Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
válasz ujtordai #96694 üzenetére
Ez a sebesseg osszetett kerdes. Wifi-n, (MaCS_70 kedveert) vezetekes LAN-on?
Tapasztalat szerint, ha par ficsor be van kapcsolva a routeren, akkor nem fogja birni vezeteken se a gigabitet. WiFi meg sok mindentol fugg, szoval ezt nem mondja meg senki, hogy mennyi lesz a sebesseg.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
kpityu2
őstag
válasz ujtordai #96694 üzenetére
Passz. 10 gbit szimmetrikus rádiós netem van. Igazából azért kukáztam nemrég a Tenda-t, mert az nem csatlakozott vissza ha leszakadt a modem. Az Asus azonnal visszacsatlakozik, észre se szoktam venni. Ez a sávszélesség nem okoz gondot neki. Mondjuk nem is nézünk fullhd filmeket rajta.
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Alex91
félisten
válasz FireFox1996 #96693 üzenetére
Itt minden draga lesz, most erdemesebb elorebb hozni a vasarlast, vagy lemondani rola…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
ujtordai
tag
válasz kpityu2 #96685 üzenetére
Helló kpityu2
Az így felépített mesh mennyire stabil és gyors(dl/ul time) mondjuk egy 1gb bejövő sávszélesség esetén?
Engem ez nem zavar, ha nincs ezeken kívűl más config lehetőség, foleg ha hozza a sebességet és stabil(nem igényel emberi beavatkozást 1-2 hetente sem),köszi
☻♂♫
-
FireFox1996
őstag
ASUS RT-AX86S-ra érdemes még várni a karácsonyi akciókra, vagy annyira nem lesz olcsóbb, hogy megvárjam addig a beszerzéssel?
[ Szerkesztve ]
<< Nem szabad félni a kudarctól, játszd végig a játékot ! >>
-
félisten
válasz Traptor #96689 üzenetére
Nincs olyan, hogy átlagos otthoni felhasználás. Van, ahol ebbe beleértendő az erősebb, de nem hivatásszerű torrentezés, van ahol a home office plusz gyerekek on-line órái, van, ahol a család játékszenvedélye, van ahol a családtagok együttes filmnézése, illetve ezek tetszőleges összeállításban. És igen, mindez simán értendő átlagos otthoni felhasználás alatt.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Traptor #96686 üzenetére
Nem is biztos hogy kell külön router a digis eszköz és a COVR-ek közé.
Egyébként consumer kategóriából bármilyen ax-es router jó lehet neked, pl. ASUS AX53U. Nem a Wifi 6 miatt, hanem mert ezekben elég erős hardver van átlagos felhasználáshoz.
Nem írtad, hogy most melyik típussal van a gondod.Elfogadom a sütiket.
-
Traptor
aktív tag
válasz tha_answer #96688 üzenetére
Ezekre a szakkifejezésekre még rá kell keresnem mert nem ismerem őket de köszi.
.: Aláírás helye :.
-
Traptor
aktív tag
válasz MaCS_70 #96687 üzenetére
Öööö a falak miért számítanak, ha vezetékes megoldást keresek?
Írtam, hogy kb 20 kliens, ennek a fele WIFI a másik fele (akkor) UTP.
Felhasználás: átlagos otthoni. Nem tudom hogyan lehetne ezt pontosabban megfogalmazni, nem akarok szervereket üzemeltetni vagy 0-24-ben streamelni csak internetezni, időnként letöltögetni vagy játszani.Nekem csak egy eszköz kellene: a szolgáltató modeme és a belső hálózat közé egy router csak gondoltam, ahelyett, hogy beugrom egy boltba venni egy csilli-vili 20 antennás csodát, ami aztán naponta eldobja a netet, inkább megkérdezem, hogy melyik a megbízható típus. Sőt, ha van olyan, amiben nincs wifi - mert azt megoldom a DLINK triumvirátussal - akkor az még jobb lenne.
-
félisten
válasz Traptor #96686 üzenetére
A régi mantra: falak száma, anyaga... stb. Ahhoz, hogy tanácsot tudjunk adni, tudnunk kell, hogy milyen környezetben, milyen hálózati adottságokhoz, milyen felhasználásra, milyen igényekkel keresel routert.
MaCS
UI: Csak a pontosítás kedvéért. Éppen négy bejegyzéssel ezelőtt is elhangzott, hogy nincs olyan, hogy wifi vagy LAN. A LAN az otthoni hálózat, amelyben jellemzően két fizikai közegben és protokoll szerint utazik az információ. Rádión (mikrohullámon) wifin, illetve UTP-kábelen Etherneten.
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Traptor
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mert szükségem lenne egy router-re.
Az a helyzet, hogy a házban vegyesen használunk wifi-s és lan-os eszközöket. A WIFI-t most 3 db DLINK COVR eszközzel oldom meg.
A DIGI eszköze modem módban van, ahhoz jelenleg egy TP-LINK router kapcsolódik és osztja tovább a netet a DLINK eszközök meg további gigabites switchek felé.
Az a gondom, hogy a TP-LINK router sokszor megzakkan és ilyenkor csak az újraindítás segít, ezért szeretném lecserélni. Szerintem az lenne az ideális, ha egy vezetékes routert tennék be.
A házban van legalább 20 eszköz, ami netre csatlakozik és fontos, hogy belső hálózat on a sebesség gigabites legyen. A DIGI-nél is gigabites csomagom van és elvileg az eszköz, amit letettek az is gigabites kimenettel rendelkezik. (ZTE F668)Tudnátok javasolni megbízható "zsinóros" eszközt, aminek a beállításához azért nem kell hálózati szakértőnek lenni?
Köszi előre is.
-
-
-
Yushchenko
őstag
válasz Gubek-Einste #96672 üzenetére
Köszi, akkor lerendelem ezt.
-
Multibit
nagyúr
Lassan felébrednek a gyártók. Már ami a multigigabites egybe eszközöket illeti. Nem ajánló, csak hírhozó...
-
Alex91
félisten
válasz ujtordai #96671 üzenetére
Majd olvass utana! De a lenyeg, hogy van egy AiMesh router, es hozza kapcsolod majd a node-okat (ne AP-nak akard konfigolni, mert akkor nem lesz jo… ).
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz Yushchenko #96659 üzenetére
Asus AX86S megfelelő lehet.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
ujtordai
tag
válasz Alex91 #96670 üzenetére
Köszi,
Az AiMesh miatt ha van RT-AX3000 ból 3 db. akkor hogy kell összeközni ill. konfigurálni?
Az említett módon, 1 main 2 ap módban, vagy valahogy máshogyan? Nem világos mikor lesz szerepe az AiMesh nek, automatikusan vagy be kell kapcsolni vagy valami spéci összekötés?☻♂♫
-
Alex91
félisten
válasz ujtordai #96668 üzenetére
Asus rt-ax86U vagy S, AX58U, AX55, AX1800u igenynek, penztarcanak megfeleloen. Ja, es termeszetesen meshben mehetnek ezek is.
Esetleg lehet nezni TP-link Omada rendszert, de ez kicsit koltsegesebb.
[ Szerkesztve ]
-
Dr.NX
Topikgazda
-
ujtordai
tag
válasz Alex91 #96664 üzenetére
Helló,
A stabilitás a fő cél, és a gyors WiFi.
Kábelen amúgy is olyan 8-900Mbps a DL a speedtest szerint. Ha átállítom a servert pl. GA . Alpharetta, USA, akkor 200Mbps körül a ami jó.
A D-link előtti routereim 2db. TL-WR1043ND voltak volt olyan év hogy nem kelett hozzányúlni tette a dolgát.
Persze lehet "csúnya antennás is", ezen esetben van értelme a mesh nek?
Mert az egyik a main egység ami meg router módban a többi meg ap. módban, így volt beállítva a régi TL-W1043ND is.
Szóval kocka is lehet meg antennás is.
Előre is köszönöm.☻♂♫
-
Alex91
félisten
-
ujtordai
tag
válasz Gubek-Einste #96657 üzenetére
Helló, a részletek:
Földszint:
2 szoba egyikben a main egység a másikban egy extender UTP kábellel összekötve.
Emelet:
3 szoba egyikben az extender szintén UTP kábellel összekötve.
Mindenütt téglafal van.
Kliensek:
-4 iphone, 2 ipad, 1 thermosztát, 1 tűzjelző, 1 Samsung tv, 1 Xiaomi kamera, 4 laptop.
Kb ennyi, 1-2 eszköz néha még előfordul.
Net:
1gb Digi üvegszál jön be
Pénz:
120-130eft.
Router rel kapcsolatos igény:
- Stabil legyen ne kelljen hetente restartolni lementett config ot restore olni.
- jó lenne ha 3000-es lenne pl deco X50, zenwifi Xd5
- jó ha látom hogy a backhaul mi módon kapcsolódik UTP v. WiFi
- pc ről direktben is jó ha módosíthatóak a beállítások, ne csak mobil appról
(Régi router: D-Link M15)[ Szerkesztve ]
☻♂♫
-
Alex91
félisten
QoS, viruskergetes, szuloi felugyelet, forgalom figyeles stb.
Torrent, TimeMachine, smb, dlna, nyomtato megosztas…
[ Szerkesztve ]
-
Yushchenko
őstag
válasz Gubek-Einste #96656 üzenetére
1db tégla válaszfal, felfele fa födém, fent gipszkarton falak. Szomszéd távolabb. Pont középen lenne a földszinten., egy falon menne csak át minden.
Gépek: egyszerre egy TV, két laptop, két mobil, egy NAS.
Pénzben gyakorlatilag nincs limit, mindketten otthonról dolgozunk, fontos, hogy jó legyen. Egyéb igények nincsenek, gyak a jelerősség és a stabilitás lenne fontos. Későbbiekben esetleg a kert felé menne még egy.
1000-es Digi net lesz bekötve. -
Topikgazda
válasz ujtordai #96653 üzenetére
Jó lenne tudni egy-két dolgot:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?- Ti melyiket vennétek? (Egyenlőre az X50 felé hajlok a sebesség miatt.)
Mindenképpen az Asus AiMesh megoldása lenne az optimális választás a rugalmassága/jövőbeli bővíthetősége miatt.(előző routerem max 6-9 napos uptime al bírt és rendszerint nem tudott visszacsatlakozni)
Milyen típusú volt az eszköz?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz Yushchenko #96652 üzenetére
Azért jó lenne tudni egy-két dolgot:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Alex91
félisten
Ez talan bekapcsolt ficsorokkel is birja a gigas neted… A tobbi elhasal.
Amugy ha nem kell az extra, akkor jo az AX86S.
Szeriintem a tobbi, nevesebb gyarto ceruzaja vastagabban fog. Masreszt az AiMesh miatt egyszerubben bovitheto a rendszer, ha mondjuk 1 esztkoz keves lenne a normalis wifihez.
-
aDtG
tag
Mi indokolja ezt a terméket? Ki tudnád kicsit fejteni?
#96651 TOZ Nem is várható, hogy tudni fogja az ac87u az AiMesh-t?
Egyébként most dobtatok be két terméket nagyon nagy eltéréssel az árban. Mi az oka az ekkora eltérésnek?
+kérdés, hogy Asus-on kívül nincsen más ajánlott kategória? (Tp-Link és a Xiaomi kizárva)
Az sem baj, hogy több részből tevődik össze a rendszer (router, switch, ap) -
ujtordai
tag
Helló
A következő routerekkel van valakinek tapasztalata?
- Tp-Link Deco X50,
- Tp-Link Deco X20,
- Asus ZenWifi XD4,
- Asus ZenWifi XD5 (nem találtam hol árulják)
Kérdéseim:
- X50 vagy X20 esetén PC ről be lehet állítani a routert vagy csak mobil appal?
- Mennyire stbilak az eszközök, mennyi a max uptime ja ezeknek kb?
- Látszik-e walahol az alkalmazásban vagy ha van webes felületen hogy mi módon kapcsolódik az extender, UTP/Wifi? (az hogy össze van kötve UTP vel az egy dolog)
- Ti melyiket vennétek? (Egyenlőre az X50 felé hajlok a sebesség miatt.)(előző routerem max 6-9 napos uptime al bírt és rendszerint nem tudott visszacsatlakozni)
A "main" egységet UTP kábellek kötném össze az "extender" ekkel, szóval a backhaul az UTP kábelen menne nem WiFin, mivel egy vasbeton födémem van
Előre is köszönöm.☻♂♫
-
Yushchenko
őstag
Egy erősebb wifit routeret szeretnék, ami a házamban szolgálna. Nagyjából egyszerre 5 eszköz csatlakozna rá, különböző helyiségekből. Jelenlegi tulajok elmondása szerint egy olcsóbb wifi router is jól lefedi a házat.
Alapvetően nincsen pénzben limitációm, fontos lenne a minél erősebb jel, és a stabilitás. Mit tudtok ajánlani? -
aDtG
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni router választásban.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?Durván 60 nm2-es területet szeretnék lefedni vele. A maximum falak száma az eszköz és a router között 2 db 10cm-es beton fal. 1 szintes az épület és 4 szomszéd van.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?Vezeték nélkül kb 20-25 eszköz - ennek a fele AX -es
Vezetéken 3 jelenleg, de szeretnék majd 1-2 vezeték nélküli eszközt még átrakni vezetékre, úgyhogy még egy switch is kelleni fog.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?Gigabit
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!60.000 forint környékére gondoltam. Ha nem elég akkor mehet feljebb.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Alapvetően olyan megoldást keresek ami a jelenlegi lakásban a gigabites internetet tökéletesen kiszolgálja. Kb. 2 év múlva költözünk egy nagyobb házba, így szeretném, ha bővíthető lenne másik routerrel / ap-val a rendszer.
Fontos, hogy apple eszközöket is használok, ahol az AC87U routerem néha nem volt tökéletes, nem volt stabil.
Ezentúl kérlek vegyétek figyelembe, hogy egy Synology NAS-ról kábelen a TV-re streamelek 4K filmeket Plex segítségével és PS5-nél szeretném használni a remote control szolgáltatást, azaz távolról játszani a PS-en. + letöltések mennek éjjel-nappal -
Lali-213
senior tag
válasz Aftershock11 #96646 üzenetére
Asusra szavaznék inkább.
-
Aftershock11
csendes tag
ASUS RT-AX55 vagy Archer AX53?
-
Alex91
félisten
válasz Hrabovszki #96644 üzenetére
Azt mondjak, hogy a Xiaomi-n nincs global firmware-rel kabeles backhaul mesh eseten…
A TP-linket AP-kent be lehet konfigolni, de akkor azon nincs mesh.
-
Hrabovszki
csendes tag
-
BB9000
senior tag
válasz Hrabovszki #96640 üzenetére
Az elképzelésedben azt a részt nem értem, hogy a régi 1043ND-t minek akarod megtartani? Két új eszköz kiszolgálja az igényeidet.
A Xiamoi egyetlen előnye az, hogy olcsó, de van vele teendő bőven a beüzemeléskor. Ha expert vagy, akkor ok a Xiaomi, de ha nem, akkor sokkal könnyebben boldogulsz Asus vonalon. 2 db AX55-öt ajánlok, kábeles összekötéssel. -
Hrabovszki
csendes tag
Sziasztok
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? családi ház, normál kocka, szobák főfallal elválasztva (kisméretű 40-es), szomszédok 2oldalt, nem vészes
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? egy vagy 2okos tv, 2-3 laptop, mobilok és egypár okoseszköz (relék, kamera)
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? most váltunk gigásra(koax)
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! 50 alatt jó lenne
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Mesh, dual, vendégwifi, app
Az elképzelés az lenne, hogy vennék egy Xiaomi AX3000-et (2pack) ami a nappaliban(a szolgálató modemre kötve) és az egyik szobában lenne, a mostani routert (TP-link WR1043ND) pedig kerülne a másik szobába, szintén az első AX3000-re kötve. Együtt tudnak ezek így működni? Csak LAN-os összekötésben érdemes telepíteni őket hogy a sebesség ne vesszen el? A két típus nem üti egymást? Jól gondolkodom? -
rekop
senior tag
válasz BB9000 #96638 üzenetére
Igen, ez az Ubiquiti saját online tervezője, bárki számára elérhető egy regisztrációt követően.
Értelemszerűen csak UniFi eszközöket tudsz elhelyezni benne.[ Szerkesztve ]
-
rekop
senior tag
Ha bal oldalt van a terasz/udvar(ezt nem vettem észre először), akkor érdemesebb középről eltolni az az AP-t abba az irányba. [kép] Én úgy szoktam csinálni, hogy a körülbelüli helyre rögzítem az AP-ket ideiglenesen, beállítom őket, majd csak a tesztek és mérések után mennek fel a végleges helyükre.
-
rekop
senior tag
válasz agaron #96631 üzenetére
Ha a plafonra szerelt AP mellett döntesz esetleg, készítettem egy lefedettség térképet a tervrajzod alapján, a szerintem legideálisabb elhelyezéssel. Ezek csak kalkulált értékek, de közelítésnek és az AP helyének meghatározásához egy jó kiindulási alap. UniFi 6 Lite típusú AP-okat használtam a terven. A várható 5GHz és 2.4GHz lefedettség. A megfelelő elhelyezés után még némi finomhangolás azért valószínű szükséges lesz(pl. adóteljesítmény, megfelelő csatornák beállítása) egy optimális rádiós környezet kialakításához.
-
Alex91
félisten
válasz agaron #96631 üzenetére
de megkerem oket, hogy ha tudjak meg, akkor vigyek fel a plafonra a kiallast.
A plafonra is... Mert akkor nem nagyon lesz vezetekes vegpontod, ha a falon nem lesz kiallas.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
dudika10
veterán
válasz agaron #96620 üzenetére
A tobbiek altal is ajanlott Omada jo lehet.
Miutan plafon kiallast nem csinaltal, erdemes a fali access point-okat is megfonntolni:
EAP615
A linken talalsz egy abrat arrol is, hogy hogy nez ki egy rendszer. A 24-es switch onmagaban is nagyon draga mulatsag lenne. Ha eleg a kisebb, akkor 2AP-val akar bele is fersz a 200 000-es keretbe.
DE: a 2Gbit-es net igenye ezt az egeszet csunyan atrajzolhatja.Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
agaron
tag
Koszi mindenkinek a tippeket! Olvasok/nezelodok tovabb a fentiek alapjan.
#96623 Alex91: igen. Eredetileg a falra kertem (nem tudom miert nem plafonra, tapasztalat hianya ), de megkerem oket, hogy ha tudjak meg, akkor vigyek fel a plafonra a kiallast.Steam Deck | PC | PS5
-
kpityu2
őstag
válasz agaron #96620 üzenetére
Ha mindenhol van UTP kiállás akkor pl. lehet ASUS AiMesh vezetékes backhaul-lal. Így nem feleződik le a wifi sávszélességed. Az ASUS router topik elején fel vannak sorolva az ajánlott típusok. Kültérre meg lehet sima AiMesh képes extendert tenni egy megfelelő dobozkában.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
agaron
tag
Sziasztok! Lassan kész lesz a házunk, és elkezdtem gondolkozni a végleges hálózaton. Sok esetben kábel párti vagyok, így kértem elég UTP kiállást (kapásból kelleni fog egy 24-es switch). Telekomos gigabites netet tervezek, illetve mivel feleségemmel mind a ketten home office-ban vagyunk, szeretnék jó wifi lefedettséget is. A házról annyit kell tudni, hogy 110m2 (alapterület betöresek nélkül 14,5m x 9,5m, de mellékelek alaprajzot is). A rack szekrény nem központi helyen lesz (illetve ott lesz a fűtés/bojler is mellette), viszont a ház hosszanti tengelyén több kiállást is kértem falra, plusz a ház 2 végében is van opció (TV mellett+dolgozó), így variállhatóbb a router/AP-k elhelyezése. A ház könnyű szerkezetes, viszont a szerkezet vékony fém (Hardell). Nem tudom, ez mennyire zavar, ezért is kértem több kiállást. Ezeken felül még van a terasznál egy kiállás, amennyiben az udvaron nem lenne megfelelő a lefedettség (ez valószínűleg fog kelleni később, ahogy belakjuk majd azt is).
Mostanában kevésbé követtem a hálózati eszközöket, de a fenti összefoglaló alapján a Asus AiMesh megoldása szimpatikusnak tűnik, viszont az Asus oldalán a termékek között elsőre nem láttam olyat, amit kültérre is tudnék tenni.
Felhasználás szempontjából online meetingek, néha kompetitiv FPS játékok, cloud gaming, van PS5, Netflix és társai, szóval eléggé vegyes és van időszak, amikor párhuzamosan több hálózat igényes dolog fut.
Ha esetleg tudtok ajánlani akár konkrét eszközöket, elhelyezésre vonatkozó tippeket, azt megköszönném. Kitöltöttem az összefoglalóban lévő formot, jelenleg még egy eszközöm sincs, így nyitott vagyok bármire.
Alaprajz (google drive)■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? (leírás+rajz)
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? 3db laptop, 6 db telefon, 2 tablet, Steam Deck, PS5, 2 v 3 TV (ezeken online meeting, cloud gaming, netflix, stb... vegyesen).
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Telekom 2000/1000 vagy 1000/1000, lehetőleg saját eszközt használnék nem azt, amit ad a szolgáltató
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! 100 000-150 000 amit első körben rá tudnék szánni, esetleg két lépcsőben elmehet 200 000-ig.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Nincs extra feature ami érdekel (torrent, stb..), jó lenne, ha seamless roaming megoldható lenne és ebbe egy kültéri eszközt is be tudok csatlakoztatni. Ha nem, akkor tudom külön kezelni épp a kinti részt.
Köszönöm előre is![ Szerkesztve ]
Steam Deck | PC | PS5
-
ddoki
csendes tag
válasz repvez #96618 üzenetére
Ez eddig érthető. De ebből nem derül ki hogy a végpont kiépítésénél milyen eszközt (eszközöket) fog telepíteni a szerelő. Ez pl Huawei OptiXstar HG8147X6 tud AX-t WiFi-n.
Várd meg amíg kiépítik a hálózatot nálad, vagy a szomszédoknál és utána el tudod dönteni hogy szükséged van-e saját eszközre.
(Ezt pedig nem személyesen neked írom, hanem gondolatébresztőnek szánom. Nincs olyan hogy internet kábel. Van fémből (általában rézből) és üvegből készült kábel. Ez egy átviteli közeg, hogy mire használják másodlagos szempont. Diginél maradva az optikai hálózatán nyújt telefon, TV és internet szolgáltatást. Attól függően hogy mit veszek igénybe beszélhetek
telefon, TV vagy internet kábelről ? És ha keverem a szolgáltatásokat, akkor hogy nevezem ?
Még az UTP kábelt is használhatom adatátvitelen kívül másra (pl távtáplálásnál LAN -on áramot visznek át rajta. ) -
[link]
Ha minden igaz akkor ez a csomag lenne.
Lehet hogy rosszul fogalmaztam az IPTV-vel, de nekem minden az ami az internet kábelen jön, lehet hogy a digi kábel TV-nek hivja, de azt azért nem irtam, mert a településemen nincs kiépitve kábel rendszer még más szolgáltatónak sem, igy ha TV csatorna szolgáltatást is akarnak akkor azt csak az ujjonan behuzott optikán tudja hozni hozzám.
Máskülönben feleslegesen kellene fizetnem egy olyan szolgáltatásért a csomagban amit nem tudok használéni.
DE amugy köszi a linket, mert a kábeles résznél irtak hasznos dolgokat, hogy felhasználják a koaxot a meglévö TV-k hez, ez nagyon jó ha megoldható,mert elég bonyolult lenne uj kábelt elvinni a szobákba miatta. -
csendes tag
Sziasztok!
Szakértői segítségeteket kérném egy telekomos Sagemcom F@st 5670 router wifijének kiterjesztésére.
Említett router egy tégla családi ház 1. emeletén található, ablak mellett. A jelet szeretném a kb 10m távolságra lévő tégla épületbe továbbítani. Mi erre a legjobb megoldás?
Eddig a régebbi telekomos routerünkkel és egy TP-Link TL-WR1043N router bridge modejával volt ez megoldva, de az új sagecommal nem sikerült beállítanom, viszont egy (kölcsön) Tenda N300-zal igen. Viszont valószínűleg egy erre a célra való range extender jobb megoldás lenne.
A net 1000/1000, LAN-on ebből 700/950 körül van a sebesség.A sagemcomra csatlakozó eszközök: minimum 3-4 mobil, 5-6 PC (vegyesen lan és wifi).
vendégek esetén akár plusz 5 eszköz is lehet. Más: érdemes lenne alapból kötni egy komolyabb routert a sagemcom után?Keret nem igazán fontos, légyszi írjatok egy budget és egy optimális megoldást is, köszönöm.
-
ddoki
csendes tag
válasz repvez #96605 üzenetére
Szia !
Szerintem olvasd el az alábbi két topik téma összefoglalóját:
[DIGI internet]
[DIGI kábel TV]
A bekötés után kiderül mire lesz szükséged. Nincs náluk IP TV, WiFi képes eszközt adnak, stb -
válasz Alex91 #96612 üzenetére
A szoroanyagon az szerepel, hogy a megfelelo routerről a felhasználonak kell gondoskodnia. ezért jöttem kérdezni mielött veszek valamit, hogy ne akkor keljen már kapkodva megvenni valamit amikor már bekötötték és használni is szeretném.
Ök csak a modemet hozzák meg az optikát. -
-
válasz tha_answer #96610 üzenetére
bocs a kérdésért, de hova kell ilyen kábel ?
A net elvileg optikán jön be a modemig, a modemtöl a routerig lesz kb 1m és megint 1m a routertül a PC-ig a többi helyre Wifi lenne és mint mondtam, egy szobába korlátozodna az adat felhasználás.
Ha az IP TV-hez kell akkor az más kérdés ,ott 3 szobába kellene átvinni a dolgokat, de mindenhova kellene még valami vevöegység is, mert még nem okos TV-k vannak a szobákba. nincs rajtuk NET catlakozás , de még HDMI sem. -
tha_answer
őstag
válasz kriszwells #96603 üzenetére
Mindenhova min cat6, de inkabb cat7 ha csak egyszer kabelezel.
Es inkabb ket kabel vegpontonkent. -
válasz Alex91 #96606 üzenetére
tégla épitésu 70es évekbeli ikerház egybenyitva kb 80 m2
DE többynire egy szobára korlátozva lenne használva a tobbi helységekbe max a mobilok csatlakoznának ráwoodwormÉ igen inviteles terület, de már átvette a digi és most kezdenek területfejlesztésbe és az utolso infö tölük, hogy pár honapon belül elkezdik a optokát kihuzni a házakhoz és aki kéri bekötik, akinek már van inviteles internete és váltani akar annak ingyenes az áttállás aki uj belépü annak 6990 a bekötés
És csak egy csomag lesz 1000/300 as amit 3990 ért adnak majd.
Ja és azt nem tudom, hogy van e vagy meg lehet e oldani az IP TV-t még nem kérdeztem rá, hogy van e nekik ilyen vagy , hogy megoldhato e 3 TV-re ezt rákötni plusz az intzernetet.
Mert akkor meg tudnám sporolni a 2 beltéri + a mindig TV elöfizetést és a beltériket, meg le lehetne szedni a tányérokat a házrol[ Szerkesztve ]
-
üdv, Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen routert érdemes és kell manapság venni, ha 1000/300as nethez aakrom használni ?
Egy kis faluban földszintes családi házban, 1 PC és 1 laptop, meg 3 mobil csatlakozna rá rendszeresen és hétvégente jönne hozzá pár 3-4 mobil vagy tablet pluszba.
A kritériumok, tartóság ugy értve, hogy támogassa a közeljövöben elterjedö technologiát, hogy ne kelljen cserélni a közeljövöben.
Lehessen rákötni tárhelyet és akár NAS vagy távoli gépként elérni a rajta lévő fájlokat a PC belapcsolása nélkül.
A fentiekhez késöbb még jönne egy okosTV is.
Az a routertol talán mellékes, hogy mennyire befolyásolja a dolgokat ha ugyan ezen az 1000-s netról 3 IP tv is menne? Lévén, hogy Digi-s csomag lenne és ha leheséges akkor megoldanám, hogy a Tányérol digi beltériket lecserélném IP TV-re.
Árat nem tudok mondani, hogy menynit szánok rá, mert nem tudom, hogy menyniért mennek most és milyen tipusra lenne szukségem ami ezt tudná.
DE természetesen a legjobb ár érték arányu lenne a cél . a legolcsobban a legtobb tudás. -
mikk2000
őstag
válasz kriszwells #96603 üzenetére
Általában én annyit tennék hozzá, mivel a topik gazda úgy látom segít neked, hogy ha meghagyod a wifis szolgáltatói modemet hogy wifit szórjon, és AP móddal csatlakoztatsz hozzá egy routert, ami szintén wifit szór, akkor két különböző SSID lesz, ami kényelmetlen lehet ha valaki közlekedik a két szint között, mivel nehézkesen fog átállni a másik SSID-re, ezért szoktak ilyen esetben mesh rendszereket ajánlani (azaz mindkét szintre mesh képes routert).
-
kriszwells
aktív tag
A szolgáltatói eszközön egy vezetékes gép és egy wifis lesz, illetve ugye a mobilok már amikor használatban vannak (nem túl gyakran). Ha a jelenlegi szintet hozza az jó. Innen kerül fel két gép (ami jelenleg 1 vezeték 1 wifin megy) az emeltre.
Felső szinten kell 2 vezeték a gépekbe, illetve legyen wifi telefon/tablet/laptophoz, de ezek nagyon ritkán lesznek használatban.
Kérdésem még, hogy használhatok-e hozzá CAT6 kábelt, gondolom működnie kell? Ha kiépül a másik szolgáltató erősebb internete, akkor váltás lesz arra. A kábelekből már most jobbat raknék a falakba. A router meg majd akkor cserélem erősebbre.
Köszönöm Nektek a segítséget!Köszönöm, ha támogtsz egy kattintással, feliratkozással, megtekintássel, megosztással:: YouTube: https://bit.ly/49G6iNz Weblap: https://www.fotonebula.hu/
-
mikk2000
őstag
válasz Gubek-Einste #96601 üzenetére
Viszont először úgy fogalmaztál, mintha nem érteném mihez szóltam hozzá.
Mivel ő a router WAN-ba szerette volna bedugni az eszközt, ezért írtam a bridge módot. Amúgy meg ha a szolgáltatói eszköz szintjén is kellene jó erősségű wifi, akkor AP mód, vagy még egy router...
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Samsung Galaxy S24 Plus 12/256GB új 3 év garancia + Watch 5 Pro karcmentes
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
- GAINWARD GHOST RTX 4060 Ti eladó! RGB-s! Garanciával, számlával!
- Új Lenovo L0Q Gamer Tervező Laptop 15,6 -30% AMD Ryzen 7 8845HS 16/512 RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS (DDR5) - Keveset futott - Garanciális
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest