Veszélyes lehet a nem latin karakterekből álló domének erőltetése

A nem angol karakterek erőltetett ütemű bevezetése a doménnevek területére szétszakíthatja az internetet – fogalmazta meg aggályait az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vezetője, Paul Twomey tegnap Sydneyben.

Jelenleg csak latin karaktereket tartalmazó doménneveket lehet regisztráltatni. Paul Twomey szerint azonban a közelmúltban megtartott athéni konferencián az ICANN erős „politikai nyomásra” egyezett csak bele, hogy engedélyezzék a nem latin karaktereket használó domének használatát is. A „politikai nyomás” egyik forrása Adama Szamasszekou, a Maliban székelő Afrikai Nyelvek Akadémiájának elnöke, aki úgy véli, hogy az anglocentrikus internet a többi nemzet tagjait elszigeteli és marginalizálja: „Úgy vélem, a digitális megosztottság nem olyan fontos, mint a nyelvi megosztottság.”

Paul Twomey viszont ellene van a kapkodásnak, elmondása szerint az új rendszer jelenleg „tesztelés” alatt áll, hogy elkerüljenek minden lehetséges káros hatást: „Az internet olyan, mint egy 15 emeletes épület, s azok a téglák, melyeket a nemzetközi doménnevek jelentenek, s melyeket ki akarunk cserélni, az épület legalján vannak” – fogalmazta meg metaforikusan álláspontját. Figyelmeztetett arra, hogy a változtatások nyomán a jelenleg használható 37-ről az engedélyezett karakterek száma 50 ezerre vagy még többre emelkedne. Példaként azt hozta fel, hogy egy urdu karakter egybeesik egy másik nyelv másra használt karakterével, egy arab írásjeggyel, ezért a meggondolatlan sietség egy áttekinthetetlen és összeomlásra ítélt rendszerhez vezethet.

„Mi, itt Sydneyben multikulturális közegben élünk… s multikulturális internetet akarunk. Ám hatalmas a különbség az emberek és a számítógépek között. Az emberek képesek a homályos és kétértelmű viszonyokat értelmezni, a számítógépek nem” – érvelt Twomey. A nem végiggondolt átalakítás terepet adhat a csalóknak, akik például egy latin karakterhez nagyon hasonló karakter segítségével hamis weboldalakat hozhatnának létre, megnyitva ezzel a visszaélések hosszú sorát. Ezért az ICANN szorosan együttműködik a fejlesztőkkel, hogy mindezeket a problémákat megoldják, s a vizsgálatok eredményéről feltehetően 2007 végén tudnak majd beszámolni.

Azóta történt

Előzmények