Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz bigdee888 #7595 üzenetére
Ha a felbontást átállítód 720p-re, akkor a videó is annyival látszik.
A 256 MB-os pi-k miatt van egy kis trükközés, de az nem a felbontásnál van, hanem egy pipa valahol a menüben, hogy a gui-t is teljes felbontásal renderelje-e.
A gui-t 720p-ben renderelik, hogy kevesebb memóriát foglaljon a gpu-ban, így marad elég hely a film dekódolásához. Viszont ettől a a képernyő és a film felbontása még 1080 marad, csak a gui elemek nem annyira élesek (de ez kb észre sem vehető). [link]
-
bigdee888
tag
válasz Mezga Aladár #7598 üzenetére
Le tudnad irni, hogy hogyan? Nagyon megkoszonnem (en OpenElec-et hasznalok)!
-
bigdee888
tag
válasz Cyber_Bird #7594 üzenetére
Ha 720p-re rakod a Megjelenites menuben, akkor az 1080p-s filmeket nem fogja 720p-re skalazni?
[ Szerkesztve ]
-
moli.hu
őstag
-
Kavinton75
senior tag
Sziasztok,
Egy Pi-hez keresnék programozót biztonsági kamera rendszer kialaktásához.
Addig már eljutottam, hogy csinál magától képeket.
Még a motion-t is meg tudnám csinálni, de egy kicsit tovább mennékHa lenne idelye és ötlete esetleg oktatna (kár hogy nem visual basic a nyelve), akkor azt megköszönném.
Jöhet skype név privátban.Nem kérem ingyen, de egyenlőr annyi időm megy el a keresgéléssel, hogy így soha nem lesz kész
Köszi a figyelmet.
[ Szerkesztve ]
További termékeim: http://hardverapro.hu/tag/kavinton75 // Keep swimming...Keep swimming
-
WolfLenny
aktív tag
válasz Cyber_Bird #7586 üzenetére
Nálad milyen felbontáson van?
FULLHD vagy minimális 640x480?
Nálam olyan 25-35%-ra esik le ha 640x480-ra veszem, bár így eléggé darabos.. -
-
azbest
félisten
A kép mentés a teljes kapacitást menti le. Az üres hely nem semmi, hanem fájlok által nem felhasznált terület, de attól még ott van. Az üres területen is lehet szemét, amit nem tud jól tömöríteni. A legegyszerűbb módja a szabad üres hely letisztázásának az, ha létrehozol egy csupa nullákkal feltöltött fájlt a szabad helyre.
dd if=/dev/zero of=nullasfajl bs=1M
Ez kitölti nullákkal a szabad helyet.Utána töröl is le, mert nem kell
rm nullasfajlés erről csinálj képet, majd ezt tömörítsd be. A szabad helyre eső terület nulláit nagyon jó be tudja tömöríteni.
[ Szerkesztve ]
-
Érti ezt valaki? Linux azt írja, hogy a 8 GB-os kártya 36 %-osan van tele, ami kb. 2,88 GB. Win32DiskImager-rel csinálok image-et, ami 8 GB lett, és mikor összetömörítem, akkor meg 4 GB Hogyan tudnék kisebb image-et készíteni?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
WolfLenny
aktív tag
válasz Cyber_Bird #7584 üzenetére
Filmek scrollozását hol tudom kikapcsolni?
-
WolfLenny
aktív tag
válasz Cyber_Bird #7584 üzenetére
TOP-pal szoktam nézni.
-
WolfLenny
aktív tag
válasz Cyber_Bird #7580 üzenetére
Show RSS nesw feeds ki van kapcsolva. Ennek ellenére magas a CPU terhelés..
-
Hyperion
senior tag
válasz Cyber_Bird #7580 üzenetére
+1!
Kapcsold ki a scrollt alul.. Openelec alatt kb 5-10% a proc terhelés menüben.
-
Hyperion
senior tag
Spotify-t használ bárki RPI-n USB-s hangkarival?
Szörnyen bosszantó dolgokat tapasztalok mind spotimc-nél mind spotlight-nál openelec alatt.(Milhouse)
Elindítok egy albumot, majd a másod trackre váltásnál újraindul az XBMC. Log semmit nem mutat, neten se találok semmit..Raspbmc alatt jó, de itt meg unalmas, hogy kb minden második zene leállításnál újraindul szintén az XBMC felület. :/ Ez utóbbi hiba meg openelec alatt nem volt
Jó lenne már áttérni i2s-re ha végre hivatalosan támogatott lenne openelec alatt is, nem "csak" milhouse féle verzió.
-
Hyperion
senior tag
XBMC beállításaiban keresgéld, most nincs előttem de kb a playback környékén volt.. Ha gotham-et használsz bal alul állítsd át expert módra nézetet!
[Google]Overclock pl.:
arm_freq=950
core_freq=450
gpu_freq=253
isp_freq=450
sdram_freq=450
over_voltage=6Bordát mindenképpen javaslok. Nem egy nagy összeg, és stabilabb működést kapsz húzva.
eBay leginkább, de ha nem tudsz várni. rpibolt, malnapc stb... -
footy
addikt
Openelec alatt hogyan lehet beallitani hogy a frissites megegyezzen a forras altal hasznaltal?
Arra gondolok, hogyha a film 24fps, akkor a PI is ugy adja a videojelet.Hogy erdemes az Overclockot beallitani?
Ez mukodik altalanosan?
arm_freq=900
sdram_freq=450
core_freq=450
disable_overscan=1
force_turbo=1Hutoborda ilyenkor kell ra? Honnan erdemes rendelni?
[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
Adot egy rev.b pi+usb dac+usb 2.5" hdd. Mekkora táp kellene, hogy minden eszköz működjön?
És az usb bug, az csak usb-lan vonalon van jelen, vagy jelentkezik usb-usb konfignál is?
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
válasz DopeBob #7567 üzenetére
Az XBMC brutál sok erőforrást zabál a menüben is!! Alapban 50-60% CPU terhelés...
Sőt, XBMC miatt a RaspBMC-ben 128 MB-ot lefoglal video memóriának.
Ki is lőttem, hogy ne induljon el az XBMC. Illetve levettem 16MB-ra video memórát.
Így nem fogy el a memóra a Tvheadend alól...[ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
Honkydoo
őstag
Erről hallott valaki valamit? Egy fórumban azt olvastam, hogy támogatja a deezert.
Ha ez igaz, lehet beruháznék egy pi-re a jövőben.. Jó lenne egy "ébresztő óra" ami a deezeren lévő zenéimből csemegézik."Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
vargalex
félisten
válasz Cyber_Bird #7568 üzenetére
Szia!
Tudom, van rrd-s statisztikám is máshol. Ezt viszont azért tárolom mysql-ben, hogy bármikor vissza tudjam nézni teljes részletességgel az adatokat bármelyik időintervallumra. Az összegző táblák töltése pedig nem igényel nagy erőforrást megfelelő indexelések mellett.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
őstag
válasz Cyber_Bird #7568 üzenetére
Én RPI-Monitor-t használok erre a célra, ez is rrd-ben tárolja az adatokat.
[ Szerkesztve ]
-
DopeBob
addikt
válasz feketegergo #7560 üzenetére
Szia,
kicsit off itt, nekem HP MicroServeren van az XBMC, mikor fogyasztást mértem feltűnt, hogy többet fogyaszt a gép XBMC menüben, mint filmlejátszás közben. Gondolom a Pi-t is jobban megizzasztja a menü, mint a filmek, amire dedikált gyorsítója van.
MZ/X
-
válasz bigdee888 #7565 üzenetére
Ez a logout-os írásomban elkészült hőmérséklet és azóta páratartalom monitorozó, nekem raspbian-on fut. A cpu hőmérséklet és frekvencia rész egy melléktermék csak, mert ha már azt is lehet grafikonozni, akkor miért ne.
Openelec-en nem fog menni, mert ott nagyon le van csupaszítva a rendszer.Mostanság készül a konfiguráció menedzsmentes írásom, ott már egy bonyolultabb monitorozót telepítek be más webszerverrel.
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Peter789
senior tag
válasz CharlieDrop #7557 üzenetére
Határeset... A 400MHz-es MIPS AR9331-en C-ből fordított kóddal a /dev/mem -en keresztül egyetlen GPIO lábat 7.6MHz-en sikerült kapcsolgatnia ennek a szerzőnek, ekkor a proci már 100% terhelésen jár. Viszont regiszterszervezéstől függően 1-1 ilyen művelettel nem csak 1 lábat lehet megpiszkálni hanem akár 8-16-32-tetszőleges számút is > nem tartom kizártnak hogy egy ügyes programozó jóval több adatot tudjon átpréselni mondjuk 32 adatlábon (+vezérlés) mint az USB azonos max prociterhelésnél... De lehet vannak benne olyan buktatók ami miatt nem véletlenül nem állt neki még senki
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
moli.hu
őstag
válasz feketegergo #7558 üzenetére
What is the usable temperature range?
The Raspberry Pi is built from commercial chips which are qualified to different temperature ranges; the LAN9512 is specified by the manufacturers being qualified from 0°C to 70°C, while the AP is qualified from -40°C to 85°C. You may well find that the board will work outside those temperatures, but we’re not qualifying the board itself to these extremes.ez egy mobilprocesszor, magyarul nem lehet tul meleg, mert passziv hutesu es megegetne a felhasznalo kezet. Es egy asztali proci nem rosszabb, az en szerveremben levo atom processzor 99 fokig terhelheto.
"""fölé melegszik mind a CPU minda GPU"""
he?[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
Teljesen más hardver mint egy PC! - egy PC-ben nagy a fogyasztás és nagy áramok vannak, itt viszont kb. 3,5W-ról beszélhetünk, nincs mitől félni!!!
Egyébként, ha jól emlékszem max. 85ºC, a megengedett, ahol beavatkozik a beépített hővédelem, -
vargalex
félisten
Szia!
Az enyémen is üresben megy az XBMC, percenként olvassa az 1-wire hőmérő szenzorok értékeit és teszi mysql adatbázisba (+ insertkor triggerrel összesítő táblákba számolja az átlagokat a gyors megjelenítés miatt), de éppen 49,7 °C. Igaz, nincs házban.
Alex
-
válasz feketegergo #7558 üzenetére
Nekem így alakul (950MHz-en), de ezen nem nézek filmet, csak számol a CPU rész nagyjából. 85 foknál szabályoz le, úgyhogy ne aggódj, addig el lehet menni."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
feketegergo
tag
Milyen hőmérsékletre szabad felmelegednie a raspberri pi-nek?
Nekem 65 fok fölé melegszik mind a CPU minda GPU, amíg XBMC-vel 720p-s filmet nézek. Ez normális?
Ha az asztali pc-mben melegszenek ennyire a dolgok, akkor már baj van, de az azért más hardver. -
Peter789
senior tag
válasz Peter789 #7554 üzenetére
sajnos az utóbbi az nem jött be, már elérhető a lábkiosztása és nincsen semmi egyéb portja csak az eddig ismertek + extra GPIO-k... bár az USB / SDIO erőforrásigényéhez képest lehet még valami GPIO-ra illesztett szoftveres 16-32-64 bites párhuzamos meghajtású cucc is gyorsabb és kevésbé leterhelő lenne...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Peter789
senior tag
Lévén hogy az USB HUB csipp regisztereit nem tudod befolyásolni, egy lehetőséged marad az hogy lebutítod a host sebességét, ezáltal a HUB is lassabb módra vált és elvileg stabilabb lesz tőle...
"The compute module contains the guts of a Raspberry Pi (the BCM2835 processor and 512Mbyte of RAM) as well as a 4Gbyte eMMC Flash..."
Ez tényleg jól hangzik mindössze 30$-ért - akinek ennél több vagy más konfig kell az is talál magának alternatívákat a piacon - ez is jó lesz sokaknak főleg ilyen formátumban... Fel fog lendülni az ebay-en a DDR2 foglalatok forgalma Bár tény hogy ehhez nyákot házilag már nem nagyon gyárt majd senki, szóval csak komolyabb projektekben fogják ezeket használni - vagy a hozzá készen vásárolható dev.board készletekkel... Viszont ennyi IO kivezetéssel lehet hogy már nem csak az erőforráspazarló USB-n vagy SDIO-n lehet rávarrni majd LAN-t, WiFi-t - lehet hogy így már PCI / PCIe sávok vagy valami egyéb buszrendszer is elérhetővé válik!
-
itanczos
senior tag
válasz DopeBob #7547 üzenetére
Nekem a közvetlen LAN és SATA hiányzik nagyon!
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
-
őstag
-
-
DeniL
tag
Nekem is ez van most, de valamiért nem oké. Volt, hogy kimeredt a kép, de mögötte a rendszer fut, mert ssh-ról elérem. Leginkább eldobja a wifit, ami zavar, így megszakad vele a kapcsolatom. Korábbival openelec-el nem voltak ilyen gondjaim, csak kiváncsi voltam milyen az új......húzva nincs, alapon minden.
-
DeniL
tag
Valaki próbálta már közületek a Rasplexet?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz itanczos #7531 üzenetére
Én full hd-ban használom média lejátszónak egy éve folyamatosan. Asszony itthon van a gyerekkel , így hatványozottan van használva. Naponta legalább 2-3 film/mese lejátszás tutira megvan. Előtte egy WD médialejátszóm volt, ami szintén hibátlan volt, mert harmadik generációs live streaming volt...tehát erős volt, okos, hibátlan. De nem érzek a raspberry-vel visszalépést. Sőt, a párom szerint ez az egyik eddigi legjobb ilyen kütyünk.
Nálam az egyik legnagyobb előnye a fogyasztás, hogy sose kell kikapcsolni és nincs is. A másik, hogy megy a tv távkapcsolójával, így nincs még egy távkapcsra külön szükség.-
-
Kroni1
veterán
válasz Cyber_Bird #7532 üzenetére
ezt akartam mondani én is, openelecet használok és semmi gond a menü sebességével még 700MHzen sem!
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz itanczos #7531 üzenetére
nyilvan nem erre lett kitalalva eredetileg.
Egyebkent milyen distro alatt hasznaltad xbmc-t? Openelecet kiprobalva szerintem kellemes elmenyben lesz reszed. porgosebb gyorsabb mint a tobbi amit probaltam. (csak a legujabb betat keruld el, amiben mar 13.-as xbmc beta van. tobbeknek is bugos volt)[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Aha, én eddig egy 46"-os HDReady (720p) néztem. Ezekkel a paraméterekkel sokkal folyamatosabb volt a kép 720p-s anyagoknál! Az Nvidia-s HW-s dekódolásnak és postprocessing-nek hála! A TV-ben semmilyen képmódosítás nincs bekapcsolva! Így tényleg látszik a 2 HW-es lejátszás minősége!
Nem is beszélve, mennyire lassabb és akadósabb az XBMC felhasználói felület.
Másik negatívum a Pi-nek az Nvidia-hoz képest, hogy a TV felvételek deinterlace-elése is kompromisszumos.Ezért gondolom, úgy, hogy persze megvan a lehetőség, hogy használjuk video lejátszásra is, de nem az igazi. SZERINTEM!
-
Kroni1
veterán
válasz itanczos #7529 üzenetére
Én eddig a nagy PC-mről (HD7850 VGA) néztem a filmeket XMBC-vel és KMPlayerrel, de mióta NAS-om is van szinte csak a TV beépített dlna lejátszóját használtam leginkább, mert nem láttam túl nagy különbséget és egyszerűbb volt a TV távirányitójával kattintgatni mint a másik szobában a PC-t bekapcsolni, stb.. Most a pi nekem tökéletes, ezen is megy a HDMI CEC-el a távirányitás, egy 55"-os FullHD TV-n nem veszek észre jelentősebb különbséget a PC-hez képest, bár lehet h csak nekem nincs sasszemem vagy az igényeim nem olyan magasak.
De a képminőség kérdése attól is függ ki mit szeret, hogy használja a TV-jét:
Örülök a Pi-nek, hogy megy vele végre a 24p, de én a kadenciahelyes 24p megjelenítésért "önmagában" nem vagyok oda valamiért, most a Pi-t ugy használom hogy autómatikusan váltson át a megfelelő frissitésre (azaz legtöbbször 24p-re) de emellett be van kapcsolva a trumotion is, mert nekem simán 24p-vel nagyon zavaró az akadozás, inkább legyen folyamatosabb a kép trumotionnal! (aminek a hátránya néha egy kis artifactolás ugye, de sokkal élvezhetőbb igy a kép sztem mint szimplán 24p-ben)
-
itanczos
senior tag
Nekem ugyanazon a 720p-s tv-n sokkal gyengébb képe volt a Pi-nek, mint az Ion-os atom lapnak xbmc-vel. Ezért nem is használom film nézésre. Te meg vagy elégedve a kép minőséggel?
-
itanczos
senior tag
-
Honkydoo
őstag
válasz wassermann #7523 üzenetére
Igen, én is úgy tippelem. Ha a csatlakozók ugyanúgy vannak mint egy nagyobb SSD-n vagy egy satás hdd-n, akkor nem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
itanczos
senior tag
No, vettem egy 55"-os LED-TV-t. A pénteki Samsung akcióban.
Viszont az építendő Ambilight projekthez valszeg kevés lesz a megrendelt 50-es led füzér.
Használ valaki 55-ös tv-hez?Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
Honkydoo
őstag
válasz wassermann #7520 üzenetére
Szuper!
Örülök, hogy valakinek hasznára vált!Én is tervezek majd venni SSD-t, a NAS-ba. Vajon ez az SSD belemegy egy ilyen keretbe?
Örülnék neki, mert akkor nem kellene noname SSD-t vennem."Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
bigdee888
tag
Nem lehet hogy csak azert, mert a TV frekvenciat valt?
Ha azert, akkor frekvenciankent (24, 25, 30, 50, 60 Hz) be tudod allitani a kep szelesseget, magassagat, aranyat az XBMC beallitasaiban.Egyebkent neked jol illeszti ossze a ket kepet? Arra gondolok, hogy a TV lejatszojahoz kepest sokkal jobban szet van csuszva a ket kep. Igy olyan erzesem van, mintha bandzsitanek...
-
Kroni1
veterán
Néz valaki még rajtam kívül 3D mkv filmeket RPI-ről?! Nekem 3D-ben a kép egy kicsivel kisebb lesz, tehát kétoldalt van egy pár centis fekete csík. Erre nincs valami megoldás?!
-
footy
addikt
Van valakinek tapsztalata a Wolfson Audio Card-dal?
A DTS/AC3 megy vele Openelc alatt? -
moli.hu
őstag
barmelyik jo hozza, ami jo a debianhoz, nem?
nekem egy ralink rt2571w (edimax ew-7318ug) van, de szerintem ma mar egy n-es is annyiba kerul, mint egy g-s. elmesz a dx.com-ra megnyitod a legolcsobbakat sorban end-del lemesz az oldal aljara, megnezed, hogy van-e forum hozzaszolas linuxrol, megnyitod, elolvasod, ami tamogatott, megrendeled. -
Sera26
aktív tag
Hello!
Melyik a legolcsóbb PI-vel biztosan kompatibilis USB-s wifi adapter?
-
azbest
félisten
válasz itanczos #7501 üzenetére
A normál raspi kamera (zöld nyákos) az nem lát infrában. Később jelent meg a fekete nyákos "NoIR" változat, amiből kihagyták az infra szűrőt. Na az lát infrában.
Az usb-s kamera legfeljebb akkor veszi fel a versenyt, ha hardveres mpeg enkóder is van benne (ritka és drága).
-
-
itanczos
senior tag
válasz Hyperion #7500 üzenetére
Volt szerencsém tesztelni a Pi saját kameráját és egy Logitech C270-es usb-s webkamot.
Nekem a Logitech által készített kép jobban bejött!!!
Bár állítólag a Pi kamera infrát is lát... Az biztos, hogy ugyanazon beltéri fényviszonyok mellett a webcamnak jobb képe volt! De ez csak szubjektív vélemény![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Eladó Gamer PC! ROG RTX 3060 12GB/RYZEN 5 5600/32GB RAM/500GB SSD
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest