- Paul McCartney szerint nem szabad hagyni, hogy az AI kifossza a művészeket
- 65 milliárd dollárt költ AI-ra idén a Meta; készül Trump AI-akcióterve
- Trump lesöpörte Elon Musk kritikáját, vége az együttműködésnek?
- Trump tárgyal, 30 napon belül dönthet a TikTokról
- Külsős játékokat hoz a saját áruházába az Epic
- OpenWRT topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- Trump lesöpörte Elon Musk kritikáját, vége az együttműködésnek?
- Internet problémák
- Hálózati / IP kamera
- Bittorrent topik
- Külsős játékokat hoz a saját áruházába az Epic
- ASUS routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Ettől sokkal egyszerűbb, ha egy tomato-t vagy OpenWRT-t teszel fel és miután bejelentkeztél, a routeren netezel. Ebben az esetben a router lenne a linuxos kiszolgáló szerver te pedig egy terminálként használod a gépet ami előtt ülsz.
Hoygan lehet a routeren keresztül nezetni?
Amúgy ez nem jó, mert édesanyámnak kellene a dolog, mivel a munkahelyén szinte minden le van tiltva, nem tudná elérni a routert sem.
jelenleg úgy van, hogy a gépemre ssh-zik be és dinamikusan át van rá irányítva az egyik port FF-ben pedig SOCKS5 proxyként meg van adva a localhost:port.
Csak úgye nem mindig van bekapcsolva a gépem s azért jutott eszembe, hogy a routert nem tudná-e erre használni, az úgyis mindig online.
Szóval ezt nem lehet?
Azért lassul be a lakótérsag gépe, mert nincs beállítva a QoS illetve a sávszél nics fixen szétosztva a két gépre, így amelyik gép "gyorsabb", "akaratosabb" az kapja meg a net nagyobb részét.Semmit nem csináltam a gépemen, adatforgalom nulla volt, ki is kapcsoltam, akkor is.
Majd megnézem a gépét először csak még nem volt rá időm.Ha jól sejtem saját gép MAC címe alatt a kábelmdem MAC címét érted.
Nem, a gépemét értettem monkrétan, csak akkor volt hajlandó netet adni.
Van is egy olyan gomb, hogy "Clone PC".Viszont felmerült még egy kérdés.
Felraktam a DD-WRT v24 RC4-et és ha belépek rá alapból behozza a system status ablakot, nem kér jelszót, csak akkor ha elakarok navigálni mondjuk az Administratio vagy bármelyik másik fülre.
Be lehet valahol állítani, hogy azonnal kérje a bejelentkezést mint pl a Tomato? -
addikt
Azt megleeht csinálni, hogy távolról be ssh-zok a routerbe, tunnel-en átírányítok egy portot dinamikusan és netezésre használom ezt a portot, úgy hogy egy gép sincs bekapcsolva?
Ettől sokkal egyszerűbb, ha egy tomato-t vagy OpenWRT-t teszel fel és miután bejelentkeztél, a routeren netezel. Ebben az esetben a router lenne a linuxos kiszolgáló szerver te pedig egy terminálként használod a gépet ami előtt ülsz.
Kívülre nem hiszem, hogy tudsz port forwardolni, hacsak nem hozol létre egy VPN végpontot a routeren és arra forwardolsz valahogy. Ennek kivitelezését nem tudom hogy lehetne megoldani, de elvileg működhet.
UPC van és csak a saját gépem MAC címének klónozásával indult el a net.
Lehet, hogy ez miatt egy másik gépen lassabb legyen a hozzáférés?
Mert nálam tök jól megy minden, de a lakótársamén lassú, csak még nem tudom, hogy gép vagy router para.Azért lassul be a lakótérsag gépe, mert nincs beállítva a QoS illetve a sávszél nics fixen szétosztva a két gépre, így amelyik gép "gyorsabb", "akaratosabb" az kapja meg a net nagyobb részét.
A MAC cím klónozás pedig ezért kell, mert az a MAC cím van beregisztrálva a UPC-nél.
(Ha jól sejtem saját gép MAC címe alatt a kábelmdem MAC címét érted.)Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
And
veterán
válasz JockeyEwing #2087 üzenetére
"(Elég ha ott az alapértelmezett 50%-os adóteljesítményt leveszem 0-ra?)"
Ez nem az igazi megoldás, nulla úgy sem lesz a teljesítmény. A legjobb, ha a wireless alapbeállítások / network mode -ot állítod 'disable' állásba, ez ugyanis teljesen lekapcsolja a rádiómodult. Gondolom HyperWRT-nél sincs túlzottan eldugva ez a setup, a gyári fw-ben és a DDWRT-nél legalábbis gyorsan megtalálható. -
twollah
nagyúr
Ha nincs net (ADSL) vmi tosz miatt, aztan ujra lesz akkor a router automatikusan ujracsatlakozik?
Ha jol emlekszem a "Keep Alive Option" be van kapcsolva.
-
bnss
veterán
válasz koltain #2090 üzenetére
Az alap dolgokat egyszerűen be lehet állítani, de pl a QoS az már kicsit bonyolultabb - legalábbis nekem, mert eddig még nem igen foglalkoztam a hálózat sávszélességének efajta korlátozásával, de egy kis utána olvasással orvosolható ez a probléma. A titkosítás sem nehéz - szvsz. (Tomatoról beszéltem.)
"Ép hardverben ép szoftver..."
-
koltain
csendes tag
Én is a Tomatot próbálgatom..... lehet ha kicsit több időm lessz megnézem majd a DD-WRT-is
-
Rommel6600
őstag
válasz JockeyEwing #2087 üzenetére
Az, hogy 0-ra visszaveszed az adóteljesítményt jó ötlet, de nem biztos, hogy teljesen megszünteti a sugárzást. Mint ahogy valószínűleg az sem, hogy az access restriction-nél létrehozol egy 24/7ben érvényes szabályt ami letiltja a wireless-t. Tomato-ban van ilyen, letiltja de, hogy mit csinál -azaz sugároznak e valamennyire az antennák-, nem tudom.
-
bnss
veterán
Jelentem, hogy most már hivatalosan is beléptem a Linksys WRT54GL-t használók klubjába, Tomato 1.10-el felvértezve!
Először kicsit néztem, hogy milyen kifinomúlt a Tomato a gyári firmwarehez, de lassan megszokom.
-
JockeyEwing
aktív tag
Hello
Tudja valaki, hogy hogyan lehet kikapcsolni a wifit teljesen a routerben? Tulajdonképpen azt szeretném ha egyátalán nem sugároznának az antennák.
GL-es a router és HyperWRT van rajta. (Elég ha ott az alapértelmezett 50%-os adóteljesítményt leveszem 0-ra?) -
addikt
Azt megleeht csinálni, hogy távolról be ssh-zok a routerbe, tunnel-en átírányítok egy portot dinamikusan és netezésre használom ezt a portot, úgy hogy egy gép sincs bekapcsolva?
Vagyis csak a routeren keresztül menne a port forward.Azt nézegettem, hogy tunnelt lehet, de dinamikusat nem írták, hogy támogatná és ahogy próbáltam nem ment.
Meg ha lehetne is, akkor csak root-ként tudnék bejelentkezni, igaz?
Valamilyen korlátozott jogú felhasználót nem lehet létrehozni?Más.
UPC van és csak a saját gépem MAC címének klónozásával indult el a net.
Lehet, hogy ez miatt egy másik gépen lassabb legyen a hozzáférés?
Mert nálam tök jól megy minden, de a lakótársamén lassú, csak még nem tudom, hogy gép vagy router para.[ Szerkesztve ]
-
twollah
nagyúr
A router root jelszavat en is azonnal megvaltoztattam vmi masra, de amit tudom ujra meg fogom valtoztatni vmi bonyolultabbra.
-
koltain
csendes tag
Sziasztok!
A forumot végigolvastam, beletelt pár napba. De valami nem világos, ill úgy érzem....
a WRT54GL-re ha DD-wrt -t rakok nem kell microt felrakni elöbb, mehet rá a normál generic is web-en?
A tomato natur weben és kész?Bocs a hülye kérdésekért....
-
addikt
válasz ngabor2 #2078 üzenetére
Az otthoni hálózatommal én is eljátszottam ezzel, hogy csak WEP+MAC szűrés+ SSID letiltással.
Célirányosan elkezdtem feltörni a hálózatot. Kb 5 perc alatt beléptettem a gépet a hálózatba, kb 2 óra alatt, szótárazó támadással megvolt a router jelszava.
[ Szerkesztve ]
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
ngabor2
nagyúr
-
addikt
válasz Rommel6600 #2076 üzenetére
Egyellőre a WEP titkosításról volt szó. WPA PSK változatokat tényleg nehéz feltörni a gépigény miatt, de akinek akkora gépparkja van, hogy feltudja törni, az nem hiszem, hogy egy magánszemély hálózatával fog bíbelődni, max akkor ha ez az illető valami főtisztviselő, vagy egy fontos cégigazgató.
A katonai felhasználással egyet is értek, meg nem is. Mivel nem voltam katona és nem dolgozom katonai helyeken így konkrétumot nem tudok, de nehezen hiszem el, hogy nem használnak vezeték nélküli hálózatot egy katonai létesítményben sem. Persze a zavarokat ki lehet küszöbölni valamilyen megoldással.
(A távoli bázisokon állomásozó csapatokat akkor ezek szerint nem rádiós hálózaton kapott üzenetekkel hanem füstjelekkel irányítják. )Legvégül pedig annyit, hogy sokszor nem is a kulcs a gyenge, hanem nagyobb problémát jelentenek az eszközök driver hibái
Mindegyik hálózatnak vannak hibái, nincs tökélletes hálózat. A wifi mondjuk kb 7-8 éves technológia, a vezetékes meg kb 20 de inkább több. Majd ha a WLAN is 20-30 éves múltra tekint vissza akkor kevesebb lesz a hibája.
(Az éveket elősőrban civil felhasználás idejeként írtam.)Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Rommel6600
őstag
"Tudod sokan neteznek úgy, hogy a szomszéd netét használják, mivel vagy nincs védve, vagy annyira gyenge hogy márcsak játékból is feltörik. Mivel kompnlett programcsomagkat lehet letölteni, amivel 3 klik és feltörte a hálózatot, megakapja a használható MAC címet és jelszót.(Az elkapott csomagok elemzését pedgi tényelg csak megemlítem, mint jelszó összeszedési módszert)"
Igen, ha WEP titkosítást használ az ember tényleg így is van. De a WPA TKIP és WPA AES titkosítások megfelelő beállítás esetén megbízható biztonságot nyújtanak ugye(?), mert az ilyen hálózatok IV-k gyűjtésével már nem törhetőek, egy hitelesítési folyamatot kell elkapni, majd ez ellen szótár alapú támadást intézni. Ez megfelelően erős kulcsválasztás esetén akár több évtizedig is eltarthat."Használj inkább vezetékes hálózatot, a hadsereg is azt használja - nem véletlenül.
Te melyik században élsz? Az 1900-as évek közepén még lehet azt használták. De manapság a vezeték nélküli hálózaté a főszerep."
Több okból is nem ajánlott a wifi honvédségi irodai alkalmazásra, a honvédség direkt nem is használja, illetve harctéri használatra kifejezetten alkalmatlan a wifi vezeték nélküli hálózat. Például: Rettentő könnyen felderíthető, nagyon könnyen zavarható, illetve még WPA használata esetén is feltörhető, de ez mint említettem időigényes tud lenni. Legvégül pedig annyit, hogy sokszor nem is a kulcs a gyenge, hanem nagyobb problémát jelentenek az eszközök driver hibái (lásd: 2006os Black Hat usa konferencia). -
addikt
válasz Rommel6600 #2074 üzenetére
Először is olvasd végig amit írtam. A zárójeles részt is.
A WEP illetve a töbi védelem önmagában szinte semmit nem ér, de kombinálva azzal amit írtam, elfogadható.
Mellesleg, azt már csak feltételezem, hogy kizárólag hacker szomszédaid lehetnek, ha semmiféle védelem nem elég jó neked mert "könnyen fel lehet törni",
Tudod sokan neteznek úgy, hogy a szomszéd netét használják, mivel vagy nincs védve, vagy annyira gyenge hogy márcsak játékból is feltörik. Mivel kompnlett programcsomagkat lehet letölteni, amivel 3 klik és feltörte a hálózatot, megakapja a használható MAC címet és jelszót.(Az elkapott csomagok elemzését pedgi tényelg csak megemlítem, mint jelszó összeszedési módszert)
Használok vezetékes és vezeték nélküli hálózatot is. Nem hiszem, hogy túl sok hacker lenne a környezetemben, de mindenkinek vannak adatai így nekem is, amiket nem szeretne ha bárki elolvashatna, megszerezhetne.
Használj inkább vezetékes hálózatot, a hadsereg is azt használja - nem véletlenül.
Te melyik században élsz? Az 1900-as évek közepén még lehet azt használták. De manapság a vezeték nélküli hálózaté a főszerep.[ Szerkesztve ]
-
Rommel6600
őstag
"Minden esetre egy elfogadható védelmet lehet összehozni egy WEP+MAC szűrés+SSID letiltás kombóval."
PFFFF...
Na ezzel jól ellentmondtál magadnak, meg le is égtél egy picit.
Mellesleg, azt már csak feltételezem, hogy kizárólag hacker szomszédaid lehetnek, ha semmiféle védelem nem elég jó neked mert "könnyen fel lehet törni", de ott kezdtem el hangosan röhögni, amikor az okfejtésed végén, elfogadható védelemnek nevezted a wep titkosítást, és mellé az összes általad felsorolt lescannelhető, vagy hamisítható védelmet.
Használj inkább vezetékes hálózatot, a hadsereg is azt használja - nem véletlenül. -
addikt
válasz ngabor2 #2072 üzenetére
"van olyan, hogy mac szűrés. és akkor csak azok tudnak a routerhez csatlakozni, akiknek a mac addressük szerepel a listán. "
Vagy ügyesen hamisítják a MAC címüket."ha emellé még beteszed, hogy ne szórja az essid-t, még nehezebb feltörni. "
Ötletnek nem rossz, de még így is lehet scannelni a hálózatot, ergo láthatják."ekkor a titkosítás már csak hab a tortán."
Ennek nem habnak kellene lennie, hanem magának a tésztának.Minden esetre egy elfogadható védelmet lehet összehozni egy WEP+MAC szűrés+SSID letiltás kombóval. (A nyugdíjas szomszédokat távol tartja, de azért ez messze nem tekinthető biztonságosnak..)
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz twollah #2070 üzenetére
van olyan, hogy mac szűrés. és akkor csak azok tudnak a routerhez csatlakozni, akiknek a mac addressük szerepel a listán. ha emellé még beteszed, hogy ne szórja az essid-t, még nehezebb feltörni. ekkor a titkosítás már csak hab a tortán.
DeepDish: az irányított, mint a nevében is benne van, egy irányba szórja erősen, a többibe gyengébben. a körsugárzó mindenfele szórja. minél nagyobb térrészbe akarod szórni, annál gyorsabban gyengül a jel. itt gyakorlatibb tanácsokat is kaphatsz.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Felnyomtam a legújabb Tomato-t, a max. kapcsolatok száma 2048, QoS-t úgy állítottam be, hogy 80,443-as highest prio, 1024 és felette lowest, ami 2-85% közé van korlátozva és torrentezés közben nem szakít úgy a böngészés ahogy várnám vagyis ahogy anno cfosspeed-el ment.
Hogyan lehetne finomhangolni, hogy hasítson a net max letöltés mellett? -
twollah
nagyúr
-
addikt
válasz twollah #2065 üzenetére
A belépéshez szükséges kód nem változik, az mindig ugyanaz marad amíg te vagy valaki aki a hálózatot használja be nem lép a routerre és meg nem változtatja. A WPA sokkal biztonságosabb inkább használd azt.
[ Szerkesztve ]
-
twollah
nagyúr
Tudom lamer kerdes.
Lehetseges olyan, hogy a Linksys WRT 54GR routernel a WEPkod megvaltozik bizonyos idokozonkent?Mert ha igen akkor mashogy kell(ene) biztonsagossa tenni a halozatom.
-
HXY
addikt
Tomatoval (1.10) csak nekem tart egy percig, míg kapok IP-t?
-
addikt
Bocsi kétszer ment el.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Üdv
Lenne 1 kérdésem. Hogy lehetne ebbe a routerbe profilokat létrehozni? Egész konkrétan arról lenne szó, hogy jelenleg frankón be van állítva 2 gépre a router (QoS, sávszél szétosztás, stb), de amikor a barátnőm gépe nem megy, akkor jó lenne ha az egész sávszélt megkaphatnám, egy gyors megoldással, és nem kellene mindig újrakonfigolni a routert.
Van erre valami megoldás? Esetleg valami script vagy egyéb?
Olyan script kellene, ami x időnként ellenőrzi hány gépnek van adatforgalma és ha csak 1-nek akkor nem futtatja a sávszélmegosztást. Tudtok ilyenről?
Ja azt nem írtam le, de Tomato 1.07 van fent.
OpenWRT-ről mit tudtok? Jobb mint a Tomato?
[ Szerkesztve ]
-
sysyke
csendes tag
Sziasztok.
Van nekem egy Linksys WRT54Gl routerem amin dd-wrt v23 Firmware van rajta, és fut szépen.Csak egy gondom van, hogy ha torrentezek akkor lagzik a net.Ha megállítom a torrentet, akkor még utána legalább 5 percik még mindíg lagzik a net.Tudom, hogy valamit be kell állítani, de mit?
S.O.S -
And
veterán
válasz twollah #2055 üzenetére
Pedig az automatikus kérés jelenti azt, hogy a router ad dhcp-n keresztül címet a gépednek, miért nem jó az? A router felületén be lehet állítani, hogy az adott címtartomány mettől-meddig terjedjen. Természetesen kézi IP-kiosztással is működnie kell(ene), de ekkor az átjáró- és dns-címekhez is a router IP-jét kell megadnod (alhálózati maszknak pedig a szokásosan 255.255.255.0 -t). De a router dhcp-szervere is rávehető arra, hogy adott gépnek MAC-cím alapján mindig ugyanazt az IP-t ossza ki. Mondjuk azt nem tudom, hogy a gyári fw is támogatja-e ezt a fícsört, de talán igen.
-
twollah
nagyúr
válasz ngabor2 #2054 üzenetére
A gyari firmware van fenn.
A Vezerlopult /Halozati kapcsolatok /Helyi kapcsolat / stb stb stb nel en azt szeretnem, hogy NE az "IP-cim automatikus kerese" legyen, hanem "A kovetkezo IP-cim hasznalata" legyen bekapcsolva.
Ha sk adtam a gepnek IP-cimet a gep nem tudott kimenni a netre csak a routert latta.
Ha automatikus IP-cim valasztas volt akkor ki tudott menni a netre.
Kicsit meglepodtem, mert ezzel a problemaval a masik routeremnel nem talalkoztam.
Megadtam a halokartyanak egy IP-cimet es ugyan ugy ki tudott menni a netre, mintha automatikusan kapott volna IP-cimet. -
-
twollah
nagyúr
Kicsit meg vagyok love az uj routerremmel kapcsolatban.
Vettem egy Linksys WRT54GR routert es hogy tudom elerni a routernel, hogy a gepeknek sajat egyeni IPcimuk legyen es ne a kindoze adjon neki vmi random IP cimet minden bootolaskor?En olyan szajba ragos leirasra gondoltam.
-
mzsombor
tag
válasz ngabor2 #2050 üzenetére
4 Mbit-es a net, ma kipróbáltam közbetlenül a modemmel is, úgy nem szakította meg a letöltést, úgyhogy marad a router. Próbaképp ráraktam a DD-WRT v24 RC4-et, ezzel most teljesen jól működik, nem mellesleg meg van benne sok szép új funkció, és eddig teljesen stabilan működik, ajánlani tudom csak!
-
addikt
Sziasztok!
DD-WRT firmware felrakására készülök, elolvastam a leírást, csak szeretném összefoglalni, hogy mindent jól értettem-e, nehogy a szegényes angol tudásom miatt rontsam el.
54GL routerről van szó, eredeti firmware-el, más még nem is volt rajta.1. belépek a web interface-re, Administration tab->Factory defaults yes->save settings->continue.
2. megint belépek, Administration tab->Firmware Upgrade(na itt ezt a részt nem értem: "(Only applicable when DD-WRT is already installed.) Click the "No reset" radio button (works for me, but please double check if "Firmware Defaults" would be better!)"->kitallózom a "dd-wrt.v23_mini_generic.bin " fájlt->Upgrade, miután kiírta, hogy seccesful várok 5 percet majd Continue.
És ezekután még kell egy hard reset?
Vagyis nyomjam 30 másodpercig a reset gombot miközben be van dugva a router, igaz?Így elvileg mennie kell a mininek, majd ugyanezt megismétlem a "dd-wrt.v23_generic.bin " fájllal.
Az elején ugyanúgy kell a "Factory Defaults" vagy ha nem állítottam semmit a hard reset óta csak megnéztem, hogy bejön-e a minivel, akkor simán "Firmware Upgrade" az Administration fülön?Ja és kell előtte backup vagy mivel úgyis letölthető az eredeti firmware felesleges?
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz mzsombor #2049 üzenetére
milyen neted van? nekem akkor játszott ilyet, mikor 8M-ra volt engedve a netem, és a háló nem bírta. miután visszavették 6M-ra, megjavult. router nélkül is ezt csinálja? ha igen, akkor előtte van a hiba. ha adsl-ről van szó, akkor még lehet a modem melegedése is, szép nagy hűtőbordát varázsoltam rá, mert nyáron folyton megszakadt.
-
mzsombor
tag
Sziasztok!
Kb egy hónapja szereztem be egy GL-t, DD-WRT v23 SP2-t tettem rá, de a következő problémába futottam: ha elkezdek torrentezni, előbb (30mp) - utóbb (10-20 perc) levág a netről, bont a messenger stb, meg persze a letöltés is megszakad. A gyári firmware-rel is ezt csinálta, ezért tettem rá a DD-t.A kapcsolatok számát már feljebb vettem maximálisra, de ez nem segített. Nem is a sebességgel van a gond, hanem a net bontásával. Mindegy hogy vezetékesen vagy vezeték nélkül, Windowsról vagy Mac-ről csatlakozom, ugyanezt csinálja. Sokszor még alig nyitott meg pár letöltési szálat, már elhasal. Ha nincs torrent, szépen muzsikál minden. Szerintetek ez mitől lehet? Lehetséges hogy a szolgáltató miatt van? Externetnél van korlátlan adsl előfizetésem. Azt hol lehetne megnézni, hogy ténylegesen megszakadt-e a netkapcsolat, vagy csak a router hasalt el valamin, és bontotta az összes szálat?
Előre is köszi:
Zsombor -
Tocika
aktív tag
Halihó!
Valaki meg tudja mondani hogy a Tomato-nál hol találom azt hogy ha nincs adat forgalom x ideig akkor a router boncsa a kapcsolatot? -
Cs.-Istvan
csendes tag
Alapbeállításokkal megfelelően kell működni a routerednek a két laptoppal és a pár asztali géppel, mert az a dolga. Tehát én a helyedben leellenőrizném a gépeken a hálózat beállításait, visszaraknám a gyári firmware-t, mindent alapra állítanék és mehet a próba (torrent letöltés nélkül). Gondolom a hálózat analízist megcsináltad, és megállapítottad, hogy nincs vírus vagy egyéb kártékony program a gépeken, amik nagy forgalmat generálnának (főként a laptopokon). Ha minden megfelelően megy, akkor lehet próbálkozni torrentel és egyéb beállításokkal. Nálam a DD-WRT v23 SP2 megy már jó régóta, semmi gondom nincs vele, hasonlóan 3-4 gép wifi-vel és UTP-n.
Mod: Lehetőleg használj a gépeken normális tűzfalat, mint pl. spf.
[ Szerkesztve ]
- Olympus E-510 - Debian lenny - GO - http://freedigital.hu
-
LeeFH
csendes tag
remélem nem haragszik meg semmi, de még mindig nem tudtam továbblépni egyről a kettőre. annyival bizonyosabbá vált a problémám, hogy valójában csak akkor van hirtelen és drasztikus sebességcsökkenés, amikor egyszerre fut a hét notebook, tehát, amikor egyszerre kell a routernek kiszolgálnia két routert. nem tudom hányszor túrtam már át a beállításokat, remélem Ti tudtok még érdemit hozzáadni. köszönöm!
-
bnss
veterán
válasz aranyb3ka #2040 üzenetére
Ha jól értelmezem, akkor w-lan-os gépnél van ilyen probléma. Elsőzör is nézd meg, hogy vezetéken van-e net. A másik dolog, hogy router w-lanon keresztül nem ajánlott konfigolni, ha tisztában vagy ezzel, akkor bocs.
A w-lan driver rendesen telepítve van? Írhatnál kicsit pontosabb infót a jelenlegi felállásról, hogy ne nekem kelljen találgatni mi van beállítva és mi nincs.
-
aranyb3ka
csendes tag
Megemeltem, viszont mostanra már romlott a dolog és szvsz a win-emel lesz gond. Most úgy néz ki, hogyha csatlakozni akarok, akkor megbontja a netet, jel továbbra is van, elvileg kapcsolodom, a routert elérem; viszont nincs net és nem jönn vissza, csak ha rebootolom a rendszert. A win reinstall segít? Mert ha nem ez a gond, akkor nem szívesen esnék neki egy reinstallnak.
[ Szerkesztve ]
-
aranyb3ka
csendes tag
WRT54GL-es routerem van, gyári fw-vel. Wirelessen keresztül használom; minden megy, viszont játék alatt szakadozik a kapcsolat, de csak játék alatt; amikor elkezd kapcsolodni a szerverhez, a jel erőssége elkezd ingadozni, majd kb 30 másodpercnyi játék után kidob. Egy fw csere segíthet ezen a problémán?
-
HXY
addikt
Miért van az, hogy a Tomatonál egy percig tart míg kapok egy IP-t (statikus és dinamikus egyaránt), míg a gyári Fw-rel egyből már a Win betöltésénél megvan?
-
bnss
veterán
válasz ngabor2 #2033 üzenetére
Értem, így már ez a helyén van. Nem feltétlenül neked szól a kérdés - tudom, hogy DD-WRT-t használsz - eddig abban a hitben éltem, hogy csak betallózom a megfelelő állományt a router webes felületén és akkor ő szépen eljátszik vele, majd már a Tomtato fogad.
szerk.: elnéztem valamit... Te nem a "mezei" firmware updateről beszéltél, ha jól sejtem.
[ Szerkesztve ]
-
LeeFH
csendes tag
még talán Tomato-soknak, meg QoS-guruknak jól jöhet, ha postolom a beállításaimat (amit, mint már irtam disabled-re tettem, mert lehetlenné vált tőle a böngészés+p2p egyaránt.)
Basic Settings:
http://1pixelhost.com/Uploads/files/wt1yzymnwtglgneyhdzn.jpgClassification:
http://1pixelhost.com/Uploads/files/jrzrwnmz5logumnqzm2d.jpgPie Chart:
http://1pixelhost.com/Uploads/files/mmetmtcdlwqmwy2izowv.jpg -
LeeFH
csendes tag
válasz Cs.-Istvan #2021 üzenetére
köszönöm a válaszod!
feltelepítettem a programot arra a gépre amelyiken a router beállításokat szoktam végezni, és az egyik notebook-ra.
nagyon láma vagyok ebben a témakörben, ugyhogy csak sematikusan tudom kifejezni magam:
szóval a PC-n elindult valamilyen analízis, miközben ezt a sort irom már a 6500. sornál tart. ebben rengetek sötétvörös, fekete, szürke, kevesebb világoskék, és annál is kevesebb zöld sort dobott ki, ha kidobott egyáltalán.
a notebook-on képtelen volt bármit is megvizsgálni, gondolom mert nem vezetékesen csatlakozik, vagy inkább nem tippelek.
úgyhogy pillanatnyilag ez az állapot, a cél gondolom a vörös, fekete, és egyéb morcos színeket barátságosabbá tenni. hogyan? köszönöm! -
binatone
tag
Nekem most ez van a routeremen (dd-wrt.v23_hogy a generic bin) a kérdésem az volna hogy a magyar verzióból melyiket kell felraknom?
-
DeepDish
őstag
Tudnatok abban segiteni,hogy ehhez 1 ersoebb antennat hol tudnek beszerezni?
-
HXY
addikt
DD-WRT magyarul: [link]
-
ngabor2
nagyúr
válasz Hunreal #2018 üzenetére
nem égők a kérdések, mindenki volt kezdő, én is.
gyári fw-ben nem tudom, mi hol van, nem sokat használtam. ha betartod a biztonsági szabályokat, akkor érdemes 3rd party-ra frissíteni (mindjárt visszaolvasok, milyen verziójú a router, és lehet-e rá pl. dd-wrt-t, vagy tomatot tenni).
hogy volt-e hasonló probléma... keresgélj a topikban, hátha találsz valamit.
mod: wrt54g v5.x... erre a dd-wrt felmegy, más nem. az első hsz-ban találsz linket a felpakolásra. 2 részletben kell felmennie. először olvasd el, szedj le mindent (a gyári fw-t is, sose árt), aztán kezdj bele, a leírás pontos(!) betartásával. én egyszer majdnem elszúrtam, mert nem binárisan küldtem át az image-t. utána átváltottam binbe, és onnantól kezdve nagyon jól ment.
[ Szerkesztve ]
-
Cs.-Istvan
csendes tag
-
LeeFH
csendes tag
sziasztok!
már nem tudok hol utánajárni a dolognak, annyira tanácstalan vagyok ezzel a routerrel. mindenhol csak jót olvastam róla, és biztos, hogy jó router, csak én vagyok béna a beállításához.
szóval problémával fordulnék hozzátok, az alapfelállás a kövekező:
WRT54GL @ tomato 1.09-es firmware.
ehhez rá van kötve kábelesen két PC és (hétvégente) wireless-en két notebook. tehát négy gép.
minden szép és jó egészen addig, amíg valamelyik notebook rá nem csatlakozik. ilyenkor mindegyik gépen drasztikusan esik a sebesség olyannyira, hogy a másik laptop rácsatlakozása gyakorlatilag meg is szüntet bárminemű torrent átvitelt.
a linksysinfo-n már elpanaszoltam a bajomat, QoS finomhangolást tanácsoltak, de egész egyszerűen képtelen vagyok megtalálni azt a beállítást, ami minden körülmények között nem is jó, de legalább kielégítő böngészési, és adatátviteli sebességet adna (optimális helyzetben 2 drótós + 2 vezeték nélküli egyszerre csatlakozik) . QoS kikapcsolva, probléma azota sem változott.erősen gondolkodok azon, hogy visszarakom a gyári firmware-t, vagy esetleg bepróbálkozom egy DDWRT-vel, de féleg, hogy tomato-ból ddwrt-t csinálni egyenlő a router-öléssel.
előre is köszönöm a segítséget, körülbelül utolsó reményeim vagytok.
[ Szerkesztve ]
-
Hunreal
tag
válasz ngabor2 #2000 üzenetére
Köszönöm ngabor2 a gyors választ! Rendi vagy! Te vag az egyetlen, aki választ próbált adni a kérdésemre, pedig rengeteg helyen kérdeztem.
Ha nem bánod kicsit kérdezősködöm még, mert router ügyben kicsit tapasztalatlan vagyok, bár az utóbbi napokban sok dologra jöttem rá.
Tehát az első kérdésem kicsit égő, de megkérdezem.. :
1. Írtad, hogy a "max kapcsolatok számát növeld meg min. 2048-ig". Ezt hol lehet? Melyik beállítás ez, mert annyi gomb van, mint égen a csillag. Kapcsoljak ki valamit? ugyanis resetletem a beállításokat.
2. Szerinted érdemes megpróbálni a dd-wrt-t? Tehát, ha mondjuk valami nem jó, akkor visszatudom állítani az eredeti gyári firmware-t? Volt már valakinek abból gondja, hogy új firmware-t tett fel és így a garit megszívta? Az igazat megvallva kicsit félek ettől. Szal, hogy valamit elb*szok és oda a router.
3. Nem tudod véletlenül, hogy volt e már valakinek olyan problémája, mint nekem eddig?
Előre is köszönöm a válaszokat, és bocsi, hogy kicsit érthetetlen, tudatlan vagyok.
Üdv, HuNReal
-
pxxx
csendes tag
Szasztok.
Remélem valakinek estleg van ötlete az én problémámra.Wrt54g routerre kellene olyan firmware amivel a gyári beálitásoknál több lehetöségem lenne a portok sebesség korlátozására(qos).Nemtudom hogy lehetséges e kb/s korlátot állitani valamelyik firmware-ben.Köszönöm elöre is a segitséget.
mindennek jó a vége,ha nem akkor még nincs vége....
-
And
veterán
válasz bajnokpityu #2013 üzenetére
"amúgy ha a szabvány 50 helyett 100mW 1 helyett 2 antenna,az önmagában 4x akkora teljesítmény."
Ez sajnos nem állja meg a helyét. Két antenna nem a szimpla nyereségnövekedés miatt van a WRT54G-sorozaton, hanem a diversity (zárt térbeli visszaverődések okozta fading hatásának csökkentése) elv miatt. Egy időpillanatban csak egy működik.
A szabvány pedig nem 50mW, mert tudomásom szerint erre nincs is szabvány, ill. az eszközök eme paramétere még típuson belül is nagy szórást mutat (egy tipikus adatlapról vett példa: 15dBm +/-2dB, azaz kb. 20...50mW között valahol). Felső limit természetesen van (100mW EIRP), viszont ez nem az eszköz nyers kimeneti teljesítményére, hanem az effektív kisugárzottra vonatkozik, tehát az antenna nyereségét bele kell számolni.
Még 1-2 dolog: a típusra figyelni kell, ha a címbeli sorozatot választod, mert nem mindegyikre tudsz feltuszkolni '3rd-party' firmware-t. A jelenlegi sima WRT54G hw-verziók felejtősek, ajánlott inkább a WRT54GL (bármelyik verzió).
A leírások szerint mellesleg kb. 70mW az a teljesítmény WRT54G(L)-nél, amely felett hűtést igényel a rádiós chipset. Kábé ugyanekkora teljesítmény felett a router sima dipólantennájával is meghaladod az EIRP-limitet, de ez más kérdés. Arra mindenképp számíts, hogy mint írtam, a tuning (az antenna nagyobb nyereségű változatra cseréjével ellentétben) 'egyoldalú' dolog, csak a kliensek látják hasznát. Márpedig a link közöttük mindig duplex. -
bajnokpityu
félisten
Köszönöm szépen a segítséget,tanácsokat.
Jó, hogy irtátok,h ki lehet nyirni rövid úton az antennát.
akkor elmesélem a helyzetet,részletesen:adott az őseim háza,vasbeton födém,kajak hozzánemértőek.adott saját lakásban tapasztalat egy acer laptoppal+gigabyte routerrel.
miszerint a PPPoE-t nagyon nem szerette,nonstop leszakadt,kiakart, áramtalanítás segített csak. később ADSL ment, kábelnet jött, TCPIP protokolt április óta fagyás nélkül kb nonstop torrentezés,CS mellett bírja.ez jó,mert anyuméknak UPC van, PPPs szarakodás nincs.cserébe VB födémen keresztül kell Wifi.és itt jön be a képbe,hogy az Acernek elvileg valami komoly Wifi antennája van, a gigabyte meg egy tök átlagos 50mW teljesítményű készülék.és hát igen érzékeny volt a kapcsolat,szakadozott, meg-megszünt.Ehhez képest az uj MSI laptopjuk antennája tuti gyengébb lesz,mint az Aceré, ráadásul bolondbiztos netet kell csinálni.
elhelyezgetés nem segíthet,az egész födém monolit, tele árnyékolással.marad antenna és router tuning. amúgy ha a szabvány 50 helyett 100mW 1 helyett 2 antenna,az önmagában 4x akkora teljesítmény.ebben reménykedem,h még ezt elbírja a router...
-
And
veterán
válasz bajnokpityu #2010 üzenetére
Az előző hsz-ben igazat mondtak, akkora adóteljesítményhez már a rádiómodul hűtése szükséges, ezt több leírás is említi. Egyébként az eredeti teljesítmény sem 50mW, hanem kisebb, így az arány sem 4-szeres lesz, hanem nagyobb. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a router vétele ettől semmivel sem lehet jobb, csak a felcsatlakozó klienseké. Tehát ha a routernek is vételi problémája van a telj. növelése előtt, az továbbra is megmarad. Amúgy ez neked miért létszükséglet? (Sok esetben egy jobb antenna vagy célszerűbb elhelyezés többet ér, mint a tuning.)
"Megkérdezhetem, honnan lehet ezt a firmet leszedni?"
Olvasd el az #1-es hozzászólást.. -
bnss
veterán
válasz bajnokpityu #2010 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy drasztikusabb adóteljesítmény növelés esetén hűtést igényel a router... Most lehet, hogy én vagyok a műveletlen, de a PPPoE az internet elérési protokoll...
Lényeg kimaradt: ami neked kell az a Tomato, dd-wrt-ről nem tudok sokat, gondolom abban is van adóteljesítmény növelés opció.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
sziasztok!
Haverom ajánlotta ezt a tipust,elvileg ma este meg is kapom.azért ezt választotta,mert ennek a 4szeresére lehet firmwarevel emelni a wifi jel erejét (50mW helyett 200mW),és ez az ami nekem létszükséglet. Megkérdezhetem, honnan lehet ezt a firmet leszedni? mik amugy a tapasztalatok ezzel a firmmel? kezdező a helyzet,mert gyakorlatilag egy wireless switchként lesz használva,nem PPPoE protokollon.
kösziI
-
Rellind
senior tag
Help valaki...Lan partyra bekéne lőni a wrt54g-émet. Ugyhogy vezeték meg wifi is használatban legyen....Mit kell bejelölni a configjában? Valaki leirná szájba rágosan?Előre is köszi....
-
chriske
csendes tag
Üdvözlet Mindannyiótoknak!
Nagyszerű ez a topik, és látom elég sok érdeklődő van a DD-WRT után. Csapatommal a DD-WRT v23 SP2 standard-hez elkövettünk egy teljes magyarítást. Vagyis a webes felületéhez így konkrétan. Továbbítottuk a DD-WRT-t fejlesztő csapatnak, úgyhogy a következő verziókban már megtalálható lesz a magyar nyelv is. Akit viszont érdekel az szedheti le innét: DD-WRT magyar.
Jó routolást mindenkinek, immáron akár magyarul is!
-
addikt
Sziasztok!
Új albérlőtársam van, akinek kellene net is, úgyhogy vennem kell egy routert.
Eléggé sürgős lenne, így az egész topikot nem tudom átolvasni, csak szúrópróbaszerűen nézegettem.
Megerősítést kérnék pár dologban:
GL-t akarok venni, ha jól tudom itt mindegy milyen verzió, lehet 3rd party firmware rakni rá és a memóriája sincs felezve, igaz?
Ha ez a kettő stimmt akkor a többinek majd utánaolvasok ha meglesz, csak nem akarok egy hákolhatatlan példányt venni.
Előre is köszi a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nők, nőügyek (18+)
- Motoros topic
- OpenWRT topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Villanyszerelés
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- További aktív témák...
- ASUS ROG Strix G531GT Gamer/GPU Hibás/ FHD, 16GB, GTX1650, i7-9750H, világítós RGB billentyűzet
- Samsun Galaxy Watch 6 Classic R960 47mm
- Új Samsung Galaxy S24 Plus 256/12GB Black.
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Apple Pencil 1 - karcmentes, szinte új
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest