-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csakb
őstag
válasz
marcias #13980 üzenetére
Annyit tudsz tenni, hogy nagyra nyitod a pénztárcád, ha ez tényleg annyira fontos neked. 1.4/24 még van, alatta ha jól látom, inkább az f/2.8 dívik, a Sigma 1.8/20-at (fél kiló, 82 mm-es szűrőméret, kéne a francnak) leszámítva.
Az EF 1.8/28 szerintem rémesen szoft f/2.8-ig. Szóval ha éles képet akarsz, akkor úgyis rekeszelned kell. Akkor meg minek az f/1.8?
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13966 üzenetére
Az 50 mm látószöge van a legközelebb az emberi szeméhez, ezt a legkönnyebb optikailag leképezni. Minél több lencse(tag) van egy objektívben, annál nagyobb a fényerőveszteség, és annál drágább az előállítás. Főleg, ha a fényerőveszteséget speciálisan csiszolt és különleges bevonatokkal ellátott lencsetagokkal kompenzálják...
-
csakb
őstag
válasz
marcias #13950 üzenetére
Eddig nem egy normális fixet akartál venni?
Ez egy elég gyenge, filmes utazózoom. 55 mm-ig a kitobid simán veri képminőségben, tele állásban meg le kell rekeszelni vagy f/10-ig, hogy elfogadhatóan éles képet adjon. Ha olcsó tele kell, akkor inkább egy használt Canon 55-250-re tedd félre ennek az árát.
-
copass
veterán
válasz
marcias #13901 üzenetére
index 42adokveszek topik
pörög rendesen van most helios44 3k ért, der patika állapot is szokott lenni, de az 5-6k körül mozog. -
csakb
őstag
válasz
marcias #13897 üzenetére
Régi, manuális, M42-es fixekre gondoltam. Pl. a Helios 44-2-re, amit pár ezer forintért be tudsz szerezni. Kell még alá egy szintén pár ezer forintos adapter, és lesz egy remek, fényerős, manuális obid. Vigyázni kell vele, mert fertőző lehet a dolog, és úgy jársz, mint Fattyú kolléga.
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13891 üzenetére
Azt azért vedd figyelembe, hogy az a 40 mm APS-C szenzoron ekv. 65 mm! Ami igen csak sok tud lenni, ha nincsen hova hátrálnod.
Tehát beltérben eléggé korlátozottan fogod tudni csak használni. Én inkább a Tamit venném, ha már a kompromisszumos megoldások közül kell választani.
-
csakb
őstag
válasz
marcias #13882 üzenetére
Bocs, lejárt a szerkesztési idő.
Nem csak az egyes típusok hullámzó minőségűek, de az egyes példányok is az adott típusból. Egyébként nem rég volt itt téma, hogy milyen fixet érdemes venni, és a Sigma 1.4/30-at nem nagyon komálta valaki (szerk.: akkor Ropi volt az
). A tesztek alapján a sarkokon mindig lágy.
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13882 üzenetére
Kollégámnak van Sigma 30/1.4-e (50D-n használja), azt mondja kevés fénynél nagyon sokat téveszt (az AF microadjustment ellenére). De abból is vannak jobbak meg rosszabbak...
Azért vettem a Sigma 50/1.4-et, mert Full Frame-ben gondolkodtam (majdani 5D3): ott jobban fekszik a munkatávja és a nyitási szöge (a Sigma szélesebb képet ad, mint a Canon 50/1.4).
-
csakb
őstag
válasz
marcias #13882 üzenetére
Fullfrémen a konvencionális normál látószöget adja az 50 mm, APS-C-n meg rövid telének felel meg. De ezt te is tudod ellenőrizni a 18-55-ösöddel. Azt is, hogy a 30, vagy 35 mm jó-e neked. Legközelebb, amikor fotózni mész, ragaszd le a zoomgyűrűt az adott gyútávnál.
Canon APS-C-n a 30 mm látószöge közel azonos a FF 50-nel.Videózáshoz +1 a 40 STM-re. Meg amúgy is.
(#13879) *Ropi*: A tükör csattogása biztos feledteti a nyenyerét.
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13873 üzenetére
Igen, a Tamikat is ellenőrizni kell a fókusz pontossága szempontjából. Annál is inkább, mert a legközelebbi szerviz, ahol kalibrálni tudják őket, az Bécsben van (a Camera Kft. is oda küldi ki őket). Szóval vagy vásárlásnál már eleve tesztelsz és jót választasz, vagy hónapokat várhatsz mire megjárja az utat oda-vissza.
A Canon bajonettes változatában van fókuszmotor, ne aggódj (igaz, kicsit hangos és lassú)!
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13865 üzenetére
A Tami 17-50/2.8 képileg ott van, ahol a Canon 17-55/2.8 IS (széleken még jobb is), csak IS (VC) nélkül. A VC-s változatát véletlenül se vedd meg, mert azt nagyon elkefélték képminőségre!
Egyébként tapasztalatból beszélek, mert volt Tami 28-75/2.8-am, Tami 17-50/2.8-am és most Canon 17-55/2.8 IS-em van (az IS miatt).
-
Zozzer888
addikt
válasz
marcias #13865 üzenetére
Ahham, bár felesleges 15-20ért eladni a stabis 18-55-t jó lesz az ha "gázos" helyre mész fotózni
Mondjuk buliba...
Igen ,annak az alternatívája, nagyon megvannak vele elégedve a tulajok, igaz ebből is van szórás...de 5év gari...és ugye ha baja van, front vagy back focus-os azonnal cserélik
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13856 üzenetére
Nem, ha újonnan veszed, akkor a boltban van lehetőséged többet is kipróbálni és azt hozod el, amelyik pontos a vázadon.
Én használtan vettem és örültem neki mint majom a farkának: eléggé "fehér holló kategóriás" üveg. 3 évig vadásztam rá és az alatt a 3 év alatt ez volt a harmadik, ami felbukkant a látóteremben. Egy kalibrálhatatlanul rossz volt, egyről lecsúsztam, a harmadikat meg megvettem mert patika állapotú volt és kipróbáláskor láttam, hogy még kalibrálhatósági tartományon belül téveszt.
No meg garanciális...
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13852 üzenetére
Tudni illik hozzá, hogy a Sigmák közt elég nagy a minőségi szórás. Nem mernék rá megesküdni, hogy a linkelt teszt egy jobb példánnyal készült...
Az enyémet tavaly tavasszal vettem 100-ért úgy, hogy még 1 év garanciája megvolt a gyári 3-ból. A Camera Kft.-s kalibrálás óta pontos (előtte frontos volt). Újabb vázzal (ami tud két pontos AF microadjustmentet, pl. 5D3) még pontosabb lesz.
-
k1csi
senior tag
válasz
marcias #13775 üzenetére
f/2-n a Canon jobb, az 1.4 marginálisan az 1.2 észrevehetően:
http://www.lensrentals.com/blog/2012/01/the-great-50mm-shootoutGyártása szórás ill. használat (gyengébb felépítésű cuccoknál mint a Canon 1.4) okán persze egyes példányok lehetnek jobbak vagy rosszabbak.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #13773 üzenetére
Az én példányomat F2-őn használom jellemzően (ugye azért vesz az ember egy ilyen üveget, hogy nyitva használja: rekeszelve sörösüveget is lehet
), ott pedig össze-vissza veri a Canont.
Az AF pedig sokkal többször talál kevés fénynél, mint a Canom 17-55/2.8-amé (Canon 50/1.4-gyel még nem volt alkalmam fej-fej mellett összehasonlítani az AF működését)...
-
atyuska
tag
-
kiskornel
addikt
válasz
marcias #8356 üzenetére
"Ez az optikai tengelyhez mért távolság azért érdekes, mert elvileg az EF-S objektíveknél ez kisebb, nem?" - ez viszon nem talált! Haj de nagyon mellé! EF-S obinak a kirajzolt köre lehet kisebb, és a vége benyúlhat az aknába. De az FFD (Flange Focal Distance) az ua. mint az EF-nél!! FFD = "is the distance from the mounting flange (the metal ring on the camera and the rear of the lens) to the film plane." - vagyis a film síkja és a kamerán a csati (vagy obi végén az érintkezési felület) távolsága számít. És az ua.
Ezt a fényerőt nagyon rossz oldalról közelíted meg. Nézz bele a keresőbe, és az egyik esetében világos lesz, a másikban sötétebb. Aztán ugyanez a helyzet a fókuszálással is. Vagyis a vázba már több fény megy be -> biztosabb fókuszálás. Arról nem is beszélve, hogy a középső pont szereti a F2,8-nál fényerősebb obikat.
Kitobinál sokszor utólag veszi észre az ember, hogy az a kép nem sikerült, félre ment a fókusz.
Fénymérőnek is jól jön a fényerő, hiszen beltérben, szobában a fényképezőnek kevés fény van.
Beltérben vakuzás... ha tudod, hogy csak moncsira fotózol, akkor a mélységélesség megfelelő már F3,5-4-en is egy 3-4m-re. Ilyenkor a vaku, ha már van egy kis környezeti fény, nem hagy olyan határozott árnyékokat (nem a beépített vakura gondoltam, hanem a Speedlite sorozat valamelyik tagjára).
A kitobi műanyag lencsés, az 50/1,8 üveg. A színeken is meglátszik (bár azt ma már könnyű korrigálni - mondják sokan).
A kitobit nagyjából kint lehet használni, napsütésben, félborús időben. Az 50mm-es 1,8 meg már jó lehet egy esküvőre is (nem pro alkalmazásként - bár ismerek olyan embert, aki ezt hurcolássza vészhelyzetre, mikor bedöglik az obi).
Amúgy az 50mm használhatósága tényleg korlátozott, főleg APS-C-n. Mindig vagy kevés, vagy sok. Az előbbi eset a szerencsés. -
fattyu
veterán
-
fattyu
veterán
válasz
marcias #8347 üzenetére
De a kis dof az egy jó dolog ráadásul. Ezzel tudsz jó szeparációt adni a témádnak. Meg BOKEEEEEH. Ha kell a nagy dof lerekeszeled azt ámen. De azért azt tegyük hozzá hogy egy 50es üvegnél amint nem nagyon közelre fókuszálsz elég sokminden lesz ám éles.... öt méteren már van 70centi éles sávod 1.8on. Ha ennél több kell rekeszelj ha meg olyan képeket akarsz amin MINDEN elés akkor széleslátó üveg f11-16 köré rekeszelve és állvány. Vagy vissza kell menni kompaktolni
Amugy őszintén mi az ahol gátol a kis dof? Én két dolgot tudok mondani így hirtelen ahol hátrány. Tárgyfotó mivel közelről lövöd nagyon le kell rekeszelni hogyelég sok minden legyen éles a képen de ezt úgyis állványról és mesterséges fény mellett szóval nem oszt nem szoroz.
A másik meg tájkép ahol kéne hogy minden éles legyen. Na azt nem is az 50essel fogod elkövetni másrészt az alapból is rekeszelős állványos móka szóval nemtom. -
BiriBum
őstag
válasz
marcias #8347 üzenetére
A fényerőn kívül a fixek képminősége is "fényévekkel" jobb, mint a kitobjektívé. Ráadásul a 18-55 -ös 50mm-en f5,6-nál még "nyitva", tehát alap blendeértéken van. Ha szeretnél rajta rekeszelni a jobb képminőség érdekében, akkor már nagyon kevés lesz a fény, az ISO-t iszonyúan fel kell tekerni. Az 1,8-as fixen elég egy stopot tekerni, hogy karcoljon. Persze a két esetben a mélységélesség más lesz-mint ahogyan ezt írtad is.
-
kiskornel
addikt
válasz
marcias #8347 üzenetére
"Vagy pl. az F1:1,2-es obi is csak annyit tud, hogy ott F1,2-re tudok rekeszelni, és kész? F5,6-on ugyan annyi fényt fogok kapni?" - IGAZ.
Az expo az a fénymennyiség, amit a szenzor kap. És még ráadásul egységnyi területre jutó fénymennyiségről beszélünk. Három módja van a fény mennyiségének növelésére. Jobban kinyitod a blendét, hosszabb záridőt alkalmazol, vagy egyszerűen megvilágítod a témát.
És akkor is növekszik a fénymennyiség, ha a szenzort kisebbre veszed, és közelebb tólod az optikai tengelyhez. Ez esetben a mélységélesség is nagyobb lesz. -
Gondwana
addikt
válasz
marcias #7792 üzenetére
(én 7D-n a 10-22-vel szoktam ilyen "nem is téged fotòzlak - de mégis" kèpeket lőni)
Nekem sokàig 16-35 ii volt a kitobi a 7D-n de sokszor zavart, hogy 20mm felett f/5.6 alatt a kép jobb felső sarkàt homàlyosìtotta, a 28-70-nel együtt cseréltem a főnök 17-55is f/2.8-àra. -
.DLL
veterán
válasz
marcias #7719 üzenetére
Én is ezt a kombót ajánlom egy hosszabb és egy szélesebb nagy fény erejű lencse. Nekem előbb kellett a széles, ezért beszereztem egy 28mm 1.8-at, majd jött egy eset, hogy színpadot szerettem volna fényképezni, utána vettem egy 50-est, nem bántam meg, azóta elég nagy arányban használom azt is.
Találni neten képeket szétesett 1.8-as 50-ről, hát igen vigyázni kell rá, egyszer nekem is koppant a kövön (hátizsák kicsit kinyit, az obi szabályosan kiugrik belőle o_o ) de szerencsére nem lett baja. Ha lenne pénzem 1,4-et vettem volna, de eddig minden obim az optimumon van ár/teljesítmény arányban...
-
fattyu
veterán
válasz
marcias #7726 üzenetére
igen de itt azért van ám több faktor is. Én nem gondolkodtam azon hogy kell e ez nekem. Meg hogy megéri-e. Én tudtam hogy nekem kell egy gyors 50es. Ez meg egy Zeiss planar ami viszonylag körberöhögi iqban a canonokat. Az 1.2es az más
Te viszont nem tudod egyáltalán jó e neked a fix 50 a vázadon meg hogy egyáltalán a fix obi neked való e.
Arra hogy kitaláld faca és elég az 1.8 -
fattyu
veterán
válasz
marcias #7719 üzenetére
Azt tudnod kell hogy egy gyors üveggel is 1600 3200 as iso tartományt fogsz használni. Ha a vázad itt még ad számodra elfogadható eredményt akkor lépj tovább.
Azt is illik tudni hogy mivel az 50mm volt ugye marha sokáig az objektív az relatíve olcsó. Amint szélesebbet vagy telébbet akarsz gyorsat nagyon sokkal drágább lesz.
Igen cropos vázon a fix 50 lehet marha szűk adott esetben.
1.8 vs 1.4. Jobb fókuszmotor jobb építési minőség és minimálisan jobb kép ugyanazon rekeszen. Őszintén nem tudom megéri e az árkülönbséget. Mindenesetre az 1.4 nem olyan sokkal gyorsabb mint az 1.8. De persze ha kevés a fény minden kisplusz kellhet...Peetry: 5dmkii és egy zeiss 50 1.4 Bár az pont le van rekeszelve asszem f4 re mert itt inkább a jobb rekeszelt kép és dof kellett.
-
fattyu
veterán
válasz
marcias #7716 üzenetére
Fenét kompenzál az IS amint élőlényt fotózol. Mellesleg mennyit tud 50en a kitobi? 4et? 4.5 et? az bőven több mint két stop majdnem három különbség. Annyit tud kb majdnem az IS. De akkor már dof játékról nem is szóltunk.
Az az 1.8as a legolcsóbb jegy arra hogy kevés fényben ne csak dühös legyél. Ha meg lerekeszeled oda ahol a kitobi is működik már 50en akkor köröket fut körülötte.
Éjjel kézből meg nyilvána lassú fos kitobikkal persze hogy nem megy.
-
copass
veterán
válasz
marcias #7713 üzenetére
főleg a lányomat portrézom
ég és föld a kitobihoz képest, sok tesztet olvastam,megnéztem, mindegyiknek az volt a vége hogy kötelező darab,írták műanyag,meg gagyi kivitelezés,de a képminősége és fényereje az büntet. szokni kell a fix fél méter közelpontot,de rá lehet érezni.az AF is elég jó.
lehet látni a különbséget a videóknál és a képeknél is, kapásból. -
Peetry
senior tag
válasz
marcias #7669 üzenetére
ebbe ugyebár úgy van a plusz obi hogy a belerakott váz markolata rálóg a tele fölé. Ez nagyobb teléknél kicsit szűkös lehet, de kitobik beleférnek, nekem is az van benne. De pl a napellenzők miatt annyival vastagabbak az obik hogy szépen kifeszítik a tatyót. Ha most vennék akkor mondjuk meggondolnám nagyobb választását, mert ebbe mindennek patentra megvan a helye és nincs olyan hogy "beledobom" gyorsan. Ettől függetlenül nem bántam meg
-
Peetry
senior tag
válasz
marcias #7651 üzenetére
jó eséllyel 1 éven belül neked kell a kamera kft-hez vinni ha kínod van, ilyen szempontból tökmind1 hol veszed. 220volt mint írták vállal plusz 1 évet, ahhoz meg hozzájuk kell vinni.
A fentiek webshopokra tuti igazak, Edigitalba mondjuk szerintem vissza lehet vinni és továbbítják a szervízbe, de szerintem ez tök felesleges, csak később kapod vissza ha arra kerül a sor. A 15k-ért kapsz mégegy év garanciát. -
fattyu
veterán
válasz
marcias #7624 üzenetére
f2 alatt a sebesség kb fordítottan lesz arányos az élességgel és kontraszttal. ez még a NAGYON drága üvegekre is igaz többnyire. Elég sok teszt van ezekről a neten. Gugli a havered. Teljesen nyitva elég lágyak lesznek képszéleken meg egyenesen értékelhetetlenbe hajlók. De tudsz vele képet készíteni olyan szituban amikor mással nem.
Ropi: Azért írtam hogy cropon az 50 lehet sok mert beltéren én szívtam annó az 1.8al 350dn. De ja. szitufüggő. -
*Ropi*
félisten
válasz
marcias #7613 üzenetére
Ha alkonyatkor meg éjszaka akarsz fotózni, akkor minél fényerősebb üvegek (1.4, ha a pénztárca engedi 1.2), magas ISO-t tudó váz (6400 sem mindig elég) és vaku (minél nagyobb kulcsszámú) kell. Persze mindez a fotózási szokásoktól függ, hogy mit milyen mértékben használ belőle az ember...
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest