-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ed Parker
nagyúr
-
*Ropi*
félisten
-
csakb
őstag
válasz
marcias #13980 üzenetére
Annyit tudsz tenni, hogy nagyra nyitod a pénztárcád, ha ez tényleg annyira fontos neked. 1.4/24 még van, alatta ha jól látom, inkább az f/2.8 dívik, a Sigma 1.8/20-at (fél kiló, 82 mm-es szűrőméret, kéne a francnak) leszámítva.
Az EF 1.8/28 szerintem rémesen szoft f/2.8-ig. Szóval ha éles képet akarsz, akkor úgyis rekeszelned kell. Akkor meg minek az f/1.8?
-
marcias
őstag
válasz
Zozzer888 #13981 üzenetére
Ezt melyik üvegre írod?
csakb: nyilván ennyit nem ér nekem, hobbifotós vagyok, csak az ember szeretné minél jobban kihasználni a lehetőségeket - igényeihez mérten! A budget 120-140k max.
szerk #2: amúgy igazából úgy érzem a Tamival, ha jót fogok ki, nagyon nem nyúlok majd mellé.
-
marcias
őstag
válasz
*Ropi* #13978 üzenetére
Ezt nem tudtam. Így már végülis érthető, hogy miért 50mm-ből van a legnagyobb választék. Ha nagyobb látószöget ÉS nagy fényerőt akarok, akkor egyáltalán van mit tenni? Mondjuk akkor itt a full frame-sek előnyben...
Ez mondjuk? [link], mint megoldás? Igazából belenyugodnék a Sigma 50 1.4-be vagy a Canon 50 1.4-be, csak valaki itt mondta, hogy APC-S-en az 50mm azért városi képekhez nem a legideálisabb... Aztán jött a 40mm-es a képbe, de az meg "csak" 2.8. Utána volt szó a Tamronról, hogy az is "csak" 2.8, viszont akár 17mm-en is...
-
csakb
őstag
válasz
kiskornel #13976 üzenetére
Köszi, így bővebben kifejtve már értem.
Nyilván minél rövidebb a gyútáv, és minél nagyobb a fényerő, annál bonyolultabb dizájn kell a jó leképezéshez. Gondolom, ezért van, hogy régebben nem voltak annyira fényerősek a nagylátók, papíron azért igen nehéz egy ennyire összetett optikát megtervezni. Számítógéppel egyszerűbb a dolog, de aztán ott vannak a speckó üveganyagok, és a bonyolult felületek, amiket ki is kell csiszolni. A végén lesz egy batár nagy, nehéz és rohadt drága obi az egészből.
(#13972) fattyu: Igazad van. Árfekvésben egyik sem a konzumer kategória.
-
kiskornel
addikt
""Az 50 mm látószöge van a legközelebb az emberi szeméhez, ezt a legkönnyebb optikailag leképezni."
Ezt meg egyáltalán nem értem. "
Pedig így van. 35mm-nél már a látószög torzul. Hogy ne látszódjon meg a torzulás a lencsetagok alakját kell utána igazítani. Pl.: aspherical lencsék elég komplex alakjuk van, ami viszont a színek leképzésénél torzít, amit szintén korrigálni kell. Minél nagyobb a látószög, annál inkább halszem szeretne lenni a kép, és annál nagyobbat kell korrigálni.
Aztán egyre nagyobb az esély, hogy ghosting, flaring, meg hasonló borzalmak forduljanak elő. -
csakb
őstag
válasz
*Ropi* #13970 üzenetére
Lehet, hogy én vagyok a tufa, de ezen állítások közül egy sem magyarázza azt, hogy f/1.4-es fényerő miért csak 50 mm-es obiknál van. Szerintem annyi a magyarázat, hogy a nagylátószögűeknél teljesen felesleges a brutális fényerő. Főleg ha ez olyan, vagy rosszabb minőséget jelentene, mint egy f/1.4-es 50-esnél nyitott rekeszen.
"Az 50 mm látószöge van a legközelebb az emberi szeméhez, ezt a legkönnyebb optikailag leképezni."
Ezt meg egyáltalán nem értem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13966 üzenetére
Az 50 mm látószöge van a legközelebb az emberi szeméhez, ezt a legkönnyebb optikailag leképezni. Minél több lencse(tag) van egy objektívben, annál nagyobb a fényerőveszteség, és annál drágább az előállítás. Főleg, ha a fényerőveszteséget speciálisan csiszolt és különleges bevonatokkal ellátott lencsetagokkal kompenzálják...
-
.DLL
veterán
válasz
adamka16 #13960 üzenetére
De jó lenne, ha az a 35-ös olyan árban jönne, mint a Nikon tesója, ami ráadásul még 1,8-as is...
Marcias: fogalmam sincs, pontosabban mindent meg lehet csinálni, de már így is horror árképzéssel dolgozik a Canon.
Pedig mind a 24, mind a 28, mind pedis a 40mm-es optika mennyivel jobban mutatna 1,8-as fényerővel.
-
marcias
őstag
Ez csak úgy jött a képbe, hogy több ismerősömmel beszélgettem objektívekről, és az egyiknek ez van elfekvőben. Természetesen ettől függetlenül akarok egy normális fixet, illetve jelenleg a Tamron 17-50-re lettem "rábeszélve" itt, bár tény, hogy nagyon nem kellett, mert elég meggyőző amit tud. A fixek terén még ott van a 40mm 2.8 STM Canon, és a Sigma 50mm 1.4, de a Tamron talán mindkettő helyett jó lehet. Sőt, a jelenlegi kit helyett is.
Zozzer888: igen, ezzel én is tisztában vagyok nagyjából, csak bíztam benne, hátha.
A 40mm-es Canon fix tök jó lenne, csak igazából a Tamron ugyanazt a fényerőt tudja, és még zoomos is. A minőség az egyedüli kérdés... Az 50mm-esek mellett a fényerő szólna. Amúgy az miért van, hogy 50mm-en tudnak 1.4-et, 35-40mm-ben pedig már az f2 is csak L-es obival érhető el?
-
pentium4
senior tag
hal mindenkinek!
pénzügyi bajok miatt eladósorra bocsájtanám zsir uj cuccaimat:
Canon 650D váz + Sigma 24-70mm f/2.8 EX HSM DG
kb 1 hetet használt, makulátlan állapotban mind2P4
-
adamka16
őstag
-
csakb
őstag
válasz
marcias #13950 üzenetére
Eddig nem egy normális fixet akartál venni?
Ez egy elég gyenge, filmes utazózoom. 55 mm-ig a kitobid simán veri képminőségben, tele állásban meg le kell rekeszelni vagy f/10-ig, hogy elfogadhatóan éles képet adjon. Ha olcsó tele kell, akkor inkább egy használt Canon 55-250-re tedd félre ennek az árát.
-
-
marcias
őstag
Mi a véleményetek erről az obiról?LINK
Ismerősöm eladja Canon 50E-jét, és ez hozzá volt. Nagyon jutányos áron tudnék hozzájutni, használva nem volt. Ha szerintetek vállalható cucc, akkor megvenném tőle. Persze gondolom hozzá kéne majd lőni a vázhoz, de az belefér.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
*Ropi* #13945 üzenetére
kevés az a bolt,a mi megengedi,hogy 3-4 obit kicsomagolj,összefogdozzál és egyet vegyél.
én legalábbis eladóként max 2-t engednék és azt is csak kommersz gyártótól.
általában vannak demo darabok,azt kipróbálhatod,vagy azt mondják,vidd haza,próbáld ki,azt ha nem jó,hozd vissza,azt elküldjük kamerába és összelövik a vázzal.nekem az a bevált módszer,hogy elviszem hétvégére és lövök,amennyit akarok,azt ha kell,akkor megtartom.
de biztosan jó azis ahogy Te csinálod,nekem ez a módszer jött be,nem a bolti. -
*Ropi*
félisten
válasz
Ed Parker #13944 üzenetére
Bevált módszer.
Gondolj bele: a boltban akár 3-4 darabot is végig tudsz próbálni és a legjobbat viszed haza. Egyenkénti próbálgatásnál nem jönnek ki annyira a különbségek, mint fej-fej mellett.
Chapelnek is így vettünk anno Sigma 17-70-et. 2 fókuszhibás példány után a harmadik darab volt csak tuti
-
Clemi
veterán
válasz
*Ropi* #13938 üzenetére
Hogy őszinte legyek, az a baj, hogy már szinte átestem a ló túloldalára, és szinte csak "M" módban van a gépem. A Pincér módot szinte soha nem használtam. Az AV mód a másik kedvencem mert szeretem a szűk mélységélességet a képeimen, és ebben az állásban került rá a vaku is legutóbb, és ..... de lapozzunk
Az M mód miatt szoktam néha lecsúszni egy-egy ritka pillanatról, mert természetesen olyankor soha nincs idő a beállításokkal variálni, és naná hogy épp olyan értékek vannak beállítva ami nem jó.
-
Ed Parker
nagyúr
-
Clemi
veterán
Ok, megértettem, csak olyan ritkán vakuzok, hogy az AV módban vakuzva megrettentem, hogy mennyi ideig tartott az expo, azon meg fennakadtam, hogy P módban hiába a HSS fix 1/60 a záridő.
-
.DLL
veterán
Ropi írta le korábban, hogy a vaku az előteret, a váz a hátteret próbálja helyesen kiexponálni. Ha a háttérhez 5,6-on vagy pl. f8-on 2-3 másodperc kell, akkor annyi időt fog beállítani. Ahhoz hogy ezt felülbíráld, és azt mondd neki, hogy nekem nem kell annyira világos háttér*, M módot kell hogy használj.
*még akkor is ha a plafonra villantasz, mert oké, hogy te tudod, hogy a plafon csak 2,5 méterre van és fehér, de a gép ezt nem tudja, mert akár lehetne 10 méterre is egy csarnokban.
-
kiskornel
addikt
Ezt már 1x feltetted itt, és kaptál rá választ. Kizárólag az 1-es szériás vázakon van manuális vaku fénymérés. A többin csak ettl. Le van írva a 430EXII magyar nyelvű tájékoztatójában.
Tehát a te általad a vázon beállított értékekhez igazítja a villanást, és nem neked kell a váz beállításait a vakuhoz igazítanod. Használd az M módot, vagy magas ISO-t az automatikához.
-
Clemi
veterán
Rendben, megértettem... marad az "M" mód, legalábbis ha nem a legtágabb blendét akarom használni.
-
adamka16
őstag
válasz
kiskornel #13911 üzenetére
Ejjha... végre egy megyémbéli
marcias: én meg 4 éve nagykanizsán vagyok, és 1* voltam kint piacon
oda érdemes lenne pedig kinézni, mert hatalmas kínálat szokott lenni mindig, ahogy hallom többektől... egy közeli kisvárosba (marcali) találkoztam nyáron pár régi tükrös géppel, de egyik obi jobban a szétesés határán volt mint a másik.
-
Zozzer888
addikt
Ma videóztam a géppel
IGEN az 1000Dvel
Ha valakit érdekel a végeredmény ,majd megmutatom
-
copass
veterán
válasz
marcias #13901 üzenetére
index 42adokveszek topik
pörög rendesen van most helios44 3k ért, der patika állapot is szokott lenni, de az 5-6k körül mozog. -
Clemi
veterán
Sziasztok!
Nagyon amatőr kérdésem van, és bocsi érte előre is.
Adott egy EOS 550D és rajta egy 430EXII vaku ETTL módban.
Az a hülye kérdésem van, hogy miért csinálja azt nekem, hogy AV, TV módban egyszerűen nem veszi figyelembe a gép, hogy rajta van a vaku. Ha átteszem P módba akkor beáll 1/60-as záridőre (akkor is ha bekapcsoltam a vakun a HSS-t), és mellé teszi a lehető legtágabb rekeszt, de ha átteszem AV módba és beállítom ugyanazt a rekesz értéket, akkor valami lehetetlen záridőkkel akar exponálni (pl. 1"15') mintha nem is lenne vaku a gépen, ha meg TV módba teszem, hiába az 1/60-as záridő, villogtatja nekem a blende értéket, és be is állítja a legtágabbra. Megjegyzem ha ilyenkor exponálok, a kép megfelelő lesz, csak persze a mélységélességem nem biztos hogy az amit szeretnék a tág rekesz miatt.
-
kiskornel
addikt
Dehogy lesz neked filmes. Ne butáskodj. Még a polcon se néznek jól ki ezek a régi batár gépek. Sok kis kallantyúk közé nehéz benyúlni a porolóval. Használni meg jók, ha egy kutya rád támad. Meg lehet vele dobni, hogy ne harapjon meg... Még talán vaddisznó ellen is jók lehetnek.
Orkán erejű szélben még jók levélnehezéknek (a súlya miatt).
Fém volta mitatt lehet kilóra többet ad érte az Gazsi, mint amennyit valójában ér. -
marcias
őstag
válasz
*Ropi* #13910 üzenetére
Igazából ezt nem is teljesen tudom hova tenni, hogy egy gyártó ennyire nagy szórással készíti a termékeit. Csinál valamit, nem jó, de azért kiadja, miközben van a piacon olyan objektíve, amelyik pedig az adott kategóriában a legjobb ár/értékkel rendelkezik? Ez nem arcvesztés? Illetve hosszú távon nem jelenti azt, hogy a Tamron sosem fog tudni betörni igazán a prémium gyártók közé? Na mindegy, ez csak elméleti dolog.
kiskornel: bazz, én 5 évig tanultam kaposváron, és egyszer sem mentem ki bolhára, pedig volt, hogy közel voltunk hozzá. Hiába, ahhoz azért korán kell kelni.
csakb: köszi, asszem az ehhez kapcsolódó kérdéseimet majd oda teszem fel, ez itt már kicsit off.
-
kiskornel
addikt
-
marcias
őstag
Kicsit félek tőle, hogy ott és akkor a boltban nem fogom tudni megállapítani, hogy ez most akkor hibátlan, vagy sem. Még akkor sem, ha engedik kipróbálni. Túl kevés üveg járt a kezeim között ehhez.
Zozzer888: Bakker a Helios bokeh téren... csak most néztem az alsóbb tesztképeket. Nagyon szép. Amúgy az adapert gondolom külön kell megvenni hozzá, valami ilyesmi? [link] mondjuk ez 10k, biztos van olcsóbban is...
-
Zozzer888
addikt
válasz
kiskornel #13904 üzenetére
Vásárba?Mikor-hol-merre szokott ilyen lenni? Mostanában ha minden jól megy esedékes lesz a Helios beszerzés...na meg akkor már magamnak is hozok ha csak egy 1000rest kérnek érte
(én 2ért vettem az enyém
vateráról...igaz úgy árulta a srác kb hogy "nem tudom mi ez,nem tudom működik-e..." de mákom volt
)
-
-
marcias
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nők, nőügyek (18+)
- Ukrajnai háború
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Linksys WRT54G/GL/GS router
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -Dobozos, újszerű-
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Canon ) -Újszerű-
- Olympus 75mm f/1.8 objektív (m43)
- Komplett fotós szett (Canon EOS RP + Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM + rengeteg tartozék)
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest