-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Pár napja váltottam át Linux Mint Cinamonra.
A problémám a helyi routerre wifin át csatlakoztatott nyomtató. Hiába próbálom beálli tani, hogy ott van, nem igazán akar össze jönni.
Lehetőség szerint, nem szeretném kábellel összekötni, mivel elég bonyolult, elvezetés,és túl hosszú kellene..
Szóval, csak ott csücsül a polcon, és várja a dokumentumokat, de csak a windowsos társaival akar beszélgetni...
A nyomtató egy Epson XP-8600.
A paneljén a wifi beállitásokról a következő infókat mondja:
Network SSID - a router által biztositott wifi hálózat neve.
Ip address - 192.168.1.19
Channel - 2A hálózat: A linuxos gép vezetéken csatlakozik egy Draytek Vigor hardveres tűzfalra.
A nyomtató wifin csatlakozik egy másik, (Zyxel ac1200) routerre. a két router vezetéken át van összekötve.
Két másik gép szintén a drayteken csücsül, azokon win alól megvan a kapcsolat a nyomtatóval.Próbáltam drivert tenni hozzá, epson programját feltenni, beállitani az ip addresst, de nem igazán jött össze.
Úgy tűnik, a linux szerint a localhost-on van a nyomtató. ha próbálom hálózaton keresni, nem látja
A feltett driverek:
epson-inkjet-printer-escpr2_1.2.17-1_amd64.deb
epson-printer-utility_1.1.3-1_amd64.deb
epsonscan2-bundle-6.7.66.0.x86_64.deb
Szerintetek mit lehetne tenni? -
totron
addikt
Vagy eddig EQ-val hallgatott mindenhol mindent. Átlagnál jobb lánc kell egy EQ nem alkalmazásához, hogy ne legyen jogos hiányérzet, azaz van, amit nem érdemes megszokni. A hallás az esetek zömében nem egymenetben, azonnal romlik le, így amiatt pont nem lenne hiányérzete, mivel folyamatában zajlik és szokódik meg. Vannak audiofilnek mondott disztrók, elvileg felesleges utak nélkül - mint az ilyen irányba herélt és hangolt Windows Server verziók.
Annyi gány és ták van, hogy személy szerint nem tudom összepasszintani a zenehallgatás intézményét a linux-szal, de kívánok sikert persze a kollegának.[ Szerkesztve ]
-
Synaptic
senior tag
-
.-..-.
junior tag
válasz
I02S3F #98591 üzenetére
Nem a kapcsolgatás a gond, ha fixre állítom, hogy folyton használja, akkor sincs gyorsítás.
Egyszerűen az nvidia-t is a rendszerbe téve nem működik. Sem intel, sem nv vonalon.
Sem va-api, sem vdpau.Megjegyzem régebben ugyanezzel a géppel működött (azóta volt egy reinstall és már nincs)
Az új driverrel (nvidia 560.xx) már az automatikus kapcsolgatás is eltűnt nálam, többek között ezért is használom az 550.xx-dkms verziót.Emiatt állok most tanácstalanul a géppel szemben és használom letiltva az nvidia-t.
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
Tudtok ötletet adni a következő problémára?
Adott egy laptop nvidia optimus megoldással.
(Intel UHD 630 + NVidia RTX 2060)
Ha letiltom az nvidia vga-t akkor az intel vga rendben működik, van video acceleration mindenhol. (Browser, Kodi, etc)
Ha engedélyezem az nvidia vga-t is, akkor megszűnik mindenhol.
Nincs hw gyorsítás az előző intel megoldásra konfigolva sem és nincs nvidia-ra sem konfigolva a rendszert.Nyilván az ideális megoldás az volna, ha az intel-es gyorsítás maradna, mert video lejátszáskor (is) amúgy is pár másodperc múlva lekapcsol az nvidia.
(A laptopon led jelzi, hogy működik-e éppen az nvidia)Arch (6.10.9-zen-kernel, intel-media-driver, nvidia-550xx-dkms, nvidia-550xx-utils)
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
Aztán eltelt két nap és meg is oldották a protontricks problémát, mostanra minden disztrón.
-
-
.-..-.
junior tag
válasz
moleculez #98586 üzenetére
Az emberi hallás egyénenként különbözik és az izlés is. Ez sima ügy.
Ami a probléma, hogy a korral a hallás változik, jellemzően a magas tartomány kezd gyengülni ahogy öregszik az ember. Ez sajnos élettani sajátosság.
Emiatt ugyanaz a zene ami 20 évesen kellemesen egyenletes, 60 évesen már túl mélynek tűnik, mert a magas hangokat erősen csillapítva hallja (vagy éppen sehogy) a hallgató.
Szóval ... sajnos-sajnos van szerepe egy fejes esetén is az eq-nak.[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
válasz
.-..-. #98585 üzenetére
Namost én úgy szeretem a mélyet ha van rajta kis zene
Emlékszem anno tinikoromban 3 nap techno után mikor végre alunni’ tértem úgy aludtam el (vagyis csak úgy sikerült) hogy erősítőn magas és közép nullára, lassú 110bpm dubtechnoból csak a mély brummogása. Ehh annak is 20 éve… -
.-..-.
junior tag
válasz
Synaptic #98574 üzenetére
Létezik egy AutoEQ megoldás fejhallgatókhoz. [link]
Elérhető több platformon.
Alapvetően arról van szó, hogy van egy adatbázis ahol a fejesek frekimenete elérhető.
Ennek az inverze adja lineáris menetet.
Így egy közel neutrális frekimenetet lehet velük elérni.
Az persze megint más kérdés, hogy a hallgatónak ez tetszik vagy nem.
Itt van egy lista, hogy melyikhez van/vannak mérések és konfig fájlok: [link][ Szerkesztve ]
-
-
válasz
Synaptic #98578 üzenetére
Ha félsz, hogy valamit hazavág, tedd fel flatpakból: https://flathub.org/apps/com.github.wwmm.easyeffects
Ez kevéssé valószínű, hogy bármit is tönkretesz. -
válasz
tordaitibi #98577 üzenetére
Újabban EasyEffects néven fut: [link]
Disztrótól függően vagy ilyen, vagy olyan néven lehet megtalálni a repóban. De ez a Pipewire-hez igazított verzió, szóval ha Pipewire van a disztróban, akkor ezt érdemes feltenni, a PulseEffects-s pedig hanyagolni (mert az a PulseAudio-hoz készült, régebbi változat).[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Az alsamixer egy nagyon régi örökség, már 98 óta velünk van... Néha láttam olyat, hogy nem lehetett a GUI-ról állítani, de csak addig amíg egyszer be nem állítottad, utána örökös volt. Hogy aztán ez mitől van, azt nem tudom.
Arch vonalon vagyok, EndeavourOS-t használok. EQ-t viszont én abszolút nem használnék, ezt az "audio fül" énem mondja mert az EQ-val egy átviteli lánc amplitúdómenet hibáit lehetne helyre hozni (cserébe bevitt fázis tolásokkal), de azt meg mérő mikrofon hiányában nem tudod úgy megcsinálni, hogy jó legyen.
Aztán jobb híján az ember rátolja a V beállítást az EQ-ra, és lesz valami... Ha ehhez az EQ-val feljavított számokhoz nagyon hozzászoksz, akkor meg a "normális" hangzás már nem fog tetszeni...Én vettem egy Audio Technica M40X fejhallgatót mert emberi áron akartam megúszni a részletgazdag és kiegyensúlyozott hangzású fejhallgató vásárlását, és ha azt tisztességes erősítőről járatom, akkor bármilyen EQ csak ártana neki.
-
Synaptic
senior tag
válasz
tordaitibi #98577 üzenetére
A pulse effect-et iismerem , de mikor telepíteni szeretném , mindig megkérdezi hogy a pipewire-t tényleg le akarom e cserélni és ekkor én már nem is vagyok biztos a dolgomban
-
válasz
Ha szereted a kihívásokat, imádsz több 100 beállításba turkálni, pilóta- és csillagromboló vizsgád is megvan
Akkor neked a Pulse Effect kell.
Csak ennyit tud,
Én egyáltalán nem vagyok híve a hang összemaszatolásának.
Anno még úgy 40 éve mikor hangosítottam meg diszkóztam, ahol 3-4dB-ellel jobban meg kellett változtatni bármelyik sávot, ott már nagy bajok voltak az alapcuccal és/vagy a zenei nyersanyaggal is.
Ma meg egy dsp 20, HÚSZ...! dB-t is képes változtatni, hát vagy nagyon szar lett a hangsugárzó technológia vagy nem tudom.
Anno a legszarabb Videoton fejhallgatónál nem kellett több 4-5dB mély és ugyanennyi magasemelésnél és egész hallgatható lett. Pedig az aztán a legeslegalja volt. Nagyon gyorsan váltottam erről egy akkor is horror árú használt AKG-re, hát ha tudnám zongorázni a kül9nbséget, Liszt Feri elbújhatnaAnnak nem kellett sok frekvenciakorrakció, alapon leszakadt a fejem mikor megküldtem.
3dB emelés az pont a duplája lesz az eredetinek, te jó ég milyen ratyi lehet valami ha 12-14dB-t kell emelni valahol a sávban. -
válasz
tordaitibi #98569 üzenetére
'sten áldana meg Tibikomám! Azért egy 18.04 Ubuntu meg egy Win10 összehasonlítás 2024-ben már nem releváns, bő 6 év alatt azért rengeteget fejlődött a Linux is!
Az sem zárható ki, hogy pár beállítást nem alkalmaztál Linux alatt, ezért volt magasabb a fogyasztás, de nincs is jelentősége... Ha már tényállításokat írsz, nem lenne jobb csinálni új méréseket, mert így közel évtizedes OS-eken mért eredmények...
És a usert nem érdekli se a drivergond, se az hogy a mocsadék gyártók nem írnak korrekt drivert csak Windowsra.
Értsd már meg, hogy a usert a Windows nem érdekli!
Amúgy értem én, mit akartál kifejezni ezzel az egésszel bő 6 (hat)! éve, de akkor se érdekelt meg most aztán főleg nem.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
peterattila #98567 üzenetére
Amikor két napja elakadtam egy csomag telepítésekor, az is ezért kellett, mert le akartam fordítani az nvidia-vaapi drivert.
Ja, láttam, azért is szúrtam ki ezt a tegnap küldött leírást, mert jóval egyszerűbben közelítette meg a végeredményt.
Igazából azt nem értem a FF fejlesztői részéről, hogy nem támogatnak egy toronymagasan vezető gpu gyártót.
Mivel az nVidia-ról van szó, szerintem itt megint nem a FF lesz a ludas, hanem az nVidia, de annyira nem ismerem ennek a hátterét. Azért lassan javulni látszik a nagy gyártók Linuxhoz való viszonya is, ahogy olvasom itt-ott... Egyébként teljesen jogos, mennie kéne mindennek böngészőből is, ami egyébként az adott hardveren más programokakl meg fut.
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #98562 üzenetére
A hangkártya megoldódott köszönöm. Nem egészen értem alsamixer nélkül miért nem lehetett FP /front panel/ ről átváltani simán a hangkártya kimenetére.
Még egy kérdés ezzel kapcsolatban . Úgy emlékszem arch -ot használsz . Ott milyen equalizert illik használni ? /Elég sok zenét hallgatok és így alapon a Sennheiser fülesem kb egy sokol rádió minőségét produkálja/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #98563 üzenetére
Ezt nem próbáltam, viszont szerintem vess egy pillantást a CoreCtrl progira is. Most nem vagyok otthon, de emlékeim szerint a procit is engedte konfigurálni, nem csak a VGA-t. [link]
tordaitibi: NTFS-en nincs jogosultság kezelés (ami felülvágja a Linuxos biztonság alapját), valamint főleg régebbi rendszeren ahol még az ntfs-3G csomagon át van kezelve, ott lassabb az írás-olvasás rá, mint egy Ext4 partícióra.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #98555 üzenetére
Köszi, ez volt az.
-
-
válasz
peterattila #98567 üzenetére
Tudom nem vigasz neked
de én egyszer leteszteltem a gépemet médialejátszás szemponjából.
És sajnos, vagyis nem sajnos hanem tény, a Windows toronymagasan veri ebben a Linuxot. Az én tesztkörnyezetemben legalábbis igen.
Akkor elég sokan leoltottak hogy hű meg ha meg optimalizált driverek a Win javára, és ez az oka.
Meg hogy a Win energiakezelés szofisztikáltabb. Ez se érdekel senkit.
És ki a lőtéri sánta kutyát érdekli a hú meg a ha hogyha TÉNY hogy a Win bizony médiába takarékosabb. És a usert nem érdekli se a drivergond, se az hogy a mocsadék gyártók nem írnak korrekt drivert csak Windowsra.
Az egész teszt motivációja az volt anno pár éve hogy több helyen olvastam hogy hosszú vonatozások egyebek alatt egy akkuról működő Winen 20-25%-al hosszabb az üzemidő filmezésnél.
A böngészőket nézve jön ki igazán a differencia de playereknél is verhetetlen a Win.
A böngészőkbe állíthgathatom akárhogy a hardveres gyosítást, alulmaradnak Linuxon
Az a mai napig számomra érhetetlen hogy az Smplayer, ami az MPV motort használja, hogyan teljesített 2x szarabbul mint a csupasz MPV.
A teszt pár éves, azóta nem tudom mi történt Linux driver vonalon. Reménykedek hogy sokminden és jó irányba.
Én is így nézek filmet ahogyan te, kiküldöm a linket helyi mediaplayerre. -
RaZroX
addikt
Na felhúztam a Nobara 40 KDE-t a W11 mellé, minden szépen bootol ahogy kell.
Az lehetséges, hogy Lutris nem tudja telepíteni az EA Play appot NTFS vinyóra? Először véletlen a rendszer partícióra telepítettem, aztán gyorsan töröltem és elindítottam a telepítést a megfelelő helyre, de egy ponton megáll a történet bármi hibaüzenet nélkül. (este tudok képernyőképet is küldeni). -
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98566 üzenetére
Azt az oldalt követtem végig, amit adtál. Elfogadta a ppa-t, install, beállítás és lőn. A linket elmentettem a böngészőbe, windows alatt használom a Macrium szoftverét, abban is elmentem a mostani, működő állapotot. Amikor két napja elakadtam egy csomag telepítésekor, az is ezért kellett, mert le akartam fordítani az nvidia-vaapi drivert. Igazából azt nem értem a FF fejlesztői részéről, hogy nem támogatnak egy toronymagasan vezető gpu gyártót. Lehet köpködni persze rá, de lesz@rni egy piacvezető céget?! Az mpv miért tudja használni nvenc-et, a ff miért nem? Hosszabb videókat a yt-ról mpv és yt-dlp segítségével nézek, alig néhány % terheltség mellett. Ez kellene csuklóból menjen böngészőböl is.
-
válasz
peterattila #98564 üzenetére
Super! Akkor csak megérte kicsit bíbelődni vele. De melyik módszer jött be, mit csináltál? Ilyenkor célszerű elmenteni a megoldást/linket, ami segít, ki tudja mi lesz a legközelebbi disztrónál!?
Mondjuk a 21.3 még jó ideig élő disztró lesz.
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #98561 üzenetére
Működik a dolog, jelenleg LM 21.3 alatt tesztelve
.
-
-
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98547 üzenetére
Köszi szépen! Kommenteket olvasva FF alatt nem működik
. Sajnos itt is kiütközik a linux előnye/hátránya, hogy nincs egységes felület. Így lehetetlen egységes, működő megoldást készíteni. Ami ma működik egy adott környezetben, az holnap kap egy frissítést és szevasz
. Mindenestere játszogatok még vele, hátha
.
-
Synaptic
senior tag
Két dologban én is segítséget szeretnék kérni tőletek .
1 . Az Asus Xonar DGX hangkártya egyik kimenetén sem tudom életre kelteni a fejhallgatót . /értem ez alatt az FP ill közvetlenül a hangkártyába dugott módot/ A linux felismeri , szerinte minden ok , de a hang valahogy benne marad
2 . Létezik e linuxhoz PBO2 Tuner alternatíva 5800X3D procihoz .[ Szerkesztve ]
-
-
Warton
őstag
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
KDE mágusokat kérdezném, hogy lehet megoldani, hogy ha a tálcán rögzítve vannak különböző program ikonok mondjuk ebben a sorrendben(dolphin/brave/firefox) akkor ha megnyitom az egyik programot és az ikonok sorrendje ne változzon?
Mert ha most pl megnyitom a bravet akkor azt a tálcán az utolsó rögzített ikon után nyitja meg. Remélem érthető mire gondolok.
Köszi! -
válasz
tordaitibi #98548 üzenetére
Ezekre gondoltam, mi sajnos életkorunkból fakadóan sok mindent megéltünk, az ilyeneket is.
Nagyon le tud amortizálni egy ilyen történés egy embert, én is gyanítom emiatt is kerülöm, ami kerülhető, de közvetlen családtag nem ilyen. Együtt tudok érezni veled meg mindenkivel, aki ilyet átélt már.
-
-
válasz
peterattila #98523 üzenetére
Get Firefox VA-API Hardware Acceleration working on NVIDIA GPU
Vdpau-t kerestem, de közben találtam egy írást, ami egyszerűbbnek tűnik, mint amit linkeltél/próbáltál. Egy próbát mindenképpen megér...
-
válasz
tordaitibi #98545 üzenetére
...azért mert úgy akarom őt megőrizni az emlékeimbe...
Abszolut megértem, én is így vagyok ezzel, nyilván akkor működik ez, ha az embernek van választása. Más kultúrákban jobban kezelik a halált, mint mi európai népek.
A fórumos eltűnéseket meg tényleg elég furán lehet megélni, itt ugye nincs képtársításod a nicknév/avatar mögött lévő személyről. Sok esetben elképzeled, hogy kb ilyen/olyan forma lehet, ezért talán jobb soha nem is látni élőben, mert tuti teljesen más lesz. (nemsokára meg jönnek az AI nickek úgyis)
-
válasz
ubyegon2 #98531 üzenetére
Volt egy kolléganőm, kb. fél évig gyengéd szálak fűztek minket egymáshoz, majd ez szépen lecsengett.
Majd szegényke beteg lett, és a kollégáim mindig kérdeztek engem, miért nem megyek el hozzá látogatóba, hiszen mi jóba voltunk.
Mondtam hogy azért mert úgy akarom őt megőrizni az emlékeimbe mikor szép volt, vidám, szexis, és nem csontvázként a halál kapujában ácsorogva ahogy várja hogy suhintson a kasza.
Valahogy így van ez máshol is. Míg valaki munkálkodik, addig oké, és ha valami történik, nagyon sokszor nem is az egyén hanem a munkája, a tettei hiánya tűnik fel, nem az hogy püff meghalt.
It vannak ezek a fórumok.
Ha holnap bárki beadja a kulcsot, akár olyan is aki letette az asztalra a magáét többször és sokat segített, cikkeket, blogokat írt,
el fog telni pár hét mire feltűnik (HA egyáltalán feltűnik...!) hogy nincs. Ebből a szempontből a közösségi oldalak, csetek, fórumok lélektelenek. -
válasz
moleculez #98543 üzenetére
Szerintem az Ext4 a legstabilabb megoldás, de majd írnak a többiek is.
Ha győzöd kivárni, akkor én úgy szoktam a fájlrendszercserét megoldani, hogy Gnome Disksben töröltetem is a lemezt. Ez teljes adatvesztést okoz, mert tudtommal minden szektort újraír. De lesz egy 0-ról induló lemezed.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
moleculez #98540 üzenetére
Ahogy Shadow írta. Ha Windows-zal is akarod olvastatni, akkor NTFS, ha csak Linux, akkor attól függően, hogy mit másolsz rá Ext4 vagy XFS. Az XFS a nagy méretű fájlok mozgatásánál valamivel hatékonyabban működik. Az Ext4 egy jól bejáratott fájlrendszer Linuxokhoz, szerintem a szerverek többsége ezen fut, bár ennek az is lehet az oka, hogy az Ext4 jobb biztonsági funkciókat képes nyújtani.
Nekem szinte minden meghajtóm Ext4-re van formázva, belső, külső, backup, minden. Egy pendrive maradt NTFS-nek a Windows átjárhatóság miatt.
[ Szerkesztve ]
-
-
moleculez
veterán
A HDD-t amit csak backupra használok mire érdemes formázni?
-
-
válasz
peterattila #98523 üzenetére
Valami pedig beletenyerelt ott a dolgokba, mert nem lehetnének azok a függőségi problémák, amik nálad mégis voltak.
Bár lehet hamvába holt ötlet, felesleges köröket futok.
Elég esélyes ez is, a leírás alapján elég sok olyan változó van, ami gondot okozhat akár, a VGA sem ugyanaz...fene tudja, ilyenekért is szidják sokan az nVidia kártyákat.
-
sicc_innen
tag
válasz
sh4d0w #98534 üzenetére
Köszi a tippet!
A Brave süti- és egyéb blokkolója miatt lehet, hogy nem nyílik az oldal. Érdekes, hogy eddig csak a distrowatchnál jött elő az a tiltás.
(Pl. a Chrommal menne az oldal, viszont az jelzi, hogy 63 partner felé továbbítanák a süti és egyéb böngészési adatokat.)[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
sicc_innen #98533 üzenetére
Nálad lesz a baj.
-
sicc_innen
tag
Üdv!
Miért lett tiltva a distrowach oldal elérése (már április óta)?
Milyen országok IP-címéről lehet belépni oda? -
-
válasz
5leteseN #98524 üzenetére
Sose olvastam utána, mivel gyaníthatóan nem természetes halált halt. Aki létrehoz valami jót, ami valóban hasznos, jó dolog, annál csak az élete számít, csak zavarna, ha a halála körüli dolog is érdekelnének. Rengeteg ember buta döntések vagy váratlan élethelyzetek miatt hal meg sajnos.
-
Akartam csinálni egy telepített arch (nem pure, mert nem vagyok mazohista !) linuxot is tartalmazó ventoyos svájci bicskát. A sok distro közül az endeavour os telepítóje vált be. Ez viszont korrekt , még azt is ki lehet választani, hogy grub, vagy systemd bootot szeretnék-e. Maradtam a grub és a cinnamon mellett.
-
5leteseN
senior tag
válasz
moleculez #98526 üzenetére
Nekem (AI-s)gépi fordításnak tűnik, amit nem sikerült a magyar nyelvbe átültetni és maradt az angol(amerikai) újságírói nyelvezet.
Ha pedig felülemelkedek a hibákon, és a lényeget nézem, akkor Michael Douglas egyik legjobb filmje jut eszembe több biztosra vehető párhuzam miatt: egy család nélkül, magányosan karácsonyozó ember rosszul végződő segélykiáltásáról szólt ez a történet.!
...szerintem!Lehet, hogy itt az ideje nekünk is kikapcsolni a gépet "kicsit"!
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
A TimeShift cél meghajtója miért nem lehet egy NAS?
-
5leteseN
senior tag
válasz
ubyegon2 #98513 üzenetére
Mi lett szegénnyel?
Ilyen értelmes emberrel is megesik, hogy egy (rabi-)bakit
egy sokkal nagyobbal akar kijavítani?
Itthonról: Ember nem gondolná, hogy például egy Montagh Imre szintű koponya is mit tud hibázni! : ((
-
peterattila
aktív tag
-
-
Ez a Rhino Linux már majdnem olyan szép, mint a Hannah Montana Linux
-
UserX
addikt
Köszönöm még egyszer a sok segítséget!!!
BIOS beállítással sikerül!!!
Kipróbálltam a Puppy-t, nem rossz, lejátsza a vidiket, de (bocsánat!!!) nekem túl puritán.
Maradtam a Sparkynál. Abba is 'be van építve' a VLC. -
válasz
peterattila #98457 üzenetére
Valami keveredést okozhattál az LMDE6-ban, lehet felraktál valami külső, nem saját repós csomagot vagy a repókkal kutyultál.
Amúgy kell egyáltalán a -dev verzió neked, mert a normál verzió az fenn van default:libgstreamer-plugins-bad1.0-0 is already at the latest version 1.22.0-4+deb12u5
Jelenleg az LMDE6 mai frissítési állapotában simán telepítené az általad említett csomagot:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libdw-dev : Függ ettől: libelf-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libdw1 (= 0.188-2.1) de csak 0.191-1~bpo12+1 telepíthetőlibdw-dev
libdw-dev 0.188-2.1 311 KB
libelf-dev
libelf-dev 0.188-2.1 73 KBlibdw1
ez már telepítve van alapból
libdw1 is already at the latest version 0.188-2.1sources.list friss rendszeren
/etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.listdeb https://mirror.alwyzon.net/linuxmint faye main upstream import backport
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
deb http://security.debian.org/ bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmwareubyegon@lmde:~$ sudo nala install libgstreamer-plugins-bad1.0-dev
[sudo] ubyegon jelszava:
================================================================================
Installing
================================================================================
Package: Version: Size:
gdal-data 3.6.2+dfsg-1 518 KB
gdal-plugins 3.6.2+dfsg-1+b2 312 KB
gir1.2-gst-plugins-bad-… 1.22.0-4+deb12u5 195 KB
ibverbs-providers 44.0-2 335 KB
........
.......
libdw-dev 0.188-2.1 311 KB
libelf-dev 0.188-2.1 73 KB
.......
Summary
Install 181 Packages
Total download size 122.3 MB
Disk space required 612.9 MB[ Szerkesztve ]
-
válasz
tordaitibi #98500 üzenetére
Meg még rajta kívül 5223 nevenincs disztrócska próbálkozás.
Erről szól az openszósz. Bárki(k)nek lehet egy ötlete, amivel indíthat egy projektet. Én, amit eddig láttam felhasználói szinten, azok nem nagy dolgok. Sok ilyen one-man disztrónál a különbség a fődisztróhoz képest, hogy más dolgokat raknak bele előretelepítve... Na pl. ezért szerintem teljesen felesleges ezekkel foglalkozni, kvázi semmi újat nem tudnak nyújtani egy új háttérképen, pár előretelepített csomagon, meg grafikai szemfényvesztésen kívül. Igen, ezek jó eséllyel később kihalnak. Ezekben késnek a biztonsági frissítések, keverik sokszor a különböző disztrók tárolóit, beleraknak PPA-kat meg ilyen ellenőrizhetetlen szarokat... Döntse el mindenki magának, hogy kell-e ez neki.
Bakker összelapátolok egy bugyilila színvilágú KDE valamit, telepakolom baromságos szoftverekkel előtelepítve és ráhúzom valamelyik fő disztróra.
Ennyi, ugyanezt írtam le előbb. Semmi újdonság, csak a grafikai humbug. A bugyililáról jut eszembe: [link] Ez is egy háromszázharminckettedik Debian klón. Lehet vannak benne újdonságok, de azért a Debianhoz nem lehet hasonlítani.
-
válasz
tordaitibi #98510 üzenetére
Előre is köszi, tényleg hatalmas lelked van!
Rég nem iszom pálinkát, de akkor simán megiszunk egy butykossal.
No de ugye még mindig lenne pár évem plusz egy igazán nagy táborral rendelkező disztró már sose hal ki, a Debian is működik. Mindegy, valami legyen és lehetőleg ne Ubuntu, de ha más nincs... Látod milyen jó, hogy nem csak egyetlen disztró létezik?
Ian Murdock 1973 - 2015 R.I.P.
Ezért néhányan megint statáriummal főbelőnek engem itt
Nagyon érik valóban!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
RaZroX #98504 üzenetére
A flatpak, a snap és az appimage is nagyon hasonlít a Mac-féle app bundle-re, a legnagyobb különbség ezek között, hogy a flatpak és a snap csomagok között függőségek definiálhatók, tehát pl. egy flatpak csomag függhet egy másik csomagtól. Ha pl. két flatpak csomagnak kell a Gnome 44 runtime, akkor elég egyszer feltelepíteni, mindkét csomag tudja használni.
Illetve a flatpakhoz és a snaphoz beépített támogatás van majdnem minden disztróban (legfeljebb alapértelmezetten nem települ fel), de az appimage-hez nincs ilyesmi. A flatpak/snap csomagok nagyon könnyen telepíthetők, frissíthetők, törölhetők parancssorból vagy grafikus programból, appimage-hez nincs ilyen jellegű támogatás (harmadik féltől származó program van rá). -
válasz
tordaitibi #98510 üzenetére
Igy van. A felhasznalok valaszthatnak, hogy vagy viszik tovabb, vagy keresnek masik disztribuciot.
urandom0-nak nagyon igaza van. Amikor a Full Circle Magazine-t forditottuk, ott is talalkoztunk egy magarol sokat kepzelo alakkal, aki nem tudta elkepzelni, miert vagyunk 1 honap csuszasban az angol szamhoz kepest, mert szerinte "csak forditani" kell, masreszt azt is jol megmondta, hogy akar sajatot is csinalhatnank, mert 2-3 nap alatt ezt meg lehet csinalni.
Tudom, hogy az mekkora melo volt, egy disztribucio elkeszitese, a kulonbozo reszek osszecsiszolasa annal sokkal nagyobb lehet. -
válasz
sh4d0w #98503 üzenetére
Pont erről van szó.
Mi lesz ha vele valami lesz...?
Először is rohanok Ubyhoz lelki elsősegélyt nyújtani mert nagyon meg fogja viselniviszek pálinkát is.
másodszor tényleg mi van ilyenkor? Lőttek a disztrónak...? Elárvul egy Linux Mint, akárhány milliós felhasználói táborral, vagy hogy van ez? -
-
válasz
Az a baj, hogy egy disztró karbantartása sokkal nagyobb feladat, mint amennyire elsőre annak tűnik, és ezt sokan nem látják az elején. Mert nem csak arról szól, hogy fogok egy alap disztrót, hozzácsapom a saját csomagjaimat és kész. Minden apró hülyeséggel foglalkozni kell, ami nagyon el tudja vinni az időt.
Én a múltkor a Guefihez deb és rpm csomagokat. Ez egy pici, egyszerű program, ráadásul még ritkán is frissül, de mivel alapból Slackware-hez készült, így meg kellett patchelnem, hogy más rendszerek alatt is menjen (és még egy patchet csináltam hozzá, hogy a parancsikonok is rendben legyenek).
Ha most lenne 3-4 olyan csomagom, amihez mondjuk hetente-kéthetente jönnek frissítések, és folyamatosan karban szeretném tartani őket, már az heti több óra elfoglaltságot jelentene nekem, és azt kéne beillesztenem a napi dolgaim közé... -
válasz
Megesik, hogy a fejlesztonek van tonnanyi szabadideje, amikor elkezdi, aztan ez elfogy. Torodj bele, nem lesz egyseges Linux, ha egyseges rendszer kell, akkor Windows vagy Mac OS.
[ Szerkesztve ]
-
RaZroX
addikt
válasz
tordaitibi #98502 üzenetére
Igen, flatpak nagyon jól működött nekem Fedora alatt. Ennél jobban már csak az AppImage tetszene, amit ha jól értek úgy működik mint Macen a .app. De sosem próbáltam és annyira nem is fontos, hogy emiatt distrót kezdjek el tesztelgetni.
-
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
A Mintet 1 ember fejleszti.
-
válasz
RaZroX #98499 üzenetére
HDR nekem olyan mint tyúknak a piros kukorica
azt se tudom eszik-isszák, soha nem néztem ennek utána.
Más talán jobban vágja ezt a témakört.
A konténeres csomagkezelét, amilyen a Flatpak is, kezdő szinten nagyon tudom ajánlani.
Nem fogsz belefutni körkörös függőségi hibaüzenekbe és teljességgel naprakész szoftvereket fogsz tudni használni.
Ezért néhányan megint statáriummal főbelőnek engem itt -
totron
addikt
válasz
Meg is válaszoltad, ifjonti hév, aktuális projekt, szigorúan non-LTS módban. Nem is mindenkinek ambíciója bekerülni egy fősodratú, hieararchikus rendszerbe sok év bizonyításaival, helyezkedéseivel. Emberileg sem biztos, hogy a megfelelő csapatban találná magát az ember. Meg hát a szabadságról, egyénieskedésről is szólna a terület, persze ironikus módon pont sikerül ellentartani is a célnak. Jó tanulópálya, önkifejezés, ujjgyakorlat. Aztán kinövi, beleun abba is, hogy tkp. csak a csomagkezelés reszelései mennek érdemben.
A kérdésfeltevéstől meg ne félj, nem a te érdemed, ha flame-mé lesz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Path of Exile (ARPG)
- Politika
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Távcső topik
- Apple MacBook
- További aktív témák...