Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple TV+
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- SkyShowtime
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Windows 11
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Linux kezdőknek
- Disney+
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #100399 üzenetére
Neked is szép napot!
A részemről nem a piszkálódás a célom,ígyekeztem jó véleményeket - mondani.
Nem is rád céloztam imént, hanem ránk többiekre, akik azért piszkálódnak időnként!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #100387 üzenetére
Nehogy vérkomolyra vedd ezeket a Linuxom belüli froclizásokat! Mindig is egészséges marad ez a piszkálódás LTS és rolleres tábor között. Amúgy míg nem kell Wint használnom, én bármelyik Linuxszal ellennék. De gyanítom, minden normális Linux user így van ezzel.
PPA-t régebben használtam én is, Selene egyszercsak megszünt tárolós verzióban és PPA kellett, de már egy ideje nem nagyon rakok fel semmit külön Linux Mintre, kivéve a megszokott cli-s programokat.
Anno nálam is Debian volt a Linux Mint mellett állandóra, főleg mélyebb megismerés céljából, így én is megtanultam PPA nélkül ellenni.
Van amúgy egy Win11-em is egy 2230-as NVMe SSD-n, de nincs gépközelben. Ezzel kaptam a használtüzleti notit.
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
-
I02S3F
addikt
válasz IstvánLászló #99435 üzenetére
Fejtsd ki kérlek :)! Én vagyok a terápiás
lógomba -
IstvánLászló
senior tag
válasz IstvánLászló #99395 üzenetére
Köszönöm a válaszodat hálásan.
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #99395 üzenetére
Én még az elején vettem, amikor várni kellett hónapokat, mire legyártották. Most már azt hiszem 1 hét körül házhoz szállítják. A SteamDeck topicban érdeklődj, pont úgy megy a vásárlás mintha vennél egy játékot a Steamen: [link]
V.Stryker: arra gondoltam, hogy legacy módban, vagy uefi módban bootoltál be a telepítőről? Ahhoz, hogy a két OS számára legyen egy boot menü, ahhoz az Ubuntut úgy kell telepítened, ahogy anno a Windows is. Ha azt legacy módban csináltad, akkor az Ubit is úgy kell telepíteni.
Kicsit nehéz így átlátni, hogy most mi van nálad. Az ubi telepítő alól tudnál csinálni képeket a helyzetről. Meg egy
sudo fdisk -l
parancs kimenete is hasznos lenne.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #99388 üzenetére
A SteamDeck az kapható itthon, a Steamből tudod megvenni, nekem is van. Egy teljesen AMD belsős gép ami valóban Arch alapú, de a csomagokat a Valve fordítja, a saját patcheivel.
Amit most kötöttek együttműködést, az arról szól, hogy a csomagok fordításához és hitelesítéséhez kellő infrastruktúrát ad a Valve, mert eddig ezeket az Arch-nál jellemzően a szabad időben azzal csinálták, ami éppen volt otthon.
V.Stryker: ezek az átméretezések már a telepítés után történtek? Mindkét rendszer azonos, EFI-s módon lett telepítve?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
veterán
válasz IstvánLászló #99383 üzenetére
Gondolom a Steam Deck fejlesztése lenne a történet lényege. A Debian alapját ejtették a SteamOS-nek, mert a Valve valami rolling dizájnt jobban szeretett volna, amire a Debian nem igazán alkalmas. A SteamOS 3.0 már Arch Linux alapokon érkezett.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #99133 üzenetére
Igazán nincs mit!
Jó ha könnyen elő lehet hívni a terminal parancsokat, mert egy
sudo nala update && sudo nala upgrade
parancsot is hosszadalmasabb begépelni, mint mondjuk a felfelé nyilat használni, de akár csinálhatjuk azt is, hogy csak a megszokott és mindig szükséges parancsokat hagyjuk meg és ha van 5 állandóan használt parancs, azokat a historyban lévő sorszámuk alapján is előhívhatjuk.1 htop
2 watch -n1 sensors
3 sudo nala update && sudo nala upgrade
4 history
5 sudo reboot
Mondjuk ez az 5 parancs kell gyakran, akkor ha frissíteni akarom a rendszert, elég beírnom terminalba a !3 karaktereket + Enter és be is jött a harmadik parancs a history fájl sorrendje alapján.
ubyegon@Latitude-5520:~$ !3
[sudo] ubyegon jelszava:
Ctrl+R kombó is gyorskeres, itt mondjuk beírunk pár karaktert, legyen az upg és ugyanúgy bejön a
parancs, ha több parancs tartalmazza a fenti három betűt, akkor több parancs is bejöhet nyilván, szóval akkor több karakter kell.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #99130 üzenetére
Ha sok van, érdemes törölni, egyébként úgyis megmaradnak, ha nagyon kellenének:
cat /var/log/apt/history.log
less /var/log/apt/history.log
-
tusi_
addikt
válasz IstvánLászló #98967 üzenetére
Hat legkozelebb ugy csinalom.
Traininget tartottam ma shared desktopon, hulyen nezett volna ki, ha kozben netezek, raadasul magyar oldalt nezek
Most igy nez ki.
eat, sleep, play, replay
-
Warton
őstag
válasz IstvánLászló #98845 üzenetére
Mint, MX de már leszarom és Nouveaut használok. Úgyis régi fos kártya mindegyik (MacBook Pro 2009, meg valami Zotac lowprofile csoda egy core2Duo gépben). Múltkor Linux Mint22-es friss install nem is adott képet nvidia kártyával (GTX750 talán, de nem biztos), kidobtam, raktam bele valami régebbi amd-t HD4850 azt csá. Aztán próbáltam csak úgy felrakni a drivert persze nem engedte mert nemvolt bent a kártya és anélkül nem megy.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
csixy
addikt
válasz IstvánLászló #98759 üzenetére
A SATA-s SSD-vel lehet hasraesés, akkor, ha USB-s külső tokba teszed, mert ezek az esetek nagyobbik felében linux esetén nem engedik ki a trimmelést csak úgy maguktol, kicsit mókolni kell velük.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #98755 üzenetére
Jól mondod, a gyerek sokkal okosabb nálam, csak éppen Z generációs.
Az az SSD vásárlás téma érdekelne. Milyen célra vennéd? Csak azért kérdezem, mert QLC NAND alapú és amúgy se valami ajánlott az NV sorozat a Kingstontól. Annyival nem lehet olcsóbb egy jó Samsungtól vagy WD-től, hogy megérje ezt venni!
A TRIM meg olyan, ahogyan a Kapitány is említette, NVMe SSD elintézi magának. Ha nem érdekel mélyebben. akkor ennyi a lényeg:
Az eszköz saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez.
ráférne már kis frissítés, de az alapok még jók:-update- NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...)
Pár adat alapján szerintem kitalálhatjuk, milyen NVMe SSD kell neked, írhatod privátba is, hogy ne offoljunk ide!
Milyen gépbe kerül, desktop esetén alaplap pontos megnevezése...? Mennyit szánsz rá? Mire szeretnéd használni?
Ezek tényleg fontos kérdések, majd meglátod!Ha gondolod, írhatsz a Milyen SSD-t vegyek topikba is persze.
---------------------------------------------
Ja és nem, nincsenek itt trollok, inkább sajátságos stílusban írnak páran és lehet nem ismersz már mindenkit! Morgások is vannak néha, finom lehülyézések is, de mindenki segítőkész és jószándékú! Emiatt nem kell aggódnod.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz IstvánLászló #98754 üzenetére
Azt tapasztalom meglepődve - hogy vannk itt trollok,akik osztják az észt mindenkinek
Megneveznél 1-2 nicket?!Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #98759 üzenetére
Melyik kiadas van telepitve arra a SATA-s SSD-re?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #98756 üzenetére
NVMe-nél berakod és megy, semmit nem kell vele kézzel csinálni.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #98720 üzenetére
Elitebookot kéne üzembehelyeznem, igaz az még sima MBR/Legacy bootos, de jó lesz az,igen igen remélem jól is gomdolom.
Régi notebooknak az MBR/Legacy a jó, minden más valami gyártónként eltérő kísérleti fázisban volt 10 éve, szívtam meg ilyen géppel az EFI-s telepítést!
Amúgy dézsavü érzésem van, ma már a második! 2015-ben is írtam, hogy nézz be sűrűbben!
Épp azt néztem, hogy a régi hsz-eidre olyan fórumtársak válaszolgattak, akik jó része már rég nem jár erre...
Azért ezek az Archerek jól elcsábítottak téged is az LTS vonaltól, pedig a Linux Mint usertől nyugodtabb népeket nem találni sehol!
Tényleg jó, ha benézel, kevesen vagyunk már régiek, de mindig öröm, ha beköszön ide egy ezeréves harcostárs!
Azért szerencsére vannak még régiek is bőven, különben ki kekeckedne mondjuk velem is állandóan.
Ma nem nagyon volt időm telepítgetni, talán hétvégén összejön!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #98715 üzenetére
Atz ki lehet választani, hogy grub, vagy systemd boot legyen.
Ez a systemd-boot kíváncsivá tett, ki is fogom próbálni, de egyelőre nem eresztem rá a két meghajtós EFI-s notebookra, a régi HP Elitebookot kéne üzembehelyeznem, igaz az még sima MBR/Legacy bootos, de jó lesz az.
Az installer automatikusan telepiti a yay-t...
Nálam ez a jajjjj megvolt telepítés nélkül is párszor, mikor arról tartottak oktatást az Archklónok, hogy miként néz ki egy korrekt kernelpanic!
EndeVaúr... tök jó neve van a,úgy.
[ Szerkesztve ]
-
lck
senior tag
válasz IstvánLászló #98692 üzenetére
Ha már Arch telepítés grafikusan, egyszerűen akkor: [CalamArch] Szép tiszta Arch, lila ikonok és egyeb exibicionista buhera nélkül.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #98689 üzenetére
Igen jók és hasznosak a bejegyzéseid...
Jöhetnél erre sűrűbben is! Amúgy már nem sok hasznosat tudok írni, eljárt felettünk az idő, ezt a hülye UEFI-t is csak kényszerből használom meg igazából nem nagyon foglalkoztat a Linux se, ugyanazt a Mint Cinnamont használom 10 éve, ami sajna leszokat mindenről, annyira eseménymentes vele minden.Ezt a EndeavourOS-t amúgy előző notebookomra felraktam, nem volt semmi különös vele, de egyszer rá akartam nézni és bemanjarózott ez is, Manjaronál gyakori volt a kernelpanic régebben nálam. Aztán egyszer rápróbáltam megint és akkor meg működött az EndeavourOS...valahogy nekem az Archklónok mindig fejtörést okoztak! De lehet megnézem Cinnamonnal, mert eddig minden Archklónt KDE-vel próbáltam. Köszi a tippet!
-
csixy
addikt
válasz IstvánLászló #98679 üzenetére
Az új e3ndeavour telepítőben még azt is ki lehet választani, hogy grub, vagy systemd boot legyen-e. Én nemrég tettem fel. Nagyon lllyjoó! Egyedül az aur helperek hiányolnak benne valami- állományt, de azt egy netes link alapján ki lehet kalapálni.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #98689 üzenetére
Az utolsó Garuda Cinnamon snapshot közel 5 hónappal ezelőtti.
Telepitési szándék esetén, érdemes lenne megvárni egy friss
snapshotot - hamarosan esedékes lesz.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #74163 üzenetére
Neked is szép napot! Te vagy a második régenerrejárt ember ma!
Látom ezt a csodát használod, nekem ezek kimaradnak sajna, nem nagyon hopperkedem amúgy sem. Egy valamit árulj el léci, mert másik topikokban is felmerült a Magyarcs neve párszor, de mint Arch telepítő! Most akkor ez egy disztró vagy GUI/TUI-s installhelper?
Ez a grub2 gubanc infó super, köszi, de verziót írhattál volna meg partició sémát is! Lehet, hogy UEFI-n galádkodik csak, Legacy/MBR rendszeren meg nem.
Szóval 4 OS van fenn neked, de milyen felosztásban, elhelyezésben? Mennyi meghajtón, MBR/GPT: Legacy/UEFI?
Ha Arch is van, minek a Magyarcs? Mi a különbség a néven kívül? Van neki bármi, ami a sajátja? Repora gondolok főként.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #59318 üzenetére
Szia László!
Valami csavar van ebben a kérdésedben? Leírást erről azért nem találsz, mert nincs mit leírni,
felrakod előbb az egyik Arch-ot utána a másikat, vagy fordítva
ez lehetne a magyar nyelvű leírás mindössze. Ha csak nem egy zuhanó repülőn csinálod éppen, akkor nem sok buktatót látok a dologban, bármennyi Linux disztrót felrakhatsz multibootban. Nekem az elején, mikor még nagyon hopperkedtem simán volt 10, de a terás vinyódra felrakhatsz 100-at is.Most az öreg laptopon van 2 Arch klón és két Debian vonalas disztró, elvannak, egyedül azt nem bírják, ha Arch után a Mint-re áthelyezem a GRUB-ot, de ilyen nem tervezel remélem.
(#59319) agy73p
Ettől még nem szerencsés kivenni azokat a disztrókat az out of box-ok közül, mert nálad nem úgy működnek.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #58539 üzenetére
40 "is" !
-
Cyrin
addikt
válasz IstvánLászló #58539 üzenetére
Hát bizony is, nem is tudhat egyből a kezdő mindent (is)
-
Vladi
nagyúr
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #52673 üzenetére
Azért ennél hosszabb kérdés-felelek ne legyen a Win 10-ről Linuxos topikban. Egyrészt nem ide való a téma, másrészt lángra kapna a flame-war!
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #52664 üzenetére
Én nem tudom, hogy lehet-e a videókat is like-olni, de azt, hogy pénzt kaphat érte, én csak ironizálva értettem! A valóságban az ilyenek megnézése után pénz szászezres/milliós nézettség után realizálódik. Nem ebből fog meggazdagodni médiékony fórumtársunk!
Van azért még magyar tartalom, én is láttam párat, azt hiszem az egyik 6lábú farkas vagy hasonló fantázianévvel publikált.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz IstvánLászló #52651 üzenetére
Félre ne érts, a YT tartalom létrehozásért nem kell fizetni, az ingyenes.
Azonban egy normális kondenzátor mikrofon amivel már elfogatható hangminőségben lehet felvenni 10E, az előfok (erősítő) hozzá megint 10E, az állvány, hogy ne a kezedben kelljen fogni, + 5E, Webkamera, minimum 720p / 30 fps megint 10E .. és még nincs kék hátterem, amiből az állványos 50 E, a mobilis 15E.
Szóval a technikai háttér ami drága. De szeretem csinálni, és ezért indult a csatorna csak áprilisban, a januári sőt inkább december végi megálmodása után.
És nagyon szívesen gyártok tartalmat kérésekből. Tervezem is. De úgy, hogy összegyűjtök egyszerre 10-15 kisebb kérést, és azt húzom bele egy 15-20p-es videóba, mert annak úgy van értelme. Egyenként mindenkinek egy apró kis videót csinálni nincs. Gondolom egyetértesz velem. Szóval lesz majd kéréses videó abszolút ez tervbe van véve, mivel minden felhasználó, minden néző minden egyén és minden vélemény fontos számomra. Senki nincs kirekesztve.
-
Frawly
veterán
válasz IstvánLászló #52621 üzenetére
Nem is baj, hogy nem keresztplatformos a Rufus. Úgyis windowsosoknak szokott csak gondot okozni az iso kírása. Linux alól elég a dd-parancs, kivéve Windows telepítő-pendrájvhoz, de utóbbit UEFI alatt elég úgy megoldani, hogy egy FAT32-es partíció rá, majd rámásolni az iso tartalmát.
-
King Unique
titán
válasz IstvánLászló #52609 üzenetére
A kérdésedre a válasz.
Egyébként itt a kiírás módja is fontos! A legtöbb Linux ISO-hoz általában jó a DD képfájl mód, de pl. az Ubuntu-alapúaknál a sima ISO képfájl mód is ok. Windowsra egyébként van egynéhány program a kiíráshoz, amelyeket lehet az előbbiek alapján is csoportosítani.
• ISO képfájl mód szerinti írás: LiLi | Rufus | UNetbootin | UUI | YUMI
• DD képfájl mód szerinti írás: FMW | Etcher | Rufus | WDI
A lista nem teljes, de a felsoroltak kb. a népszerűbb programok és a feladatra bőven megfelelnek. Illetve pl. ezekkel lehet perzisztens Live rendszert készíteni, valamint némelyikkel akár multiboot pendrive-ot is. Továbbá még az UEFI boot módra érdemes odafigyelni, mert annál nem mindegyik program működik! Például a YUMI esetében is az annak megfelelő verziót kell használni, máskülönben nem lehet bootolni a pendrive-ról! A DD képfájl módban írt pendrive-ok egyébként normál esetben használhatók Legacy és UEFI módban egyaránt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz IstvánLászló #52609 üzenetére
Szia!
Azért nem kell az egekbe emelni, semmi világrendítőt nem tettem, csak csinálom a kis dolgomat, meg amihez értek.
Visszatérve a kérdésedhez, én Windows alatt mindig a Rufust használtam, ez egy egészen kiváló eszköz, bootolható pendriveot írni. Gyors, egyszerű, létezik portable változat is. Egyetlen hatalmas hibája van, hogy nem keresztplatformos.
-
törölt tag
válasz IstvánLászló #52607 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat, igyekszem releváns, és érthető tartalmat gyártani azért, hogy ne kelljen minden kezdőnek feltétlenül végigjárnia azt a 10-12 éves utat amit nekem. Meg persze erről szól a linux közösség szelleme véleményem szerint. Ha egyszer van egy felhalmozott tudásanyagod, akkor azt oszd meg önzetlenül a társaiddal.
Köszönöm még egyszer, jól esik.
Legjobbakat.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #45853 üzenetére
Ha nem gond, legközelebb elégedj meg max 3 smile-val, a 23 már kicsit túl sok lesz egy szakmai topikban egy hsz-en belül!
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Megpróbálom illusztrálni egy példával az alábbi hozzászólást felhasználva.
A.)
Szia!
Itt vagyok megint újra és mondanám is a tapasztalataimat. A gépemen restart után némi gyorsulást tapasztaltam, most nem 5 perc, de nem néztem rá az órára. Mi lehet a gond?
A gépet 6-szor indítottam újra, de nem tapasztaltam változást. A próbát úgy csináltam, ahogyan javasoltad.
A boot után - a te segítségednek köszöneten - most már a monitoromon is látom, hogyan futnak a folyamatok. De, mivel elég gyorsan lefut, így nem tudtam mindent leolvasni. Egy pillanatra megakad a folyamat, LAN kábel nélkül is várakozik, de mintha hamarabb lépne tovább. A boot folyamat végén valami szerver hibát írt ki pirossal, ezt biztosan állíthatom. Ezután bejön a képernyőn a köszöntőfelirat és lehet használni offline módban.
Azt hogyan tudnám megoldani, hogy a monitorom képernyőjén a listázás egy gomb megnyomására várjon? Így a hibakeresés és értelmezés is könnyebb lenne nekem kezdőként.Köszönöm előre is a türelmeteket és a válaszokat!
B.)
Szia!
Itt vagyok megint újra és mondanám is a tapasztalataimat. A gépemen restart után némi gyorsulást tapasztaltam, most nem 5 perc, de nem néztem rá az órára. Mi lehet a gond?
A gépet 6-szor indítottam újra, de nem tapasztaltam változást. A próbát úgy csináltam, ahogyan javasoltad.
A boot után - a te segítségednek köszöneten - most már a monitoromon is látom, hogyan futnak a folyamatok. De, mivel elég gyorsan lefut, így nem tudtam mindent leolvasni. Egy pillanatra megakad a folyamat, LAN kábel nélkül is várakozik, de mintha hamarabb lépne tovább. A boot folyamat végén valami szerver hibát írt ki pirossal, ezt biztosan állíthatom. Ezután bejön a képernyőn a köszöntőfelirat és lehet használni offline módban.
Azt hogyan tudnám megoldani, hogy a monitorom képernyőjén a listázás egy gomb megnyomására várjon? Így a hibakeresés és értelmezés is könnyebb lenne nekem kezdőként.* Maximum Joni5 a robot tudná elolvasni ilyen gyorsan. Itt egy kép róla, remélem nem baj, hogy beteszem most ide: [link].
Jó lenne egy Joni5 nekem is, főleg ha még magyarul is beszélne hozzám. Ebben a modern világban már lehet létezik is talán...Ezt nem viccnek gondoltam, csak én ilyen sebességgel nem tudok olvasni, csak a folyamatot látom.Köszönöm előre is a türelmeteket és a válaszokat!
Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. Sokkal jobban értelmezhető egy jól tagolt, megfelelően megfogalmazott és felesleges gondolatoktól, szmájliktól (többi hsz) mentes írás. A mellékes gondolatokat lehet ilyenkor off-ba is tenni, ha nagyon muszáj valakinek beleírni. Illetve van a fórumon Linux felhasználók OFF topikja is, ahol az egyéb dolgokat meg lehet tárgyalni.
★★★
Azt mondjuk nem értettem, hogy mért a régebbi Linux Mint 17 Qiana Xfce kiadást használod? Viszont, ha a MATE (17 / 17.3?) most ok, akkor rendben.
Amúgy a legújabb MATE nálam is gyorsabban bootol, mint a Cinnamon és előbbi a fényerő beállításokat is megjegyzi. Míg utóbbinál minden (újra)indítás után manuálisan kell beállítani...[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Itt senki se állította, hogy nemkívánatos tagja lennél a fórumnak, mindössze a mondandót kéne lerövidíteni a lényegre, vagyis az adott problémára. Megnevezni pár mondatban a hibajelenséget, és esetleg egy log-ot linkelni pastebin-ről. Mindenkinek van rossz napja, mikor akaratlanul is beleköt másokba. Ne vedd magadra.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Vladi
nagyúr
válasz IstvánLászló #45846 üzenetére
Túl sokat locsogsz ember! Fogalmazz rövidebben, ha több választ akarsz.
il sole non sorge più ad Est!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #45839 üzenetére
Hogy a teljes folyamatot hol lehet lekövetni, abban nem vagyok biztos, de a boot folyamat fontos részeit látod a kernel logban. Az jellemzően a /var/log/kern.log szokott lenni. Kicsit sok minden van benne, de minden időrendben. Ott nézelődhetsz nagyobb hézagok után.
-
mttssz
senior tag
válasz IstvánLászló #45842 üzenetére
A kolléga arra próbált utalni, hogy a mondanivalód/kérdéseid rövidebben és kevésbé redundánsan is meg lehetne fogalmazni, ezzel is segítve azokat, akik neked próbálnak segíteni.
-
BoB
veterán
válasz IstvánLászló #45839 üzenetére
Szerintem le kellene cserélned a string tömörítő algoritmust, mert a jelenlegi compression ratio-ja igen gyenge...
Meg valami duplication check sem ártana szerintem. Biztos azt is lehetne implementálni az algoritmusba.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #45827 üzenetére
Van egy hálózat konfig fájl, az /etc/network/interfaces, annak a tartalmát másold be ide. Elvileg nagyrészt üres lesz, mert magasabb szinten állítódik be a hálózat, de nem biztos.
Egy arm-es Debiánnal jártam már úgy ahogy te, akkor módosítani kellett valamit ebben a fájlban és utána jó lett. Ha meglátom majd beugrik.growler: tegyük hozzá, hogy a nano-ban ctrl + o a mentés és ctrl + x a kilépés, mert ez elsőre nem egyértelmű.
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #45827 üzenetére
Lehet hogy most szerencséd volt, és be tudsz jelentkezni a rendszeredbe...de ne kísértsd
a szerencsédet !
Ha root jogokkal kell indítanod grafikus felületű alkalmazást, SOHA NE sudo-val indítsd !
Hanem, gksu-val. (KDE környezeten, kdesu-val.)
Tehát:
gksu gedit /etc/default/grubHa rááll a kezed a sudo-ra, legalább a nano-t használd.
sudo nano /etc/default/grub
-
IstvánLászló
senior tag
válasz IstvánLászló #45826 üzenetére
(#45825) CPT.Pirk
A válaszom neked szól, véletlen magamra írtam és már késő, nem tudom már átszerkeszteni, mert mindjárt lejár az idő...A segítségeddel most jártam sikerrel 1-perce történt és rájöttem én rontottam el a grub-ot, de lenti sorban folytatom hogy ezt a hibát senki sem kövesse el, mint én és ezzel talán segítek is kezdő kollégáknak.....
Tehát a lényegre térve, felsorolnám mit hol is rontottam el én.
1.) Terminált indítottam és beírtam a következő parancssort.
2.) Sudo gedit /etc/default/grub és szerkesztettem, itt vétettem el a nagy hibát!!
A gub mentése másként közben, én ügyetlen nem figyeltem oda a fájlkierjesztésére, hogy nem: GRUB.cfg néven kell mentenem, hanem simán így: Grub néven és fájlcsere után, új parancssort írtam is be...
3.) Sudo update-grub : ekkor még a GRUB.cfg néven mentettem el és nem észlelve a hibámat!!Ezután jöttek a problémák rendesen, de most sikerült megoldani, komoly rávezető segítséggel kollégám által..
Tehát a grub helyes szerkesztése és menete a következő.
4.) Sudo gedit /etc/default/grub és szerkesztése, ezután mentés másként és figyelni: Grub néven kell menteni.
Lényeges el is rontottam én ezzel, GRUB.cfg néven mentem el: Sudo update-grub parancssort használva, végre is hajtja a parancsot és szófogadóan végre is hajtotta, hiba üzenet nélkül ha még jól emlékszem...Tehát fontos hogy, kollégák is mondták már többször is elfogultság és más nélkül: win-es hozzáállás felejtős mert: Linux az másként működik és igazuk is van.
A saját véleményemet mondtam el most ténylegesen, de további részletekbe nem megyek bele...Ami a fontos: sikerült a teljes boot-ot, folyamatközben végre látom a monitoromon hogy mi is történik közben.
Hát követni szemmel nem igazán lehet, mert egy darabig parancssorok nagyon gyorsan futnak.
A szöveges parancssorok és olvasni, szinte nem is lehetséges, de megáll és várakozik valamiért és új sorban fojtatom hogy átlátható legyen mondanivalóm és kérdésemet csak ezután tenném fel...
A lényeg valószínűleg biztosan úgy látom most, net hálózatra vár és csatlakozására, itt akad el a boot folyamatközben.
Tehát ez lehet az 5-perces várakozásomnak oka??A kérdésem mit tudok tenni hogy ne várakozzon ennyit, hálózatra-csatlakozásra várva??
Remélem hogy a téma, fórumba illik ide, gondom és szándékom ez..
Köszönöm a türelmet, igyekeztem röviden írni és remélem, értelmezhetően sikerült is mindez.
Ha bármi kérdést kapok igyekszem választ is adni, de megyek most már aludni is kell, de délután valamikor itt is leszek.....
A további szép jó reggelt, fórumozást kívánva búcsúzom el.Tisztelettel: István László
[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #45824 üzenetére
A disztró részéről támogatott az AHCI, ha smart-ra rakod a bisoban, akkor az valószínűleg az AHCI mód lesz, mivel más lehetőség nem nagyon van.
Elvileg annyit kell tenned, hogy az /etc/default/grub fájban "GRUB_CMDLINE_LINUX=..." sorban ha ott van, akkor kiveszed a quite és / vagy rhgb szavakat, majd elmented a fájlt és csinálsz egy sudo update-grub parancs futtatást. Ezek után elvileg látni fogod a boot folyamatot, a géped amúgy nem indokolja a boot lassúságát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #45822 üzenetére
Ha AHCI (sata) helyett IDE módban megy a hdd, az esetleg lassíthat. Ezt a biosban / uefi-ben megnézheted.
Mennyi most a boot idő? Maga a gép milyen? Nincs kiírva az adatlapodnál.
Amúgy jelenleg a régebbi init helyett a systemd szokott lenni az indító ?rendszer? a disztrókban, az mindenféle gépen elég gyorsan megcsinálja a betöltést. Lehet csak lemaradtam róla, de melyik disztrót használod?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #45819 üzenetére
Annyi a trükk az újratelepítéskor, hogy megadod a kívánt partíciót, azt pedig kijelölöd formázásra. Nyilván ilyen Ubuntu / Mint téren létező kvázi automata particionálást ami "az egész lemez felhasználása" meg hasonló neveken létezik azt ne válaszd ki, hanem a kézi megoldást használd.
-
mttssz
senior tag
válasz IstvánLászló #45745 üzenetére
Kis keresgélés után valahol javasolták hogy abba a sorba, ahonnan törölted a quiet és splash szavakat, add paraméternek hogy "verbose noplymouth" . Utána sudo update-grub és ha minden igaz, jó lesz.
-
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #45739 üzenetére
Ha a fájl szerkesztésén túl vagy és elmentetted, kell még egy sudo update-grub parancs.
GrotESC: Másik programmal próbáltad rátenni? Nagyon gyanús, hogy hibás a telepítő.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
sh4d0w
félisten
válasz IstvánLászló #45728 üzenetére
sudo-val inditva grafikus feluletu programot olyan, mintha orosz rulettet jatszanal a golyoiddal. Lehet, hogy meguszod, de ha nem, az sem vegzetes.
Ellenben a felhasznaloi profilodban atallithatja a .ICEauthority file tulajdonosat root-ra es akkor semmilyen muveletet nem tudsz elvegezni, amihez autentikacio kell, beleertve a login-t is.
Persze helyre lehet hozni live rendszerrol, de sok felesleges nyugtol kimeled meg magad, ha cli-sudo es gui-gksu szabalyt betartod.https://www.coreinfinity.tech
-
mttssz
senior tag
válasz IstvánLászló #45728 üzenetére
Nem az egészet, csak a "" közti részt.
sudo és a gksu is arra jó, hogy magasabb jogosultságokkal indíts dolgokat, de a sudo általában cli (konzolos) alkalmazásoknál használt, a gksu grafikusnál. A gksu igazából egy grafikus megjelenítő a sudohoz, ezzel nem kell terminálban egy X emulátort futtatni amikor elindítasz így egy programot.
-
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #45725 üzenetére
Ne a grub.cfg-t szerkeszd, hanem a másikat. Grafikus programhoz (pl. gedit) pedig ne használj sudo-t, csak gksu-t, különben tönkrevághatod a rendszert.
-
törölt tag
válasz IstvánLászló #45725 üzenetére
Ne a cfg-t szerkeszd.
gksu gedit /etc/default/grub
Kitörlöd a quiet és a splash opciókat a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= sorból és mented.
ezután sudo update-grub aztán reboot. -
mttssz
senior tag
válasz IstvánLászló #45723 üzenetére
Kell szóköz a gedit és a fájlnév közé.
Plusz ahogy feljebb is írták, grafikus programokhoz ajánlott a sudo helyett a gksu használata.
[ Szerkesztve ]
-
jimmy399
senior tag
válasz IstvánLászló #45705 üzenetére
bocsi, hogy beleszólok, a fájl neve grub.cfg és ha telepítve van a rendszer akkor /boot/grub/grub.cfg. Viszont kézzel nem tanácsos szerkeszteni, mert amikor a rendszer frissíti a rendszermagot, akkor újragenerálja ezt a konfigfájlt. Van egy alap beállítófájl, a /etc/default/grub néven. Ezt tudod szerkeszteni root felhasználóként, majd miután végeztél rootként kell egy grub-update parancs.
[ Szerkesztve ]
--- N/A ---
-
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #45703 üzenetére
Valaki már írta, hogy amikor megjelenik a Grub választóképernyő, nyomni kell egy "e" betűt, és akkor lehet szerkeszteni dolgokat.
-
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #45701 üzenetére
A kernelopciók szerkesztésénél lesz egy olyan, hogy quiet. Ezt a szót kell törölni.
Egyébként melyik videókártyát használod melyik driverrel?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz IstvánLászló #45695 üzenetére
Grub2-nél asszem e betű de alul kiírja,hogy melyik az edit.Azt nyomd meg és a linux kezdetű sorban találsz ilyet : "quiet splash" ezt a 2 szót töröld ki és alul írja szintén mivel indíthatod a rendszert asszem ctrl+x.
Így szemmel lehet követni a boot menetét.Lássuk hol akad meg.
-
King Unique
titán
válasz IstvánLászló #45690 üzenetére
Annyira nem lehet lassú a HDD, 7200 RPM, 16 MB cache stb. Ha nem szektorhibás és nincs egyéb hardverekkel sem gond, akkor nem értem az 5 perces bootot...? A 4 GB RAM-nak is elegendőnek kéne lennie.
A Bodhi Linuxot max próba idejére javaslom, mert amúgy elég fapados és rikító színű rendszer, tehát nem éppen kellemes. Ha azzal is ilyen lassan bootol, akkor ott más gondok vannak.(#45692) lanszelot: értem, akkor ezek szerint elég korlátolt... A KDE problémát nem értem, mert eleve telepítéskor is kiválasztható a magyar nyelv és akár telepítés után is magyarítható. Alul van a panel (tálca) ott is, illetve van pár hülye KDE biszbasz, de az szerintem elfér, illetve vsz eltüntethető, ha zavar.
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
válasz IstvánLászló #45689 üzenetére
A gépem pontos leírása itt van és kérdezném gyenge lenne a Linuxhoz??
Alaplap neve: Gigabyte GA-MA69VM-S2
CPU típusaualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000+
A ram 4x1GB GeIL CL4-4-4DDR2-800
Integrált grafikus vezérlő: ATI Radeon X1200
Grafikus vezérlő állapota Letiltva
Adapter leírás: GeForce 8800 GT, memória méret: 512 1Gb 256-bites ddr3
Hálózati kártya-Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
Realtek ALC888 @ ATI SB600 - High Definition Audio Controller
Az írom PIONEER DVD-RW DVR-116D Csatoló ATAPI, állapota 100%-os.
A HDD lírása 100%-os kondicioban van.
Mező Érték
ATA eszköz tulajdonságai
Modell azonosító ST3500410SV
Sorozatszám 6VM7267A
Revízió CV12
World Wide Name 5-000C50-01B795E40
Eszköz típusa SATA-II
Paraméterek 969019 cilinder, 16 fej, 63 szektor sávonként, 512 bájt szektoronként
LBA szektorok 976771055
Puffer 16 MB
Multi-szektorok 16
ECC bájtok 4
Max. PIO átviteli mód PIO 4
Max. MWDMA átviteli mód MWDMA 2
Max. UDMA átviteli mód UDMA 6
Aktív UDMA átviteli mód UDMA 6
Formázatlan kapacitás 476939 MB
ATA szabvány ATA8-ACS
A gépem biztos hibátlan hardveresen is mindent le is teszteltem és ezért kérdeztem.
A gép nincs tuningolva minden defaulton megy fagyás és mást nem tapasztaltam még soha.Javaslod a Bodhi Linux-ot megnézem mert tanulni nem szégyen.
Üdv, istván
-
King Unique
titán
válasz IstvánLászló #45687 üzenetére
Hát a Mint MATE / Xfce se annyira tetszetős. Egyértelműen a Cinnamon a legszebb, de annak nagyobb az erőforrásigénye is.
Ha nálad az előbb említett lightosabb asztali felületű disztrók is ilyen lassan töltenek be, akkor ott a hardverrel van gond inkább. Utóbbi túl gyenge... Nem olvastam vissza mindent, de mennyi RAM van benne, egyéb paraméterek? Aztán maga a HDD is lehet a gyenge láncszem, ha valami régebbi típus, kisebb adatsűrűségű tányérok, kisebb fordulatszám, kevés puffer stb.Tehát nálad egy még könnyebb asztali felületű rendszerrel kéne próbálkozni. Illetve vannak nagyon pehelysúlyú disztrók is, mint pl. a Bodhi Linux. Az még virtuális gépen is nagyon pörög. Ha nem zavar a kissé idióta kinézet, akkor az vsz jobban hasítana a gépeden.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #45631 üzenetére
Nyílt vagy zárt drivert használsz a a VGA-hoz? Korábban mi volt, miről váltottál?
-
Anakin007
aktív tag
válasz IstvánLászló #45612 üzenetére
Ha olvasási probléma van, lelassul a dvd meghajtó, kínlódik. Ha ez nincs, akkor csak lassan talál drivert a vga-hoz vagy valami más ok miatt nem tudja indítani az X-et, de ez benne lesz vmelyik log file-ban (kern.log, Xorg.0.log). Mivel live rendszer, végülis lényegtelen, mert minden indításkor ez fog lejátszódni, nem tudod konzisztensen "megcsinálni" emiatt. Lehet, hogy valami probléma van a kártyád driverével v. vmelyik hw-függő driverrel, amihez valószínűleg van javítás is amit rendbe hozna egy frissítés, de annak is csak telepített rendszernél van értelme.
Live rendszer, amire kitalálták, tesztelni, teljesen jó, ill. azt eldönteni, hogy tudod-e használni, tetszik-e, stb. Egy dvd olvasási sebessége pedig töredéke egy mai sata-s vagy neadjisten ssd-nek, egy teszt során szerintem sokkal bosszantóbb egy egyszerű programak az elindítási ideje mint az, hogy mennyi idő múlva indul el az X, de ez már szubjektívHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz IstvánLászló #45608 üzenetére
Szerintem csak olvasási sebesség probléma van, valamiért lassan tudja csak felvakarni a biteket a dvd-ről vagy csak sokáig válogatja a drivert a vga-hoz. live linuxnál ez nem probléma, hanem feature
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
King Unique
titán
válasz IstvánLászló #45179 üzenetére
A fenti sorban lévők KDE Plasma 5 felületűek. Korábban ki akartam próbálni az új KDE-t, de a Kubuntu 15.04 nagyon bugos volt és állandóan összeomlott a Plasma desktop. Azért kerestem más, ilyen felületet használó disztrót, ami stabilabb. Viszont most már a Kubuntu 15.10 is nagyjából az lett.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #45157 üzenetére
A live dvd-n kell lennie Gpartednek, de ha nincs, egyszerűen lehet telepíteni itt is, mint a normál rendszerre! Emiatt felesleges a külön Gparted cd használata.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #45152 üzenetére
Csinálhatsz swap-ot, de max 2 GB bőven elég, de ez csak az abszolút bebiztosítás miatt, ha nem csinálsz és az említett hibernálás etc. dolgokat sem műveled, akkor el is hagyható. 2 gigát se nagyon fogod elérni aktív böngészés mellett a felhasználás során.
ez kicsit túltervezett nekem:
1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.Én a fő disztrónak SSD-n adtam 20 GB-ot, amúgy 15 Gigát hagyok nekik és home usernak szerintem a külön /home se fontos, én legalábbis még soha nem csináltam. Gyakorlatilag 150 GB-ot adsz a disztrónak, mikor 15 is elég.
Nálam van külön DATA partíció és egy Torrentek partíció HDD-n és ezeket csatolom a használt disztóhoz fstab-ban. Ha neked csak letöltésekhez kell külön egy mappa/partíció, akkor így csináld inkább:
1.) 20Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 200Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /Data külön partíció és ok-ra katt.A maradékot meg üresen hagyod még 2 disztrónak.
(#45151) lev258
A touchegg még működik.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #45125 üzenetére
Szia!
Sata2-es HDD mindenképpen gyorsabb kell, hogy legyen, hogy mennyivel, az majd kiderül. A processzor és a memóriák mellé egy 7200 rpm-es sata3-as HDD lenne jó vagy az SSD, de ez most nem aktuális, ahogy olvasom. Elég valószinű, hogy az alaplapod is csak sata2 csatlakozókkal szerelt amúgy.
A 9,5 GB swapnak sok értelme nincs a 4 GB RAM mellett, ha nem hibernálsz, nem konvertálsz nagy fájlokat, etc. Ha mindenképpen akarsz adni, elég 2 GB is.
Jó terminalozást és gyere csak, ha kérdésed van.
[ Szerkesztve ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #45128 üzenetére
A Rufus-os telepítővel probléma nélkül ment. Lehet csinálni kellene valami hasonlót Linux alá is, ahogy nézem Ubuntu-re implementálva is van csak Fedorára nem...
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #45125 üzenetére
A swap akkor lép életbe ha már kifogyott a gép a memóriából és pár dolgot át tesz a merevlemezen erre külön megcímzett swap részbe.
Ha már HDD-t cserélsz és van rá lehetőséged akkor ne HDD-re cseréld hanem SSD-re. Sokkal gyorsabb lesz mindened."Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #45118 üzenetére
rövid leszek, mert go work
Nem írtad, milyen DE-t használsz Rosa-val! Ha nincs túl sok memóriád és rendszerigényesebb DE-vel használod, a pata csatolós HDD-vel lehet pár perc a boot simán.
SSD-vel sata3 csatolóval 8 GB memóriával simán lehet 10 sec alatt is a boot.
Debian Jessie Cinnamon, 3,2 sec, Antergos KDE 2,7 sec GRUB választótól mérve(#45116) max4o4 SSD guru írása a cikkéhez.
[ Szerkesztve ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #45087 üzenetére
Nem a BIOS beállításokkal van a probléma hanem a programmal amivel a bootable device-t készítettem. Amúgy nekem alapból a videó beállításainak megfelelően van a BIOS-m mert a Fedora Legacy mode-ban lett telepítve.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #45070 üzenetére
"A géped kézikönyvét kéne átnézd hogy az SSD-d működjön, mert ott lehet a gondod."
Nincs kézikönyvem. De az a 6 opció a BIOS-ban (plusz kettő ha kikapcsolom a Legacy mode-t) nem olyan bonyolult.
"Próbáld meg a Rufus-t mert mindent tud."
Jelen pillanatban Fedora van fent azon az SSD-n amin dolgozok.
"A Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit HU disztrót ajánlanám, igaz kezdőként is mondom."
Igazából nekem kifejezetten Windows kellene abból is a 10-es verzió, mert az tetszik, meg az Adobe termékek csak azon a sz*r OS-n mennek (meg OSX persze). Csak mivel a BIOS-ban nincs opció a legacy mode kikapcsolására így....
-
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #45001 üzenetére
Ez számotokra semmit.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #44998 üzenetére
Ilyen szó nincs: eszt, kérlek figyelj a helyesírásra.
Amúgy minden router nat-ol alapból, szóval ha bemész a boltba, csak olyat kapsz ami nat-ol. Persze vannak kivételek, de azok már advanced kategória. Ezek az eszközök úgy működnek, hogy a világban x mennyiségű ip címet lehet kiosztani az ipv4-es kategóriából. Ezért te csak egyet fogsz kapni a szolgáltatódtól. Ezt kell neked beosztani, és ebben segít a router. Ez belső ip-címeket ad az eszközeidnek, amennyiből te bármennyit felhasználhatsz, mert ezeket csak te látod. A belső ip címeket fedi el a router egy külső címmel. Ezt nevezik natolásnak. Szóval bármely gépről csatlakozol az internetre az internet mindent egy a te külső ip címeddel fogja látni.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
Raynes
tag
válasz IstvánLászló #44986 üzenetére
Megkíméllek a sok infó átrágásától. Nem kell tűzfal Linuxra, ha NAT-olt router vagy más hardveres tűzfal mögött vagy. Igaz az iptables alapból jön a kernellel, de alapból nincsenek benne szűrőszabályok. A GuFW és a többi csak grafikus felület, hogy mindent felhasználóbarátabban lehessen beállítani, ne kelljen parancssorozni.
A tűzfalnak az a haszna hardveres tűzfal mellett is, hogy a kimenő forgalmat is szűri, de ez meg Linux alatt nem probléma, mert a Linux nem Windows, nem települ rá a tudtod nélkül mindenféle szemét, meg kémprogram, meg keylogger. Így nincs kifelé menő nem kívánt forgalom sem.
A Mint miatt kár aggódnod, a webszerverét nyomták fel, szutyok, lyukas Wordpress-motor futott rajta. Ettől eltekintve a Mint biztonságos.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #44990 üzenetére
Ha az eszközöd (számítógép) nem egy szolgáltatást üzemeltet az interneten (weboldal, ilyen olyan szerver) akkor a az se baj, ha nincs tűzfal beállítva. Nekem konkrétan nem, hogy nincs beállítva, de még csak bekapcsolva sincs. Amúgy ha a SELinux működik rajta akkor bőven elég. (De az csak önsz*tás bekapcsolni.) A működését a sestatus paranccsal tudod megnézni.
(#44991) ubyegon2
Ha azt nézzük, hogy alapból nat-ol az összes már az is biztonságosnak mondható, mert ameddig nincs port forward beállítva addig a nem felépült kapcsolatoknak a belső számítógép nem is létezik. A legtöbb esetben a már felépült kapcsolatokkal szokott lenni a probléma, mikor valaki csak azért is megnézi Emma Watson-t meztelenül.
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #44990 üzenetére
A router tűzfala, alapértelmezetten be van kapcsolva. (Ha jól emlékszem)
De a legbiztosabb az, ha meggyőződsz róla. -
PumpkinSeed
addikt
válasz IstvánLászló #44987 üzenetére
Szerintem teljesen feleslegesen aggódsz azon, hogy a gépeden hogyan van beállítva a tűzfal. Ha routered gyári tűzfalát használod az úgyis csak a már felépült kapcsolatokat engedi át a gép fele.
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #44987 üzenetére
Szerintem Jó.
De ha vezeték nélküli routert használsz, és azon is be van kapcsolva a tűzfal, + a GUFW is
be van kapcsolva, - akkor szerintem eléggé biztonságban vagy. -
nagyúr
válasz IstvánLászló #44983 üzenetére
Kiegészítheted ezekkel a magyar nyelvű leírásokkal, hátha könnyebben megy majd.
Gufw: grafikus tűzfal Ubuntuhoz
Több grafikus tűzfal beállítása
tűzfal beállítása
tűzfal tesztelés[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #44983 üzenetére
Itt letesztelheted a tűzfaladat: (ha nem mutat nyitott portot (portokat) - akkor jó !
[link] -
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #44981 üzenetére
Ez az írás kicsit részletesebben is foglalkozik vele.
Ez a parancs kiírja, fut-e megfelelően: sudo ufw status
Komolyabb védelem alatt azt értsd, hogy minden port és minden kommunikáció csak szigorú szabályoknak megfelelően működhet, teljes ellenőrzés.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #44979 üzenetére
Átlag felhasználónak jók az alapbeállítások. Ha valaki komolyabb védelmet szeretne, akkor érdemes finomhangolni, meg egyéb biztonsági szoftverekbe belemerülni (pl. iptables).
Téged semmilyen módon nem érint a Wordpress hibája. A Mint-nél az történt, hogy a honlapon kicseréltek néhány letöltési linket módosított ISO-kra, beépített kártevővel (1 napig volt ilyen állapot).Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz IstvánLászló #44977 üzenetére
Nálam is kb. ennyi a beállítás, csak a Bejövő Tiltáson van. Azon kívül, hogy bekapcsoltam, nem nyúltam hozzá (a bekapcsolásához is évek kellettek, akkor is csak azért, hogy kipróbáljam ).
"A lényeg több linux-os oldalt támadás ért és ezért mos hozzátok fordulok."
Ha ezzel a Linux Mint oldala elleni támadásra gondolsz, fontos utánanézni, mit támadtak. Nem Linux sebezhetőséget használtak ki, hanem a Wordpress nevű platform hibáit, amivel a weboldal üzemel. Biztonsági körökben már évek óta emlegetik a Wordpress hiányosságait.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #43759 üzenetére
Szia IstvánLászló!
Te úgy látom mindent szó szerint veszel. A neszórakozzmár formula ugyanaz, hogy ugyanmár vagy nincsmit, etc.
Mindenki érti mit akartál kifejezni, lehet egyszerűbb, ha csak a megoldás végén annyit írsz, hogy köszönöm mindenkinek a segítséget, de ez sem fontos.A dal nagyszerű, bíztam benne, hogy nem saját szerzeményed lesz.
(#43750) growler
Ennek, amit itt ír growler ft, járj utána, mert ha tényleg 14-es, akkor az nem lesz jó!jó pihit a meló után
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #43741 üzenetére
A Linux Mint 14 már nem támogatott.
Helyette, vagy a 13-ast, vagy a 17 (x)-et ajánlanám (Mint 13 > 2017-ig, a Mint 17(x) > 2019-ig
támogatott.)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #43748 üzenetére
Ne szórakozz már, csak poenkodtam!
Akár megköszönnöd sem kell, mindenki tudja, mennyit ér egy használható segítség kezdőknek és milyen hálásak érte. Mi csak örülünk annak, hogy egyre több embernek segíthetünk, én is innen kaptam a legtöbb segítséget, mikor kezdtem és még most is jó, hogy vannak kezdő kérdések, mert így valamennyire sikerül szinten tartanom magam, persze ott, ahol megragadtam.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #43746 üzenetére
Bástya elftársat már le se sz*rják!?
-
nagyúr
(#43727) hsz-t biztosan átugrottad, az egyik épp azzal a linkkel nyit: Ubuntu képfájl kiírása USB-s eszközre Windows alatt, de atöbbi részt is át kell olvasnia, ha érdekli és használni is akarja a Linuxot!
Ha a Mint-re esik a választás, arra a Syl által linkelt Képregény, ami a Téma Összefoglalóban is fellelhető, nagy segítség lehet.
Ezt sem árthat végigolvasni a fiadnak A barátságos Linux - kezdőknek. A Mint Cinnamon szerintem be fog jönni neki.(#43743) CPT.Pirk Képben vagy főnök, tényleg a Cinnamonos Mint-et szeretik a kollégák!
(#43742) Geripapa Sorry, de sehogyan sem, mert még nem használtam, csak olvastam már eleget, ahhoz, hogy ezt javasoljam. Valaki csak segít, aki már használta, addig is olvasgasd a honlapján lévő infókat, nem lehet olyan bonyolult.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
A Rufus Windows alól simán kiírja a Mintet, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő dolgok legyenek kiválasztva: BIOS-MBR | UEFI-GPT stb. Illetve a legújabb programverzió írás előtt feldob egy ablakot, amelyben normál | dd mód között lehet választani. Értelemszerűn az elsőt kell, az az alapértelmezett. A dd mód pl. Chakra OS és más hasonló alapú disztróknál kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mindet ki lehet írni, csak nem mindegy, hogy melyiket melyik programmal. Pont ahogy a Windows képfájlhoz is van külön MS program, hogy azzal írjuk ki őket.
A Mint esetében ezt [link] és ezt [link] javasolják a kiíráshoz Windows alól.
Egyébként mehet a Mint, mivel az Ubuntu leszármazott így a Steames játékok (most már 1800+ Linuxra is elérhető van a Steamen) is kb. egyből mennek rajta.
Azt nem tudom alapból melyik asztali környezet van most a Minten, talán a Cinnamon, azt szokták szeretni a kollégák itt.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #43737 üzenetére
No, ha már a Win telepítő elindul akkor nem lehet nagy gáz, csak annyi, hogy nem jól írta ki a penre a Linux képfájlt.
Melyik Linux disztrót próbálja feltenni? Nem mindegyiket lehet kiírni penre akármilyen programmal, de úgy általánosságban pl. a rufussal ki lehet írni Linux telepítőket is penre, gondolom a te gépeden csinálja Windows alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz IstvánLászló #43734 üzenetére
Ha a pendrive boot se jön össze, akkor nem a linux telepítésével akadt el. Windows se menne fel a gépre.
Az alaplap könyvét kell átlapozni és annak megfelelően beállítani a boot sorrendet.Nem mellesleg, ha a gépen nincs OS, akkor honnan van a pendrive-on a linux? Mivel, milyen gépen, milyen OS alól, milyen programmal lett "elkészítve"?
Ez így egy túl-sok-ismeretlenes egyenlet.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz IstvánLászló #43726 üzenetére
Ha a gépen nincs OS, akkor bármelyik linux telepítővel elbír még egy kisiskolás gyerek is. Ugyanolyan a telepítője, mint a Windows-é: beindítja a gépet a pendriveról és csak olvassa, értelmezi a magyar kiírásokat.
Ha pedig már van Win a gépen, ott a képregény a blogomban.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #43726 üzenetére
Meddig jutott el? Be tud bootolni a pendrájvról? Ha ez megvan, onnan a telepítés csaknem next->next->finish.
Amíg nem tudunk többet, addig csak általános tanácsokat tudunk adni, mint pl. hogyha van olyan a bios / uefi-ben, hogy "secure boot", akkor azt kapcsolja ki.
GGAllin: Ha beállítasz valamit, azt kijelentkezéskor törli? Ha ez a helyzet, akkor szerintem ne azt a fiókot konfiguráld, hanem hozz létre egy normál felhasználói fiókot a vendégek számára, akit nem adsz hozzá a sudo csoporthoz (vagy eltávolítod onnan, ha alapból beleteszi), így nem fog tudni semmit elfuserálni senki, csak az, aki ismeri a root jeleszót, de az meg te vagy.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Politika
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- PlayStation 5
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- EAFC 25
- Apple TV+
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Új, bontatlan Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition PC ELADÓ
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest