Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
peppa
tag
Az eredeti Bloomberg cikk - ha jól értem - azt írja, hogy ez már egy könnyítés, mert eredetileg heti 5/3 fix nap lett volna bent és ezt most lazították heti 2 fix + egy választottra. Nem igazán lehetett népszerű az 5/3-as fix benti arány, ha változtattak rajta. Sokat segítene, amúgy ha minden cikkben meg lenne jelölve a forrás.
-
Hi!King
őstag
Társasházaknál eleve kisebb a lakásonkénti fűtési költség, főleg a "rezsicsökkentett" árral kevésbé térül meg a szigetelés. Egy másfél vagy 2 szobás társasházi lakásban, ha az nem magas belterű és nem is távfűtéses, simán kijön a fűtés mondjuk év 60 ezer Ft-ra, addig egy Kádár kockának 200-300 ezerre. Az új rezsitarifák szerint ráadásul előbbi nem változik, utóbbi meg lesz majd évi 1 millió. Utóbbinál bőven van mit csökkenteni szigeteléssel a fűtési költségen, előbbinél nem mindig éri meg. Nyilván ha a piaci árat fizetné mindneki a gázra, ott is megérné bőven...
-
Thusor
őstag
Örülök akkor hogy talán még működik. Én ott maradtam el, hogy 2006-ig gomba mód nőttek ki a felújított házak. 2010-ig nem volt semmi. Majd 2010 és 2011 között volt valami kisebb második hullám. A harmadik hulláma pedig 2014-2020 között volt de akkor évekig el se indult csak ígérgettek, majd egy jelentős pénzt loptak el, valamennyi ténylegesen talán megvalósult. Lásd Havanna lakótelep, ott volt botrány az ellopott pénzből, soha meg nem kapott állami támogatásból. Ennyit tudok, aztán lehetnek szerencsésebb házak ahol ez megvalósult. Nálam is az 1972ben épült társasház 2006ban került felújításra még az első panelprogram végén.
-
bambano
titán
egyébként ez egy kérdés, hogy piaci alapon lehet-e vagy sem.
amikor a mi közös képviselőnk kitalálta, hogy azt az épületet, amiben lakom, fel kellene újítani (nem csak hőszigetelés, épületgépészet is), akkor pont úgy nézett ki minden feltétel, hogy nem volt érdemes belevágni. azóta se történt semmi, aminek lehet olyan olvasata is, hogy jobb ez így. -
-
bambano
titán
hogy most hol adnak, annak konkrétan nem néztem utána.
de itt a környéken nagyjából minden panelt felújítottak (ahol a közös képviselő nem akarta szétlopni a projektet) és nem 2006 előtt, hanem az elmúlt pár évben.
ez az állítás: "Az úgynevezett panelprogram, felújítási programok sajnos 2006 óta kihaltak." ez konkrétan nem igaz, kinézek az ablakon, és látom. -
Hi!King
őstag
A már meglévő elavult családi házat sem tudod passzívra megcsinálni, és az új társasház is lehet passzív ház. Szóval ilyen difi nincs.
A valódi különbség az, hogy a társasházaknál egy lakásra kevesebb külső felület tartozik, belül meg egymást fűtik a lakások, szóval ugyanolyan méretű és szigetelésű lakás fűtése olcsóbb, mint egy házé. Legmarkánsabb különbség egyébként az átlagos esetben van, ha egy Kádár kockáz vetsz össze egy hasonló korú társasházi lakással, úgy hogy egyik sem szigetelt, simán 3-4-szwres is lehet a különbség fűtési költségben.
-
ncc1701
veterán
válasz
jerry311 #177 üzenetére
A diffi ugyebár az, h míg egy családi házat meg lehet csinálni passzív házra, egy belvárosi épülettömböt aligha.
Mi itt a telet kifűtjük ~800m3 gázzal, pedig nem mondhatom, h hű de nagyon lenne szigetelve, csak 5cm van rajta. VIllanyból is kijövünk a havi 220-240kwh-val. Szóval, elég erős ferdítés az, h a családi ház gazdaságtalanabb, mint egy társas ház. Családi háznál tud az egyén valamit tenni. Egy átlag társas házban mindig van annyi nyugger (akinek jó az úgy), h leszavaz minden ilyesmi felújítást. -
Hi!King
őstag
válasz
kchris78 #171 üzenetére
De az embereknek is felróható, nagyon sokan totálisan felelőtlenül költöztek olyan helyekre, ahol eleve tudták, hogy nincs megfelelő infrastruktúra, és a bejárás is problémás, csak elvakította őket a romantikus kép a családi ház idilljéről. A legviccesebb, hogy vannak ismerőseim, akik állandóan önigazolják az ilyen szar döntésüket, de már szidják is az újabb kiköltözőket, pontosan ugyanolyan érvekkel, amikkel korábban ők szembementek.
-
ncc1701
veterán
-
joey04
titán
Na ez úgy látom sötétzöld topic lett, pedig azt hittem valami értelmes vita lesz HO pro kontra.
-
kchris78
veterán
válasz
t72killer #169 üzenetére
arról nem beszélve hogy a multik már állam az államok felett.. mindenesetre az biztos hogy az emberek mozgatasa iszonyat nagy üzlet mindenkinek. erről nem fog senki sem lemondani. nekem szüleim azt mondták a lokáció mindig is nagy érték lesz, mikor nagyon trendi volt kiköltözni. ha nem is pénzbeli akkor pl időben stresszben. nem véletlen hogy nem mernek a magán autózás 480Fthoz hozzányúlni. sok ember beleragadt szerintem abba hogy autó nélkül kb éhen is halna Bp agglomerációs településén. Ami igazából nem is az embereknek róható fel hanem az önkormányzatoknak és az államnak hogy ez így alakult. Egyen - zsebkendőnyi telkek egyen házakkal, infrastruktúra nuku.
-
-
kchris78
veterán
A limót meg nem értem.. nem baromi drága? aktívan használva autót kiváltva.. nem csak mutatóba 3 havonta egyszer.
-
kchris78
veterán
válasz
szupermacs #166 üzenetére
is-is.. a cégek "csak" ki akarják szolgálni az emberek fogyasztási vágyát, aztán rá is tesznek egy lapáttal. kicsit tyúk - tojás felállás szerintem. de nem egyszerű a dolog mert a fogyasztás csökkentés sajnos munkahely szám csökkenéssel is általában együtt jár.
-
kchris78
veterán
akarmi a probléma a lényeg hogy sokan vagyunk. nem csinálhatunk azt amit akarunk. hiába mondjuk hogy az állam meg akárki nem dumalhat bele hogy éljünk. De... pont ez a lényeg. Ha csökkenteni kell az ökológiai lábnyomot akkor muszáj lesz. Ha sok ember csinálja ugyanazt vagy akarja abból kevés van/lesz, pl autó. de sok fogyasztási cikket fel lehet sorolni. előjött az is hogy 30-40m2 kevés.. ha kiszorozzuk hogy ha mindenki akar egy kis házikót városon kívülre mert ott a jó a HO akkor meg lehet nézni mi lett bp agglomerációs településeivel. plusz mennyivel több energia minden családnak 100m2 t fűteni, társasházak helyett.
Csobánka: de ide lehetne sorolni sok aránylag jobb módú helyet is: nem csak az fűtött eddig is nem gázzal akinek nem volt rá pénze. hanem sok más is! mert úgy jól járt. a kémény nem hazudik. az hogy oda van nőve sok ember seggehez az autó az meg a másik. persze az állam is hibás is ebben hogy engedte 20-30 év alatt ezeknek az életmódoknak a kialakítását hogy itt dolgozok itt a bölcsi itt az ovi itt a bevásárlás és hát ezt persze csak autóval lehet megoldani. Utána meg a gyereknek is autó. Amit látni sok iskola előtt reggelente.. párszáz méterről is behordjak a gyerekeket. Vásárlás meg közeli kis boltok helyett csak a hipermarketekben.Kérdés még hogy hova áramlik az a mérhetetlen mennyiségű plusz pénz amit az energia cégek kapnak igazából csak azért mert a vásárlók versengenek a termékért, de igazából nekik több költségük nincs.
-
azbest
félisten
vidéken félnek attól a kisebb cégek, hogy mi lesz, ha rájönnek az emberek, lehet távmunkában is dolgozni. Legtöbb cég amúgy is alvállalkozója pesti cégeknek (vagy al-al... vállalkozója külföldi cégnek).
A városok vezetése is fél attól, hogy mi lesz, ha nem kell irodába járni és nem kell annyi irodát bérelni. Kevesebb adóbevételük lesz.
-
Hi!King
őstag
Az irodai munkakörök többségében eddig is a többség a fővárosban dolgozott, csak eddig költöztek az emberek, meg bejártak. Nem sokat fog változtatni a munkaerőpiacon, hogy az a töredék, aki eddig vidéken alacsonyabb bérért dolgozott, egy egységesebb piacra lép be, eleinte kisebb fizetési igénnyel. Egyedüli vesztesei azok a munkáltatók lesznek, amelyek vidéki irodákat nyitottak az olcsóbb munkaerő miatt.
-
Hi!King
őstag
Nem önmagában oldja meg az ökológiai lábnyom kérdését, de része az egésznek. Eleve csökkenti az autó használat és az autó birtoklás igényét, kevesebb autót eredményez családonként és kevesebb megtett távolságot. Amely mögött ugyanúgy ipari kapacitás is van, amit szintén csökkent. Ugyanez igaz az épület igényre is, ha sikerül csökkenteni az iroda igényt. Szintén igaz a közlekedési infrastruktúrára, aminek az ipari, gépészeti, anyagigénye is ökológiai lábnyommal jár.
"Car sharing-et megújuló (áram) energiára gondoltam, nem benzinesre vagy dízelre. Az üzemanyag fogyasztásról le kell válni. "
Ok, de így is, úgy is van ökológiai lábnyoma, ha feleslegesen használjuk, mert olyan munkakörű embereket kényszerítünk irodába, akik a munkájukat közlekedés nélkül is el tudnák végezni.
"Szerintem ez az ökológiai lábnyom csökkentése sokrétű. Egy két dologgal biztos hogy nem fogjuk tudni megoldani."
Egyetértek, csak konkrétan a home office az ökológiai lábnyom csökkentése szempontjából egyértelműen pozitív, és teljesen értelmetlen a whataboutism-al védeni, mivel ökológiai lábnyom szempontjából (igazából más szempontból sem, de az messzire vezet) nincsenek érvek amellett, hogy olyanokat kényszerítsenek irodába, akik otthonról is tudnak és akarnak dolgozni.
-
válasz
#54625216 #139 üzenetére
]"Hogy egyáltalán miért szólok hozzá bármihez, abba felesleges belemenni, mert ennyi erővel visszakérdezhetnék, hogy Te miért szólsz hozzá, hogy én miért szólok hozzá és így tovább"
Ez még jogos is volna, csak te voltál az korábban, aki kétségbe vonta a hozzászólások értelmét – nekem megfelel a beszélgetés.
-
L3zl13
nagyúr
válasz
joysefke #149 üzenetére
Aztán kíváncsi leszek majd az mennyire segít a város életminőségén, mikor a cégek rájönnek, hogy ha úgyis távmunkában dolgoznak az emberek akkor nincs értelme fizetni a magasabb bért amit a fővárosi és aggregációban élő munkavállalók elvárnak.
De legalább segíthet a vidék felzárkóztatásában. -
Z_A_P
addikt
válasz
E.Kaufmann #120 üzenetére
Másik, hogy a nagy rezsicsökkentésben most az a szerencsés, ha nem vagyunk nappal otthon
Majd amikor a benzin is 1000Ft/L lesz, nem igy fogod gondolni -
Thusor
őstag
Nem hiszem, hogy a HO-ba maradó emberek (már ahol ez ugye megoldható fizikailag) tömegei megoldanák az ökológiai lábnyom kérdését. Nem az irodaházak vagy IT szakemberek, marketingesek stb viszik el az energia nagyrészét. Annyi biztos, hogy az MVM szerint a lakossági fogyasztás 30-50%-ot tesz ki, annak függvényében hogy nyár vagy tél van (nem találom a cikket ahol olvastam, áram fogyasztásra). A fennmaradó 70-50% az ipari felhasználás. Főként gyárak. Ugye ott meg dolgozni kell, be kell járni mondjuk a gyártósorra. Sokmindent automatizáltak de mindent akkor se tudnak.
Car sharing-et megújuló (áram) energiára gondoltam, nem benzinesre vagy dízelre. Az üzemanyag fogyasztásról le kell válni. De nem úgy ahogy az EU gondolja, hogy 2035re már minden elektromos lesz és kész. Nem gond az se számukra, hogy ennyi akkumulátort legyártani is energia fogyasztó és pazarló művelet.
Az építőipar meg egy másik téma. Ott is lenne mit fejleszteni. Mármint jogszabályok tekintetében. Érthetetlen, hogy a Kormányhivatal kiad egy építési engedélyt egy társasházra, majd évekig nem is ellenőrzi hogy mi folyik az építkezésen. Miután használatbavételi engedélyért folyamodik az építtető, akkor derül ki hogy milyen hiányosságok vannak. De ott a másik eset, a XIII. kerületben újonnan átadott ház mellett újabb építkezés, a daru összedőlt, és letarolta az újépítésű lakás felső emeletét. A másfél éves kislány szobáját teljesen letarolta. Szerencsére nem volt otthon a család. Mindezt azért mert senki nem ellenőriz semmit sem. Az építőipar önjáróban működik. De látjuk ezt a CSOK elszaporodása következtében létrejövő gomba módra mindenhonnan kinövő építési vállalkozók és generálkivitelezők társaságából is. Szerintem ez az ökológiai lábnyom csökkentése sokrétű. Egy két dologgal biztos hogy nem fogjuk tudni megoldani.
-
Hi!King
őstag
Ja, valamennyit spórolna azzal, hogy nap közben alacsonyabb hőmérsékletet tartana otthon, persze ha nincs otthon a házastársa a gyerekeivel, de ez bőven elveszik az iroda fűtésen és fenntartáson, plusz az autón. A tömegközlekedés meg ugyan hatékonyabb, de az is energiaigényesebb, mint ha eleve nem megy be feleslegesen. A car sharing sem oldja meg a problémát, mert ezeknek az embereknek, akik munkába járnak, mind ugyanakkor kell az autó, plusz ugye hétvégén, némileg csökkenne az autók száma, de nem töredékére, az üzemanyag fogyasztás meg nem.
Másrészt eleve hibás kiindulópont, hogy a szar fűtésből indulsz ki. Azt is lehetne fejleszteni, ha a home office irányába megy a társadalom, akkor azok az erőforrások az építőiparban áthelyeződnének a magánlakások fejlesztésére, amelyek a kevesebb irodaépítés, fejlesztés, karbantartásból kiesnének. Plusz ugye az is csökkentené mind az erőforrás igényt, mind a közlekedés környezeti terhelését, hogy nem csak kevesebben járnának be dolgozni, de csökkenne a központ zsúfoltsága, nem kellene Csobánkáról dolgozni az otthonról dolgozónak, dolgozhatna pl. Békéscsabáról is. -
ncc1701
veterán
Dettó.
Egyébként covid alatt asszony volt olyan szerencsés, h full HO-n volt, onnan tudom, h gyakorlatilag sem a villany, sem a gáz szla nem lett több. Ellenben anya azóta is visszasírja azt az időszakot, szemmel láthatóan jót tett neki. Plusz a cégnél, ahol dolgozik q jó volt a forgalom, úgyhogy hagyjuk ezt a nem hatékony dolgot. Aki akar, az tud a munkahelyen is lébecolni, aki akar, az meg tud otthon is dolgozni.
-
Thusor
őstag
Ugyanez nálam is. 21 fokon megy amikor otthon vagyok, 18 fokra veszem le mikor nem vagyok otthon. Nyáron a klíma 27 fokon tartja a lakást mikor nem vagyok otthon, mielőtt haza érnék távolról leveszem 26 fokra, hogy kellemesebb legyen a levegő. Igyekszem tudatosan élni, hogy ha nem kell akkor minek fogyasszak többet.
-
joysefke
veterán
válasz
Busterftw #143 üzenetére
Nyilvan jo ha van, de ha megkerdezed a tobbseg azt mondja, inkabb adjak ezt oda fizetesbe.
Nyilván. A dolgozó a produktívan tölthető idejét adja el a legjobb éveiből (20-60) fizetésért. Gyakorlatilag a fél életét...
Ugyan legyen már ez elég, és ne akarjanak 8 óra mellett még 2 óra bumlizásra is kényszeríteni, és úgy tenni mintha egy kv-gép meg pár játék miatt az embereknek szinte saját érdekük lenne napi szinten bemászni. (szerencsére nálunk nincsen a bejárással gond. deklarálva van, hogy csak különleges helyzetben hívnak be)
A munkavállaló és a város életminőségén is rengeteget segítene, ha nem lennének az utak tele fölöslegesen közlekedő emberekkel.
-
Thusor
őstag
A kazánját gondolom nem ugyanúgy fogják használni otthon ha bejárnak remélhetőleg, mert akkor minek tartaná a 21-23 fokot, ha nincs otthon. Elég a 18 vagy 20 fok. Az irodát, ha most modernebbről beszélünk, tuti nem fával vagy szénnel fűtik. Az autó az tényleg gond mint fentebb is írtam. Én személy szerint, de tényleg ez csak az én véleményem, úgy gondolom, hogy a közösségi közlekedés oldhatná meg. Nem kell mindenkinek saját autó. Munkába MOL limo autóval is el lehet jutni. Tudom, falun, vidéken nincs erre lehetőség, de ebbe az irányba kellene elmozdulni. Egy részük meg tömegközlekedés akinek eddig az is megfelelt az ugyanúgy azt használhatja.
De ezt a Föld véges energia tartaléka úgyis meg fogja oldani. Mondjuk annyira vészesnek nem látom a helyzetet mint Dr. Gelencsér András professzor, de osztom azt a véleményét, hogy a kimerülő energiaforrások miatt sajnos le kell mondanunk a jelenlegi életformánkról, szokásainkról. Tuti nem lesz ilyen hogy évente új telefon, tablet, laptop, három autó a családba mert kell napi 1 órára egyébként meg a garázsban vagy az utcán áll.
-
-
Hi!King
őstag
Már hogyne számítana, hogy bejárnak autóval, és nem otthonról dolgoznak, mikor az adott munkakörben nem lenne probléma? Az is fogyasztás, mikor megtankolják emiatt a kocsit, sőt sok családban épp a bejárás miatt van több autó. Lehet tömegközlekedéssel is, de ha amúgy felesleges lenne bejárnia, akkor miért terheljük ezzel a tömegközlekedést?
-
-
Hi!King
őstag
Azért nem mindegy ám, hogy mindenki mindennap bejár, vagy csak a fele. Vannak módszerek a szükséges irodaméret csökkentésére is, de egyébként ha ez nem történik meg, akkor is kisebb az ökológia lábnyoma az egésznek, mert akik nem járnak be, azok nem terhelik felesleges közlekedéssel a környezetet.
Egyébként vannak olyan cégek is, amelyeknek adott az irodaméretük, de azt tervezik télre, hogy mivel úgyis sokan dolgoznak otthonról, ezért csak egy részét fűtik, és ott valamiféle floating desk megoldást alkalmaznak. -
törölt tag
"Nem én osztom fel, hanem azok a faszfej CEO-k akik mindenféle bizonyíték nélkül állítják, hogy az irodában hatékonyabb a munka"
Ez a mondat tőled hangzott el és nem egy CEO-tól:"Nyilván aki csak annyit tud mondani a HO ellen..."
Miközben én amellett érveltem, hogy ez legyen a cég és a munkavállalói döntése, mivel nekik kell mérlegelniük a HO előnyeit és hátrányait. Tehát aki nem támogatja feltétel nélkül a véleményedet, az ellene érvel. Ez klasszikus, "aki nincs velünk az ellenünk van" vallásos hozzáállás.
"Neked lehet hogy nem osztottak lapot, én a lábammal szavaztam. Ha elegen megteszik, majd megváltozik a dolog."Először is konkrétan az Apple HO témában nem osztottak nekünk lapot, ez a topik témája. (Persze ha eddig Apple dolgozó voltál és a HO miatt mondtál fel, akkor oké.)
Másodszor pontosan ezért tartozik ez a kérdés csakis az adott cégre és a dolgozóira: a cég eldönti, hogy melyik munkavégzést preferálja és vagy meg tud állapodni róla a munkavállalóival, vagy nem.
Kívülállóként max. annyi közünk lehet az egészhez, hogy a cég a vitában ne éljen vissza az erőfölényével a dolgozóival szemben, de ebből a szempontból nem kell aggódni az Apple dolgozóiért, mert a Szilícium Völgyben elég erős a munkavállalói érdekvédelem, nem nagyon szorulnak a PH fórumozók támogatására."És akkor te miért próbálod sokadszorra meggyőzni őket, hogy nincs igazuk?
"
Én arról próbálom meggyőzni őket, hogy az Apple-n és a dolgozóin kívül másnak nincs köze az egészhez. Tehát ha nekem sincs közöm hozzá, az pont az álláspontomat erősíti.
Hogy egyáltalán miért szólok hozzá bármihez, abba felesleges belemenni, mert ennyi erővel visszakérdezhetnék, hogy Te miért szólsz hozzá, hogy én miért szólok hozzá és így tovább. -
Busterftw
nagyúr
Nalunk azert kellett covid utan valami megoldast bevezetni, mert konkretan a ceg vette eszre, hogy az allasokra jelentkezok tobbsege mar rugalmas/home office ker.
Siman mennek mashova, ha az adott cegnel ez nincs meg.Ezert lett kialakitva a HO IT-seknek, a "nomad" (heti max ket nap iroda) es az iroda (heti 4 nap iroda). Aztan mindenki azt valaszt amit akar.
Negyedevente lehet modositani, ha pl kovetkezo negyedevben irodaba akarok menni, akkor megtehetem es oda vissza. -
-
Busterftw
nagyúr
-
joysefke
veterán
Noti+villany ehet 50w-ot szumma, nem számít anyagilag.
A kecónk 1 nap alatt hűlhet max 1 fokot (még annyit sem), h azaz a fűtés is irreleváns.
Cserébe inkább megnyerném azt a napi 2x1 óra kocsikázást, mert nekem a saját időm a legfontosabb a világon, mert abból nem vehető több.
de, de.. de,de az ingyen WC papír! És kávé!
-
ncc1701
veterán
-
ncc1701
veterán
válasz
Nézzük:
Noti+villany ehet 50w-ot szumma, nem számít anyagilag.
A kecónk 1 nap alatt hűlhet max 1 fokot (még annyit sem), h azaz a fűtés is irreleváns.
Cserébe inkább megnyerném azt a napi 2x1 óra kocsikázást, mert nekem a saját időm a legfontosabb a világon, mert abból nem vehető több. -
nuke7
veterán
válasz
Sempronius89 #126 üzenetére
-
dchard
veterán
válasz
E.Kaufmann #127 üzenetére
"hupos" ???
A kérdést persze kikerülöd...
"Amúgy minden munkahelynek biztosítania kellen a megfelelő munkakörülményeket"
És ez a zsúfolt, zajos openplan iroda lenne? Mert a legtöbb helyen ez van, meg a HO. KI a tökömet kérdeztek meg arról, hogy ez lenne a megfelelő munkakörnyezet? Meg a clean desk és társai... És én vagyok a demagóg...
"Én inkább kérnék céges autót."
Én meg olyan bért kérnék, amiből nem gond a saját autó fenntartása.
-
E.Kaufmann
veterán
-
Sempronius89
tag
-
dchard
veterán
válasz
#54625216 #119 üzenetére
Nem én osztom fel, hanem azok a faszfej CEO-k akik mindenféle bizonyíték nélkül állítják, hogy az irodában hatékonyabb a munka, miközben minden tanulmány ennek vagy az ellenkezőjét bizonytja, vagy semleges eredményt ad a tipikus munkakörök nagyobbik részére, az IT-re meg főleg. És nem én veszem egy kalap alá egy nagy multi összes dolgozóját, hanem a cégvezetés.
"De az egészben az a legviccesebb, hogy úgy csináltok, mintha ezekben a kérdésekben itt bárkinek is osztottak volna lapot."
Neked lehet hogy nem osztottak lapot, én a lábammal szavaztam. Ha elegen megteszik, majd megváltozik a dolog.
E.Kaufmann:
Nem akarok vájkálni a zsebedben, de lehet inkább olyan melóra lenne szükséged, amit fizet annyit, hogy nem 40nm-en kell nyomorognod a családoddal. Nem pedig olyanra, aki nem fizet meg normálisan, ezért jobb megoldásnak tűnik az irodában lenni az otthoni nyomorgás helyett. De ha szebben teszem fel a kérdést: ha lenne normális küön dolgozó szobád, tehát az otthoni munka felttelei adottak lennének, akkor is igaz lenne, hogy jobb bejárni? Bár helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy ebben az esetben elvégezhető lenne-e a munkaköröd otthonról, így kizárhatjuk a szubjektivitást
-
Busterftw
nagyúr
válasz
De nem is arrol van szo, hogy aki akar irodaba menni (barmilyen/hasonlo okok miatt) az nem mehet, itt arrrol van szo hogy aki produktivabb es jobban tud HO dolgozni, annak is vissza kell menni, kotelezoen. (mikozben tobbet is kolt, + ido)
-
Gargouille
őstag
válasz
Asszonya és gyereke (no meg munkája) válogatja, nem a méricskélés miatt mondom, de mi egy 36nm-es egyszobásban lakunk és HO-ból tolom és kisiskolás korú mellett. Bár lehet, hogy neked olyan a munkád jellege, ami miatt ez nem kivitelezhető.
Amúgy egy dolgozószobának én is roppantul tudnék örülni időnként.
-
E.Kaufmann
veterán
Én meg örülök, hogy egy nagy iparági szereplő visszahozza a munkahelyet a munkába. Lehet, hogy neked van szép dolgozószobád szép nagy házban, nekem pl nem menne otthon az asszony és a gyerek mellett 40 nm-ben az érdemi munka.
Kínszenvedés volt az a másfél hónap is. Másik, hogy a nagy rezsicsökkentésben most az a szerencsés, ha nem vagyunk nappal otthon
-
törölt tag
"Nyilván aki csak annyit tud mondani a HO ellen, hogy ez a munkavállaló és a munkáltató magánügye, meg a kivételt próbálja főszabályként beállítani, az nem vallási alapon kezeli a kérdést..."
Felosztod a világot "HO ellen és mellett" oldalakra, mintha csak egy igaz megoldás létezne, és ebből vezeted le, hogy én állok hozzá vallási alapon. Gratulálok.
(A példa pedig nem főszabály, hanem példa.)
De az egészben az a legviccesebb, hogy úgy csináltok, mintha ezekben a kérdésekben itt bárkinek is osztottak volna lapot. -
ncc1701
veterán
-
Busterftw
nagyúr
"Ezek a cégek szándékosan elesnek a profittól? Ne bohóckodjunk már"
Tenyleg ne bohockodjunk, a Covid es HO kezdete ota rengeteget noveketedd az Apple revenue, most kb stagnalt.Tehat azt mondod, hogy ha irodaban dolgoztak volna, akkor megtobb beveteluk lenne?
Kotve hiszem. Ilyen formaban semmi koze a HO-nak a profithoz.A 2-3 ev utan konkretan semmi nem indokolja a HO eltorleset.
A legtobb tanulmany sem ezt mutatja, legyen szo akar koltsegek csokkenteserol, work-life balance stb. En az opciot es a rugalmassagot tamogatom, mert minden ember mashogy tud es szeret dolgozni, ami szamara tobb produktivitast eredmenyez. -
Gargouille
őstag
Náluk is pontosan ugyanolyan emberek dolgoznak, mint bármelyik más vállalatnál. Az alapvető emberi mentalitás és attitűd, a mozgatórugók ugyanazok mindenhol a világon. Mindegy mi a logo, meg mi a "vállalati kultúra" nevű marketing. Az is csak egy cég, ahol emberek dolgoznak, semmi több.
-
nemlehet
őstag
Tehát nincs bizonyítékod, csak mögégondolsz valamit annak amit egy multi csinál. Én most rákerestem az ezzel kapcsolatos hírekre, Musknak van egy nyilatkozata amiben azt mondja, hogy a "senior employees must be visible" és hogy "they can pretend to work elsewhere". Ergo ő sem meri kijelenteni, hogy hatékonyságcsökkenés volt. Applenek még csak távolról sincs ilyen állítása és én nem találtam nagy multicégtől ilyen adatot.
Amúgy a szaros kis cégem konkrétan a Vodafone, nem a magyar entitás, hanem az angol anyacég. Azért az már csak valami nem? Alig 25k alkalmazottra vonatkozik a statisztika amit csináltunk a HO-ról, tudom tudom, kis szaros department, nem releváns, nem értünk hozzá.
-
válasz
szupermacs #110 üzenetére
van ilyen, legyen nekik mondjuk 20%-nyi irodakapacitás fenntartva.
-
dchard
veterán
Dolgoztam hasonló méretű nyugati multinál, pont olyan volt mint amit jerry31 felvázolt... Érdekes volt látni, hogy a Covid előtt tiltott és lenézett HO-val kapcsolatban milyen rohadt gyorsan megváltozott a hozzáállásuk, amikor a kényszer közbeszólt. Most meg már van kötelező HO nap, nem is egy... És amikor rájöttek, hogy ezzel mennyi pénzt spórolhatnak meg, hirtelen a produktivitási kamuk már nem voltak oylan fontosak... A főnökség abból indult ki, hogy a dolgozók ugyanazt csinálják ha nem látják őket, amit ők napi szinten nyílt színen megtettek: kávézgatnak meg pofáznak, meg a vízóra leolvasót várják munka helyett. Ezt a véleményüket nem is rejtették véka alá... A munka teljesítményének a megítélése is meglehetősen szubjektív volt, a nonszensz éves célokról nem is beszélve...
-
jerry311
nagyúr
Visszatekintve néhány főnökre a múltból: sokkal jobban érdekli, hogy jelen legyen a dolgozó, és úgy nézzen ki, mint aki dolgozik. Akkor is ha a nap felében megcsinálja a munkáját, a másik 4 órában meg csak úgy csinál mint aki dolgozik, mert úgy néz ki mintha 8 órát dolgozna.
Ez a felfogás jelen volt kis helyi cégnél is, és globális multinál is.
Úgyhogy, ja 100%-ban képes vagyok elhinni, hogy az ilyen menedzserek a saját kutatásuk és PowerPoint prezentációjukkal megmutatják, hogy otthon nem dolgoznak az emberek, bezzeg az irodában!Továbbra sem mondom, hogy mindig a HO a megoldás, és azt sem hogy mindig az iroda.
-
bambano
titán
válasz
#54625216 #88 üzenetére
"Pusztán attól, hogy odanézek az asztalához és látom, hogy nincs füles a fején, meg tudom állapítani, hogy érdemes-e egyáltalán rákérdezni": ha meg rendesen használja az informatikai eszközöket, akkor egy csomó kapcsolattartó szoftverben be lehet állítani a ne zavarjanak-ot, meg hasonlókat. nekem pl. van voip telefonom, azon is van dnd gomb.
azért 2022-ben ne tartsunk már ott, hogy gond az, hogy mikor keress valakit.
ha pedig valakinek az egész napja be van táblázva megbeszélésekkel, akkor ott a cég rosszul működik. azt át kell szervezni és nem a ho-val van baj.
-
válasz
#54625216 #88 üzenetére
"Ez attól függ, hogy milyen az illető munka- és időbeosztása. Ha az egész napja be van táblázva megbeszélésekkel..."
Ez miben különbözik bent vs kint? Full jelenléti üzemmódban én pont ugyanúgy nem tudtam a másik csoportnál dolgozó kollégával 2 napnál hamarabb érdemben beszélni.
Ha nálatok a munkavállaló HO-ban lopja a napot, akkor meg kell rendszabályozni/ki kell rúgni, ennyi. HO-s ismerőseim munkaidőben szépen ott ülnek a gép előtt, bekapcsolt telefonnal, mert eléggé meetingelősek a munkahelyeik. Sőt, mondok viccesebbet: még a covid előtt egy nagyobb osztálymeetingünk előttbazinagy felhőszakadás volt: én és egy csomó munkatárs nem mentünk át a másik épületbe, hanem online csatlakoztunk, mint az 1000+km-re lévő kollégák.
A klímatagadó hisztidet meg jobb ha kikezelteted. Semmiféle "céges magánügy" nincs ebben: ahogy a KRESZ szabályai sem szűnnek meg a Kiskunmajsa tábla után, a társadalomszervezés, társadalomszintű humánerőforrás + közlekedés és környezetmenedzsment bőven kompetens a gyárkapun belül is. Lásd még a témában: Verespatak, Kolontár.
#101, 104: ++1!
-
bambano
titán
válasz
#54625216 #75 üzenetére
"Az államnak eleve csak akkor szabadna a cég és a munkavállalók ügyeibe beleavatkoznia, ha ahhoz általános társadalmi érdek fűződik": vagyis minden esetben.
"az irodai munka előnye, hogy átsétálok a kollégám asztalához és ha ráér, akkor pár perc alatt megbeszélem vele, amit akarok. Ugyanez home office-ban akár 0.5-1 napot is igénybe vehet, amíg felvesszük a kapcsolatot, összeszervezzük az online meetinget,": rotfl. tehát például neked az, hogy felemeld a mobilod és felhívd, egy egész napos munka? ilyet alvállalkozók szoktak csinálni az elszámolásban...
ha pedig én dolgoznék, és 5 percenként odajön valaki, akkor ő lehet, hogy halad, én meg nem.
-
Noukoum
veterán
Mutatok hogyne, a világ legsikeresebb cégei Tesla Apple kötelezik a személyes munkát. Szerinted azért teszik mert a HO hatékonyabb? Ezek a cégek szándékosan elesnek a profittól? Ne bohóckodjunk már.
Imádom ahogy mindenki a szaros kis cégéből kiindul már bocsánat, összehasonlítja ilyen nagyokkal... semmi közük egymáshoz.
Ezeket a cégeket marhára nem érdekli hogy te mennyit utazol, meg mit szeretnél. Majd ha tömegesen elmennek a HO hiánya miatt majd lépnek. Szerinted mennyi erre az esély? Úgy hogy a többség utálja a HO-t?
-
törölt tag
"Ok, igy erthetobb, de ez azert eleg kis halmazt fed le az otthonrol doglozokbol."
Teljesen mindegy mekkorát, a lényeg, hogy n+1 szituáció lehet, amikor a HO rosszabb hatékonyságú, mint az irodai munkavégzés akár a cég, akár a feladat, akár az alkalmazott szempontjából.
És persze sokszor van, amikor meg a HO a hatékonyabb.
Ezért nem értem miért kezelik vallási alapon, hogy csak az egyetlen igaz út létezik és minden más csak corporate bullshit, kizsákmányolás, stb. lehet.A leggázosabb mind közül az az érvelés, hogy "mert üresen állna a szép nagy irodaépület". Ezzel azt feltételezik, hogy az Apple vagy nem ért a pénzcsináláshoz, vagy nem szereti a pénzt.
-
"mocskos sok pénzért építettek egy rongyrázós, semmire nem jó cégpalotát a cég imidzsének hangsúlyozására, és most ez az imidzs sérül, mert üres a palota, a főnök meg őrjöng, hogy nincsenek bent a lakájok meg a szolgák. a főnök imidzse is sérül."
Tökéletes összefoglalás volt.
-
dchard
veterán
Leginkább ez fáj nekik, meg az hogy a sokmilliárdos ingatlan vagyon (ami része a cég portfóliójának a legtöbb esetben), elértéktelenedik a fenébe, főleg ha trendszerűen és tömögesen nem járnak be dolgozni az emberek. És ezekből az elb@szott openplan szarokból szinte lehetetlen később bármi mást csinálni, például lakó ingatlant, aminek valóban van értéke. A kollégák a családod baromságot meg el kéne már végre felejteni.
-
jerry311
nagyúr
-
Z_A_P
addikt
Amugy a masik, ha mindenki HO-ol, akkor nem mukodik a "munkahely az otthonod, a kollegak a csaladod"
baromsagmentalitas.
Hisz ki ul a babzsakokon, ki fog csocsozni 19 orakkor (aztan lehet meg egy gyors esti etapot letolni) stb. Ki fogja az "onkentes" tulorazas soran az "ingyen" pizzakat megenni?
Osszetartas, kozos cel, mi egy nagy csalad vagyunk.
Szethullik ez a csodas agymosas! -
Z_A_P
addikt
válasz
#54625216 #88 üzenetére
Ha az egész napja be van táblázva megbeszélésekkel, mert mondjuk középvezető, akkor szinte lehetetlen aznap már újabb megbeszélést beiktatni a munkarendjébe,
Ok, igy erthetobb, de ez azert eleg kis halmazt fed le az otthonrol doglozokbol.@Busterftw Ilyenkor nem megy a kikuldom meghivot, ilyenkor chat/call kell kozvetlenul.
-
törölt tag
Ez attól függ, hogy milyen az illető munka- és időbeosztása. Ha az egész napja be van táblázva megbeszélésekkel, mert mondjuk középvezető, akkor szinte lehetetlen aznap már újabb megbeszélést beiktatni a munkarendjébe, viszont kávészünetben el lehet csípni pár percre. Pusztán attól, hogy odanézek az asztalához és látom, hogy nincs füles a fején, meg tudom állapítani, hogy érdemes-e egyáltalán rákérdezni. Míg ugyanez online: ráírok, hogy ráér-e pár percre és fél óra, mire reagál, hogy bocsi, meetingem volt, nem tudtam válaszolni, sajna nem értek rá, mert mindjárt kezdődik a következő.
Félreértés ne essék: persze, valahogy mindent meg lehet oldani home office-ban is, de egyáltalán nem biztos, hogy az lesz a lehető leghatékonyabb opció. Amíg a covid miatt nem volt alternatívája, addig nyilván be kellett nyelni a hatékonyság csökkenést és a covid azt is bebizonyította, hogy a home office-nak számtalan előnye lehet, de ettől még nem lesz mindenre és mindenkire automatikusan alkalmazható ultimate megoldás.
Ezért kell a kérdést azokra bízni, akikre tartozik és nem kívülről, ideológiai alapon beleugatni."Ezt en sem ertem, kikuldod a meeting invite-ot aztan ha kell akkor kersz masik idopontot, ket kattintas atrakni. Aztan a "megjelensz"."
És így lesz egy pár perces témából hetekig húzódó megoldatlan probléma, mert mindig lesz magasabb prioritású megbeszélés, ami miatt tologatják.
-
Thusor
őstag
Igen, ebből a szempontból szerencsés vagyok. Az irodám 33 nm-es, egy légterű. Én vagyok benne egyedül általában, néha a párom (akivel szintén egy munkahelyen dolgozunk). Hűtő, mikro és étkező, tárgyalóasztal, konferencia sarok, mind része az irodának. Így tulajdonképpen ha nincs laboratóriumban munka akkor ki se kell jönni az irodából.
-
Thusor
őstag
válasz
Gargouille #79 üzenetére
Régebben (még a 20-as éveim közepén) amikor a PhD hallgatóként dolgoztam az egyik magyar egyetemen, akkor én se tudtam letenni a munkát. Tulajdonképpen már reggel 7-kor bent voltam és dolgoztam és csak késő este olyan 23 óra körül értem csak haza. Ugyanez ment hétvégén is, sőt ünnepnapokon is. Volt hogy December 24-én is dolgoztam. Ez ment hosszú éveken keresztül. Folyton a munkán kattogott az agyam. A magánéletem teljesen egybefolyt a munkával. Mire 30 éves lettem teljesen kiégtem, belefáradtam a munkámba. Jelenleg is egy magyar egyetem egyik kutatóintézetében dolgozom, de már megtanultam letenni a munkát és nem ezen agyalni éjjel nappal, mert személy szerint nálam nem vezeti jóra ha a két dolog nem volt szétválasztva. Mondom, ez lehet másnak megy, de az esetemben biztos hogy katasztrófa lenne hosszútávon, hogy HO-ban dolgozzak otthon. Eleve csak 1.5 szobás a lakásom. Nappaliban van kialakítva egy kis irodai sarok, de inkább csak XBOX pörög ott, minthogy munka lenne. Illetve van egy pici (kb 7 nm) hálószoba. Elválaszthatatlan lenne a munka és az otthon. Ehhez legalább kéne még egy szoba, amit kineveznék irodának és a munka végeztével bezárnám azt a szobát.
-
Z_A_P
addikt
válasz
#54625216 #75 üzenetére
Ugyanez home office-ban akár 0.5-1 napot is igénybe vehet, amíg felvesszük a kapcsolatot, összeszervezzük az online meetinget, stb.
Hogy mi??
Rairsz, most gyors hivas?, visszair OK / pill, 10 perc.
Ennek igy (kellene) mennie.Ahol 1 nap egy par perces megbeszeles "megszervezese", ott valoban nem mudokik a HO.
De ez NEM a HO hibaja... -
jerry311
nagyúr
-
Gargouille
őstag
Nagyon személy és munkakör függő, hogy ezt mennyire lehet megtenni. Vannak olyan munkák, ahol 17:00-kor kiesik a kezedből a kalapács és másnapig rá sem kell gondolni, de van ahol meg folyamatosan kattog az agyad a problémán és jellemzően nem akkor ugrik be a megoldás, amikor munkaidő van.
Én például gyakran tartok fél-egy órás szüneteket is random meló közben is, mert "szellemi mókuskerékbe" kerülök, ugyanazokat köröket futom be gondolatban és nem jutok előrébb. Ilyenkor felállok, kiviszem sétálni a kutyát vagy kiteregetek, esetleg megnézek egy hosszabb videót stb. és attól, hogy kizökkentem magam, egyszerűen beugrik utána a jó megoldás. De van amikor meg már rég abbahagytam a melót és este 8-kor még kint vagyok a játszótéren a kölkökkel és közben jön a szikra, ilyenkor ha hazaértem gépet bekapcsolom és megcsinálom a munkát... szóval ez nagyon változatos, hogy kinek mi a produktív környezet és szét akarja-e választani a munkaidőt a magánélettől. Ha neked így jó, ahogy most vagy, akkor ez egy szerencsés állapot és kívánom, hogy maradjon is meg.
-
-
törölt tag
"ilyen valóban volt, legutóbb pár éve, amikor a támogatott lakáshiteleknél is megmondta az állam, hogy mennyi négyzetméter jár"
Ez nem a legjobb példa, mivel alapvető különbség van aközött, hogy az állam fejenként hány négyzetméter támogat, vagy hogy hány négyzetmétert engedélyez.
-
joysefke
veterán
válasz
Busterftw #71 üzenetére
Aha, aztan amikor bemegyek az irodaba heti 2x, akkor senki nem all fel a geptol, mindenki bepotyogi Teamsen es vagy felhiv/emailt kuld.
Ezert felesleges bemenni.
Én pár havonta egyszer amikor valami különleges alkalom van, akkor bemegyek.
Ilyenkor az idő a konyhában a kávéautomatánál tellik, amikor pedig megpróbálok az irodában valami kis rövid lélegzetű feladatot letudni, akkor látom, hogy teljesen lehetetlen.Pár kolléga hangosan pofázik a szoba közepén, nem lehet tőlük koncentrálni. Otthon a dolgozószobámban elszoktam ezektől a zavaró tényezőktől. Rájuk szólni nem fogok, mert nincs értelme.
Ezen felül azt látom, hogy akik állítólag rendszeresen bejárnak, azok is leginkább a kantinba ebédelni mennek be (ebédidőre) ott kicsit trécselnek aztán hazagyalogolnak dolgozni (sétatáv vagy 1-2 villamosmegálló).
Ha ez nekik bejön az nagyon szép és jó, de nekem egy oda vissza-út 2x50p, lényegesen nagyobb befektetés.
-
törölt tag
"Hogy az
államcég milyen szinten avatkozzon be a munkaadók és a munkavállalók közötti korábbi megállapodásokba, az egy legitim vita, kötelezően ráerőltetnia cégekre a home office-ta munkavállalókra az irodába bejárást mindenféle bullshitklímavédelmiszempontokra hivatkozva meg szimplán baromság."Hogy egy cég milyen szempontokra hivatkozva engedélyezi vagy sem a home office-t, az első sorban rá és a munkavállalóira tartozik. Nem rád, nem rám és az államra is csak korlátozozzan.
Tehát halál tök mindegy, hogy egy cég egy adott döntése mögött szerinted bullshit indokok húzódnak-e vagy sem, ha nem vagy a cégnek sem alkalmazottja, sem döntéshozója.Az államnak eleve csak akkor szabadna a cég és a munkavállalók ügyeibe beleavatkoznia, ha ahhoz általános társadalmi érdek fűződik és akkor sem konkrét esetekben, hanem általános, mindenkire vonatkozó szabályok formájában.
A klímavédelmi bullshitelés ott jön a képbe, hogy ha fundamentalista módon kezeljük a klímavédelmet (vallást, nemzetiséget, stb.), akkor gyakorlatilag az élet minden területére kiterjeszthetnénk az állam fennhatóságát, elvégre a klímavédelem (vallás, nemzetiség, stb.) általános társadalmi érdek ugye. Mármint a fundamentalista felfogás szerint. Ez egyfajta zöld (vallásos, nemzeti, stb.) csomagolásba bújtatott kommunizmus (fasizmus).Ami a home office-t illeti: az irodai munkának és a home office-nak is vannak előnyei és hátrányai.
Pl. az irodai munka előnye, hogy átsétálok a kollégám asztalához és ha ráér, akkor pár perc alatt megbeszélem vele, amit akarok. Ugyanez home office-ban akár 0.5-1 napot is igénybe vehet, amíg felvesszük a kapcsolatot, összeszervezzük az online meetinget, stb.
Tehát hogy egy adott cég adott munkamenetében az irodai vagy a home office munka a hatékonyabb-e, azt had döntse már el a cég és a munkavállalói, semmi értelme a partvonalról bekiabálni. -
-
nemlehet
őstag
Ha nekem mutatsz hiteles kimutatást arról, hogy csökken a hatékonyság HO-ban nagyon szivesen elfogadom. Ez nyilván csak anekdotikus bizonyíték, de nálunk a belső számok alapján kb 15%-al nőtt a covid alatt a hatékonyság és jelentősen kevesebb SLA breach volt az internal requestekben. Máshol is ezt olvastam, ami lejön a médiából az alapján máshol is ez a helyzet, vagy nőtt vagy nem változott a HO-t választó cégek termelékenysége.
Én úgy gondolom, hogy a mostanában divatos open floor design nagy mértékben rontja a hátékonyságot én személy szerint utálom és nagyon nagyon zavar az állandó nyüzsgés. Otthon nyugi van, magamra csukom az ajtót és fókuszáltan tudok dolgozni. Plusz én messze lakok napi 2 óra utazás heti szinten az 10 óra, több mint egy munkanapnyi szabadidőm van pluszban mióta nem járok be.
-
Busterftw
nagyúr
"Előtte két évig legalábbis lehetett és működött."
Ez meg a masik. Egyszeruen barmilyen indokot mondanak a visszateresre, teljesen hulyenek akarjak nezni az embert.Ket ev alatt rengetegen alltak at es doltek a beveteli rekordok, aztan amikor a covid lecsengett, volt pofajuk olyanokat mondani nalunk a cegnel, hogy de hat a "knowledge sharing" az nagyon fontos.
Aha, aztan amikor bemegyek az irodaba heti 2x, akkor senki nem all fel a geptol, mindenki bepotyogi Teamsen es vagy felhiv/emailt kuld.
Ezert felesleges bemenni. -
joysefke
veterán
Mókás a nagy környezettudatosság meg hipszterség jegyében elvárni, hogy sok ezer ember napi szinten bumlizzon át a városon oda-vissza elvégezni egy olyan munkát amit egyébként home office-ból is lehetne. Előtte két évig legalábbis lehetett és működött.
Apple és a többi hasonszőrű cég ne csodálkozzanak, ha a munkavállalók előbb utóbb a lábukkal szavaznak.
-
bambano
titán
válasz
#54625216 #21 üzenetére
"más (pl. az állam) miért ne mondhatná meg, hogy Te mekkora területen lakj": tájékozatlanok kedvéért: ilyen valóban volt, legutóbb pár éve, amikor a támogatott lakáshiteleknél is megmondta az állam, hogy mennyi négyzetméter jár.
a cikkhez: az almának az fáj, hogy mocskos sok pénzért építettek egy rongyrázós, semmire nem jó cégpalotát a cég imidzsének hangsúlyozására, és most ez az imidzs sérül, mert üres a palota, a főnök meg őrjöng, hogy nincsenek bent a lakájok meg a szolgák. a főnök imidzse is sérül.
jó, hát idióták mindig vannak/lesznek, akik szerint azért, mert a csavarozó ember a gyártósoron bent kell legyen, akkor az irodista is, hiszen egy kalap alatt kezelik mindet...
-
"csakhát ott a nagy Apple Park, kínos lenne ha üresen állna, főleg hogy nemrég épült fel ugye"
Ez a lényeg. Mert ugye szegény Jobs, mielőtt meghalt volna, akart még valami maradandót alkotni - már csak az a kérdés, hogy ehhez miért a Pentagonnal vagy a piramosokkal akart versenybe szállni
-
nuke7
veterán
Hát igen, ráadásul amikor ott voltam, nem is volt elég parkoló hely
#66 Thusor : hát nálunk, amikor office day van alkalom adtán, senki nem várja el, hogy olyan produktívak legyünk, mint home office-ban... az irodába nem dolgozni járnak az emberek általában, mivel ott nagy a nyüzsi a modern open office megoldások óta...
-
Thusor
őstag
válasz
Busterftw #64 üzenetére
Ehhez kell egy fajta személyiség és lehetőség is a HO kialakítására. Én jobban szeretem szétválasztani a munkát és a magánéletet. Így mikor bemegyek a munkahelyre akkor ott munka van, utána mikor haza megyek akkor leteszem a munkát. Ezt nap mint nap otthon végezve nem tudnám csinálni, összefolyna a munka és az otthon. Lehet bele lehet ebbe is jönni, de én nem tudnám ezt elképzelni hosszútávon.
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #63 üzenetére
Ugyanabból az indokból kísérleteznek sokan a 4 napos munkahéttel is.
Mert a hétből 1 nap nem azzal megy el, hogy az irodában ez még az épp mivel állít le beszélni, el hangzik a "meleg van mi?" 1000x meg 2 óránként kávé.
És eközben nem égnek ki az emberek, növekszik a motiváció, a produktivitás.
Persze ehhez a személyiség is kell, mert sokan tényleg az irodai környezetben érzik jól magukat.
Ezért a legjobb megoldás egy rugalmas cég.Ha HO only, akkor azokat "törik" meg akiknek kell a munkába járás/irodai szeparacio/buzz, az HO nélküliség meg azokat akik inkább introvertebbek és nem igénylik azt.
Plusz ők még időt és pénzt spórolnak meg. -
Ez totális bullshit. Több kisebb céggel vagyok kapcsolatban, akik tökéletesen munkára tudták bírni a részleges vagy kb teljes HO-t. Egy svájci nagybanknál dolgozó ismerős pedig mondta, hogy többezres tételt terveznek véglegesen HO-ba kiszervezni. Nyilván a sajt és csokizabálók tök hülyék és nem értenek a profitszámításhoz.
-
Silεncε
őstag
Az ilyet kell otthagyni a faxba, aztán majd ha elüldözte az összes dolgozó kollégát, vakarhatja a fejét, hogy az összes ottmaradt tróger bent ül az irodában, a munka meg mégse halad.
Noukoum: na, nálunk például sokkal jobban halad a munka, mióta HO van. Egész egyszerűen azért, mert mindenki dolgozik, nem jár ki cigike kávéka tökvakaráska, hanem munka van. Nem mellesleg sokkal jobban hajlamosak vagyunk az "na ezt még befejezem" című túlórára.
-
k-adi
nagyúr
nyilván primitívség, mert a megoldás a hibrid lett volna
csakhát ott a nagy Apple Park, kínos lenne ha üresen állna, főleg hogy nemrég épült fel ugye
az igazi megoldás az lenne, ha eladnák az Apple Parkot, helyére erdő, a pénzt meg szétosztanák a HO-soknak, aki meg be akar menni menjen egy kisebbe / előző HQ-ba
-
nemlehet
őstag
válasz
#54625216 #55 üzenetére
Hogy az
államcég milyen szinten avatkozzon be a munkaadók és a munkavállalók közötti korábbi megállapodásokba, az egy legitim vita, kötelezően ráerőltetnia cégekre a home office-ta munkavállalókra az irodába bejárást mindenféle bullshitklímavédelmiszempontokra hivatkozva meg szimplán baromság.Azt azért vedd figyelembe, hogy sok cégnél azért küldték haza az embereket, mert drága lett volna megkövetelni hogy bejárjanak. Több amerikai államban a non essential workereket csak naponta a cég költségén elvégzett tesztelés mellett lehetett behívni. Ez nyilván k*rva drága és nagy logisztikai feladat, plusz a sajtója is rossz ergo megérte őket hazaküldeni ami többnyire hirtelen szerződésmódosítással is járt.
Most pedig ezt szeretné a cég visszacsinálni úgy hogy nincs kényszerítő tényező mint amikor mindenkit hazazavartak. Átalakult az irodai munka piaca, megváltoztak az igények és szokások a 2 év alatt, munkavállalói oldalon sokaknak kinyílt a szeme. Ez ellen most lehet kapálózni, de amíg egy cég nem tudja hitelesen igazolni hogy neki kára számazik abból, hogy az alkalmazottak jelentős része HO-ban van addig bizony ez management túlkapás és az irányítási kényszer manifesztációja, semmi más.
Itt se hangozz el soha egy értelmes érv sem a HO ellen max annyi hogy valakinek személy szerint nem jön be mert képtelen beosztani az idejét. Ez inkább személyes hiányosság mint a HO problémája. Nem tudom mitől lenne valakinek több ideje ha még 2x1 óra utazást is belerakna a napba, de biztos nekik máshogy hajlik a tér.
-
nuke7
veterán
Hát amúgy nem gondoltam volna, hogy pont az Apple ennyire primitív …
a legtöbb Tech-Ben dolgozónak teljesen felesleges bemenni az irodába -
törölt tag
válasz
t72killer #42 üzenetére
A téma az Apple és a home office, pont Te vitted el a témát klímakatasztrófa irányba, mintha a globális felmelegedés a home office-on múlna.
"Viszont az államnak is van tennivalója, uis szabályok nélkül 50 órás munkaheteink lennének évi 5 nap fizetett "szabival"."
Ki állította az ellenkezőjét?
Hogy az állam milyen szinten avatkozzon be a munkaadók és a munkavállalók közötti megállapodásokba, az egy legitim vita, kötelezően ráerőltetni a cégekre a home office-t mindenféle bullshit klímavédelmi szempontokra hivatkozva meg szimplán baromság. -
-
Gyok2
senior tag
Úgyszintén
Ha már felépítették 5 mrd $-ért, ne csak díszelegjen ott.
-
Meridian
senior tag
Gondolom csak azért mert amúgy hogy nézne ki az, hogy építettek egy szép és modern irodaházat csilliárd dollárokból, majd az üresen kongana, és amúgy még így is fenn kell tartani, azaz költsége az megvan továbbra is?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
SindaNarmo #44 üzenetére
A statisztika mar csak igy mukodik.
Nalunk a csaladban japan autok vannak, ettol meg a VW-bol adnak el a legtobbet, nem japan kocsikbol. -
Ezt a 2 autót lehetne 1re csökkenteni, ha legalább az egyik félnek lenne esélye HO-zni.
#44 így jártál. Az üzletnyitós akciósan féláras kütyüről is van, aki lemarad, van aki nem megy át érettségin és van 30évesen szűz. Ettől függetlenül a rendszert nem ezek köré kell felépíteni, mert a többség más pályán mozog.
-
jerry311
nagyúr
válasz
SindaNarmo #44 üzenetére
Ez ilyen, nem mindenki tartozik az átlagba.
-
jerry311
nagyúr
Megszületek Karakószörcsök-Újtelep tanyavilágba, a szomszéd faluba jártam bölcsibe, mert ebben a faluban nincs. Másik szomszéd faluba iskolába, mert ebben a faluban az sincs. Most a városba járok dolgozni, a feleségem meg egy másik faluba szintén dolgozni pont ugyanakkor reggel 8-tól. És valóban olyan rossz itt a tömegközlekedés, muszáj a családba legalább 2 autó, vagy az egyikünk nem dolgozik.
Az a helyzet, hogy sok faluban létszükséglet az autó, és sokszor nem is csak egy. Szomorú, de ez van.
-
válasz
#54625216 #41 üzenetére
Úgy ránézésre te kaparászol elég kétségbeesetten a valósággal szemben a témába egyáltalán nem illő sötétzöldezéssel.
A cégvilág a rövidtávú abszolút profitját nézi - ez egyáltalán nem meglepő. Viszont az államnak is van tennivalója, uis szabályok nélkül 50 órás munkaheteink lennének évi 5 nap fizetett "szabival".
-
törölt tag
válasz
t72killer #37 üzenetére
Szerintem állj ki az utcára és mondogasd az embereknek, hogy ne vegyenek levegőt, mert annál jobban senki sem tudja hatékonyabban csökkenteni a környezeti lábnyomát, ha megfullad.
Csak ne csodálkozz, ha visszakérdeznek, hogy miért nem jársz elől jó példával.
Értsd: ha a józan ész és a valóság ellen hadakozol, akkor akármilyen ideológiát is tűzöl a zászlódra, csak hülyét csinálsz magadból.Nyilván el lehet menni abszurd szélsőségbe, de egopuffogtatáson túl gyakorlati jelentősége nem lesz.
Pl. azt mondod biciklivel jársz.
Miért nem gyalog?
A biciklidnek brutális környezet lábnyoma van a gyalogláshoz képest, hiszen a nyersanyagokat bányásszák, a fémet megmunkálják, a járműveket összeszerelik, szállítják, boltokban értékesítik, a szervizelésről és az alkatrész utánpótlásról nem is beszélve.
Na most hogy ezt így jól odamondtam, talán magadba nézel és változtatsz a közlekedési szokásaidon?
Nyilván nem, mert van n+1 gyakorlati oka, amiért úgy élsz és úgy közlekedsz, ahogy és baromira semmi közöm egyikhez sem.Ahelyett tehát, hogy ideológiai alapon osztanád az észt (gyakorlagilag itt a PH-n nincs olyan topic, amit ne lehetne környezetvédő bullshiteléssel teleszemetelni), talán gondold végig, hogy egy adott személy vagy vállalat milyen gyakorlati, praktikus problémákkal néz szembe és ha ezt átláttad, max. akkor állj elő javaslatokkal, hogy hogyan lehetne azokra hatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat alkalmazni.
Persze értem én, benyögni, hogy "az nem zöld, aki..." nyilván sokkal kényelmesebb, főleg ha nem a megoldás, hanem csak a nettó b@szogatás a cél. -
Thusor
őstag
Ebben teljesen igazad van, hogy rendes, tisztességes fizetésből lehet érdemben korszerűsíteni a házakat/lakásokat és akkor nem kell minden szemetet elégetni csak azért hogy ne fagyjanak halálra. Ugyanakkor ahol nem szeméttel tüzelnek, ott is nehezen fűtenek a jelenlegi helyzetben, hiába a magasabb fizetés. Lásd, kicsit nyugatabbra ahol már most hírek mennek arról, hogy egyik napról a másikra többszöröse lett a gáz stb. és nehez tudják kigazdálkodni. Belgiumban sem ismeretlen fogalom az energiaszegénység. Ahol meggondolják mikor és hányszor fürdenek egy héten és mennyi ideig fűtenek. Ez jelenleg az energiaválság hozadéka, amin tudnánk órákig vitatkozni, hogy pontosan mi okozza (pl. elhibázott környezetvédelem és energiapolitika, háború).
-
Thusor
őstag
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Necroman_Mk2 #22 üzenetére
Nalunk a ceges felmeres alapjan kb 50-50%, es igy lett az uj iroda is kivalasztva.
Viszont a kutatasok alapjan a remote munka tobb produktivitast mutat, ahogy jobb work-life balance-ot."Emiatt érthető az Apple"
Ertheto lenne, ha ezt rugalmasan kezelne.
Tehat aki otthonrol szeret/tud jobban dolgozni annak adjak meg a home office lehetoseget, aki meg office legkorben szeret lenni annak meg azt. -
válasz
#54625216 #34 üzenetére
Magától rááll a cég? Igen sok még akkor se, ha tisztán haszna lenne belőle. Na itt jön a tömény sötét hülyeség, amit képviselsz és emiatt muszáj az államnak közbelépni, uis magától túl lassan jön rá erre egy rakás üzleti szereplő.
#35: ráb.sztál, uis már másfél éve BICAJJAL járok melóba, nem ilyennel + heti 1-2 nap HO is van:
A gyereknek mesélhetek még a 18fokra állított klímáról, az évtizedeken át telente 26fokra hevített, csukott ablaknál huzatos panelekről, a fogyasztók létszámát fenmtartó-gyarapító emberimportról, a német atom helyett lignitáramot, erdő helyett 20%-os hatásfokú kínai import napelemsivatagot-politikáról.#36: nem minden környék néz ki úgy a világon, mint Budipest-agglo, és 2 ember lehet 10km-en belül talál melót, de az már egyáltalán nem biztos, h 3 évvel később is meglesz az a két meló.
-
btprg
senior tag
válasz
t72killer #33 üzenetére
Kiköltözök Karakószörcsök-Újtelepre, a szomszéd faluba járatom a gyereket bölcsibe, másik szomszéd faluba a másik gyereket iskolába, én a városba járok dolgozni, a feleségem meg a másik faluba műkörmöshöz pont akkor. Ó jajj, olyan rossz itt a tömegközlekedés, muszáj a családba legalább 2-3 autó
-
törölt tag
Az irodai terek csökkentése a home office javára önmagában még nem sötétzöld hülyeség, de ezt a klímavédelemre hivatkozva másoknak kötelezően előírni már az.
Újabban divatba jött egyfajta környezetvédő fundamentalizmus, és a követőik a vallási fundamentalistákra jellemző arroganciával az amúgy támogatható alapelveket az extremitásig tolva a "velünk vagy ellenünk" logika alapján feljogosítva érzik magukat, hogy előírják másoknak, hogy hogyan éljenek és mit csináljanak.
"Az ne nevezze magát zöldnek" kezdetű mondatok ugyanis nem sokban különböznek "az ne nevezze magát kereszténynek (muszlimnak, árjának, zsidónak, magyarnak, románnak, stb.)" kezdetű mondatoktól, mivel minden esetben kizárólag ő akarja meghatározni, hogy ki a zöld (keresztény, árja, stb.) és ki nem. A halmaz meg a végtelenségig szűkíthető, elég csak a szélesebb körben elfogadott definíciókra egy szélsőségesebb, kirekesztőbb definícióval rálicitálni.#30 t72killer:
Ez válasz a magas lóról tett megjegyzésedre is. -
-
válasz
SindaNarmo #25 üzenetére
"Közlekedni meg nem csak autóval lehet"
Ja. Ny-Európa közepén saját példa: tömegnyomorral 1h45min egy irányba, kocsival 40min egy irányba. Plusz még vegyem fel a gyereket a bölcsiből... egyetlen napot nem volt hajlandó engedni a nárcisztikus barom "akkor dolgozik ha bent van" hozzáállású főnökség. Le is léptem.
-
válasz
#54625216 #21 üzenetére
A tesla meg bolíviai lítiumot pusztít és ugyanúgy helyet foglal, mint a 40éves lángosos merdzsó.
Akár tetszik, akár nem, a xx.szd-i modell idejétmúlt és pocsékol: a környezeti lábnyom mellett az emberek idejét is vastagon, ráadásul megszabja hova költözz.
A magas lóról meg azelőtt szálj le, mielőtt kidöglik alólad.
-
azbest
félisten
Ahol nem kell személyes jelenlét a munkavégzéshez és nem a személyes jelenléthez kötött munkásokkal együtt dolgozó staff, ott nem sok értelme van.
A szilícium völgyben marha drága az élet, sokan kiköltöztek olcsóbb és akár élhetőbb helyre a homeoffice alatt. Vannak arról történetek, hogy a kis fizetésű kiszolgáló alvállalkozós személyzet tagjai (pl biztonságiak) sokszor leparkolt autókban élnek, mert nem futja a fizetésükből szállásra a szilícium völgyben. De a programozók közt is akad néha, aki spórolásból autóba költözik, úgyis egésznap irodában van.
Másrészt az sem biztos, hogy csak a cégek sara ez az esztelen személyes munka. Más városokból is hallani, hogy a városvezetés kampányol a személyes munkavégzés mellett, hogy döljön a lé az épületbérlésre és fizessenek sok adót a tulajdonosok. Ha nincs igény az irodákra, akkor bedőlnek a rájuk felvett hitelek (a bérleti díj felszorzásával becslik az értéküket, ha csökken a díj, akkor akár előtörlesztés kérhet a bank, mert az alacsonyabra becsült érték nem fedezi a hitelt). A városvezetést meg csak az adószedés érdekli. NY-ból van erről sok történele Louis Rossmannak.
Ha a nagyok személyes jelenlétet követlenek meg, akkor az utánozzák a kisebbek is. Így lehet, hogy valami kedvezményt az ad applenek a városvezetés, ha "jó" példát mutat.
-
jerry311
nagyúr
válasz
SindaNarmo #25 üzenetére
Közlekedni meg nem csak autóval lehet.
Mondja a városi ember, aztán néha még az elég jól lefedett Budapesten is órákat lehet spórolni BKV helyett autóval, akkor is ha dugó van.
Vidéken meg van gy busz reggel ki a faluból, és este vissza. Ha nem jó, akkor oldd meg magad. -
yerico
senior tag
"Hát azokat se az irodaházak okozzák, hanem a sok "home office"-ban lévő ember, akik mindent elégetnek."
Még mindig jobb, mint ott üldögélni olyan agyilag sérültek között, akik mindenféle baromságot kommeltelnek ramdom témákhoz. Cserébe az irodai dolgozók meg üzemanyagot égetnek csak azért, hogy bemehessenek valahova tömegelni.
-
SindaNarmo
tag
Embere válogatja, tőlem hajukra kenhetik a home office-t a cégek. Most is amint lehet mentem vissza az irodába.
Ezen idő alatt kiderült hogy ezt nem nekem találták (1-2 nap elmegy, de hosszú távon rémálom). Baromira szét cseszte a napi rendemet az egész home office.Szóval ja, valakinek nagyon be jön valakinek meg nagyon nem.
Közlekedni meg nem csak autóval lehet. -
moma
őstag
kérdés a cikkben mit jelnet az "üzleti alkalmazott". IT is benne van?
amúgy volt egy cikk nemrég, hogy keleteurópát pont az a veszély fenyegeti, hogy külföldre dolgoznak az emberek egyre inkább és otthon nem lesz munkaerő IT-ban. vajon akkor mennyire fenyegetés, ha a magyar cég bejelentené, hogy nincs több HO?
-
jerry311
nagyúr
válasz
#54625216 #21 üzenetére
Az iroda ahová bejártam kb. napi 300 embernek adott helyet, plusz mellette volt egy kisebb kb. 100-as kapacitással. Most napi 20-30 fő jár be. A munkájuk miatt nekik sem kellene, mert minden végezhető otthonról, de valamilyen ok miatt (ez mindegy is) bejárnak.
Kell 30 főre 400-as iroda 2 épülettel? Szerintem nem. -
Necroman_Mk2
őstag
Egy ideje minálunk is csak két napot engedélyeznek home office-ban, a többin be kell járni. Persze rugalmasan kezelik és erős indokkal (pl. megfázott a gyerek) megadnak többet is.
Én mondjuk szeretek irodából dolgozni, mert ott gyorsabban tudok a munkával haladni, mint otthon.
Emiatt érthető az Apple (és még pár nagy cég) döntése, kérdés, hogy lesznek-e a jövőben is az elmúlt évekhez hasonló lezárások, amik felülírják ezt az elképzelést.#16 Thusor Bár én is ritkán használok autót, azaz napi munkába ingázáshoz nem, ettől még jó ha van egy az embernek. Mert adott esetben pl. nagybevásárlás vagy hosszabb utazás esetén csak beül a családdal, és már megy is, nem kell jegyeket, időpontokat vagy szabad car sharing kocsikat vadászni.
Persze én normál autóban, azaz nem SUV-ban gondolkodom. -
törölt tag
válasz
t72killer #13 üzenetére
"Amire nincs szükség, az 5000db irodai munkahely. Kb tizedét elég lenne felépíteni, fenntartani-fűteni, stb."
Ezt tökre nem a Te dolgod eldönteni. Főleg nem sötétzöld demagógia alapon.
Ha ugyanis Te megmondhatod, hogy egy cég mekkora irodatérrel dolgozzon, akkor más (pl. az állam) miért ne mondhatná meg, hogy Te mekkora területen lakj?
Volt ilyen időszak az emberiség történetében, amikor beköltöztettek embereket mások lakásába, mert kiszámolták, hogy kinek hány négyzetméter "jár", nem biztos, hogy ez a jó irány."A melós pedig otthon masszírozná a billentyűzetet és pl nem égetne el napi 4-8 liter naftát totál feleslegesen. "
Azaz az alapvető probléma a nafta égetéssel és nem magával a közlekedéssel van.
-
jerry311
nagyúr
A fent vázolt környezetkárosító dolgokat az oldja meg, ha az emberek nem közmunkán élnek létminimum alatt, hanem rendes oktatással, szakmával elegendő pénzt keresnek, vagy megfelelő nyugdíjat kapjanak.
Csak ehhez kell egy állam, ami ilyen polgárokat akar, és kell a polgár, aki nem segélyen akar élni, mert legalább nem kell dolgozni.
Ahol a fentiek megvannak, ott érdekes módon nem szeméttel tüzelnek.
Naháááát. -
A nyugati gazdaságok dolgozóinak mondjuk harmada-negyede billentyűzetpresszionálásból, telefonálgatásból él. Ha ezek felét le tudjuk szedni az utakról, már az igen nagy és látható eredményhez vezetne, és egyébként kevesebb autót is vennének. Az tuti, hogy a 2autós családok száma radikálisan csökkenne. Ez ugye gyártás és használat oldalról is csökkenti a környezetterhelést-helyfoglalást.
-
Thusor
őstag
válasz
t72killer #13 üzenetére
Ezt értem amit írsz. El is fogadom, hogy van olyan munkakör jelenleg ami nem igényel irodába járást. De hogy oldja meg ez a 8 milliárd ember kérdését amit felvetettél. Valamint ha kihullik a rendszerből ez a sok autó, az hogyan javítana az ökológiai lábnyomon? Mert az teljesen rendben van, hogy teljesen feleslegesen vesznek az emberek autót. Van olyan háztartás ahol minden benne élőnek saját autója van. Teljesen felesleges, hogy a napi 24 órából 23 órát álljon az utcán vagy a garázsban az autó, azért a napi 1 óra használatért, jobb esetben. Én sokkal jobban abban látom a problémát, hogy kimerülnek az egyes energiahordozók vagy nyersanyagok. Erre jó példa a legutóbbi [Fiderikusz podcast], amiben ezt jól felvázolják. Nem azzal van a gond, hogy hány ember jár be dolgozni vagy mennyi marad home officeban. Azzal van a gond, hogy minden ember arra törekszik hogy saját autója legyen, amikor szinte alig használná, vagy évente cserélünk új telefont, TV-t, számítógépet stb. Én inkább ebben látom a megoldást, hogy a túlzott fogyasztást kellene visszább venni. Ezen termékek legyártása rengeteg felesleges energiát és nyersanyagot emészt fel, ami okozza az ökológiai lábnyomot főként.
-
jerry311
nagyúr
A kulcsszó a kellett. Nem volt más lehetőség. A levelet az irodába vitték. A kitöltendő papírok az irodában voltak. A kollégákat az irodában lehetett elérni az asztalukhoz sétálva, mert még az irodán belül sem volt vezetékes telefon mindenhol.
Mi van ma? Levél helyett email. Papír helyett digitális nyilvántartás. Kollégák elérhetők (munkaidőben) mobiltelefonon, akár videóhívással.
Nem kell irodából dolgozni, csak lehet. Bár vannak cégek ahol nem is lehet, mert nincs irodája, mert minek.
-
Annak az 5000 billentyűzetmasszírozónak van 5000 lakóingatlana, amire ha tetszik, ha nem szüksége van. Amire nincs szükség, az 5000db irodai munkahely. Kb tizedét elég lenne felépíteni, fenntartani-fűteni, stb. A melós pedig otthon masszírozná a billentyűzetet és pl nem égetne el napi 4-8 liter naftát totál feleslegesen. Mindez olyankor, amikor akkora károkozással szakad ránk a klímakatasztrófa, amihez képest a komplett alma brand összes eddig megtermelt "értéke" hangyaf.sz/2.
Olyan sufnicégek állnak át az új modellre bőven 5k feletti létszámmal, mint pl egyik-másik svájci nagybank.
#11: régen nem volt 8milliárd ember a bolygón és pl egy London lakossága nem 9 hanem 5millió fő volt. Végeláthatatlan dugók, a sokkalinkább rohanó világban elpocsékolt napi 2 óra ingázás, szebb-egészségesebb környezetből sokszor lehetetlen bejárás. Ja, és 1980ból nem rémlik, hogy lett volna VPN, skype, de még email se nagyon. Csodálkozom miért is nem lovaskocsival járnak be a népek dolgozni, hisz 150évvel ezelőtt az is jó volt
?
-
Thusor
őstag
Nem értem ezt az új világnézetet. Értem én, hogy milyen kényelmes a "home office". De régen nem kellett munkába járni? Régen is voltak nagy irodaházak ahol tömegeknek adtak munkát. De szerintem az sem oké, hogy mindenki otthonról dolgozzon, mert ezzel kisebb lesz az ökológiai lábnyom. A modern irodák szerintem már nem annyira károsak mint mondjuk egy családi ház amiben mindent is elégetnek a kazánban, hogy legyen fűtés. Csobánka és környékén olyan szmog alakul ki rendszeresen télen, hogy látni alig lehet. Hát azokat se az irodaházak okozzák, hanem a sok "home office"-ban lévő ember, akik mindent elégetnek.
-
L3zl13
nagyúr
Az hogy jelenleg még nem kötelező bejárni, nem jelenti azt, hogy nem is lehet/nincs olyan dolog amiért kénytelen vagy bemenni vagy nincsenek olyanok akik szivesebben dolgoznak az irodában.
Tehát a meglévő irodákat kénytelenek üzemeltetni akár benn vannak a dolgozók, akár nem. Így az iroda üzemeltetése nem igazán okoz plusz környezetszennyezést.
Ha meg 500kmre laksz a munkahelyedtől, úgy, hogy a szerződésedben nincs benne, hogy nem kell bejárnod az csakis a te hibád. -
válasz
szupermacs #6 üzenetére
hóttziher. szerencsére nem vagyok almás alkalmazott, még a 8x szoftosabb "corporate culture"-től is kifordul a gyomrom.
-
-
-
nemlehet
őstag
Nem heverhetnek parlagon a hatalmas irodaépületek.
-
akkor instant fogják be a p.fájukat mindenféle klímasemlegességről és zöldségről.
Új hozzászólás Aktív témák
it Sok vállalatnál kötelezik a munkavállalókat az irodákba való visszatérésre: az Apple-nél szeptember 5. a határidő.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest