- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Windows 10
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackV
őstag
válasz aAron_ #87698 üzenetére
Bírósági határozatokat lehet még esetleg olvasgatni, milyen esetekben, hogyan alkalmazták. De laikusként elsőre azt gondolnám, hogy ha Jóska összebeszél Pistával, hogy csináljanak 20%felett advéteket, hogy felbeszéljék a piacot, akkor az tisztességtelen üzleti gyakorlat. De ha valaki pl likviditáshiány miatt megveszi +20%-on a papírodat, szerintem az ok.
-
aujjobba
addikt
válasz Lex Icon #87697 üzenetére
Ha tudom, hogy epp nincs bent arjegyzo, es ezert beadok egy valos arfolyamtol joval magasabb eladasi ajanlatot, hatha valaki piaci ajanlatot ad es teljesul, az hamis jelzes.
Egyebkent fura ezen vitatkozni, gondolom ti is erzitek, hogy ez valahogy nem fair, en nem csinalnek ilyet az tuti, es nem a torveny betuje miatt, hanem mert erzesre is kibacas a masikkal.Aztan amikor a konkret esetben kesobb beadasra kerultek a 190ezres ajanlatok is, az szerintem egyertelmu eset, balekfogas.
Nyilvan ha mar regen be lett adva az ajanlat, arra nem huznam ra, hogy befolyasolo, mondjuk egy ev vegeig ervenyes ajanlatnal.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz Lex Icon #87694 üzenetére
12. cikk Piaci manipuláció
(1) E rendelet alkalmazásában a piaci manipuláció az alábbi tevékenységeket foglalja magában:
a) olyan ügylet kötése, vételi vagy eladási megbízás adása, vagy olyan egyéb magatartás, amely:
i. hamis vagy félrevezető jelzéseket ad, vagy valószínűsíthetően adhat valamely pénzügyi eszköz, kapcsolódó azonnali árutőzsdei ügylet vagy kibocsátási egységeken alapuló aukciós termék kínálata, kereslete vagy ára tekintetében; vagy
ii. a szokásostól eltérő vagy mesterséges szinten rögzíti, vagy valószínűsíthetően rögzítheti egy vagy több pénzügyi eszköz, kapcsolódó azonnali árutőzsdei ügylet vagy kibocsátási egységeken alapuló aukciós termék árát;
kivéve, ha az ügyleteket kötő, vételi vagy eladási megbízást adó, vagy bármely más magatartást tanúsító személy bizonyítja, hogy az ilyen ügylet, megbízás vagy magatartás indokai jogszerűek és megfelelnek valamely, a 13. cikknek megfelelően megállapított, elfogadott piaci gyakorlatnak;Hát nem tudom, ii. pont talán ráhúzható Egyértelműen erre a szituációra vonatkozó részt én sem találok.
Arról nem beszélve, hogy akár még hasznosságát is rá lehet fogni:
13. cikk Elfogadott piaci gyakorlatok
(1) A 15. cikkben megfogalmazott tilalom nem alkalmazandó a 12. cikk (1) bekezdésének a) pontjában említett tevékenységekre, amennyiben az ügyletet kötő, vételi vagy eladási megbízást adó vagy bármely egyéb magatartást tanúsító személy kijelenti, hogy az említett ügyletre, megbízásra vagy magatartásra jogszerű indokkal került sor, és azok megfelelnek az e cikkel összhangban megállapított, elfogadott piaci gyakorlatoknak.
(2) Az illetékes hatóságok – a következő kritériumok figyelembevételével – megállapíthatnak elfogadott piaci gyakorlatokat:
[...]
c) az adott piaci gyakorlat pozitív hatást gyakorol a piaci likviditásra és hatékonyságra;Van egy érzésem, hogy ez az egész a gyakorlati alkalmazástól függ, szokásjog szerint kb. Egy jogászt kéne megkérdezni erről.
#87697Lex Icon: Hasonlóan látom.
#87699aujjobba: Egy komplex arbitrázs kereskedési rendszer használata is kicseszés a másikkal ugyan így szerintem. Annyi a különbség, hogy abban az esetben általában jobban szétterül a hatása.
Egyébként nem tervezek ilyet csinálni, de érdekel, hogy miért nem lehet.
Mi a valós árfolyam? Ezt még mindig nem definiálta senki. Nekem kéne az index összetevőit valós időben követnem mind, és az index modell szerint kiszámítani az árfolyamot, majd az egészet ETF árfolyamára átkonvergálni?
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Lex Icon
senior tag
válasz Sisco2 #87695 üzenetére
202. § Piacbefolyásolásnak minősül
a) olyan ügylet kötése vagy ügylet kötésére megbízásadás, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad vagy adhat az adott pénzügyi eszköz keresleti vagy kínálati viszonyairól, árfolyamáról;
Szerintem, ha tényleg annyiért akarok eladni, akkor az nem "hamis jelzés".b) olyan ügylet kötése vagy ügylet kötésére való megbízásadás, amely az adott pénzügyi eszköz árfolyamát mesterséges vagy rendellenes szinten rögzíti;...
Ha eladok annyiért, akkor az tényleges árfolyamot képez. A "rendellenes" megint magyarázatot igényelne.Megnéztem a határozatot, amit írtál. Ott a zárási időszakban folyamatosan levitte az illető az árakat, ezzel kb. 2/3-ára csökkent az ár. Emiatt volt a bírság. Amiről mi beszélünk az az aktuálisnál magasabb áron való ajánlattétel.
[ Szerkesztve ]
-
Bling95
őstag
válasz Oppenheimer #87687 üzenetére
Nekem is ritkán kell megbízást adnom. Természetesen elvisehető.
Ink csak az a meglepő, hogy ezek szerint ténylegesen ennyire gagyi minden magyar bróker felülete.
-
Sisco2
tag
válasz Lex Icon #87689 üzenetére
Kérdés hogy ez Tiltott piacbefolyásolásnak számít e, hogy valaki bead egy piaci ártól távol eső ajánlatot nyilvánvaló haszonszerzés céljából.
Egyébként vannak esetek ahol az MNB vizsgálatot folytatott le érdemes átolvasni aki ilyen tisztességtelen kereskedésen töri a fejét, mert lehet hogy bünti és részletes vizsgálat lesz a vége.
Nem linkelem be mert konkrét nevet, számlaszámot, összegeket tartalmaz. Nem is értem miért nyilvános az ügyirat, de ha valaki rákeres: III/PT-B-1/2007. számú bírsághatározat
akkor elsőként hozza a találatot.
Nem pontosoan ez de ráhúzható, vékonyjég szvsz. -
Lex Icon
senior tag
válasz aAron_ #87690 üzenetére
Abban se találtam meg a definíciót. Inkább a kommunikációs csatornán keresztüli verbális befolyásolást említi.
Ha rákeresel a piacbefolyásolásra, akkor elsősorban mint marketing módszert említik. Pl. ha a bolt egy időre megemeli az árat 20%-kal (beadott ajánlat), majd kövi. héten visszavonja az ajánlatot és kiírja, hogy "20%-kal olcsóbban", akkor 4% tényleges kedvezménnyel átveri a vevőket, de ez törvényes. -
dudi6
senior tag
Sziasztok!
Van Prémium Magyar Állampapír 2027/I papírom. Érdemes ezt kivenni és átteni másba, ha kell március végén az összeg?
Ha jól számoltam akkor DKJ-el jobban járnék még így is, de nem vagyok benne teljesen biztos.
Kamatot milyen gyakorisággal számolják újra? Ez most csak 6,6 % -
aAron_
őstag
válasz Lex Icon #87689 üzenetére
Tpt-ben az 596/2014/EU rendeletre van hivatkozás több alkalommal is.
Többek között: "A bennfentes kereskedelemre, a piacbefolyásolásra és a bennfentes információ jogosulatlan közzétételére az 596/2014/EU rendeletben nem szabályozott kérdésekben e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
Még én sem tettem így, de ennek megvizsgálása is hasznos lehet.What is your ikigai?
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #87659 üzenetére
Ez az ablak egy rakás... Jogszabályi hivatkozás nincs benne és nagy eséllyel a jogszabálynak való megfelelés hibás implementálása miatt jön fel, mert ha rendesen szűrne, akkor csak akkor jönne elő, ha tényleg törvénysértő a tranzakció, akkor viszont eleve tiltani kellene.
A tőkepiacról szóló törvényt nyugodtan megnézheted, nincs benne, a befolyásolás fogalmi definíciója. A BTK-ban lévő résztől se leszel okosabb. A gond az, hogy a "piacbefolyásolás", mint fogalom minden ügyletednél jelen van, mert már az ajánlatoddal befolyásolod a piacot (order book). A mérték lehet mérvadó, de mennyi az annyi?
Pl. ebben az esetben önkötés és nagy mennyiségben beadott majd rövid időn belül visszavont ajánlatok voltak.
Azt se felejtsük el, hogy a rv-ekkel szemben egy ETF-nek nem lehet(ne) befolyásolni az árát az ETF-re adott ajánlattal, mert a doksijában lévő indexet kell(ene) követnie.
Az, hogy az árjegyző nem végzi a dolgát és stabilizálja a kereskedést, az miért a befektetők hibája?
Aki piaci áras ajánlatot ad be és nincs tisztában a működésével, az megint az ijb esete. Ez nem egy bolt vagy webáruház, ahol van fogyasztóvédelem a butáknak. Azért írod alá az ép. számla nyitásakor azt a sok doksit, hogy észrevedd a különbséget a Tescos vásárláshoz képest.
Aki tudja mi a pontos szitu, az ne tartsa magában![ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Bling95 #87683 üzenetére
Nekem bejön hogy automatán vált devizát.
Kedvencekbe fel kell venni amit venni szoktál és onnantól egyszerű vásárolni.
Persze havi 1x megnyitom arra a pár percre míg sikerül beküldeni a limitáras megbízásom, így nem különösebben érdekel hogy egyéb tekintetben milyen a felület.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #87675 üzenetére
államkincstárhoz eurot befizetni hogy lehet legolcsóbban? A simple pay-es befizetés nem kedvező költségeket nézve. Átfutási időben sem. Wise-zal utalni az értékpapír-szla-ra olcsóbban realizálható?
-
Bling95
őstag
Mire tudtam betenni egy kevés pénzt nyilván elkezdtünk kicsit zöldbe váltani Mindenestre legalább ez még az idei TBSZ-re került.
más: ez volt az első tranzakcióm az Erste felületén. Nem gondoltam volna, hogy visszasírom a randomosat
-
avl
senior tag
sajnos nem tudom mire gondolsz (en alapbol nem hasznalok "normalisan" okostelefont, igy igazi "app"-ok kapcsan rendkivül tajekozatlan vagyok)
Xetra real time 3 dologra, reg. után: [link]
onvista-t szoktam még nézni, nem tudom realtime-e
de ezeket nem reszvenyre, hanem ETF-re
-
ngaba
aktív tag
Mi az az app, ahol pár részvényárfolyamot + esetleg eurhuf-ot realtime lehet követni ingyen? Pár hónapja írtad, de nem találom.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Gigicuci
senior tag
válasz Oppenheimer #87674 üzenetére
netbroker 2.5 forint körül tesz rá.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz PredatorZoli #87675 üzenetére
Az jó, mert ez valójában a 0.75%-os díjukat jelenti, ami mindent összevetve nem olyan vészes. Megijedtem hogy esetleg ezen felül még díjat is számolt fel.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
pictigjis
senior tag
már 403. mindjárt kiderül, hogy még jól is jártál
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az 1% körüli marzs teljesen normális náluk. Nagy volatilitás idején magasabb is lehet.
Ezen felül nincs más díja. -
Oppenheimer
nagyúr
Erste nagyon szemét volt, 405-ön váltott eurót miközben most 402 az árfolyam. Ez máskor is ekkora marginnal váltott? Ugye ilyenkor ezen felül nem számít fel díjat is?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Blackmate
őstag
1. TBSZ 2022-re még idén, dec. 31.-ig rakhatok pénzt és abból a pénzből jövőre, vagy akár később bármikor vehetek pl ETF-eket? A lényeg, hogy a 2022 TBSZ számláról se ki, se be nem mehet összeg, ha a cél a nyereség utáni kedvezményes adózás?
2. Ha TBSZ számlára osztalék fizető részvényt vásárolok, vagy adok/veszek az 5 éves periódusban, akkor az (SZJA, szocho) adókötöles?
-
Begi
senior tag
Sziasztok!
NYESZ-re vasarolt osztalek fizeto rv-en eseten mi tortenik? NYESZ-re kerul az osztalek? Adot kell fizetni?KosziTargytalan, kozben megtalaltam.
[ Szerkesztve ]
-
nyirzoz
aktív tag
A probléma az ezzel az ablakkal, hogy akkor is ezt dobja fel ha csak egy 1000-sel (SXR8 BETa) feljebb állítom be a vételit/eladásit.
Nem gondolom, hogy 0,5%-os "nyerészkedés" BTK kategória és olyan rettenetesen piacot befolyásoló lenne.[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
Ez amugy annyira szeretnivalo,h a szabalyozottsag ugy latom csak a bikkmakk joskakra vonatkozik, amikor egy teljes kereskedesi napot revertalnak, mert nikkelgyar sokat bukott az, nem problema...de ide sorolhato ismert/politikus gipsz jakab bennfentes kereskedik azt szabad, de ha ugyintezo gabor aron, akkor megy az ejnyebejnye...
-
donat_sz
senior tag
hol tudom megnézni a tegnapi xetra kereskedéseket?
még mindig nehezen hiszem, hogy tegnap mennyiért kaptam ZPRV-t, mert a napi árfolyamon se láttam ezt a szintet. -
RAiN91
őstag
Sziasztok,
Prémium magyar állampapír esetén, ha vettem, és tudom, hogy majd idő előtt akarom kivenni, pl. egy év múlva (a kalkulátor akkor is ezt hozta ki a legjobbra), akkor itt mire kell figyelni, mikor vegyem ki? Pl. látom, hogy márciusban van kamatfizetés, akkor pl. februárban még semmi, és márciusban megy rá a nyereség? Vagy ez lineáris?Persze jobban utána nézhettem volna, de nem nagy összegről van szó.
-
donat_sz
senior tag
válasz PredatorZoli #87660 üzenetére
ha euró van ép számlán, akkor azzal lehet tbsz-t indítani. az erstébe való migrálás után én csináltam ezt.
-
BiP
nagyúr
Részben ezért választottam a 2023/B-t. Nyáron lejár, tovább én se merek most tervezni, de addig már talán látszani fog, merre megy az infláció, és majd aszerint lehet újratervezni.
Még matekolok kicsit, mennyit nyernék az átpakolással, mekkora mozgástér marad kiszálló bukóra. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Lex Icon #87656 üzenetére
Az a gond hogy ugye néha ignorálják a közleménynek a tbsz-es megjegyzését és ráteszik a normál számlára. Ha még meg sincs nyitva a tbsz, akkor pláne szerintem a normál számlán fog megjelenni a pénz.
Ha jól rémlik, a megnyitáskor fixen csak forintot hagy rávezetni, és ha azt a 25 ezret nem vezeted rá a nyitással egy időben akkor meg se nyitja. Szóval lehet 25 ezret be kell utalni majd azzal megynyitni és a maradékot lehet egyből devizában rávezetni. -
PredatorZoli
Topikgazda
Kérlek ne rám legyél mérges, én csak a törvényeket tolmácsoltam. Hogy mi helyes és mi helytelen, nem én döntöm el, nem én írom a törvényeket.
Ezt írja az ablak:
Akit részletesebben érdekel, annak érdemes utánanéznie ennek a bizonyos meghivatkozott tőkepiaci törvénynek és világossá fog válni, hogy mi az amit szabad és mi az amit nem. Amikor te leokézod ezt az ablakot, elismered hogy tisztában vagy a tőkepiaci törvényekkel és az abban foglaltak szerinti a tranzakció. Ha mégsem, akkor elmeszelhető vagy, ez ilyen. -
aujjobba
addikt
Azért rossz az analógia, mert itt nem a NASA edényt akarod drágán eladni, mert az jobb mint az IKEA edény, hanem az IKEA edényt akarod a szokásos árától jóval drágábban szándékos megtévesztéssel eladni.
Mintha a boltban a rendesen mondjuk 2ezer forintos edény árcímkéjére pár percig felírnál egy plusz nullát, hátha a vevő nem veszi észre és elviszi 20ezerért. -
Veron
addikt
válasz Lex Icon #87653 üzenetére
és arra mi a megoldás, hogy TBSZ számlanyitás folyamat közben szeretne átvezettetni 25k Ft-ot a TBSZ-re? ami nincs jelenleg a számlán.
mindenképp utaljak előbb a szabad számlára 25k Ft-ot, majd utána nyissak TBSZ-t, váltassam át a lehúzós árfolyamukon EUR-ra a HUF-ot, majd utaljam a többi pénzt, immáron EUR-ban?
[ Szerkesztve ]
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
Veron
addikt
válasz PredatorZoli #84194 üzenetére
Erste brokerbe (ex-Randomos számla) lehet rögtön TBSZ-re utalni, mint anno RC-nél, vagy előbb beutalok és utána átvezetek?
A devizaátvezetés menüpont azt írja, hogy ahhoz külön devizaátvezetési megbízás szükséges, amit személyesen kell intézni.
Erre vonatkozó infot nem találok itt. [link]"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
Vesa
veterán
válasz PredatorZoli #87649 üzenetére
De ez miért törvénytelen? Az, hogy balek vásárol, napi rutin a kereskedelemben. Ha az autó/ingatlan/akármi kereskedő a piaci ár fölé áraz és jön olyan madár aki annyiért is megveszi, akkor Btk? Csodálkoznék.
Ilyen alapon az összes Direkt Marketinges céget be kéne zárni, azok tulajdonosait és "munkatársait" azonnal le kéne csukni. 400k-s porszívó? 600k-s "NASA csoda edény"? Egyik se piaci áropn árulja az amúgy hétköznapi termékeit, ennek ellenére 30 éve köszönik szépen jól elvannak a magyar piacon is (meg a világ nagyrészén is sajnos). Tényleg érdekelne a jogi háttere ennek, mert alapvetően nem logikus.[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #87649 üzenetére
Mi a piaci ár? Az én megbízásom nem az? 20% eltérés más piachoz képest törvénytelen, de mondjuk 19 rendben van? Egyszer ilyet csinálni szabad, de többször már nem?
Ha valaki meg tudja osztani esetleg, hol találom meg az erről szóló törvényt, azt megköszönném.
What is your ikigai?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz tomazin #87647 üzenetére
Ez természetesen szabályos.
De ha például azt csinálom, hogy berakom 20%-al a piaci ár fölé, hogy hátha valami balek az alacsony forgalmú piacon megveszi mert épp nincs árjegyző, és miután sikerült eladni, egyből vissza is veszem a rendes piaci ár körül az árjegyzőtől, majd újra berakom 20%-ra és kvázi nyilvánvaló hogy ezzel játszok, akkor elmeszelhetnek de igen keményen.
-
ngaba
aktív tag
Csak majd ki is kell szállni a 2027/B-ből... És mint más papíroknál megtapasztaltuk, az AKK nem szívbajos, ha játszani kell az árfolyammal vagy a spreaddel. Az ilyen húzások ellen védve vagy a 2023/B-vel.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
tomazin
veterán
válasz PredatorZoli #87639 üzenetére
Ez engem is erdekelne, h miert nem rakhatok be annyiert egy eladast amennyiert en akarok. Megveszek valamit 100ert, mert ugy gondolom noni fog, beallitom,h 120ert adja el, ha felmegy oda az ara, mert nem akarom nezegetni az arfolyamot. Ha nem eri el soha ott rohad meg az order bookban. Vagy en ertelmezek valamit nagyon felre?
-
Vesa
veterán
"mondván hogy más piacon ennél lényegesen jobb ajánlat is van mind vételi mind eladási oldalon"
Nem ez a lényege a kereskedésnek? Jó áron veszek, jó áron adok el. Ez miért törvénytelen?
A tudomány a valóság költészete!
-
KMT
addikt
válasz attiati #87563 üzenetére
Köszi! Ezek sem túl pozitívak. Kivéve az inflációs várakozás, ezt furcsállom is.
#87570 Ra3 :
"egy sorozatból egy befektetőnek legfeljebb 250 millió forintot lehet eladni,"
Hogy a bánatba tudnak ilyen szerencsétlenül fogalmazni?! Az állam ennyit adhat el neki, vagy ő ennyit vehet? Jó, tudjuk a választ, de ez már egy következtetés, nem a mondat jelentése.#87593 bigpocket:
Ez is csalóka mondat. Mintha nagyobb kezdeti kamatra utalna az új papír esetében. -
BiP
nagyúr
válasz Attis7 #87635 üzenetére
szerintem sem. Szerintem rövidtávon marad ez az inflációs szint nagyságrendileg. Viszont most azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy átteszem 2027/B-be. (16.66%) Ha azon nincs kamatadó (2020-as kibocsátású), akkor még az aktuális árfolyamkülönbözet/oda-vissza tranzakció miatti bukóval együtt is jobban jövök ki.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
És hogyan állapítják meg, hogy ez most BTK vagy normál üzlet? Mert mint tudjuk, a tőzsde nem szeretetszolgálat, meg lovagiasság, hanem kemény harc a pénzért.
Csak egy példa: tavasszal veszek OTP-t 9k-ért, majd beállítok egy eladást 16k-s limittel, mert ennyinél akarok kiszállni belőle. A piaci árnál eleve (ha jól emlékszem) +20%-ot foglalnak le fedezetre, tehát +20%-nál többet nem is bukhatnál rajta. Ha védeni akarják az amatőröket, akkor ezt a pluszt csökkentsék olyan mértékre, amitől nem fog fájni a delikvens kicsi szíve.
Akit felelősségre kellene vonni, az az árjegyző, hogy miért nincs a "helyén".
Mondom ezt úgy, hogy nem szoktam átverős ajánlatokat berakni csak a saját számításaim szerinti eladási árakat, ami ettől még lehet jóval több a jelenlegi árnál, mivel nem daytradelek, hanem inkább több hetes, hónapos swingre játszok.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Lex Icon #87638 üzenetére
A felugró ablak mindenféle piacbefolyásolásra meg ilyesmire hivatkozik (mondván hogy más piacon ennél lényegesen jobb ajánlat is van mind vételi mind eladási oldalon). Gondolom arra vonatkozik, ha valaki direkt erre játszik, hogy ezzel űzérkedik. Megesket benne hogy btk meg minden ha nem tiszta a buli.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #87634 üzenetére
Miért törvénytelen?
-
aujjobba
addikt
válasz bozsokiandra #87632 üzenetére
Ezt nézd: [link]
Valaki akkor bevásárolt nem kevés pénzért sxr8-at (S&p500 ETF) 200ezer forintos darabáron, amikor normálisan 150ezer környéken forgott.
Nagyon figyelni kell. -
nort_on
senior tag
válasz bozsokiandra #87632 üzenetére
Akár. Egy kis plusz hozam a NYESZ-re. De ez egyébként nem szép dolog.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz Attis7 #87625 üzenetére
Így van, 2023/B-t szerintem akkor érdemes tartani, ha valaki a kamatok további elszabadulására is szeretne fogadni/készülni (és nem akar 2027-ben vagy 2029-ben lejáró papírt venni).
-
nort_on
senior tag
válasz bozsokiandra #87624 üzenetére
Nem elütés, hanem ahogy írtad is, piaci áras megbízás. De mivel az árjegyző (OTP) még aludt, így a "legjobb" eladási ajánlatra kötött. Ez van, ha valaki illikvid piacon figyelmetlenül vásárolgat.
-
Attis7
tag
válasz szabi__memo #87622 üzenetére
Számold vissza belőle azt is, hogy 100.7%-os nettó árfolyamon veszed, plusz ott van két fordulónapi bizonytalanság is, én inkább a 230726-os dkj-t venném ~14%-os kamattal.
-
BlackV
őstag
válasz szabi__memo #87622 üzenetére
Gergely naptár újragondolva
-
BiP
nagyúr
válasz szabi__memo #87610 üzenetére
Szetintem is. Az nettó ~14.1%, és mivel nyárig keresett valamit, jó alternatívának tűnik, pont júliusi lejárattal. (Negyedéves kamatfizetéssel, ami azért jó, mert az még vissza tudja forgatni ezalatt a fél év alatt.) Nem vagyok nagy pénzügyi májer, de nekem így első blikkre, rövidtávra pont optimálisnak tűnt, én legalábbis azért vettem azt.
-
Hi!King
őstag
Államkincstári TBSZ-t hogy lehet meghosszabbítani ha lejár az 5 év? Be kell menni? Vagy lehet online is? Alapból simán lejár és átkerülnek a papírok normál számlára? Az enyémen még van adóköteles állampapír, ezért merül fel a meghosszabbítás.
-
aAron_
őstag
MNB 2023 inflációs várakozás: 15,0 - 19,5%
PMÁP hoarding intensifies.
#87615PredatorZoli: Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy ki akarják húzni a duration-t; a 99%-os vételi árfolyam jegyzésben még kevésbé bízom így hosszú távon.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #87601 üzenetére
Ágneskának még nem sikerült hibátlan cikket prezentálnia.
Képtelen átlátni a piaci mozgások mögötti összefüggéseket.
A számolási hibáiról meg ne is beszéljünk. -
BlackV
őstag
válasz szabi__memo #87610 üzenetére
Én is vettem olyat. A bukó hamar leporog, az még 16.69en ha jól emlékszem a kamatadó tv-re
-
BlackV
őstag
válasz PredatorZoli #87601 üzenetére
Aha nem számolta bele az a cikk az intézményit, amit a lakosság is vesz. (Ez mondjuk tök gáz.)
De attól még az van, hogy a máp+ kiáramlást nem tudta felszívni az új pmáp, inkább kivárt a tőke dkj-ben. Tehát akárhonnan nézem, a jelenlegi pmáp nem lett igazán sikersztori. -
ngaba
aktív tag
Ez is egy fontos mondat szerintem:
"Ennek kapcsán a szakember megjegyezte, hogy a jövőben dinamikusabban változtatnának a PMÁP kamatprémiumán annak függvényében, hogyan alakul a papír iránti kereslet, illetve, hogy mik az ÁKK tervei"(Most épp nagy a kereslet...)
-
Blackmate
őstag
Milyen portfolió manager-t javasoltok, amibe fel lehet vinni az állampapírokat és ETF befektetéseket is?
-
cdl
senior tag
Szerintetek megéri várni a Portfólióban emlegetett új PMÁP-ra?
A kamat gondolom ugyananyi lesz, de milyen kondiciókkal fogják kihozni? -
SzGee
aktív tag
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz boti19871125 #87582 üzenetére
lehet eurot befizetni a fiókokban az értékpapírszámlára is
-
PredatorZoli
Topikgazda
Volt nemrég egy cikk, hogy idén a lakossági papír állomány 10000 milliárdról 8500 milliárdra csökkent. Latolgattuk, hogy biztos devizába menekült a pénz és nagy a baj.
Ma ugye nyilatkozták, hogy a lakossági oldalon kb 0-ról 1300 milliárdra nőtt a diszkontkincstárjegy állomány. Ha összeadjuk a 8500-at és az 1300-at, akkor azt mondhatjuk, hogy jó közelítéssel nem történt a lakossági oldalról jelentős tőkekivonás (csak kb 200 milliárd), csupán az állományt rendezték át, vagyis a máp+okat prémium papírra és diszkont kincstárjegyre cserélték.