Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Warton #96398 üzenetére
Semmi gond nincs egy dualboot rendszerrel. Időnként itthonról kell dolgoznom, a céges nyáktervező meg már kb. 2 éve nem megy Wine-val és előtte is csak annyit tudott, hogy ugyan elindult, de valami 2D rendering nem ment amitől érdemben használhatatlan volt. Hiába van régóta nyitva a bugreport meg benne vagy 40 hozzászólás a témában, nem foglalkozik vele senki...
Szóval vagy dualboot, vagy virtualbox, de valami kell. A mai SSD-k korában meg tovább tart az alaplap post ciklusa, mint az OS elindulása. Amiatt amerre tart az MS a Windowszal, nem, nem szeretnék újra full-time Windows felhasználó lenni, főleg nem a W10 életciklusa lejárta után, így is csak az LTSC-vel volt élhető.
A játékok terén meg szerencsés vagyok, méretes Steam könyvtáram nagy többsége pöccre indul Linux alatt. Ráadásul egyik-másik cím alatt még az FPS is több, köszönhetően a kisebb overheadnek.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
sh4d0w
félisten
-
Warton
őstag
válasz sh4d0w #96397 üzenetére
Mondd el!
Amúgy én ezeket a dualbootos rendszereket sem értem. Eszembe nem jutna ezzel sorvasztani az agyamat. Egy gép vagy WIN-es vagy Linuxos. Ezzel a problémák nagy részét ki is kerülöm. Sőt ahogy egyre mélyebbre ásom magam a linuxos "pokolba" egyre kevésbé érzem szükségét a windowsos gépnek.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
sh4d0w
félisten
válasz tordaitibi #96395 üzenetére
Nehezen elkepzelheto, hogy egyszerre mind a 15 particiora szukseged van, ezen tulmenoen - persze az eselye nagyon csekely - ha bekapsz vmit, egyszerre minden adatod megy a levesbe.
A legnagyobb bajod, hogy vagy Windows-os beidegzodest (ilyen 15 particio egyideju, jelszo nelkuli mountolasa), vagy olyan viselkedest akarsz a rendszerre eroltetni, amire nincs felkeszitve (egy bizonyos konyvtaron kivulre kinyulni egy snapbol, nem veletlenul van korlatozva).
2007 ota Linuxozom daily driverkent, tudod hanyszor kellett a Policy Kithez nyulnom?
https://www.coreinfinity.tech
-
Rimuru
veterán
válasz tordaitibi #96395 üzenetére
Ez mar alapbol hack, /usr ala a csomagkezelo nyulkal es nem a user. Innen max atmasolod /etc ala es ott modositod.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
tordaitibi
veterán
válasz sh4d0w #96393 üzenetére
Ha így hívod a normál használatot, akkor igen, így is lehet fogalmazni
Ez pl. hack?/
usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.UDisks2.policy
2. Keresse meg a sort <action id=”org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system”>
3. Látni fog egy sort <allow_active>auth_admin_keep</allow_active> a szövegblokk alján, amely
<action id=”org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system”>vonallal kezdődik.
4. Ebben a sorban cserélje az auth_admin_keep ki a következőre: yes
5. Most mentse a fájlt.
mostantól nem kér jelszót a merevlemez-partíció csatlakoztatásakor.
Neked hack és a rendszer szétcseszése, nekem meg mivel van hogy 15 partíció van a gépbe, nekem óriási könnyebbség hogy nem kell minden boot után 14x beírni a jelszavamat.
A fennti megoldás amúgy csak 20-25 perc guglizás meg fordítózás volt, az automount meg további 5-10 percbe telt. Eltettem mankónak, még jól jöhet
Szerintem 1000-ből 999 felhasználó természetesnek veszi a jelszó nélküli automountot hisz a saját gépe, a saját lemezei, a saját partíciói. Én ezért fél órát küzdöttem a Debiannal.
Ha ez nem természetes viselkedés egy otthoni home user desktopon, hanem hack, akkor ismét bocsánatot kérek.[ Szerkesztve ]
-
-
sh4d0w
félisten
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #96389 üzenetére
Volt egy bakancslistám kezdő linuxosként. A cél az volt, hogy majd egyszer Gentoo-t lövök magamnak. Csak mire eljutottam a pure Arch-ig. Bebizonyosodott, hogy nem kell tovább mennem, mert nincs értelme. Egy bizonyos ponton túl már nem érdekel a rendszerek mély lélektana. A stable Debian az egy biztos pont.
-
tordaitibi
veterán
Létezik használható szövegfelolvasó Linuxra? Ismerősnek kéne.
Szöveges fájlokat kéne felolvasni. text, meg html, de a html-be is sima text van csak. De nem okoz problémát egyszerű szövegformátumra átalakítani.
Megnéztem nálam, a KDE valami Orca nevűvel rendelkezik, és máris elakadtam:
"Error: Cloud not launch orca-setup", itt el is engedtem.
A másik az valami Jovie nevű, elindítva kiül a panelra, van neki pár menüje de én nem tudom kezelni, 15 perc után sem..
Van valami használható? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #63718632 #96387 üzenetére
Ez olyan, mint mikor beülsz a hagyományos Suzukiba amit csak tankolni kellett, sok meglepetés nem fog érni.
Viszont láttam a héten egy jó mémet a szokásos disztro harc témában... Az volt a lényege, hogy "azért használok Arch-ot, mert túl buta vagyok Gentoo-t használni. "sh4d0w: azért ez egy kicsit fud... Valamennyire értem a nézőpontodat, de utóbbi x évben szerzett saját tapasztalataim ellentmondanak ennek. Inkább azt mondanám, hogy nem mindegyik disztró mögött áll profi társaság, még akkor sem, ha amúgy pénzt keresnek vele, lásd Manjaro.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
Elnézve itt az utóbbi pár hét eseményeit, mondhatnám igen ingerszegény környezetet sikerült felhákolnom a notimra.
Semmi bug, semmi probléma, csak működik.
Stable Debian+KDE.
Át is bootolok Win11-re, hátha lesz valami esemény.
-
daninet
veterán
válasz daninet #96383 üzenetére
valamit biztos nem jól csinálok
Csináltam egy új udev rule-t:
sudo micro /etc/udev/rules.d/99-tty.rules
Ez van benne:KERNEL=="ttyS[0-9]*", MODE="0666"
KERNEL=="ttyACM[0-9]*", MODE="0666"
Újratöltöttem a szabályokat:sudo udevadm control --reload-rules && sudo udevadm trigger
továbbra is ez történik:
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz CPT.Pirk #96381 üzenetére
~ groups daninet
daninet : daninet trusted kvm dialout libvirt
~ flatpak ps
Instance PID Application Runtime
848471561 2231 org.ksnip.ksnip org.kde.Platform
85895315 3917 com.anydesk.Anydesk org.freedesktop.Platform
4014989787 7155 cc.arduino.IDE2 org.freedesktop.Platform
1953642262 7190 cc.arduino.IDE2 org.freedesktop.Platform
~ ps -o user= -p 7155
daninet
Akkor megpróbálom udev rule-t, ez a dialout csoport nem adja.User_2: oké, köszi
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz daninet #96378 üzenetére
Nem, nem kell kézzel csinálni. Hozzá kell adni a felhasználódat a dialout csoporthoz.
sudo usermod -a -G dialout $USER
Aztán reboot.
Itt találsz még infókat az egyéb lehetséges gondokról: https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360016495679-Fix-port-access-on-Linux
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz User_2 #96379 üzenetére
nem teljesen tiszta egy jogosultság gond a rendszeremen hogyan függ az uart bridge-től.
Azt kellene megoldani, hogy minden csatolt /dev/tty* eszköz chmod a+rw jogosultsággal menjen[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Arduinot próbálok használni linux alól, opensuse tumbleweed.
Windowson bedugom, COM port valamennyi és programozom.
Itt linuxon bedugom és nincs az IDE-nek engedélye a /dev/ttyAkármi eszközhöz
Minden alkalommal mikor bedugom be kell írnom hogy sudo chmod a+rw /dev/ttyAkármiA neten amit találtam azt javasolta, hogy minden eszközhöz készítsek egy udev szabályt vendor ID alapján?? Nem tudom elhinni, hogy ez a legegyszerűbb megoldás.
Saját otthoni PC, nincs semmiféle biztonsági kockázat, az Arduino IDE minden soros és USB eszközhöz hozzá kell férjen. Hogyan oldom meg?[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Veronica Expalins - Mint Cinnamon testreszabás livestream [link]
-
nagyúr
Ja, emlékszem a video tartalmára, először meg is lepett, hogy Linux alól akarod csinálni, de ma találtam ezeket a leírásokat, aholgy ezt írják, de ők is ugyanúgy jelzik egyértelműen, hogy nem feltétlenöl szerencsés futó rendszer alól ez a művelet. Azért reménykedtem, hogy a normál utat próbálod, mert annyira nem ócsó egy 990 Pro, hogy azon kísérletezzük ki, sikerül-e a vagy sem.
De a lényeg, hogy túlélte az a remek SSD! Bár egy ilyen eszközt Winnel szennyezni...
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
csixy
addikt
Gyakorlatilag a gentoos linken lévő utat jártam, csak nem szarakodtam a curl utasítással, hanem előbb a tűzrókával letöltöttem az iso fájlt és a terninalt kevertem a GUI-s ténykedésekkel, merénúgyszeretemmmmm !
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
-
nagyúr
Win Magician...mondjuk ha van Win a usernek, az tűnik a legbolondbiztosabbnak.
A bátorak meg akár futó rendszeren is megoldják!
https://wiki.gentoo.org/wiki/Samsung_SSD_Firmware
vagy
How To Update Samsung SSD Firmware on Linux
How to update Samsung SSD firmware from Ubuntu?
#samsung ssd firmware upgrade
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Akkor az eredeti fw volt rajta...működött az iso to pendrive módszer?
Amúgy gyanítom, hogy az NVMe SSD-s blog aljáig senki se görget le, de ott van egy igen hasznos link:
Az nvme-cli device management hivatalos leirása:
https://nvmexpress.org/open-source-nvme-ssd-management-utility-nvme-command-line-interface-nvme-cli/
főbb fejezetei:
Cheat Sheet
Identify Controller
SMART Log
Device Self-Test
Update device firmware
Media Sanitization and NVMe Formatmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Köszi! Eddig tökéletesnek tűnik, ami meglepő, az a 990 Pro-hoz képest, az az alacsony hőfok, eszerint a külső házban sem melegszik túl és gépbe szerelve sem. Firmware is új rajta, tökéletes lesz, ennek a notiban a helye, nem pendrivepótlónak használni!
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #96168 üzenetére
"Viszont beszerelés/használat után 1-2 héttel jössz egy Linuxos terminal kimenettel. (privátban, nehogy offnak vegyék itt, bár egy Linuxos terminal kimenet az ugye mitől lenne off?)
sudo smartctl -x /dev/sda "
A mai kínlatásom után így néz ki:
noki@dellapos:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
smartctl 7.3 2022-02-28 r5338 [x86_64-linux-6.1.0-17-amd64] (local build)
Copyright (C) 2002-22, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Number: Samsung SSD 990 PRO 1TB
Serial Number: S6Z1NF0WB07535X
Firmware Version: 4B2QJXD7
PCI Vendor/Subsystem ID: 0x144d
IEEE OUI Identifier: 0x002538
Total NVM Capacity: 1.000.204.886.016 [1,00 TB]
Unallocated NVM Capacity: 0
Controller ID: 1
NVMe Version: 2.0
Number of Namespaces: 1
Namespace 1 Size/Capacity: 1.000.204.886.016 [1,00 TB]
Namespace 1 Utilization: 111.985.975.296 [111 GB]
Namespace 1 Formatted LBA Size: 512
Namespace 1 IEEE EUI-64: 002538 4b31b020e5
Local Time is: Sun Jun 2 21:09:59 2024 CEST
Firmware Updates (0x16): 3 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x0055): Comp DS_Mngmt Sav/Sel_Feat Timestmp
Log Page Attributes (0x2f): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg Telmtry_Lg *Other*
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 82 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Supported Power States
St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
0 + 9.39W - - 0 0 0 0 0 0
1 + 9.39W - - 1 1 1 1 0 0
2 + 9.39W - - 2 2 2 2 0 0
3 - 0.0400W - - 3 3 3 3 4200 6800
4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 2700 21800
Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
0 + 512 0 0
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 36 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 10%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 211.292 [108 GB]
Data Units Written: 257.755 [131 GB]
Host Read Commands: 2.614.890
Host Write Commands: 2.044.469
Controller Busy Time: 0
Power Cycles: 63
Power On Hours: 36
Unsafe Shutdowns: 32
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 36 Celsius
Temperature Sensor 2: 39 Celsius
Error Information (NVMe Log 0x01, 16 of 64 entries)
No Errors Logged
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
5leteseN
senior tag
válasz 5leteseN #96363 üzenetére
Érdekes az oldalon nekem nincs ilyen beállítási lehetőség, mutatom:
Ennek ellenére a hw-s gyorsítás műxik, teszteltem: elindítottam egy Yt-videót(gondolom másnál ismegy majd) és utána már a normál "kizöldült" (minden szofveresen támogatott-HEVC) állapot van, és a csak-3-zöld-sor/a-HWs-második-oszlopban állapot helyett.
Ha esetleg segít: GeForce 610, 2017-es driver. -
5leteseN
senior tag
Köszönöm/nézem!
Köszönöm/nézem!
-
5leteseN
senior tag
Változott a helyzete: rosszabb lett!
Ezt (
media.hardware-video-decoding.force-enabled=true
) hova/hogy írjam be?
Se az "about:" után, sem csak ezt berakva a Firefox címsorba nem csinál semmit, illetve a második esetben rákeres keresővel(Google Search). -
Petya XT
senior tag
válasz 5leteseN #96353 üzenetére
A kép nálam is Windows-on készült.
Nálam a H264 hardveresen támogatott, ez örömteli, csak a YT VP9,8. Innentől fogva, nálam ez a FF hardveres gyorsítás egyszerű marketing linux alatt. Vannak kiegészítők a FF-hoz, ami javít ezen némileg, de jó lenne, ha natívan tudná már, ha már ennyire tolják linux alatt. Nyilván megvannak az okai, ezeket nem ismerem, lényeg, hogy nem működik. Pascal Nvidiával sem, sem RX 500 AMD-vel sem. Ez egy nagyon régi történet. Mondjuk újabb HW-el nem tudom mi a helyzet, mert a legfiatalabb gépem is 10 éves. Manjaro alatt nem néztem még meg, de a proci használatból ítélve ott sem megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz 5leteseN #96353 üzenetére
Bezöldül majd egy része, ha kézzel engedélyezed:
media.hardware-video-decoding.force-enabled=true
Nem vagyok teljesen biztos benne, de azt hiszem Wayland alatt jelenleg alapból blokkolva van a HW gyorsítás Linuxon Firefoxal.
Nálam ez most így néz ki 6700XT mellett:
Vicces, hogy az AV1 codecet nálad Windows alatt kézzel kell telepíteni.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz Petya XT #96352 üzenetére
Kösz-kösz!
"Nem-megverni", (mert ez a W10-asztali/Firefox):
Lehet, érdemes rajta javítani?
A Linux-os Firefox (legfrisebb, csomagos, MX-Linux) ettől annyiban tér el, hogy a hardver-gyorsítós oszlopban mindegyik rovat "Nem támogatott".
...vagyis IGP-s(CPU: 3230M=>Hd 4000)?[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
senior tag
válasz 5leteseN #96349 üzenetére
Nem a fogyasztás volt a problémám, hanem, hogy csúcson járt a procim, intel gpu tool-lal nézegettem egy lokál videó lejátszásban megy a videó motor, FF-on nem. Az about:support oldalon sem láttam nagyon olyan kodeket, amivel működött volna hardveres gyorsítás. Sem Nvidia, sem AMD kártyával. Javítsatok ki ha tévednék, mert ez csak az én sufni megállapításom. Izomból dolgozza ki, ez nagy bajom a FF-al Linux alatt.
Windows alatt már zöldül:
Ez mondjuk egy HD 4600. Pont a VP9,8 nincs Linux alatt. (Amikor legutoljára néztem.)
-
5leteseN
senior tag
válasz Petya XT #96348 üzenetére
Szerintem a kijelző fényereje lesz nagyobb(+10-15% ?) és amiatt a film-nézéshez jobban illő kontraszt is nagyobb lehet akkor.
A CPU szerintem kicsit ad hozzá a többlet fogyasztáshoz, amivel a kicsit nagyobb kontrasztot-egyebeket kiszámolja. Ez -gondolom én- elenyésző a kijelző többlet-fényerejéből adódó fogyasztáshoz képest. -
Petya XT
senior tag
válasz ubyegon2 #96337 üzenetére
Valahol itt olvastam régebben, hogy a mozifilmes megvilágítás kikapcsolása igen jótékonyan hat a teljesítményre. Nem tudom pontosan mit is csinál az az opció a háttérben (tudom mozifilmes megvilágítást ), de valóban 10-15%-al alacsonyabb volt a proci terhelése( Haswell i3, HD 4600), amikor ki volt kapcsolva.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Köszi a válaszokat, így már értem!
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Warton
őstag
válasz CPT.Pirk #96340 üzenetére
Nem memtestetel csináltam, hanem a HP saját memteszter progijával, ami nem írja ki, hogy melyik modul is a rossz. Végülis azt csináltam amit mondtál és meg is lett a bűnös.
Nem tudom mi van mostanság, de ez az elmúlt két hétben már a második gép, amiből ki kellett kukáznom egy memóriát.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
sh4d0w
félisten
A sudo nem user, hanem parancs: "superuser do". Keves kiveteltol eltekintve egyetlen parancsot futtatsz vele es limitalni lehet, mit lehet vele csinalni. Ezzel szemben ha root accountra valtasz, vagy azzal lepsz be a rendszerbe, nincs semmi, ami korlatozzon, tehat adott esetben vegervenyesen is tonkrevaghatod a rendszert. Persze, ezt lehet sudo-val is, de sokkal nehezebb, plusz a sudo hasznalatakor user autentikacio tortenik, ami megint csak lehetoseget ad arra, hogy ellenorizd: tenyleg azt akarod-e csinalni, amit.
https://www.coreinfinity.tech
-
A root a mindenható, neki alanyi jogon járó, elidegeníthetetlen jogosultsága van mindenhez.
Ha viszont sudo-val szerzel jogokat, akkor csak az történik, hogy van egy átlag user, aki (ideiglenesen) root jogosultságokat kap.Akkor ez még mindig nem teszi a dolgot biztonságosabbá, hiszen, ha megtudják a sudo user jelszavát, akkor ugyanúgy lehet randalírozni a rendszeren.
Többfelhasználós rendszerben gondolkodj. Ha egy rendszerhez van hozzáférése a rootnak, Józsikának, Petikének, Ancsikának, és azt szeretnéd, hogy Petike is root legyen, akkor vagy megadod neki a root account jelszavát (ezzel gyakorlatilag kiadod a kezedből az egész rendszert, nesze itt van csinálj vele amit akarsz), vagy beírod az /etc/sudoers-be, és onnantól fogva a saját jelszavával, a saját fiókja alatt tevékenykedhez root jogokkal. Tehát így nem kell kiadni a root jelszót.
Másrészt, a sudoers-ben meg lehet adni, hogy ne mindenhez legyen valakinek sudo joga, csak mondjuk egy-egy programhoz.
Pl. ha ezt írod be:user ALL=(root) /bin/mount,/bin/umount
Akkor usernak csak a mount és umount parancsokhoz lesz root joga.
Illetve ha nem mindig vagy root, hanem csak akkor, amikor kell, akkor kisebb eséllyel csinálsz hülyeséget. És ez nem csak rád vonatkozik, hanem a programokra is. Gondolj bele, ha rootként jelentkeznél be a rendszeredbe GUI-n keresztül, akkor az X-en keresztül a böngészőn át minden egyes program rootként futna. Ha valamelyik programba van akár csak egy véletlen hiba, korlátozás nélkül boríthatja meg a rendszered.
Sok disztrón eleve le is van tiltva a root account, hogy senki ne is akarjon rootként dolgozni. SSH-n és gyárilag tiltva van a root.
Valamint az sem mindegy, hogy a logokban is másként jelenik meg, ha rootként csinálsz valamit, vagy ha sudozott felhasználóként.
-
-
veterán
Mi a különbség a sudo user és a root user között? Még mindig nem értem. Ha van sudo jogosultságom akkor elvileg ugyanazt meg tudom csinálni, mint a root user, még ha az utóbbi zárolva is van. Akkor ez még mindig nem teszi a dolgot biztonságosabbá, hiszen, ha megtudják a sudo user jelszavát, akkor ugyanúgy lehet randalírozni a rendszeren.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Warton #96339 üzenetére
Nem gyorsabb kikapni az egyiket és megtesztelni a bent lévőt, aztán max cserélni? Amúgy mintha memtest86+ mikor írja a hibát, akkor ott be lehet azonosítani melyik modullal van gond.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Van egy laptopom, amiben két DDR4-es ram van. Csináltam quick tesztet és kiírta, hogy hiba van. Viszont nem tudom beazonosítani, hogy melyik modul a hibás a kettő közül. Milyen paranccsal lehet listáztatni a memória modulokat úgy, hogy kiírja a PRODUCT ID-t. Az
inxi -m
és azinxi -Fxxxrz
sem jó.Kompromisszummentes linux gaming.
-
nagyúr
válasz growler #96336 üzenetére
Megnéztem Elitebookon, abban is Intel HD 4000 IGP van, semmi változás YT video 60-65 celsius között fut FF-ból, ha mozgatom egérrel a lapot, akkor 75-ig felugrik, de ez nem vészes, a venti is alig pörög még. Azért is említettem fórumtársnak, hogy jó neki is a HD 4000, mert ha fut a böngésző, az úgyis használja annyira a CPU-t, hogy felesleges bűvészkednie. Főleg egy amdgpu által nem támogatott VGA-val.
-
nagyúr
válasz growler #96334 üzenetére
Ezt most megtaláltam én is, bár más céllal volt feljegyezve:
Ha Firefoxban, görgetéskor átlósan van egy törés, akkor:
about:config
gfx.xrender.enabled -> truelayers.acceleration.force-enabled > true
Anno még voltak opciók a hardveres gyorsításra, de ezek jó része már nincs az about:config-ban ill. van, amit fel lehetne venni opciónak. Jó ideje megy már a hw-es gyorsítás FF-ben, ha jól tudom. Régi notin lecsekkolom ezekből, amit lehet, ott talán észrevehető lesz a változás.
layers.acceleration.force-enabled > true
Dell Latitude-on ezt átkapcsoltam, de ugyanúgy 50-54 celsiust mutat YT videó lejátszásakor, mint amikor false volt az érték. Mondjuk ezek az Intel Iris Xe IGP-k már elég könnyen veszik a grafikai megjelenítést, összehasonlító oldalon néztem nemrég, kb erősebb az Iris, mint régebbi dVGA-k, pontos tipusra most nem emlékszem, de eléggé meglepett a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 5leteseN #96329 üzenetére
A megoldás az lenne, hogy a régi kernelből átemelni a Radeon 7730M-nek az azóta kimaradt támogatását, az új kernelbe.
Mert az csak úgy megy! Nem, eszem ágában nem volt ezt javasolni neked. Ilyesmihez picit még ismerkedned kell a rendszerrel.
A VLC FHd lejátszáskor 60C-fok alatt marad, a Firefox-os Yt FHd videó pedig kb 68 fokra "izzítja" a CPU-t.
Ezzel nincs semmi baj, régi notin nekem is annyi, ha frissítem a rendszert, 80 celsiusra is felmegy, CPU hűtőt kicserélted, ez ennyi ilyenkor.
Nem ragaszkodok öncélúan a 7730M-hez!
... "csak" a kihívás!De a cél nem az, hogy az öregnek legyen egy jól működő gépe?
-
veterán
válasz urandom0 #96330 üzenetére
Csupa nevenincs cég! Subredditjéből indultam ki, 32k fő... a Distrowatch az ok, láttam... Viszonyításként Fedora subredditen közel 100k fő van. Archon meg 260k.
Érdekes viszonyítás, mert mondjuk MX Linuxon meg 7,6k. Ezt a Distrowatchot se értem, hogy hogyan működik.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz growler #96322 üzenetére
Igen ott volt! Kösz-kösz!
"Csak" az nehezítette a dolgot, hogy ez sincs "magyarítva", mindemellett egy kis méretű ablak-méret van beállítva az MX-Linux-nál erre a (Keverő/Beállítások, ...) feladatra, és emiatt egy alig látható jobbra-háromszög van, hogy a kis ablakba nem kiférő Beállítások menüponthoz lehessen léptetni, ami a "bolha-kuki" méretével elkerülte a figyelmem.
Egy (a témával foglakozó 5 évvel ezelőtti MX-Linux-os)Yt-os a videó felébresztette az alvó ŐT=> ("KisÖrdög") bennem, hogy csak meg kéne keresni a nálad is látható, de nálam hiányzó Beállítások/Settings fület, ami a leírt "kis" varga-betűvel meg is lett.
Az Asszony "örömére" sikeresen felüvöltött a felhangosítva hagyott TV a HDMI-jeltől ...
"Örültünk", meg lett a hiba oka...
[ Szerkesztve ]
-
Igen, Suse-nak főleg céges ügyfelei vannak, olyan kis "garázscégek", mint a BMW, a Lenovo, a SONY...
Otthoni felhasználók körében tényleg nem túl jelentős, Distrowatchon is csak a 9-10. helyen áll. -
5leteseN
senior tag
válasz ubyegon2 #96328 üzenetére
A megoldás az lenne, hogy a régi kernelből átemelni a Radeon 7730M-nek az azóta kimaradt támogatását, az új kernelbe.
Szerintem pont ezt akartad javasolni!... ugyanis: Emlékeim szerint a Linux-xal csak azt nem lehet megcsinálni, amit nem akarunk!
A hanghoz: A "Hang"(panel) alatt pedig a "Keverőpult"-nál meg sem jelenik a HDMI digitális-analóg-semmilyen kimenete, csak a "lapos" hangszórója, vagy a fülhallgató-kimenet választható.
A Pulse-Controller fel van telepítve MX csomagból.
Mivel mint tisztázódott, az Intel HD 4000-es IGP csinál mindent, annak kéne a driver-ében lenni a megoldásnak, vagy akörül!
... vagy nem!A VLC FHd lejátszáskor 60C-fok alatt marad, a Firefox-os Yt FHd videó pedig kb 68 fokra "izzítja" a CPU-t.
Nem ragaszkodok öncélúan a 7730M-hez!
... "csak" a kihívás!A HDMI-hang mozizáshoz viszont jó meglepi lenne!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 5leteseN #96327 üzenetére
A más gépével nem lépek be sehova, még "magamhoz" sem
A terminalt megnyitva és oda egy infóapp parancssorát beírva még nem fogsz belépni sehová!
Leírtam a szerintem egyedül lényegeset az AMD-nél(inxi: -Gxxx): driver: N/A
Nem lesz semmi más.De a grafikus driver infói pedig ott vannak, tessék itt a mostani gépemé, nem kellett belépnem sehová:
ubyegon@Latitude-5520:~$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: Intel TigerLake-LP GT2 [Iris Xe Graphics] vendor: Dell
driver: i915 v: kernel ports: active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:9a49 class-ID: 0300
Device-2: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-6:2 chip-ID: 0c45:6a09 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: modesetting
unloaded: fbdev,vesa gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2")
s-diag: 582mm (22.9")
Monitor-1: eDP-1 model: LG res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142
size: 344x194mm (13.5x7.6") diag: 395mm (15.5") modes: 1920x1080
OpenGL: renderer: Mesa Intel Xe Graphics (TGL GT2)
v: 4.6 Mesa 23.2.1-1ubuntu3.1~22.04.2 direct render: YesEzek az adott gép hardverének adatai, nyilván titkolhatod is, viszont akkor a Látóasszony topikra kell hagyatkoznod, azt viszont nagybetűs urak bezárták!
Viszont ha egy terminal parancsot nem futtatsz le, akkor egy külön weboldalról letöltött drivert főleg nem rakhatsz fel arra a gépre. Így aztán meg is vagyunk.
A boot alatt pedig: "...*ERROR* ...UMS Radeon driver not supported..."
Eddig ezt is jól titkoltad!!! Kész is vagy akkor, radeon driver not supported. Kár is szenvedned a felrakásával.
Én kérek elnézést, hogy ahhoz, hogy segíthessek, kértem pár alapvető hardverinfót!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz ubyegon2 #96325 üzenetére
: "...Próbáljunk már pár lépést tenni előre! Először rakd be a terminal kimenetet, kb tucatszor írtam már, de istennek nem sikerült még. Bemásolod ide a hsz ablakba, kijelölöd az egészet és a szerkesztőgombok közül a bal alsó Programkód nevűre rányomsz. Megoldható lenne ez ebben a negyedévben?..."
Nem! A más gépével nem lépek be sehova, még "magamhoz" sem(Prohardver Fórum, ...)!
Leírtam a szerintem egyedül lényegeset az AMD-nél(inxi: -Gxxx): driver: N/A
Nem lesz semmi más.A boot alatt pedig: "...*ERROR* ...UMS Radeon driver not supported..."
A többi üzenet nem a Radeonra vonatkozik, nincs is más hibaüzenet benne.Képernyő képet szerintem át tudok hozni.
Mivel csinál az MX képernyő-képet? Gondolom vmi általános bill-kombináció. -
nagyúr
válasz ubyegon2 #96325 üzenetére
Amúgy most is azt mondom, hogy Intel IGP-vel tökéletesen fut az a gép arra a használati profilra nem is kell az AMD. Mivel épp az amdgpu kerneldriver előtti a VGA, így van külön driver hozzá az AMD oldalán, de látom hiába linkeltem, mert nem látszik külön, melyik az! Viszont ha megkeressük együtt a Radeon HD 7730M driverét és külön felrakod, annak kockázata van. Ha blackscreen fogad, arra fel vagy készülve? Újratelepíted a rendszert? Az öregnek már lehet vannak elmentett dolgai, beállításai...
De ez a Te döntésed. Ezen az oldalon lehet rákeresni a driverre:
Legörgetsz alulra, míg ezt nem látod, nyilván meg kell nyitnod a lenyíló sort:
Letöltöd, install, reboot imával, utána jön az a kérdés, hogy miként lehet rábírni a rendszert, hogy ezt a drivert használja...és ez jó kérdés, mert nagyon régen AMD VGA-m volt és fglrx drivert kellett felrakni, de az még teljesen más volt. Azóta már nem kell driver külön, mert a kernelben van, viszont ez a 7730M pont nincs már benne.
Mutatok egy amdgpu-s kimenetet, hogy ilyet is láss:
Graphics:
Device-1: AMD Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics] vendor: Lenovo
driver: amdgpu v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9874
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: amdgpu,ati
unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD CARRIZO (DRM 3.35.0 5.4.0-122-generic LLVM 12.0.0)
v: 4.6 Mesa 21.2.6 direct render: YesEzért kell a terminal kimenet, mert látható, melyik drivert használja a rendszer!
-
nagyúr
válasz 5leteseN #96320 üzenetére
Szerencsére a hang kérdésedre már kapsz választ, az nekem mindig kínai volt...
De a többitól padlót fogtam! Gondolod, hogy a kért terminal kimenet helyett jobb, ha megtippeled, hogy szerinted mi a helyzet? Az ebben említett terminal kimenetek kellenek, vagyis csak ez, ebben minden benne lesz!
sudo inxi -FGmxxx
A sima Firefox-os böngészés alatt 50 fok körül van a CPU
Az teljesen jó így, a YT-ot még megnézed, de szerintem ott se lesz gond, ha 70 celsiusnál nem lesz több. Tippre...Intel IGP-s Elitebook CPU-ja bőven melegebb tudott lenni.
Egy hónapja is téma volt ez az AMD kártya, most már beugrott, amit akkor írtam, azzal léptünk már előre?
Próbáljunk már pár lépést tenni előre! Először rakd be a terminal kimenetet, kb tucatszor írtam már, de istennek nem sikerült még. Bemásolod ide a hsz ablakba, kijelölöd az egészet és a szerkesztőgombok közül a bal alsó Programkód nevűre rányomsz. Megoldható lenne ez ebben a negyedévben?
[ Szerkesztve ]
-
-
PeterUr
csendes tag
Egy kérdésem van. Rohadt régen foglalkoztam igazából már Linux alapú rendszerkkel. Annó Linux kernel alapon volt a Redhad-t, Debian, és ezeknekre épülő különböző kiadások más más ablak kezelővel meg garfikával. Most utána nézve ez a kettő kiegészült igazából az Ubuntu-val, Arch linux, Oracle Linuxával ha a cikeket jól értelmeztem, garfikus felületben van a KDE, meg a GRONE erre pakolt egyedi felületek. Tesztelni szeretnénk webes alkalamzást és ezért kéne nekem tudni hogy ha ezeket a fent felsoroltaklat alapértelmezeten felpakolom egy tesztelős gépre akkor ha ezeken probléma nélkül fut akkor kb 80% eséllyel "bármilyen" egyéb distrin is futnak. Köszi a választ.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz ubyegon2 #96262 üzenetére
Szervíz-hétvége van a kisöreges DELL-nek:
inxi -Gxxx -re a HD 4000 IGP-re kiír mindenfélét, az AMD 7730M-re a drivernél: N/A-t
A glxr-nél csak az Intel HD 4000-nek van bejegyzése(MESA, open-driver, ...), az AMD-nek nincs semmi, szerintem nincs feltelepítve a driver ide sem, másutt is N/A, és adat-hiány van az AMD 7730M-re. Hardveresen látja minden, ahol már driver is kellene a működéshez, vagy az éppen nézett funkció meglétéhez ott sehol-semmi-AMD.Emiatt a Nobel nélkül is tippelhető (nincs driver telepítve)állapot miatt nem is nézegettem tovább.
1, Hogyan lehet megoldani?
2,Általánosságban: A sima Firefox-os böngészés alatt 50 fok körül van a CPU(CPU-venti csere volt: 8€-ért). Mire bezárom 1-2-3%-os teljesítményt mutat, Ffox-bezárás után is, lekicsinyítés után is.
Majd ránézekYt videó lejátszás után is, pillanat...A végére: A panelon a hangra klikkelve nem aktív a Pulse-Audió modul(szürke, "nem kattintható"), szívem szerint belőném, hogy a HDMI-n menjen ki a hang, ha mozizni szeretnének. Nem kérték eddig, de miért ne(ha nem bonyolult)?
xfc, vagy-mi a display, mintha valami Xorg-ot írt volna. ha esetleg ez az infó is kell.
[ Szerkesztve ]
-
-
Igen, ezt rebesgették, aztán a SUSE kiadott egy közleményt: Clear Course is Set for openSUSE Leap
A lényeg:
There are no plans to drop the classical (non-immutable) option for Leap; both non-immutable or immutable installation variants are available for Leap 15 and are planned for Leap 16. This is set to remain the preferred way for people to deploy Leap.
Leap will continue to follow the openSUSE factory development model.
Azaz lesz immutable és mutable verzió is a Leap-ből, és a mutable verzió lesz a preferált telepítési mód, tehát marad minden, ahogy van, csak lesz immutable verzió is.
-
Én hétfőn telepítettem OpenSuse Leap-et KDE-vel két gépre is, és el kell mondanom, hogy parádésan működik!
Itt még olyasmik is működnek, amik más disztrók alatt nem szoktak, pl. az SFTP megosztásokat fish:// protokollal szoktam megnyitni Dolphinban, mert sftp://-vel vagy nem is megy, vagy csak akadozva, de itt úgy is működik. Csodálatos!
Igaz, nem friss verzió, tavaly októberi, de jó ez nekem. -
moleculez
veterán
Tiszteletem! Nem jártam erre egy ideje, ennek az az oka hogy felraktam egy Debiant Plasmaval az meg csak működik
Nah, de most az van hogy ha rápattintom a laptopot HDMI-n a TV-re akkor nem azon adja a hangot hanem a laptop hangszórón. Hol tudnék kimeneti eszközt választani?
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
nagyúr
válasz tordaitibi #96304 üzenetére
Kifejezetten jó, hogy ezek a hibák nálad előjönnek és főleg, hogy jelented őket! Elsőre durván hangzik, de ugye két Ubuntu út van, aki felrakja az új kiadást és aki megvárja a .1 kiadást, utóbbi azért lesz jó már, mert az előbbi csoport használja az induló .04-et!
Szóval ha így folytatod, lehet kiadnak egy Ubuntu 24. TTFE verziót a tiszteletedre.
...de lehetséges, hogy már különösebb probléma nélkül használható a rendszer?
Ez a kérdés is felmerült többször...a válasz egyszerű erre. És ez tényleg nem vicc.
Egy 24.04 Ubuntu XFCE lett feltelepítve, majd erre rá a komplett KDE Plasma.
Nincs ezzel se semmi baj, nekem is mániám a Cinnamonra plasma-t húzni, eddig ezek voltak a legtutibb DE-k! Másrészt KDE nálam is mindig furán viselkedett, XFCE viszont abszolut gond nélkül ment.
Szóval légy kitartó, augusztus 15-ig legalább, mert akkor pattan elő a 24.04.1-es kiadás, amit a milliónyi hibajelentés miatt kicsit magadnak is érezhetsz majd!
-
válasz PCProfessor #96309 üzenetére
Nem értem mit teszel, hogy ezek a hibák előjönnek nálad.
Buguntut használ, azt teszi
Én 20.04 körül használtam utoljára Xubuntut, akkor nem tapasztaltam ezeket a hibákat, de hát azóta már sok víz lefolyt mindenhol.
Érdemes lenne megpróbálni a gépein egy OpenSuse Leap-et, hogy azalatt is előjönnek-e a hibák. Gyanítom, hogy nem. -
growler
őstag
Az ilyen "System program problem detected" tartalmu felugralo
ablakoknak el lehet venni a kedvet a felugralastol.
sudo nano /etc/default/apport
enabled=1
szerkeszt:
enabled=0[ Szerkesztve ]
-
PCProfessor
aktív tag
Utóbbi időben többször platformot is váltottam, hardvereket cseréltem és plasmának semmi baja nem volt, nem raktam újra oprendszereket. A poén, hogy még a windowsnak sem kottyant meg több éves pályafutása alatt, hogy félévente másik procit, ramot és lapot stb-t... kapott. Nem értem mit teszel, hogy ezek a hibák előjönnek nálad.
Dupla áron adja, alkudni meg nem lehet.
-
Warton
őstag
Nem kérdezzük az értelmét, mert nincs neki olyanja.
Minek felrakni két DE-t? Ha az XFCE annyira király akkor használd azt.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Pont ott írja a Debian wikiben, hogyan lehet beállítani, azt nem próbáltad?
https://wiki.debian.org/ZRam#sysvinit -
veterán
Sziasztok,
Zram-ot systemd mentes disztróban is be tudok állítani? Lényeg, hogy külön swap partíciót nem csinálnék, hanem a RAM-ban szeretném, hogy menjen a "téma".
Debianon nagyon könnyű beállítani, de Devuanon (sysvinit) ötletem sincs, hogy hogyan lehetne.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #96303 üzenetére
Uby, sajnos a yt-dlp-ig még nem jutottam el mivel akív Ubuntu fejlesztő és hibabejelentő lettem. Ez 10 perc használat termése:
Esküszöm majdnem szűz a rendszer, Opera és Smplayer, Vokoscreen és 3 KDE app van fennt pluszba.Teljesen jól látod, a konkrét rendszer egy olyasmi lenne mint a régi Ubuntum.
Egy 24.04 Ubuntu XFCE lett feltelepítve, majd erre rá a komplett KDE Plasma.
Mielőtt megkérditek ennek mi az értelme, hát az hogy ez egy hordozható usb ssd-s rendszer.
Namost a több év tapasztalata hogy mindenféle gépekbe dugdosva, javítási vagy bármi céllal, a KDE 10-ből 3x nem áll fel rendesen, nem tölti be az Asztalt normálisan. Csak a háttérkép és az egérkurzor.
Ilyenkor alt+ctrl+F3, konzolon startx és az Xfce mindig, 100-ból 100x elindul. A KDE érzékenyebb útgyátszik a durva hardverváltozásokra valamiért.
Ezér kell nekem mindenképp egy alap Xfce, majd rá a Plasma.
Ezért nem jó a mezei Kubuntu.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz growler #96298 üzenetére
Jaj...más se hiányzik Tibikomámnak! Ahogy látom, addig kutyul Xubuntut KDE-vel, hogy a rendszer adja fel és a végén minden működni fog, erre megint elromlik a yt-dlp-je...azt nem éljük túl szerintem!
(#96292) tordaitibi
Most totál igazat adok, ilyen a 21. században elfogadhatatlan, hogy rendes user még egy nyamvadt búcsúlevelet se tud megírni Linuxos virtualbillencsén.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #96293 üzenetére
Érdekes ez az Onboard, gondoltam megnézem Cinnamon alatt hogyan működik, de meglepett, hogy van a DE-nek egy saját onscreen-keyboard appja, de az installer felrakta az onboard-ot is...a saját app jobb egy fokkal.
Akinek nem egyértelmű, a felső klavi a Cinnamon app, a kicsi középen meg az Onboard...az alul lévő nagy az most lényegtelen.
De most látom, nem is tudtam volna csekkolni a hibát, mert ez is saját vanessa-verzió.
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
senior tag
válasz PCProfessor #96300 üzenetére
Van olyan ismerősöm, aki nagyon hosszú ideje használja minden probléma nélkül a Kubuntut, azt mondja próbálgatott Neon-t, Manjaro-t, Garudát, anno még Mintet is, de ez jött be neki, ezen találkozott a legkevesebb problémával. Mondjuk, hogy a legkevesebb mit takar, erre szándékosan nem kérdeztem rá, mert az növelte volna az egyet nem értés kockázatát.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- PC játékok - árak megegyezés alapján
- McAfee Total Protection - 6 eszköz 1 év
- Új, bontatlan Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition PC ELADÓ
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest