Új hozzászólás Aktív témák
-
Vicoo
senior tag
Na ugye
-
negyedes
addikt
Ha nemsokara valaki talal egy olyan modelt ami hatekony, nem sarc a vasarlora nezve es a zenesz is jol elvan belole oriasit kaszalhatna.
Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor
-
moma
őstag
vicces, hogy azt gondolja, hogy problémát jelenthet a jövőben, hogy esetleges üzleti modell hiányában nem lesznek alkotók személy szerint azt látom, hogy technológiai korlátok csökkenése(könnyebb létrehozni) és az internet terjedése(könnyebb terjeszteni), mellett egyre több alkotó van. ha nulla lenne a pénz benne, akkor is sokan csinálnák.
we all deserve a bit of luck.
-
Cathfaern
nagyúr
A jelenlegi rendszer összeomolhat, de ez csak annyit jelent, hogy megszünnek az olyan kiadók/előadók, akik pusztán a pénzért zenélnek, és nem azért, amit a zene eredetileg jelentene. Nem vagyok benne biztos, hogy ez olyan rosz lenne
-
moma
őstag
egyébként én még kifejezetten várok is egy amatőr filmes áttörést. mert itt is egyre inkább adottak lesznek a feltételek, hogy akár házilag összedobható lehessen valami. persze nem valami high tech dolog, hanem olyan amihez csak valami ötlet kell meg pár "színész" .
-
t72killer
titán
Egyetértek. Beethowen nem azért komponált, hogy kora leggazdagabb embere legyen, a mai sztárocskák viszont óriási gázsikat akasztanak le - ráadásul a zeneipar (vicces így hívni, művészet kéne, hogy legyen) ennél nagyságrendekkel többet zsebel be, mert hát foglalkoztatni kell a mindenféle menedzsereket (fizuja kb = a sztáréval), jogvédőket, ügyvédgárdát, stb. Hol van itt a művészi alkotás? Ez nem művészet, hanem ipar ahol "gyártanak".
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
dabadab
titán
"Nem vagyok benne biztos, hogy ez olyan rosz lenne"
Hat, azert van jopar csak penzert zenelo profi, akiket sokkal szivesebben hallgatok, mint egynemely lelkes amatoroket
Egyebkent megjegyeznem, hogy Beethoven munkassaganak nagy reszet is annak koszonhetjuk, hogy megrendeleseket kapott a megirasukra. Persze, valoszinuleg akkor is zenelgetett volna, ha napkozben birkakat terelget, de...[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
t72killer
titán
Igen, ő kapta a megrendeléseket, nem pedig a menedzserje, illetve nem egy kiadóvállalaton keresztül adta el a zenét 2-3x-os áron a "fogyasztónak". Az a helyzet, h a fogyasztó és az értéket megteremtő közé beférkőzött egy élősködő réteg, ezt egyáltalán nem sajnálnám, ha megszűnne.
-
dabadab
titán
válasz t72killer #10 üzenetére
"illetve nem egy kiadóvállalaton keresztül adta el a zenét 2-3x-os áron a "fogyasztónak""
De, az is volt. A zenemukiadas akkoriban kezdett beindulni es Beethoven a nepszerubb darabjaibol keszitett zongoraatiratokat kifejezetten azzal a cellal, hogy azokat a zenemukiadokon keresztul adja el "2-3x-os aron a fogyasztoknak".
DRM is theft
-
Cathfaern
nagyúr
Azzal semmi bajom, ha valaki ebből él. Tehát nem azzal van bajom, hogy valaki pénzt kér a zenéért, hanem azzal, ha csak azért csinálja, hogy pénzt kapjon érte. Kicsit már kikoptak, de az ilyen-olyan fiú és lánycsapatok tipikus példái voltak ennek, megírta valaki nekik a zenét, megmondták nekik, hogy hogy énekeljék (jobb esetben, rosszabb esetben más énekelte az ő nevükben), meg táncikáljanak egy sort, miközben nekik valójában nem sok közük volt az egészhez. Az, hogy Beethoven kapott megrendeléseket, inkább ahhoz hasonlítanám, mint mikor felkérnek egy énekest egy olimpiai megnyitóra, vagy más eseményre. Ami megint csak más, mint az, hogy direkt olyan zenét csinálok, ami épp divatos, mert így veszik minél többen.
Amúgy pont abból szoktak jönni a nagy lebőgős albumok, amikor egy híres énekes/zenekar már nem igazán van elemében, de kéne a pénz és összedobnak egy albumot. Lehetne erre sok példát mondani. -
t72killer
titán
Ez az internettel jó eséllyel meg fog változni: a zenész bandákban lesz egy valaki, vagy ha nem értenek hozzá, felkérnek egy valakit, hogy csináljon nekik honlapot, ahol a vásárlók közvetlenül tőlük megvehetik a számokat. nincs ASVA, ARTISJUS, RIAA, MPAA, nincsenek kiadóvállalatok (soksoksok milliárd dollár, amit eddig a vásárló fizetett meg), hanem közvetlenül az értéket előállítótól lehet beszerezni a zenét/filmeket.
-
moma
őstag
ha el is fogadnánk azt, hogy szükséges, hogy halálra tudja keresni magát a zenész ahhoz, hogy legyenek zseniális művek (amit én spec nem hiszek), a kérdést szerintem, úgy érdemes feltenni, hogy megéri e emberek sokaságának kriminalizálása azt, hogy legyen mondjuk egy új Beethoven. én nem gondolom, hogy ilyen áron kellene. pláne nem egy új michael jackson vagy valami hasonló. mellesleg ha valakiknek komoly igénye lenne rá és abban hisz, hogy a pénz a kulcs, akkor bármikor fektetheti a pénzét ilyesmibe továbbra is, ha sokan lesznek sok pénz jön össze.
egyébként szerintem, aki igazán jó az mindenféle szabályozás nélkül is meg fog tudni élni zenéből, maximum nem azon a szintem ahogy manapság. de én nem látom miért kellene pont a zenészeket mesterségesen extra jövedelemhez juttatni.
-
fordfairlane
veterán
válasz t72killer #13 üzenetére
Ez az internettel jó eséllyel meg fog változni: a zenész bandákban lesz egy valaki, vagy ha nem értenek hozzá, felkérnek egy valakit, hogy csináljon nekik honlapot, ahol a vásárlók közvetlenül tőlük megvehetik a számokat.
Szinte biztos vagyok, hogy ez nem így lesz a jövőben sem. A internetezők most sem látogatnak több ezer honlapot, hanem néhány nagyobb köré csoportosulnak.
x gon' give it to ya
-
dabadab
titán
"ha el is fogadnánk azt, hogy szükséges, hogy halálra tudja keresni magát a zenész"
Irtam en ilyet?
Nem.
Arrol irtam, hogy a tortenelmi peldak is azt mutatjak, hogy azok tudtak igazan sokat meg jot alkotni, akik ezzel foglalkoztak, ebbol meg tudtak elni es mellette nem kellett meg vmi "rendes" munkat is vegezniuk, hogy ehen ne haljanak (aki most felhanytorgatna Mozartot, mint a "szegeny, ehezo zeneszerzo" archetipusat, az inkabb ne tegye, Mozart rengeteget keresett, csak azert szegenyedett el elete vegere, mert meg ennel is tobbet koltott)."aki igazán jó az mindenféle szabályozás nélkül is meg fog tudni élni zenéből, maximum nem azon a szintem ahogy manapság."
Egyebkent van valami elkepzelesed arrol, hogy mondjuk egy tehetseges, viszont nem sztar zenesz eseteben mit jelent ez a mai szint?
Csak ugy kerdezem.DRM is theft
-
Vladi
nagyúr
"azok tudtak igazan sokat meg jot alkotni, akik ezzel foglalkoztak, ebbol meg tudtak elni es mellette nem kellett meg vmi "rendes" munkat is vegezniuk"
Ez így van rendben. Csak ma már egy kissé elszaladt a dolog. A zene és művészet szinte teljesen üzletté vált! Ez a probléma. A zeneipar.
"Egyebkent van valami elkepzelesed arrol, hogy mondjuk egy tehetseges, viszont nem sztar zenesz eseteben mit jelent ez a mai szint?"
Én tudom... Nem az, amit klipekben látunk, és itt értünk vissza az előző gondolatomhoz. Már nincs átmenet. Vannak a nagy sztárok, meg van a szubkultúra. Közte meg alig valami. Ebbe a szakadékba lassan belecsúszik az egész művészet.Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
moma
őstag
jó, hát kicsit éleztem rajta, ez sajna elvonta a figyelmed a lényegről értsd akkor úgy a kérdést, hogy az, hogy zenészek csak zenével tudjanak foglalkozni megéri-e esetlegesen azt, hogy cserébe tömegek kriminalizálva lehetnek.
megélhetés: nem tudom. de egy sima tehetséges kis zenészért szerintem nem is nagy kár(úgy értem, hogy ő tuti nem éri meg azt az árat, hogy cserébe a rendőrség fenyegetése alatt éljen a lakosság). max az igazi zseninél kérdéses, aki korszakalkotót alkotna és esetleg sajnáljuk, hogy nem fog mert mellette mellékállásba kényszerül. egyébként a sima tehetséges zenésznek legrosszabb esetben ott van az élő zene, meg a zene oktatás, a magán órák nem fizetnek rosszul. a másik lehetőség meg az lenne mint régen, amikor pl udvari zenészként működtek vagy az egyház adott nekik megbízást ilyen olyan művek írására stb. magyarul akinek van pénze és fontos ez neki, az majd fizet. ha senki nem lesz ilyen, akkor talán fura azt mondani, hogy igazán kár értük.
szerk: egyébként kicsit ma is udvari zenész státuszban vannak a zenészek, mert a mai uralkodó is úgy intézi a szabályozást, hogy a lakosságnak, ha akarja ha nem el kell tartania a zenészeket. végül is anno adóban szedték be a pénzt és fizették ki az udvari zenésznek, ma meg beszedik az eladott üres CD-k után
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
"megéri-e esetlegesen azt, hogy cserébe tömegek kriminalizálva lehetnek."
Irtam en olyat, hogy barkit is kriminalizalni kellene?
Nem.De tenyleg, mert olyan dolgokkal muszaj vitatkoznod, amiket nem irtam, sot, amiknek nagy reszt az ellenkezojet gondolom?...
Egyebkent meg az Artisjus egyaltalan nem a zeneszeket tartja el, hanem leginkabb sajat magat.
DRM is theft
-
moma
őstag
"Irtam en olyat, hogy barkit is kriminalizalni kellene?"
közvetlenül nem, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kiadós modellel ez együtt jár. és eddig ez a módszer állt rendelkezésre, hogy garantált megélhetés nyújtson a hallgatott zenészeknek, utóbbival meg úgy tűnt szimpatizálsz. ezért szerintem egy reális felvetés volt, hogy ha az ilyen módon biztosított megélhetéssel együtt jár az, hogy az amit az interneten csinálunk törvénybe kell, hogy ütközzön, akkor megéri e az ezt az árat.
de, ha félreértettelek és egyetértesz azzal, amit mondok, akkor miért nem ezt írtad már korábban...
artisjus: mondjuk azt, hogy is is. amúgy fura lenne, hogy a zenészek általában mellettük állnak.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
"közvetlenül nem, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kiadós modellel ez együtt jár"
Nekem egyaltalan nem tunik igy, jelenleg igy sikerult, de ennek egyaltalan nem kellene igy lennie: a BTK-s tenyallast le kellene szukiteni (hogy csak tenyleg a piacon hamiskazettat arulokra es tarsaikra vonatkozzon), a szabad felhasznalas koret boviteni, vedelmi idot drasztikusan leroviditeni, maris sokkal elhetobb lenne.
"artisjus: mondjuk azt, hogy is is. amúgy fura lenne, hogy a zenészek általában mellettük állnak."
A zeneszek altalaban nem allnak melletuk, csak a "belso kor" tagjai, a tobbiek akar netto befizetok is lehetnek (ha pl. egy zenekar koncertet ad a sajat szamaibol, akkor az ugy mukodik, hogy a koncert utan a nezoszam fuggvenyeben befizet X osszeget az Artisjusnak, ami ott all egy darabig, aztan vegul megkapnak X-Y osszeget, ahol az Y az Artisjus mukodesi koltsege - hihetetlenul jo uzlet, nem?).
DRM is theft
-
moma
őstag
mindenesetre, akkor ahogy értem te sem nyújtasz túl sokat a zenészeknek, hiszen, mindenki ingyen és legálisan letöltheti a zenét magánhasználatra tehát hasonlóan a fogyasztók jóindulatára lesznek utalva.
amúgy furcsa dolog ez az artisjus, de azért szerintem ha a zenészek többsége egyértelműen ellene lenne, akkor nem tudom fenntarthatnák-e ezeket az általánosan érvényes pénzbeszedéseket. de akár igen, akár nem, azért nem azt tapasztaljuk, hogy tömegesen alternatív szervezetekbe tömörülnénk a zenészek és küzdenének az artisjus ellen. persze lehet csak ők is lusták (persze csak találgatok, mert nem ismerek konkrétumokat, hogy milyenek is az arányok. de gondolom ezzel nem csak én vagyok így.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Warhammer 40k: Space Marine 2 (PC, PS, XO)
- Politika
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen egeret válasszak?
- parandroid: KerékPH!áros 2024 tavaszi balatoni megmozdulás, április 1. - és ez nem tréfa!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen