- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
A gond pedig az, hogy futhat a routereden is a tm. Megoldás:
1. Tiltsd le a TM-et a routeren.
Erre a büdös életben nem gondoltam volna, hogy a NAS használatbavételekor hagyja továbbketyegni a routerben a TM-t. Úgy látszik a legvadabb user errorokra is fel kell készülni...[ Szerkesztve ]
-
SaGa59
őstag
válasz MaCS_70 #11877 üzenetére
Nekem gyakorlatilag kb 12 éve működik (illetve most épp nem, mert a dyndns fizetőssé tette azt a domaint, amit használtam, pár hónapja, új nevet meg még nem kerestem, mert nem annyira hiányzik) dinamikus IP-n T- előfizetéssel saját mail szerver (postfix, egy debianon, illetve most már ubuntun).
Tapasztalat: a szolgáltató nem tiltja, de azok a szerverek, amelyek RBL listákat használnak, az utóbbi 3-4 évben elhajtanak mint feladó szervert. Az ilyen címekre menő leveleket rá kell routolnom a szolgáltató szerverére, az továbbpasszolja. Fogadó szerverként viszont egész a név elvesztéséig gond nélkül üzemeltem, külön MX record nélkül is. Azt a dyndns megoldotta valahogy, hogy idetaláljanak a levelek.
Azért a spam és vírus szűréshez nem feltétlen kell publikus, MX rekorddal rendelkező smtp szerver a gépre, az így is működhet:
A leveleinket (5 postafiók) 15 percentként lerántja a fetchmail a szolgáltatók szervereiről, majd átdobja a helyi első postfixnek. Az betolja a víruskeresőbe (amavis ->clamav) és a spamfilterbe (bogofilter), majd a második postfix bedobja a helyi postaládákba, ahonnan mindenki a saját pop3 kliensével leszedegeti A spam filter is lehetne az amavis, de a bogo gyorsabb és kevesebb erőforrás kell neki. Az sem kizárt, hogy az amavist teljesen ki lehetne hagyni, de míg a bogofilterre rá nem akadtam, az volt a spamfilterem, és a clamav külön begyógyítására akkor nem találtam hirtelen megoldást és lustaságból azóta is így megy.
A bogofilter nagyon jó kis spamszűrő, úgy 8 éve meg kellett vele etetni 2000 db spam-et és 2000 db ham-et (ez a nem spam levél), azóta öntanuló módon, az első 2-3 újfajta spamet átengedi, majd a többit már megjelöli.
Belőni nem triviális, anno pár napot elvoltam vele és ha most ismét be kellene állítanom nulláról, megint beletelne 1-2 nap, mire összevadásznám az infókat, de a dolgát teszi ahogy kell. A legnehezebb a 2000 spam-et tartalmazó mailbox beszerzése volt.
Egyébként vannak olyan ISP-k, akiknél nem megy át a 25-ös port a klienstől. Pl az I...tel, akinél még a maradék céges ADSL-jeink vannak.
De hogy topikhű is legyek: mostanában milyen olcsó NAS-t ajánlotok, amire van debian, vagy hasonló linux. Igazából valami stabil torrent kliens (most az mldonkey fut) és a fentebb említett cuccok (postfix, fetchmail, pop3d, bogofilter, clamav, ennek a frissítője) futnának rajta, meg a samba megosztás. Most egy ház nélküli alaplap, hdd, táp trió kezeli a dolgot, de jó lenne valami alacsony fogyasztású, hangtalan cucc.
[ Szerkesztve ]
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
Naigen
aktív tag
Üdv Urak, adott 2 nas, amiből választanék. QNAP TS-212P és Synology DS213j Online demo felületeket megnéztem, melyik mit tud, de maradt egy kérdés. Plex-ert használnék, ha jók az infóim Synologínál letölti a filmekhez a magyar "adatlapot", borító, tartalom, szereposztás, miegymás. Ebben kérnék egy megerősítést, ill, aki
Qnap-ot használ, szintén megoszthatná a tapasztalatát. Anno pc-n futtatva a Plex-et mókolni kellett hogy mondjuk a port.hu-ról leszedje az adatokat. Itt kell vmi okosság?Fentiektől eltekintve melyik az ajánlottabb vétel, lévén 2 nagyjából azonos vas?
Köszi előre is.
Szavaz a hejesirok pártyára.
-
ajani
aktív tag
Sziasztok! Olyan NAS-t keresek, ami tudja a következőket:
- torrent letöltés és megosztás belső hálón (nem dlna)
- torrent hozzáadása mobilról (belső hálón
- saját képek feltöltése mobilról (ios, android, wp8) és pc-ről majd azok megosztása belső hálón album formában (előnézettel)
- airprintJelenleg ezeket egy openwrt-s routerrel oldom meg, de már herótom van az állandó hekkelésből. Olyan megoldást keresek, amit egszer beállítok, aztán nincs vele gond.
Előre is köszi a javaslatokat!
''Egy igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme.'' - Rejtő Jenő
-
Multibit
nagyúr
Ezeket szerintem bármelyik mai Synology modell tudja. Keress egyet a választékből, ami megfelel a pénztárcádnak!
Sőt, talán még arra is van esély, hogy az olcsóbb Zyxel is elboldogul ezekkel a feladatokkal, de ezt inkább majd megerősíti (vagy cáfolja) valamelyik Alma-Zyxel tulaj. -
Naigen
aktív tag
Synology online demo DSM 5.0
ACCOUNT: admin
PASSWORD: synologyQnap online demo
ACCOUNT: qnap
PASSWORD: qnapMindkét felület magyar, vagy magyarra is állítható.
-
Multibit
nagyúr
válasz Mezga Aladár #11909 üzenetére
Ahogy nézem, ha valaki az egyiket ismeri, a másikban is könnyen eligazodik.
-
lockdown90
senior tag
eleg jo a qnap felulete is
i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070S
-
kabar
senior tag
válasz Multibit #11910 üzenetére
Kicsit olyan a Qnap-é mint a Synology-é volt a DSM 5.0 előtt. Nekem az jobban tetszett, meg azt is szoktam meg jobban. Az újban egy csomó mindent keresgélnem kell. Szóval többszörös Syno tulajdonosként is jobban tetszik a Qnap-é. Ez persze nem jelent semmit.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
Naigen
aktív tag
válasz Mezga Aladár #11916 üzenetére
Köszi, ezt ismerem, de eddig nem is tűnt fel, hogy Synora van leírás. Ez azért kicsit el visz a DS213j irányába.
-
pip
aktív tag
sziasztok,
szuksegem van egy NAS-ra, amely 3 dolgot kellene tudjon:
1. adatok tarolasa es szolgaltatasa mas gepek es medialejatszo/TV fele, tukrozve, tehat 2 db vinyot kellene fogadjon
2. tudja fogadni es rogziteni 4 db IP-camera adatfolyamat
3. tudjam tavolrol az ip-camok kepeit nezegetni real-time (nem tudom ez a NAS feladata-e, vagy az IP-camoke)Mindezt minel olcsobban kellene tudja. Nem riadok vissza barkacsolastol vagy mikroszerver-buheralastol sem, fontos hogy tudja a fentieket. Sajnos nincs idom a netet ragni, gondoltam ti kepben vagytok es tudnatok ajanlani kielegito megoldast.
-
jbl
aktív tag
Banana Pi 1GB RAM
dual-core 1GHz,
1GB DDR3 DRAMTorrent szervernek jó lenne?
Mit lehetne belőle kihozni?
Fogyasztás az biztos minimális. -
smekone
tag
Sziasztok! Egy olyan NAS-re lenne szükségem amin tudok adatokat tárolni, torrentezni és nem tudom hogy ez mennyire lehetséges hogyha például filmet letöltöm rá akkor laptopról onnan tudjam nézni ne kelljen a NAS-ről letöltenem a laptopra. Fontos még a gyorsaság! Az egészre szánnék olyan 40 000 Forintot ebbe benne legyen a merevlemez is. Ha tudtok segíteni nekem ebben az nagyon jó lenne egy kicsi utána olvasottsággal rendelkezem
-
Czimby
addikt
válasz smekone #11921 üzenetére
Amit szeretnél azt kb a NAS-ok 99,9%-a tudja.
Veszel egy Zyxel 325-öt meg egy olyan HDD-t amekkorát szeretnél vagy amire futja.
És meg fogsz lepődni, hogy ennél sokkal több is rejlik a dologban!Én is most kezdtem el NAS-t használni, és csak kamillázok, hogy mi mindent tud!
Bár én egy mITX- gépre telepítettem Xpenologyt, szóval kb mintha lenne egy Synology NAS-om.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
slayvincoln
csendes tag
válasz slayvincoln #11832 üzenetére
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy megér 10 ezer Ft pluszt egy Qnap TS-212E (40ezer) vagy nem tud sokkal többet mint a Zyxel 325v2 30 ezerért?
Még a törött óramutató is elindul a jövő felé
-
Tonyk
veterán
válasz slayvincoln #11926 üzenetére
Ha nem értesz hozzá semennyire, mindenképp. A szoftvert kell megfizetned.
Ha szeretsz buherálni, linuxozni akkor zyxellel is minden megoldható(?), ami a qnappal (talán csak az ip-camok online kezelése nem).És most majd jól elindul egy flame.
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
makoss
veterán
Üdv!
Még kezdő vagyok e témában.
Olyan kérdésem lenne, hogy egy NAS kiválthat egy PC-t?
Úgy értem, távolról lehet számítógépet vezérelni NAS segítségével? És itt értem ez alatt az összes számítógépes alkalmazást amit monitoron látni.
Köszönöm előre is![ Szerkesztve ]
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
krealon
veterán
válasz makoss #11928 üzenetére
"Olyan kérdésem lenne, hogy egy NAS kiválthat egy PC-t?"
Nem.
A NAS-ok arra vannak kitalalva, hogy a leheto legkisebb fogyasztas mellett, eppen csak annyi eroforrassal rendelkezzenek, amennyi a halozatos tarolashoz es kiszolgalashoz kell.Lehet PC-t NAS-kent uzemeltetni, de akkor bukod az energiatakarekossagot, ami az egesznek a lenyege.
-
drmazsi
aktív tag
Sziasztok.
Szeretnék egy Nas-ra beruházni.
Elvárásaim :
Torrent
Filmnézés Tv-n
adattárolásMelyiket ajánljátok nekem? Full kezdő, semmilyen programozási nyelvhez nem értő átlag user, windows kezelése azért megy
Köszi
Don't hate the player, hate the game ...
-
glaci
őstag
válasz Czimby #11922 üzenetére
Szia!
Eddig egy notebookot használtam linuxal fájl és nyomtató megosztásra ill. FTP és WEB szerver gyanánt.
Bedöglött, ezért most egy másikat kell bekonfigurálnom.
Szerinted csináljam meg újra a linuxot vagy érdemesebb ezt az Xpenologyt felrakni a notira?Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
Czimby
addikt
Szerintem iszonyat jo az xpenology, nagyon letisztult és a telepitese is gyerekjáték!
A hivatalos oldalán is van sok hasznos info, a youtube is tele van videókkal.
És itt a ph.-n is van topicja, jófej arcokkal.[ Szerkesztve ]
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
drmazsi
aktív tag
válasz lockdown90 #11937 üzenetére
Köszi!
Esetleg hdd-t bele mit ajánlanál?
Először 1db 2tb-osat szeretnék bele[ Szerkesztve ]
-
glaci
őstag
válasz Czimby #11938 üzenetére
Köszi!
Akkor ezek szerint jobb, ja nem szenvedek a linuxal, hanem feldobok egy ilyet?
Minden hardveren elfut, vagy lehetnek teljesítmény problémák, ha nem "ismeri" a vasat?
Meg persze simán felmegy bármilyen PC -re, vagy van "trükkje"?
A DSM -et egyébbként ismerem, mert van egy Sinology NAS, amit én babrálok már egy ideje. Teljesen ugyanaz ez is?
Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
drmazsi
aktív tag
válasz lockdown90 #11941 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
Arolotifar : Köszönöm!
-
Czimby
addikt
Igen van egy boot image amit elinditasz, utana sima dsm telepités az egesz.
Nem hardverigenyes, de kompatibilitási problémák mindig mindenhol előfordulhatnak az it. Vilagában.
Ettől függetlenül mindenképp ajánlott, és nagy valószinűséggel hibátlanul menni is fog.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
glaci
őstag
válasz Czimby #11944 üzenetére
Rendben, köszönöm.
Ma már nem, de a héten még mindenképpen ránézek majd.
Addig kitalálom, hogy kell-e nekem az a gép, mint PC. Ha elég a NAS funkció, akkor ez az Xpenology egyszerűbb.
A Linuxal is csak az volt a bajom, hogy macerás volt mindent "belőni" alatta.
Azt viszont szerettem benne, hogy ott volt a használható gép, ha esetleg kellett.
Nagy dilemma.Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
Patice
nagyúr
válasz Elemental #11946 üzenetére
Az talán én voltam.
Egyelőre jegelődött a projekt. Rájöttem, hogy ahhoz, hogy egyes hardvereket egyes virtuális gépekhez rendeljek fixen, ahhoz egy Core i5 kellene, hogy hardveresen menjen. Amúgy csak szoftveresen lehet.
A virtuális Xpenology-val nem is lenne baj, csak már a virtuális gép létrehozásánál elakadtam, hogy hogyan adom oda neki a vinyókat a gépből. Még nem volt időm utána járni.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Czimby
addikt
válasz Kiskopika #11949 üzenetére
Nem tudom, mert idehaza még nem volt rá szükségem, de melóban volt olyan hogy mindenképp Xp-kellett egy proginak és Win7 alatt futott egy virtuális gép Xp-vel, bármikor le lehetett tenni tálcára stb.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest