-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98895 üzenetére
Ezt miért nem a Windows-os topikban kérded?
- A service-eket be lehet állítani automatikus indulásra, sőt, függőségeket is be lehet állítani.
- Az is megoldható a Feladatütemezőben, hogy a gép indulásakor indítsa el a megfelelő programot.Linux alatt elég a
netstat 192.168.0.120|grep 3000
parancs válaszát figyelni x percenként egy kis scriptel.[ Szerkesztve ]
-
Balerik
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98898 üzenetére
Nala-t
használtam emiatt...
Először sudo dpkg -i *.deb paranccsal, de mivel függöségekre panaszkodott a nala install *.deb parancsot használtam (vagy itt vagy az Ubuntu fórumon olvastam, hogy a nala a függöségeket is kezeli)
Az nem gond, hogy csomagokat akar (szeretne) eltávolítani a telepítés? 2. kép.[ Szerkesztve ]
-
válasz
gyuri860213 #98895 üzenetére
Szia!
A kérdésed nagyon a Haladó Linux topikba való.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Adott egy Win2016 szerver, ezen fut egy Predor nevű munkaidő nyilvántartó program, 3000es porton. Sajnos úgy lett megírva hogy a gép restart esetén a service nem indul el automatikusan. Szeretnénk egy monitorzó progit ami figyeli az IP, portot, hogy a szolgáltatás fut-e. Erre Debian alatt alkalmas a Nagios?
Köszönöm. -
válasz
Balerik #98893 üzenetére
Lehet az a gond, hogy nem
sudo
-t használsz, bár az épp nincs a képen, hogyan is léptél root módba! Ha a su módot használjuk, akkor annak használatában kicsit érdemes elmélyedni.Ha a
su
használatával lépsz be, elképzelhető, hogy a /home mappában ügyködve előjön az a probléma, hogy a PATH változó nem lesz megfelelően beállítva!Mi történik, ha a
su -
alkalmazásával lépsz root-ba?
Így kötőjellel:
su -Le is ellenőrizheted, nálad mi szerepel a PATH-ban:
$ su -
Password:
# echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin$ su
Password:
# echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #98878 üzenetére
Eleve a lutrisos link több mint egy éves. Emlékeim szerint anno elindult lutrissal, de kb. 3 verzióváltás után kakukk lett az egész. Nem tudom, ti most próbáltátok?
Saját tapasztalatom szerint Lutriszal most nem indul el. A log mindenféle errort dobál rád dxvk meg a frincfranc, dxvk-t kikapcsolod, utána fekete kocka, de igazából semmi értelmezhető nem jelenik meg nálam, biztos lehet állítgatni, de ki a tök ért hozzá? Én nem. Persze lehet, hogy az én Manjarommal van a baj, nincs kizárva.
Ezzel szemben exe letölt, kattrá, wine feltelepíti, utána a WGC feltelepíti a játékot és játszol, folyamatosan frissítgeti magát és eddig (kopp-kopp) semmi gond nem volt a wine-nal, meg ezzel a játékkal. Most megnéztem 1.0.22 óta használom így a játékot, ami elvileg 2023. októberi kiadás, kb. 1 éve.
Úgy, hogy az SDDM-em nem működik, Manjaron még mindig x11-et használok nem waylandet, , át se tudom állítani valamiért, ott is valami gebasz van, mert az a plazmás frissítés nekem sem sikerült, a mesanonfrees csomag maradványok még mindig szemetelnek és a mesat sem tudom a hivatalos manjarosra frissíteni. Szóval egy csomó szar van a rendszeremen, de a World of Tanks megy.Tényleg a mesásra mond valaki valami okosságot, hogy hogy lehet, hogy a kisebb verziószámút újabbnak veszi?
Illetve ennek ellenére lehet forceolni a frissítést ezekre a csomagokra, anélkül, hogy nuke-olnám a rendszert?
-
törölt tag
Ezt itt hagyom Srácok! ("Can't find my way home") [link]
Jó linuxozást mindenkinek.
Akiket megsértettem, ezer bocsánat.
Sziasztok. -
Balerik
aktív tag
Telepíteni szerettem volna két alkalmazást Debian 12.7 Mate desktop rendszerre.
Előszörsudo dpkg -i *.deb
paranccsal, de mivel függöségekre panaszkodott anala install *.deb
parancsot használtam (vagy itt vagy az Ubuntu fórumon olvastam, hogy a nala a függöségeket is kezeli). Sajnos a következő hibákba futottam bele...
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
Mi a hiba? Hogyan tovább? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #98884 üzenetére
Pl. az ingyenes Virtualbox simán kezel megosztott mappát oprendszerek között, nem kell hozzá külön ntfs drive, én is használtam így. Csak legyen telepítve a virtualbox guest additions, emlékeim szerint a VM-ben. Windowson azt külön kell letölteni, némi guglizás után lett meg anno.
[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
A következő setup mennyire működhet?
Linux a fő rendszer, abban VM alatt futtatni Wint, és a kettő közt az “átjárást” egy NTFS-re formázott drive biztosítaná.
Komoly teljesítményre nincs szükség “csak” Excel miatt kellene (itt most az alternatívák nem játszanak sajna, Excel training lenne).
Az átjáróház is csak apróbb fileok miatt. -
tvamos
nagyúr
Mennyire jo ez az MX Linux? Ugy dontottem, ujra telepitem a gepem, es ez elorebb van, mint a Mint, amit most hasznalok.
Amugy egy 8. gen i7-es laptopom van.Most latom, van leiras linkelve a "Témához kapcsolódó anyagok" kozt.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
moleculez #98879 üzenetére
Nem tudom, még egyelőre tesztelgetem egy másik SSD-n. Szuper. Ubuntuhoz hasonlóan új benne a kernel, Waylandon fut, open-source cuccokat pakolgat fel elsősorban, VRMS-sel ránéztem. Csak 3 non-free dolgot és 1 contribot talált... ezek mind CPU microcode cuccok. Snapd-t és cupsot kapásból töröltem róla, UFW-t bekapcsoltam. Rém egyszerű és felhasználóbarát a "Start Menü"-je, az asztalra bármilyen ikon elhelyezhető és rendszerezhető. A kinézete letisztult és igényes. Szinte GUI-val is bármit meg lehet benne oldani, ráadásul kényelmesen. A Zorin Megjelenés is egy egyszerű és fókuszált alkalmazás, amiben testreszabható a kezelőfelület. A rendszer mérete sem veszélyes, bár azért egy Debiannál jóval "dagibb", 10 gigát foglal a root, kb. annyit, mint a Fedora. Amit nem sikerült még kiderítenem, hogy a tálcán jelzi-e valahogy az új frissítések megjelenését, bár elvileg automatikusan felpakolja azokat, illetve tudok-e a tálcára valamilyen kiegészítőket kipakolni? A hőfokok kijelzése nálam fontos szempont.
Ami nem tetszik: alapból telepít flatpakeket, de gondolom ennek oka van a fejlesztők részéről. Másik dolog, ami nem tetszik, hogy használ bizonyos PPA-kat, amik nem tudom, hogy mik? Ránézésre a saját tárolóiknak tűnik...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #98873 üzenetére
Nem tartom jó ötletnek, mert az alap wine az közös mindenhez. Az egyik proginak ezt kell felrakni, a másiknak azt, beállítani amazt, ezek összekeveredhetnek és aztán meg egy wine verzió frissítés is bekavarhat.
Akkor már legalább külön wine instance-ot csináljon csak a WoT-nak. -
Kipróbáltam ezt a Zorin OS 17.2-t és azt kell mondjam brutáljó... Még a Mintnél is jobban tetszik a kezelőfelülete. Minden kézreesik benne.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CirrMee #98870 üzenetére
Akkor viszont ne a sima wine-t próbáld erre szerintem, hanem a Lutrist. Ha azt felrakod, utána rögtön tudod futtatni a telepítő szkriptet is hozzá: [link]
Ez így játékonként szeparált wine telepítést csinál, ahol ráadásul mindenféle jóságot tudsz állítani játékonként.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
válasz
CirrMee #98868 üzenetére
Valahogy menj ki a gyökérbe, onnan home/júzer/.wine/drive_c/Games/World_of_Tanks_EU
alapesetben ide pakolja a WGC a játékot, ergo ide kéne bemásolnod a cuccost, meg majd a modokat is ide kell berakni, de csinálj integritás csekket vagy micsodát a WGC-n belül, miután mindent bemásoltál.megj.: a .wine rejtett könyvtár, ha dolphinban vagy nem tudom milyen fájlkezelőben vagy akkor Ctrl+H, hogy lásd a rejtett dolgokat.
Egyébként igen, a linux fájlrendszer eléggé másmilyen mint a windows.
A Steames verzióval az a baj, hogy új accot kell csinálnod, ergo, ha van egy accod tele minden jóval akkor azt nem tudod steamből előhozni.
-
CirrMee
addikt
válasz
CPT.Pirk #98869 üzenetére
WoT Steam alól - nekem úgy rémlik, csak annak megy, aki eleve Steam alól regizett be. Én már évek óta toltam a játékot, mire becibálták azt a Steam alá. Csak Tier8 gépből van 80db, a fejlesztési fákból már úgy kell vadászni a még kihúzható gépekre, értelemszerűen feladni ezt nem nagyon akarom, ha utólag nem lehet Steam alá bevinni az accot. Kb ez az oka annak, hogy a Wine felől próbálkoztam.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CirrMee #98868 üzenetére
Egy virtuális, de elég csupasz Windows telepítést hoz létre a wine, ami alapból a saját mappád alatt jön létre. Ha nem csinálsz külön wine környezetet mindenhez, akkor egy közös lesz ami nem biztos, hogy hosszabb távon jó.
A mappák tallózásánál felfelé menve ki kell tudnod jutni a gyökér fájlrendszerbe, ahonnan elérheted az egyéb meghajtóidat is...Viszont jobban jársz szerintem, ha Steam alól telepíted a WoT-ot. Anno én is onnan toltam, míg rá nem untam, hogy T6 felett csak prémiummal lett volna jövedelmező egy-egy csata... A Steamhez van protondb, ott még hasznos infókat is találsz mert ahogy nézem manapság gondjai vannak a játéknak a CPU szálak kezelésével: [link]
-
CirrMee
addikt
válasz
CPT.Pirk #98867 üzenetére
Próbálok ismerkedni ezzel a "világgal".
Wine alá kipróbáltam a WoT telepítést, ami még össze is jött, pontosabban a játék Game Center részét sikeresen telepítettem. Gondoltam spórolás címén felhasználom a Windows alá feltelepített példányt, ha már egyszer lehet (újra)telepítésnél már létező példányt integrálni a Game Center alatt. Annyira nem ismerem még a Wine működését, de ez valami virtuális meghajtót hozna létre? A játék mappa betallózásakor a "program files" és egyéb mappák ismerősek - viszont amire szükségem lenne, azokat a meghajtókat meg nem találtam a fa struktúrában. Van arra mód, hogy a Wine alól futtatott játék alá be lehessen tallózni a másik (ntfs) meghajtón létező mappát?[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki, hogy előbb-utóbb arm-re és androidra írt játékok futtatását is tudni fogja a Steam a Proton-on keresztül. Vlaszeg arról van szó, hogy a Steamdeck képessé válhat ezek futtatására a jövőben. Nice.
-
IstvánLászló
senior tag
válasz
vadkörte #98859 üzenetére
"EndeavourOS. Ez is Plasma 6, ez is Arch, de valamiért képes normálisan működni."
+1igen mert csak Arch-tárólóit használja és a EndeavourOS-ét..A Plasma -t nem probáltam,mert a Cinnamont szoktam meg és használom és kissebb az erőforrás ígénye...
Köszönöm hogy: Warton#98842 nak küldtél jó infókat..
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
válasz
Warton #98857 üzenetére
A grub-ba a nomodeset beírása,biztosan segíthet a nem is adott képet nvidia kártyával témára.
"Aztán próbáltam csak úgy felrakni a drivert persze nem engedte mert nemvolt bent a kártya és anélkül nem megy."
Ezt nem is értem pontosan,légyszíves kicsit pontosabban írd meg mit probáltál.. -
vadkörte
addikt
válasz
Warton #98842 üzenetére
Előző asztali PC-men Manjaro is futott. A zárt nvidia drivert telepítettem - i5 6600/GTX750Ti - és semmi probléma sem volt vele. Ugyanazt tudta és ugyanúgy mint Win alatt.
#98853 Petya XT
A Plasma 5 KDE-s Manjaro-val semmi problémám sem volt. Ha nem is volt Debian stabilitású, de belakás után csak használni kellett. Vesztemre, frissítettem a Plasma 6-ra. Innentől kezdődtek a problémák. Ennek lett a vége az EndeavourOS. Ez is Plasma 6, ez is Arch, de valamiért képes normálisan működni. -
Warton
őstag
válasz
IstvánLászló #98845 üzenetére
Mint, MX de már leszarom és Nouveaut használok. Úgyis régi fos kártya mindegyik (MacBook Pro 2009, meg valami Zotac lowprofile csoda egy core2Duo gépben). Múltkor Linux Mint22-es friss install nem is adott képet nvidia kártyával (GTX750 talán, de nem biztos), kidobtam, raktam bele valami régebbi amd-t HD4850 azt csá. Aztán próbáltam csak úgy felrakni a drivert persze nem engedte mert nemvolt bent a kártya és anélkül nem megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs Linuxra olyan, mint a HWinfo meg Aida64 Windowsra... De pl. a KDE-ben fasza dolgokat lehet összepakolni. Egy dolog nem megy, legalább is most, az a Zen4-es Ryzeneknél a felvett teljesítmény lekérdezése, gondolom idővel majd meglesz az is.
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
senior tag
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis problémám van a double commanderrel..
Valamiért nem akarja elfogadni a billentyűzetről való irányítást, kb mintha csak egér létezne..
F5 másolás, back, esc, stb... semmi sem akar menni, csak az egérrel való "kattintgatás" megy.. A beállításokban a mellékelt kép szerinti piros minden, hogy ez alapértelmezett, e vagy hiba jelölés, nem tudom, a színeket nem piszkálgattam.
Ha próbálom módosítani a billetyű kiosztását, akkor sem csinál semmit...
Volna valami ötletetek, mi okozhatja ezt?
Valószínű, csak megint nem veszek észre valamit, ami egyértelmű lenne..[ Szerkesztve ]
-
válasz
Petya XT #98848 üzenetére
Aham, értelek. Mentés előtt kipucolod a felesleget, ennek így van racionalítása.
A Manjaro, azt ha megtanulod rendesen, akkor is tud majd meglepetéseket okozni szerintem.
Nem vagyok ellenére olyan kis programoknak, ami olyan dolgokat elvégez megbízhatóan, amit vagy nem is tudna magától a user vagy rengeteg aprómunka lenne. Jó példa erre a boot-repair app, ami nélkül pár napja tuti nem lettem volna képes rendbehozni a notebookon a Windowst.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #98847 üzenetére
A gyakorlati haszna kb. annyi, mint a szemetes zsáknak. Nem kell egyenként kell lehordani a kotrét.
Komolyra fordítva, én mielőtt biztonsági mentem a rendszert, teljesen kipucolom. A sütiktől kezdve, az apt-ig...mindent, utána mentem. Ezzel meg úgy voltam, hogy okozott már elég gyötrelmet már a linux, ezt megoldom "okosba", ha már van rá lehetőség. Nincs az előírva sehol, hogy nem használhatom, bár tisztába vagyok vele, hogy ez itt fordított kereszt kategória.
Másik eset, Manjaro: Valami félrecsúszott egy progi telepítés közben, a pacmant nem tudtam működésre bírni ezután. Mivel az ismereteim elég szórványosak az arch parancsok kapcsán, így rábíztam olyan programra, ami tudja mit kell csinálni. Jó lett. Akit nem érdekli, hogyan mennek a motorháztető alatt a dolgok, vagy annyira nem értenek a rendszerhez, azoknak készült. Ha megtanulom egyszer a Manjarot is rendesen(nem most lesz), akkor lehet nem lesz rá szükségem.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #98841 üzenetére
Úgy, ahogy vadkörte járt, még nem jártam. Ha jól emlékszem, 4 GB-os fájlokat hoz létre a .cache könyvtárban, amíg az adott meghajtón van hely.
Ez két okból is okafogyott, az egyik az SSD,fstrim -av
, oszt jónapot, vagy a rendszer hetente trimmel. A másik, hogy hagyományos HDD-nél gyakorlatilag nem tudod használni a rendszert, amíg nem végez, és szétfagy az asztali környezet, mert 0 bájt marad a gyökérben, az meg ugye kevés. A memória tisztitás akkor problémás, ha van swap, mert azt is elkezdi pucolni----> borítékolható a fagyás. Ezeket a problémákat tapasztaltam, egyébiránt szerintem f@sza kis progi. Alap beállításokon a mostani verziókban esélyed sincs arra, hogy elvigye a "fél rendszert", azt nem is értem, hogy, én azt hiszem LM 18.x óta használom, nem tudom a régebbi verziók milyenek voltak. Vagy más rendszeren milyen volt. Manjaro alatt sem tapasztaltam semmi extrát, tette, amit kell.
De ott a Stacer, he ez nem jön be, kifinomultabb, több opcióval.Rowon:
Ha felcsavartad a LM 22-öt, megosztanád, hogy tapasztalsz e hang problémát? Nagy segítség lenne, előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
válasz
Warton #98842 üzenetére
Az Nvidia drivert telepít linuxra?
A linux az a kernel mag és alapja a disztroknak.
A gépemen:Archlinux a rendszerem: Nvidia driver telepítésével jók a tapsztalatain - idáig semmilyen anomáliát nem tapasztalok..
Az Nvidia drivert telepítésnél melyik disztronál tapasztalsz problémát. -
válasz
Warton #98842 üzenetére
A nagy gépemen Debian van, mert azzal úgy vagyok, ha az istennyila is belevág, akkor is mennyen. Azon játékok meg Wine sincs, főleg külső, nem belső tárolóból telepített alkalmazások sem, flatpak, snap abszolút zéró. Azt próbálom egy tiszta rendszerként tartani mindenféle értelemben.
A kisebbik iGPU-s gépemen viszont Linux Mint lesz, abból is a 22, amit most délután akarok feltelepíteni. Alder Lake iGPU-nak talán kelleni fog az új, 6.8-as kernel.
-
válasz
vadkörte #98837 üzenetére
Rémlett a dolog, hogy neked nagyon bejött pár éve!
Vannak amúgy durvább tisztítók is, amiket kerestem, nem lelem, de itt ez a Rmlint is pucol rendesen, bár ezt se javasolnám kezdőknek, ahogy a tutorilat elnézem. Viszont van GUI-s verziója is, hogy lehessen azért néha OS újratelepítéssel is időt tölteni!
Minő szerencse, hogy az rmlint és az rmlint-gui még a tárolókban is benne van! (Mint 21.3-ban legalábbis)
[ Szerkesztve ]
-
Ami viszont még érdekes lehet, hogy a Home könyvtárban sokszor rejtett könyvtárakban maradnak csomagmaradványok olyan mappákban, hogy .local, .cache, .config, stb. ezekből én manuálisan szoktam még eltávolítani dolgokat, de igazából érdemben alig nyersz vele szabad helyet.
-
válasz
vadkörte #98837 üzenetére
Ezekkel a takarítós sz*rokkal Windows alatt is csak a baj volt mindig. CCleaner meg az 10b1t nevű ótvar cég szemetei, amiket takarító eszközként adtak el és az égadta világon semmi haszna nem volt, azon kívül, hogy valami huszadrangú spywaret telepítettél a gépedre és küldte haza az infót rólad.
Az ideiglenesen tárolt fájlokat én Gnome-on belül be tudom állítani, hogy a rendszer adott idő után törölje, így azzal sincs gond. Ugyanígy a szükségtelen vagy elárvult függőségeket ki lehet gyomlálni Synapticban, esetleg sudo dnf autoremove vagy sudo apt autoremove parancsokkal.
Programeltávolítás Debian alapon sudo apt purge --auto-remove *csomagnév* szintén legyalul mindent.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #98835 üzenetére
Bleachbit nagyon jó és hasznos tud lenni, feltéve ha tudod mit csinálsz.
Amióta egy root-ként futtatott #pénzékszer nem számít takaríts mindent teljes nagytakarítás eltávolított kb. 8-10GB "szemetet", de ezzel viszont a fél OS-t eltüntette(m), "kissé" megfontoltabban használom. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #98835 üzenetére
Úgy is használom. Sőt...inkább úgy. A memória tisztításba törik bele néha a bicska, azt nem használom, ahogy a szabad lemezterület törlését sem. Root futás után ajánlott az asztali környezet újraindítása, vagy az egész rendszert.
Meglepően sok a maradék a purge után bizonyos programoknál, az kiderült nálam már párszor autoremove után.
-
Petya XT
senior tag
Feladtam végül ezt a LM22-t. Egyszerűen nem tudtam ezzel a hang recsegéssel mit kezdeni, rájönni sem tudtam az okára. Mozdul az egér, vagy valamilyen grafikus történés van, mindegy, akár egy YT videó, akár egy VLC, Celluloid, csak recseg. De durván.
Manjaro Cinnamon, ugyanúgy pipewire, minden patika. Dell brand, Intel 4. generáció. Margóra itthagyom.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dhampir #98828 üzenetére
A BleachBit sem képes kipucolni?
Köszi a tippet, lehet valamit érne, de azt még nagyon az elején próbáltam, mikor még bennem voltak ezek a Wines CCleaner és társaik... Amúgy inkább ellenjavalt Linuxon ezekkel operatívkodni. Viszont bő 2gigát visszakaptam a kapott linkben lévő parancsokkal, így már nyugodt vagyok!
Erre van amúgy is ez a disztróm, hogy ezen és ne a napi használatoson próbáljak ki dolgokat.
-
moleculez
veterán
Na akkor nagylevegő, Nvidia Driver install!
Kutyaközönséges Debi install esetén mi normál ügymenet? Ismert buktatók, best practice?
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98820 üzenetére
Kukkants már bele a konfig fájlba:
sudo nano /etc/vsftpd.confVan ott ilyen sor, hogy local_enable=YES? Van # az elején? Azt töröld ki(ez a jel hatástalanítja az utána következő szöveget), hogy csak ennyi legyen a sor:
local_enable=YESDe amúgy fel is tölthetnéd az egészet egy szövegmegosztóra. Megint csak nincs előttem Linux, így csak este tudom megnézni mi az aktuális alap állapota. Esetleg olvasd át addig ezt: [link]
[ Szerkesztve ]
-
gyuri860213
tag
a log file-ban ennyi volt:
Thu Sep 26 12:41:57 2024 [pid 82276] CONNECT: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:41:59 2024 [pid 82275] [anonymous] FAIL LOGIN: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:05 2024 [pid 82279] CONNECT: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:05 2024 [pid 82278] [ftpuser] OK LOGIN: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:06 2024 [pid 82282] CONNECT: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:06 2024 [pid 82281] [ftpuser] OK LOGIN: Client "::ffff:192.168.10.90"
Elvileg az ftpuser hitelesített, mégsem működik. a jogosultság alapján rwx pedig van joga a home/save-re , mi baja? miért ilyen fos ez? miért kell ez bárkinek? -
gyuri860213
tag
Sajnos még mindig nem jó, úrja kezdtem új share és group, user hozzáadással.
ezt csináltam.
root@backup:~# mkdir /home/save
root@backup:~# useradd --home /home/save ftpuser
root@backup:~# passwd ftpuser
Új jelszó:
Ismét az új jelszó:
passwd: a jelszó sikeresen frissült
root@backup:~# cd /home/save
root@backup:/home/save# groupadd ftpshare
root@backup:/home/save# sudo chmod -R 775 /home/save
root@backup:/home/save# sudo chown ftpuser:ftpshare /home/save
root@backup:/home/save# ls -ld /home/save
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/save
root@backup:/home/save# systemctl restart vsftpd
root@backup:/home/save# usermod -a -G ftpshare ftpuser
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/save
root@backup:/home/save# systemctl restart vsftpd
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/saveftp elérésnél a nem is látom a save mappát, csak a home root-ot és nem lehet másolni ugyanúgy.
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98816 üzenetére
Szinte biztosan nem, mert ott 470-es jogoat állított be, ha jól emlékszem. Ez pedig azt jelenti, hogy a tulajdonos tudja olvasni, a csoporttagok írni és olvasni. Mindegy is a "mindenki más"-nak van belépési joga.
drwxr-sr-x+2 user1 g1 4096 home/mentes/s1
Ez alapján az user1-nek minden joga megvan, de a g1 csoport csak olvashatja azt a könyvtárat. A
sudo chown -R 775 /home/mentes/s1
parancs, a tulajdonosnak (user1), és a csoportnak(g1) is ad írás/olvasás jogot az s1 mappára.
A naplóban /var/log/vsftpd.log vagy hasonló nevű fájlban nézted, hogy miért utasítja el? Most nem vagyok Linux előtt nem tudom megnézni pontosabban, talán a többiek segítenek pontosítani. -
gyuri860213
tag
csak user1, elírtam.
A felsőbb könyvtárakra (/home ill. /home/mentes) is megvan az user1-nek(vagy a g1 csoportnak) a belépési joga (x)? Megnézem, nem tudom, azt állítotttam be ami a vidiben votl. most lefuttatam és nincs joga arra a user1-nek csak a rootnak. Ez lehet a gond?
A g1 csoportnak miért nincs írás (w) joga arra a mappára? Passz, azt csináltam amit a vididben
Megnéztem
home: drwxr-xr-x 4 root
home/mentes:
home: drwxr-xr-x 4 root -
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98813 üzenetére
Most akkor User1 vagy user1? Nem mindegy, a kis és nagybetű nem ugyanaz.
user1-ként jelentkezel be?
A felsőbb könyvtárakra (/home ill. /home/mentes) is megvan az user1-nek(vagy a g1 csoportnak) a belépési joga (x)? (Feltéve hogy az user1 tagja a g1 csoportnak)
A g1 csoportnak miért nincs írás (w) joga arra a mappára?[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
Megvettem a gépszörnybe egy 4060-t (20£ al volt dragabb mint a 3060), ma Nvidia Driver telepites
-
gyuri860213
tag
Sziasztok
A főnököm kért egy linux szerverre egy FTP szerver elérést, nem vagyok linuxos szüóval bele is tört a bicskámDebian 12 ment fel.
Innen telepítettem az ftp-t.
https://www.youtube.com/watch?v=IaH8E4qnbuA&t=2s
home/mentes/s1 az ftp útvonalUser1 és g1 a group és user.
windows-ról megy, látja a mappát tartalmát, de másolni nem tudok ide.
mi a baja? azt látom hogy jogosultság gond, de nem érte mi, mikor úgy csinálam ahogy a vidiben. Köszönöm
drwxr-sr-x+2 user1 g1 4096 home/mentes/s1Windows hibakód:
200 switching to binary mode
227 enerig passive mode (IP)
550 permission denied. -
Rákeresve elég sok flatpak nevű mappa meg fájl van, de ebben volt több giga valami, ami már csak 80MB:
/var/lib/flatpak
Az is valami, az apró szemetek elférnek, fene se emlékszik már erre a tartalék Linux Mint-re, hogy miket buzerálgattam vele. Azért volt egy megérzésem, hogy nem a Mint 22-re próbáltam ráflatpakolni!
Ezek a mappák maradtak, de nincs 90MB az egész, meg pár fájl van még...
Köszi mindkettőtöknek a helpet, egyelőre az ilyen marad. Ha frissebb leszek, kicsit olvasgatok flatpak témában, mert azzal is úgy fogok járni, mint az UEFI-vel, hogy egyszer csak rákényszerülök a használatára.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #98804 üzenetére
Inkább mutatok más érdekességet, ha nem a GUI-ról telepítessz.
mityo@mityo-modern15b12m:~$ flatpak install vlc
Looking for matches…
Similar refs found for ‘vlc’ in remote ‘flathub’ (system):
1) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-20.08
2) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-19.08
3) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-18.08
4) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-21.08
5) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-20.08
6) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-19.08
7) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.pause_click/x86_64/3-22.08
8) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-22.08
9) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-1.6
10) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-21.08
11) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-23.08
12) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-20.08
13) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.pause_click/x86_64/3-23.08
14) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-22.08
15) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-21.08
16) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-23.08
17) app/org.videolan.VLC/x86_64/stable
18) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-22.08
19) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-18.08
20) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-23.08
21) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-19.08
22) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-18.08
Melyiket szeretné használni (0 a megszakításhoz)? [0-22]:
Grafikus felületen ezt a listát nem dobja fel, csak simán felteszi a VLC-t.
Itt most melyiket választanád? -
válasz
#63718632 #98803 üzenetére
ubyegon@LMC203-Latitude-5520:~$ flatpak list
Név Alkalmazásazonosító Verzió Ág Installation
Mesa org.freedesktop.Platform.GL.default 24.2.3 23.08 system
Mesa (Extra) org.freedesktop.Platform.GL.default 24.2.3 23.08-extra system
Intel org.freedesktop.Platform.VAAPI.Intel 23.08 system
openh264 org.freedesktop.Platform.openh264 2.1.0 2.2.0 system
Adapta-Nokto Gtk+ theme org.gtk.Gtk3theme.Adapta-Nokto 3.22 system
KDE Application Platform org.kde.Platform
Ennyi a flatpak list...
Akkor ez nem volt jó...
flatpak uninstall --delete-data vlc
Mondjuk a leírás elején járva már ügyeskedtem is! Korai volt, valami 20-as listát kiadott, amibe az egyik org kezdetű volt, de ez install-nál volt.
Ez is bakfitty amúgy, semmi szemetet nem szed le...
ubyegon@LMC203-Latitude-5520:~$ flatpak uninstall --delete-data org.videolan.VLC
ID Ág Op
1. [-] org.videolan.VLC stable r
2. [-] org.videolan.VLC.Locale stable r
Uninstall complete.
Delete data for org.videolan.VLC? [y/n]: y
Ez a parancs leszedte, ami a list-ban volt és most 2GB-tal több hely lett a partición!Egyre jobban megkedvelem ezt a Flatpakot!
flatpak uninstall --unused
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #98802 üzenetére
Hát a "nala" az nem oszt nem szoroz egy flatpak csomagnál. Kivéve, ha a komplett flatpak környezettől akarsz megszabadulni.
Az "uninstall" parancs --delete-data kapcsolónak meg az alkalmazás azonosító kell, ami úgy kezdődik, hogy .org.......stb.
Megkönnyíti a munkád ilyenkor egy "flatpak list" parancs. Láthatsz mindent ami flatpak-ben van telepítve. -
válasz
#63718632 #98801 üzenetére
Ohó, hogy így!? Köszi, mivel sose raktam még fel Flatpakot vagy csak ezeréve próbaképpen, így simán terminalos parancsot használtam, de sudo nala remove vlc* sem használt! Még a flatpak nevű csomagot is leszedtem, de ezek szerint az a csomagkezelője!
Megmentettél!
Vagy mégse...mindent visszaraktam, a linkben lévő parancsok eltávolították a vlc-t, a szemetet viszont nem, szóval bakfitty. Amit rühellek, az mindig is szivat, már megszoktam.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nők, nőügyek (18+)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Hardcore café
- Elektromos autók - motorok
- Xbox tulajok OFF topicja
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok