Hirdetés
-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szmayer1
senior tag
Még egyszer köszi mindenkinek.
Viszont felmerült bennem még egy kérdés!
Tehát ha az FF mellet döntenék, akkor a fix 50/1.8, éa a fix 35/1.8 maradhat???? Ezek ez obik kirajzolják az Full frame-t??
Vagy továbbmennék, FF-hez milyen zoom-os obi lenne célszerű választás?? Gondolom akkor ez nem játszhat itt már: Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary??Vagy csak még egy fix 85/1.8, vagy portrékhoz milyet?
@ anaqer
"na ez majd mindenre IS elég lesz!" Ezzel én is tisztában vagyok, hogy ilyen váz sosem lesz, de úgy érzem hogy most jött el egy újjabb vázcsere a részemről, ezért is kérdezek ennyi minden “hülyeséget is”
iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.
-
veterán
válasz szmayer1 #45593 üzenetére
Én csak annyit tennék még hozzá, hogy sosem lesz "na ez majd mindenre IS elég lesz!" végső setup. Neked is volt már több vázad, tehát nem ez az első rodeód... ha arra van kedved, próbálj ki akár egy kicsit leharcoltabb D800-at is - max. beleraksz párezer kockát, aztán minimális bukóval tovább passzolod.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
Throme
veterán
válasz randras_83 #45597 üzenetére
Kai is csinált korábban videót d7100 vs D600 összehasonlításról és egymás mellé téve a képeket a d7100 volt az élesebb. Távoli épületet fotóztak le, mielőtt azt mondod, hogy a kis dof miatt az FF gépen már fókuszsíkból kint lévő részt vettek alapul.
Igazából arra jók ezek a videók, hogy lássuk lehet így is - úgy is "megvilágítani" a témát, aztán higgyen mindenki annak, akinek szeretne.
Nekem nincs lehetőségem hasonlítgatni, az biztos, hogy az objektív eléggé meghatározza a képminőséget.
Lehet ha poszterhez, vagy plakáthoz fotóznék, akkor számítana, de ilyen képernyő méretben tökéletes az ami van. Sőt az m4/3-os kis gépem képminőségével is elégedett vagyok -
randras_83
addikt
válasz anaqer #45592 üzenetére
spec én nem terelek senkit, nálam annyi történt annó, hogy az egyik fotóexpón lőttem pár képet a D5300+N85-vel aztán saját kártyára a D750+N85-vel, na itthon esett az állam, és akkor eldőlt, hogy FX v DX. Mondjuk azóta egyszer fotóztam a Phaseone XF IQ4-vel, mondjuk az a veszély nem fenyeget, hogy veszek egyet, de na azért az MF mögött messze elbújhatunk az FX vázakkal.
(#45596) Throme: azért ezt a videót kérdőjelesen kezelném
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/randras83/
-
Throme
veterán
válasz bandigno #45594 üzenetére
Az a helyzet, hogy ezekre az állításokra mindig lehet cáfolatot találni.
Pl: d7200 vs d610
Igaz ez nem d7k, hanem a kicsivel jobb 7200, de akkor most mi van?!
Nem ismerem a video készítőjét, ez volt az első YT találat.
Ebben az összehasonlításban a 7200 jobb[ Szerkesztve ]
-
Viperator
őstag
válasz szmayer1 #45593 üzenetére
Hogy ha nem makrózol és nem vadakat fotózol, akkor mehet az FF. (1.5 szorzó miatt DX váznak van előnye)
Egyébként láttam másfél év garival rendelkező eladó D750-t 300ezerért.
[ Szerkesztve ]
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
bandigno
senior tag
válasz anaqer #45592 üzenetére
most h ezt így leírtad, nekem már nem kell! még egy előny, hogy nem alagútba kell belenézni és komponálni, hanem a kereső funkciója értelmet nyer FX esetén!
továbbá: én D610-et használok még mindig és ajánlom is, mert tényleg áll-leeső-aztaq érzés kaphat el egy D7000 után! a lényeget a többiek leírták és súlyban sem akkora a különbség váz oldalról h sherpát kelljen bérelni egy jó kis makrózáshoz! ja igen, itt a hátrány h bukod a 1,5x-ös gyutávot!
-
szmayer1
senior tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, de mostanra teljesen elbizonytalanítottatok
Direkt nem akartam ennyire mélyen beleásni magam, de sajnos nem tudom elkerülni, tehát most teljesen döntésképtelen lettem.
Pedig olyan jó gondolatnak tűnt egy használt D7200, és egy új Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary combó.
Erre most nagyon feladtátok a leckét.
Esetleg ha valaki, vagy Veszprém, vagy Zala megyében, vagy a balaton környékén lakik, és lenne egy FF gépe, vagy egy D7200-a, és tudna egy kis időt rám szánni, akkor személyesen szívesen vátanék vele egy kis eszmecserét.
Nekem az a "pár" kilométer, és az a "kis" idő megérne annyit, hogy helyesebben döntsek hosszútávra.iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.
-
veterán
Gyors kérdés azokhoz, akik így nagyon FF-felé terelnének embereket - szerintetek csak az elkészült kép minősége miatt javasoljátok ezt az utat, vagy talán átszínezi a véleményeteket az is, hogy FF kukucskán át azért nyilván többet láttok, mint akár a legkirályabb DX-en...?
-
randras_83
addikt
válasz szmayer1 #45585 üzenetére
Igazából amolyan áll leesős érzés, amikor az 50 f/1.8-ot egy DX váz után felcsavarod egy FX-re.
Az, hogy csak hobbi az egy dolog, az mindig a legdrágább, nekem sem bevételi forrás a fotózás (csak ritkán), de mégis elkapott a gépszíj és már nem is nagyon vennék DX-et (na jó a Fuji milc izgat, meg a szenzora miatt lőttem egy D200-ast). Tény, hogy jóval drágább hozzá a frankó objektív, de ezt neked kell eldönteni. DX vázakkal is simán lehet besza-behu képeket csinálni, bár az egyik kedvenc tanárom szerint ezek csak papírnehezékek, az élet a műszaki fényképezőgépnél kezdődik.
Zajban jobb, dinamikában jobb, háttérmosás jobb, mindenben jobb szvsz.
https://www.flickr.com/randras83/
-
Byk01
őstag
Akik közép, vagy neadjisten nagyformátummal fotóznak, azoknak a FF nem szent grál
Amúgy, ha megnézed, váz téren nincs olyan nagy árbeli különbség. A D7200 használtan 150-160 ezer környékén van, míg a D610 200 ezer körül. Az igazi árkülönbség az objektíveknél van. Ezért is írtam úgy, hogy eleinte megtartanám a D7000-et egy alapzoommal, aztán gyűjtenék egy 24-70/2.8-ra.
A D7000-hez képest a D7200 (szigorúan szerintem) nem ad annyi pluszt, hogy megérje átmeneti megoldásnak választani a FF előtt. APS-C-re csak akkor váltanék a D7000-ről, ha tudnám, hogy nem akarok feljebb lépni, de legalábbis hosszú távon maradok az APS-C vonalon. Amíg kétségeim vannak, addig tuti nem.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Peczek
aktív tag
válasz anaqer #45587 üzenetére
Nem a diffrakcióra gondoltam.
Van mondjuk egy 60 vonalpár/mm felbontású objektíved. (mondjuk ez egy elég gyengécske objektív). Ez azt jelenti, hogy 120 pixel/mm a felbontása.
Egy APS-C (DX) (25,1x16,7 mm) méretű érzélkelőn ez kb.
vízszintesen 120x25,1 mm= 3000 pixel
függőlegesen 120x16,7 mm= 1930 pixel
tehát a lencse az érzékelőre 5,8 Mpixelelt vetít, tehát max. ennyi pixel nyerhető ki belőle, akármennyi az érzékelő felbontásaFF érzékelőn (36x24 mm)
vízszintesen 120x36 mm= 4320 pixel
függőlegesen 120x24 mm= 2880 pixel
tehát ugyanaz a lencse felbontása 12,4 Mpixel, kb. a kétszerese a DX formátumnak.Ezért van, hogy pl. 45 Mpixel felbontású gépet csak FF-ben gyártanak (meg persze azért, mert DX-re nem tudnak ennyi pixelt felpakolni, illetve ha tudnának is, a zaj lenne túl nagy).
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Peczek #45586 üzenetére
"ill. a nagyobb felbontás, ugyan azon objektív esetén. "
Ez mennyire biztos...? Én csak arról tudok, hogy a diffrakció az, ami a crop mértékétől függően egyre tágabb rekeszeknél jelentkezik. Durva egyszerűsítéssel - amelyik obi felbontóképessége FF-en még f/16-nál is elmegy, az APS-Cn mondjuk már f/11 körül kezd homályosodni, m43-on meg f/8 felett már bebukik a max. élesség.
De arról még nem hallottam, hogy normális fényviszonyok között és az adott diffrakciós limit alatti rekesszel egy akár csak közepesen modern obi érezhetően élesebb lenne FF-en, mint APS-Cn...
-
Peczek
aktív tag
Nekem volt FF gépem, Minolta 7000 (de az még analóg volt )
A FF-nek két előnye lehet: a kisebb zaj, ill. a kisebb mélységélesség, ill. a nagyobb felbontás, ugyan azon objektív esetén. Illetve pl. nagylátószögnél, épületfotózásnál, ha profi szinten csinálod, kötelező lehet.
Hátrány: drágább és nehezebb (mind a váz, mind az üvegek). Ha profi lennék (pl. épületfotózásnál) lehet, hogy megérné. Amatőrként még akkor sem vennék FF-t szerintem, ha lenne rá pénzem. Még a DSL-C-t is gyakran otthon hagyom, mert túl nehéz.
-
szmayer1
senior tag
Most lehet hogy nagyon láma kérdéssel fordulok az ittlévőkhöz, de valóban tényleg annyival többet tud egy FF (D610) váz, mint amilyennek mindenki mondja??
Nekem még soha nem volt dolgom FF vázzal, tehát nincs viszonyítási alapom, de mindenki azt beszéli, hogy az FF a fényképezőgépek szent grálja.
Tényleg annyival többet ad mind egy DX-es váz?? Egyáltalán ez miben nyilvánulna meg, tehát mivel adna nekem többet, az árához képest, mint egy DX pl: (D7200). Én is olvastam az FF vázakról sokat, de sajnos egyik ismerősömnek sincs, hogy kipróbáljam, vagy hogy olyan tapasztalatokat osszanak meg velem, hogy valójában mivel is nyújt többet a mindennapi használatban. Sokszor hallom hogy iso-ban, meg színekben verhetetlen.
De valóban megérné azt a plusz többletköltséget, úgy hogy én nem ebből élek, csak hobbi? Persze csurran cseppen belőle, de nem ez a fő foglalkozásom.Bocs a laikus kérdésekért, de ha valaki leírná, hogy tényleg annyival jobb, akkor még gyűjtenék egy FF vázra!
iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.
-
Byk01
őstag
válasz Mauddip #45582 üzenetére
Elég lesz, ha annyit lesz táskában, amíg a belépést elintézitek. Egy múzeumban viszonylag száraz a levegő (a pára ritkán tesz jót a kiállított tárgyaknak), és 50% környékén már 10 fok környékén van a harmatpont 20-22 fokos levegő esetén.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Byk01
őstag
válasz Throme #45578 üzenetére
Egyrészt a stabi nélküli olcsóbb, és képminőségben jobb, ha kifogtad azt a jót. Másrészt, a felhasználási területként jellemzően emberek fotózása szerepelt. Ebben a gyújtótávolság tartományban hamarabb fog bemozdulni az alany, mint hogy ne tudd kitartani stabi nélkül a gépet. Szóval ezt a fényerő nyereséget nem hozza vissza a stabi.
-
-
Mauddip
aktív tag
Sziasztok 😊
Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire problémás a tükrös gépeknél, ha egy hidegebb helyről beviszem egy melegebb helyre és párás lesz?
Nikon D5300asom van, elvileg ez ilyen időjárás védett, az oldalán is jól tapad rá a gumi borítás a csatlakozóknal, ezért lennék kíváncsi arra, hogy kell - e félnem bármilyen meghibásodásra ilyen téren? (egész nap kint járkálunk vele a 12-14 fokban majd beviszem a 10 fokkal melegebb időre és ez többször ismétlődik majd 😊)Nikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
Throme
veterán
A stabi nélküli tami 17-50 obira sokan panaszkodtak, hogy abból ki kell fogni a jó darabokat, ami nem könnyű.
Másrészt ami záridőt nyersz a fényerővel, azt kb veszted a stabi hiánya miatt (lehet ezt rosszul gondolom, de ha vesszük azt, hogy kb 2 fényértékkel rosszabb egy sötét obi 50mm-en mint a tami, egy stabi hozza ezt, nem? ).
A stabissal megint gond van, mert nem olyan jó a képminősége - állítólag - mint a stabi nélkülinek... -
Byk01
őstag
válasz szmayer1 #45575 üzenetére
Ha úgy számolom, hogy a D7000 nagyon max 100 ezret ér, akkor én inkább azt választanám, hogy a 250-300 ezres keretből vennék egy D610-et és egy 85/1.8-at, a D7000-et meg megtartanám egy alap zoommal (akár 18-105-tel, vagy ha futja még a keretből (eladva a 35-öst) egy stabi nélküli Tamron 17-50/2.8-cal.
-
-
szmayer1
senior tag
válasz szacsa82 #45571 üzenetére
Köszönöm a korrekt választ.
Azért döntenék a 17-70 mellett, mert a kicsit nagyobb átfogásnak jobban örülnék. Esetleg ha lenne egy fix 85 1.8 akkor elég lenne a 17-50 is, de sajnos egyenlőre olyanom még nincs.
Az elmondásod alapján, lehet hogy tényleg a 35mm felesleges lesz, ha így lesz akkor eladom, de egyenlőre még marad.
Én is olvastam sokat a17-50, és a 17-70-ről, nagyon megoszlóak a vélemények. Remélem a 17-70 hozza az általam elvárt szintet.
Akkor neked is a Contemporary verziós obid van?
Még nézegettem a nikon 16-85-öt is, de az már szerintem írreálisan drága!!
@ Throme
Köszönöm neked is a választ.
Lehet hogy nagy előnyre nem tennék szert a váz cserével, de talán egy kis lépés lenne a jobb váz felé, persze lehet hogy csak én gondolom így, és neked van igazad.
Egyenlőre nem szeretnék FF vázat mert amit írtam keret nem engedi meg, persze előbb vagy utóbb biztos az kell majd.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz szmayer1 #45570 üzenetére
Szerintem első körben szerezd be a sigmát és próbáld ki a d7k gépeden. Aztán meglátod...
A nagyobb kivágással ugyanott leszel, mint most a kisebbel, szóval ez fotózási szokás, amin lehet változtatni. .... hacsak nem a 70-300-ból akarsz mindenáron 600mm-ert csinálni.
Gyorsabb fókuszt nem tudom ki tudja lemérni, vagy mennyivel leszel előrébb mondjuk 20 ms-al.
Jobb érzékelő az iso tűrésben előnyös, ezt leszámítva egy "vak" teszten nem biztos, hogy különbséget tudnál tenni, továbbá az AA szűrő hiányát is vizslatni kell a képeken, mert ugye elméletileg élesebb a szűrő nélküli....
Újabb vázból sem hiszem hogy sokat éreznél. Kb egy méret, és a kezelő szervek is közel egyformák.
Úgy tudom a D7k is időjárás álló váz és a műanyag alatt fém ötvözet.Szóval biztos, hogy váltani akarsz?
Szerintem, ha markáns különbségre vágysz, akkor nem tudod elkerülni az FF-et. -
szacsa82
tag
válasz szmayer1 #45570 üzenetére
Jól hangzik.
Nekem talán hiányozna a kithez egy jobb tele, de persze a tervezett használatnál nem biztos, hogy életbevágó.
Annyi, hogy miután én ugyanehhez a vázhoz megvettem a Sigmát (igaz, az a 17-50 f2.8), a 35mm fixet egyszer sem tettem fel! Szegény ott várja a szekrényben, hogy eladjam. Nincs olyan helyzet, ahol a Sigma helyett indokolt lenne, főként, hogy előbbi tűéles és még zoomolhatok is vele kedvemre. (Cserébe csak az 1.8 vész el, de az 35mm-nél nem annyira hiányzik, ha meg nagyon kell, nekem is ott van még a 50mm fix, max teszek pár lépést hátra, portréhoz meg a 35mm túl széles, arra is az 50mm-es az igazi.) Szóval szerintem még a 35mm-es lencse is eladható. De ez csak az én tapasztalatom.
Sigma 17-50 és 17-70 meg örök vitatéma sok érvvel itt is ott is... Nekem előbbi nagyon bejött.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/gp/147950305@N06/2VsXP4
-
szmayer1
senior tag
Sziasztok.
Frissíteni szeretném a jelenlegi cuccaimat.
D3300, D7000, 18-105, 70-300, sb 600 ezeket már eladtam, illetve a D7000 jelenleg még meg van, de lassan hirdetem azt is.
Amit kinéztem az egy D7200, és egy Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary.
Ami még maradt fix 50 1.8 fix 35 1.8, vakuk, softboxok, stb.Ami fontos, egy fényerősebb obi, a több megapixel is jól jöhet ha nagyobbat szeretnék kivágni, gyorsabb fókusz, jobb érzékelő, kicsit újabb váz, nagyjából ennyi.
Általában inkább a portré amire használom, azon belül is családi, szülinap, beltéri, kültéri, mini stúdió, stb.
Szerintetek ez így erre a célra jó választás, illetve párosítás? FF szerintem még nem kell 350-400K max
Üdv Robi
-
aldebaran
őstag
D7000-nél nem tudjátok véletlenül, hogyan lehet beállítani, hogy amikor fényképezek akkor megjelenjen a kép az LCD-n?
Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
válasz chepavel #45562 üzenetére
+többiek: most már, hogy egy NVMe SSD-t is belepakoltam a gépbe, és azon van a LR, a catalog, és a képek is, na most megy úgy ahogy azt elvárnám, és majdnem, de csak majdnem flawless a képek közti váltás, a presetek is gyorsabban adják a previewt. GPU gyorsítás nem osztott nem szorzott, ebben a konfigban egy GTX750Ti sem volt sokkal lassabb. Kicsit kidobott pénznek is érzem a 1060-at így, tekintve hogy nem játszok.
Szóval tényleg gyanús hogy a SATA HDD, majd a SATA SSD sebessége sem volt elég neki, kell az NVMe a képek tárolására is, legalább a feldolgozás idejére.
Legalábbis a 24 MP-es NEF-ekhez, és így még kicsit on is vagyok
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Roachy
senior tag
Nekem az új Ryzen van a gépemben. Tavaly ősszel vettem, Intelről váltottam. Azért nem Intelre, mert akkor szökött az egekbe a 8700k ára és akkora újdonságot nem hozott az előző szériákhoz képest, csak pakoltak bele még magokat, de ugyanaz a technológia megy már generációk óta. Csak itt ott simítgatják.
Gondoltam megér egy próbát, legfeljebb visszaküldöm ha mégis csalódnék. De nem bántam meg, ár/érték arányban jobb a jelenlegi inteleknél. Nincs semmi komoly laggolás, nincs töltés, elég simán működik. Retusált, sok réteges, effektes képeknél néha döcög egy kicsit, de még pont nem idegesítő. Amennyivel drágább az Intel, annyival nem jobb.
Persze ha majd lesz új generációs, DDR5-ös és már 10 nm-es Intel, akkor majd valószínűleg visszaváltok. De ez az első AMD proci, ami tényleg alternatíva lehet az Intel mellett. És nem éreztem optimalizálásból fakadó jelentős különbséget Adobe progiknál sem. De mondom ez az új Ryzen.[ Szerkesztve ]
-
Mirman
őstag
Én nem tapasztalok ilyeneket Lightroomban szintén első gen Ryzennel 16GB rammal úgy hogy minden SSD-n van . Capture Oneban sokkal gazabb nekem hogy egy belezoomolt képen ha arrébb húzom a bele zoomolt részt akkor elkezd tölteni , tehát nem az egész képet rendereli be élesen, hanem csak a zoomolt részt .
-
chepavel
aktív tag
Hat, azert a GPU gyorsitassal nem kellene olyan nagyon lassunak lenni azzal a VGA-val, ami neked van. Es az a Ryzen sem rossz am, barki barmit mond
Amugy meg a lemez sebesseget neznem meg a helyedben, mert gyanus, hogy az a szuk keresztmetszet annal a konfignal.Áj Láv Aggregáth 5.0! ||| Rosetta@home, lépj be Te is a PH! csapatába! ||| https://500px.com/pavelandras
-
válasz anaqer #45559 üzenetére
Akkor nekem elég alacsonyan van az ingerküszöböm, legalábbis ha egy végigfotózott hétvége után összesen nettó 10-15 perc azzal megy el, hogy tétlenül várok a képek közötti váltásokra, és nézem a kurzor karikázását, akkor hadd legyek már feszült És itt most még csak arról beszélünk hogy a feldolgozatlan, egyetlen csúszka nélküli képeket először átválogatom, belenagyítás nélkül.
OK, azt mondhatjuk, hogy régi / budget gépen legyen türelmes az ember, de amikor megvettem az 1.gen Ryzenek közül majdnem a legjobbat, alátettem egy olyan vasat hogy ihajj, értem én hogy a GTA V úgy fut rajta mint a csuda, csak az ár/érték arány mégis eléggé leromlik, mert én pont nem GTA-zni akarok rajta.
Az előző, (most lenne 11 éves), amúgy szintén AMD konfigomhoz képest szerintem egyszámjegyű százalékban tudom kifejezni a szubjektív módon megállapítható "gyorsulást" LR-ban.
Ryzent + Adobe = soha többé. (nyilván egyébként pont nem az AMD hibája, hogy az Adobe egy optimalizálatlan szutykot ad a pénzemért, sőt, arról se tehet, hogy a LR topic egyértelmű nevegyélryzent javaslata ellenére mégis azt vettem )
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
válasz anaqer #45557 üzenetére
"pluszminusz pár másodperc ide vagy oda" én csak hobbista vagyok, de mindig agyvérzésközeli állapotban vagyok, amikor minden képnél röccen pluszminusz pár másodpercet a LR. Persze, aki Ryzent vesz, az ne csodálkozzon
-
veterán
válasz Throme #45556 üzenetére
Szerintem az én gépem az alsó kategóriás PC (lásd "Cuccok" a profilnál) - de ha meg már RAW-val cseszekedsz, akkor némi türelem úgyis borítékolható elvárás. Ha odáig eljutsz, hogy nekiállsz pl. Lightroomban szőrözgetni, akkor pluszminusz pár másodperc ide vagy oda tényleg nem fog falhoz csapni.
(Szerk.: főleg nem kezdőként, amikor úgysem határidőre kell feldolgoznod 4578645734 képet... érted, nem áll ott a feje fölött a megrendelő ostorral, hogy baszki most, Most, MOST.)
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz anaqer #45554 üzenetére
Nem tudom nálad mi egy alsó kategóriás PC, de az LR pl eszi az erőforrást. Valóban lehet akár 24 mp-es rawokkal játszani egy gyenge pc-n, csak legyen türelmed .
Igaz a nikon saját ingyenes sw-ét is lehet használni, az lehet szerényebb vassal is kiegyezik.(#45555) doeeg: ha így nézzük, hogy 2019, akkor d3500. Egy régi elavult valamivel, mint a 3200, én nem égetném magam
-
-
veterán
válasz Tóth_Balázs #45550 üzenetére
Megkésve, de pár megjegyzés az elhangzottakhoz:
0) Nem tudjuk, hogy milyen felhasználásra kellene - márpedig ez egy lényeges faktor.
1) Nem tudjuk, hogy milyen kompaktról váltanál felfelé - ez is egy támpont lehetne az ajánlgatásokban.
2) @Throme, D60 - "ideális a fájlok mérete"... mihez, RAW-manipulációhoz? Mert eléggé alsókategóriás számgép is azért elég szépen elbír 24MP-t.
3) A D60-hoz az első szériás 18-55 VR volt már a kitobi... és azt adták sokáig még 24MP-s vázakhoz is. Volt vele dolgom 6MP-től 24-ig... fókusz nyilván tetű lassú, de f5.6-tól kezdve azért az élesség viszonylag korrekt.
Zárásként egészen szubjektív vélemény - én a helyedben a D3200 vázra hajtanék. Tele van vele a piac, mert anno sokan megvették a médiamarktban, aztán megunták... de kezdő tükrösnek szerintem most az az ideális.
-
nesa
veterán
D60 at ne ,ahogy írták inkább D90.
-
Throme
veterán
Simán használható. Hátránya, hogy ha már több mindent akarsz állítgatni, akkor azt menüből éred el, de hasonlóképpen járnál egy d3200-zal is.
D60-al is jöttek már srácok a kezdő fotós fórumba (mondjuk rég volt) értékelhető produktummal (értsd: jó képekkel).
Pont elég a masina arra, hogy eldöntsd érdemes lenne tovább lépni, vagy ennyi volt...A szenzora öregnek nevezhető. ISO-ban az alacsonyabb tartományokban célszerű maradni, szóval fekete macskát alagútban, fény nélkül nem ezzel fogsz fotózni....
Cserébe pont ideális a file-ok mérete a feldolgozás gyakorlására. Nem kell egyből pc-t cserélned.Arra számíts, hogy egy belépő, alapgépről beszélünk, ahonnan csak feljebb van már.
szvsz
-
Viperator
őstag
Szvsz D90, D3200.
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
Tóth_Balázs
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Gépvásárlás előtt állok, kompaktról váltanék DSLR-re.
Tanulógépnek a leg pénztárcabarátabb megoldás számomra egy Nikon D60 lenne. A kérdésem az lenne, hogy így 2019-ben mennyire használható ez a gép?
Mire elég a szenzora?
Kitobival mennyire részletgazdag képeket lehet készíteni vele? -
A szoftveres része sem hülyeség - ha amúgy látszik, hogy már, de túlexponál, akkor lehet, hogy az elég; de azt meg szervizszoftverrel lehet általában, ami nincs akárkinek, szóval az se olcsó. ÉS ez kis műhelyeknek kevésbé szokott lenni.
Ugyanakkor ez az egyszerűbb és olcsóbb eset...
Lassan hibás gépet (aminek tényleg az a baja, amit az eladó mond) nehezebb találni, mint működőt.Mutogatni való hater díszpinty
-
MARVEL
tag
Tisztelt Fórumotagok!
A Nikon D3200 fényképezőgéppel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Az említett gépen van multiexpozíció funkció? -
Zeze94
tag
válasz szacsa82 #45530 üzenetére
Na, hát ez is sikerült! Röviden összefoglalva érdekes egy adás-vétel volt, végül hiába a 10× több expo, mégis a D7200-at hoztam el. Nameg hozzá egy Sigma 18-35 mm f/1.8 ART obit is. Látszott mindkét eszközön, hogy meg voltak becsülve, és vigyáztak rájuk. Sokkal szebb állapotban volt a 7200-as, mint a másik, és az eladó is profi volt, tudta mit árul, szemben a másik taggal. Na, neki fogalma se volt, hogy valójában mit árul, állítása szerint észre se vette a gépen az egyik kisebb sérülést, én szóltam neki róla...
Remélem, hogy nem nyúltam ezzel mellé, de majd az idő igazol... -
-
@marcitp : Köszi!
Azzal az obival nincs AF (28-80 vagy ilyesmi, enyhe nagylátó-portré) amivel eddig használták, és volt. Nézték másik obival is, azzal sincs (pedig örültem volna, ha az obi hal meg, azt könnyebb szerelni). Sajnos azt nem tudom, milyen obival nézték, pedig sokat mondana (azt tudom, hogy kétféle van Nikon, szóval igen, ez lényeges lenne).
Mutogatni való hater díszpinty
-
taxi
aktív tag
D 3200 fénymérő hiba. Szervizes azt mondta, hogy 50-60 ezer forint a javítás, tehát nem éri meg. Hetvenért vettem használtan, 13000 expoval.
Tudnátok valami hasznos tanácsot adni? (Teljesen amatőr vagyok) Olyasmire gondoltam, hogy esetleg valaki egy rossz vázból átszerelné esetleg. De bármilyen megoldás érdekelne, mert azért nem szívesen dobnám ki.Hakuna matata
-
szacsa82
tag
válasz Zeze94 #45515 üzenetére
Szerintem érdemes ragaszkodni egy 3 napos visszavásárlási garanciához, arra az esetre, ha kiderül, hogy valami nem jó. Helyben minden funkciót kipróbálni nem igen reális - meg van, amit nem is lehet - pl. akku dolgai - és azért látni olyan hozzászólásokat, hogy átvételkor jónak tűnt, aztán másnap már be se kapcsolt... (Én spec. obival jártam így egyszer, szerencsére visszavihettem.) Ha van kéznél laptop, esetleg egy expo szám ellenőrzés nem árt - egyszer én vettem egy 30e-rel hirdetett vázat, napokkal később csináltam tesztet, és 65e volt benne. A d7200-as vázánál érdemes csatlakoztatni a telóhoz az android appal, hogy kiderüljön, jó-e a wifi modul.
Obivásárlásnál az evidensen felül érdemes alaposan kipróbálni több látószögön és blendenyíláson is, hogy minden variációnál éles-e a fókusz, megnyúzni kicsit közelről távolra próbálgatva, optikai keresőn, és live view-ban is, hogy megy-e rendesen, és nem vacakol-e a motor. (Lehet, késés, akadozás, recsegés, ilyenek.) Alaposan belenagyítva, hogy nem féloldalas-e a fókusz. (Így is jártam meg egyszer - és ha a lamellák elmozdultak, akkor az óriási szívás.)
[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
Nem mindegy, hogy milyen obival nincs AF, mert ugye a D90-ben van kardános AF is, meg az obiba épített fókuszmotort is vezérli. Szóval először azt kell kideríteni, hogy melyik a rossz. Ha mindkettő, akkor meg az AF szenzor környékén kotlott meg valami.
Just a simple Lineman...
-
válasz Throme #45516 üzenetére
Nekem kéne megoldani, ha hardver baja van (szoktam fényképezőgépet javítani, csak Nikon tükrös még nem volt). Nyilván hivatalos szerviz lenne belőle,ha lenne pénz erre
Nem pontatlan az AF, hanem egyáltalán nincs.
A kérdés lényege az volt, hogy kinek volt már D90 AF hibája, s ha esetleg valaki tudja, mi okozta, az leírhatná, mit cserélt/cseréltetett.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Viperator
őstag
A Camera-hoz vittem a Sigma objektívjeimet kalibráltatni (Nikon vázzal együtt). De az, hogy Nikon objektíveket elvállalja, azt nem tudom, ezért írtam, hogy érdeklődjön! Akár az Artwork-tól is.
-
PuMbA
titán
válasz Viperator #45523 üzenetére
Nem tudom, hogy Nikonnál hogy működik. Camera Kft. nem Nikon-os, szóval ott biztos nem.
(#45524) r3dsnake: Nem tudom, kiírják a bolt oldalán, hogy mennyibe fog kerülni vagy meg kell kérdezni tőlük. Tessék, itt biztos megmondják, hogy Magyarországon hol foglalkoznak ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
Régi D90-es vázat használok és lecseréltem az 50 1.8D-t 50 1.4D-re. A gondom az lenne, hogy nem vagyok megelégedve az autofókusz pontossággával, viszont a váz túl régi ahhoz, hogy menüből ezen picit korrigáljak. Valami megoldás/ötlet létezik erre, azon kívül hogy vegyek újabb vázat?
Köszi!
-
Throme
veterán
Ha csak el van nyomkodva valami és nem jössz rá, akkor egy gyári visszaállítás (default) ezt megoldja.
Ha már régóta, vagy csak egyik obival pontatlan a fókusz, akkor szerviz, mert úgy tudom a D90-ben még nincs AF tuning, de lehet tévedek...
Esetleg youtube videók, hogy milyen csavarokkal lehet házilag ezt megoldani... -
Hello,
D90-en utofókusz hibát mi okozhat?
Ismerősnek kéne ilyen gépet javítanom, "nem működik az AF" , hihetetlen informatív hibaleírással.
Van valami gyakori hibája, azon kívül hogy átnyomkodták az AF-t másik gombra, véletlenül (ez lenne a jobbik eset)?
Köszi minden infótMutogatni való hater díszpinty
-
orc88
őstag
Sziasztok,
Ajándékba kaptam régebben egy TC 20E III konvertert, de kihasználatlanul áll azóta. Van erre kereslet, mennyiért lenne érdemes aprón hírdetni?
"Life's simple: You make choices and you don't look back."
-
Zeze94
tag
válasz szacsa82 #45505 üzenetére
Koszi szepen mindkettotoknek a gyors valaszokat. Holnap kiderul mi lesz, szerencsere egy helyen talalkozom mindket taggal, igy egymas mellett tudom majd osszehasonlitani a ket gepet. Hogy oszinte legyek, a D7200 fele jobban huz a szivem, mivel azert megis csak ujabb technika, tovabba megprobaltam kicsit utana olvasni, es mindenhol egyertelmuen a 7200-asat mondtak, foleg, ha gyengebb fenyviszonyok kozott akarok fotozni. Meglatjuk na... Remelem nem valasztok rosszul.
A vitathatatlan elonye a 7100-asnak, hogy konnyebb lesz normalis aron eladni, ha ugy dontok, hogy megvalok tole. Nameg az valojaban egy teljesen uj gep.
Kivanjatok holnap sok szerencset![ Szerkesztve ]
-
szacsa82
tag
válasz Zeze94 #45501 üzenetére
Valóban jobb a D7200 szenzora, de csak egy leheletnyit, a paraméterei gyakorlatilag egyeznek az elődje szenzorával. Nekem csak D7200 volt (van), de feltételezem, hogy nagyon kell keresni a különbséget, napi használat mellett valszeg nem szembetűnő. A D7200-ban van wifi csatlaklozási lehetetőség, én részben ezért vettem ez utóbbit, aztán szinte sosem használom az android appal... Meg egy kicsit gyorsabb a gép, de ez egyszerűbb használatnál nem oszt, nem szoroz, inkább gyorsan mozgó témáknál számít.
Egyébként meg azért sanszos, hogy a 70e expo komolyabb leharcoltságot is jelent (bár ehhez alaposan össze kell hasonlítani a kettőt), én is beletettem az enyémbe ennyit két év alatt, és bár tökéletesen működik, ez időarányosan jelentett több ütést, kopást, karcot, megázást is...
Szerintem mindkettő jó választás lehet, az általad írtak alapján én mai fejemmel inkább talán a D7100-at venném meg, de csak miután mindkettőt alaposan megvizsgáltam.
[ Szerkesztve ]
-
marcitp
őstag
válasz fireman123 #45503 üzenetére
Én is úgy tudtam, hogy ugyanaz!
https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
Throme
veterán
válasz Zeze94 #45501 üzenetére
Erre szokták mondani, hogy egy zár beszarhat 10k exponál is, de lehet elhúzza 300k expoig is. Az a 150k vagy 100k csak egy ilyen elméleti érték szerintem.
A 7200-nak jobb a szenzora.
Ha sokat húzol a képeiden, több fényértéknyit, akkor inkább a 7200-at vedd.Ha megtetszik a váz, akkor számíts arra, hogy többet fogod használni és így több expo kerül bele, mint a régi gépedbe.
szvsz
[ Szerkesztve ]
-
Zeze94
tag
Sziasztok!
Gepvasarlas elott allok, ket resztvevo maradt mar csupan. Elore leszogeznem, hogy hasznalt gepekrol van szo.
Az egyik egy Nikon D7100 lenne, mindossze 6000 elkattintott keppel a mechanikaban, 400 EUR-os(cca. 125k HUF) arcedulaval, a masik pedig egy D7200, azonos aron, viszont 68000 elkeszult keppel.
A gepet leginkabb belterben fogom hasznalni, gyengebb fenyviszonyok kozott, tovabba masodlagosan olyan igazi mindenes "kis" cipelos gep lesz.
Ilyen feltetelek mellett, ti melyiket valasztanatok? Ad annyi pluszt az en felhasznalasi modom mellett az ujabb generacio, amekkora rizikot rejt magaban a magas exposzam? Egyaltalan kell-e tartani egy majd' 70 ezret kattintott geptol(ugye 150k a gyar altal megadott elettartama a zarnak)?
Esetleg, ha segit valamit, akkor megjegyzem, hogy az elozo D3000-essel 4 ev alatt is csupan 18000 kepet lottem, szoval valami ilyesmivel lehet szamolni az elkovetkezendokre is.Koszi elore is!
Udv,
Seagal.
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Elemlámpa, zseblámpa
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Ukrajnai háború
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Asszociációs játék. :)
- Hóban vigad a ló
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest