Hirdetés
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
válasz lanszelot #90209 üzenetére
EndeavourOS : ez nagyon jó. Egy dolog a gond vele terminal-ból kell programokat telepíteni. Nincs szoftver kezelője.
Biztos lehet telepíteni valami pamacsot vagy nemtom. Azért annyira nem bonyolult terminálból progikat telepítgetni: [link]
keresés: pacman -Ss
telepítés: sudo pacman -SA rendszer frissítésnél tapasztalom mostanság azt, hogy a sudo pacman -Syu nem elég, és ha jót akarsz előtte érdemes a friss keyringet telepíteni/frissíteni. Nem tudom, hogy ez miért nem automatikus. Egyik nap vagy félórát elszórakoztam, mert volt egy-két csomag, ami aláírás hiba miatt nem akart frissülni.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
Mi az érdekes benne? De most komolyan kérdem. Az ilyen tierlistes videók amúgy is eléggé pointlessek. Kb. egy célja van, hogy a közönségét provokálják, hogy aztán azok jól bekommenteljenek valamit aztán így a tartalomgyártó több elérést és pénzt generáljon. De amúgy a tartalom eléggé gyenge, hiszen kb. semmilyen energiát nem kell belefektetni.
-
Warton
őstag
Azt nézem, hogy a HD7750-esek már tudják az 1.2-est biztosan. Viszont azt nem tudom, hogy csak azért van odaírva az 1.2 -es mert csak azt tudja, vagy az adatlap készítésekor az volt a legfrisebb verzió és egyébként tudja az 1.3-ast is.
Ezen az oldalon nem találtam a HD7750-est csak a 7770-est.
-
Warton
őstag
Ez 8.0-2 -es Proton másnak is bugos? Egy csomó játékom nem indul el vele, muszáj volt a 7-esre visszaállítanom.
-
Warton
őstag
"Minden distronak /de-nek van amúgy valami nyűgje."
Ez így van, de egy idő után minden beáll a normális ügymenetre. Nyilván, ha valaki megállás nélkül hopperkedik akkor megállás nélkül szalad bele hibákba.A frissítés az valóban okoz némi izgalmat. Az utóbbi időben le is szoktam róla, inkább csak hetente vagy még ritkábban csinálok ilyesmit. Főleg, hogy pár hónap sikertelen próbálkozás után végre sikerült a yaynak lefrissíteni a mesa.gitet a Manjaron.
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #89945 üzenetére
A gpartedet csak azért mondtam, mert nekem onnan tűnik a legegyszerűbben kiszedni ezt az infot.
Nekem jó az fstab, csak ne nekem kelljen kézzel megírni, hanem legyen egy program, amibe beállítom, hogy ezt a HDD-t ebbe a könyvtárba csatolja azt a HDD-t meg amabba, az SSD-t meg emide. Az beírja az fstabba azt, amit kell: UUID noatime ha kell, ha nem 0 0 vagy 0 1. Aztán végül mount chown és az egyéb hülyeség.
A linux fájlrendszer sinusgörbéjére még nem sikerült teljes mértékben ráhangolódnom.
-
Warton
őstag
Pár kezdő kérdéssel provokálnék:
1. Mi a különbség a Steam (Native) és a Steam (Runtime) között?
2. Terminálban hogyan lehet elérni azokat a HDD-ket, amik nincsenek fstabba beállítva, nincsenek mountolva megadott helyre, nincsenek chownozva stb. Csak szimplán be vannak dugva az egyik SATA portba. A Dolphin látja, meg rá is tudok menni, de terminálban nem sikerült elérni.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz tordaitibi #89922 üzenetére
Kicsit ismerős a helyzet. Én ugyanígy vagyok a Manjaroval. Belaktam már nagyon és nem szívesen raknám újra, pedig vannak dolgok, amik nem igazán úgy vannak beállítva, ahogy kellene. Pl.: mesa, a HDD-k nem igazán jól vannak mountolva, de nem merem piszkálni, mert végülis működik, és ami nincs elromolva azt ugye ne javítsuk meg.
-
Warton
őstag
Valamiért az ilyen és ehhez hasonló shitshow mindig a linuxos gépemen jelenik meg... Biztos peches vagyok. Bár, ahogy elnézem a kolléga ubuntun szívott ugyanezzel pár nappal ezelőtt. Érdekes, hogy nála öt napja jött valami frissítés ami megoldotta a problémát. Na ennyit a blídingedzs arcsról.
Amúgy két gép van egymás mellett az egyiken Windows10 a másikon Manjaro. Ugyanaz a Firefox a Windowson elindul, a Manjaron kiírja, hogy már fut és nem akar elindulni. Ezért került fel a Brave, ami tegnap megnyekkent.
Na, de hogy próbáljak konstruktív lenni, végülis ha terminálból indítom: brave --disable-gpu paranccsal akkor jó. Gondolom emiatt is villogott. És így már látom a settingset is, úgyhogy kikapcsoltam a hardveres gyorsítást és így ha csak simán ikonnal indítom: jól jelenít meg mindent. Bár a videólejátszást még nem próbáltam. Úgyhogy végülis másfélórás szerencsétlenkedés után guglizgatást követően: problem somewhat solved.
-
Warton
őstag
válasz tordaitibi #89808 üzenetére
De ennyire sajnos. Nálam most így néz ki ez az oldal a Brave-ben.
[kép]
Már sírok.
Tettem egy kósza próbálkozást a sudo pacman -S brave-browser paranccsal, ami nem oldotta meg a problémát.
Úgy tudom, hogy a brave chrome alapú, úgyhogy feltettem a chromiumot, hogy az is csinálja ezt, vagy sem--> Nem, rendesen működik.Azon töprengek, hogy vajon mit kell csinálni ahhoz, hogy így letérdeljen egy böngésző.
-
Warton
őstag
"Aztán rájöttem, hogy a Windows is ugyanolyan sz*r ebből a szempontból, hogy annál is tönkremegy valami mindig, meg lehet barkácsolgatni."
Ez érdekes, nekem teljesen más élményem van. A Windowst ennyit biztos nem barkácsoltam, mint a linuxot. A különbség talán csak annyi, hogyha a windowsban valami elromlik vagy benyelsz valami vírust akkor általában az egész rendszert jobb ha kukázza az ember, mert a torka is véres. Ilyenkor egyszerre kell sok időt a dologra szánni. Velem ez viszonylag ritkán történt meg. A linux esetében meg valami "apró" faxság van, ami miatt egy program valamiért nem úgy működik, ahogy kéne, de attól függetlenül a többi dolog tökéletesen megy. Viszont valami mindig van, olyan nincs, hogy egy frissítés lemegy és nincs gond a keyringgel, nem makog valamit a mirrorról, ami amúgy előző nap még jó volt, vagy nem tetszik az aláírás vagy valami egyéb random cucc, amit nem is értek. Nem tudom, hol rontom el a sudo pacman -Syu eléggé egyértelmű. Ja meg van egy csomagom, ami frissebb, mint, ami a repositoryban van. Hogy a fákkba történt ez, amikor mindent pacmannel telepítek és nem állítottam be másik repot. Ezek a frissítések lassan eléggé megterhelőek mentálisan, kajakra az van, hogy frissítés után elkezdek izgulni, hogy na mostantól megint mi nem fog működni hónapokig. Manjaron tragikus a helyzet, az Endevour egy fokkal jobb, bár múltkor ott is bűvészkednem kellett a keyringgel. Hála istennek redditten valaki pont ugyanabba a problémába futott bele, amibe én és volt valaki aki leírta a jó megoldást.
Kizárólag Firefoxot használtam böngészőként, egyszer csak (frissítés után) nem akart elindulni, mert a hibaüzenet alapján már fut, közvetlen reboot után --> gugli: töröljem a cachet, persze nem oldotta meg. A murva anyját nincs nekem erre időm: telepítem a Bravet. 3-4 hónapig használtam a Bravet, már kezdett megtetszeni, erre tegnap frissítés után nem jelenít meg képeket, youtubeon a videókat nem játsza le, a settingsben minden üres nem lehet állítani semmit. Valamiért villogtatja a képernyőt, mint amikor éppen haldoklik a GPU-d, azt hittem a vga romlott el. Gugliba nem találtam semmit. Viszont a Firefox köszöni szépen tökéletesen fut, teszi a dolgát villogtatás nélkül annak ellenére, hogy 3 hónappal ezelőtt meg el se akart indulni. Úgyhogy most visszaváltottam Firefoxra, mert se időm se kedvem a böngészőt javítgatni. Reméljük a következő frissítés orvosolja a Brave-t, mert a frissebb jelszavaim abban vannak. Persze ez is csak az egyik gépemen van, a másikon tökéletesen működik mindkét böngésző. Mondjuk a másik gépen meg a mesával szarozok. A fene se érti ezeket.
Windows frissítéseknek sincs valami jó hírük, de én azzal kapcsolatos problémába még nem futottam bele, lehet, hogy szerencsés vagyok, nem tudom.
Bocsi, csak kiventilláltam magamból a tegnapi frusztrációmat.
savior felvetésére pusztán azért hogy +3 fpst összeszedjél én mindenképpen lebeszélnélek a linuxra váltásról, ha és amennyiben van egy működő windowsos géped.
-
Warton
őstag
A HP laptopok meg a Linux mennyire haverok? Persze alapvetően továbbra is a Toshiba érdekelne. Jah és természetesen valami öregebb 6. generációs i5 CPU-val szerelt laptop beszerzésén gondolkodom. De ennél is a legalapvetőbb dolgok lennének fontosak mint wifi, touchpad, blutooth stb. hogy ezek menjenek. Ha az ujjlenyomatolvasó vagy a kamera nem megy az nem válóok.
Csak MSI-vel van tapasztalatom.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Toshiba laptopok és a linux mennyire haverok?
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #89719 üzenetére
Been there, done that. Pupi, nem pupi tökmindegy. Nyugodtan rakhat rá Manjaro KDE-t is, LinuxMintCinnamont, XFCE-t, ZorinOS-t, EndevourOS-t, akármit, nem lesz gyorsabb vagy lassabb a pupihoz képest. Tudom, hogy a youtube tele van ezekkel a videókkal, hogy a régi szutyok gépet használhatóvá lehet tenni a fossapuppal, hát pontosan ugyanannyira mint bármelyik egyéb disztroval. És a DE se számít semmit. Lehet elemezgetni a RAM használatot, igazából ezeknél a CPU a szűk keresztmetszet. Tapasztalataim szerint a CPU az, ami folyamatosan 100%-on pörög, míg a RAM bőven bírna még. A pupit nem mondanám kezdőbarát disztronak.
Ha tényleg komolyan akarja valaki haszálni akkor az SSD kötelező. Amúgy meg, ez a netbook arra jó, hogy retroarchal NES, SNES, Genesis stb. játékokat futasson. Régi, DOS-os, win95-ös játékokat: Doom2, Heroes2 és Caesar3 stb., oszt annyi. Ezeknél is olyan launchereket kell keresni, ami nem nagyon akar grafikát javítani. Pl. a gzdoommal az én windumon nem indul a doom, csak a chocolatedoommal, ami nem tesz az eredetihez semmi plusz effektet.
Ha minden egyebet lekapcsolsz akkor elindul a youtube, nagyon max 480p-ben. Esetleg Spotify is elmegy rajta, bár az én windumesterem CPU-ja eléggé berecsegteti, úgy másfél percenként a hangot, úgyhogy nem az igazi. (bár ez utóbbi, lehet, hogy blutooth hiba inkább, nemtom.) Meg ha elég türelmes vagy akkor még a netet is böngészgetheted.
Összességében a mai telefonok kb. mindenben felülmúlják ezeket a gépeket, leszámítva a nagyobb kijelzőt és a fizikai billentyűzetet.
-
Warton
őstag
válasz KRoli92 #89712 üzenetére
A dualboot az mindig nehéz. Mivel ez a netbook kb. semmire sem használható. (Nekem is van, csak az U200-as, nagyjából hasonló speccel.) Bőven leszedhető róla a Windows és akkor ismerkedhetsz a Linuxszal. Ha nagyon-nagyon-nagyon szeretnéd megtartani a wint, akkor meg javaslom, hogy a HDD-t szedd ki és tegyél be egy másikat.
-
Warton
őstag
Fallout3 GOTY-ot szeretnék telepíteni DVD-kről, wine-nal, Manjarora. Ez úgy néz ki, hogy rányomok a setup.exe-re és a telepítő lefut minden gond nélkül, azonban amikor ahhoz a ponthoz ér, hogy tegyem be a 2. lemezt, nem tudom eltávolítani az első DVD-t, mert, hogy még megy a process. Az eject parancsra nem csinál semmit, ha fizikailag nyomom meg a kiadó gombot akkor ugyan kijön a lemez, de a második lemezt már nem olvassa be, mert még megy a process. Esetleg van valamilyen ötletetek a probléma megoldására? Nekem az jutott eszembe, hogy rakok a gépbe még egy DVD olvasót, de ezt azért szeretném elkerülni, ha lehet.
Amit még próbáltam:
A Lutrisban sajnos nincs DVD-s telepítős lehetőség. A DVD-n szereplő kódot nem tudom Steamen aktiválni.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
Mi okozhatja a Manjaron, hogy bizonyos oldalakat nem tudok megnyitni? Youtube bejön, Prohardver nem jön be, google.hu megy, duckduckgo nem. Frissíteni tudom a rendszert, torrentek töltődnek, de a Steam pl. nem tud kapcsolódni. Ha wifivel kapcsolódok,ha vezetékes nettel akkor is ugyanez. A linux gép melletti Windows nem csinálja ezt, úgyhogy a Router/Internet szolgáltatót én kizárnám.
Különféle DNS-eket már próbálgattam, nem hozott szerencsét egyik se.
Több usbs adapterrel is próbálgattam, mindegyiknél ugyanaz.A tálcán lévő wifi jelen van egy sárga felkiáltójel, és azt írja korlátozott a kapcsolat, de ezt se mindig csak úgy adhoc, egyik indításnál megjelenik másik indításnál eltűnik.
-
Warton
őstag
válasz sh4d0w #89079 üzenetére
Youtube keresés: best linux distribution for beginners
Eredmény: Linux Mint, Manjaro meg még valami PopOS talán.
Linux Mint Cinnamon: használtam pár hónapig, de fapados érzés volt és voltak vele gondjaim, már nem emlékszem pontosan mi.
Próbáljuk meg a következőt: Manjaro. Ez volt kb. másfél éve.
A Manjaro annyira nem blídingedzs mint az Endevour, ahol frissítek és a következő percben már beugat, hogy elavult a rendszer.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
Nincs. Sőt, kifejezetten gyűlölök operációs rendszereket telepítgetni. Én a számítógépen dolgozok, filmet/youtube-ot nézek, játszom. A distrohopping nem qualitytime. Meg ahogy itt nézegettem a KDE template-eket, igazából külcsínyre bármit meg lehet ezzel csinálni. Az meg hogy mi van a motorháztető alatt baromira nem izgat, amíg működik.
A terv az, hogyha majd a Windowsos gépem meghal és új gépet veszek akkor arra már nyugodt szívvel tudjak telepíteni valamilyen linuxot (perpillanat a Manjaro a kiszemelt), mert a felmerülő problémákat tudom orvosolni, ismerem annyira a rendszert. Viszont most még eléggé bizonytalan nekem ez, de haladok. Amúgy már korlátozottabban használom a Windowsos gépet, szinte csak a World of Tanks, meg egy-két egyéb játék, ami a hardver miatt nem megy a linuxon, meg a biznisz dolgok maradtak a Windowson.
De azért köszönöm a javaslatot.
-
Warton
őstag
Így se nagyon jó szerintem.
mkdir -pv $HOME/.cache/pkg/ && sudo pacman -Syw archlinux-keyring manjaro-k
eyring --cachedir $HOME/.cache/pkg/
[sudo] warton jelszava:
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
függőségek feloldása...
Csomagok (2) archlinux-keyring-20230320-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 0,00 MiB
:: Kezdődhet a letöltés? [I/n] i
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################] 100%
szükséges kulcsok letöltése...
:: Importálod-e a 6D42BDD116E0068F, "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" GPG kulcso
t? [I/n] i
:: Importálod-e a 150C200743ED46D8, "Mark Wagie <mark@manjaro.org>" GPG kulcsot? [I/n]
i
(2/2) csomagok integritásának ellenőrzése [###########################] 100%
hiba: archlinux-keyring: az aláírásnak a "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" -ről
ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/archlinux-keyring-20230320-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (h
ibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] n
hiba: manjaro-keyring: az aláírásnak a "Mark Wagie <mark@manjaro.org>" -ről ismeretlen
a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/manjaro-keyring-20230318-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hib
ás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] n
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás))
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
És amikor azt kérdezi, hogy importálom-e a Gipsz Jakab kulcsát akkor arra mit kell nyomni?
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################] 100%
:: Importálod-e a 6D42BDD116E0068F, "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" GPG kulcso
t? [I/n]Amúgy nagyon szépen köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Naponta, hétvégén elmaradhat.
Na most a 2. pontban ezt kapom:
sudo pacman -Sy gnupg archlinux-keyring manjaro-keyring ✔
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
:: Some packages should be upgraded first...
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
Csomagok (2) archlinux-keyring-20230320-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 1,66 MiB
Teljes telepített méret: 2,31 MiB
Tiszta frissítési méret: 0,01 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
archlinux-keyring-20230320-1-any 1156,8 KiB 1636 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
manjaro-keyring-20230318-1-any 547,7 KiB 1492 KiB/s 00:00 [###########################################################] 100%
Total (2/2) 1704,5 KiB 1367 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################################################] 100%
figyelmeztetés: Nem található a nyilvános kulcstartó; futtattad a(z) 'pacman-key --init' -t?
hiba: a kulcstartó nem írható
hiba: egy szükséges kulcs hiányzik a kulcstartóból
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (nem várt hiba)
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
Csomagok (3) archlinux-keyring-20230320-1 gnupg-2.2.41-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 2,36 MiB
Teljes telepített méret: 10,88 MiB
Tiszta frissítési méret: 0,03 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
gnupg-2.2.41-1-x86_64 2,4 MiB 1901 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
(3/3) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################################################] 100%
hiba: egy szükséges kulcs hiányzik a kulcstartóból
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (nem várt hiba)
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #89045 üzenetére
Jah, csak hervasztó a linuxban, hogy állandóan van valami. És a legviccesebb, hogy 3 linuxos gépem van és mindegyiken valami más szaródik el. Legalább ugyanaz a probléma lenne mindegyikben.
Az Endvouron a Steam nem indítja a játékot.
A fő manjaros gépen a képernyő resolution szaraxik.A laptopot (manjaro) meg nem tudom frissíteni egyrészt van egy ilyen:
figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) libcamera-ipa csomag saját libcamera függősége előtt lesz telepít
ve
figyelmeztetés: a(z) mhwd-nvidia csomag saját mhwd függősége előtt lesz telepítve
figyelmeztetés: a(z) mhwd-nvidia-390xx csomag saját mhwd függősége előtt lesz telepítv
e
figyelmeztetés: a(z) mhwd-nvidia-470xx csomag saját mhwd függősége előtt lesz telepítv
emásrészt meg hibás vagy sérült a csomag.
:: A /var/cache/pacman/pkg/discord-0.0.26-1-x86_64.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy
sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] i
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás))
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.Ez a frissítés vége, de nem csak a discord esetén, hanem az összes proginál (kb. 400+), csak most már azzal az egyel tesztelem, nincs kedvem végigvárni a 10 percet az -Syu -ra.
Eddig volt már google keresés alapján:
sudo pacman-mirrors -5 -fAztán feltűnt, hogy a keyringet sem tudja frissíteni így megpróbálkoztam ezekkel:
sudo pacman-key --populate
sudo pacman-key --refresh
sudo pacman -S archlinux-keyringde egyik sem oldotta meg a problémát.
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #89037 üzenetére
Ugyanez, már próbálgattam mindenféle proton verziót. (Amúgy ezek a játékok kb. minden protonnal elmennek.)
Nézegettem az interneten, találtam is pár sorstársat, ahol hasonló problémákat írtak, viszont megoldás kb. sehol se volt.
Amit eddig csináltam:
-proton bizergálás
-steam újratelepítés
-steam indítási argumentumából kivettem az %uAz a középső unitys ablak az újdonság, és ez jelenik meg az összes játéknál, amivel próbálkoztam eddig.
-
Warton
őstag
És így néz ki egy steam és egy Dorfromantic indítás
[warton@warton-p5qpro ~]$ steam
steam.sh[18478]: Running Steam on endeavouros rolling 64-bit
steam.sh[18478]: STEAM_RUNTIME is enabled automatically
setup.sh[18553]: Steam runtime environment up-to-date!
steam.sh[18478]: Steam client's requirements are satisfied
[2023-04-01 22:20:25] Startup - updater built Mar 24 2023 17:19:53
[2023-04-01 22:20:25] Startup - Steam Client launched with: '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam'
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18607)
[2023-04-01 22:20:25] Loading cached metrics from disk (/home/warton/.local/share/Steam/package/steam_client_metrics.bin)
[2023-04-01 22:20:25] Using the following download hosts for Public, Realm steamglobal
[2023-04-01 22:20:25] 1. https://client-update.akamai.steamstatic.com, /, Realm 'steamglobal', weight was 1000, source = 'update_hosts_cached.vdf'
[2023-04-01 22:20:25] 2. https://cdn.cloudflare.steamstatic.com, /client/, Realm 'steamglobal', weight was 1, source = 'update_hosts_cached.vdf'
[2023-04-01 22:20:25] 3. http://media.steampowered.com, /client/, Realm 'steamglobal', weight was 1, source = 'baked in'
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18610)
[2023-04-01 22:20:25] Telepítés hitelesítése...
[2023-04-01 22:20:25] Verification complete
Loaded SDL version 3.0.0-1117-g727c7d4e2
XRRGetOutputInfo Workaround: initialized with override: 0 real: 0xe933adb0
XRRGetCrtcInfo Workaround: initialized with override: 0 real: 0xe9339500
/usr/share/themes/Breeze/gtk-2.0/widgets/entry:70: error: unexpected identifier 'direction', expected character '}'
(steam:18607): Gtk-WARNING **: 22:20:25.485: Unable to locate theme engine in module_path: "adwaita",
/usr/share/themes/Breeze/gtk-2.0/widgets/styles:36: error: invalid string constant "combobox_entry", expected valid string constant
GetWin32Stats: display was not open yet, good
ComputeStartupMode: found registry default startup mode: 0
steamwebhelper.sh[18614]: Runtime for steamwebhelper: defaulting to /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_64/steam-runtime-heavy
steamwebhelper.sh[18614]: glibc >= 2.34, partially disabling sandbox until CEF supports clone3()
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18623)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18686)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18687)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18688)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18689)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18690)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18691)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18692)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18693)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18695)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18697)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18698)
CAppInfoCacheReadFromDiskThread took 200 milliseconds to initialize
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18703)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18704)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18705)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18707)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18710)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18732)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18733)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18735)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18738)
Failed to init SteamVR because it isn't installed
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18748)
(steam:18607): Gtk-WARNING **: 22:20:28.144: gtk_disable_setlocale() must be called before gtk_init()
vkCreateInstance failed with error -9
BInit - Unable to initialize Vulkan!
vkCreateInstance failed with error -9
BInit - Unable to initialize Vulkan!
local (potentially out of sync) copy of roaming config loaded - 1660 bytes.
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18767)
BRefreshApplicationsInLibrary 1: 80ms
roaming config store loaded successfully - 1660 bytes.
migrating temporary roaming config store
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18772)
GetWin32Stats: restoring previous glx context
ExecCommandLine: "'/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam'"
System startup time: 6.33 seconds
BuildCompleteAppOverviewChange: 255 apps
RegisterForAppOverview 1: 6ms
RegisterForAppOverview 2: 6ms
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18826)
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to ProcessingInstallScript with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to SynchronizingCloud with ""
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18830)
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to SynchronizingControllerConfig with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to SiteLicenseSeatCheckout with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to CreatingProcess with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp waiting for user response to CreatingProcess ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp continues with user response "CreatingProcess"
/bin/sh\0-c\0PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_3
2/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/wa
rton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Dorfromantik/Dor
fromantik.exe'\0
Game process added : AppID 1455840 "PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.local
/share/Steam/ubuntu12_32/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitfor
exitandrun -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/
common/Dorfromantik/Dorfromantik.exe'", ProcID 18832, IP 0.0.0.0:0
chdir /home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Dorfromantik
ERROR: ld.so: object '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32):
ignored.
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to WaitingGameWindow with ""
ERROR: ld.so: object '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64):
ignored.
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to Completed with ""
ERROR: ld.so: object '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32):
ignored.
ignored.
ignored.
fsync: up and running.
wine: RLIMIT_NICE is <= 20, unable to use setpriority safely
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18949
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18947
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18946
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18945
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18834
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18952
Game process updated : AppID 1455840 "PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.loc
al/share/Steam/ubuntu12_32/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitf
orexitandrun -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapp
s/common/Dorfromantik/Dorfromantik.exe'", ProcID 18948, IP 0.0.0.0:0
Setting breakpad minidump AppID = 1455840
Steam_SetMinidumpSteamID: Caching Steam ID: 76561198011935510 [API loaded no]
[UnityMemory] Configuration Parameters - Can be set up in boot.config
"memorysetup-bucket-allocator-granularity=16"
"memorysetup-bucket-allocator-bucket-count=8"
"memorysetup-bucket-allocator-block-size=4194304"
"memorysetup-bucket-allocator-block-count=1"
"memorysetup-main-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-thread-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-gfx-main-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-gfx-thread-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-cache-allocator-block-size=4194304"
"memorysetup-typetree-allocator-block-size=2097152"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-granularity=16"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-bucket-count=8"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-block-size=4194304"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-block-count=1"
"memorysetup-profiler-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-profiler-editor-allocator-block-size=1048576"
"memorysetup-temp-allocator-size-main=4194304"
"memorysetup-job-temp-allocator-block-size=2097152"
"memorysetup-job-temp-allocator-block-size-background=1048576"
"memorysetup-job-temp-allocator-reduction-small-platforms=262144"
"memorysetup-temp-allocator-size-background-worker=32768"
"memorysetup-temp-allocator-size-job-worker=262144"
"memorysetup-temp-allocator-size-preload-manager=262144"
"memorysetup-temp-allocator-size-nav-mesh-worker=65536"
"memorysetup-temp-allocator-size-audio-worker=65536"
"memorysetup-temp-allocator-size-cloud-worker=32768"
"memorysetup-temp-allocator-size-gfx=262144"
ThreadGetProcessExitCode: no such process 19016
ThreadGetProcessExitCode: no such process 19013
ThreadGetProcessExitCode: no such process 19049
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18998
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18991
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18984
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18978
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18957
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18954
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18944
pid 18950 != 18949, skipping destruction (fork without exec?)
Game process removed: AppID 1455840 "PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.loca
l/share/Steam/ubuntu12_32/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitfo
rexitandrun -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps
/common/Dorfromantik/Dorfromantik.exe'", ProcID 18948
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18965
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18948
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18833
Game 1455840 created interface STEAMAPPLIST_INTERFACE_VERSION001 / AppList
Game 1455840 created interface STEAMAPPS_INTERFACE_VERSION008 / Apps
Game 1455840 created interface STEAMHTMLSURFACE_INTERFACE_VERSION_004 / HTMLSurface
Game 1455840 created interface STEAMHTTP_INTERFACE_VERSION002 / HTTP
Game 1455840 created interface STEAMINVENTORY_INTERFACE_V002 / Inventory
Game 1455840 created interface STEAMMUSICREMOTE_INTERFACE_VERSION001 / MusicRemote
Game 1455840 created interface STEAMMUSIC_INTERFACE_VERSION001 / Music
Game 1455840 created interface STEAMPARENTALSETTINGS_INTERFACE_VERSION001 / ParentalSettings
Game 1455840 created interface STEAMREMOTESTORAGE_INTERFACE_VERSION014 / RemoteStorage
Game 1455840 created interface STEAMSCREENSHOTS_INTERFACE_VERSION003 / Screenshots
Game 1455840 created interface STEAMUGC_INTERFACE_VERSION010 / UGC
Game 1455840 created interface STEAMUSERSTATS_INTERFACE_VERSION011 / UserStats
Game 1455840 created interface STEAMVIDEO_INTERFACE_V002 / Video
Game 1455840 created interface SteamController006 / Controller
Game 1455840 created interface SteamFriends015 / Friends
Game 1455840 created interface SteamMatchMaking009 / Matchmaking
Game 1455840 created interface SteamMatchMakingServers002 / MatchmakingServers
Game 1455840 created interface SteamNetworking005 / Networking
Game 1455840 created interface SteamUser019 / User
Game 1455840 created interface SteamUtils009 / Utils
Game 1455840 method call count for IClientAppManager::GetCurrentLanguage : 1
Game 1455840 method call count for IClientAppManager::GetAvailableLanguages : 1
Game 1455840 method call count for IClientAppManager::GetAppInstallState : 2
Game 1455840 method call count for IClientUtils::RecordSteamInterfaceCreation : 22
Game 1455840 method call count for IClientUtils::GetSteamUILanguage : 1
Game 1455840 method call count for IClientUtils::GetAppID : 24
Game 1455840 method call count for IClientUser::GetSteamID : 1
Uploaded AppInterfaceStats to Steam
(steam:18607): GLib-GObject-CRITICAL **: 22:21:19.436: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(steam:18607): GLib-GObject-CRITICAL **: 22:21:19.437: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
[2023-04-01 22:21:19] ShutdownKompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #89024 üzenetére
[warton@warton-p5qpro ~]$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: AMD Juniper PRO [Radeon HD 5750] vendor: Gigabyte
driver: radeon v: kernel arch: TeraScale-2 pcie: speed: 2.5 GT/s
lanes: 16 ports: active: DVI-I-1 empty: DVI-D-1,HDMI-A-1,VGA-1
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:68be class-ID: 0300 temp: 48.0 C
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 compositor: kwin_x11 driver: X:
loaded: radeon unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa dri: r600
gpu: radeon display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1280x960 s-dpi: 96 s-size: 337x253mm (13.27x9.96")
s-diag: 421mm (16.59")
Monitor-1: DVI-I-1 mapped: DVI-1 model: Philips 190S
serial: BZ30650233380 res: 1280x960 hz: 60 dpi: 86
size: 376x301mm (14.8x11.85") diag: 482mm (19") modes: max: 1280x1024
min: 720x400
API: OpenGL v: 4.5 Mesa 23.0.1 renderer: AMD JUNIPER (DRM 2.50.0 /
6.2.8-arch1-1 LLVM 15.0.7) direct-render: YesKompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
Egy olyan problémám lenne, hogy EndevourOS- alól, Steamből semmilyen játékot nem tudok elindítani. (Dorfromantic, Creaks, Inside). Korábban ezek mind mentek. Amikor rányomok az elindításra, megjelenik egy kis ablak a játék logójával a címben valami Unity van és aztán a játék nem indul. De ha simán csak Wine-nal rányomok az exe-re akkor megy.
Steamben indítási opcióban ez van írva: PROTON_USE_WINED3D=1 %command% azt hiszem ez azért kell, mert a VGA-m nem támogatja a vulkant vagy valami ilyesmi, annyira már nem emlékszem.
Elvileg minden fel van frissítve.
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #88872 üzenetére
Eddig jó volt.
Csak a monitor részét mondom: Szóval van egy KVM switch. Ebbe be van dugva egy Windowsos gép, meg ez. HDMI kábelek vannak, viszont a linuxos gép csodálatos R5 430-asán nincs HDMI csak DVI és Displayport. Viszont találtam egy DVI - HDMI átalakítót és most azzal megy ez az egész.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #88852 üzenetére
Nagyon furcsa, újraindítottam a gépet és most megjelent a kijelzőfelbontás választóban az összes.
Előtte olvastam, hogy előbb kapcsoljam a gépet és csak utána a monitort, akkor meg megállt a bootolásnál és nem ment tovább a folyamat.
Valami bújkál a gépemben.
Na mindegy, most jó, azért köszönöm.Ez is jónak tűnik, most. :S
~ xrandr ✔
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 16384 x 16384
DisplayPort-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 connected primary 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 480mm x 2
70mm
1920x1080 60.00 + 50.00 59.94
1920x1080i 60.00 50.00 59.94
1680x1050 59.88
1400x1050 59.95
1600x900 60.00
1280x1024 75.02 60.02
1440x900 59.90
1280x800 59.91
1152x864 75.00
1280x720 60.00 50.00 59.94
1024x768 75.03 60.00*
800x600 75.00 60.32
720x576 50.00
720x480 60.00 59.94
640x480 75.00 60.00 59.94
720x400 70.08Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
Egy olyan problémám lenne, hogy Manjaroval egyik pillanatról a másikra a kijelzőm csak 1024x768-ban jeleníti meg a dolgokat. A kijelzőbeállításokban nem is tudom nagyobbra venni. Windowsos gép ugyanezt a monitort használja ott nincs gond.
A vainfo jónak tűnik, az inxit meg nem nagyon értem.
Ja még annyi, hogy mostanság frissítettem kernelt 6.1.19-1 -re 5.15-ről. Lehet ez okozza?Valami ötlet esetleg?
-
Warton
őstag
Kb. 2 éve felraktam egy Manjarot, azóta a rendszer látott 3 alaplapot, 4 processzort és kitudja hányféle VGA-t és egyáltalán nem fosta össze magát. Ami problémák adódtak az szinte mindig hardverre visszavezethető volt: elszálló videókártya, túlmelegedő cpu, haldokló táp, BIOSos eltákolás, merülő gombelem stb.
Az én tapasztalatom az, hogy a Manjaro: betonstabil.
-
Warton
őstag
Milyen bios beállítás okozhatja bootolásnál az alábbi hibaüzenetet:
ERROR: device 'UUID=annak a partíciónak a száma, amin a rendszer van' not found. Skipping fs ck.
Aztán a végén bedob a tty-be.Ami történt: kicseréltam az alaplapot, procit, ramot, tápot stb. Minden SSD-t HDD-t visszadugtam. Sokáig az fstabra gyanakodtam, de igazából abban minden jónak tűnt. Aztán a biosban több mindent állítgattam és egyszer csak (kb. a sokadik próbálgatás után) simán beindult a rendszer, minden gond nélkül. Csak azért szeretném tudni, hogy legközelebb, már célirányosabban tudjam kezelni a dolgot.
-
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #88001 üzenetére
Egyre inkább az a sanda gyanúm, hogy a böngésző a ludas abban az esetben is. Alapvetően kukaszökevény gépekre rakom a Linuxot, és pl. Firefoxból a twitch kb. nézhetetlen mert állandóan bufferel. Sokáig azt hittem, hogy a net a rossz, de a windowsos gépen, ami jóval combosabb simán megy. De aztán az AUR-ban találtam egy unofficial twitch appot és lőn csoda azzal ugyanúgy megy mint a jó gépen.
-
Warton
őstag
Pont ilyen bővítőkártyám van nekem is két gépben és minden probléma nélkül működnek Manjaro alatt. Annyi, hogy nekem az x16-ban vga van, úgyhogy egy kisebb pci-e-be van dugva (x2 vagy x4??). Úgyhogy szerintem driver probléma nem lehet, még egy régebbi kernellel is simán ment.
-
Warton
őstag
Nekem van egy Celeron 723-al szerelt netbookom. Megy rajta a SuperMario3, Doom, Wolf3d, Heroes2 meg a szilveszteri házibuliban arról ment a zene amit egy blutoothos hangszóróra küldött. Ja meg most is arról irkálok. Nem a legsimább felhasználói élmény az biztos, ha már a Firefoxot el kell indítani.
-
Warton
őstag
Kevés a CPU, kevés a RAM stb. Talán ha felraksz rá valamilyen OP rendszert akkor ZSNES segítségével lehet még belőle csinálni egy jó kis SNES emulátor konzolt, meg megy rajta a Doom. Minden másra kuka sajnos.
A "kevésbé éhes" linux pedig egy legenda szerintem. Tök mindegy mit raksz fel kb. ugyannyit eszik mindegyik az egyes disztribúciók közti teljesítménybeli különbség elhanyagolható.
-
-
Warton
őstag
-
Warton
őstag
Még egy kérdésem merült fel. Amikor telepítek egy progit, néha megkérdezi, hogy akarok-e opcionális függőséget beállítani. Ilyenkor mi lenne a helyes válasz?
-
Warton
őstag
Azt lehet tudni, hogy a kernelben milyen eszközök vannak alapból támogatva? Van valamilyen lista szerűség, hogy mondjuk egy adott teszem azt pci-os wifi adaptert fogja majd tudni használni, vagy ezt így előre nem lehet tudni?
-
Warton
őstag
Kezdem visszanyerni a hitemet a Linux géming tekintetében.
Múltkor simán indult a Settlers2, nem sokára rá a Braid, ma elindítottam a Dead Space és Far Cry2 DVD-t. Igaz a Far Cry2 valamiért gliccsel, de a másik teljesen jól megy egy ilyen gépen.
Az nem gáz, hogy ilyen, viszonylag régebbi a kernel?Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz RaZroX #87377 üzenetére
Ezeket is megcsinálod:
[link] [link]Aztán ezen az oldalon ráklikkelsz az installra.
Utána a Lutrisban Launch és onnantól kezdve olyan, mint a Windows.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
válasz Warton #83414 üzenetére
Itt a nagy vakációzás közben volt időm a World of Tanks linuxon történő elindításával foglalkozni. Végülis sikerült Lutrissal elindítani a non-Steam verziót a wargaming centerből. Wine közbeiktatásával.
Közben rájöttem arra is, hogy eddig miért nem akart elindulni. Nagyon egyszerű a lutrisos verzió alapból vulkan drivert használ. Viszont azokban a gépekben, amikkel próbáltam olyan vga van, amit a vulkan nem támogat: HD 4850, HD 5750. Mivel semmilyen hibaüzit nem dobott a Lutris ezért ezt nem tudtam csak keresgélés után. Szóval vettem egy RX550-öt és most már elindul, persze normálisan nem lehet játszani vele, de legalább elindul.
-
Warton
őstag
Látom géming a téma. Tegnap kedvem szottyant Settlers2-vel játszani. Ami sajnos fizikai lemezen van meg.
Előzetes elképzelés arról, hogyan fogok linuxon játszani a Settlers2-vel:
Le kell valami indítószoftvert tölteni, meg a lehetetlen linuxos fájlrendszerben megtalálni valami cfg-t, amiből ki kell kommentelni egy sort. És bemásolni a ki tudja hova három fájlt. Aztán beletúrni valamelyik másik cfg-be, hogy menjen vulkan nélkül is stb. 2 órás szenvedés után se akar elindulni.És ahogyan ténylegesen játszottam a Settlers2-vel linuxon:
Rákattintottam kétszer a DVD-n lévő setup.exe fájlra. Ekkor elindult a Wine makogott valami monoról, amit automatikusan letöltött, elindult a telepítés aztán beírtam a kulcsot aztán feltelepítette és simán elindult a játék.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz Gyuri27 #87007 üzenetére
Köszönöm a segítő szándékot, de ennek a problémának a megoldásához kevésnek érzem magam és az időmet is, hogy ezzel szarozzak. Google keresés nem segített, úgyhogy fogtam a wifi adaptert bedugtam a windowsos gépbe, driver feltelepít, egyből bejött rajta a net, mindenfajta állítgatás nélkül. Amúgy a linuxon is kb. így viselkedett fél éve, nem tudom mi a hasfájása van neki most...Én nagyon erősen gyanakszom a KDE dameonos valamire, mert az is állandóan hitelesítést kért a jelszóra minden látható ok nélkül, random módon. Mondjuk erről a problémáról láttam posztokat a neten másnál is, csak épp megoldást nem találtam rá.
Arra is gondoltam, hogy az adapter a rossz, de ez alapján nem. A kábelt meg a linuxos gépbe dugtam és innentől kezdve van internet mindkét gépen, azt csá.
-
-
Warton
őstag
válasz #63718632 #87003 üzenetére
Most mindkettő be van dugva, mert a wifi oldalról korlátozottan tudok csak netezni. Normál esetben ebbe a gépbe nincs vezetékes internet dugva, mert az kellene a Windowsos gépbe, ami nem tudja a wifit venni, mert nincs hozzá eszköz.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Jobban leírjam a helyzetet. Van egy UPC/Vodefone-os Router, amit ez a csodálatos cég biztosít. Aztán az emeleten van egy repeater, ami erősíti azt a wifi jelet, viszont ebbe egy patch kábelt lehet bedugni. Alapesetben ez megy bele a Windowsos gépbe. Aztán, amikor el kezdtem linuxozni és lett a linuxos gép akkor a fiók mélyéről előkerült egy TP USB Wifi adapter, amit bedugván a gépbe működött minden különösebb probléma nélkül kb. féléven keresztül mostanáig. Nem csesztettem IP4-et, 6-ot 7-et semmit, hozzáse nyúltam a beállításokhoz, mert nem értek hozzá.
Laptopon is néztem a wifit teljesen jól működik minden. Lehet, hogy az adapter a rossz?
Perpill így néz ki a beállítás:
IP6-ot letiltottam itt, semmit sem használt, ugyanaz a probléma fennáll.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz anorche1 #86995 üzenetére
ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp2s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000
link/ether 00:23:54:2a:04:3a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlp0s29f7u6: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000
link/ether 64:66:b3:1e:27:95 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.0.52/24 brd 192.168.0.255 scope global dynamic noprefixroute wlp0s29f7u6
valid_lft 1861sec preferred_lft 1861sec
inet6 2a02:ab88:368b:1000:bff8:46b6:c4d:9b96/64 scope global dynamic noprefixroute
valid_lft 403639sec preferred_lft 403639sec
inet6 fe80::b666:bb13:d1ca:b2bd/64 scope link noprefixroute
valid_lft forever preferred_lft foreverping 8.8.8.8 (ebből gondolom nem kell 1000 sor?)
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=60 time=23.9 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=60 time=20.3 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=3 ttl=60 time=22.0 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=4 ttl=60 time=19.1 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=5 ttl=60 time=22.7 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=6 ttl=60 time=27.0 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=7 ttl=60 time=22.6 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=8 ttl=60 time=23.3 mscat /etc/resolv.conf
# Generated by NetworkManager
search home
nameserver 192.168.0.1
nameserver 2a01:8f8:fe::2
nameserver 2a01:8f8:fe::1[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
válasz tordaitibi #86993 üzenetére
semmit, illetve ugyanúgy nem jön be, mintha beírnám betűvel.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Lehet nem linux probléma, de hátha van valakinek valamilyen ötlete.
A Linux gépemen (ManjaroKDE) egy USB-s sticken keresztül csatlakozok a wifis netre. Viszont a mostani frissítés óta csak bizonyos oldalakat tudok megnyitni: youtube, google ilyesmi, de pl. a Prohardvert már nem. Viszont, ha közvetlen rádugom kábellel a netre akkor minden ok. Próbáltam Firefoxszal, Brave-vel mindegyik böngészőnél ugyanez a helyzet.
Proxy beállítások ki vannak kapcsolva a böngészőben. Reboot volt. Ötlet?Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz energomatt #86932 üzenetére
Simán mennie kell rajta, még egy Manjaronak is. Én egy E8400-assal tolom, az se sokkal erősebb.
Kis adalék a Rufusos kálváriához.
-
Warton
őstag
Manjaro KDE.
A Dolphinban hogyan tudok root jogosultságot csinálni magamnak?
Egy fájlt kéne másolni egy olyan mappába, ahová nem enged földi halandóként. A sudo cp terminálos módszer megvan, de a Dolphinban szeretném megoldani, mert viszonylag mélyen van a könyvtárfában a célkönyvtár és úgy egyszerűbb lenne.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest