- Reklámblokkolók topikja
- Kegyelmet kaptak Trumptól a BitMEX társalapítói
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Crypto Trade
- OpenMediaVault
- Synology NAS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen program, ami...?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- XPEnology
-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
ssgt1981 #30019 üzenetére
Én nem biztos, hogy lecserélném.
A nikon zoom nem tud ugye 17mm-t, de 18mm-en f3.5, míg a sigma igaz, hogy 17mm-en f2.8, aztán 23mm-en f3.2, míg a nikon 24mm-en f3.8. 70mm-en a sigma ugye f4, míg a nikon f5. Szóval úgy nagyjából az 1 fényérték különbség sincs meg köztük.
A nikon a tovább 70 mm-en meg emelkedik 6 tized fényértéket, ami még mindig jobb, mert a sigmának nincs további 70 mm-eÉlességben nem hiszem, hogy különbséget fogsz látni, hacsak nem pixel kukkolsz. Egy "vak-teszten" nem gondolom, hogy sikerülne.
A mai szenzorok szerintem ezt a különbséget elbírják. Rossz fényviszonyok mellett az f4-gyel se mész sokra, hacsak nem a 17mm-es végét használod állandóan, de az se f1.8.
Szerintem inkább a 18-140 mellé nézz egy fényerős fix-et. Ezzel a kombinációval többre mész.
-
Throme
veterán
válasz
ssgt1981 #28889 üzenetére
A 140-es nálam tartósabbnak bizonyult, ami a gumírozott borítást illeti. Képminőségre, laikus szinten, nem tapasztaltam igazán különbséget. Nekem a 105 műanyag bajonettjével se volt gondom.
Átfogást tekintve nyilván előrébb leszel. Satbiban már nem emlékszem, hogy van-e különbség, lehet ugyanaz van a 140-ben is.
Esetleg még a tamron 18-200 VC obira is vess pillantást. -
Throme
veterán
válasz
ssgt1981 #25477 üzenetére
Nekem az f4-5.6 verzió van és szeretem. Még templomban is használtam. 10mm-en f4 már nem nagy difi az f3.5höz képest. Persze iso-t picit tolni kell alá, de nem vészes.
Lehet a drágább nikkor nagylátók jobbak, a széleken élesebbek, de hobbi szinten simán vállalható a sigma.
Tamront szokták ajánlani, most nem tudom mennyibe kerül az f2.8-as, esetleg azt nézd még meg. -
Ricardo128
senior tag
válasz
ssgt1981 #23399 üzenetére
Az előttem szólóval értek egyet. 20mm-en 5.6 helyett 3.5-be lőni nem egy rossz érzés, pláne ha tudod, hogy mindig ugyanolyan fényerővel dolgozhatsz, nem korlátoz benne a zoom. Én is inkább egyszer beruháznék egy jó, minőségi, fényerős objektívra, aztán később nem bánom meg, hogy azt vettem.
Sakab: Nem ugyanaz a gép, de erre így teszik fel. Esetleg belinkelhetnéd, hogy milyet néztél.
-
-
Ricardo128
senior tag
válasz
ssgt1981 #23389 üzenetére
Nem tudok saját tapasztalatból beszélni, hanem az ebben a fórumtémában elhangzottak alapján tudok neked segíteni. Eléggé kiszorítja vetélytársait, jómagam is ilyet akarok venni, fix fényerőset (f/3.5). Javasolták itt feleannyiért a Canon 10-18-at is, ami nem fényerős, de feleannyi az ára és a tudásilag is jónak tűnik, bár engem zavar a Distance Scale Window ("távolság skála ablak" - fogalmam sincs mi a magyar neve), bár ez egyéni szoc. probléma. Ajánlották még itt a Tokina 11-16mm-t, ami szintén nagy fényerős (f/2.8) és olcsóbb a Sigmánál. Nem tudom milyen gépre kell, és mivel te csak a Sigmáról kértél véleményt, én azt mondom, hogy mindenáron egy olyat szeretnék majd vásárolni a továbbiakban.
Ha ezeket az adatokat nézzük, meglepődve látom azt, hogy az általam preferált Sigma már 2009-ben a piacra került (bár nem tudom, hogy milyen kiadások léteznek, és hogy jelzik azokat). Itt egyértelműen a Canon viszi a pálmát, viszont nem tudom ennél a képnél mennyit számít a váz. A Tokinánál látom a legtöbb aberrációt. Nem tudom, hogy mi az oka, vagy mi késztet erre, de az itt látottak ellenére is Sigmát fogok venni. Makacsság.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Honda topik
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- The Last of Us Part II Remastered - Megkaptuk a hivatalos gépigényt
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Politika
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500 SSD
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Blue Titanium Használt, szép állapot
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! I5 14400F / RTX 5070 12GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest