Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Ásványbotrány: Kongó választ és bizonyítékot vár az Apple-től
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
- Bitcoin topic
- Microsoft Excel topic
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz Kroni1 #26794 üzenetére
Hát ez érdekes. Az Openelec 8 is a v17-es Kodit tartalmazza, amiben alapértelmezett már az új felület.
Csak azt tudom feltételezni, hogy az Openelec-et upgrade-elted, míg a Libreelec-et nulláról telepítetted.Ha így volt az magyarázza, hogy miért kaptad LE-ben az új felületet, és esetleg valami beragadt OE konfig okozhatta a további problémákat.
-
Asztee
aktív tag
válasz Kroni1 #26786 üzenetére
Nekem a lejátszással nem volt problémám ,viszont ha lejátszás közben mászkáltam az adatbázisban ,akkor attól nagyon besokalt néhány lépés után. ( borítók helyett fekete négyzet ,betűk helyett fehér négyzetek , akadozás ,stb) Azután láttam ezt a videót és megcsináltam amit ott javasolnak és azóta nyugottan mászkálhatok össze-vissza lejátszás közben is és nincs semmi gond vele.
[ Szerkesztve ]
''A világon 10 féle ember létezik : az egyik ismeri a kettes számrendszert a másik nem."
-
Celtis
veterán
válasz Kroni1 #26780 üzenetére
Na szóval bufferelés.
Most ecsetelhetném, hogy mennyit küzdöttem ezzel a problémával, de nem hiszem, hogy bárkit érdekelne.
A lényeg, hogy a probléma a Kodi SMB (és NFS) implementációjával van. Bizonyos körülmények között borzasztó lassú lesz. Nem csak Pi-n, PC-n is. Jellemzően akkor, ha a NAS gigabiten csatlakozik a LAN-ra, míg a Kodis gép csak 100 megán.Két megoldás van.
1- Használj DLNA-t. Ha a NAS-on fut DLNA szerver a Kodi fájl böngésző ablakában az UPNP forrást kell választani. Ilyen forrás esetén nem lesz bufferelési probléma.
2- Fel kell mountolni a hálózati megosztást. Így a Kodi helyett az operációs rendszer (Openelec, Libreelec) kezeli az SMB-t. A Kodiban már mint helyi folder fog látszani a megosztott mappa és sima lesz a lejátszás.
Így kell mountolni. -
-
lehella
senior tag
-
vzoltan
aktív tag
válasz Kroni1 #12142 üzenetére
Regen meg sima piB-vel es 2A-valnprobaltam az 50ledemet gpiorol hajtani
Le is fagyott rendesen a rendszerMost pi2b 3A-val probaltam meg elso nap, akkor ha mind az 50led feher volt (legnagyobb fogyasztas)
Lefagyott a pi.Szoval nem kiserletezek, jo igy nekem hogy pinek van 5v3a es a 50lednek is kulon 5v2a
-
azbest
félisten
válasz Kroni1 #12142 üzenetére
Amikor csúcsra van járatva valamiért a proci és közben még videót is dekódol, nagy hálózati forgalmat kezel, az már meg tud szaladni a 4 maggal. Valahol 800mA (max?) fogyasztás írtak, de rendes kiterhelős, kimérős összehasonlítást azt hiszem még nem láttam. A másfél watt az még elég kényelmesen dolgozgató fogyasztás.
Esetleg próbálj a háttérben ssh-n keresztül még valami terhelést csinálni rajta... mondjuk wget-tel vagy más utillal tölts valami fájlt a hálózatról és irányítsd a kimenetet fájlba vagy esetleg a dev/null-ba. A procit is meg lehet tekerni valamelyik utillal (több példányban a több mag miatt). Ha még úgy sem panaszkodik a tápra a pi, akkor valsz normál körülmények közt sem fog, szerintem. Vagy próbálj licensz nélkül fhd mpeg2-t játszani hálózatról, bár ahogy néztem ez nem terheli ki teljesen a proci minden magját, amikor próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
Kroni1
veterán
válasz Kroni1 #12138 üzenetére
Az előző hsz-emhez: Az OE 5.0.6 még a 14.2 rc-t használta, de frissitettem az 5.0.7-re. és ez már a stabil 14.2-t és végre meg is szűnt az akadozási probléma! Igy most nekem tökéletes az OE és kicsit gyorsabb is mint az XBian.
Persze én most nem használok hyperiont, lehet hogy a jövöben megint épitek majd egyet, úgyhogy jó tudni h az xbiannal nincs gond pi2-nél sem...
-
vzoltan
aktív tag
válasz Kroni1 #12126 üzenetére
nalam ez van xbianon, amugy pedig atvaltottam jessie-re wheezyrol az alap rendszert
root@xbian ~ # apt-cache policy xbian-package-xbmc
xbian-package-xbmc:
Telepítve: 14.2~RC1-1427585240
Jelölt: 14.2~RC1-1427585240
root@xbian ~ # uname -a
Linux xbian 3.18.8+ #1 SMP PREEMPT Thu Mar 5 03:13:36 CET 2015 armv7l GNU/Linux -
wassermann
Topikgazda
válasz Kroni1 #12065 üzenetére
Úgy képzeld el valahogy: mintha a gép egy kapun keresztül látná a hálózati csatlakozót és az USB-ket. Ja és a perifériák egymással közvetlenül nem kommunikálnak tehát ha az usb-ről a lan-ra is ugy megy, hogy először bejön a kapun, aztán ugyanazon át visszamegy csak más irányba
-
wassermann
Topikgazda
-
Froclee
őstag
válasz Kroni1 #11970 üzenetére
hétfőn rendeltem, csütörtökön mentem érte. szerk.: ez a noobs-os volt.
szerk.: na akkor ide kapcsolódó kérdés. a noobs-ot egy sandisk 8gb-os kártyára tették rá, amit egyből leformáztam és ment rá az openelec, de egyébként maga a kártya formázás után csak fél gb lett. ez mi?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Kroni1 #11916 üzenetére
Köszönöm
Arolotifar: Neked is köszönöm
Akkor lehet, hogy első körben érdemes lenne Flirc nélkül kipróbálni? Egy Samsung PS51D550-es plazmám van, nem tudom, hogy tudja-e a HDMI-CEC. Valami Anynet+ -t tud, ami elvileg a HDMI-CEC
Openelec telepítésről kell valami extrát tudni, vagy csak ráteszem az SD-re, bebootolok róla és kész?
Esetleg tudnátok hazai, megbízható, olcsó PI 2 beszerzési forrást? Táp és ház is kellene hozzá.
Ja, még valami: A HDMI-CEC akkor is működik, ha egy HDMI-s erősítőn keresztül menne a jel a PI 2-ből a TV-be?
[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
válasz Kroni1 #11838 üzenetére
Most nem megyek bele a részletekbe - hetekig írhatnám, hogy mit össze nem szoptam már vele, hogy egy szaros 720p-s mkv-t lejátsszon normálisan a TV - de nagyon várom a korszakalkotó ötleteket, tanácsokat, hogy mégis mit kellene csinálnom az RPI2-vel, hogy normálisan működjön. Nem hiszek az ilyesmiben, de szerintem frankón el vagyok átkozva.
Őszintén egyáltalán nem vigasztal, hogy ezren leírják nekik milyen királyul megy egy kenyérpirítóról a 4k, miközben én már nem tudom hány ezer forintot költöttem egy normális 720p-s lejátszásra. Az ősz hajszálaimról nem is beszélve.[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
azbest
félisten
válasz Kroni1 #11799 üzenetére
Valószínűleg hétvégére lesz ilyenem [link], valószínűleg a fehér változat is ugyanez. Szóval hétvégén tudom erről véleményt alkotni. Valaki korábban már dicsérte, azért is rendeltem.
A raspi B+ sematikus doksijában 2A polyfuse szerepel a táp bemeneten, ez tudtommal a 2B esetén sem változott, annak a doksija még nincs kitéve: [link]
Több tápot csak gpio-n keresztül tudnál bevinni, de a raspi nyákja is csak 2.5A körülire van méretezve és afelett akár tönkre is mehet.
Az egér + bill valószínűleg simán elmegy vele, ha nem valami kifejezetten sokat fogyasztó fajta. A gyártó oldalán nézz szét, van hogy leírják a fogyasztást.
-
azbest
félisten
válasz Kroni1 #11776 üzenetére
Kollégák rendeltek kettőt, meg hozzácsaptunk 4 tápegységet, így 30+ nettó és még a vidéki szállítás is ingyenes lesz. Így ha jól néztem bruttó 14eft körül jött ki a pi2+kártya és 3eft körül a tápok darabja. Az fdh-t egyébként azért preferálom, mert olcsóbb, mint a másik két magyar webshop és magyar számlát ad ez is. Csak persze ők készletet nem tartanak, így 4 nap átfutási ideje van, mire vidékre leér (UK->BP->Szeged), bár BP-en lehet 2-3 nap alatt is kiviszik és ott nettó 10e felett már ingyenes is.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Kroni1 #11678 üzenetére
Most ezt írja
További készlet ellenőrzése
2 881 Rendelkezésre állás időpontja a kiszállításhoz: 2015.03.25.
A beszállító átfutási ideje 16 napTegnap, ha jól emlékszem az ezt megelőző napokra is volt egy-egy hasonló nagyságrendű tétel írva.
Angolul így írja, ez érthetőbb
2,879 will be available for delivery on 25-Mar-2015Szóval az előző két napi adag már el is fogyott, most a 25ödikei adag fogyogat már előrendelésben.
[ Szerkesztve ]
-
lehella
senior tag
-
zolda
tag
válasz Kroni1 #11185 üzenetére
szia,
köszönöm a megerősítést, akkor nyugodtan fogom a TV USB-ről táplálni, amíg az kielégíti az igényeimet közben sikerült találnom egy youtube videót is a librtmp frissítésről, ami nálam (B+ Openelec 5.0.4) most gond nélkül lefutott, bár az eredményt majd még tesztelni kell...
további szép napot! -
-
vzoltan
aktív tag
válasz Kroni1 #10646 üzenetére
kb, de sok dolog hianyzik alola csak ~450mb mig a raspbmc giga kornyeken van, szoval sokat kell telepitgetni annak aki nem csak kodi-ra akarja hasznalni.
mondjuk fura hogy ezt irja ki:
osmc@osmc:~$ cpu
Governor: ondemand
Min Freq: 600Mhz
Max Freq: 950Mhz10:48:21: 600Mhz, 39.01C
10:48:23: 600Mhz, 39.01C
10:48:25: 600Mhz, 39.01C
10:48:27: 600Mhz, 39.01C
10:48:29: 600Mhz, 39.55C
10:48:31: 600Mhz, 39.55Cigaz ez a script meg rpi1-re lett irva, na de a 600mhz? a 950is csak azert annyi mert osmcben beallitottam az overclockot....
szoval nem tudom hogy hol 900mhz az alap ora jel.
ettol fuggetlenul kodi villamgyors rajta.
[ Szerkesztve ]
-
modellmaker
csendes tag
-
orbitalion
tag
Szia! Nagyon tetszik ez a hyperion, de annyira lekötne, hogy elterelné a figyelmemet a filmről. Inkább egy 150x100cm-s fényjátékot csináltam PIC-el a lányaim ablakába 150 izzóval.
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
orbitalion
tag
Igazából az nem ettől fogg függeni, egészen másra gondoltam használni, de tény, hogy erre is jó. De most át kell állítanom magam a [Kártya PC] topicba, mert itt már offolok!
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
tvamos
nagyúr
En is kiprobaltam a Pi media centert a mult heten.... eleg keves sikerrel. Ket gondom volt:
1. Az elso nap, amikor otthagytam a gyereknek, dobott valami hibauzenetet, es megmerevedett...
2. Magamnak meg nem szeretem azt, hogy egy lassu dog, ha valamit epp nincs kedve lejatszani, akkor megy a molyolas.
A gyerek a tablettel elboldogul, neki az marad, nekem meg x86 marad a media lejatszo platform.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
orbitalion
tag
Ha még megengeded, szeretném elmondani, hogy elolvastam az egész topicot és láttam, hogy mennyi problémát kellett megoldani az elejétől fogva, az elmúlt 2, lassan 3 évben. Eleinte nem mentek olyan fényesen a dolgok, valamint sokan nem tudták elérni a mai napig azt a szintet, ami szükséges az általad leírt minőséghez. (Kíváncsiságból megnézem, hogy a banán mire képes alapból, trükkök nélkül).
Emellett az Rpi tényleg többre hivatott, tele van lehetőségekkel az én szemszögemből nézve és kicsit sajnálom, hogy a legfontosabb része a multimédiás képessége lett ebben a fórumban. De ez csakis az én bajom, nem ítélkezem senki felett, megértem az indokokat!Remélem majd egyre többen lesznek, akik áramkört építenek köré és programozni is szeretnék!
Ahogy olvasom a szerkesztésedet, te is programozod ezek szerint?
A videót, majd csak otthon tudom megnézni, de ha jól sejtem a GPIO porton keresztül hajtasz meg valami LED meghajtó áramkört? Írnál róla, milyen nyelven és hogyan sikerült elérni a portokat és milyen sebességet lehet elérni rajtuk? Köszi!Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
-
orbitalion
tag
XBMC nélkül is lehet videót lejátszani rajta. Előbb utóbb lesz erre is, de nem hinném, hogy a pi-k erre lennének valók, legfeljeb erre próbljátok használni, több kevesebb sikerrel. Ezzel egyébként nincs baj, csak pont arra,amire kitalálták, alig használja valaki. Tele van IO portokkal, hardveresen erős, amatör elektronikai feladatokra kivállóan alkalmas. Ha mindent megveszel hozzá, ami a médiához kell (vinyó, nagyobb táp, USB gub stb), akkor drágább, mint egy tablet, ami mindent simán lehátszik... De ilyen a világ, az embereknek szórakozás kell, csak ezért terjedtek el az "okos" cuccok. A hobbim az elektronika és a programozás, kocka vagyok, sokan csodálkozva kérdezik, nincs okos telefonod és tábla géped? Nincs. Én meg azt kérdezem csodálkozva, hogy egy Rpi-t médiacenternek akartok használni?
-
orbitalion
tag
Szia! A banános klón elvileg kompatibilis mindenben, kivéve a méreteit. Itt egy cikk, hogy ne én bezséljek. Banana Pi teszt
Én rendeltem egyet. Sajnos még nincs külön topicja, nem tudom itt szívesen látnának-e, igazából minden működik vele, ami a málnással, apró kivételek vannak, de szerintem nem sok...Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
Den
veterán
Remélem nem terveznek erőssebb procis, több ramos verziót, mert semmi szükség rá, amire szánták, és használni érdemes, arra bőven elég, és csak addig lesz mögötte ekkora közösség, amíg fix egységes s hardver, ha nekiálnak fél évente új verziókat kiadni, akkor ez elvész, mert nem fog minden projekt minden verzión futni, nem fog mindenki minden verzióra saját fejlesztést csinálni. A b+ pont jó irányba lett fejlesztve, több gpio, aminek a kiosztása kompatibilis a régivel, több usb, és jobb beépíthetőséget célzó változások. Nekem tetszik még az új compute modul is, ha lesz időm foglalkozni vele szerintem veszek is, mert nekem pl nem kell hdmi és audio kimenet sem, szóval én remélem a pi marad olyan amilyen, amire nem elég arra van más eszköz.
www.simson4t.hu
-
őstag
A héten nem nagyon volt időm használni a plugint, de múlt héten ment. Azelőtti héten nekem az Opensubtitles és a Podnapisi plugin nem működött.
Nyilatkozni biztosan nem fognak, mert az az eladásaik visszaesését eredményezné. Akármennyire is alapítvány, eléggé profitorientáltak...
Ha erősebb cuccot szeretnél a Cubox-oknál érdemes szétnézni, arra is van egyre jobb OE. -
őstag
-
-
stanazol
csendes tag
"egy wd mycloudon is meg lehetne ezt igy oldan" szerintem az eszköz nem lényeg, ha fut rajta az NFS szerver + bevan állítva a megosztás.
"a samba meg az nfsnél is lassabb?" ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ahogy olvastam - nálam az NFS gyorsabbnak tűnik.
Ha a nas-odon csak smb megosztás van, akkor is megpróbálnám parancssorból csatolni hátha jobb a sebesség. Csak akkor a mount paraméterek máshogy néznek ki.Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé. Woody Allen
-
sanchomuzax
aktív tag
Google: Sancho blogja
-
stanazol
csendes tag
Saját építésű a NAS, FreeBSD alapú ez a rendszer: http://www.nas4free.org/
Nem használok RAID-et, bár a rendszer tudja. Csak "sima" NFS szerver és SAMBA szerver fut rajta.
Parancssorból így néz ki:
mount -t nfs 100.200.1.108:/mnt/SAMSUNG_2TB -o rw,nolock,tcp,soft,posix,noatime,nodiratime,timeo=600,actimeo=0,nfsvers=3,async,rsize=131072,wsize=131072 /storage/mount/SAMSUNG_2TB
Természetesen az IP a szerver ipcíme+megosztott mappa, a legutólsó paraméter pedig ahová mountolni akarod, a raspberry-n.[ Szerkesztve ]
Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé. Woody Allen
-
itanczos
senior tag
Nem vagyunk egyformák és az ízlések és pofonok...
Nézz meg egy jó NVIDIA kártyás, mondjuk Openelec rendszert VDPAU-val beállítva, milyen közelről a fekete. Mennyire kockásodik a kép, főleg a sötétebb jeleneteknél.
Aztán lehet, hogy csak nekem rosszalkodik olyankor a Pi.Van erősítőm, amin most pl DTS-HD-ben hallgatok filmeket. No, azzal aligha boldogul a Pi..
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
tPedro_
őstag
és @Peter789:
Én is pontosan azzal a leírással találkoztam.
Igaz itt kicsit bonyolultabb volt, mert hdmi splitter -> hdmi kompozit átalakító -> USB kompozit feeder volt a sorrend, de szintén megemlítette valaki a kommentekben, hogy ő a TV kompozit kimenetéről közvetlen kötötte rá a feedert. Így bármi bárhonnan megy, villognak a ledek.
De itt van egy másik is - visszatérve a ledek számára - ahol 3,8m-nyi 32led/m-es szalagot használt az illető és a Pi játsza le a vidókat (igaz a felbontásról nem esik szó, vagy csak nem emlékszem rá hirtelen).
Egy harmadik leírás, amit hasznosnak találtam pedig a következő volt (3 részes). Mondjuk a TV hátulján való forrasztás elég érdekes, én nem vállalnám be
[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
Találkoztam olyan leírással ahol egy olcsó USB video capture adapter volt a forrás, annak a képét elemezte a Pi... Nyilván TV függő, de az én régi samu-m kiküldi a képét a scart-ra is mint mezei composite jel, az éppen ideális lenne egy ilyen rendszerben...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
tPedro_
őstag
Akkor is ha a filmek nem a Pi-rol futnak? Tehat csak a ledekkel kell foglalkoznia?
Utanajaras kozben talaltam ilyet:
"With 32 LEDs/meter, you should be able to run approximately 5 meters on a given output, if you limit it to < 170 LEDs."
Meg ilyet: "I needed 3.8 m of the SMD LED strip for my 55 inch TV."Eddig egy guide-ban sem esett szo limitrol.
Mondjuk a szalagot mar megrendeltem, 5m. Nekem 3,2 kene, de ha nem birja majd max. rovidebbre veszem.Koszi a segitseget, majd beszamolok, ha megjott a led. (remelem inkabb 16 nap lesz mint sem 60.)
-
őstag
-
-
DeniL
tag
Nekem is ez van most, de valamiért nem oké. Volt, hogy kimeredt a kép, de mögötte a rendszer fut, mert ssh-ról elérem. Leginkább eldobja a wifit, ami zavar, így megszakad vele a kapcsolatom. Korábbival openelec-el nem voltak ilyen gondjaim, csak kiváncsi voltam milyen az új......húzva nincs, alapon minden.
-
itanczos
senior tag
Aha, én eddig egy 46"-os HDReady (720p) néztem. Ezekkel a paraméterekkel sokkal folyamatosabb volt a kép 720p-s anyagoknál! Az Nvidia-s HW-s dekódolásnak és postprocessing-nek hála! A TV-ben semmilyen képmódosítás nincs bekapcsolva! Így tényleg látszik a 2 HW-es lejátszás minősége!
Nem is beszélve, mennyire lassabb és akadósabb az XBMC felhasználói felület.
Másik negatívum a Pi-nek az Nvidia-hoz képest, hogy a TV felvételek deinterlace-elése is kompromisszumos.Ezért gondolom, úgy, hogy persze megvan a lehetőség, hogy használjuk video lejátszásra is, de nem az igazi. SZERINTEM!
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Nekem ugyanazon a 720p-s tv-n sokkal gyengébb képe volt a Pi-nek, mint az Ion-os atom lapnak xbmc-vel. Ezért nem is használom film nézésre. Te meg vagy elégedve a kép minőséggel?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- Politika
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen autót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Xbox Series X|S
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Ásványbotrány: Kongó választ és bizonyítékot vár az Apple-től
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...