Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Windows 11
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Proxmox VE
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hyperion
senior tag
válasz Soderes #14090 üzenetére
Működni fog ezzel is, de rém puritán egy valami.. Ennyi pénzért nagyon nem ajánlott.
Ali-n vagy ebay-en vegyél egy HP, vagy lenovo szitázású általában fekete Win MCE távirányítót. Ha nem akarsz vacakolni az ir modullal, akkor fogadóval együtt.(USB)Klasszisokkal jobb mint ez a valami amit linkeltél.. megjegyzem ez az 1-2 dolláros kategória kint...
pl.: [link]
vagy:
[link][ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Annyira még sem. Most válaszolt az fdh. Direkt rendelés esetén nem ok intézik a garit
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Közvetlenül a Farnell-től rendelt RPi2 garanciáztatása hogy zajlik? Az FDH-n keresztül, vagy közvetlen a Farnellel kell felvenni a kapcsolatot?
Februári a kütyü...
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
USB hangkártya támogatásos(Alsa) openelec még mindig csak a Millhouse buildekben van?
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz Mezga Aladár #10936 üzenetére
?? Mivel pattogott neked?
Kitudja hány hónapja használom USB-s behringer UCA202-vel, openelec alatt.
Flac, mp3, spotify, webrádió, soha nem pattogott...Millhouse build tartalmazza az alsa modult, tehát tudja kezelni az USB-s hangkártyákat...
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
válasz csimpas #9156 üzenetére
alap jelszo, alap usernev, alap port = kinyitod az ajtot a betoro elott.
Ha nem volt semmi ertekes, reinstall az egesz. gyorsabb mint megkeresni, hogy mit csinaltFriss rendszernel a szokasos eljarassal fojtasd:
ssh port valtoztatas
pi jelszo valtoztatas
root user ssh-jat letiltani.
fail2ban telepites
ha lehet korlatozni az ssh belepes forrasat.[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
válasz sanchomuzax #9119 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy a touch screen-el gyűlt meg a baja.(Device 8)
szvsz valamiért leszakadt...
Az működik?Elég friss dolog a FIQ megszakítás kezelés a raspinál, szóval lehet hogy nem tökéletes még.
De ha ritkán jön elő a hiba, szerintem ne foglalkozz vele...[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Hangminőség javulást nem kell várni a B+ -tól....
[link] -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Lézerfény érzékeléshez volna szükségem egy LDR-re. Viszont itthon nagyon nem találok, az ismert boltokban:
Lom.., HQe...Valaki már kitaposta előttem ezt az utat?
-
Hyperion
senior tag
BIztosra veszem, hogy a LCD kábeleknél lesz a "gond".
Gyors megoldásként, míg meg nem jön a jobb kábeled, tegyél be egy teljes törlést a szöveg görgetéskor, vagy a lejátszási idő másodpercének változásakor.Ha visszatekersz, többen is írták már, hogy érzékeny mind az adatok időbeni érkezésére, mind a külső behatásokra.
-
Hyperion
senior tag
P2 is the JTAG header for the BCM2835 (the Broadcom SoC), and is thus also of no use for us mere mortals, its only used during the production of the board. Probably to program the serial code, and the MAC address I dare to guess.
P3 is, as you said, a similar JTAG header, but it is (only) for the LAN9512 LAN/USB-HUB chip, and there is no need to use it during production, only when debugging a device. -
Hyperion
senior tag
Ha jól látom más az SMSC chip is rajta!
[link][ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
válasz morfológus #8285 üzenetére
Szinte biztos, hogy nincs ilyen...
-
Hyperion
senior tag
Edimax hiba megoldva:
Reports as containing the Realtek RTL8188CUS chipset listed below, no lockup or kernel oops under Wheezy, but dmesg reports constant timeouts trying to initialize the module. This appears to be resolved on 2012-09-18-Wheezy-raspbian and newer versions.Realtek hibára, meg nem tudok mit mondani.. Ne rángassák ki menet közbe a wifi modult. Gondolom ezt te sem tervezed.
Az enyém fehér, de 710-es ugyan úgy.. szóval kb ezaz!
-
-
Hyperion
senior tag
Az RTL8188CUS chippel rendelkező USB-s modulokat szereti a Raspi.
Comfast márkásat használok már egy jó ideje, hiba nélkül!
Hasonló:
[link]Itthon 2-4x árért nehogy megvedd!
-
Hyperion
senior tag
Szervusz!
Minden második újonc ezeket a kérdéseket teszi fel, szóval ha visszaolvasol sokkal több infót kaphatsz...
Azért 1-2 infó:
- Openelecet telepíts ha lehet(Kevesebb szívás, minden megy szinte kapásból)
- HDMI-n szépen továbbítja a többcsatornás hangot
- Ha nem házimozi erősítővel kötöd össze, akadás lehet az 1080p-s, valamint DTS hangal megáldott filmek stereo lekeverésénél. Ha passtr. HDMI-vel megy a pi és DTS licences erősítőd van akkor nincs gond.
- MPEG, valamint VC1-es videókhoz szükséges a codec licensek megvásárlása! -
Hyperion
senior tag
válasz Cyber_Bird #7580 üzenetére
+1!
Kapcsold ki a scrollt alul.. Openelec alatt kb 5-10% a proc terhelés menüben.
-
Hyperion
senior tag
Spotify-t használ bárki RPI-n USB-s hangkarival?
Szörnyen bosszantó dolgokat tapasztalok mind spotimc-nél mind spotlight-nál openelec alatt.(Milhouse)
Elindítok egy albumot, majd a másod trackre váltásnál újraindul az XBMC. Log semmit nem mutat, neten se találok semmit..Raspbmc alatt jó, de itt meg unalmas, hogy kb minden második zene leállításnál újraindul szintén az XBMC felület. :/ Ez utóbbi hiba meg openelec alatt nem volt
Jó lenne már áttérni i2s-re ha végre hivatalosan támogatott lenne openelec alatt is, nem "csak" milhouse féle verzió.
-
Hyperion
senior tag
XBMC beállításaiban keresgéld, most nincs előttem de kb a playback környékén volt.. Ha gotham-et használsz bal alul állítsd át expert módra nézetet!
[Google]Overclock pl.:
arm_freq=950
core_freq=450
gpu_freq=253
isp_freq=450
sdram_freq=450
over_voltage=6Bordát mindenképpen javaslok. Nem egy nagy összeg, és stabilabb működést kapsz húzva.
eBay leginkább, de ha nem tudsz várni. rpibolt, malnapc stb... -
-
Hyperion
senior tag
válasz Peter789 #7408 üzenetére
Mezei szimpla modul 2-300Ft ebay. Egy aránylag nagy területet kellene lefednem, több PIR-el viszont mindenhova Raspi-t telepíteni nem lenne kifizetődő. Viszont ha ennyire érzéketlen, akkor akár 1 raspi is elég lenne a 4-6 modulhoz.. Ezt kipróbálom!
Köszönöm szépen mindenkinek!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
PIR szenzort kellene 10-20m-re a Raspitól elhelyeznem.. Van erre valamilyen megoldás? Gondolok itt a 1Wire hőmérsékletszenzorra pl..
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz golya87 #7303 üzenetére
Ha kizárólag médialejtászásra akarod használni, akkor akár egy 2gb-os is elég Openelec-el!
Megjegyzem, a legstabilabb rendszert ezzel kapod.Ha RaspBMC-t akarsz használni, akkor USB kulcsos megoldást ajánlom!
Mivel a RaspBMC az openelec-el ellentétben RW filerendszert használ, áramszünet, helytelen kikapcsolás, overclock során filerendszer sérülést okoz a kártyán..
Ez utóbbi esetben, kb mindegy milyen SD, és minél gyorsabb USB kulcs ajánlott. -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Talán láttátok, megjelent az openelec 4.0 betája PI-re.
Tegnap ki is próbáltam, elsőre nagyon meggyőző a Gotham. Szép, gyors reszponzív volt.Sokat nem tudtam vacakolni vele, viszont a GPIO-s lirc nem megy.
Kezdtem a jól bevált metódussal:
- Lircd kill
- modprobe lirc_rpiEz után 1 gombnyomás erejéig működött a dolog, majd ismét megállt.
A fentieket eljátszva, már nem sikerült életre keltenem. Csak restart után.Próbálkozott már esetleg valaki ezzel?
-
-
Hyperion
senior tag
válasz balázs xp4e #7182 üzenetére
Pasztat, csak mechannnikusan rogzitett bordakhoz szoktak hasznalni. Itt egy ket oldalu ragaszto rogziti oda. Szoval nem kell, viszont vigyazz az Smdket nehogy osszezard!
-
Hyperion
senior tag
válasz Mezga Aladár #7049 üzenetére
Azt aláírom! Hallottam hírét ennek a cuccnak, viszont 500k-s hangzás túlzás!Azt már nem USB-s dugasszal érnek el, hanem agyonszűrt stabil tápokkal megtűzdelt eszközökkel.
pl.: [link]
És még csak 650$-nál tartunk! -
Hyperion
senior tag
válasz Mezga Aladár #7047 üzenetére
Ugye 50.000-et szerettél volna írni
-
Hyperion
senior tag
válasz Mezga Aladár #7044 üzenetére
Hát igen.. Csak mutass egy hasonló árban lévő ASRC DAC-ot!
-
Hyperion
senior tag
válasz Hyperion #7029 üzenetére
Sziasztok!
Megoldódott a RaspBMC - külső hangkártya torzítási gondom.
A megoldás nem szép, de működik:
Kényszeríteni kell, hogy USB1.1-en ,működjön: dwc_otg.speed=1Szépen megy a Spotify, DI.FM,SKY.FM, SHoutcast
Apropó, van esetleg valamilyen szép megoldásotok arra, hogy hogyan lehetne külső stream url-t felvenni, használni?
Nincs valamilyen felület/Plugin erre?Peter789
Én is sok lehetőséget látok ebben!
Jelenleg boldog vagyok egy Behringer UCA -val, épített stabil külön táppal, de azért az USB továbbítás továbbra is zavar.
Mint tudjuk ez a raspinak, nem erőssége, és eleve problémák okozója maga a szabvány(Pl.: Jitter növekedés).[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
válasz wassermann #7033 üzenetére
Az i2s-re gondolsz, vagy pedig az én esetemre?
Esetemben nem, viszont a raspbmc config felületén elég volt bekapcsolni a külső hangkártya támogatást és már működött is. Az más kérdés hogy hogy :/ -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Kicsit átépítettem, az eddig használt webrádiós projektemet. Ennek következtében, XBMC-s distróra volt szükségem.
Mivel külső USB hangkártyát használok, openelecet kizárva a raspbmc-t választottam.
A beállításaiban bekapcsoltam a külső usb hangkártya használatát.
Működik, de rendkívül zajos. Ha nincs jel teljes csönd, majd ha elindítok valamit szól, de sercegés, pattogások közepette.Találkozott már valamelyikőtök ilyen jelenséggel?
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz wassermann #6971 üzenetére
Valóban kényelmesebb, viszont a HTPC-zés lényege az, hogy felejtsük el PC idegesítő perifériáit, és csak egy távirányítóval élvezzük a tartalmat.
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
válasz longwild #6967 üzenetére
Helló!
Először is fogadd el, hogy nem lesz rakéta!
A filmlejátszás folyamatos, de az ablak + menük működése meg-meg döccen.1 15-16GB fölötti filmlejátszás akadozhat. Ha HDMI-s erősítőd van, ami ki tudja kódolni a DTS hangsávot akkor nincs gond. Ha a jacken kiadott hangot szeretnéd használni akkor viszont számold bele, hogy lehetőség szerint a DTS hangokat kerüld el, ugyanis codec licenc hiányában processzor kódolja ki, ami nem jó.
2 Openelec, vagy RaspBMC /Ha kezdő vagy akkor inkább az első/
3 Ezzel nem lesz gond, ha támogatott a Wifi dongle.
4 Javasolt! Minél több feladat zúdul a procira, annál biztosabb hogy akadni fog a film.
5 Én személy szerint az USB-s MCE távokat javaslom. HP,Lenovo,Philips stb. Wifi-s telefonos/táblás progik jók, stabilak, de szerintem rossz hogy nem érzem a gombokat.Remélem segítettem!
-
Hyperion
senior tag
Összesítve sok újdonságot nem hallottam.
A confluence mod-ot kipróbálom.Köszönöm szépen!
HDMI sleep/resume dolog senkit nem érint?
Esetleg kipróbáltam már valaki a fenti javaslatot?[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
válasz wassermann #6766 üzenetére
1280x1024. (Boomerang, Cartoon, és egyéb 4:3-as rajzfilmcsatornák miatt )
Igen, ezt ma tervezem kipróbálni!
-
Hyperion
senior tag
Félig meddig közvélemény kutatás
Nektek melyik XBMC skin vált be a legjobban?
0-24-es DI.fm plussz tvheadend-es multimédia eszközként használok egyet, és nem vagyok maradéktalanul elégedett egyik skin-el sem.Amit kipróbáltam:
- Confluence: Aránylag gyors, de nagyon puritán. Tv-s része meg még ronda is!
- Amber: Az egyik kedvencem. Gyors(gyorsabb mint a confluence), szép.
- Quartz: A leggyorsabb. Marha ronda.Meg még tonnányi, de azok nagyon lassúak voltak.
-
Hyperion
senior tag
HDMI standby-ba küldés, majd visszahozásra van már működő megoldás?
Jó pár hónapos postokat találok ezzel kapcsolatban, és mivel 0-24-ben megy egy monitor az egyik raspimon jó lenne ki-be kapcsolgatni a monitort(GPIO vezérelt relé-t elég barbár megoldásnak tartom ).Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Meg lehet oldani. Kell egy GPIO expander, mivel az alap IO port szám kevés ennyi ledhez.
Egy 7" -os LCD kb 10-12k 10" még drágább, szóval szerintem "csak" egy órába ennyi pénzt beleszórni túlzás.Ha multimédiára is szeretnéd használni az más tészta, ugyanis XBMC-ben van ilyen képernyővédő.
-
Hyperion
senior tag
Ez elég kellemes kis masina, ennyi pénzért:
[link] -
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
válasz Peter789 #6670 üzenetére
Persze, ezekben igazad van. Viszont mégis abszolút elérte a célját a projekt. Túl az anyagiakon a valódi cél az volt, hogy mind az oktatásban, mind az otthoni felhasználók agyában elindítson egy olyan folyamatot amely fejleszti a kreativitást, és a könnyű sikerélményekkel ösztönzi a programozás tanulást.
Például az arduino projekt is csak egy célzott embertömeget tudott elérni, pont a bonyolultnak tűnő programozása, és a korlátai miatt. Az oktatásban sem tudott ezen okok miatt elterjedni.A kulcsszó a könnyű!
Ehhez kell sok ram(Fusson a sratch, webmotor, minimális grafikus felület.)
Nem túl bonyolult dokumentáció, csak a lényeges portok működésére koncentrálva.Szóval továbbra is azt mondom, hogy amire készült a PI azt maradéktalanul nyújtja is.
Mindig lehetne jobb, gyorsabb. -
-
Hyperion
senior tag
válasz Peter789 #6657 üzenetére
Saját tapasztalataim szerint, openelec + XBMC párosnál nem!
Amúgy és érdemes, ezt a 900Ft-ot még rááldozni ha már egyszer tudja a chip a HW dekódolást.TV Stream amúgy? Ha igen, akkor próbálj meg egy x264-es kódolású csatornát. Ha ott megy akkor a codec a gond!
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Szervusz!
Távír nincs rajta, próba erejéig android volt nálam is, majd GPIO-s lesz a végleges.
Eddigi tapasztalataim alapján, a teljesítmény növelés kihatott az eszköz áramfelvételére is, szóval ha a táp lenne a ludas akkor tuning után, még rosszabban kellett volna teljesítenie, ennek ellenére javult a helyzet.a /var/log/message-t megpróbálom.
-
Hyperion
senior tag
Szervusz!
Hasonló célra(Gyereknek angol csatik + mesefilmek), építettem én is egyet Raspi klienset, a már meglévő DVB-S-es HTPC-m mellé.
KB hasonló a felállás mint nálad. Ugyan az a WiFi modul, tvheadend, openelec.
Ami különbség:
- Kínai piros nyákos Raspi.(Nem mintha bármit is számítana, de azért leírom )
- USB hosszabbító nélkül van a wifi modul
- Feltételezem, nálad DVB-T van, nálam S.Ami az "érdekesség":
Alap állapotban tuning nélkül, folyamatosan akadnak a csatornák, a tvheadend connection lost üzenettel leakad, majd újracsatlakozik, folyamatos 4-500ms-es pingek. Ha leállítom a tv-t akkor normál a pingidő.800 MHZ-re emelve, kb 90%-ig OK! Úgy fél óránként egyszer előjön.
Te is tapasztaltál hasonlót? Csak tuningal működik rendesen a Wifi?
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz lord.lakli #6542 üzenetére
Sajnos igen
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
40x4 soros LCD-t kötött már valaki raspira?
Jelenleg 20x4-es megy itthon, de ha le tudnám cserélni ekkorára, nem kellene scrolloznom.
Sokat egyszerűsödne a kód.
[link]Ami különbséget felfedeztem a 20x4-hez képest, hogy mások a lábkiosztások, és hogy 2db KS0066U chipet tartalmaz.
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Felmerült bennem, hogy az irreálisan túlárazott belépésszámláló eszközök helyett, raspival kellene megoldanom egy projektben felmerült, látogatószámlálást.
Ismertek olyan kiegészítőt, amely stabil megoldást nyújtana arra, hogy az előtte elhaladó emberek számáról tájékoztasson?
Mozgásérzékelős megoldást már találtam, de ott sok a 2-5mp-es fire. Ennél azért kevesebb ideig van előtte a személy.
Így továbbra is az infra tűnik a legjobb megoldásnak.
Van esetleg tapasztalatotok, javaslatotok?Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz gumicukor89 #6041 üzenetére
ssh-val nyitsz egy shell-t. pl.: windows-ról putty-val, de ezt már csináltad gondolom.
Majd login után beírod:
which tvheadendEz kiköp vlmit, pl.: /usr/bin/tvheadend.
Megfogod és kimásolod, majd beilleszted az rc.local-ba.
pl.: /usr/bin/tvheadend -C &[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest