlenek összjátéka folytán az angol kerekedett felül, ez van, el kell fogadni. Nekem is meg kell tanulnom angolul, Neked is, és mindenki másnak. Szerintem néhány száz év múlva a nemzeti nyelvek már csak a múzeumokban fognak létezni, ahogy a nemzetállam is csak történelem lesz. Egységes világállam, egységes nyelvvel, így talán az ember képes lesz felülkerekedni önző mivoltán, és békében él majd saját fajtársaival a Földön.The Amiga, Born a Champion
-
A nem angol nyelvű felhasználók jó nagy részét épp az tartja vissza a netezéstől, hogy nem a saját betűit kénytelen használni. Képzeld csak el, hogy neked japán karakterek használatával kell beírnod, hogy prohardver.hu vagy index.hu! (Direkt nem kínait írtam, hanem valami kezelhető karakterkészletet.) Ez egy átlagembernél igencsak nagy visszatartó erő.
De az jelenlegi, ékezetmentes domain-nevek kényszere is okozhat mókás helyzeteket, gondoljunk csak pl.a www.fogaz.hu-ra, ami nem a helytelen módon végrehajtott orális szexről szól.
És mint egy korábbi hozzászóló kifejtette, itt most a többi karakter használatának lehetőségéről van szó, nem a kényszeréről. Attól, hogy szinte az összes hardvergyártó ferdeszemű, nem lesz muszáj kínaiul beírni pl. a www.gigabyte.com.tw-t. De a lehetőség igenis legyen meg rá, hogy a Szárnyalás Repülőklubnak valami szalonképes URL-je lehessen.A tej élet, erő, egészség.
-
-
tkazmer
addikt
Én azt tudom, h anyanyelvi szinten nem olyan sokan beszélik az angolt, ezért beszéltem infovilágról, amelynek az alapnyelve az angol, és nem hinném, h ezt néhány elégedetlen ember miatt meg kéne változtatni, vagy legalábbis zavart kellene kelteni benne. Jah, viszont a felhasználóknak egy ''kicsit'' több része angol anyanyelvű, vagy legalábbis latin betűket használó, mint 5%
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
A világnak kb. 1/20-adának nyelve az angol (még ha kicsit többen meg is értik). Nem gáz szerinted, ha ez az 5% kényszerít rá valamit a maradék 95%-ra?
De on-abban: Az valóban problémás, hogy már a Unicode táblában duplikáltak egy csomó karaktert. A cirill aeo pl. külön kódot kapott, noha teljesen egyezik a megfelelő latin karakterrel (a bpcyx betűk is, bár azok más hanghoz tartoznak). Így mondjuk nincs más dolgom, mint regisztrálni az otp.hu domaint (o és p mint cirill betű), és aztán mehetnek ki a phising levelek tömegével. Hiába mutatja meg a böngésző a linket, ránézésre senki nem fogja megkülönböztetni a valódi URL-től.A tej élet, erő, egészség.
-
tkazmer
addikt
Nem tom, de egy websitnál nem az a legfontosabb, h minál többen látogassák? Márpedig kíváncsi lennék mondjuk arra az amerikaira, aki megjegyez egy arab karaktert, h látogathasson 1 bizonyos websiteot, és ráadásul még új billentyűzetet is vesz emiatt. Szerintem az ilyen ötletelőknek bele kéne már törődniük, h az infovilág nem az ő nyelvükön íródott.
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
REDeath
őstag
ekkora baromságot rég nem hallottam bár ez ha mégis bejön minden gond nélkül, akor is csak saját nemzeti oldalak domainjei lesznek, mert pl. egy nagyobb cég nem fog ilyen nyomorék nevet adni az oldalának, hogy a kedves vevő pl. ne tudja beütni a címét, mert ugye azért boynolult és fölösleges lenne minden nyelven beregelni ugyanazt az oldalt...
de pl. a pappcsalád.hu-val nem lenne baj mert még magyarok sem néznék...Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak
-
- iSO -
tag
válasz Drótszamár #4 üzenetére
Az
►ﻱﻲﻶﻮ◄
iSO -
- iSO -
tag
Én nagyon nem tartom jó ötletnek... Ékezetek karaktereknél is csak néztem.
Nagyon nagy káoszt okozhat... Lehet majd használni az ALT+ számkombinációkat, ha meg akarom nézni, hogy a sárga bácsi milyen új termékeket hozott a világra ?
iSO -
shev7
veterán
tök jó, hogy 50ezer karaktert hasznalhatok a domain beirasahoz. Gondolom az Afrikai Nyelvek Akademiaja mindenkinek biztosit egy 50ezer karakteres klaviaturat
Új hozzászólás Aktív témák
- Topping d70s kettős ak4497dac
- Playstation 5 Drive Edition 825GB (CFI-1116A), 6 hónap garanciával, Bp-i üzletből eladó!
- XBOX Series, ONE, S, X, XBOX360, PS4, PS5 konzolok és kontrollereik javítása garanciával üzletben!
- PlayStation 5 / PlayStation 4 Fat/Slim/Pro HDMI IC / csatlakozó szerviz, garanciával, üzletből!
- XBOX ONE S/X HDMI IC csere aznapi elkészüléssel, 3 hó garanciával, üzletben!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest