- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Proxmox VE
- Linux haladóknak
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz germinator66 #7496 üzenetére
Igen, én ezt venném, a magas órajel miatt.
Drágább, mint a T8100?
Mennyi lenne?
Nézegesd a hirdetéseket rendszeresen, naponta, és hátha kifogsz valami olcsó procit, folyamatosan tesznek fel az emberek, ki kell fogni a jó vételeket, nem megvenni az első utunkba kerülőt.
Ha drágának találod a processzort, én a helyedben a HDD cserével kezdeném, mehet rá az új oprendszer, aztán majd ha találsz jó ár/érték arányú processzort, akkor is ráérsz átcserélni.
Annyira nem lassú az a gép a mostani CPU-val sem, nem?[ Szerkesztve ]
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
Ezt eddig is tudtuk, te ragaszkodtál hozzá, h a 4GB-ot nyugodtan bele lehet tenni, mert annyit meg tud címezni a 32bites oprendszer is.
Persze, de ahogy írtad is, ebből lejön a video memória.A Win7 32bites verziója meg ebből a szempontból rosszabb az XP-nél, mivel automatikusan levon 1GB-ot vramnak, ezért szokás a 32bites Win7-hez max. 3GB ramot tenni, mert többet nem lát (ellentétben az XP-vel, ami azért 3.5GB-ot is képes volt felismerni).
Tessék, egy még szélsőségesebb példa:Itt az történt, h a gépben 4GB ram volt, amiből a G41-es chipsethez tartozó Intel GMA X4500-as IGP-nek még le lett vonva 128MB videoram céljára.
Csakhogy a 32bites Win7 ezt úgy értelmezi, h mivel csak 3GB-ot enged használni, a többi pedig a vram, ezért a 3GB-ból vont még le 128MB-ot e célra.
A Microsoft mérnökei kicsit elszámolták, mikor az automatikusan levonandó 1GB vramba nem engedte beleszámolni az IGP-nek "félretett" ramot a rendszer, hanem a dedikált videokártya (és az ahhoz tartozó saját vram) híján a központi ramból vonódik le, pedig fizikailag lenne még ott egy egész gigányi szabad, fel nem használt ram.Hát ezért szoktam mondani, h 3GB-nál többet ne tegyenek 32bites Win7-hez, mert úgysem látja.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Légyszíves próbáld meg nyelvtani szempontból átfogalmazni azt amit írsz, mert nehéz értelmezni.
Mielőtt elküldöd a hsz-t, igazán átolvashatnád, és kijavíthatnád az értelmetlen részeket, a helyesírásellenőrző amúgy is aláhúz mindent, még a vesszőhiányokat is jelzi.
Mi az, h 152%-os HD Sentinel kép?
Két csíkot jelez, de egyik se megy 100% fölé, nem értem hogy jön ki nálad a 152%.
Az első 100%, a másik meg 52%?
Nem árt ha tudod, h nem kell összeadni a kettőt. (Akárcsak a kétmagos processzorok esetében az órajelet.)
Sok szektorhibát írt?Hibás merevlemez okozhat kékhalált, de nem valószínű.
A kékhalál egyik sora szokott a hiba leírása lenni, ezt kellene elolvasni ahhoz, h érdemben tudjunk foglalkozni a hibával.
Ha a kékhalál után újraindul a gép automatikusan, (és ezért nincs idő rá, h elolvassuk ezt a hiba kódot), akkor le kell kapcsolni a kékhalál utáni automatikus újraindulást.
Star menü --> Vezérlőpult --> Rendszer és biztonság --> Rendszer --> Speciális rendszerbeállítások --> Speciális --> Indítás és helyreállítás -nál a "Beállítások"-ra katt --> az alsó téglalapban a "Rendszerhiba" alatt az "Automatikus Rendszerindítás"-ból ki kell venni a pipát.Vagy a már linkelt programmal ki lehet olvasni a lementett kékhalál txt-ből azt a sort, ami nekünk kell.
Ha ettől függetlenül el akarnád adni a merevlemezt, nézd meg a merevlemezhirdetések közt, mennyiért árulják ezeket a típusokat:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/merevlemezek/notebook_hdd_2_5/161gb-500gb/keres.php?stext=500gb
Úgy 10-12ezer Ft körül, de mivel a tiéd hibás, olcsóbban kell adnod, és még így se biztos, h megveszi bárki is. A hirdetésbe azért bele rakod majd a HD Sentinel tesztképet is, ugye?Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
germinator66
aktív tag
válasz Thunderzolee #7493 üzenetére
Ahha.
Tehát, ha jól értem, T7700 lenne ezek közül a legjobb választás? -
legenda
összesen címeznek meg adott 32 bit oprendszerek 4 gigabyte memóriát, de abba minden memória beleszámít; a nem dedikált memóriával rendelkező vga, audio...stb, ezek lejönnek abból a memóriából, ami modul formájában adott, ezért van az, hogy azt látni, a 4 gigabyte memóriából csak 3.25, 3.12, 3, 2.85...stb gigabyte kerül megcímzésre!
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
veterán
válasz germinator66 #7491 üzenetére
Nálad az L2 tár nem szempont, 2MB alá ne menj, de többet irodai felhasználásnál nem használ a proci úgysem. Az elérhető legmagasabb órajelre törekedj, az hoz gyorsulást a te esetedben.
Hőtermelésük nagyjából azonos, mindegyik proci a 35W-os TDP osztályba tartozik.A T8ezresekben van már SSE4 utasításkészlet is, de azok inkább multimédiás/videokódoló algoritmusokat jelentenek, nem jellemző, h számítási kapacitásban elmaradnának a T7ezresek, pláne a magasabb órajel majd bőven kompenzál.
Nézd csak, ezek csak órajelben, ill. L2 tár méretben térnek el:
http://ark.intel.com/compare/29759,29762,33916[ Szerkesztve ]
-
germinator66
aktív tag
válasz Thunderzolee #7480 üzenetére
Még egy kérdésem van: átlagos ("irodai") használatra T8100 vagy T7700 jobb-e? Az előbbi kevesebb hőt termel, utóbbi viszont picit nagyobb órajelű meg cache-ű (ezt jól megaszontam).
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz germinator66 #7485 üzenetére
már a merevlemezes 5400 -> 7200 rpm lépték is érezhető!
32 bit asztali oprendszer alá mehet 4 gigabyte memória, maximum annyit képes megcímezni, és az is hoz pici gyorsulást a 2 gigabyte ellenében!
közben írtad, hogy 2 * 1 gigabyte van benne...[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
germinator66
aktív tag
válasz Thunderzolee #7486 üzenetére
"Sajna" 2*1GB van benne, ezért nem is erőltettem a cseréjét, mert ugye egyben kéne, és mivel HDD meg CPU is lesz, már nem igazán érné meg sztem...
-
Axe93
csendes tag
válasz Thunderzolee #7482 üzenetére
hát jó hogy ki adja neke itt a kék halált,mert most néztem meg a hd sentinelel ,hogy mennyi a baja neki, és kiderült hogy 152 % kondicója rossz,és ezt mennyiért tudnám eladni ,500gb sata 2-es vinyó?
-
veterán
válasz germinator66 #7485 üzenetére
A Win7 szeret terpeszkedni. Ha egy darab 2GB-os modul van benne, akkor tehetsz mellé még egy 1gigást, a 32bites Win7 úgyis csak annyit használ. De elég a 2GB is.
A merevlemez jó választás.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
germinator66
aktív tag
válasz Thunderzolee #7484 üzenetére
Oks!
SSD nem lesz benne, de 7200-es BlackScorpio igen.
2GB RAM van, 32bites WIn7 kerül rá, nem tudom menyire érdemes még azt is bővíteni, irodai használatra lesz. -
veterán
válasz germinator66 #7481 üzenetére
Ne konkrét típust keress, inkább nézd át a hirdetéseket, és amiket találsz, nézd meg a listában, mit tudnak. Szokott lenni magasabb órajellel is, csak át kell nézni a választékot.
Memória mennyi van?
Merevlemez fordulatszáma? Hány tányéros?Ha gyors gépet akarsz, SSD-t vegyél.
Axe93:
Nem tudom, talán 3ezer körül.
De inkább az a baj vele, h olyat senki se akar venni, mert mindenki inkább nagyobbra cserélné a T4ezres processzorát. Persze sokan 4-5ezerért hirdetik, de nem tudom minek, bolond aki annyit kiad érte, mikor 6-8ezerért már P8ezreseket is lehet venni.[ Szerkesztve ]
-
Axe93
csendes tag
válasz Thunderzolee #7482 üzenetére
nem is sok érte ,az enyémet mennyiért tudnám,eladni a t4500-asomat?
-
veterán
Hát ez jó kérdés.
Tegyél fel egy kékhalál kiolvasót, azzal kiderül mi okozta:
http://ipon.hu/utils/BlueScreenView
Itt van hozzá magyarosítás:
www.nirsoft.net/utils/trans/bluescreenview_hungarian.zipEz egyébként egy olcsó és nagyon gyors proci a gépedbe (az egyik leggyorsabb, ami beletehető):
http://hardverapro.hu/apro/intel_p8600_elado_2/friss.htmlJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
germinator66
aktív tag
válasz Thunderzolee #7480 üzenetére
Köszönöm!
Gondolom, egy T7500 (2,2GHz) már jelentős gyorsulást hozna?
-
veterán
válasz germinator66 #7479 üzenetére
Socket P foglalat. Ezek azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PA chipset 965-ös, ez csak 800-as FSB-ig kezeli a processzorokat.
A listából csak olyat keress hozzá, ami T-vel kezdődik, a P-betűseket nem kezeli; és FSB is csak max.800MHz legyen.A T7100 órajele nem valami nagy, biztos találsz olyat, aminek nagyobb.
Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.phpJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
germinator66
aktív tag
Sziasztok!
ThinkPad R61-be T7100 CPU helyett mit érdemes berakni, ami jelentősebb gyorsulást hoz, de nem feleslegesen drága?
-
veterán
Teljesen igazad van, egy dolgot leszámítva.
Egy SSD ára sokszorosa egy 7200-es merevlemeznek.
Ezt is figyelembe kell venni, mikor 45-50ezres SSD-vel példálózol.Ha nincs pénz, akkor hiába ajánlgatunk SSD-t, 15ezerért max. egy 64GB-ost tud venni. Sebességben nyilván verhetetlen, de tárhelye semmi se lesz.
A következő fokozat a 20-25ezres 128-as SSD-k, ahol megint csak korlátozott a tárhely: oprendszer, plusz 2-3 HD film, oszt kész, betelt.
A 256-os SSD-ket meg meg se említem inkább, egy fél noti árát nem sokan tudják kifizetni érte.Ettől függetlenül valóban ég és föld a sebességkülönbség.
-
Axe93
csendes tag
válasz Thunderzolee #7476 üzenetére
értem nagyon szépen köszi,mért van az hogy tegnap filmet néztem és,kidobta nekem a kék halált a gép,a windows home prémium n van fent?
-
veterán
Laptopokban nem lehet úgy csereberélni az alaplapot, mint az asztali gépekben.
Nincs szabvány a felfogatásra, ahány noti, annyi féle alaplap.Memóriát a chipset csak 4GB-ot kezel.
Ha többet raksz bele, nem fogja látni, esetleg el se indul a gép.
De hogy is raknál bele többet, csak kettő foglalata van, és ha 2×4GB-ot szeretnél beletenni, akkor készülj fel rá, h a SO-DIMM DDR2 4GB-os modulok ára csillagászati magasságokban vannak, már ha egyáltalán találsz valahol két ilyen modult.Másik processzort itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.phpJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
bubu68
csendes tag
válasz Thunderzolee #7474 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors választ!
Azt hiszem keresni fogok másikat,mert ennél minden jobb!Köszike.
-
veterán
No hát igen, HM65 chipset.
A második generációs Core i családot fogadja.
Ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformMaximum 35W-os TDP-vel keress bele processzort.
Elég ha egy i3-ast találsz hozzá, vagy akár egy Pentium B9százas processzort, már az is előrelépés a Celeronhoz képest.Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.php
Esetleg itt:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.phpJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
Axe93
csendes tag
válasz Thunderzolee #7465 üzenetére
hát akarok bele venni P-procit mert ez nagyon meleg szokott lenni,és ha 4gb nál nagyobb memóriát teszek bele akkor mi lesz vele? , és ha keresek egy másik alaplapot amibe lehetne cserélni a vgát? az milyen lapot kéne keresnem ??
-
bubu68
csendes tag
válasz Thunderzolee #7464 üzenetére
A laptop típusa Samsung np300e5a-a02hu.
Ajándékba kaptam,így nem volt választásom.
Ha bármi infó kell szólj még!Köszi
-
pjen
félisten
válasz Thunderzolee #7468 üzenetére
szia.nem vita indító szándékkal irok,de ez inkább a savanyú szőlő efektus.kb 2 hete van a laposomban ssd 256gb.de egy egésszen uj világ programok megnyitásánál és egyébként is még az asztali 7200 as wd. sincs sehol.szinte teljesen eltűnt a homokóra.
-
glukonon
csendes tag
válasz Thunderzolee #7468 üzenetére
Igen, 5400-as, viszont ssd-t nem akarok beletenni, mert azok kicsik, drágák és még egy "fix" külső vinyó is kellene, mert elfoglalná a helyet belül.
Akkor majd igyekszem 7200-ast találni.
Proci meg lehet mégse lesz, mert ahogy néztem, Magyarországon nem igazán van i5-ös, ami nekem kéne.
Memória viszont tuti. És én is 4 gigásra gondoltam.
Bekapcsoláskor 1,5-1,7 körül szokott lenni a fogyasztás, aztán ez szokott 1-1,5 között normalizálódni.
Ja és úgy általában minden lassú..
Hosszú idő míg bekapcsol, cserébe a kikapcsolást se sieti el.
Valamint minden program kis rátartással indul elsőnek. Értsd: Videók között keresgélek, az elsőt nehezen nyitja meg, a következőt már azonnal, kis idő elteltével megint lassan.. Ezek zavarnak inkább..[ Szerkesztve ]
-
Snowy_owl
őstag
Sziasztok!
Egy rossz billentyűzetes Pacard Bell netbook van nálam. Hibája hogy bizonyos karaktereket nem mindig tudok használni. Kicsit olyan, mint régen a képcsöves cuccok, meg kell várni míg "bemelegszik". Tehát mondjuk mikor bekapcsolom utána pl.: k, y, shift, c, stb. billentyűk nem szuperálnak, de ha bármelyiket nyomom egy ideig akkor feléled és onnantól az összes működik, de ha huzamosabb ideig nem használom megint nem működnek. Első blikkre billentyűzetcserére gondoltam, ez elől csak az tántorít el, hogy nem tudom hogy az alaplapon, vagy a billentyűzetben van a vezérlő, mivel biztos, hogy nem kontakthiba van. Mert ha alaplapi a baj, akkor beszívtam. Mi a véleményetek?
régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.
-
veterán
válasz glukonon #7466 üzenetére
A processzor pedig nem egy lassú példány, akkoriban az elég jónak számított.
Szinte a legkisebb i3-asok is hozták a felső szériás Core 2 Duok (P8ezres sorozat) teljesítményét, szóval nem a proci ott a kevés.
Nem szoktad nézni a feladatkezelőt, mennyi ramot használ a gép éppen amikor lassúnak ítéled?
Én a ramra tippelnék, az lehet kevés, 2GB nem valami sok. Nekem bekapcsolás után már 1.5-1.7GB közt fogyaszt a gépem, megnyitom a szokásos dolgokat (2 böngésző úgy 20-40-60 tabbal, zene, chatprogramok) aztán máris 2.5-3GB közt járok.Illetve hát a merevlemezed az gondolom 5400-es fordulatú.
Cseréld ki SSD-re, az majd begyorsítja a géped, esetleg egy 7200RPM-esre, az is sokat dob rajt.Tudom, mert az én notimban is 7200-es van, és teljesen meg vagyok elégedve a gépem sebességétől, nem érzem úgy, h SSD-t kéne beleraknom, elég gyors ez így is.
Van SSD-s gép is itthon, úgyhogy nem azért mondom, mert még nem használtam SSD-t..
Viszont ami notik megfordulnak a kezem közt akár csak egy-egy oprendszer feltelepítéséig, azokban általában 5400-es HDD van, amit észre is szoktam venni a sebességükön. Hiába van bennük akár Sandy/Ivy Bridge CPU, a lassú merevlemez megteszi a (negatív) hatását.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz valkesz93 #7456 üzenetére
8615-öt akartál írni?
Az a ram sebesség az 533 lesz, csak a felét írja az alap buszsebesség miatt.
Egyébként DDR2 533-at kezel, a chipset manualja alapján 4GB-ot.A benne levő processzort nem sikerült kicserélnie annak se, akinek a hsz-át linkelted.
Ez behatárolja a gép felhasználhatóságát. :/Sajnos a processzor annyira keveset tud, h nem is nagyon érdemes fejleszteni ezt a gépet, mert akármennyi ramot raksz bele, nem tudod kihasználni, a proci számítási kapacitása nagyon csekély. Max egy 1gigás modult vegyél hozzá, másfél giga ram már elég jó, ott már azért szépen elfér az oprendszer.
A chipset leírása egyébként 667-es ramokat is ír, mint támogatott típus, de a Gericom kézikönyve csak 533-at. Másrészt úgyse vennéd észre, h hány MHz-es ramok vannak a gépben, a különbséget inkább csak tesztprogramok látják.
Chrome persze, h kifekteti, az eléggé memóriazabáló böngésző, Operát ajánlok, az gyors is, és Firefoxnál kevesebb erőforrással is beéri.
[ Szerkesztve ]
-
glukonon
csendes tag
válasz Thunderzolee #7463 üzenetére
Nagyon köszönöm a tartalmas választ, sokat segítettél!
A játék nálam annyira nem szempont, amikkel játszani szoktam, azokat ez is bőven viszi, inkább az zavar, hogy minden egy kicsit hosszadalmas vele, ezért gondoltam a több memóriát/erősebb procit, tárhelyből pedig sosem elég..
Még egyszer köszönöm! -
veterán
Miért raktad offba?
A VGA nem cserélhető.
A chipset egy SiS chipset, a manual azt írja, az összes 1066-os FSB-s processzort is kezeli, a Penryn magosokat is.
Ezek lennének azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PA P-betűvel kezdődő processzorok hőtermelése 10W-al kevesebb, mint a jelenleg benne levő processzoré, érdemes ilyet keresni hozzá.
Memóriát 4GB DDR2-t lehet belerakni, akár 800MHz-eseket is.
De sokat ne várj a géptől, ha nagyobb processzort is raksz bele, a VGA a gyenge láncszem, sokkal több FPS-ed nem lesz, mert az csak egy alap kategóriás, belépő szintű videokártya, játékra nem nagyon alkalmas.
-
veterán
Inkább a laptop típusát, (vagy a chipkészletet) írd le, ez 3 féle alaplap amit írtál, jó lenne tudni, a hűtés egyforma-e a háromnak, vagy a magasabb felszereltséghez erőteljesebbet terveztek-e, konkretizálni kellene, milyen gépről is van szó.
A B8százas Celeronok a Sandy Bridge-hez tartoznak, (Socket G2-es foglalat).
Ezek azok amik bele mennek elvileg:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformA manual elég sokféle felszereltséget ír.
Hát igen, a B8százas Celeronnal inkább meg se vettem volna a gépet, most elég sokba kerülnek még ezek az ehhez való processzorok, nem biztos, h megéri bővíteni.
-
veterán
válasz glukonon #7460 üzenetére
H55 chipset.
2×4GB DDR3 1066 mehet bele maximum.
Elég, ha a meglevő mellé még egy 4gigás modult veszel, 6giga is bőven jó; a dual channel is megmarad. Ha 1333-asakat találsz csak, azt is belerakhatod, visszaveszi az órajelét 1066-ra, és azon fogja hajtani.
Arra figyelj, h DDR3L-t ne vegyél, az alacsonyabb feszültségen megy, de ebbe a modellbe még nem való.Első generációs Core i processzorokat kezel, Socket G1-es foglalat.
Ezek azok:
http://itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje_processzor_ram_hdd/hsz_6897-6897.html
Csak max. 35W TDP-s processzort tegyél bele, a gép hűtését maximum ezekhez tervezték, 45-55W-os processzorokkal nem biztos, h meg tud birkózni a gép hűtése.
Remélhetőleg BIOS szinten támogatja az összes G1-es processzort, és nem csak azt a párat, ami a kézikönyvben is szerepel.VGA nem cserélhető, dedikált ugyan, de rá van forrasztva az alaplapra a vrammal együtt.
Ha játékok alatt kevés a teljesítménye, igazából hiába cserélsz ki benne bármit is, a VGA teljesítménye behatárolja a gép lehetőségeit --> ha nagyobb processzort is tennél bele, akkor se lenne több FPS-ed, mivel a VGA teljesítméyne túl kevés.
Add el, és vegyél inkább egy erősebb videokártyával rendelkező gépet.
Esetleg ramot vegyél még hozzá, a 2GB épp a határán van a használhatóságának.SSD-t is tehetsz bele természetesen, az minden műveletet felgyorsítana, de a játékok alatt akkor se lesz több FPS-ed.
-
Axe93
csendes tag
Sziasztok!!
Nekem van egy MSI cx500-402xhu notebook,és van benne egy T4500 2.30ghz proci,meg 2gb ddr2-es ram,meg egy ati radeon hd 4330 512mb vidkarim,és melyiket tudnám ebből kicserélni ???
-
bubu68
csendes tag
Sziasztok!
Az volna a kérdésem,hogy tudom-e a meglévő processzort kicserélni egy nagyobbra?
Melyek azok a processzorok amik nekem jók?
Most ez van benne az everest szerint:
Intel Celeron CPU B800 1.5GHz
Alaplap típusa:
Samsung 300E4A/300E5A/300/E7AKöszönöm!
-
glukonon
csendes tag
válasz Thunderzolee #7459 üzenetére
Hopp, valóban, 560 csak.
Nem tudom, miért emlékeztem 5-re.. -
veterán
-
glukonon
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Lenovo g565 laptopom,
i3 350M
2Gb ram - 1066Mhz DDR3
nvidia 310M
500 Gb vinyóSzeretném frissíteni, hogy még pár évig jó legyen, valamint több helyet.
Szerintetek elbírna e a gép erősebb procit - ha igen, milyet -, nagyobb memóriát, vinyót.
Esetleg másik vga?A válaszokat előre is köszönöm!
-
valkesz93
csendes tag
Szevasztok, most jutottam egy laptophoz ami elv. egy gericom overdose 8616, a külseje kicsit más a de a belseje tuti h az
Most egy ddr2 512 266mhz-es ram van benne és ez elég kevésnek bizonyul mert a chrome is megtudja izzasztani. Ezért szeretném bővíteni, csak nem tudom h hány mhz ram lenne bele a legjobb, meg h mennyi a max ram amit bele lehet pakolni.
Egyik emberke már belinkelte a cpu-z vel a gépet, a ramon kívül minden stimmel.
[link] -
Táltos93
csendes tag
válasz Morpheus95 #7453 üzenetére
hát vidkarit azt nem tudom le cserélni ,mert az nagyon drága benne
-
i.csab
csendes tag
válasz Thunderzolee #7451 üzenetére
Szia!
Köszi, kipróbálom ezeket. Megy majd egy teljes újraparticionálás.
De sajnos nem tudom azonnal...
Csak, ha valóban ilyen "elkallódott" fájlok okozzák a fejtörést, nem értem, hogy a te egereddel mi lehetett gond (más is mondta, hogy a pendrive miatt meredt ki ugyanott a gépe mint nálam)?Köszönettel: i.csab
-
Morpheus95
csendes tag
válasz Thunderzolee #7377 üzenetére
hát egy t4500 2.3-mas proci,és 2gb ram van benne
-
JaMart
csendes tag
válasz Thunderzolee #7449 üzenetére
Már most is 64 bites oprendszer van rajta.
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Amikor telepítesz egy Win7-et, csinál a rendszer egy 100MB-os rejtett partíciót, egy ún. "rendszer számára fenntartott" partíciót. Ezt is törölted?
Asztalon nyiss jobb egérgombbal menüt a "Számítógép"-en, majd onnét tovább navigálva --> Kezelés --> Lemezkezelés. Itt particionálhatod a windowsban is a lemezeket.
Vagy használd a Partiton Magic Tool-t, ahogy szimpatikus, az is mutatja gondolom a teljes merevlemezt, a rejtett fájlokkal együtt.
Ha van rajt ilyen rejtett fájl, azt töröld le.(Ha még ezeket nem csináltad meg.)
-
i.csab
csendes tag
válasz Thunderzolee #7438 üzenetére
Üdv!
Azonnal leformáztam egy partiton megic tool-lal, az lehet, hogy hagyott rajta még fájlokat?
Köszönettel: i.csab
[ Szerkesztve ]
-
veterán
A dual channel működik, mint már írtam, különböző méretű modulokkal is.
Ha DDR3-ast támogat, akkor hihetünk az adatlapoknak, amik DDR3 mellett a támogatott mennyiséget 8GB-ban határozták meg.Esetleg ha lakóhelyedhez közel tudsz találni, akkor az eladóval megbeszéled, h mielőtt kifizeted, belepróbálnád a gépbe, és csak akkor veszed meg, ha viszi a géped.
Mondjuk ez Pesten könnyen megy (neked nincs kitöltve az adatlapodon, h hol laksz).Azt azért tudod, ugye, h 4GB ramhoz, ill. az felett már 64bites oprendszert kell használnod.
Szerintem jóval olcsóbban megúszod, ha nem új termékeket vásárolsz.
A használtnak sincs semmi baja.
Merevlemeznél a HD Sentinel képre kell figyelni, azon látszik az élettartam, ill. az esetleges szektorhibák. Az aprók közt garanciálisakat is lehet találni.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
JaMart
csendes tag
válasz Thunderzolee #7447 üzenetére
Körülnézek még, de elsősorban üzletből vásárolnék.
Akkor a rammal kapcsolatban mi lenne a javaslatod? Ha 4gb-ot támogat, akkor hogy tegyek bele 6-ot? Illetve a dual-channel működik különböző modulokkal is?
-
veterán
Na, hát ezek szerint az FSB most 800MHz, tehát viszi a 800-at.
Ha jól számoltam, akkor a ramokat 800MHz-en hajtja, ez is rendben van.
Ezek szerint az 1333-as ramokat is tudja kezelni, és visszaveszi az órajelét.A merevlemezt a lehető legjobbat választottad, de nem túl drága? A Black széria általában nagyságrendekkel drágább, mint a Blue.
Vagy újat veszel boltban? Nem az aprók közt keresel inkább?Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
JaMart
csendes tag
válasz Thunderzolee #7445 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Sajnos most nincs itt a gép, de reggel Everest-tel készítettem egy jelentést. Abban ezt találtam:
CPU órajel 2094.7 MHz (eredeti: 2100 MHz)
CPU szorzó 10.5x
CPU FSB 199.5 MHz (eredeti: 200 MHz)
Memóriabusz 399.0 MHz
DRAM : FSB arány 12:6Alaplapi lapkakészlet Intel Cantiga GL40
Memória időzítések 6-6-6-15 (CL-RCD-RP-RAS)
DIMM1: Samsung M471B5773CHS-CH9 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz) (5-5-5-14 @ 380 MHz)A merevlemezzel kapcsolatban némi kutakodás után egy 750gb-os WD Scorpio Black (WD7500BPKT) mellett döntöttem. Vagy van jobb is?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Tegyél fel egy CPU-Z programot légyszíves, és olvasd ki a gép adatait.
Chipset típusa, processzor jelenlegi FSB-je (rated FSB) ill. memóriamodul típusa, sebessége kellene.Mert Google alapján ebben GL40-es chipset van, ami max. 667-es FSB-t, és max. 4GB DDR2-667-et támogat, DE a specifikációk közt 800-as FSB-t, és rendre 8GB DDR3-as ram támogatást olvasok.
Van ilyen, nem ritka ez, csak kéne tudni pontosabban, h miből áll a gép.Egyébként vegyél hozzá még egy 4gigás DDR3-as modult, akkor lesz 6GB ramod, és a dual channel is megmarad.
Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/memoriak/notebook_ram/ddr3_ram/listaz.phpProcesszorból meg ezeket kezeli:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
Ha a 800-as FSB-t viszi, akkor beletehetsz bármilyen procit, majd visszaveszi az órajeleiket 800MHz-re. A P-betűvel kezdődőeknek 10Wattal alacsonyabb a TDP-je (hőtermelése), ez jótékonyan hat a hűtésre (kevesebb hőt termel a processzor, kevesebbet kell mennie a hűtőnek).
A benne levő T3500 amúgy is folyton maxon pörög, abban nincs benne az egyik legjelentősebb energiatakarékos funkció, a Speed Step.Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.php
Esetleg itt:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.phpSSD valóban drága, a fejlesztésre szánt pénzed szépen el is vinné.
Én inkább egy 7200RPM-es másik merevlemezt vennék hozzá, az is gyorsabb a jelenleginél, azok általában 320-asok, valamivel nagyobb lesz a tárhelyed is, ezt a mostanit meg utána meghirdetheted, visszajön belőle egy kis pénz.
Most nézem, amit linkeltél lejjebb, az 7200RPM-es, na hát akkor az jó választás, ráadásul nem csak 320-as, hanem a 250-esnél háromszor nagyobb.[ Szerkesztve ]
-
JaMart
csendes tag
-
veterán
Azon a merevlemezen egyébként nem maradt fent a régi oprendszer, ugye?
Leformáztad teljesen, indítófájlok se maradtak rajt.Mert még ez okozhat gondot, mármint, h érzékeli, h ott is van egy Win7.
JaMart:
Mennem kell; majd éjjel megjövök, válaszolok, ha addig valaki be nem néz a topicba.
De SSD-t inkább az SSD-s topicban kérdezd meg, ott tudják a legjobban, mi most a bestbuy.[ Szerkesztve ]
-
JaMart
csendes tag
Sziasztok!
Egy Samsung RV510-A2-ben szeretnék HDD és memória bővítést véghajtani. Kb. 25-30 ezer ft-om van a projektre. Mit javasoltok?
Jelenleg:
Celeron(R) Dual-Core CPU T3500 @ 2.10GHz
Samsung M471B5773CHS-CH9 2GB
Samsung SpinPoint M7 250 GBElőre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
i.csab
csendes tag
válasz Thunderzolee #7435 üzenetére
Üdv!
Értem, nem voltam tisztába a driverek betöltésének sorrendjével, de így érhető, hogy nem sikerült orvosolni a problémát az illesztőprogram letöltésével...
Nem lehet, hogy fizikálisan kell átállítani valamit a HDD-n (master/slave)? Csak találgatok, még sajnos nem érkezett válasz a Win 7 topikban, mert én sem szeretném - a sérülést elkerülendő - állandóan kihúzni...Köszönettel: i.csab
-
veterán
Úgy értem, a driverek akkor töltődnek csak be, amikor a Windows már elindult, vagyis elkezdett elindulni.
De mivel egy olyan eszközt érzékel, ami akadályozza az elindulását, ezért nem jut el odáig se, h betöltse hozzá a drivert.
Hiába van hozzá driver, nem a driverrel van baj.De majd elmagyarázzák a Win7 topicban.
Biztosan van rá megoldás is azon kívül, h ki kelljen húzni.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
i.csab
csendes tag
válasz Thunderzolee #7433 üzenetére
Kedves Thunderzolee!
Köszönöm szépen a választ. Driverrel már próbálkoztam (lehet nem a megfelelő verzióval? ), de közelítek akkor a Win felől a problémához....
Köszönöm.
Üdvözlettel: i.csab -
veterán
Igen, ez egy jellemző problémája a Win7-nek.
Külső drivert igénylő eszköznél előfordul, h az USB-be dugott eszköz megakasztja a bootolást, mert ismeretlen eszközkét érzékeli a rádugott eszközt, és ezért nem megy tovább a boot.
Jelen esetben ugye az a gond, h az USB3.0 külön drivert igényel, ezért csak akkor akad meg, ha abba van dugva.Nem tudom erre mi a megoldás, mikor utoljára ilyen gondom volt, én kihúzogattam az eszközt. (Nekem a RAT9-es egerem vevője okozta anno.
Inkább a Win7 topicban kérdezd meg, én nem tudom mit lehet vele tenni.
http://itcafe.hu/tema/windows_7_olvasd_el_az_elso_hsz-t_warez_tilos/friss.htmlJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
i.csab
csendes tag
Sziasztok!
Lehet, hogy van erre jobb topik is, elnézést, ha nagyon eltájoltam volna magam...
Egy nemrégen vásárolt Lenovo G580-nál jelentkezik az a probléma, hogy a Win7 Ultimate indításkor megakad.
Vettem egy SSD-t a gépbe, amin van a rendszer, s a gyári 500GB-os HDD meg kikerült USB rackbe (elvileg a rack is támogatja az USB 3.0-át).
A gond az, hogy a rendszer felállásakor, betöltéskor, ha be van dugva az USB3.0-ba a rackkel a HDD, a "Windows indítása" színes képernyőnél kimered, s amíg nem húzom ki az USB 3.0-ból a HDD-t nem is lép tovább. Csak ha az indító képernyőn tovább lép, akkor lehet csak bedugni a HDD-t. Mi lehet a gond?Gondoltam driver problémára, mert ha az USB2-be dugom akkor nem akad meg, s feláll hibátlanul a rendszer. Emiatt letöltöttem a Lenovo oldaláról az USB device divert is, de sajnos nem segített...
Vagy a bootolási prioritásra tudtam gondolni, mint a probléma forrására. A biosban a boot sorrendben leraktam utolsó helyre az usb HDD-t, viszont külön nem tudom kikapcsolni/letiltani, hogy erről ne akarjon bootolni...
Mi lehet a megoldás, hogy tovább töltsön a Win akkor is ha csatlakoztatva van a HDD? Esetleg valakinek volt ugyanilyen problémája?Köszönettel: i.csab
-
veterán
Így kell szétszedni:
http://www.youtube.com/watch?v=vJF4VR9k7D8Ez az adatlapja.
Proci cserélhető.
SSD mehet bele.
A chipset ramot max. 4GB-ot kezel.965GM chipset, Socket P foglalat, ezeket a processzorokat fogadja:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
Csak 800-as FSB-t kezel, max. ilyen procikat tegyél bele.
A P-betűvel kezdődőeket szintén nem kezeli, azt se tegyél bele.A 8400GS egy elég régi VGA, akkoriban is csak amolyan középkategória alja volt inkább.
Itt olvashatsz róla, mire elég, és mire nem.Ha úgy gondolod, nem elég a teljesítménye, itt tudnak ajánlani másik gépet:
http://itcafe.hu/tema/milyen_notebookot_vegyek_3/friss.html[ Szerkesztve ]
-
vfeco
aktív tag
Sziasztok!
Nézegetek saját részre használtan valami könnyű, olcsó laptopot, lehetőleg minőségi darabot.
Kinéztem a Dell xps m1330 típust.
Kérdésem, hogy cserélhető-e benne a proci, melyik a legerősebb amit bele tudok tenni, "megeszi-e" az ssd-t?
Memória gondolom 4GB elég lesz bele.
Mire lenne ez így elég? Régebbi játékok még elfutnának?
Van esetleg hasonló méretben, minőségben, árban jobb alternatíva? Mindent használatan vennék hozzá, esetleg ssd-ből újat innen PH-ról.[ Szerkesztve ]
-
SUPREME7
addikt
válasz Thunderzolee #7427 üzenetére
Köszönöm, akkor így már bátrabban keresgélhetek
Üdv: Supreme
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz BigDarkJoy #7425 üzenetére
Lejjebb már ajánlották, iIyet keress:
http://hardverapro.hu/apro/raidsonic_icy_box_hdd_ssd_keret_usb_slim_dvd_kulso/hsz_1-50.html
Ehhez van keret is, amibe bele tudod tenni a kiszedett DVD írót, és USB-vel a notihoz tudod kötni. Sebessége nem változik, gyorsabban a Sata csatira kötve se írja a lemezeket.
-
veterán
-
SUPREME7
addikt
Sziasztok!
Van egy törött kijelzős Toshiba l750 15,6" 1366x768. Keresnék hozzá.bontott panelt, de nem tudom mennyire kompatibilisek ezek egymással? Elég ha arra figyelek, hogy a paraméterek megegyezzenek, és mivel 40pines csatlakozója van, nyilván az utódnak is ilyen kell legyen. Ha minden stimm, ettől függetlenül akadhat kompatibilitási probléma?
Köszönöm
-
pjen
félisten
válasz BigDarkJoy #7423 üzenetére
az írónak is van külső usb-s keret és nem is lesz lényegesen lassabb mint bent a gépben,viszont a helyén egy hdd megy mint rakéta.
-
BigDarkJoy
aktív tag
válasz Balázs1986 #7421 üzenetére
De sokat kell az dvd iró, amugy sata II dvd iro van benne. És sata II hdd is.
"megölni megtudnak....de megtörni soha.."
-
pjen
félisten
válasz Balázs1986 #7421 üzenetére
teljesen igaz,bár én vettem 256gb ssd-t betettem hdd helyére és kettéosztottam,a hdd pedig kitettem rack ba.
-
Balázs1986
addikt
válasz BigDarkJoy #7420 üzenetére
Legegyszerűbb szerintem, ha veszel egy ODD-HDD beépítő keretet. Vedd ki a DVD meghajtót, nézd meg a magasságát (bár szinte biztos, hogy 12,7mm), és hogy IDE, vagy SATA foglalatú.
Ha SATA akkor nyert ügyed van, nem lesz sebességvesztés, ha belepakolod a HDD-t (annak helyére meg ugye mehet az SSD).
Ha IDE, akkor sincs nagy baj, van olyan keret, ami belül SATA, kívül IDE. Ebben az esetben lesz valamennyi sebességvesztés a HDD esetében, de az SSD rendes sebességgel fog menni a HDD helyén, ez szerintem kárpótol
Én legalábbis így oldottam meg. Ilyen a keret, nézz szét hardveraprón, olcsón találsz.[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz BigDarkJoy #7416 üzenetére
szia.szerintem azért ez sehol nincs sebességben egy ssd hez,sőt szerintem még a hdd is sokkal gyorsabb.de a puding próbája az evés.
-
ldani-91
csendes tag
Sziasztok!
Gondolom már volt hasonló kérdés, de nem tudom, hogy keressek rá.
Szóval van egy i5 m460 procival rendelkező laptopom. Eddig 2X 2 Gb RAM volt benne, 1033mhz-es. Most kaptam ingyen egy 4 gigásat 1333mhz-eset és beleraktam. Tehát most van benne egy 1033-as meg egy 1333-as. Ez miben befolyásol? Úgy értem nem baj, hogy mások az értékek? Vagy ezt így nem kéne használnom?
Köszönöm! Szép havas napot! -
BigDarkJoy
aktív tag
Sziasztok.
Következő kérdéssel szeretnék tőlem hozáértöbb személyekhez fordulni.
Van 1 MSI Ex600x 434-HU laptopom,
250gb sataII hdd, Core 2 Duo 2x2000mhz proci,3gb ddr2 ram,stb sallangokkal szerelt gép.
Mivel számomra lassu,és már proci cserétöl kezdvel sokmindenen gondolkodtam,ugy döntöttem hogy SSD-t veszek inkább.
Namármost nemszeretném a 250gb hddt kivenni a gépből,és igy arra gondoltam hogy erre gondoltam hogy jólenne nekem.. Csak abban nemvagyok biztos hogy erröl tud bootolni is a gépem. Ebben kérnék segitséget.
Vajon tud e vagy sem,
Segitségeteket előre köszönöm"megölni megtudnak....de megtörni soha.."
-
Balázs1986
addikt
válasz Thunderzolee #7403 üzenetére
Nem tudom, talán berögződés, hogy azonosnak kell lennie, de én is jobban örülök, ha azonos a két modul. Meg hát...így elkel Minden esetre én is szívesebben látom egy gépben, ha egymással szorosan összefüggő hw elemek valamilyen szinten azonosak
Na, akkor lényegében ott vagyok, ahol a part szakad Tehát jelenleg még kb. mindegy, későbbi fejlesztésnél viszont jól jönne...kérdés, hogy lesz-e valamikor procicsere Na itt akkor tényleg az ár fog dönteni, bár elvileg minimális a diffi...szóval van esély 1600-ra.
Azért gondoltam 1Gb RAMDisk-et, mert van, hogy IE, Fox, és Chrome is megy párhuzamosan (weblap kinézet teszteknél), a Chrome-ot pedig (mint általában) ilyenkor is minimum 8-10 füllel használom (bár ez nem sok...az valahol 50 körül kezdődne ). Még az is megfordult a fejemben, hogy oda is telepíteném őket (kivéve persze IE)...de ezt lehet, hogy mégsem lépem meg.
Az átfogó SSD tesztet én is elolvastam márka / típus választás előtt, és a Windows 7 és 8 SSD-vel cikket is (utóbbinál kérdeztem is a wear leveling-nek általam számított (gyártó b*szott közzétenni) meghagyott hely elegendőségével kapcsolatban), úgyhogy tiszta sor, hogy nem kell annyira cirógatni...de valahogy az "új, vigyázok rá" érzés nem hagy békén. De mint írtam, majd ha az első fellángolás alábbhagy, megszűnik ez
...de ezt megírták már az első PH-s ismertetőkben is, még évekkel ezelőtt, mikor a Trim még nem is volt elterjedve. A TRIM jelenléte ha jól emlékszem, nem növeli az élettartamot...ha befolyással van rá, akkor inkább csökkenti, hiszen 1 alkalom helyett 2 alkalommal ír (1 törlésnél, 1 új beírásnál).Köszönöm a segítséget, most már kb. képbe kerültem a nagy RAM dilemmámban
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Thunderzolee #7413 üzenetére
Konkrétan itt is olvastam és máshol is (ez volt a legrészletesebb), azt persze nem írják, hogy SATA I-es SSD-vel sikerült-e működésre bírni. (Felteszem, hogy azért esélyes, hogy igen, mert meglehetősen biztos, hogy a probléma a Via kontroller SATA II-es meghajtókezelésével van.)
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
veterán
Így van, most, h mondod, VIA vezérlő van benne.
Fene, erre én is rákereshettem volna már.. :/
Van olyan régi SSD-m, ami még csak Sata1-es, azt hiszem azzal még nem próbáltam, hallod, ha sikerült a rejtélyt megoldanod, megy a Milka.Egyébként főleg a hőtermelés miatt akartam bele SSD-t rakni, mármint, h ha esetleg SSD lenne benne, nem fűti majd a gépet a merevlemez.
-
kircipeti
senior tag
Üdvözlet!
Került hozzám egy Asus F5R típusú laptop. Az lenne a kérdésem, hogy CSX DDR2 667MHz 1GB memória mehetne bele 2db?
-
Tim82
félisten
válasz Thunderzolee #7409 üzenetére
Utánaolvasva, a Via-féle SATA kontrollerrel van a gond (nem képes lekezelni a SATA I-nél újabb SSD-ket) és nincs rá működő workaround. Valószínűleg már a BIOS-ban sem látszott az SSD egyébként.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
veterán
Ezt már megkérdeztem pár helyen, de érdemi választ nem adtak rá, csak beszélgettek egymással tovább az adott topicokban..
Intel 915-ös chipset.
Sata csatlakozós merevlemez helyek.Beleraksz egy HDD-t, indítod a telepítést, ott a meghajtó.
Beleraksz egy SSD-t, indítod a telepítést, a telepítő nem talál meghajtót.
Se az XP, se a Win7.
Most már nem emlékszem rá, egyáltalán a BIOS látta-e, vagy a Post képernyőn még ott volt-e az SSD.Két HDD hely van, egyik se látja az SSD-t. Egyébként ez a gép az. (Pentium M770, 2GB DDR2 533, 8600M GT, eleinte 2×120GB HDD volt benne RAID0-ban, de már csak egy 120-as van benne.)
BIOS-ban csak SATA, vagy RAID módok vannak (IDE nincs), ezt csak úgy tájékoztatásul írtam, de lényegtelen, nem találtam rá eddig még magyarázatot.
Pedig szerettem volna "felturbózni" a régi SSD-im egyikével. (Igen, többet is belepróbáltam, de egyiket se látta).A rejtély megoldója kap egy nagy tábla Milkát.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Thunderzolee #7407 üzenetére
Miért nem kezel szerinted SSD-t a szüleid notija?
-
veterán
Egy program, amivel a fizikai ramból lehet leválasztani merevlemez céljára valamennyit.
Ugye a merevlemez sebessége:
notikban általában még mindig csak 5400RPM.
asztali gépekben a normális merevlemezek általában 7200RPM-esek.
az SSD-k aztán ugye eszméletlen gyorsak ezekhez képest.
és van a fizikai ram, ami meg még gyorsabb.De a ram legjellemzőbb tulajdonsága, h kikapcsoláskor elveszti tartalmát.
Tehát csak akkor tudjuk használni, ha a gép megy.
A RamDISK programok (több féle is van belőle) segítségével a ramból le lehet csípni pl. 1GB-ot, és ha megformázzuk ezt az 1GB-os méretű kis partíciót, (Total Commanderben simán egy külön meghajtóként látszik majd), akkor arra akár telepíthetünk is programokat. Villámgyors lesz a hozzáférés.
DE azt tudni kell, h a gép kikapcsolásakor eltűnik ez a partíció, tehát elvesz minden, amit rátelepítettünk. Ezért nem is nagyon érdemes rátenni semmit, csak böngésző chace-t szoktak, h ne terhelje az SSD-t írással.
Egyik másik RamDISK program még képes arra is, h kikapcsoláskor elmenti egy lemezkép formájában a ramból lecsípett meghajtó tartalmát a fizikai merevlemezre (mint hibernáláskor a ram tartalmát a gép a merevlemezre menti), majd bekapcsolás után létrehozza automatikusan a RamDISK-et, és visszamásolja rá a lementett lemezképet.
Persze ez időigényes folyamat, úgyhogy a pármásodperces kikapcsolást ez után elfelejthetjük.
Ha pl. van 16GB ramod, és leválasztasz mittudomén 10GB-ot RamDISK céljára, és arra telepíted a kedvenc játékodat (tegyük fel, h elég neki max. 10GB), akkor a játék maga villámgyorsan fog indulni, és a pályabetöltés is villámgyors lesz.
Csak hát ez azért elég értelmetlen dolog, ilyet általában nem is szokott csinálni senki.De pl. egy gyakorlati példánál maradva:
Szüleim régi Pentium M-es laptopjában 2GB ram van (többet nem lehet be tenni), SSD-t pedig nem kezel, tehát nem tudom a merevlemezt SSD-re cserélni benne. Szóval leválasztottam a 2GB-ból 256MB ramot, ez lett egy különálló partíció. Erre lettek telepítve a Total Commander, MSN, Skype, ill. a Firefox.
A Firefox az régen úgy kábé 1-1.5perc alatt indult el, a többi az gyorsabban, de amúgy úgy mondanám, h szörnyű lassú gép volt. Nos, a RamDISK-ről induló programok villámgyorsan indulnak, a Firefox is 10-15sec. alatt elindul. Ennyit jelent, h RamDISK-en van, nem a lassú merevlemezen.
Hát igen, cserébe kikapcsoláskor azért jó sokáig menteget, és a bekapcsolás is elég sokáig tart, de ez náluk nem szempont.[ Szerkesztve ]
-
Tp_fan
tag
válasz Thunderzolee #7403 üzenetére
Miaza RamDisk
Kedves nyugdíjasok! Mi fiatalok, néha rosszalkodunk. Ti két világháborút csináltatok. Akkor most ki szégyellje magát!?
-
ravail
senior tag
válasz Thunderzolee #7400 üzenetére
Szia!
Na akkor most érted, vagy nem érted miért írtam? Lehet, elkövettem annyi hibát, hogy az utolsó mondatom (az utolsó két sor) nem a megszólításod utáni részhez, hanem az első a Krisztián-nak írtakhoz, vagy inkább -logikailag- az egészhez szólt. A hozzászólásom lényege ott van összefoglalva, miszerint "csak a chipset típusa, és a gyártói jellemzők alapján -szerintem- már régen nem dönthető el a kérdés", vagyis az hogy az adott chipset-tel szerelt lapban megy e az a CPU. Persze van amire kapásból rámondhatjuk, hogy eldönthető. Így már érthető? Persze -szerintem- értetted te ezt, hisz a válaszod második része (az "Egyébként igazad van a Krisztián által felvetettekben"... -től) le is írod ezt. És itt ezt meg is erősíted!Sajnos nekem nincs a felsorolt 1066MHz FSB-s Penryn processzorokból (T9400 , T9600, T9800) egyik sem, sőt semmilyen 1066MHz-s FSB-s Penryn CPU-m, de ha postázol egyet, szívesen megtesztelem, és megírom az eredményt. Ha így gondolod, PM-ben folytathatjuk.
Szép napot Mindenkinek![ Szerkesztve ]
-
balattt
csendes tag
Köszönöm, a válaszokat!
-
veterán
válasz Balázs1986 #7401 üzenetére
Értem.
Mondjuk nem értem, a dual channel ezeknél a chipseteknél általában megy különböző ramokkal is, felesleges ezért direkt Samukat keresni, de hát ha valaki ragaszkodik hozzá, ám legyen.Ja hogy nem csak játékra használod, hanem képszerkesztére, videovágásra is.
Na igen, itt már elkél a minél több ram. Hát ha nem sokkal drágább, akkor vegyél inkább 1600-asokat, ne legyen ez a végén a gyenge láncszem.
Ha pl. AMD rendszered lenne, dedikált videoram nélkül, akkor ott bizony számítana, mivel a videokártya is a központi ramot használná, és videomemóriának egyáltalán nem mindegy, h 1333-as, vagy 1600-as a ram sebessége.RamDISK-et én is használok, de 1GB felesleges, böngészőchacenek is csak párszáz MB-ot szoktak használni, persze ez attól is függ, miket nyitsz meg, kell-e sok hely tempnek.
"idővel biztosan felhagyok ezekkel a hülyeségekkel"
Igen, ez így van, ha kímélni akarod az SSD-t, vedd ki a gépből, és tedd az asztalra nézegetni.
Sok helyen olvasni, h ennyi meg annyi használat után is csak alig-alig használódnak a cellák, szóval nagyon túl van lihegve ez az egész elhasználódik az SSD dolog, de ezt megírták már az első PH-s ismertetőkben is, még évekkel ezelőtt, mikor a Trim még nem is volt elterjedve.Lapozófájlt már most is lekapcsolhatod, ha valaminek kell, majd bejelez úgyis. Hacsak Chromeot nem használsz soksok megnyitott füllel, akkor elég kell legyen a 6GB ram is, bár a szerkesztéseid nem tudom mennyi ramot igényelnek.
-
veterán
Jó, akkor mutassak neked olyan laptopokat, amikben a GL40 nem támogat 800-as FSB-t?
Igen, van olyan, h egy-egy gyártó megoldja, h adott chipset többet is tudjon, mint a specifikációkban szerepel, de ettől még nem írom be egy szakmai fórumba hányaveti módon mindenféle link nélkül a vélt igazamat.
Remélem egyszer majd valaki a te téves tanácsodra hallgatva megrendel egy pártízezer Ft-os alkatrészt, amit aztán majd a gépe nem tud kezelni, és behajtja rajtad az árát.
-
Balázs1986
addikt
válasz Thunderzolee #7399 üzenetére
Köszönöm a választ
A memóriabővítésnek összetett oka van: egyrészt nagyon ritka ez a 4Gb Samsung RAM, viszont a gyártók pakolták a gépeikbe, így itt aprón is keresik bővítéshez dual-ba rakásra, el lehet adni emberi áron (itt nem lehúzásra gondolok). A 2Gb-ot már problémásabb elpasszolni, de a 4Gb mellé még azt is elviszik, mert kell nekik a nagyobbik modul És ha már ez így van, akkor kihasználom, mert most egy beszállító ismerős tud igen kedvező áron hozni Kingston 2x4Gb kit-et. Gyakorlatilag 2000Ft-ba fog kerülni a bővítés. Csak azt nem tudom, hogy 1333, vagy 1600 legyen...de ha jól olvastam a sorok között, akkor mindegy is kb.Az SSD ötleted jó, annyira, hogy ugyanilyen beszerzéssel itt van már nálam, csak a merevlemeznek nem érkezett még meg az ODD beépítő keret, egy hétig folyamatosan usb házzal használni meg kényelmetlen lenne (minden maradna azon, kivéve a rendszert, így állandóan elérhetőnek kell maradnia), így a "költözés" még várat magára. Minimális oka a RAM bővítésnek épp az SSD miatt van: erősen gondolkozok 1Gb RAMDisk-en a böngésző temp-nek meg még pár sokkisfájlos szutyoknak, nem mindegy hogy folyamat írom a nand-ot apróságokkal, vagy csak kikapcsoláskor egy nagyobb képfájllal. És a pagefile méretének minimalizálása is cél lenne. Óvom a felesleges, egyszerűen kiváltható írásoktól a meghajtót, így a kezdetekben még kicsit féltem...aztán majd meglátjuk, idővel biztosan felhagyok ezekkel a hülyeségekkel
A Toshiba felfogása így, ahogy leírtad, már teljesen érthető és logikus. (Hozzáteszem, barátnőm 13M-jében 4Gb 1333 és 2Gb 1600 fut dual-ban...tudnak ezek variálni összerakásnál )
A VGA esetében persze, ált. sávszél a fontos, ez tiszta sor Csak néha előjön pár RAW, és szerkesztgetés...meg videóvagdosás / animálás (természetesen csak hobby szinten), ilyenkor pedig megtelnek a dolgok, és nem lenne kényelmes, ha pont ilyen játszadozásokkor kezdene el az egyébként gyors rendszer lassulni / variálni a felosztással.
Persze lehet, hogy csak azért félek, mert az előző, 4 évig nyúzott MSI-nél már az volt a csoda, ha nem lassult valamitől
A HyperMemory sajnos nem állítható BIOS-ból. Ami teljesítmény szempontjából ott piszkálható, az a HT és a Turbo Boost (utóbbi vicces: Toshiba topic-ban írta egy srác, hogy folyton túlmelegedett a gépe...szerviz a boost kikapcsolásával "oldotta meg").[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Steam Deck
- nVidia tulajok OFF topikja
- Otthoni időjárás-állomás
- 3D nyomtatás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Házimozi belépő szinten
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- B140RTN03.0 HW1A 14.0" HD+ (1600x900) 30pin matt laptop LCD kijelző, LED panel ÚJ BONTATLAN
- Lenovo B51-80 i5 Alaplap hibás alkatrész bontás
- Intel és AMD procis notebook alaplapok - i3 10-11gen, Ryzen 5
- Lenovo L490 L590 L14 L15 gyári akkumulátor ÚJ BONTATLAN!
- Lenovo ThinkPad T490, T495, T14, P14s gyári új 51Wh akkumulátor (L18M3P74). ÚJ BONTATLAN!