- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
válasz Oppenheimer #97217 üzenetére
én még nem vagyok ebben biztos
(persze PMAP-om tizedannyi sincs, mint ETF van, azaz lehetne mondani: mire mennyire "fogadok"; de ez inkabb azt tükrözi, hogy nem ugralok, meglevö ETF-eket nyilvan nem adok el PMAP kedvvert, de a 3.4%-nyi PMAP-ot sem adom el a mostani HUF/€ arfolyamon sem, hogy izibe ETF-et növeljek)
-
ngaba
aktív tag
Már hoztak is ilyen jellegű rendeletet, csak épp kamatstopnak hívják. És azért hozták, hogy az állampapír legyen a legvonzóbb. (Lehet korbáccsal is terelni, erre írtam.)
Arról beszélgetünk pár oldal óta, hogy miért naivitás: A közelmúltbeli tapasztalataidat a jövőbe vetítve + valami racionalitást feltételezve megjósolod a jövőt, pedig marhára nem tudjuk. Senki nem hitte volna 2022 elején, hogy majd itt 16%-os hozamok lesznek, és azt sem, hogy 430-ig felrakétázik az EURHUF, majd 18%-os kamattal leverik. Simán lehet, hogy a színfalak mögött már most recseg-ropog a rendszer (csak fegyelem van), és lesz egy nagy megbillenés. Az is lehet, hogy fél év múlva már rakétázik a magyar gazdaság és tervezzük a következő vadászati kiállítást. Nem tudjuk, de utólag nagyon jól meg fogjuk tudni magyarázni, és azt is, hogy "ezt bizony látni kellett volna". Ráadásul egy olyan dolog nem alkalmazásával kapcsolatban spekulálunk, amit a nyilvános ajánlattétel megenged.
A PMÁP-ra visszatérve: Ha az állam nem váltaná vissza, valószínűleg akkor engednék, hogy piaci alapon lehessen adni-venni a kint lévő készletet (ez is spekuláció persze). Ez csak annak felelne meg a lakosság szemszögéből (a kamatok leesése után), mintha emelnék a visszaváltási büntit.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
szabi__memo
nagyúr
válasz Brandynew #97287 üzenetére
Nem is egy évben gondolkodunk. Legalább 2 évig így fog fizetni
És nem is mondta senki, hogy az vágja haza a költségvetést. Amúgy az első negyedéves költségvetési hiány éppen kb rekordszintű, 2100 milliárd (már nem is kell tönkrevágni ) ... az infláció ugye még mindig nem csökken.. Ha stabilizálódik a gazdaság, akkor nem is lesz gond, az elmélkedés inkább arról szól biztos lesz e olyan állapotban a gazdaság, hogy ezt úgy kifizetik, hogy érjen is valamit.
Tény, hogy ha nem akkor lehet legkevésbé a pmap kamat lesz a probléma[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
-
félisten
PMAP-bol privat szamlan levo penzt csinalni mennyi ido? 1 napba belefer?
(Ingatlanvasarlas miatt kerdezem.)
while (!sleep) sheep++;
-
j0k3r!
senior tag
válasz Oppenheimer #97281 üzenetére
Én sem értem a parát. Kb. 20 év alatt összejön 2-3 év, amikor talán (!) pozitív reálkamatot fizet az állam? Nekem úgy néz ki hosszútávon, hogy még mindig a "ház" áll nyerésre reál értelemben
some men just wanna watch the world burn...
-
SzGee
aktív tag
Miért lenne naivitás? A legjobb adós a lakosság, mert a kapott kamat nagy részét visszafizeti a költségvetésbe, fogyasztással, adókkal
A többi meg bullshit, hogy hoznának már ilyen rendeletet meg miért hoznának? A hozam nekik jó, mert azt is adóztatják, míg az összes kockázatot te vállalod érte... Meg nem is értem, hogy jön ez az állampapírokhoz?
If you leave me, can I come, too?
-
stingy2
senior tag
-
Vesa
veterán
válasz stingy2 #97285 üzenetére
Erről beszélek. Utólag így látod. De dönteni előre kell. Ha beszakad, akkor most azt írnád, de jó, hogy nem vettem. Utólag verni a fejet a falba nem érdemes, mert ez tényleg olyan, hogy a pirosra tettem vagy a feketére. El kell fogadni, hogy ez egy szerencsejáték. A kaszinóból is van aki gazdagabban jön ki, van aki szegényebben. Ez van.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
ngaba
aktív tag
Ez ugyanúgy naivitás, már bocs. Nem vetted észre, hogy mindig rövid távban gondolkodnak? Ha az kell nekik, hogy 1-2 évig kihúzzák a 2030-ig bebetonozott PMÁP-ból, akkor azt csinálják. A Mari néni is, te is, én is, elfelejted nekik 1 év alatt egy kis cukorkáért. (Mindig ez történik.) Ha nem, akkor majd hoznak egy éjszakai rendeletet, hogy minden ÁP-hozam feletti hozamot elvesznek különadóval.
Ezt nem tartom reális szcenáriónak persze, de azért ezzel a kormánnyal kapcsolatban a befektetői bizalommal érvelni... Hát nem tudom, minimum bátor.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Brandynew
őstag
válasz szabi__memo #97278 üzenetére
Ne egy évben gondolkozzatok, nem az fogja hazavágni a költségvetést, hogy a kisemberek 10% helyett 16%-ot kapnak. Sokkal valószínűbb, hogy az év végefelé érkező új PMAP sorozat kamatbázisa valami más számítás szerint fog felépülni, szóval részemről én addig veszem a mostani sorozatot, amíg van rá lehetőségem.
-
Hi!King
őstag
8-9% körül volt a teteje ha jól emlékszek, most meg 16% és jövőre hasonló várható.
De ismét: ha valaki ezzel kapcsolatban optimista, akkor a 2051/G ezt is bőven meg fogja verni. Egyébként 2010 után is sokan játszottak úgy, hogy amikor felment a kamatkörnyezet, eladták a PMÁP-ot, hosszú piaci állampapírt vettek, majd a kamatcsökkenés után új sorozatú PMÁP-ot vettek belőle és sokkal jobban jártak.
-
stingy2
senior tag
"Túlságosan szép ez ahhoz, hogy így legyen"- persze, így működik az emberi agy, és ezért maradtunk fenn az elmúlt évezredekben. Szóval a hétköznapi életben ez a fajta gondolkodás tökéletesen megállja a helyét. A pénzpiacon nem feltétlenül.
Hirtelen a 2008-as válság jutott eszembe. Ott is volt egy túl szép, hogy igaz legyen sztori.(volt több is, de erre jól emlékszem, mert kimaradtam belőle: túl szép ugye...)
Szóval volt a Mol magnólia és az OTP kötvény. Ezek 100.000 eurós névértékűek voltak, és e körül is mozgott az áruk a piacon. Aztán jött a krach, és leestek 18-20%-ra. Mivel névértékre 4%-os kupont fizettek, ez 20% kamat volt 20 ezerre euróban. Majdnem az idők végezetééig, de min. évekig. Aztán még az is benne volt a pakliban, hogy a 20e visszamegy 100e-re, és az ott már a kánaán. Túl szép... És mi történt: a 20 ezer visszament 100 ezerre, a kamatokat még évekig fizette mindkét kötvény, és asszem csak 2016 körül vezették ki a piacról. Akkor 4 db ilyen kötvényt tudtam volna venni 20%-on, de nem mertem, mert túl szép. Életem legjobb üzlete lett volna, mai napig verem a fejem a falba, hogy nem léptem meg[ Szerkesztve ]
INTJ
-
SzGee
aktív tag
Nem értitek meg, hogy az állam léte függ attól, hogy a lakosságnak el tudják adni az állampapírokat?
Szerintem hány számla maradna a kincstárnál, ha nekiállnának buzizni az ügyfelekkel?
Én igen meglepődnék, sőt azt várom, hogy jövőre pld 0%-os jutalékkal vissza lehet majd váltani a PMÁP-ot, ha már csak alacsonyabb kamatú állampapírt lehet majd venniIf you leave me, can I come, too?
-
veterán
+1. Ha nekiállnak baszkódni az államkötvény kifizetésekkel, az simán lehet technikai államcsőd is. Kinek hiányzik az?
-
Oppenheimer
nagyúr
Pedig volt mar ilyen idoszak 2010 utan, es siman vegigmentek azok a PMAP sorozatok amik az akkori csokkeno inflacios kornyezetben jol tejeltek. Ne fossatok mar mindentol, ha valaki PMAP-tol is tart, az lehetne ennyi erovel prepper is.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Vesa
veterán
Én is osztom ezt a nézetet. Majd kitalálnak valami dumát, hogy a "burzsuj gazdag népellenségek tartanak csak PMÁP-ot", tehát viseljék igazságosan a terheket, aztán erre megint fel lehetne fűzni egy aktuális gyűlölethadjáratot. Az 1 bites csóró NER szavazó marinéne meg még tapsolna is örömében, hogy a hős király milyen igazságos és megvédi a népét ezektől a gonosz erőktől. Kb. ennyi lehetne a gerilla marketing ami ömlene a KESMA-ból meg mindenhonnan, ahonnan szokott, és akkor mellé jöhet valami méretes sz*patás. Őszintén, meglepődne még itt valaki egy ilyen scenario-n?
-
szabi__memo
nagyúr
Én továbbra is azt látom a pmap-ban hogy ha nagyon egy helyre tömörítik az embereket, akkor utána meg lehet őket sz*patni.
Legalábbis számomra nehezen elképzelhető hogy jövőre 10% alatti infla mellet, akár 2x akkora juttatást adna büntetlenül a kormány...
Örülök azért, hogy nem vagyok egyedül. Túlságosan szép ez ahhoz, hogy így legyen -
Vesa
veterán
válasz Attis7 #97263 üzenetére
Mindig mondom, hogy ez az egész leginkább a Totó nevű szerencsejátékhoz hasonlít. Van némi fogalma a fogadónak arról, melyik csapat, mit csinált a múltban, milyen teljesítményt nyújtott stb., és ebből az adatsorból fogad egy méreteset a jövőben lejátszandó meccsekre. Utólag pedig elemezgeti, hogy mit talált el és mit nem, és miért.
-
Segal
veterán
Én továbbra is azt látom a pmap-ban hogy ha nagyon egy helyre tömörítik az embereket, akkor utána meg lehet őket sz*patni.
Legalábbis számomra nehezen elképzelhető hogy jövőre 10% alatti infla mellet, akár 2x akkora juttatást adna büntetlenül a kormány..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
ngaba
aktív tag
válasz Hi!King #97273 üzenetére
Erre írtam pár nappal korábban, hogy aki érdemi javulást vár, az inkább OTP részvényt vegyen. De rendben van ez így, nagyobb kockázat, nagyobb elérhető haszon.
Szerk.: Egyébként szerintem nem tartjuk ordas nagy spekulációnak, tavaly ősszel volt itt téma, és sok itteni fórumozó vett belőle.
[ Szerkesztve ]
-
-
szabi__memo
nagyúr
Csak nehezen tudom elképzelni, hogy ezt barbatrükk (forint-leértékelés / inflációs adat manipuláció) nélkül fizetni tudják.
Így van. Plusz az is meglepő lenne számomra ha most véletlenül éppen jól járnánk egy ilyen egyszerű kockázatmentes biznisszel Legyen így. Csak hát ha téteket kell tenni akkor én kétkedek -
julius666
addikt
válasz HussarF #97251 üzenetére
Ha 10 éven belül kell a zsozsó akkor a részvény nagyon kaszinó, még diverz világindex szintjén is. Ha nagyon ködösek a pénzügyi céljaid (lehet 5 év múlva ingatlan, lehet 10, de az is lehet külföld végül) akkor valszeg valami vegyes portfólió a jó ötlet kötvénnyel keverve, akár egyéb kockázatkezelési módszerrel (pl. amit stingy2 csinál mozgóátlagos dinamikus portfólió, bár az magyar brókerek mellett nem jó ötlet a költségek miatt).
Én személy szerint amíg családkompatibilis ingatlanra gyűjtöttem csak a portfólióm kis részével gondolkoztam részvényben. (Most sincs sok részvényem mert negatívan látom a kövi 1 évet, de ez már a másik topik témája)
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
válasz j0k3r! #97265 üzenetére
Azért lost decade-ek előfordultak korábban is, és ki tudja, lehet hogy most is egy ilyen kellős közepén vagyunk... Ami egy huszas éveiben járó, kezdő befektetőnek a lehető legjobb scenárió...
Nekem, lassan közelítve az ötvenhez már annyira nem buli...
Szóval egyéni élethelyzet függő a dologIf you leave me, can I come, too?
-
ngaba
aktív tag
Egyébként érdekes, hogy most az 51/G-vel be lehet betonozni 30 évre 7.59% hozamot, ami bőven a MÁP+ max kamata felett van, és mégsem rohan mindenki azt venni. (Mert ennek az az ára, hogy elesel a 16-18% hozamtól két évig. Plusz ennek nyilván ingadozik az árfolyama.) Hát változtak a körülmények.
Nem azt mondom, hogy a PMÁP nem jó, ez tűnik most a legjobb forint opciónak. Csak nehezen tudom elképzelni, hogy ezt barbatrükk (forint-leértékelés / inflációs adat manipuláció) nélkül fizetni tudják. És persze akkor a többi ÁP még rosszabb lesz, de ez nem vigasztal. Ezen a 370-es árfolyamon már a 400 ft környékére való visszamászás is egy 8% körüli bukó.
Most kicsit azt érzem, mint tavaly ősszel a világvégét várók. Most azért mert néhány hónapja trendszerűen erősödik a forint, nem tudjuk elképzelni, hogy egyszer akár trendszerűen gyengülhet is, jelentősen? (Amikor már mindenkit betereltek állampapírba.) De hogy önkritikát is mondjak, én el nem tudtam volna képzelni, hogy lejön az EURHUF 370 ft alá az EU pénzek érkezése előtt. Azt hittem, hogy a piacot inkább megijeszti a 18%-os (fenntarthatatlannak tűnő) kamat.
[ Szerkesztve ]
-
válasz szabi__memo #97262 üzenetére
A MÁP+ -> PMÁP váltást már 2021 végén toltuk itt a topikban. akkor 300-320 között ingadozodd az USDHUF
#97264 mgoogyi és #97265 j0k3r!
Akkor ugyanúgy látjuk. Én 2023-as TBSZ-t nem is nyitottam még. A tavalyin még van cash. Sok részvényt nem fogok venni most egy darabig, sztem. Amúgy is van részvény kitettségem önkéntens nyp-ben meg ilyesmik.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz HussarF #97260 üzenetére
Az én gondolatom az, hogy rövid távon (<3-5 év) bármit is csinálhat a tőzsde, van esély arra, hogy "bukóban" tudsz csak kiszállni, ha nagyon kell a pénz. 8-10 éves távon ennek már kisebb az esélye, de kizárni ugye semmit nem lehet.
mgoogyi: +1
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
Ha 10 éves távon belül kell pénz, akkor oda vagy semmi részvény etf-et nem vennék vagy csak nagyon alacsony arányban. Pláne, ha tök bizonytalan, mikor fog kelleni.
A részvény piac nagyon bizonytalan, teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy váratlan helyzetben ki tudsz-e belőle szállni.
Én csak olyan pénzt tartok benne, amiről tudom, hogy 10 évig úgy el tud ott lenni, hogy nem kell hozzányúlnom. -
Attis7
tag
Utólag nagyon okosan mondhatom, hogy a kb pont 5 éve 350-es árfolyamon váltott GBP-m a fiókomban tartva is többet hozott, mintha máp+ papírba rakom, más kérdés, hogy ősszel az 500 körüli árfolyamnál nem váltottam vissza.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz MasterMark #97252 üzenetére
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. A kezdet és a vég közötti különbségről van szó. Tehát, hogy amikor belevágtál valóban jónak tűnt, de a végére már egyértelmű, hogy mégsem jó. Csak úgy hirtelen: a legkorábbi befektetőknek hozott ~13%-ot (jajj, csak összadta 3 év alatt!!! Forintban! Indulásakor a dollár 275 volt, aztán amikor már mindenki szedte ki belőle a pénzt akkor 400, sőt 440. Az hány százalék? De még most is 340. Az sdp 3000 alatt volt, most hogy beesett majd 4200. Dollárban. Biztos csak én nem látom csak hol volt ez valójában jó biznisz. Mármint nem induláskor, hanem utólag amikor számít. Persze az van amit a többiek is mondanak, utólag látszik csak. De itt az látszik, hogy az se volt jó biznisz
[ Szerkesztve ]
-
válasz j0k3r! #97254 üzenetére
Igazából ez a folyamatos vásárlás az, ami kérdéses. Azt mondod, hogy ha 8-10 év múlva kell a pénz, akkor most átrakhatnám mindenemet részvénybe. De 3 év múlva már csak 5-7 év lenne a cél, akkor már csak felét, 5 év múlva meg mondjuk már semmit sem raknék a tőzsdére, csak a már bent lévőnek várnám az árfolyam emelkedését.
Akkor tehát, ha én most max 5 évre vagyok a céltól (3-5-öt mondanék), akkor nekem már sok pénzt nem érdemes betenni a brokerhez és minden évben nyitni az új TBSz-t, nem? (Mármint erre a célra szánt pénzt, de nyilván egy nagyobb cél elég jól elviszi a megtakarítás nagyrészét)
-
Vesa
veterán
válasz D1Rect #97196 üzenetére
"Lehet mindenféle extravagáns ötletekkel csuklóztatni önmagát a usernek
(pl.: 400+ euróból külföldi ingatlan)"LOL! (ezek a minden realitást nélkülöző célozgatások már kezdik súrolni a tipikus magyar mentalityt, amikor valakinek fogalma nincs semmiről, aztán annyi marad, hogy "mer ez se olyan rossz hely ám, itt is vannak szép helyek")
"Mindeközben olcsóbban lehet magasabb életszínvonalon élni mint nyugatabbra."
Linkeljek neked lakásárakat óceánpartról, pálmafás, medencés társasházban, EU-n belül, nyugati országban, ahol olcsóbban kapok egy ingatlant, mint a kutyasz*ros Budapesten? Élelmiszererakra ránéztél mostanában a környéken?
Hungaricum lesz lassan a térhajlítás ebben az országban.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Nem ennyire egyszerű ez, mert ha van egy vegyes részvény-kötvény portfoliód, akkor az nem csak 10+ év múlva lesz várhatóan jobb, mint ha csak állampapírt tartanál, hanem 5 év múlva is várhatóan nagyobb lesz az értéke, csak ugye nagyobb a kimeneti esélyeknek a szórása. Viszont ha tegyük fel, a következő 5 évben fellendülés lesz, akkor benne van, hogy te házat vennél, de az államkötvények bőven alulteljesítik az ingatlanárak növekedését, míg egy 50-50 vagy 60-40 részvény-államkötvény portfolió lekövetve a piacot az ingatlanpiachoz hasonlóan növekszik vagy még jobban. Ha viszont szar lesz a részvénypiac a következő 5 évben, akkor nagy eséllyel az ingatlanpiac is, nyilván a 100% államkötvénnyel ez esetben jobban jársz, de kevésbé jársz szarul 50-50-el ez esetben, mint 100% államkötvénnyel fellendülés esetén. És a múltbeli tapasztalat alapján egyébként 5 éves léptékben nagyobb az esélye a tőzsdei emelkedésnek.
-
Segal
veterán
válasz Hi!King #97256 üzenetére
4.95% volt az
Amúgy a legjobb az lett volna nekünk, ha a mai napig a MÁP+ lenne a tuti, mert akkor nem szállt volna el az infláció..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Hi!King
őstag
válasz Drizzt #97241 üzenetére
Én akkor mikor megjelent a MAP+, viszonylag az elején vettem egy jó adaggal, kb. 1/3-1/3-1/3 arányban vettem MÁP+, PMÁP és PEMÁP-ot. Akkor úgy nézett ki, hogy a MÁP+ 5 évre valamivel jobb lesz, mint a PMÁP. De nem lett egyetlen évre sem, mivel a 4.9% átlagosan jött ki, az első kamatperiódusban alacsonyabb kamattal indult az akkori PMÁP-hoz képest. Mire már jobb lett volna, nem lett jobb, mert növekedett annyit az infláció. Végül több körben eladtam, mert eltemetett haszon elven is rosszabb lett.
Egyedül arra volt jó utólag nézve, ha valaki rövid időre akarta lekötni a pénzét, de arra is csak az elején.
-
Vesa
veterán
válasz Hi!King #97194 üzenetére
"többek között emiatt nem tudnak felnőni olyan innovatív magyar vállalkozások, amelyek külföldön is versenyképesek lehetnének"
Pontosan így van! Ezek az innovatív vállalkozások pedig szépen elmennek egy értelmes nyugati országba. és felépítik a karrierjüket. Aztán itthon megint csak az marad, hogy "mer a zUSA elszívta az agyat". De ez mondjuk nem NER specifikus, ettől szenved a magyar már ősidők óta. Mai napig olyan "nagy magyarokra" hivatkozik az ország népe, akiket innen elüldöztek a fenébe, vagy az irigységgel, vagy a bürokráciával, vagy a protekcionizmussal és lehetne sorolni a gátló tényezőket, ami miatt képtelenség itthon innoválni és abból versenyképes multit építeni. Minden ilyen sikeres magyar, akire veri a nyálát a sok begyöpösödött, az valójában külföldön csinálta meg a szerencséjét miután innen elüldözték.
-
j0k3r!
senior tag
A "10 éven belül"-ben van a titok. Ha ez 2-3, és mondjuk ingatlan vásárlás a cél, akkor PMÁP. Ha ez 5-6 év, akkor talán lehet valamennyivel "kockáztatni" (értsd részvény + PMÁP). Ha ez inkább 8-10 év, akkor akár teljes részvény is mehetne, vagy csak nagyon minimális PMÁP. Ha nem tudod a választ az évre, márpedig a család, gyerek nem biztos, hogy ilyen pontosan tervezhető ez egy nehéz kérdés.
Remélem segítettem
-
SzGee
aktív tag
válasz szabi__memo #97250 üzenetére
A jelenleg kapható legjobb állampapír a PMÁP, csökkenő inflációnál pedig egyenesen verhetetetlen, jövőre akár 10-15 százalékpontos reálhozamot is hozhat, akinek ez nem elég kockázatmentesen, az fektethet Gamestopba is
Ha később lesz jobb business, akkor átnyergelsz abba
Ha megy úgy gondolod, hogy a 20% kamat is kevés lesz akkor meg mindegy, mert akkor rálépünk a latin amerikai útra, akkor még EUR-ban sem érezném magam túl komfortosan az országban, akkor már a fizikai lét lenne a tét és menekülni kellene innen... Azért ezt ha lehet ne éljük megIf you leave me, can I come, too?
-
MasterMark
titán
válasz szabi__memo #97250 üzenetére
De a máp+ nem csak jónak tűnt, hanem jó is volt. Ahogy most is a pmáp nem csak jónak tűnik, hanem jó is jelenleg.
Switch Tax
-
Én most abba a dilemmába futottam bele, hogy érdemes-e folyamatosan venni az ETF-et (VWCE vagy hasonló) és arra jutottam, hogy nem. Eleve az az alapfeltvés, hogy hosszabb távon, de nagy valószínűséggel inkább csak 10 év múlva lesz nagy valószínűséggel jobban megérős, mint az alternatívák.
Viszont, 10 éven belül úgy is akarok majd családot, házat stb. meg egyéb nagyobb kiadás is lehet, amire kell a pénz, pl. üzlet miatt. Akkor miért rakjam egy hosszú távú megtakarításba a pénzem nagy részét? Minek havi 1000+ eurókat váltani és tolni be a tőzsdére? Könnyen lehet, hogy mikorra kellene, az "átlagéletkora" így a portfoliónak 5 év alatt lesz. És arra sincs garancia, még ha 10 év múlva is kell a pénz, hogy akkor pont nem lent lesz a tőzsde.
Így én az utóbbi időben eléggé leálltam a vásárolgatással. Váltottam persze most is EUR-t, hogy legyen, mert ezt már erős szintnek tartom, de az is csak a számlán áll. Ha beteszem ETF-be, onnantól az már legalább 5 évig ott kell legyen a TBSZ-en és garancia sincs rá, merre lesz az árfolyam.
Így évi 3-4k EUR-nyi indexkövető ETF vételénél többet nem látok célszerűnek.Más ezt hogy kezeli?
-
szabi__memo
nagyúr
válasz stingy2 #97247 üzenetére
Innen indult a fonal. Hogy most jó biznisznek tűnik, de majd meglátjuk. Erre reagáltam ngaba-nak és hoztam fel példának a máp+-t. Nem is értem mi a probléma. Nem mondtam, hogy szar a pmap, nem mondtam, hogy kerülni kéne, nem mondtam semmit csak azt, hogy majd kiderül mi lesz, mert bár jónak tűnik ez kb semmit nem jelent. Meglátjuk. Vannak kétségeim, valakinek meg biztos nincs.
-
Kleroo
veterán
Ahoy!
Úgy néz ki PMÁP 7évesbe tolnám a tőkécském 1-2-3évre kb.
A kalkulátor alapján ez a legjobb. A kérdés a HOGYAN.
OTP folyószámlán van a pénzem Mi a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy PMÁPban legyen?
OTP-ből is indítható-e, vagy személyesn valahova, vagy csak elutalni valahova? vagy mi a best practice?Hodor. Hodor? Hodooor!
-
stingy2
senior tag
válasz szabi__memo #97246 üzenetére
ok, de most az tűnik a "legjobbnak". Persze 4 év múlva kiderülhet, hogy az xy befektetés verte volna vastagon, de mivel nincs időgéped, hogy visszagyere és ne ebbe, hanem amabba fektess, ezért az ilyen utólagos érvelésnek vmi mellett/ellen nem sok anyagi haszna van, mert nekünk ma/most kell befektetnünk a pénzt, nem 4 év múlva.
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
válasz szabi__memo #97242 üzenetére
Igazad van, de ezt csak most, utólag tudod ilyen "tűpontosan" megmondani. Mikor a MÁP+-t bevezették, az egyik legjobb feltételekkel kibocsátott papír volt a piacon.
Hogy a mestert idézzem:
"Az üzleti világban a visszapillantó tükörben mindig tisztábban látni mint a szélvédőn keresztül."
#97244szabi__memo
persze, ebben is teljesen igazad van, de azt értsd már meg, hogy nem vagyunk delphoi jósok, szóval utólag okos az ember, de akkor már minek?[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Kobe
veterán
válasz szabi__memo #97242 üzenetére
Ez tipikusan a nagyanyamnak toke lett volna, nagyapamnak hivtuk volna fajta erveles.
Utolag tok felesleges visszanezni, lesz belole tobb infod a jovore nezve? Nem. Utolag modosit barmit a dolgon, kimenetelen? Nem.
akkor van ertelme ? Put your guess here -
szabi__memo
nagyúr
A maga idejében persze, hogy jó kamatot adott. Volna. Ha bent tudod végig tartani. Csakhogy közben bármi más jobban hozott.
Szóval így értettem. Természetesen akkor nem volt jobb hazai kockázatmentes alternatíva.
Szerencsére abból a termékből biztosan ki lehetett szállni. Jó termék volt, főleg ezért[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz szabi__memo #97235 üzenetére
De miert csak tunt jo biznisznek a MAP+? Teljesen jo volt. Az, hogy kozben lett jobb biznisz, nem azt jelenti, hogy a MAP+ ne lett volna teljesen jo befektetesi forma. Akkor! Mivel atszallni belole masba sem egy nagy wasistdas, igy nem ertem a problemat.
Imserosom multkor mondta vett allampapirt, kerdem milyet. Mondja, ami a legnagyobb kamatozasu. Mondom oke, de egyaltalan melyik allampapir fajta. Fingja nincs a valasz. Aztan kiderult, hogy szerencsere PMAPot vett. Majd mutatja nekem par nappal kesobb a portfoliojat: jo 95% MAP+, meg ez az uj PMAP vasarlas. Mondtam neki, hogy a MAP+-tol szabaduljon meg mihamarabb. Remelem veszi a lapot. Ettol meg a MAP+ egy idoben egy tok jo befektetes volt kulonosebb kockazat nelkul. Ma mar nem az.
I am having fun staying poor.
-
stingy2
senior tag
Nem volt semmi gond a MÁP+-al. A "maga idejében" jó befektetés volt, nekem is volt elég sok belőle. De változnak az idők, el kellett adni, és átmenni abba, ami jobban hoz. (azért pár Darwin-díjas még tart benne úgy 1800 milliárdot, dehát nem élhet túl mindenki, a gyenge a pénzpiacon is elhullik). Azért tegyük hozzá, hogy kedvező feltételekkel lehetett kimászni a MÁP+-ból, és átmenni Pmáp-ba, DKJ-be, akármibe, ami többet hoz.
Sokan szidják itt(is) a kormányt - többek közt én is - de azt meg kell hagyni, hogy ha valaki nem totál debil pénzügyileg, akkor némi olvasgatás után Mo-on be tudja fektetni a megtakarítását úgy, hogy az pár év alatt ne rohadjon teljesen szét. PMÁP 16%, PEMÁP 8% ugye. Próbálná ezt pár száz km-rel odább Jürgen megoldani az eurójával. 8% inflára kapott mínusz felet, most talán már kap 2-3 körül. Most pedig kifejezetten jók a feltételek (sztem túl jók is, szóval valszeg nem sokáig), mert az erős HUF miatt a kapott kamatokat jó áron lehet €-ra, $-ra váltani, majd ezeket befektetni rv-be, etf-be, így teríteni a kockázatot.
Na, nem nyújtom, nem rétes, szóval én is azok közé tartozok, akik rühellik ezt a kormánypártnak nevezett maffiát, viszont meg kell hagyni, ha tisztán gazdasági szemüvegen keresztül nézzük - és van jelentősebb megtakarításunk, akkor nem olyan borzasztó hely ez(még).[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Ra3
őstag
A máp+-t se nevezném szopókának, a maga idejében kimondottan jó kamatokat adott, aki benne maradt az persze magára vessen mert azóta van sokkal jobb.
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Kobe
veterán
Utolag mindenki okos.
En spec kicsit unom hogy mindig mindenki a jovobelatas nagymesterenek akar tunni, aztan adott idoben adott informaciok birtokaban o sem hozna mas dontest…..
Lehet siman az egot kell felretenni es elfogadni a dontesek kimenetelet. Plane nem utolag ragodni rajta. -
szabi__memo
nagyúr
Nagyon kíváncsi leszek, hogy 1 év múlva milyen szájízzel fogjuk visszaolvasni, hogy a PMÁP bomba üzletnek tűnt. Valahogy szkeptikus vagyok (pedig nekem is abban van a megtakarításom közel fele)...
Én is így vagyok ezzel. A MÁP+ is milyen jó biznisznek tűnt Amibe itt belerántják a tömeget abból csak szopóka van
-
ngaba
aktív tag
válasz Hi!King #97223 üzenetére
Persze, nincs is értelme mindent egy lapra feltenni. Csak találgatunk. De én azért most valamekkora összeggel fogadok erre is. Ezt a hsz-t is vissza lehet nézni 1 év múlva, de engem nagyon-nagyon meglepne, ha a forint nem lenne visszagyengítve, amint kezelhetőnek látszik az infláció. (Tavaly ősszel még az idei nyári turistaszezont mondtam volna, de az infláció ragadósabb, mint amilyennek tippelték itt sokan.) Ha mindenki érzi, hogy necces lesz 2024-ben az 5000+ md-os PMÁP állományra 18% kamatot fizetni (és ez csak a PMÁP) a jelenlegi tendenciák mellett, akkor mégis miben reménykedünk?
Az idei részvénypiac is minimum kétesélyes...Szerk.: Nemrég már cikkeztek arról is, hogy a háttérben már suttognak arról, hogy újraindul a túlnyomásos gazdaságpolitika, amint lehet. (Csak nem találom a cikket. Szerintem a portfólión volt. Levették?)
[ Szerkesztve ]
-
seven7
aktív tag
Ha szeretnék belekóstolni az ETF világába, akkor melyik pénzügyi szolgáltatónál / brókercégnél érdemes most kezdeni, ahol van TBSZ is?
Mi az a minimum összeg, amivel már megéri beszállni? -
Hi!King
őstag
Ha jövőbe látnék ezt is tenném, de pont azért csinálok kicsi, óvatos dolgokat, haladok lépésenként a forint kitettségtől való megszabadulásban, mert nem egyszerre akarok mindent, és úgy mellesleg jól is tettem eddig, pl. feleségem a választás után 377-es eurónál mondta, hogy adjunk el minden forintot (illetve forint állampapírt), mert itt oltári nagy gebasz lesz, aztán nem adtunk el mindent, csak kis adagokat, most is van még, tegnap 371-en vett eurót olyan állampapír eladásából, ami azért az elmúlt évben növelte is a nominális értékét.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Én 1-2 év múlva további hiteleket szeretnék felvenni.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
aujjobba
addikt
Allianz ONYP ugy tunik nem sieti el a dolgokat.
Aprilis 6-an utaltam be az eves dijat, ma jelent meg eloszor az online feluletukon, de jovairva meg mindig nincs, atertekelesre var.
Kvazi 2 het egy utalas feldolgozasa... -
ngaba
aktív tag
válasz Hi!King #97216 üzenetére
"Ha olyan egybeesés lenne, hogy erős forint, gyenge részvénypiac, amire persze nem sok esély van, akkor nyilván gyorsan lépnék."
De akkor is most célszerű EUR-t venni, ha gyenge részvénypiacot és gyenge forintot vársz (amire szerintem is van esély). Most szerintem olyan időket élünk, hogy pár hónapig érdemes lehet EUR cashen is ülni.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy 1 év múlva milyen szájízzel fogjuk visszaolvasni, hogy a PMÁP bomba üzletnek tűnt. Valahogy szkeptikus vagyok (pedig nekem is abban van a megtakarításom közel fele)...
-
bandus
veterán
lehet pinelni ezt a hsz-t, aztán majd meglátjuk 3 év múlva szerintem is egyébként, de mindig jó visszanézni ezeket a jóslásokat.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Hi!King
őstag
válasz Oppenheimer #97211 üzenetére
Nekem abba az irányba remeg a kezem, hogy eladjak még több PMÁP-ot, és ne tartsam magamat az eltervezett havi menetrendhez. De egyelőre tartom magamat ehhez.
Ha olyan egybeesés lenne, hogy erős forint, gyenge részvénypiac, amire persze nem sok esély van, akkor nyilván gyorsan lépnék.
@Tapsi
Én például olyan 330 óta folyamatosan veszem az eurót, és most is veszem, az hogy 400 felett is vettem, és az bukó, nem nagyon hat meg, tekintve hogy a forintban elveszett a bizalmam, az elmúlt másfél év mozgása meg is erősített ebben.Részvény ETF-eknél meg nem volt jó pillanat vételre Covid óta, mert most nézd hol van az S&P 500, amikor az alacsonyan volt, akkor meg a dollár (és az euró forintban) volt drága.
Szerk.:
Az exportőrökről szóló propagandának sem kellene felülni.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Attis7 #97200 üzenetére
No offense, de az egész beszélgetés az eurhuf várakozásokból indult ki. És most, itt a topicban is van nem egy ember, aki 15% bukóban van azért, mert elhitte azt 430-as árfolyamnál, hogy ennek az országnak vége.
A célom mindig az, hogy ne üljetek fel a propagandának (bármelyik oldalról is jöjjön), hanem holisztikusan közelítsetek a gazdasági kérdésekhez.
-
Hi!King
őstag
válasz Ringman #97203 üzenetére
Az ábra alapján két verziót látok:
1. A kelet-európai országok szépen zárkóznak fel a nyugat-európai országokhoz, 4-et leszámítva, amiben benne vagyunk.
2. Valójában csak ábránd a felzárkózás Nyugat-Európához, és Bulgáriát leszámítva Kelet-Európa sereghajtói zárkóztak fel a többihez, illetve alacsony bázisról indulva egy bizonyos szintig relatív meg tudják közelíteni Nyugat-Európát a Kelet-Európai országok, de utána elfogy a lendület.Igazából számomra a Balti államok a legnagyobb kérdőjelek, mert ők nagyon sokat fejlődtek, sokmindent jól is csináltak, Észtország például ma is toborozza a képzett munkaerőt a többi kelet-európai országból, kérdés meddig tart ez a növekedés, korlátos-e, vagy pedig pár évtized és a legfejlettebb európai országok közé fognak tartozni.
A másik kérdés Lengyelország, mint a legnépesebb a kelet-európai EU tagok közül, ha jól csinálják, és csak az EU átlagot elérik vagy kicsit fölé érnek, akkor már komoly tényezővé válhatnak az EU-ban a magas lakosságszámuk miatt. Az unortodox politika ott is akadályozó tényező, az ukrán menekültek viszont nagyban hozzájárulhatnak a gazdaság növekedéséhez, egy jó részük nagy eséllyel már soha nem fog hazamenni.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Nem para, csak már többször amikor már úgy gondoltam tovább nem erősödik ez volt, bezzeg amikor azt hittem van még benne tartalék elszállt
btw turista szezon beindulásával minden évben gyengül, szóval úgy érzem így is jól vettem.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
félisten
Ha 370-en átváltom és betolom pmáp-ba, még mindig jobb lehet 4-5 hónap alatt is mint simán tartani az eurót.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
-
-
Ixion77
addikt
EURUHF 370 alatt!
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
De ez pont az a különbség, ami 50 éves távlatban, kamatos kamattal kitermel egy Ausztria - Magyarország differenciát azonos bázisról indulva is.
real gdp growth over 25 years - 1997-2022
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
julius666
addikt
válasz D1Rect #97196 üzenetére
Tök jó, de ezzel most mit kezdjek?
Forint árfolyam kilátásokkal kapcsolatban leírtam még a meddő vitátok elején a véleményem, szigorúan tényekre alapozva. Többi offtopic itt, de őszintén szólva nem is érdekel.Remélem topikgazda azért ha felébred megtalálja a felmosóvödröt...
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett