-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
esox
senior tag
szóval akkor azt mondjátok, hogy ha nettó 24ből meg van az 50mm f/1.8, akkor menjek rá?!
Sokszor mellőzném a vakut, és ha ez tudná azt, amit korábban is írtam, akkor mindenképp vennék egyet. -
zolka78
senior tag
válasz
*Ropi* #10294 üzenetére
Még nem próbáltam, igaz csak egy 67mm CPL van ez meg 49mm, de majd valahogy rá aplikálom. Ott vérzik el, hogy ha a főtémára esetleg hátulról több fény érkezik, akkor hiába a témára mérsz fényt, akkor kicsit fátyolos lesz a kép. Gondolom régen a filmes időkben nem kellett még semmilyen szuper bevonatokkal ellátni az üvegeket ahhoz, hogy jó legyen. Lehet ez a baja, de lehet vele együtt élni.
-
adamka16
őstag
válasz
zolka78 #10286 üzenetére
Én is ugyan így voltam, hogy a használt darabokat is majdnem új áron adták és inkább vettem egy helios m44-et. Igaz manuális, de az igényeimnek megfelel. Rekeszelve sok obit ver élességben, egyedül annyi, hogy napfényre hamar elvérzik szegény. De 3e-ért még UV szűrőt se kapni
-
*Ropi*
félisten
válasz
zolka78 #10286 üzenetére
Én 3 éve vadásztam rá, ezalatt az idő alatt 3 darab került a látóterembe: egyet eladtak az orrom előtt, egy nagyon instabilan fókuszhibás volt és végül ezt a harmadikat vettem meg kerek 100-ért. Ez is frontos picit, de orvosolható: van rá még 2 év garancia.
Egyébként rendesen odaver a Canon 50/1.4-nek: a Sigma már teljesen nyitva is penge minimális CA-val, viszont a Canon lágy és brutálisan CA-zik. Olyan 2.8 körül / után éri utol a Sigmát...Amire én vettem, hogy F2 és annál nyitottabban használjam, abban utolérhetetlen. A bokehja pariban van a Canon 50/1.2L-lel...Soroljam még?
-
zolka78
senior tag
válasz
*Ropi* #10285 üzenetére
Igen, én amikor tavaly kb. ilyenkor akartam 50mm obit venni akkor nézegettem. És ha volt is akkor nem szégyeltek elkérni érte annyit amennyibe a II újonnan került, vagy akár többet, nem is sokáig voltak hírdetve. De lehet ér is annyit, ezt nem tudom. Aztán megmaradtam az M42-nél, amennyire én használok fixet jó az nekem.
-
-
adamka16
őstag
-
Morgal
aktív tag
Szerintem elég sok fotós táskájában ott lapul, ha nem ez a verzió akkor a fémbajonettes vagy az 1.4-es fényerejű
A jobb obikhoz képest ultragagyi a felépítése, kicsit vékonyka a fókuszgyűrű, az AF ugye nem USM - viszont ami a lényeg: olcsó, jó képminőségű. Én személy szerint 2.8, de leginkább 4-es belende-n használom, baromira nem érdekel a felépítése, szép képe van és nagyon gyakran használom, pl makróhoz is közgyűrűsorral.
-
Morgal
aktív tag
Szerintem elég sok fotós táskájában ott lapul, ha nem ez a verzió akkor a fémbajonettes vagy az 1.4-es fényerejű
A jobb obikhoz képest ultragagyi a felépítése, kicsit vékonyka a fókuszgyűrű, az AF ugye nem USM - viszont ami a lényeg: olcsó, jó képminőségű. Én személy szerint 2.8, de leginkább 4-es belende-n használom, baromira nem érdekel a felépítése, szép képe van és nagyon gyakran használom, pl makróhoz is közgyűrűsorral.
-
-
esox
senior tag
CANON EF 50mm f/1.8 II obi-t érdemes venni, annak ellenére, hogy milyen kis gyenge konstrukció (összeszerlését illetően). Sokat olvastam róla, hogy bár gagyika az összeszerelés, de a képe, főleg f2.2től csodás. Sokan írják, hogy árához képest nagyon megéri, könnyű és portrézni is nagyon jó, főleg kezdő dslr-eses számára (mint mondjuk én is). Egy 15-85 mellé venném. 31ért van tripontban.
-
Peetry
senior tag
válasz
kiskornel #10268 üzenetére
szabályozza, meg ha zoomolok, akkor a vakufej is zoomol rendesen.
Csak a C.Fn beállításnál rinyál. Elég amatőr vagyok, ezért azt sem tudom biztosra hogy hogy kéne működnie.
Pl fura hogy P módban mindig 1/60 a záridő, nem tudom állítani. M-ben és Av-ban 200-ig le lehet vinni. Gondolom hogy ez normális, csak nekem új volt :Sösszességében azt hiszem rendben működik, csak ki kell ismernem. Aztán a második redőny hiányát meg majd meglátom.
-
kiskornel
addikt
válasz
#40935168 #10264 üzenetére
Sajnos a fizika elvileg az eredeti feltevés pártján áll. De ez logikus is, mert...
A vonalas felbontás ugyebár terület egységre korlátozódik. Vonalpár / mm ; vonalpár / inch; stb...
Nem nehéz belátni, ha ugyanakkora felbontása van egy FFes eszköznek, mint egy APS-C-nek, akkor az APS-C-n ugyanazon területen több képpont helyzekedik el -> nagyobb vonalpár / mm sűrűség kell a kirajzolásához. Viszont!
A kisebb rajzolt kör miatt a Frontlencse mérete is kisebb lehet -> kisebb lencsét könnyebb kicsiszolni a gyártóknak.
A tipikusan FF-re tervezett régebbi, fényerős objektívek nem karcolnak annyira APS-C-s vázakon. Persze pár fix még ma is megállja helyét a digitális vázakon, de nem hiánytalanul.Ami a régi "Filmesre tervezett obi" felvetést illeti, abban is van igazság. A digitális gépeknek nem mindegy a fény beesési szöge, míg ez filmes vázakon mindegy volt. Canonnál azok az obik, amik már 2003-2005 utáni konstrukciók digitális vázra vannak tervezve. Kezdve talán a 24-70 (még az első kiadással).
A fenti soraim csak az élességgel foglalkoztak... van sok hiba, ami FF obi esetében APS-C-n nem jelentkezik, de ugyebár ha az élesség nem megfelelő, lehet az L-es obi is...
-
törölt tag
válasz
Morgal #10236 üzenetére
Szeretem ezeket a "nem arra lett gyártva" című dolgokat
Még ha olyan lenne, hogy vmi értelmes optikai magyarázat vagy hasonló.. de itt lehet, mindjárt a befőtt teszi el a nagymamátAz, hogy a crop miatt EF lencse nem ultra-wide APS-C-n, egy dolog. De hogy a képminőség maga rosszabb lenne APS-C-n, mint FF-re felcsavarva, háááát
Ha értelmesen elmagyarázza valaki a fizikát - mert ugye azt nem lehet megbaszni - akkor elhiszem, addig meg csak inkább mosolygok.
Túl sok L-es üveget kéne elhajítani a 7D , 30D 40D 50D 60D tulajoknak stb..
Szóval sztem ha igaz is a dolog, nem számottevő, vignetting-nek pl. kifejezetten jót tesz az APS-C, de tág rekesznek is, mert ugyebár a teljes APS-C-re vetülő fénnyaláb a lencsesor legszélét kihagyja, ergo a legnagyobb CA, a legnagyobb vignettálás és a legnagyobb szoft-osodás pont kimarad a képből. (Lehet hülyén fogalmaztam, de érti mindenki sztem).
De mondom, ha jön egy fizikai magyarázat a jelenségre, meggyőzhető vagyok. Addig viszont kacsa marad
-
Peetry
senior tag
válasz
Fandango #10254 üzenetére
ha kicsit tovább is hajlandó lennél olvasni:
"WORK FOR
Canon DSLR,
600D, 450D, 7D, 5D, 5D MARK II etc."és mielőtt abba kötsz bele, hogy a példák között nincs az 500D remélem az etc tudod mit jelent, és ha 450D és 600D-re jó akkor miért is nem lenne jö a kettő között modellre?
amúgy itt egy másik eladótól:
"Fits Models: Canon 5D/60D/500D/60D/450D/500D/600D/7D/5D Mark II"viszont a második redőnyt jó eséllyel benéztem
-
Peetry
senior tag
vettem egy ilyen 580EX klón vakut, 500D-n szeretném használni, de az istennek se engedi 2. redőnyre állítani. A külső vaku C.Fn beállításaira azt írja hogy a vaku nem megfelelő vagy ki van kapcsolva, pedig be van kapcsolva. valamint ha valami paramétert állítok a vázon, akkor a vakun nem módosul. pl zoom-ot lehetne a vázról is állítani, mert én csak a vakun tudok?
Ezek szerint annyira nem működik együtt a váz és ez a vaku? -
adamka16
őstag
-
adamka16
őstag
válasz
Peetry #10240 üzenetére
Épp ezért mondom..
Tisztába vagyok vele, hogy nem kompatibilis egymással.
Nyílván azért is van két kategória a Canon obiknál. EF-ff-re, EF-S-cropra. Viszont az a rengeteg CA nekem igencsak gyanús. 18-55 IS-nél sem találkoztam még ennyivel, teljesen nyitva se. L-es üveget meg egyáltalán nem látni CA-t csinálni. Olyan mint ha a CA-s kép EF-S 17-85-el lett volna lőve. -
Peetry
senior tag
válasz
Morgal #10236 üzenetére
hát én el tudom képzelni, elvégre nem APS-C-re tervezték őket. Am nem azt írta a srác hogy a kitobi jobb nála, hanem hogy apsc-n alig jobb a kitobinál. A tesztkép meg önmagáért beszél szerintem. Nyilván van benne a vázkülönbségből is, de pl egy L-es optikától azért akkora CA-t nem várnék, és FF-en egyáltalán nincs is. mindenesetre érdekes és tanulságos vélemény.
-
fattyu
veterán
válasz
Morgal #10236 üzenetére
azt a tesztképet így nem hiszem el.
Az vagy nem ugyanaz az üveg (értsd két példány) vagy a két váz jpg enginje "kicsit" másképp kezelte le a CA-t, vagy ha rawból van akkor nem ugyanúgy volt exportálva.Amugy a 85 1.8 nyitva határozottan utálatos lila fátlyat tud húzni az egész képre. ( nálam 5dIIn volt ez olyan szintű hogy utálkozva adtam el.)
-
adamka16
őstag
válasz
Morgal #10236 üzenetére
Én is olvastam, és csak annyit fűznék a dologhoz. Az illető használjon EF-S obikat a ff vázán ha neki az jobb. Bár bétlen, hogy annyira "rosszak" lennének azok a piroskarikásobjektívek.
70-200 L f4 példaként. Ki ki döntse el, hogy jobb-e vagy sem.
-
Morgal
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire olvasgatjátok a Canon EOS adok - veszek indexes fórumot, de a napokban volt egy érdekes felvetés. Miszerint az EF obik rosszabbul teljesítenek APS-C vázakon, mint az EF-S obik.
Idézek is konkrétan:
"Nekem volt szerencsém használni APS-C (350, 30, 40D) vázakat, és FF (5d, 5dII) vázakat is. Volt pár optika is, vegyes felhozatal.
Tapasztalatom az, hogy nem kell meglepődni, ha egy EF obi nem rajzol olyan frankón APS-C vázon az olcsó EF-S obikhoz képet. Nem arra lett tervezve. Legjobb példa a 17-40. APS-C vázon alig jobb mint a 6-od annyiba kerülő is kitobi. De Fullframe vázon próbálva megváltoznak a dolgok. Az EF obik nagy része még filmes, vagy fullframe nagyságú érzékelőt szolgál ki normálisan. Nem is ma kezdték el gyártani őket, a 17-40 pl 2003-as fejlesztés, 70-200 1999-es, 50mm 1.8 1990!-es 85 1.8 is kb. Régen én is hasonlitgattam őket, de ma már rájöttem hogy nem így kell nézni. A 17-40 nem APS-C-re tervezett wide, hanem FF-re kitalál ultra wide, stb, sorolhatnám. És ez meg is látszik a képminőségen, ha kipróbálja az ember az EF optikákat APS-C és FF vázon is.Egy képet is csatolnék, balos képen 40d+85mm 1.8, 1.8ra rekeszelve, valamivel nagyobb tárgytávolság, jobbos kép 5D, ugyanez az optika, ugyanugy 1.8, közelebbről fotózva."
Ebben mennyi az igazság?
Jelenleg pont egy 17-40 F4L-em van hozzá egy 50 F1.8 és egy 70-200 F4 L, én teljesen meg vagyok elégedve velük és el nem tudom képzelni, hogy a 17-40-emnél jobb legyen egy kitobi vagy egy EF-S obi kivéve talán az egekbe magasztalt 17-55 F2.8.
Nektek mi a véleményetek/tapasztalatok erről?
-
Klemice
senior tag
1000D-ben a mattüveget hogy tudom lepucolni? No meg mivel ajánlatos?
-
KTTech
veterán
válasz
adamka16 #10229 üzenetére
Tudod: tetszik vagy sem, ha kell megveszed, ha nem nem... ennyi
Mellesleg az utángyártottakkal nekem csak gondom volt eddig... ebből is. A 135/2.8-hoz és a 85/1.8-hoz rendeltem, 3 felrakás után szétesett... 3 db. A gyári azóta bírja, hogy elegem lett az utángyártottakból...
-
kiskornel
addikt
-
kmagor
csendes tag
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni.
Egy cikket keresek ami tömören röviden leírja a fényképezési beállításokat, lehetőségeket funkciókat stb...
Lényegretörően, de azért alaposan, röviden, egyszerűen szeretnék megismerkedni az alapokkal.
Ui.: A fényképezési technikák csak annyira érdekelnek amennyire a technikai részek megértéséhez feltétlen szükségesek. -
esox
senior tag
én 15-85öt vettem, az sem L-es, de sok review szerint érdemelte volna a napellenzőt
-
adamka16
őstag
válasz
*Ropi* #10206 üzenetére
Csak azért kérdezem, mert pár cégnél 2 évvel lehet kapni, van amelyiknél csak 1.
Amelyiknél 2 év van rajt, és az első év lejárta után lenne vele valami, akkor ugyan úgy a Camera kft. viseli gondját a szervizelés során?
(Camera kft. ára nekem kicsit drágának tűnnek a többi üzletéhez képest, akcióban is +20e-el drágább náluk) -
adamka16
őstag
Részben off kérdés:
Canon L-es obikra egységesen mennyi garit vállal a gyártó? 1 vagy 2 év ?
-
Dr V
őstag
válasz
atyuska #10202 üzenetére
Én elsírom magamat.. Ha a google jobban tud oroszul, mint én akkor egy közlekedési baleset miatt megsérült a szállítmány és az épen maradt!!
gépeket is megsemmisítik, mert ha akciósan kitennék, h eladják az gáz lenne a cégnek, mert valszeg több darabban rejtett hiba lenne a baleset miatt. asszem én ezt a rizikót bevállaltam volna, sok más fotózni szerető egyénnel egyetemben...
-
atyuska
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Androidos tablet topic
- PlayStation 5
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi belépő szinten
- Ingatlanos topic!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB GDDR6 Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest